logo
Кафедра туризму та менеджменту креативних індустрій
Кафедра туризму та менеджменту креативних індустрій
logo
Кафедра туризму та менеджменту креативних індустрій
img

Новини кафедри

туризму та менеджменту креативних індустрій

НОВИНИ КАФЕДРИ ТУРИЗМУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ

2024

Викладачі кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій ДТЕУ взяли участь у роботі Міжнародної конференції «The International Conference on Business and Technology», що відбулась у м. Кембридж, Велика Британія.

19-20 квітня серпня 2023 року у м. Кембридж, Велика Британія відбулася Міжнародна конференція з питань бізнесу та технологій «The International Conference on Business and Technology»

Організаторами конференції були Кембриджський університет Великої Британії спільно із Академією бізнесу та Технологій Стамбулу, Туреччина.

20 квітня на Міжнародній конференції виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій Тетяна Ткаченко, професор, д-р екон. наук та професор кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій Олександр Гладкий, д-р геогр. наук. Доповідь науковців присвячена інформаціологічним технологіям в галузі туризму та креативних індустрій, медичної реабілітації та санаторно-курортної справи.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий отримали сертифікат від Кембриджського університету та із Академії бізнесу та Технологій Стамбулу за активну участь в роботі конференції.


 

Креативні авторські проєкти в туризмі: карта «Непосидючих»

Студенти факультету технологій та бізнесу занурились у світ авторських турів Україною під час зустрічі 8 квітня 2024 року із засновницею проєкту «Юльча Непосидюча» Юлією Веселовською.

Гастролокації та смакотури, екоферми і парки, квітучі локації, незвичайні місця розміщення, малювання з мольбертами на Дніпрових кручах – це далеко не повний перелік складових авторських турів. І їх усі нанесено на карту «Непосидючих» – унікальний продукт, який розробила пані Юлія. Навіть зараз, у буремні для України часи, попит на такі тури не знижується, адже всі ми так потребуємо позитивних емоцій.

Зустріч організовано за ініціативи кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій, колектив якої щиро вдячний пані Юлії за відверту розмову і феєрверк ідей, які незабаром утілять у життя молоді енергійні майбутні фахівці.

Доцент, канд. екон. наук
Юлія Забалдіна,

завідувач кафедри туризму та
менеджменту кретивних індустрій,
професор Тетяна Ткаченко



 

Віртуальний туризм: цифрова трансформація бізнесу та публічного управління

У Державному торговельно-економічному університеті 3 квітня 2024 р. за ініціативою кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій відбулася лекція-вебінар Олени Чернеги – в.о. начальника управління комерційно-інтеграційного розвитку проєктів та кураторки проєкту з цифровізації напрямків туризму та культури в м. Києві (КМВО / КМДА), засновниці ГО «Асоціація цифровізації та оцифрування галузей креативної економіки: туризму та культури» (ГО «Цифровізація туризму та культури»), доктора філософії зі спеціальності «Менеджмент».

Під час зустрічі зі студентами і викладачами факультету технологій та бізнесу були обговорені актуальні питання нового виду туризму, як-от: передумови та еволюція виникнення віртуального туризму в Україні, його роль в умовах сьогодення (особливості подорожей після пандемії Covid-19, під час війни та у повоєнний період) як інструменту промоції та популяризації національного туризму; висвітлено структуровану інформацію про інформаційні технології, цифрові інструменти та цифрові продукти, які використовують в туризмі; визначено проблеми нормативно-правого забезпечення процесу цифровізації тощо, а також спікерка розповіла про найкращі світові та вітчизняні практики щодо цифровізації у сфері туризму.

Пані Олена Чернега об’єктивно визнана туристичною спільнотою лідеркою віртуального туризму, експерткою та практикинею з формування цифрового туристично-культурного продукту, а також брендингу туристичних дестинацій.

Лекція-вебінар викликала неабиякий інтерес в учасників зустрічі. Ось деякі відгуки студентів: Богдан Карповець: «Щиро дякую пані Олені за можливість долучитися, проникнути і зрозуміти суть віртуального туризму», Роман Білоус: «Дякуємо за інформацію, було дійсно цікаво та корисно», Олексій Олексієнко: «Дякую, було дуже цікаво».

Дякуємо шановній спікерці за пізнавальну і змістовну лекцію. Маємо надію на подальшу співпрацю з Оленою Чернегою за тематикою цифровізації у сфері туризму.

Студенти ДТЕУ – учасники І Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «PROКИЇВ»

26 березня 2024 р. відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «PROКИЇВ», в якій активну участь взяли студенти і викладачі Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) у межах Договору про співпрацю з КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста»  (НДДУ НДІРоМ) КМДА.

Конференцію відкрив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, Він наголосив, що головною метою заходу є консолідація зусиль на реалізації стратегічної цілі розвитку Києва – підвищення рівня конкурентоспроможності економіки столиці України, підвищення комфорту життя мешканців, розвиток культури та збереження історичної самобутності. Ця мета визначає заходи модернізації «Стратегії розвитку міста Києва до 2027 року» в умовах впливу наслідків російсько-української війни).

Фундаментальною ідеєю наукового форуму стало фокусування уваги громадськості на креативному потенціалі молодого покоління у справі розбудови України та її столиці. На Пленарному засіданні, організованому в колонній залі КМДА в офлайн форматі, виключно студенти ЗВО презентували своє бачення вирішення потреб і перспектив у різних сферах соціально-економічного розвитку Києва.

Державний торговельно-економічний університет університет мала честь представляти Катерина Поповська – студентка 3 курсу ФРГТБ (ОП «Міжнародний туризм») з доповіддю на тему «Популяризація національного туризму: ініціативи студентської молоді» (науковий керівник: д.е.н., проф., Ткаченко Т.І.). Тематика доповідей інших учасників була присвячена вирішенню проблем сталості, доступності (інклюзивності), екобезпеки, SMART-розвитку міста та бізнес-середовища, соціального захисту та реабілітації учасників бойових дій та їхніх сімей, активізації інтелектуальних видів спорту (шахи), збереженню  і популяризації культурної спадщини.

У конференції взяли участь ректори та керівництво ЗВО м. Києва. Державний торговельно-економічний університет представляли – Наталія ПритульськА, д.т.н., проф., перший проректор з науково-педагогічної роботи, Тетяна Ткаченко, д.е.н, проф., завідувач кафедри туризму та рекреації. Доповідача, Катерину Поповську, в залі також підтримували представники РСС ФРГТБ.

Секретар Київради Володимир Бондаренко вручив Подяку Київського міського голови Володимира Кличка ректору Державного торговельно-економічного університетуАнатолію Мазаракі  за вагомий внесок у розвиток системи вищої освіти в Києві, високоякісну освітньо-наукову діяльність і професійну підготовку фахівців.

Учасникам конференції – студентам вручені дипломи і сертифікати.

Катя Поповська по завершенню конференції: «Сьогодні я мала нагоду бути у відповідальний час для країни і міста у середовищі креативних, небайдужих та відповідальних за майбутнє нашої країни і міста Києва молодих людей – студентів різних університетів. Презентація розробок кожного із нас щодо поліпшення міста Києва саме за участю студентської молоді є дуже гарною нагодою продемонструвати свої знання та можливості щодо реалізації наших ідей. Це говорить про те, що студенти є саме тією енергією та силою, яка буде надалі формувати майбутнє нашої країни.

Як студентка університету хочу подякувати ректору, Анатолію Мазаракі, декану ФРГТБ – Надії Ведмідь та всім викладам за створені найкращі умови для навчання, активної самореалізації та розвитку».

Висловлюємо подяку оргкомітету конференції, зокрема, особисто заступнику голови оргкомітету, директору КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» КМДА – Сергію Павлоському, докт. мед, наук, проф. та підтверджуємо наміри щодо подальшої плідної співпраці.

Науковий форум активно висвітлений у медіа просторі міста Києва (URL: https://kyivcity.gov.ua/news/u_stolitsi_vidbulas_persha_vseukranska_naukovo-praktichna_konferentsiya_PROkiv/?en=true .

Ткаченко Т.І.,д.е.н., проф.,

завідувач кафедри туризму та рекреації


 

Студенти ДТЕУ – учасники заходів з відзначення Дня Українського Добровольця


Студенти спеціальностей «Туризм і рекреація», «Менеджмент соціокультурної діяльності» й «Готельно-ресторанна справа» 14 березня 2024 року відвідали місто-герой Ірпінь для вшанування пам’яті Українських Добровольців. Участь представників ФРГТБ було організовано в межах співпраці ДТЕУ з творчим об’єднанням «Славута» та міжнародного культурно-гуманітарного проєкту «Відлуння руйнації». Разом зі студентами участь у заході взяв доцент кафедри туризму та рекреації Мазурець Роман Русланович.

Подія була насиченою цікавими і корисними заходами, під час яких представники ДТЕУ:

– Ушанували добровольців міста на урочистому заході біля пам’ятника героям Територіальної Оборони разом з мером міста Ірпінь Олександром Маркушиним.

– Висадили в міському парку молоді ірпінські дубки, які виростили студенти першого курсу ФРГТБ та їх наставник доцент Мазурець Р.Р. за ініціативою «Посади Ірпінський дуб незламності – зміцни себе та Україну!» у пам’ять про загиблих добровольців. Насіння дубів зібрано зі знаменитих дерев, які разом з воїнами ЗСУ стримали наступ ворожих військ на місто Ірпінь. Багато дерев знищив ворог, але ті, що вціліли, дали щедрі плоди.
Сьогодні Ірпінь відновлює зелений генофонд міста, в якому постраждали понад 2000 дерев, зокрема дубів, та ділиться їх паростками з усіма охочими. Ініціатором і координатором проєкту є КП «Управління благоустрою міста» Ірпінської міської ради спільно з творчим об’єднанням «Славута» та проєктом «Відлуння руйнації».
Патріотична Акція матиме продовження. Запропоновано передати естафету патріотичної акції з висадження дубів-захисників ДТЕУ, на території якого висадити саджанці дубків, які виростили власноруч студенти і викладачі.

– Долучилися до приготування, а потім і частування всіх присутніх «Огирківкою» – стародавньою стравою за рецептом кулінарки Ольги Франко (невістки Івана Франка) з її книги «Перша українська загально-практична кухня». Огирківку приготував ведучий програми «Знаю. Споживаю» телеканалу «1+1», кулінарний блогер, автор кулінарного ютуб-каналу Костянтин Грубич.

Смаковим акцентом акції стали найсмачніші солоні огірки з додаванням дубового листя зі справжньої дубової бочки бондарного виробництва BonPos – Бондарні вироби, а також ексклюзивні канапки з паштетом та огірком від Лариси Титикало – дослідниці української кухні, авторки кулінарних книг, зокрема книги «Канапка як мистецтво».

Тематиці міцності й стійкості відповідала й мистецька «родзинка» події від художниці петриківського розпису Наталії Підгірної-Бабин. Майстриня створила унікальний малюнок-оберіг на польовій кухні, який придбано завдяки підтримці  благодійної фундації Organization for the Defense of Four Freedoms for Ukraine (США) та передано в Третю окрему штурмову бригаду ЗСУ.

Колектив кафедри туризму та рекреації висловлює щиру подяку стейкголдеру освітніх програм «Міжнародний туризм» і «Креативні індустрії та управління бізнесом» Бондаренко Валерії Валеріївні та планує наступні спільні заходи.

.

Мазурець Роман Русланович,
доцент кафедри туризму та рекреації


 

NEW стейкголдери ДТЕУ!


Співпраця зі стейкголдерами є одним із пріоритетних напрямів діяльності університету, складовою Системи управління якістю / Системи забезпечення якості вищої освіти.

Постійний діалог з роботодавцями сприяє формуванню сучасного освітнього середовища та забезпечує актуальність освітніх програм.

Для імплементації ініціатив, що надають конкурентні переваги здобувачам вищої освіти, щомісяця до співробітництва з університетом долучаються нові стейкголдери. Партнери формують компетентності здобувачів вищої освіти, використовуючи практичний досвід та актуальні знання.

Цього місяця до співпраці з університетом долучилися нові партнери, які сприятимуть забезпеченню якісної підготовки здобувачів вищої освіти.

Договори та меморандуми про співробітництво, які укладено в лютому 2024 року:

Меморандум про співпрацю з Комунальною науково-дослідною установою «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» як зовнішнім партнером освітніх програм за спеціальностями ОС «бакалавр»: 022 «Дизайн», 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності», 193 «Геодезія та землеустрій», 242 «Туризм і рекреація» та ОС «магістр»: 073 «Менеджмент», 193 «Геодезія та землеустрій», 242 «Туризм і рекреація»

Комунальна науково-дослідна установа «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» здійснює:

  • науково-експертне супроводження розроблення та вдосконалення механізмів управління розвитком міста;
  • розроблення науково-методичних матеріалів з питань управління містом;     
  • комплексний і секторальний аналіз та прогнозування основних тенденцій соціально-економічного розвитку міста;
  • діяльність у сфері інформатизації, створення інформаційних ресурсів, їх технологічне та системне обслуговування.

Меморандум про співпрацю з ТОВ «Чистий туризм» як зовнішнім партнером освітніх програм за спеціальностями ОС «бакалавр»: 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності», 242 «Туризм і рекреація» та ОС «магістр»: 073 «Менеджмент», 242 «Туризм і рекреація»

Компанія «Чистий туризм» – холдинг, який обєднав кілька проєктів. Кожен із них безпосередньо стосується туристичної галузі: Online Bistro, Need Travel, All-Round School, Internet Marketing, Прорахунок турів, Travel Soft, MICE, Global Marketing.

Договір про співробітництво з ТОВ «КОМПАС УКРАЇНА»

KOMPAS Touroperator працює на туристичному ринку з квітня
2005 року, в Україні – з 2018 року.

KOMPAS Touroperator здійснює індивідуальний підхід до організації та формування турпродукту незалежно від ціни та кількості туристів у групі. На кожному етапі контролюється якість обслуговування. Є лідером за динамічним пакетуванням. Завдяки цьому може запропонувати тури в будь-який куточок світу на регулярних рейсах авіакомпаній, зокрема lowcost-сегмента.

Більш детальна інформація про партнерство за покликанням.

Щиро вітємо Олену Михайлівну Чернегу з отриманням диплому Доктора філософії 

30 січня 2023 року в Державному торговельно-економічному університеті відбувся успішний захист дисертації Чернеги Олени Михайлівни на тему «Репутаційний менеджмент туристичної дестинації», на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 073 –Менеджмент із використанням дистанційних технологій.

Науковий керівник Ткаченко Тетяна Іванівна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму та рекреації Державного торговельно-економічного університету

20 лютого 2023 року Олена Михайлівна отримала диплом Доктора філософії. Щиро вітаємо. Продовжуємо співпрацю. 


 

Лекція  професора Тетяни Іванівни Ткаченко в Івано-Франківському університеті

22 лютого 2024 р. відбулася лекція гостьового лектора доктора економічних наук, професора, завідувачки кафедри туризму та рекреації ДТЕУ Ткаченко Т. І. на тему "Туризм і війна в Україні: аналітичні оцінки та прогностичні вектори" для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП "Туризмознавство" в межах вивчення таких дисциплін як "Планування та обслуговування турпротоків" і "Ринок послуг в туризмі".

Лекція проводилася у змішаному форматі.

У ході лекції увагу було закцентовано на питаннях напрямів впливу війни на суспільне життя в Україні, в цілому, та на ресурний потенціал, екологічний стан, інфраструктуру туризму, зокрема.

Лекторка поділилася результатами власних аналітичних досліджень щодо обсягів міграційних процесів з України та їх впливу на розвиток економічного сектору; стану екологічного середовища в низці регіонів; зруйнованих культурно-історичних памʼяток; кількісних показників субʼєктів туристичної діяльності; обсягів туристичних потоків та пасажирських перевезень; рівня завантаження закладів готельного господарства; фінансових результатів діяльності субʼєктів підприємництва в туризмі. 

Викладачі та студенти Івано-Франківського університету щиро вдячні Тетяні Ткаченко за змістовну доповідь.



 

«Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» КМДА – партнер ДТЕУ

Державний торговельно-економічний університет та Комунальна науково-дослідна установа «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» КМДА 21 лютого 2024 року підписали Договір про співпрацю та Меморандум про партнерство.

Метою підписання Договору та Меморандуму є утвердження партнерських відносин та досягнення спільних цілей у сфері підготовки бакалаврів, магістрів і докторів філософії, забезпечення практичної підготовки здобувачів, залучення представників «Науково-дослідного інституту соціально-економічного розвитку міста» до процесів удосконалення та реалізації освітніх програм, проведення спільних наукових, науково-практичних заходів, розроблення і впровадження інноваційних проєктів у різних сферах розвитку міста Києва.

Директор Комунальної науково-дослідної установи «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» Сергій Павловський, доктор медичних наук, професор, підкреслив важливу роль закладів вищої освіти у розвитку суспільства, зокрема запропонував студентству та науковцям ДТЕУ долучитися до проєктів, спрямованих на вдосконалення міської інфраструктури, комунікацій та інформаційних технологій, туризму, дозвіллєвої сфери та профорієнтаційної роботи зі шкільною молоддю.

Ректор Державного торговельно-економічного університету Анатолій Мазаракі, академік, заслужений діяч науки і техніки України, д-р екон. наук, професор, відзначив особливу роль закладів вищої освіти у підвищенні рівня соціально-економічного розвитку міст та закликав присутніх долучатися до розроблення та реалізації спільних ідей і проєктів.

На церемонії підписання документів були присутні:

Наталія Притульська, перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, д-р техн. наук, професор, декани факультетів, завідувачі кафедр, представники наукового активу рад студентського самоврядування, керівники функціональних структурних підрозділів університету, напрями діяльності яких знаходяться у фокусі спільних наукових інтересів.

Захід організовано за ініціативою факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу (ФРГТБ), зокрема: Надії Ведмідь, декана, д-ра екон. наук, професора; Тетяни Ткаченко, завідувача кафедри туризму та рекреації, д-ра екон. наук, професора.

Попередні домовленості та визначені вектори співробітництва між ДТЕУ і столичною владою в секторі наукової й освітньої діяльності сприятимуть відновленню традицій плідної співпраці, активній спільній реалізації соціально-економічної та молодіжної політики у м. Києві, зростанню національної свідомості молоді засобами культури і туризму, що особливо важливо у воєнний час.

Тетяна Ткаченко, зав. кафедри туризму та рекреації,
Роман Мазурець, доцент кафедри туризму та рекреації


 

Висхідний поступ розвитку на шляху до сучасного європейського науково-освітнього центру

Під таким лейтмотивом 22 лютого 2024 року в музеї ДТЕУ відбулася зустріч студентів першого курсу ФРГТБ спеціальності «Міжнародний туризм» із ветераном університету, колишнім проректором з організації та розвитку, вченим секретарем та директором музею, доцентом Кучеренком Віктором Дмитровичем. Зустріч була організована за ініціативи самих студентів в рамках курсу «Екскурсійна справа» та підтримана викладачами кафедри туризму та рекреації д.г.н., проф. Олександром Гладким, асп., асистентом Олександром Козорізом, а також Данилом Сідєльніковим з Центру молодіжної та інформаційної політики ДТЕУ.

Відбулася цікава та відверта розповідь про основні періоди випереджаючого розвитку нашого навчального закладу, зростання масштабності, престижності та зміцнення статусу провідного університету в системі вищої освіти України.

Було відзначено, що в історії навчального закладу було багато цікавих подій, які сприяли його розвитку, вдосконаленню організації підготовки фахівців, здійсненню впливу на соціально-економічні процеси, що відбувались в країні після 1991 року, коли отримали політичну незалежність та перейшли на ринкові методи господарювання.

Сьогодні університету йде 78 рік з дня заснування. За цей період підготовлено біля 500 тис. висококваліфікованих фахівців, які активно увійшли у плідну діяльність щодо розвитку та відродження економіки та соціального середовища.

Великий внесок зроблено кожним поколінням викладачів, науковців, співробітників. Самовідданість, талант та плідна ініціативна були характерними рисами першого ректора Тамари Іванівни Скирди та нинішнього ректора Мазаракі Анатолія Антоновича, завдяки яким в університеті вирішувались питання зміцнення, матеріально-технічної бази, створення сприятливих умов для навчання і побуту, самореалізації студентської молоді, розвитку міжнародного співробітництва і досягнуто високого суспільного рейтингу та конкурентоспроможності.

Студенти факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, які брали участь у зустрічі сердечно подякували Віктору Дмитровичу за цікаву розповідь та за побажання, які були висловлені ним щодо особистого творчого розвитку та побудови власної професійної кар’єри.

Віктор Кучеренко



 

На Дев'ятому всесвітньому конгресі з інформаційних та комунікаційних технологій ДТЕУ представляли викладачі кафедри туризму та рекреації

19–22 лютого 2024 року відбувся Дев'ятий всесвітній конгрес з інформаційних та комунікаційних технологій, що що проходив у Конференц-центрі «America Square» у м. Лондон (Велика Британія).

Основна мета конгресу – обмін технологіями, ідеями і досвідом із сучасних стратегій формування і розвитку інформаційних та комунікаційних технологій в системі сервісу.

У роботі Конгресу взяли участь всесвітньо відомі вчені, спеціалісти в галузі ІТ та комунікаційних технологій доктор Муфтій Махмуд, доцент Університету Ноттінгем Трент, Велика Британія, доктор Дхарм Сінгх Джат, Університет науки і технологій Намібії, Намібія та доктор Ніланджан Дей, професор, Techno International New Town, Індія.

На всесвітньому науковому форумі виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко, д-р екон. наук, професор, та професор кафедри туризму та рекреації Олександр Гладкий, д-р геогр. наук, професор. У доповідях науковців висвітлено проблематику пошуку критеріїв оцінювання ефективності, якості та оптимізації складних інформаційних систем у галузі туризму, рекреації та санаторно-курортної справи.

Учасники форуму дізналися про можливості, які відкривають нові технологічні розробки в галузі ІТ та цифровізації для потреб високотехнологічних підприємств сфери обслуговування та бізнесу. Нові знання будуть ефективно використані в освітньому процесі підготовки фахівців для сфери туризму та рекреації.

Приємно зауважити, що оргкомітет Конгресу ухвалив рішення про суттєве зменшення організаційного внеску для участі українських учених, сприяючи таким чином подальшому проведенню фундаментальних і прикладних наукових досліджень у нашій країні в умовах воєнного стану.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий висловили щиру подяку організаторам форуму, головам оргкомітету проф. Малайї Наняк (Велика Британія) та проф. Саймону Джеймсу Фонг (Університет Макао) за допомогу й підтримку українських учених у складні часи.

Студенти освітньої програми «Міжнародний туризм» провели свою першу екскурсію!

            15 лютого у рамках практичних занять з навчальної дисципліни «Екскурсійна справа» студенти першого курсу представили власну розроблену екскурсію парком Кіото. Студенти продемонстрували вміння якісної підготовки матеріалів та маршруту екскурсії, майстерність тримати увагу аудиторії, чудові комунікативні навички, а головне – потенціал справжніх професіоналів сфери туризму.

            Передували екскурсії лекційні заняття, що супроводжувалися використанням технологій віртуальної реальності, а саме VR-glasses та VR-shield, на базі Smart бібліотеки та VR-студії університету. Протягом занять студенти «відвідали» різні куточки світу та взяли участь у віртуальній екскурсії.

            Першокурсники отримали позитивні враження від даного формату проведення занять, організованих викладачами кафедри туризму та рекреації: д.геогр.н., професором Гладким О.В. та асистентом кафедри Козорізом О.Є.   




 

Робоча нарада представників ГС «Національна туристична організація України» (НТОУ) та Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) 

02 лютого 2024 р. відбулася робоча нарада представників ГС «Національна туристична організація України»(НТОУ) та Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) з питань розробки і реалізації міжнародного грантового проєкту за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Конкурентоспроможна економіка України».

У роботі взяли участь від НТОУ – Іван Ліптуга, Президент, Євгеній Ткешелашвілі, генеральний секретар; від ДТЕУ – перший проректор з науково-педагогічної роботи проф. Наталія Притульська; декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу – проф. Надія Ведмідь; завідувач кафедри туризму та рекреації – проф. Тетяна Ткаченко, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу – проф. Маргарита Бойко, завідувач кафедри дизайну та інжинірингу – – доц. Олена Палієнко, професор кафедри технології і організації ресторанного господарства  – Тетяна Юдіна, інші.

У роботі наради також взяли участь представники ЗВО України: Одеського національного економічного університету, Львівського торговельно-економічного університету, ВНЗ «Полтавський університету економіки і торгівлі».

Результат роботи – узгодження позицій ТЗ, методичного та програмного забезпечення проєкту.






 

Онлайн презентація проєкту з оцифрування туристичних магнітів однієї з компаній розробників цифрових продуктів -  FreeGen GO

Студенти спеціальностей 
✅028 "Менеджмент соціокультурної діяльності" (Освітня програма "Креативні індустрії та управління бізнесом")
✅073 "Менеджмент" 
✅242 "Туризм і рекреація"
 взяли участь в онлайн презентації проєкту з оцифрування туристичних магнітів однієї з компаній розробників цифрових продуктів -  FreeGen GO та в обговоренні проблематики , пов'язаної зі створенням туристичних легенд та їх оцифрування

⏰ Модерувала захід лідерка віртуального туризму Олена Чернега
 
Викладацький склад кафедри представили: 
✅ Ткаченко Т.І. - завідувач кафедри, докторка економічних наук, професорка.
✅ Мазурець Р.Р. - кандидат географічних наук, доцент.

2023

Туристичний барометр України – 2024

Засідання ГС «Національна туристична організація України» (НТОУ) за напрямом «Мережа знань» відбулося 28 грудня 2023 року.

Актуальним питанням порядку денного стала презентація результатів проєктів НТОУ, реалізованих у співпраці з ДТЕУ за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми «Конкурентоспроможна економіка України, а саме: «Аналітичне дослідження втрат туристичної індустрії від війни в Україні», «Розроблення Стратегічної дорожньої карти «Відновлення малого та середнього бізнесу у секторі туризму та гостинності в 2023-2033 роках» та «Туристичний барометр України – 2022». Проєкти є унікальними дослідженнями, які віддзеркалюють економічні аспекти стану та оцінку втрат сфери туризму та гостинності у період війни в Україні, визначають стратегічні напрями її відновлення у секторі малого та середнього бізнесу.

Предметом обговорення став новий проєкт співпраці ДТЕУ з НТОУ – «Розроблення програми курсів інтенсивного навчання, організації навчального процесу та сприяння подальшого працевлаштування випускників», основною метою якого є навчання та сприяння працевлаштуванню у сфері HoReCa, креативних індустрій та рійтейлі тимчасово переміщених осіб та тих, хто втратив роботу.

У засіданні взяли участь представники ДТЕУ – перший проректор з науково-педагогічної роботи професор Наталія Притульська; декан факультету ресторанно-туристичного бізнесу – Надія Ведмідь; завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко і доцент кафедри туризму та рекреації Юлія Забалдіна.

Представники українських університетів, які вперше зустрілися після довгої перерви, поінформували спільноту про зміни у змісті освітніх програм як реакцію на кризові явища в суспільстві, про міжнародну співпрацю і проєкти. Представники ТК 118 та ТК 169 ознайомили присутніх з роботою над  новими стандартами у сфері туризму і гостинності.

Науковці та освітяни традиційно розглянули пропозицію президента НТОУ Івана Ліптуги про визначення туристичного лозунгу наступного року та одностайно визнали гасло 2024 року – «Доступний туризм».

Зав. кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко,
доцент кафедри туризму та рекреації Юлія Забалдіна

Студенти за освітніми програмами «Міжнародний туризм» і «Креативні індустрії та управління бізнесом», відвідали презентацію проєкту по віртуалізації музейного надбання та туристично-культурної спадщини міста Києва.

 Також участь у заході, який відбувся 21.12.2023  взяли завідувач кафедри туризиму та рекреації ДТЕУ, професор Ткаченко Т.І., та доцент кафедри Мазурець Р.Р.
Презентували проект:
Олена Чернега Оленка Чернега  – керівниця проєкту з цифровізації напрямків: туризму, культури, спорту у Київська міська державна адміністрація – КМДА;
✅Представники команди Київ цифровий;
✅Співробітники Комунального підприємства „Головний інформаційно-обчислювальний центр”.
‼️Зокрема присутнім було представлено 6 нових цифрових туристично-культурних продуктів в музеях та  по туристичним локаціям, а саме:
✅ зібрання Богдана та Варвари Ханенків;
✅ традиційне святкове вбрання українців 19-20 століття з колекції НЦНК “Музей Івана Гончара”;
✅ перлини колекції скульптури Київської картинної галереї;
✅ Київські музейні скарби Національного музею українського народного декоративного мистецтва;
✅  екскурсія Музеєм видатних діячів української культури;
✅ віртуальні тури локаціями пам'яті Чорнобильської трагедії та Національним заповідником "Києво-Печерська Лавра".
Ознайомитись з повним зібранням оцифрованих артефактів можна за посиланням: https://guide.kyivcity.gov.ua/special-projects

Фінальні конкурси StartUp-ідей у навчально-науковому центрі бізнес-симуляції

У першій декаді грудня 2023 року в навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ було організовано конкурси командних StartUp-ідей здобувачів 4 курсу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу усіх освітніх програм (дисципліна «StartUp-тренінг»):

Кафедра

Спеціальність

Освітня програма

Туризму та рекреації

073 «Менеджмент»

«Туристичний менеджмент»

242 «Туризм»

«Міжнародний туризм»

Готельно-ресторанного бізнесу

073 «Менеджмент»

«Готельний і ресторанний менеджмент»

241 «Готельно-ресторанна справа»

«Готельно-ресторанна справа»

Технології і організації ресторанного господарства

181 «Харчові технології»

«Технологія та організація ресторанного бізнесу»

На розсуд експертного журі представлено амбіційні StartUp-ідеї з перспективою монетизації та масштабування бізнесу від здобувачів.

Від кафедри туризму та рекреації:

  • Culture&Travel – проєкт використання технологій штучного інтелекту в індивідуальному підборі та розробленні турів;
  • PremiumGuard – проєкт розроблення трекера для пошуку загублених речей туристів;
  • USECO – проєкт створення мобільного додатку, який полегшує планування екологічних подорожей світом та Україною;
  • GoEatсlub – проєкт інноваційного мобільного додатку, призначеного для тих, хто цінує смачну їжу та шукає нові кулінарні враження;
  • TripWise  проєкт організації сервісу з індивідуального планування турів, консультативної підтримки та супроводу туристів під час подорожі;
  • Є подія – проєкт запуску платформи з пошуку подій для відвідування та організації бронювання івент-турів;
  • Rertosight  B2B-проєкт підтримки діяльності екскурсійних бюро на основі використання технологій доповненої реальності.

Пітчинг стартапів оцінювало фахове експертне журі, до складу якого, крім викладачів кафедр ФРГТБ, увійшли:

Марина ЛЕЩЕНКО – керівниця лабораторії інжинірингової школи Ноосфера у місті Черкаси;

Іван ЗАГОРУЛЬКО – проєктний координатор лабораторії інжинірингової школи Ноосфера у КПІ імені Ігоря Сікорського, м. Київ;

Олександр САБІРОВ – канд. техн. наук, голова технологічного департаменту ТОВ «МПС ПРОДУКТУ» мережі піцерій «Mamamia!»;

Олена ПУРДЕНКО – координатор бізнес-інкубатора ДТЕУ;

Оксана ТРУБЕЙ – директор навчально-наукового центру бізнес-симуляції ДТЕУ;

Анастасія СЛОБОДЯНИК, Анна ШЕВЧУК – розробниці стартапу Easy Sing, призерки міжнародного конкурсу стартапів-2023.

Про важливість та неординарність представлених проєктів свідчили численні питання до спікерів від членів експертного журі та студентської аудиторії, а викликані ними жваві дискусії іноді були навіть надто палкими.

За результатами конкурсу кращими StartUp-ідеями визнано:

Кафедра

Переможці

туризму та рекреації

  • Culture&Travel
  • Go Eat сlub

готельно-ресторанного бізнесу

  • Ar-store
  • HubStay
  • SmartFridgeMate

технології і організації ресторанного господарства

  • ЕкоГастро
  • RescueBites

Представники журі були вражені інноваційністю ідей, креативністю бізнес-рішень, злагодженою роботою команд та оригінальністю дизайну презентацій та пітчингу. Експерти порадили командам розвивати свої StartUp-ідеї до етапу валідації, тестування та комерціалізації й запропонували свою підтримку та допомогу у реалізації проєктів.

Натхненні відгуками експертів та результатами конкурсу StartUp-команди вирішили подавати свої роботи на Міжнародний студентський конкурс стартапів TourSystemUkrChallenge-2024 та VІ Всеукраїнський конкурс «Бізнес-трамплін-2024».

Вітаємо всіх учасників та переможців фіналу конкурсу, дякуємо за активність, креативність, творчість, небайдужість до сучасних проблем споживачів та інтелектуальний вклад у відродження та розвиток бізнесу в Україні!
 

Алла Расулова,

канд. екон. наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу

Онлайн-семінар «Перезапуск туризму в Україні: діалог із зацікавленими сторонами» на базі Університету Уппсала (Швеція)

Викладачі кафедри туризму та рекреації ДТЕУ  взяли участь в роботі онлайн-семінару «Перезапуск туризму в Україні: діалог із зацікавленими сторонами», що був організованим 13 грудня 2023 року на базі Університету Уппсала (Швеція) Президентом ФРТУ, експертом з розвитку туристичних дестинацій, розвитку громад і територій та проєктного менеджменту PhD, канд. наук з держ. управління доц. Тетяною Тимошенко.

Метою онлайн-семінару була презентація результатів дослідження та обмін думками між експертами, а також надання порад та рекомендацій громадам Київської області щодо післявоєнного відновлення туризму.

З доповідями виступили Цезар Аугусто Веландія (Cesar Augusto Velandia) «Туризм у суворі часи: враження від Колумбії», що поділився досвідом власної країни у повоєнному відновленні розвитку туристичної індустрії, а також Тетяна Тимошенко, що висвітлила основні результати реалізації проєктів, присвячених визначенню масштабів шкоди та руйнувань, завданих військовими подіями туристичним і культурним об’єктам громад Київської області (Україна), аналізу ключових факторів, що впливають на стійкість розвитку туризму в умовах військового стану та підготовці рекомендацій стосовно відновлення функціонування туристичних дестинацій Київщини.

В роботі  онлайн-семінару та в подальших дискусіях від ДТЕУ взяли участь д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко та д.г.н. проф. Олександр Гладкий, а також науковці і викладачі Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Представники ДТЕУ підкреслили важливість розробки національних та регіональних програм повоєнного відродження туризму в Україні, що особливо актуальні для столиці та громад Київщини, а також висвітлили основні результати власних наукових розробок, підготовлених в рамках НДР «Аналітичне дослідження втрат туристичної індустрії від війни в Україні».

Erasmus+ AFID: тренінг з розробки інклюзивного цифрового освітнього контенту

В межах проєкту Еразмус+ «Забезпечення академічної свободи та інклюзії шляхом цифровізації» (проєкт AFID) з 27 по 29 листопада 2023 року на базі Університету Алькали (м. Алькала де Енарес, Іспанія) відбувся навчальний тренінг з розробки інклюзивного цифрового освітнього контенту для представників закладів освіти та громадських обʼєднань: Королівського технологічного інституту (м. Стокгольм, Швеція), Університету Лісабону (м. Лісабон, Португалія), Університету Алкали (м. Алкала-де-Енарес, Іспанія), Державного торговельно-економічного університету (м. Київ, Україна), Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів, Україна), Харківського економічного університету імені Семена Кузнеця (м. Харків, Україна), Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (м. Дніпро, Україна) та ГО «Синергія» (Дніпро / Тернопіль, Україна).

Від ДТЕУ у заході брали участь проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Анжеліка Герасименко, завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Наталія Мазаракі, директор центру молодіжної та інформаційної політики Марія Кладченко та доцент кафедри туризму та рекреації Сергій Кравцов.

Під час тренінгу було презентовано технічне завдання на створення Мультиінституційного Віртуального Інклюзивного Кампусу (VIC), розглянуто питання бар'єрів для інклюзії та роль освітніх онлайн-платформ у їх подоланні, розуміння мотивації здобувачів вищої освіти до використання інклюзивних онлайн-курсів, принципи універсального дизайну для онлайн-курсів та практичні приклади онлайн-контенту, методи інклюзивної освіти та інструменти онлайн комунікації, а також обговорено структуру курсів та основні вимоги до їх створення, впровадження та методичного супроводу.

В межах тренінгу делегацією ДТЕУ було продемонстровано досвід університету із розробки інклюзивних відеолекцій в MS Teams, а саме: концептуальні підходи до стилістичного оформлення графічних матеріалів курсу, процес створення та монтажу відео-лекції, створення та додавання субтитрів, інших способів забезпечення інклюзивності відеолекцій.

Спільна робота учасників тренінгу та конкретизація основних вимог до інклюзивних цифрових курсів університетів-учасників Проєкту AFID у поєднанні з чітким баченням майбутнього VIC є підґрунтям до забезпечення ефективності освітнього процесу у віртуальному інклюзивному кампусі.

Студенти за освітньою програмою «Креативні індустрії та управління бізнесом» і «Міжнародний туризм» відвідали Форум  “Виклики сьогодення та пріоритети майбутнього очима змінотворців”.

Участь студентів у заході організував доцент кафедри туризму та рекреації Мазурець Р.Р. за підтримки завідувача кафедри Ткаченко Т.І. та доцента Забалдіної Ю.Б.

Організатор події Мережа захисту національних інтересів «А Н Т С»

Зокрема представники ДТЕУ взяли участь у секційному засіданні «ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ СОЛІДАРНОЇ ЕКОНОМІКИ: ВИКЛИКИ, ІННОВАЦІЇ, ДІЇ».

MОДЕРАТОРКА Валерія Бондаренко – експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні»

• Олена Мотузенко, к. г. н., доцентка КНУ, запрошена професорка університету Ка Фоскарі Венеції, експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Eкономічна підтримка України»;

• Валерія Бондаренко, засновниця ГС «ТО Slavuta», керівниця проєкту «Відлуння руйнації», експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні»;

• Олена Бондар, д. е. н., економічний експерт, професорка КНУБА, керіник центру та радник з міжнародних питань Державної Агенції відновлення та розвитку інфраструктури України;

• Наталія Ільчук, власниця грибного господарства та гастротуристичної локації «Яблунівські печериці та горіхи»;

• Маріна Антонюк, президентка Асоціації в’їзних туроператорів України, директорка туристичної компанії Ukrainian Incentives DMC.

• Наталія Москаленко-Погребна, керівник департаменту економіки КОДА;

• Роман Макухін, експерт ГО «АНТС»;

• Катерина Пасюк, керівник КП Благоустрою міста Ірпінь;

• Олена Казміна, к.е.н., директорка туристичної компанії «Орнамент України», віце-президентка Асоціації в’їзних туроператорів України;

• Іван Рознай, сільський голова Бищівської ТГ 

Колектив кафедри висловлює щиру подяку стейкголдерці освітніх програм «Креативні індустрії та управління бізнесом» і «Міжнародний туризм», засновниці ГС «ТО Slavuta», експертці з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні» Валерії Бондаренко.

«Туризм в умовах економіки спільної участі» – онлайн-лекція Кравцова С. С. для слухачів Волинської обласної МАН


Економіка спільної участі (шерингова економіка, англ. sharing economy) – соціально-економічна система, в основі якої є спільне використання ресурсів. До цієї системи іноді включають (або розглядають як споріднені із нею) такі поняття, як мережева економіка (mesh economy) або спільне споживання (collaborative consumption). Ця концепція не є новою, проте постійно розвивається і утворює нові форми відповідно до потреб сучасного ринку послуг. Утворюючи певні спільноти споживачів, шерингова економіка орієнтується на потреби споживача, при цьому використовуючи мінімум ресурсів. Багато науковців одностайні у своїх переконаннях, що саме ці спільноти споживачів прийдуть на зміну нинішнім корпораціям.            

Саме цій тематиці економіки спільної участі, орієнтованої на споживача, ефективну діяльність в нових бізнес-умовах, було присвячено онлайн-лекцію, яку організували доценти кафедри туризму та рекреації Кравцов С. С. та Мазурець Р. Р. за участі завідувача кафедри професора Ткаченко Т. І.

Наукова спільнота Державного торговельно-економічного університету теж активно проводить дослідження у сфері економіки спільної участі, адже на багатьох галузевих кафедрах університету предметом науково-дослідної роботи є теоретичні та практичні засади дослідження інструментарію та ресурсної бази шерингової економіки. Тому майбутні фахівці різних галузей та сфер економіки (в тому числі й туризму) неминуче у своїй практичній діяльності стикатимуться з діяльністю нових економічно активних спільнот, а здобуті компетентності за результатами навчання в університеті значно підвищать ефективність їх роботи та бізнесу загалом.

Вивчення сучасних механізмів та інструментів конкурентоспроможності туристичних підприємств з урахуванням необхідності впровадження положень економіки спільної участі надасть широкі можливості для розроблення нових продуктів та їх просування на ринку, підвищить споживчу цінність туристичних послуг та зацікавленість споживачів у їх придбанні.

Захід відбувся 08 грудня 2022 року в рамках науково-освітньої програми Волинської Малої академії наук.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ висловлює щиру подяку за співпрацю керівництву Волинської обласної МАН та Миронюк Наталії Віталіївні – методисту відділення історії та наук про Землю Волинської обласної МАН.

Конкурс туристичних StartUp-проєктів

У Навчально-науковому центрі

бізнес-симуляції Державного

торговельно-економічного

університету

01 грудня 2023 року у Навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ відбувся Конкурс командних StartUp-проєктів у сфері туризму студентів кафедри туризму та рекреації, що навчаються за спеціальностями «Туризм» та «Менеджмент» (освітня програма «Туристичний менеджмент»).

З вітальним словом до учасників Конкурсу звернулася директор Центру Трубей Оксана Миколаївна, яка наголосила на актуальності заходу, важливості залучення студентської ініціативи до реалізації креативних StartUp-проєктів в період повоєнного відновлення України та побажала командам успіхів та творчого натхнення.

Упродовж декількох годин журі складене з досвідчених викладачів кафедри туризму та рекреації Роскладки Н.О., Хлопяка С.В., Білика В.В., Забалдіної Ю.Б., Клімової А.М., Мазурця Р.Р. на чолі з директором ННЦБС Трубей О.М. розглядало подані на Конкурс StartUp -проєкти:

  • «Culture & Travel» – проєкт використання технологій штучного інтелекту у індивідуальному підборі та розробці турів;
  • «Premium Guard» – проєкт розроблення трекера для пошуку загублених речей туристів;
  • «USECO» – проєкт створення мобільного додатку, який полегшує планування екологічних подорожей світом та Україною;
  • «Go Eat сlub» – проєкт інноваційного мобільного додатку, призначеного для тих, хто цінує смачну їжу та шукає нові кулінарні враження;
  • «TripWise» – проєкт організації сервісу з індивідуального планування турів, консультативної підтримки та супроводу туристів під час подорожі;
  • «Є подія» – проект запуску платформи з пошуку подій для відвідування та організації бронювання івент-турів;
  • «Rertosight» – B2B-проект підтримки діяльності екскурсійних бюро на основі використання технологій доповненої реальності.

Про важливість та цікавість представлених проєктів свідчили численні питання до спікерів від членів викладацького журі та студентської аудиторії. А викликані ними жваві дискусії іноді були навіть надто палкими.

За результатами конкурсу кращими StartUp-проєктами визнано:

  • І місце – «Culture & Travel» та «Go Eat сlub»;
  • ІІ місце – «USECO», «TripWise» та «Rertosight»;
  • ІІІ місце – «Premium Guard» та «Є подія».

Вітаючи лауреатів конкурсу! Члени журі одностайно зійшлися у думці, що усі проєкти були гідні перемоги, та побажали учасникам подальших успіхів та невпинного руху вперед у реалізації своїх сміливих задумів.

Про ТікТок серйозно: гостьова лекція від продюсерки соціальних мереж, медіатренерки Ангеліни ЛОМАКІНОЇ

Чи може ТікТок бути серйозним? Як донести новину за допомогою короткого відеоформату? Як боротися з фейками в соцмережах? Що таке «вайбтрушна комунікація», «пітчити ідеї», «вайб класно залітає», «знайти хук для контенту», «експлейнити», «максимізувати імпакти»? Про це та інше 6 листопада 2023 року розповіла студентам, що навчаються за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація» та ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом», гостя кафедри туризму та рекреації Ангеліна Ломакіна, продюсерка соціальних мереж Радіо Свобода та Детектор медіа, ТікТок-редакторка, медіатренерка.

Дякуємо пані Ангеліні за цікаву розповідь, доброзичливість і готовність до подальшої співпраці!

Забалдіна Ю. Б., канд. екон. наук, доцент кафедри туризму та рекреації 

Вебінар для громад Київщини в рамках проєкту «Моделі антикризового управління туристичними дестинаціями із акцентом на механізми залучення стейкхолдерів»

Викладачі та аспіранти кафедри туризму та рекреації ДТЕУ  взяли участь в роботі Вебінару для громад Київщини в рамках проєкту «Моделі антикризового управління туристичними дестинаціями із акцентом на механізми залучення стейкхолдерів» що був організованим 13 листопада 2023 року Visiting Academic in Orebro University(Sweden), Президентом ФРТУ, експертом з розвитку туристичних дестинацій, розвитку громад і територій та проєктного менеджменту PhD, канд. наук з держ. управління доц. Тетяною Тимошенко за підтримки Київської обласної державної адміністрації та Університету Уппсала (Швеція).

На вебінарі від ДТЕУ виступили з доповідями д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко, д.г.н., проф. Олександр Гладкий та аспірантка Олена Чернега.

Слухачами  вебінару були представники всіх 22 територіальних громад Київської області (Макарівська, Бучанська, Славутицька, Ірпінська, Бородянська, Томашівська, Броварська, Вишгородська, Калинівська, Гірська сільська, Дівичківська сільська, Білоцерківська, Фастівська, Чабанівська селищна, Ковалівська сільська, Ржищівська, Рокитнянська, Вишнева, Березанська, Бишівська, Бориспільська Коцюбинська селищна).

На вебінарі було висвітлено та детально обговорені питання імплементації світового досвіду повоєнного відновлення туризму Київської області, ролі сталого туризму у повоєнній відбудові України, пошуку напрямків співпраці та  взаємодії різних суб’єктів туристичної галузі для відновлення громад через туризм у воєнний та повоєнний період. Виступи представників кафедри туризму та рекреації  були присвячені особливостям формування та управління туристичними дестинаціями в умовах військового стану, проблемам організації екскурсій у воєнний і повоєнний періоди, а також цифровим рішення для SMART- туризму.

У вебінарі взяли участь понад 60 осіб. Всі учасники вебінару відзначили високу актуальність піднятих в доповідях питань, а також необхідності розробки та імплементації ефективних стратегій відновлення туристичної та екскурсійної діяльності у воєнний і повоєнний періоди.


Всеукраїнський круглий стіл  «Креативні індустрії: інтеграція освіти, науки і бізнесу»

В умовах формування інформаційного постіндустріального суспільства креативні індустрії виокремилися у потужний сектор економіки, що забезпечує понад 6 % світового ВВП та створює майже 50 млн робочих місць. Відтак, як ніколи актуальним для вітчизняного освітнього простору є завдання підготовки висококваліфікованих фахівців для успішного управління культурними проєктами та стартапами креативних індустрій, процесами їх комерціалізації та ефективного просування на ринку з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

18 жовтня 2023 року за ініціативи кафедри туризму та рекреації у Державному торговельно-економічному університеті проведено Всеукраїнський круглий стіл «Креативні індустрії: інтеграція освіти, науки і бізнесу», що мав на меті об’єднання зусиль освітньо-наукових та бізнесових кіл для вдосконалення змісту нової унікальної освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом» (далі – ОП) спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галузі знань «Культура і мистецтво».

У вітальному слові до учасників круглого столу перший проректор ДТЕУ з науково-педагогічної роботи Наталія Притульська наголосила на важливості розвитку багатовекторної взаємодії університету зі стейкголдерами та партнерами освітньої програми, виробленні спільного бачення стратегічних завдань і перспектив, визначенні ефективних форм взаємодії.

З доповідями, присвяченими актуальним трендам розвитку креативних індустрій у світі та Україні, міжнародним практикам і необхідним умовам освітнього простору щодо підготовки фахівців для цього сектору економіки, виступили: Антон Пожидаєв, директор креативної компанії «Pozhidaev Production Team» – ключовий партнер і стейкголдер ОП,  Ірина Скавронська, доцент департаменту міжнародної торгівлі та фінансів Стамбульського університету Гелісім, Туреччина, Юлія Андрієнко, тим лід аналітичної команди у продуктовій компанії «IT STAR», Ангеліна Ломакіна, керівниця проєктів «Детектор медіа» та «Радіо Свобода» у соціальних мережах, Ольга Лугова, незалежний бізнес-аналітик, голова громадської організації «Українська асоціація ODOO», Валерія Бондаренко, засновниця творчого об’єднання «Славута», керівник багатьох креативних проєктів, Ірина Яворська, фотографка та креативна директорка брендів, авторка документального фільму про жінок і війну «Тимчасовий захід».

Учасники круглого столу обговорили важливі питання організації бізнес-освіти у сфері креативних індустрій, формування професійних навичок та компетентностей студентів у розробленні медійного контенту, організації креативного простору, юридичного супроводу креативних бізнес-проєктів та стартапів, роботи з прикладним програмним забезпеченням, реалізації волонтерських (солідарних культурних програм тощо) та зосередилися на визначенні продуктивних форматів ефективного партнерства й організації подальшого співробітництва.

Підсумували результати роботи круглого столу з висвітленням актуальної інформації щодо формування змісту та структури освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом» як нової освітньої траєкторії у викликах сьогодення завідувач кафедри туризму та рекреації доктор економічних наук, професор Тетяна Ткаченко та гарант освітньої програми кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму та рекреації Сергій Хлопяк.

У роботі Всеукраїнського круглого столу взяли участь декан ФРГТБ доктор економічних наук, професор Надія Ведмідь, завідувачі та викладачі, залучені до підготовки фахівців за ОП кафедр дизайну, маркетингу, журналістики та реклами, філософії, соціології та політології, а також представники Вінницького торговельно-економічного університету ДТЕУ, студенти, які навчаються за освітньою програмою «Креативні індустрії та управління бізнесом» спеціальністю 242 «Туризм та рекреація».

Дякуємо всім учасникам круглого столу за плідну роботу та очікуємо на наступні зустрічі з реалізації запропонованих ініціатив із широкого спектра форм і напрямів співпраці!

Ткаченко Тетяна Іванівна, завідувач кафедри туризму та рекреації

Хлопяк Сергій Васильович, доцент кафедри туризму та рекреації

TOURISMWEEK – 2023

У Державному торговельно-економічному університеті за ініціативою факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу вже доброю традицією стало проведення заходів напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні, де передбачені зустрічі-лекції провідних фахівців сфери туризму та різноманітні студентські активності.

Другий рік поспіль Україна відзначає цей день в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України. 27 вересня 2023 р. був проведений студентський захід «TOURISMWEEK – 2023», який зібрав студентів, гостей та всіх небайдужих до подорожей.

Захід відкрив ректор університету доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Національної академії педагогічних наук України Анатолій Мазаракі.

Дійсно, турист передусім це людина, яка понад усе любить свій рідний край. Патріотичну туристичну вікторину «Я люблю Україну» презентувала рада студентського самоврядування факультету.

Першокурсниками разом із наставниками кафедр факультету були представлені локації, об’єднані темою «Туризм, війна, освіта», для яких цей захід став емоційно-насиченим з професійним спрямуванням. Окрема локація була виділена для проведення художнього пленеру «Барви подорожей».

Всім учасникам та гостям фестивалю було запропоновано спробувати себе у різноманітних туристичних квестах: «Подорож винними регіонами світу» та «Автентичні страви України», переможці яких отримали смачні подарунки, а також у змаганнях з перетягування канату «Сильні – єдині» та відвідати майстер-клас «Наукові основи алгоритму надання долікарняної допомоги під час туристичних походів».

У рамках профорієнтаційних заходів, організованих кафедрами туризму та рекреації і готельно-ресторанного бізнесу, до інтерактивних заходів були долучені учні школи № 217 та студенти Київського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ, яким також була проведена екскурсія «ДТЕУ.ENIGMA».

Бажаємо усім у цей непростий час мати можливості освоювати цікаві туристичні маршрути!

Креативні індустрії та міжнародний туризм: першокурсники ознайомилися з майбутніми професіями


Навчальний рік для студентів першого курсу, які обрали унікальну в Україні освітню програму (ОП) «Креативні індустрії та управління бізнесом», а також традиційну для нашого університету ОП «Міжнародний туризм», розпочався з ознайомлення з університетом та особливостями обраної ними професії.

Першого вересня, у межах освітнього курсу «Вступ до фаху», після змістовної екскурсії університетом та детального ознайомлення з бібліотекою, а також зі змістом освітніх програм та особливостями університетського життя студенти зустрілися з представниками бізнесу – ключовими стейкголдерами ДТЕУ у підготовці фахівців за ОП.

Студенти, які здобувають освіту за спеціальністю 242 «Туризм» ОП «Міжнародний туризм», відвідали ТОВ «Travel Hub» – інноваційний проєкт у туристичному бізнесі, єдиний наразі в Україні. Travel Hub об’єднує різні туристичні сервіси, фахівців туристичної індустрії, мандрівників, організаторів авторських подорожей, спікерів, письменників та всіх, хто захоплюється подорожами, в одному місці – затишному просторі у Києві на Подолі. Про особливості професії майбутнім фахівцям розповіла випускниця ДТЕУ, а нині засновниця та директор підприємства Ірина Дворська.

Студентам, які навчаються за спеціальністю 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галуззю знань 02 «Культура і мистецтво» ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом», організовано зустрічі на підприємствах найбільш потужних секторів креативних індустрій, які потребують висококваліфікованих фахівців з організації бізнесу.

Досить цікавою, інформативною та корисною була зустріч студентів з Антоном Пожидаєвим – засновником приватного підприємства у сфері медiабiзнесу «POZHIDAEV PRODUCTION TEAM» (вiдеопродакшн), першим і активним партнером ДТЕУ з формування нової ОП. Підприємство розробляє медiапродукти вiд iдеї до фiнального рендера.

Першокурсники відвідали «PinchukArtCentre» – один із найбільших і найдинамічніших приватних центрів сучасного мистецтва в Центральній і Східній Європі. Цей міжнародний хаб сучасного мистецтва розвиває українську арт-сцену та генерує критичний публічний дискурс для суспільства. Професійно-орієнтована екскурсія та лекція, яку провели працівники центру, дозволили студентам ознайомитися з напрямами роботи хаба та основними перспективами працевлаштування у сфері арт-бізнесу.

Відбулися зустрічі з деканом ФРГТБ Ведмідь Н. І., завідувачем випускової кафедри туризму та рекреації Ткаченко Т. І., гарантами ОП Кравцовим С. С. та Хлопяком С. В., наставниками академічних груп Мазурцем Р. Р. та Козорізом О. Є., а також багато цікавих та корисних заходів.

Фінальним заходом було відвідування студентами Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та перегляд п’єси «Безталанна» – найпопулярнішого драматичного твору одного із засновників українського професійного театру, актора, режисера, драматурга Івана Карпенка-Карого.

Закохатися у професію – це перший крок на шляху до наполегливого здобуття фахових знань, успішної кар’єри і щасливого життя. Щиро вдячні партнерам ДТЕУ за їх внесок у формування фахівців – професіоналів у перспективних для України сферах діяльності.

Підготовлено:
Ткаченко Т.І.
Мазурець Р.Р

Викладачі кафедри туризму та рекреації ДТЕУ взяли участь

у роботі 7-ої Міжнародної конференції «Smart trends in systems,

security and sustainability (WORLDS4 2023)» (WorldS4 2023)

21–24 серпня 2023 року відбулася 7-ма Міжнародна конференція з питань трендів SMART-систем, безпеки та сталого розвитку (WorldS4 2023), що проходила у Конференц-центрі «America Square» у м. Лондон (Велика Британія).

Основна мета конференції – створення платформи для апробації наукових досліджень з проблем безпеки, теорії систем і формування сталого розвитку, підвищення розуміння ролі сервісних та інженерних SMART-технологій, зокрема штучного інтелекту, в сучасному суспільстві.

У роботі Конгресу взяли участь всесвітньо відомі вчені, спеціалісти в галузі системних та комунікаційних технологій, сталого розвитку та безпеки: Аміт Джоші, директор Фундації глобальних наукових досліджень (Global Knowledge Research Foundation), Індія,Анінда Бозе, виконавчий редактор видавництва Springer Nature, Велика Британія, Майкл Хінчі, Президент Міжнародної федерації з обробки інформації, Ірландія, Панчам Шукла, доцент Імператорського коледжу Лондона, Велика Британія, Мілан Туба, керівник проєкту штучного інтелекту та проректор з наукових досліджень Університету «Синергія», Сербія, Р. Саймон Шерратт, професор Редінгського університету, Велика Британія та ін.

24 серпня на Міжнародній конференції виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко, професор, д-р екон. наук та професор кафедри туризму та рекреації Олександр Гладкий, д-р геогр. наук. Доповідь науковців присвячена ключовим методам оцінки якості та ефективності управління складними інформаційними системами в галузі туризму і рекреації, медичної реабілітації та санаторно-курортної справи.

Символічно, що виступ українських вчених збігся у часі із відзначенням 32-ої річниці Дня Незалежності України. Це посилило увагу до учасників з України, результатів дослідження авторів. Учасники конференції щиро привітали представників ДТЕУ зі святом та висловили усіляку підтримку українському народу в скрутні часи. В ефірі лунали уже відомі всьому прогресивному людству слова, які не потребують перекладу: «Слава Україні!» – «Героям слава!». Підтвердженням підтримки стало ухвала оргкомітетом рішення про зменшення організаційного внеску для участі українських учених у Конференції, що сприятиме подальшому проведенню фундаментальних і прикладних наукових досліджень у нашій країні в умовах воєнного стану.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий висловили щиру подяку організаторам форуму, головам оргкомітету проф. Малайї Наняк (Велика Британія), проф. Саймону Джеймсу Фонг (Університет Макао) та проф. Йону Андроначі, університет Бухаресту (Румунія) за підтримку українських учених у складні часи.

Участь представників ДТЕУ у Vinnytsia Wine Days 2023


У м. Вінниця відбулася нова подія у винному календарі України за ініціативою президента Vinnytsia Wine Days Володимира Гігінеішвілі, підтримкою Вінницької міської ради та участі представників Міжнародної організації виноградарства і виноробства, Міністерства аграрної політики та продовольства України, галузевих асоціацій, Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ), науковців Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) та Одеського національного технологічного університету, міжнародних експертів, українських виробників. Захід проходив 25–28 травня 2023 року на базі Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, туристичного хабу Visit Vinnutsia та ресторану «Тифліс».

У рамках Vinnytsia Wine Days – 2023 відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій», в якій взяли участь представники Державного торговельно-економічного університету. З  вітальним словом до учасників конференції звернувся Анатолій Мазаракі, ректор ДТЕУ,        д-р екон. наук, професор,  який наголосив на актуальності проведення конференції в умовах викликів сьогодення, а також важливості розвитку виноробства і туризму як галузей-драйверів національної та регіональних економік у повоєнний період.

Жвавий інтерес викликали доповіді науковців університету, які представили результати своїх досліджень на панелях конференції«Інноваційні проєкти в сфері еногастрономічного туризму» та «Потенціал національних кухонь у створені туристичних продуктів». Спікери: Тетяна Ткаченко, завідувач кафедри туризму та рекреації, д-р екон. наук, професор; Олена Чернега, аспірантка кафедри туризму та рекреації, кураторка проєктів з цифровізації за напрямами туризм та культура у м. Києві в КП ГІОЦ ВО КМР (КМДА); Оксана Вітряк, доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства, канд. техн .наук. Організації заходу активно сприяла Надія Ведмідь, декан ФРГТБ ДТЕУ, д-р екон. наук, професор.

Складовими програми Vinnytsia Wine Days – 2023 були також Vinnytsia International Wine Symposium, Всеукраїнський конкурс вин та спиртних напоїв OdessaWine&SpiritAwards та презентація продукції кращих виноробень України. Захід завершився урочистим нагородженням переможців конкурсу вин українських виробників.

Подія стала майданчиком для обміну досвідом і результатами наукових досліджень між представниками галузі виноробства, гостинності й туризму, що сприятиме вдосконаленню змісту освіти для цих видів діяльності.

Вдячні організаторам Vinnytsia Wine Days – 2023 за цікавий форум і теплий прийом у м. Вінниця, ЗСУ – за можливість проведення подібних заходів задля збереження національних традицій та розвитку потенціалу виноробства та еногастрономічного туризму в Україні.

Тетяна ТКАЧЕНКО, завідувач кафедри туризму та рекреації, проф., д.е.н.;

Оксана ВІТРЯК,  доцент кафедри технології і організації  ресторанного господарства, к.т.н

Меморандум про співпрацю та партнерство з «Pozhidaev Production Team»

У 2023 році факультетом ресторанно-готельного та туристичного бізнесу (кафедра туризму та рекреації) ДТЕУ ініційовано і включено до пропозиції підготовки фахівців для сектору креативної економіки освітню програму «Креативні індустрії та управління бізнесом» спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галузі знань 02 «Культура і мистецтво».

В рамках святкування Дня університету 27 травня 2023 року підписаний Меморандум про співпрацю та партнерство між ДТЕУ та стейкголдером нової освітньої програми – підприємством «Pozhidaev Production Team», що має на меті залучення досвіду, професійних компетентностей та ресурсів зовнішнього партнера для сприяння формуванню стійких конкурентних переваг при розробленні, запровадженні та реалізації освітніх програм ДТЕУ.

Pozhidaev Production Team є одним з провідних підприємств на вітчизняному ринку послуг відеопродакшен. За час свого існування (з 2016  року) ним реалізовані успішні проєкти створення рекламних та промоційних відеороликів і кліпів для Управління туризму та промоцій Київської міської державної адміністрації (КМДА); МОЗ та Центру громадського здоров’я (ЦГЗ); Міністерства цифрової трансформації України – для Дія.Освіта; Української Асоціації Медичного туризму; саудівської авіакомпанії FLYNAS; каналів United 24 та Visit Ukraine; туристичних компаній ONE LIFE, «Кий Авіа»; Kyiv Tourism Awards; багатьох ресторанних закладів міста Києва. Серед творчих здобутків підприємства також зйомка кліпу на всесвітньо відомий трек «Доброго вечора ми з України» групи Probass&Hardi.

Відкриваючи церемонію підписання Меморандуму, ректор ДТЕУ, д.е.н., проф., академік НАПН України Анатолій Мазаракі зазначив, що у деяких країнах креативні індустрії забезпечують сьогодні до 20% ВВП і висловив впевненість у можливості організації плідного співробітництва між сторонами в сфері моніторингу ситуації на ринку праці та освіти, вивчення потреб професійного середовища, запитів роботодавців; підготовки пропозиції щодо відкриття нових та удосконалення діючих освітніх програм; погодження навчальних планів та їх методичного забезпечення; проведення практичної підготовки студентів; формування професійних та інших компетентностей майбутніх фахівців; проведення атестації здобувачів вищої освіти.

Співробітництво між ДТЕУ і Pozhidaev Production Team відповідно до положень Меморандуму сприятиме формуванню у здобувачів вищої освіти за ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом» практичних навичок зі створення відеоконференцій, вебінарів, онлайн-трансляцій, віртуального інтер'єру; використання унікальних можливостей взаємодії з презентацією під час зйомки TouchBoard; запису подкастів та тематичних програм на YouTube; розроблення концепції та написання сценаріїв зйомок; організації студійної роботи; монтажу, кольорокорекції, створення фону для віртуальних студій; режисури та продюсування.

З метою забезпечення високої якості освітнього процесу сторони домовилися докласти спільних зусиль для облаштування в університеті спеціалізованої лабораторії – «Студії відеопродакшен», яка в перспективі використовуватиметься для реалізації освітніх програм «Креативні індустрії та управління бізнесом», «Дизайн», «Міжнародний туризм» при викладанні основних і вибіркових дисциплін, передбачених навчальними планами: Audio&Video Production, Медіабізнес, Дизайн, Екскурсійна справа, Рекламний бізнес та Рекламний креатив, Устаткування закладів креативних індустрій, Спеціалізований туризм, ННЦ бізнес-симуляції тощо.

У церемонії підписання та обговоренні напрямів спільної діяльності в рамках реалізації Меморандуму взяли участь:

Антон Пожидаєв – директор і засновник підприємства «Pozhidaev Production Team»; представники Державного торговельно-економічного університету: перший проректор з науково-педагогічної роботи, д.т.н., проф. Наталія Притульська; декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, д.е.н., проф. Надія Ведмідь; завідувач кафедри туризму та рекреації, д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко; гарант освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом», к.е.н., доц. Сергій Хлопяк, викладачі та аспіранти кафедри туризму та рекреації та ін.


Сергій ХЛОПЯК,
доцент кафедри туризму та рекреації, канд. екон. наук

Підсумки конкурсу інноваційних туристичних бізнес-проєктів «Акціо, подорож!»

Кафедра туризму та рекреації 18 квітня підбила підсумки роботи бакалаврів 4-го курсу в навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ. Студенти представили на захист креативні концепції туристичних бізнесів – фірм, що спеціалізуються на хобі-турах, темному та екологічному туризмі, організації гастротурів і кінотурів.

Тематика проєктів відрізнялася різноманітністю, оскільки враховувала сучасні тренди і потреби туристичного ринку. Серед них такі напрями, як:

  • хобі-тури – подорожі з метою заняття танцями, йогою, малюванням, риболовлею;
  • темний туризм – відвідування місць, пов’язаних з трагедіями, смертю або стражданнями;
  • екологічний туризм – подорожі для спостереження за природою й охороною навколишнього середовища територією НПП України та світу;
  • гастротури – подорожі задля скуштування національної кухні регіону (наприклад, Закарпатський гастротур),
  • кінотури – подорожі з метою відвідування місць, де знімалися популярні фільми або серіали.
    До речі, саме так і виник слоган заходу – «Акціо, подорож!», адже один з пропонованих маршрутів охоплював місця, пов’язані з фільмами про Гаррі Поттера.

Як зазначили стейкголдери форуму проєктів, роботи відзначалися оригінальністю ідей, професійним кваліфікаційним рівнем їх обґрунтування, вмінням майбутніх фахівців з туризму працювати в команді.

Наукові здобутки студентства на ІІ Міжнародній конференції «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики»


Понад 250 кращих представників молодої наукової еліти зібрала студентська наукова конференція «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики», що відбулася 22 березня 2023 року на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Відкриття конференції відбулося зі вступного слова проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, д-ра екон. наук, професора Анжеліки Герасименко, яка наголосила на актуальності проведення конференції в умовах воєнного стану та викликів сьогодення.

Декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу  д-р економ. наук, професор Надія Ведмідь привітала учасників та гостей наукового заходу та підкреслила важливість проведення студентських наукових заходів міжнародного рівня в умовах сьогоденних реалій, коли освіта у сфері гостинності і туризму є вагомою, оскільки галузь потребує якісних, кваліфікованих і професійних кадрів.

 До вітальних слів приєдналися партнери заходу – Ян Брецко (директор Академії професійної освіти «Меркур», Словацька Республіка) та Натія Берідзе (доцент факультету туризму Батумського державного університету ім. Шота Руставелі, Грузія).

Конференція зібрала студентсво з провідних закладів освіти України та інших країн: Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Ужгородський торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ, Львівський торговельно-економічний університет, Державний біотехнологічний університет (м. Харків), Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, Національний транспортний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Уманський національний університет садівництва, Національний університет харчових технологій, Національний авіаційний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування України, ВСП «Київський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», Львівський національний університет природокористування, Миколаївський національний аграрний університет, Полтавський державний аграрний університет, Університет прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт та Бергхаймський коледж (Німеччина), Університет Трансільванії у Брашові (Румунія), Університет Гельсінкі (Фінляндія), Інженерний коледж Нойда (Індія).

Проведення наукового заходу відбулось у теплій та дружній атмосфері, викликало жваву дискусію. Актуальні презентаційні матеріали, представлені на пленарному засіданні та дискусійних платформах, сприяли активному обговоренню та висловленню думок учасників щодо реалій і європеїзації пріоритетів відновлення готельно-ресторанного та туристичного бізнесу у післявоєнний період. Залежно від напряму досліджуваної тематики для презентації студентських наукових досягнень було організовано роботу 5 дискусійних платформ з можливістю презентувати свої наукові роботи англійською та українською мовами у дистанційному режимі. В цілому, учасники засідання дали високу оцінку організації роботи конференції та висловили побажання про регулярне проведення цього заходу.

Програма конференції

За результатами роботи ІІ Міжнародної студентської наукової конференції «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики» визначено переможців, яких відзначено дипломами.


Автор публікації:
заступник декана ФРГТБ з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків
Тетяна ТКАЧУК

Відкрита лекція президента Національної туристичної організації України Івана Ліптуги «Стандарти якості в туризмі»


«Туризм – це як дихати, він буде існувати завжди» – ось квінтесенція виступу 28 березня 2023 року спікера ФРГТБ – президента ГС «Національна туристична організація України», в.о. директора Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради Івана Ліптуги.

На лекції обговорили актуальні питання про умови і чинники функціонування національного ринку туристичних послуг як невід’ємної частини економіки, про розвиток людських ресурсів, проєкт системи організацій з управління туризмом України, зосередивши увагу на найголовнішому – на якості, що є, на думку шановного пана спікера, етичним вибором і виробника конкретного туристичного продукту або послуги, і туристичної дестинації. Але в умовах загальноекономічної кризи постає багато питань щодо того, як зацікавити бізнес прагнути до досконалості та як імплементувати міжнародні стандарти в галузь туризму, що дозволить підвищити якість надання послуг. Саме про це розповів пан Ліптуга студентам ФРГТБ. 

Відкрита лекція директорки туристичної компанії «Орнамент України», члена правління Асоціації в’їзних туроператорів України Олени Казьміної

Чи на часі туризм під час війни?

Відкрита лекція директорки туристичної

компанії «Орнамент України»,

члена правління Асоціації в’їзних

туроператорів України Олени Казьміної

була присвячена саме цьому питанню

Воєнна агресія рф проти України поставила перед фахівцями туризму багато хвилюючих питань. Чи залишилося місце для туризму в суспільстві воюючої країни? Чи актуальною буде професія, пов’язана з організацією подорожей? Як знайти етичні межі при розробленні воєнно-патріотичних турів? Що може зробити професіонал туризму, щоб допомогти своїй країні? 27 лютого 2023 р. на ці та інші запитання відповіла студентам факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Олена Казьміна, канд. екон. наук, директорка та співзасновниця туристичної компанії «Орнамент України», член правління Асоціації в’їзних туроператорів України.

Висновки, зроблені за результатами лекції, надають впевненість у правильності обраної професії, адже лекторка на власному досвіді довела, що навіть під час воєнних дій професіонали туризму активно використовують знання та навички, займаючись евакуацією людей із зон гострої фази бойових дій та виконуючи гуманітарну місію, можуть швидко організувати розміщення тимчасово переміщених осіб, реабілітацію поранених воїнів та постраждалих від обстрілів серед цивільного населення. Відразу, як щойно вщухають вибухи, туристичний бізнес починає розробляти воєнно-патріотичні тури, формує безпечну для українських туристів пропозицію, подає правдивий меседж, що зворушує світ героїзмом і цінностями українського суспільства.

Ми повинні думати про майбутнє, формувати абсолютно нову парадигму туристичного розвитку, і попереду велика робота, адже після перемоги українським громадам вкрай потрібні будуть професіонали, здатні розбудовувати туристичну інфраструктуру та просувати національний туристичний продукт.

Колектив кафедри туризму та рекреації, здобувачі вищої освіти висловлюють щиру подяку пані Олені за високопрофесійну, змістовну, емоційно насичену лекцію і сприятимуть поглибленню співпраці.

На Восьмому всесвітньому конгресі з інформаційних та комунікаційних технологій ДТЕУ представляли викладачі кафедри туризму та рекреації

22–23 лютого 2023 року відбувся Восьмий всесвітній конгрес з інформаційних та комунікаційних технологій, що проходив на базі університету Брунеля на Заході Лондона в містечку Аскбридж (Велика Британія).

Основна мета конгресу – обмін технологіями, ідеями і досвідом із сучасних стратегій формування і розвитку інформаційних та комунікаційних технологій в системі сервісу.

 У роботі Конгресу взяли участь всесвітньо відомі вчені, спеціалісти в галузі ІТ та комунікаційних технологій Майк Хінчі, професор Лімерикського університету, Ірландія, Р. Саймон Шерратт, професор Редінгського університету, Велика Британія, Мілан Туба, проректор з міжнародних зв’язків Університету Сінгідунум, Сербія, Ніланджан Дей, професор Університету Колкати, Індія, а також Сінь-Ше Ян, професор Міддлсекського університету Лондона, Велика Британія.

На всесвітньому науковому форумі виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко, д-р екон. наук, професор, та професор кафедри туризму та рекреації Олександр Гладкий, д-р геогр. наук, професор. У доповідях науковців висвітлено проблематику пошуку критеріїв оцінювання ефективності, якості та оптимізації складних інформаційних систем у галузі туризму, рекреації та санаторно-курортної справи.

Учасники форуму дізналися про можливості, які відкривають нові технологічні розробки в галузі ІТ та цифровізації для потреб високотехнологічних підприємств сфери обслуговування та бізнесу. Нові знання будуть ефективно використані в освітньому процесі підготовки фахівців для сфери туризму та рекреації.

Приємно зауважити, що оргкомітет Конгресу ухвалив рішення про суттєве зменшення організаційного внеску для участі українських учених, сприяючи таким чином подальшому проведенню фундаментальних і прикладних наукових досліджень у нашій країні в умовах воєнного стану.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий висловили щиру подяку організаторам форуму, головам оргкомітету проф. Малайї Наняк (Велика Британія) та проф. Саймону Джеймсу Фонг (Університет Макао) за допомогу й підтримку українських учених у складні часи.

.

2022

«Туризм в умовах економіки спільної участі» – онлайн-лекція Кравцова С. С. для слухачів Волинської обласної МАН


Економіка спільної участі (шерингова економіка, англ. sharing economy) – соціально-економічна система, в основі якої є спільне використання ресурсів. До цієї системи іноді включають (або розглядають як споріднені із нею) такі поняття, як мережева економіка (mesh economy) або спільне споживання (collaborative consumption). Ця концепція не є новою, проте постійно розвивається і утворює нові форми відповідно до потреб сучасного ринку послуг. Утворюючи певні спільноти споживачів, шерингова економіка орієнтується на потреби споживача, при цьому використовуючи мінімум ресурсів. Багато науковців одностайні у своїх переконаннях, що саме ці спільноти споживачів прийдуть на зміну нинішнім корпораціям.            

Саме цій тематиці економіки спільної участі, орієнтованої на споживача, ефективну діяльність в нових бізнес-умовах, було присвячено онлайн-лекцію, яку організували доценти кафедри туризму та рекреації Кравцов С. С. та Мазурець Р. Р. за участі завідувача кафедри професора Ткаченко Т. І.

Наукова спільнота Державного торговельно-економічного університету теж активно проводить дослідження у сфері економіки спільної участі, адже на багатьох галузевих кафедрах університету предметом науково-дослідної роботи є теоретичні та практичні засади дослідження інструментарію та ресурсної бази шерингової економіки. Тому майбутні фахівці різних галузей та сфер економіки (в тому числі й туризму) неминуче у своїй практичній діяльності стикатимуться з діяльністю нових економічно активних спільнот, а здобуті компетентності за результатами навчання в університеті значно підвищать ефективність їх роботи та бізнесу загалом.

Вивчення сучасних механізмів та інструментів конкурентоспроможності туристичних підприємств з урахуванням необхідності впровадження положень економіки спільної участі надасть широкі можливості для розроблення нових продуктів та їх просування на ринку, підвищить споживчу цінність туристичних послуг та зацікавленість споживачів у їх придбанні.

Захід відбувся 08 грудня 2022 року в рамках науково-освітньої програми Волинської Малої академії наук.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ висловлює щиру подяку за співпрацю керівництву Волинської обласної МАН та Миронюк Наталії Віталіївні – методисту відділення історії та наук про Землю Волинської обласної МАН.

Студентка ФРГТБ – дипломант престижного конкурсу наукових робіт


Підсумкова наукова-практична конференція ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення», що була організована в рамках проєкту Програми розвитку ООН «Належна обачність щодо прав людини в глобальних ланцюгах постачання: впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини для справедливого відновлення» за підтримки Уряду Японії, відбулася 12 грудня 2022 року в конференц-залі Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Співорганізатори Конкурсу: Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова НАН України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Представництво ООН в Україні, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку та Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення.

Організації-партнери – Міністерство юстиції України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство економіки України, Донецький науковий центр НАН України та МОН України, Ужгородський національний університет, Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Ресурсний центр з питань бізнесу і прав людини (Велика Британія), Європейська бізнес-асоціація, загальнонаціональна правова газета «Юридичний вісник України» та Українська молодіжна правнича асамблея.

До складу Конкурсної комісії увійшли відомі вітчизняні науковці, громадські та політичні діячі: академіки НАПрН України, директори державних науково-дослідних інститутів, народні депутати України, заступники міністрів галузевих міністерств, керівники громадських правозахисних організацій, завідувачі кафедр та представники науково-педагогічного складу закладів вищої освіти України економічного та юридичного профілю.

На конкурс було подано 112 наукових робіт з понад 60 освітніх закладів, серед яких лише 11 робіт отримали почесні дипломи Конкурсу, а їх автори – запрошення на Підсумкову конференцію, в рамках якої для представлення наукових доповідей були організовані панель експертів та панель переможців Конкурсу.

Дипломом ІІ ступеня Конкурсу та пам’ятними подарунками відзначена студентка 4 курсу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ Яна Бурлака (науковий керівник – доцент кафедри туризму та рекреації С. В. Хлопяк), яка представила учасникам конференції основні результати своєї наукової роботи на тему «Розробка продуктового портфеля туристичного підприємства в післявоєнний період».

Ще три студентські наукові роботи Гаркавко АнастасіїКрутової Кароліни та Макієнко Альони (4 курс), підготовлені на кафедрі туризму та рекреації ДТЕУ під керівництвом доц. Хлопяка С. В., отримали схвальну оцінку Конкурсної комісії та спеціальні сертифікати.

Державний торговельно-економічний університет як один із закладів вищої освіти, що представлені переможцями Конкурсу та з яких надійшла найбільша кількість якісних робіт, удостоєний особливої подяки від організаторів Конкурсу.

З прикінцевою промовою до учасників конференції звернувся доцент кафедри туризму та рекреації ДТЕУ С. В. Хлопяк, який наголосив на важливості проведення саме нині наукових заходів, що акцентують увагу на питаннях післявоєнного відновлення України, розповів про особливості процесу підготовки та інноваційність змісту виконаних студентських наукових робіт і висловив щиру подяку Оргкомітету за високий рівень підготовки та проведення Конкурсу.

Вітаємо переможців та бажаємо нових наукових досягнень!

Вебінар Філіпа Котлера та Крістіана Саркара: «Wicked 7: найнебезпечніші проблеми людства». 

В останній день осені, 30 листопада, викладачі кафедри туризму та рекреації взяти участь в роботі міжнародного вебінару «Wicked 7: найнебезпечніші проблеми людства». Серед доповідачів на ньому виступали Філіп Котлер, учений зі світовим ім’ям українського погодження, почесний професор міжнародного маркетингу Школи менеджменту Kellogg Північно-Західного університету (США), яка визнана найкращою бізнес-школою щодо викладання маркетингу, а також Крістіан Саркар – автор, підприємець, консультант, активіст, видавець і художник, співзасновник і редактор The Marketing Journal.

У 2019 році Крістіан Саркар і Філіп Котлер розпочали роботу над відкритим інноваційним стартапом, що спочатку отримав назву «як врятувати людство від самого себе», а потім перетворився на проект Wicked7. Розширюючи свою роботу над бренд-активізмом, Саркар представив «екосистему злих проблем» на Глобальному форумі Пітера Друкера у 2019 р. Саркар і Котлер залучили низку лідерів думок із бізнесу та світу мистецтва, щоб виступити в якості радників проекту.

 Всі доповідачі висловили всебічну підтримку українському народу в скрутні часи. Філіп Котлер детально охарактеризував основні менеджерські стратегії розвитку України в умовах військового стану, проаналізував стратегічні управлінські заходи з відбудови України у поствоєнний період, запевнив слухачів у незворотності вживання ґрунтовних заходів для виходу з кризової ситуації. Виступ Філіпа Котлера був сповнений оптимізмом та вірою в перемогу. Він справив змістовний позитивний вплив на всіх слухачів вебінару.

Економіка вражень - вікно можливостей для сучасного бізнесу:

онлайн-лекція Кравцова С. С. для слухачів Київської МАН

Економіка вражень … Цей тренд стає дедалі затребуваним. Новій економіці потрібні нові моделі бізнесу. Сучасний бізнес, у тому числі й туристичний, має використовувати інноваційні маркетингові механізми, пропонувати унікальні цінності, які відрізнятимуть його з-поміж інших.

Саме цій тематиці, новому типу економіки, орієнтованої на відчуття споживача, ефективну діяльність в нових умовах – умовах економіки вражень – було присвячено онлайн-лекцію, яку організували доценти кафедри туризму та рекреації Кравцов С. С. та Мазурець Р. Р. за участі завідувача кафедри професора Ткаченко Т. І.

Науковці Державного торговельно-економічного університету здійснюють дослідження у сфері економіки вражень, результати яких впроваджуються у практичну діяльність бізнесу та використовуються в освітньому процесі університету. Підготовка фахівців цього напряму вимагає формування знань з основних закономірностей впровадження інновацій в організації туристичних послуг у період нового типу економічного зростання, а також ознайомлення юнацтва, зокрема школярів, які обирають майбутню професію, з особливостями економіки вражень – економічним концептом, за якого основним товаром стають емоції. Вивчення сучасних механізмів та інструментів конкурентоспроможності туристичних підприємств з урахуванням необхідності впровадження положень економіки вражень надасть широкі можливості для розроблення нових продуктів та їх просування на ринку, підвищить споживчу цінність туристичних послуг та зацікавленість споживачів у їх придбанні.

Захід відбувся 17 листопада 2022 року в рамках наукової програми «UAНаука подкаст» відділення «Київ – столиця» Київської Малої академії наук за підтримки Центру відновлювальної енергетики Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

UAНаука подкаст – це новий проєкт аудіо- та відеонаукових програм, який містить подкасти від провідних українських науковців на актуальну наукову тематику. У рамках проєкту кожен може долучитися до прослуховування або перегляду цих програм, які розміщують на доступних та найбільш актуальних подкаст-платформах, зокрема на платформі Facebook за посиланням.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ висловлює щиру подяку за співпрацю Валентину Протопопову – керівнику секції «Розумне місто – безпечне життя» відділення «Київ – столиця» Київської МАН та завідувачу Навчально-практичним Центром відновлювальної енергетики Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

Відкрита лекція «Цінова політика туристичних підприємств України»


У межах навчальних дисциплін «Економіка туризму» та «Маркетинг в туризмі» 19 жовтня 2022 року відбулася відкрита лекція «Цінова політика туристичних підприємств України», організована кафедрою туризму та рекреації факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Спікер  Олександр Туник – менеджер з маркетингу мережі туристичних агенцій «Piligrim.ua», випускник КНТЕУ 2018 року.

Під час заходу були обговорені питання щодо того, як долати виклики сьогодення та проблеми, пов’язані з формуванням цінової політики туристичними операторами і туристичними агентствами у різних кон’юнктурних умовах ринку, використанням функціональних можливостей прикладної програми «ІТ-tour» у процесі моделювання ціни на туристичний продукт.

Учасниками обговорення були студенти, які здобувають освіту за спеціальністю 242 «Туризм» освітніми програмами «Економіка і організація туризму», «Міжнародний туризм», «Цифровий туризм», спеціальністю 073 «Менеджмент» освітньою програмою «Туристичний менеджмент» за освітнім ступенем «бакалавр», аспіранти, а також декан факультету, викладачі кафедри туризму та рекреації, які викладають профільні професійно-орієнтовані дисципліни.

Щиро вдячні Олександру Тунику за змістовну цікаву лекцію, корисну професійну зустріч і сподіваємося на подальшу результативну співпрацю!

 Викладачі кафедри туризму та рекреації взяли участь в навчальному тренінговому курсі “Цифрові інструменти Google для освіти”, що був організований ТОВ “Академія цифрового розвитку” в період з 03 до 16 жовтня 2022 року

Навчання відбулося за дистанційною формою

Під час навчання були досягнуті наступні результати:

➢ засвоєна освітня програма підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти “Цифрові інструменти Google для освіти”;

➢ удосконалена професійна компетентність (цифровий компонент) в обсязі 30 академічних годин (1 кредит ECTS).

Всі учасники отримали сертифікати про закінчення курсу.

Доцент кафедри Мазурець Роман Русланович взяв участь у відкритті туристичної лабораторії на базі Київського торговельно-економічного коледжу ДТЕУ

ВІДКРИТТЯ ТУРИСТИЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ «TOURLAB»
28 вересня 2022 року у ВСП «КТЕФК ДТЕУ» відбулася важлива і довгоочікувана подія - урочисте відкриття туристичної лабораторії «TourLab».


Туристична лабораторія створена з метою забезпечення якісної практичної підготовки здобувачів освіти спеціальності  242 Туризм шляхом поєднання теоретичних і практичних складових освітнього процесу відповідно вимог сучасної туристичної індустрії. Віримо, що навчальна лабораторія з туристичного обслуговування  «TourLab» стане середовищем формування справжніх конкурентноспроможних фахівців у галузі туризму, адже функціонуватиме вона у постійній взаємодії зі стейкхолдерами туристичного бізнесу.
Директор коледжу, Олег ОЛІЙНИК, урочисто відкрив лабораторію та окреслив можливі перспективи щодо використання лабораторії для викладання професійно-орієнтованих дисциплін та підготовки фахівців з туризму загалом.
До визначної події коледжу долучилася Мар’яна ОЛЕСЬКІВ, очільниця Державного агенства розвитку туризму (ДАРТ), яка підкреслила значимість даного проєкту у формуванні надважливих практичних навичок у здобувачів освіти та виявила зацікавленість у розвитку подальшоі співпраці і взаємодії зі студенством та викладачами коледжу .
У заході  також взяли участь: 
Юрій ОПАНАЩУК, голова правління асоціації готельних об’єднань та готелів міст України;
Роман МАЗУРЕЦЬ, кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри туризму та рекреації;
Юлія ЛІЩУК, директор екскурсійного бюро «Інтересний Київ»;
Оксана РОМАНЕНКО, менеджер з продажів туроператора «Анга Тревел».
Гості поділилися своїм досвідом, деякими аспектами своєї роботи та звернули увагу здобувачів освіти на головні навички та особисті якості, які повинні розвивати в собі майбутні фахівці з туризму.
Попереду багато спільної роботи, нових цікавих проєктів та ідей. Вчимось, працюємо та розвиваємось заради успішної дільності туристичної сфери в Україні!

Шановні автори та читачі!

Державний торговельно-економічний університет є засновником фахових журналів:

Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук;

наукового журналу "SCIENTIA FRUCTUOSA" з економічних наук;

наукового журналу "Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право" з економічних та юридичних наук.

Журнали представлено у міжнародних і національних реферативних та наукометричних базах даних.

На шпальтах журналів публікуються результати досліджень провідних вітчизняних і зарубіжних науковців, висвітлюються актуальні наукові дослідження з економічної, технічної та юридичної тематики.

Редакційною колегією проводиться обов’язкове внутрішнє та зовнішнє рецензування статей, які надходять до редакцій.

Статті публікуються безкоштовно.

Вимоги до оформлення рукописів:

http://journals.knute.edu.ua/scientia-fructuosa/vymogy

http://journals.knute.edu.ua/foreign-trade/vymogy_do_oformlenia_statei

http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/vymogy

Матеріали надсилати на е-mail: visnik@knute.edu.ua, zt@knute.edu.ua, tr@knute.edu.ua

Сподіваємося на плідну співпрацю!

День туризму – 2022 очима першокурсників


27 вересня 2022 року у Державному торговельно-економічному університеті відбулась подія, яку студенти факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу чекали з нетерпінням – «День туризму – 2022» з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні.

Відкривав захід ректор Університету доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Національної академії педагогічних наук України А.А. Мазаракі. Анатолій Антонович привітав усіх присутніх із професійним святом, розповів про перспективи, які відкриються перед студентами впродовж навчання в ДТЕУ, та висловив впевненість у швидкому відновленні цілісності України та стрімкому відродженні туризму в Україні!

Студентам 1-го курсу з метою підтримки внутрішнього та в’їзного туризму цього року випала нагода самостійно обрати один із регіонів України та представити його туристичний потенціал, розповісти про національні культурні традиції, регіональні страви, які асоціюються з цим регіоном. Студенти доклали багато зусиль та з креативністю підійшли до презентування обраної області:

  • 4 група – Івано-Франківська область;
  • 8 група –  Волинська область;
  • 9 група –  Херсонська область;
  • 10 група спільно з 3 групою – Крим;
  • 11а група – Полтавська область;
  • 12 група – Львівська область;
  • 13 група – Закарпатська область;
  • 14а група – Одеська область.

Першокурсники також змагалися між собою у квесті на знання своєї Alma mater по всій території університету. Багато було і бажаючих долучитися до патріотичної гри зі складання пазлів «Єдина Україна».

Усіх відвідувачів заходу частували козацьким кулішем та пряним чаєм, приготовленими на справжньому багатті студентами 5 та 6 груп, які є членами кулінарного клубу РСС ФРГТБ та кулінарної команди факультету.

У рамках відзначення «Дня туризму – 2022» було організовано також екскурсійне бюро, де презентували справжні авторські екскурсії студенти ДТЕУ.

Не менш цікавим для студентів та фахівців своєї справи був професійний майстер-клас «Створи свій тур сам» від Сергія Кравцова, доцента кафедри туризму та рекреації ДТЕУ. Гості мали зможу долучитися до майстер-класу як очно, так і дистанційно. По завершенню майстер-класу студенти отримали чітке уявлення про розроблення власного унікального туристичного продукту.

Дякуємо всім учасникам та відвідувачам, які долучилися до проведення заходу «День туризму – 2022»!

До нових зустрічей!   

Слава Україні! 

Привітання з Всесвітнім днем туризму та Днем туризму в Україні!

Відкрита лекція на тему: «Туризм України за роки Незалежності»


26 вересня 2022 року за запрошенням ДТЕУ на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу відбулася лекція на тему «Туризм України за роки Незалежності», яку провела Тетяна Тимошенко, канд.держ.упр., президентка Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму України, запрошена вчена до Університету Оребру (Швеція), експертка з розвитку туристичних дестинацій, громад і територій програм міжнародної підтримки України (Програма U-LEAD з Європою, USAID, IOM).

Тема лекції актуальна з огляду на особливо болючі виклики саме для сфери туризму в останні роки, що пов’язані з втратами туристичної галузі від глобальної пандемії, а нині – із збройною агресією проти України. Лектор наголосила на необхідності зміни фокусу стратегічних цілей і реконструюванні завдань сталого розвитку туризму і курортів в Україні, відновленні та подальшого розвитку туризму на принципах сталості.

Учасники зустрічі обговорили питання еволюції туризму в Україні за часів незалежності, чинники позиціювання національного туризму на світовому туристичному ринку на різних етапах життєвого циклу, а також проблеми сучасного етапу функціонування туристичного сектора на проєктному, продуктовому та інфраструктурному рівнях.

Спікер акцентувала увагу на перспективних наслідках входження України до складу ЄС, зокрема, інтегрування вітчизняного законодавчо-нормативного поля до європейського, необхідність конкретизації місця і ролі туризму у відновленні України у післявоєнний період.

В умовах реалізації структурної регіональної реформи і децентралізації влади набуває актуалізації вдосконалення моделей і механізмів управління туристичними дестинаціями, що потребує переходу до кластерної моделі управління туристичними територіями, впровадження концепції «Smart Tourist Destination».

Підвищення індексу конкурентоспроможності туристичної України серед країн світу, забезпечення високого рівня надання туристичних послуг потребує постійного вдосконалення підготовки кадрів, розвиток їх компетентностей та зміни парадигми і форм освітнього процесу. Пані Тетяна поділилася своїми спостереженнями і враженнями щодо атмосфери освітнього процесу в європейських університетах, зокрема в Університеті Оребру (Швеція), зосередила увагу на значенні наукових досліджень у сфері туризму та їх підтримці з боку держави.

Загалом до зустрічі долучилося понад 100 учасників. Лекція проходила в атмосфері високої зацікавленості, активного обговорення ключових питань науковцями, викладачами кафедри туризму та рекреації і студентами. Тетяна Тимошенко відповіла на багато запитань, кожне з яких вимагає окремого наукового дослідження і громадського обговорення, вирішення колективними зусиллями. Результати зустрічі неодмінно позитивно вплинуть на якість підготовки майбутніх фахівців сфери туризму.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу привітав усіх учасників зустрічі з Всесвітнім Днем туризму та Днем туризму в Україні, висловив щиру вдячність Тетяні Тимошенко за цікавий та змістовний захід та запросив її до подальшої плідної співпраці.

Збірна команда ДТЕУ з чирлідингу посіла 1 місце на «Be Active Cheer Fest»


За підтримки Спортивного комітету України, Державної установи «Всеукраїнський центр «Спорт для всіх» та ГО «Ukraine Active» 24 вересня 2022 року відбулася головна європейська фітнес-подія року – «Be Active Day».

В програмі заходу були майстер-класи від ведучих інструкторів України, локації спортивних федерацій, зона лекторію, Fitness Expo, спортивний квест та багато інших спортивних локацій.

За ініціативою викладачів кафедри фізичної культури та спорту в заході взяли участь студенти 1 та 2 курсу, які займаються в секції фітнесу. Студенти мали змогу ознайомитися з новітніми видами фітнесу.

Головною подією заходу були змагання з чирлідингу Be Active Cheer Fest, де команда ДТЕУ посіла 1 місце у номінації Performance Cheer та 1 місце у дуетному виступі в номінації Cheer Dance. Не зважаючи на велику перерву у тренуванні спортсменки вкотре підтвердили що вони професіонали своєї справи.

Вітаємо дівчат з перемогою та бажаємо подальших успіхів!

Міжнародна практична підготовка студентів ФРГТБ

У рамках підписаної угоди про партнерство з організації практики між Державним торговельно-економічним університетом та міжнародною компанією «Форт Нокс ООД» студенти ФРГТБ успішно пройшли практичну підготовку на базі апартготелю «Premier Fort Beach Hotel» (м. Светий Влас) ─ лідера готельного бізнесу Болгарії.

За результатами практичної підготовки у період з 29 травня по 16 вересня 2022 року студенти мали нагоду сформувати професійну компетентність, що у подальшому гарантуватиме їх успішну, продуктивну та ефективну професійну діяльність у сфері готельного та ресторанного бізнесу. Також студенти отримали можливість оволодіти навичками спілкування англійською та болгарською мовами.

У підсумку студенти ДТЕУ нагороджені сертифікатами міжнародного зразка, які стануть запорукою їх професійного розвитку у сфері гостинності.

Дякуємо нашим шановним партнерам за професійний підхід та співпрацю!


Відгуки студентства про міжнародне стажування у Болгарії:

2 курс, 4 група, Ларік Анастасія
Посада: офіціант

  «Практика у Болгарії була моєю першою практикою за кордоном, але я не шкодую, що поїхала. Завдяки університету я набула великого досвіду у сфері готельно-ресторанного бізнесу: мала змогу пізнати культуру сфери обслуговування іншої країни, опанувати навички використання спеціалізованого програмного забезпечення, підвищити власні комунікативні навички спілкування з інтернаціональним контингентом гостей та удосконалити навички володіння англійською та болгарською мовами. Мені дуже сподобалася практика у Болгарії і я цілком впевнена, що набутий досвід знадобиться мені для подальшого професійного зростання у сфері гостинності».

3 курс, 3 група, Ткачук Світлана
Посада: офіціант

  «Практика у Болгарії навчила мене багатьом речам. Під час практики у готелі я отримала неймовірний досвід комунікації, роботи в колективі, покращила рівень англійської мови, кожен день навчалася та розвивалася. Я була дуже рада можливості побачити роботу готелю та ресторану зсередини, організацію праці персоналу, адже це надзвичайно цікаво та корисно для мого подальшого навчання та функціонування у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Вдячна університетові та болгарській стороні за надану можливість та колосальний професійний досвід!».

4 курс, 6 група, Мурзенко Єлизавета.
Посада: кухар

  «Практика за кордоном ─ це найкращий варіант для студентів, які хочуть працювати та навчатися одночасно. Практичний досвід, який я особисто отримала в апартготелі «Premier Fort Beach Hotel» вже другий рік поспіль, став великим кроком вперед у професійне майбутнє. За період проходження практики було здобуто багато знань та набуто навичок професійного спрямування, зокрема робота у команді, підвищення рівня володіння іноземними мовами (спілкування з колегами та гостями готелю болгарською та англійською мовами), відпрацювання кваліфікаційних вмінь та навичок відповідно до різних займаних посад. Кожен з нас набув безцінного досвіду та знайшов друзів. Університет надає класні можливості студентам і я дуже вдячна ДТЕУ за такий досвід»

2 курс,  група, Борзих Олена
Посада: офіціант
 на Pool Bar
  «Практичну підготовку в апартготелі «Premier Fort Beach Hotel» (Болгарія) проходила не вперше. Практична підготовка надає змогу щоразу отримувати нові знання, професійні навички та вміння, які знадобляться у подальшому кар’єрному розвитку. Обслуговування гостей здійснювалось англійською, болгарською та українською мовами, що надавало можливість удосконалювати іноземні мови та вивчати культуру різних національностей. Крім того, під час практики була можливість отримати навички роботи у стресових ситуаціях  при одночасному прийманні великої кількості замовлень. Набутий досвід обов’язково стане у нагоді для подальшого успішного працевлаштування у сфері готельно-ресторанного бізнесу».

На часі питання розвитку туризму!

За тісної співпраці факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ з Асоціацією готельних об’єднань та готелів міст України 15 вересня 2022 року відбулася онлайн-зустріч з головою Державного агентства розвитку туризму України Мар’яною Олеськів!

До зустрічі в онлайн-форматі долучилися понад 300 учасників з усієї України, зокрема здобувачі ступеня вищої освіти факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Мар’яна Олеськів ознайомила присутніх з поточним станом туристичної галузі України в умовах російської агресії та презентувала напрямки розвитку туризму під час воєнного стану. У форматі конструктивного діалогу було обговорено проблемні питання туристичної галузі та готельно-ресторанного бізнесу в умовах війни в Україні.

Пані Мар’яна також поінформувала про можливості, які стали доступними для освітян у сфері туризму.

Голова ДАРТ акцентувала увагу на необхідності залучення зарубіжних науковців, а також практиків до реалізації освітнього процесу. Варто зазначити, що ДТЕУ активно співпрацює з представниками туристичної індустрії у сфері бізнесу та науки. Крім того, результати дискурсу заплановано висвітлити та реалізувати в освітній процес в рамках освітньо-професійних програм кафедр ФРГТБ ДТЕУ з підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» та «магістр».

Висловлюємо всім вдячність за співпрацю, ініціативність та небайдужість до відбудови індустрії гостинності в Україні!

Слава Україні!
Героям слава!

Співпраця ДТЕУ з Люблянською школою бізнесу в рамках програми ЄС Erasmus+

У Державному торговельно-економічному університеті навіть у складний та трагічний час війни продовжують реалізовуватися проєкти Європейського Союзу Еразмус+ за напрямом КА1: «Навчальна (академічна) мобільність». З березня по червень поточного року 6 науково-педагогічних працівників ДТЕУ взяли участь в міжнародній академічній мобільності та відвідали Люблянську школу бізнесу (м. Любляна, Словенія).

У рамках короткострокових візитів представники ДТЕУ (кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права; кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права; кафедри туризму та рекреації; кафедри готельно-ресторанного бізнесу; кафедри економічної теорії та конкурентної політики; кафедри менеджменту) провели лекції англійською мовою, а також взяли участь у заході «Міжнародний Еразмус тиждень», на якому презентували Україну та ДТЕУ.

Міжнародна академічна мобільність викладачів університету до Люблянської школи бізнесу дала можливість попрацювати в інтернаціональній команді та отримати досвід від іноземних колег. Також були проведені переговори у міжнародній службі щодо поглиблення співпраці та подання нових міжнародних проєктів. Представники Люблянської школи бізнесу висловили свою підтримку та солідарність з Україною.

Варто також зазначити, що у другому семестрі, з лютого по червень 2022 р., 9 студентів ДТЕУ скористалися можливостями стипендіальної програми Еразмус+ та успішно пройшли семестрове навчання у Люблянській школі бізнесу.

Конкурс туристичних StartUp-проєктів у Навчально-науковому центрі бізнес-симуляції Державного торговельно-економічного університету

8 травня 2022 р. в Навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ (далі – Центр) відбувся конкурс командних StartUp-проєктів зі створення та розвитку підприємств-туроператорів, а також технологічних інновацій у сфері туризму, розроблених студентами, які навчаються за спеціальностями «Туризм» та «Менеджмент» спеціалізацією «Туристичний менеджмент».

Конкурс привернув увагу роботодавців і зацікавленої молоді – школярів та студентів інших факультетів ДТЕУ і закладів вищої освіти. Перед учасниками з вітальним словом виступили директор Центру Трубей О.М., декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Ведмідь Н.І., завідувач кафедри туризму та рекреації Ткаченко Т.І.

Упродовж декількох годин фахове журі у складі декана факультету Ведмідь Н.І.завідувача кафедри туризму та рекреації Ткаченко Т.І., викладачів кафедри – Роскладки Н.О., Хлопяка С.В., Білика В.В., Клімової А.М., Мазурця Р.Р., а також стейкголдерів – Олени Чернеги, кураторки проєкту з цифрового туризму, культури та спорту в м. Києві (КМДА), Ірини Дворської, директорки і власниці ТОВ «Туристичний Хаб», Наталії Незнамової, голови представництва авіакомпаній Air France KLM в Україні, – розглядало подані на конкурс концепції та стратегії розвитку шести профільних туристичних компаній:

  • «Retreat Tour», основна діяльність якого планується в напрямі оздоровчого туризму. Продукт компанії – це інноваційні рішення в туристичному бізнесі, що передбачають тотальне «перезавантаження» моральних, духовних та фізичних сил потенційних споживачів туристичного продукту. Реалізація проєкту має практичне значення для зняття психологічної напруги, зокрема, в умовах воєнного стану. У рамках проєкту запропоновано концепцію мобільного додатка «Meditly».
  • «Stories Tour», профіль туроператора – інстаграм-туризм, актуальність якого стрімко зростає в епоху розвитку соціальних мереж. Як частина стартапу створено проєкт сайту PhotoU для допомоги туристам у пошуку найбільш актуальних для мережі Instagram локацій.
  • «Wins&Win» – туроператор у сфері еногастрономічного та культурно-пізнавального туризму. Місія проєкту – організація незабутніх подорожей з відкриттям для туристів палітри оригінальних смаків, унікальних рецептів та кулінарних традицій різних країн світу. Проєкт передбачає розроблення сайту Get a moveon, призначеного для спрощення самостійних подорожей туристів.
  • «Greeny» – оператор екологічного спрямування, що організовуватиме тури по всьому світу, зосереджуючи майбутню діяльність на екотуризмі України. Проєкт доповнено створенням концепції мобільного додатка «Greeny» для індивідуальних екотуристів, який полегшує процес планування подорожей завдяки цифровому пошуку класичних елементів туру.
  • «Travel UP» – цікавий та актуальний проєкт започаткування туроператорської діяльності у сфері кінотуризму. Розроблені стартап-командою тури дозволять туристу зануритися у світ кіно, ознайомитися з історією його створення, побачити на власні очі локації та визначні місця зйомок фільмів.
  • «Savage by Nature» – туристична компанія, яка пропонує своїм клієнтам джайлоо-подорожі в лакшері-сегменті ринку. В рамках стартапу команда представила також інноваційну розробку, а саме VR-тури, які стануть ефективним інструментом для просування основного продуктового портфеля туроператора.

За результатами конкурсу кращими бізнес-проєктами визнано:

  • І місце – туристична компанія «Stories Tour»;
  • ІІ місце – туристичні компанії «Greeny», «Retreat Tour» та «Wins&Win»;
  • ІІІ місце – туристичні компанії «Savage by Nature», «Travel UP».

Цінною складовою конкурсу в нинішніх умовах  воєнного стану стала демонстрація патріотичного відеоконтенту, який розробили команди для популяризації України та туристичних можливостей нашої держави. Студентські роботи розміщено на офіційних сторінках у соціальних мережах кафедри туризму та рекреації, а також факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Підсумовуючи, завідувач кафедри туризму та рекреації Ткаченко Тетяна Іванівна наголосила на високому рівні національної свідомості студентів у складний воєнний час для України, актуальності й оригінальності ідей, реалізованих у проєктах, зазначила, що всі студенти підтвердили набуття ними професійних компетентностей і їхні проєкти є інноваційними, що виходить за межі кваліфікаційних вимог до здобувачів освітнього ступеня «бакалавр», але потребують поглиблення знань і вмінь на магістерському рівні вищої освіти.

Вітаючи переможців конкурсу, члени журі одностайно дійшли висновку, що всі проєкти є суспільно значущими, побажали учасникам подальших успіхів та невпинного руху вперед у реалізації своїх сміливих задумів для відбудови України засобами туризму.

Звернення викладацького складу кафедри до студентів бакалаврських освітніх програм

2021-2022

21.04.2022

...

...

...

......

...

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

28.01.2022

...

...

...

...

...

...

28.12.2021

...

...

...

...

...

28.12.2021

....

....

....

...

...

14.12.21.

......

08.12.21.

06.12.21

30.11.21

26.11.21

25.11.21

19.11.21

18.11.21.

17.11.21

17.11.21.

...

...

01.11.2021

...

...

...

28.09.2021

...

...

27.09.2021

...

25.09.2021

...

...

22.09.2021

21 квітня 2022 року викладачі та студенти кафедри туризму та рекреації ФРГТБ взяли участь у міжнародному вебінарі "Роль та позиціонування туризму під час війни та конфліктів", що був підготовлений Державним агентством з туризму в Україні.  В роботі взяло участь понад 6000 слухачів (100 за допомогою платформи Zoom та інші за допомогою YouTube).

Серед запрошених доповідачів були  Мар'яна Олесків (Голова Державного агентства з туризму в Україні), Талеб Ріфаї (колишній генеральний секретар ЮНВТО), Бен Шерман (Голова Світового агентства з аборигенного туризму), інші представники країн ЄС, Північної Америки, країн Азії та Африки.

Всі доповідачі висловили всебічну підтримку українському народу в скрутні часи. Більшість доповідачів висловили необхідність надання допомоги біженцям, а також важливість переведення закладів туризму та гостинності  на військовий режим функціонування. Українські та ряд європейських підприємств гостинності приймають біженців і переселенців з України у своїх готелях, інших закладах розміщення, в приватних будинках. Заклади харчування, ресторани та кафе розпочали обслуговування української армії, волонтерів, представників територіальної оборони, мирних людей, що втратили свої будинки та були змушені покинути охоплені війною населені пункти. Туристичні компанії, заклади рекреації та медико-фізичної реабілітації (санаторії, пансіонати, будинки відпочинку, профілакторії) надають українським військовим та постраждалому в наслідок військових дій мирному населенню послуги з медичного обслуговування, лікування, фізичного відновлення та медико-психологічної реабілітації. Всі учасники вебінару погодились з тим, що підприємства туризму, гостинності та санаторно-курортного лікування відіграють усе більш важливе, подекуди унікальне  значення у наближенні довгоочікуваного миру.

Державний торговельно-економічний університет отримав безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів у межах проєкту Research4Life. 

Платформа складається з 5 колекцій літератури:  

✅Hinari (дослідження в галузі біології та медицини) 

✅AGORA (дослідження в галузі сільського господарства) 

✅OARE (дослідження навколишнього середовища) 

✅ARDI (доступ до науково-технічної інформації) 

✅GOALI (дослідження в галузі права та соціальних наук) 

Доступ до електронних колекцій книг та журналів відкрили такі великі видавничі компанії, як Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Taylor & Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та ін.  

Шановні науковці, доступ до платформи можна отримати у бібліотеці університету зал Bibliometrics.

Відкриті лекції Тетяни Тимошенко про розвиток туризму

...

...

Національний стандарт ISO для сфери туризму, розроблений у Київському національному торговельно-економічному університеті

...

...

Зразкова оцінка за результатами акредитації бакалаврських освітніх програм «Готельно-ресторанна справа» та «Міжнародний туризм»

...

...

...

Захист магістрів за новою освітньою програмою «Міжнародний спортивний менеджмент та рекреація»

...

...

...

Міжнародне стажування в Європейській Академії Науки та Досліджень, Гамбург, Німеччина. 6.12-08.12.21р

Практична підготовка студентів факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу у рамках дуальної освіти

Онлайн-лекція французького викладача практика готельного та туристичного бізнесу для студентів ФРГТБ

Реалізація неформальної освіти на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу

Меморандум між КНТЕУ та управлінням туризму Київської ОДА - в дії!

Майстер клас з кулінарного мистецтва від президента Асоціації UCMItaly Паоло Брешиа

У Деснянській РДА відзначили студентів КНТЕУ

Міжнародний день студентів: у КНТЕУ відзначили найуспішніших

Міжнародне співробітництво між КНТЕУ та Федерацією «Обміни Франція – Україна» в умовах Covid-19

...

Вручення міжнародних сертифікатів щодо стажування здобувачам ФРГТБ і науково-педагогічним працівникам КНТЕУ 

...

... ...

...

Лекція на тему: "«Туристичний продукт внутрішнього туризму», яку провів Андрій Шинкарьов - директор ДП «Туроператор Укрпрофтур».

...

Відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні

...

День відкритих дверей

...

День гостинності від ФРГТБ

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

...

...

......

...

...

1

06.07.2021

Новації освітнього процесу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу

2

30.06.2021

На прохання абітурієнтів та їх батьків професор кафедри туризму та рекреації Михайліченко Г.І. провела індивідуальний День гостинності.
https://www.facebook.com/tourismKNTEU/posts/2643180215982635

3

16.06.2021

Меморандум про співпрацю та партнерство з Управлінням туризму Київської обласної державної адміністрації

4

29.05.2021

Викладачі кафедри туризму та рекреації взяли участь у святкуванні Дня університету, яке відбулося 29 травня 2021.
https://www.facebook.com/tourismKNTEU/posts/2623971261236864

5

31.05.2021

Дипломи про освіту, видані КНТЕУ визнаються в Європі!

6

13.04.2021

Результати ІІІ Всеукраїнського конкурсу стартапів «TourSystemUkrChallenge»

7

06.04.2021

Онлайн майстер-класи від професіоналів відеопродакшену в туризмі Антона Пожидаєва та Мар’яни Романяк

8

24.03.2021

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм»

9

23.02.2021

Студенти спеціальності «Туризм» стали переможцями в конкурсі на найкращу екскурсію від Управління туризму та промоцій КМДА

10

20.02.2021

Викладачі кафедри туризму та рекреації взяли участь у заходах, присвячених відзначенню Всесвітнього дня екскурсовода

11

19.02.2021

Випускні кваліфікаційні іспити на кафедрі туризму та рекреації

12

19.02.2021

Вибір професії у сфері туризму – перший крок до успішної кар’єри в майбутньому

13

27.01.2021

National Tourism Organization of Ukraine презентувала результати реалізації масштабного проекту з формування Національної системи туристичної статистики України, у якому взяли безпосередню участь викладачі кафедри професор Наталія Роскладка та доцент Юлія Забалдіна.

https://www.facebook.com/tourismKNTEU/posts/2543896092577715

2020

14

24.12.2020.

Професор кафедри туризму та рекреації Гладкий Олександр Віталійович нагороджений медаллю ім. Ярослава Мудрого

15

21.12.2020

Дні гостинності онлайн на кафедрі туризму та рекреації

16

08.12.2020

Доцент кафедри Сергій Кравцов взяв участь в унікальному проекті Національної туристичної організації України.

https://www.facebook.com/tourismKNTEU/posts/2510407219259936

17

04.12.2020

Унікальний спеціалізований проєкт від факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу

18

07.10.2020

Партнерство ФРГТБ з представниками державної влади та туристичного бізнесу України

...

...

Здобувачі ОП Вікторія Савчук, Сорокіна Альона, Анна Гриценко, Ілона Ратушнюк, Аліна Лук'янчук успішно завершили онлайн-курс «Основи розробки (HTML, CSS, JavaScript» у базі проекту EdEra тривалістю 30 годин та отримали сертифікат. Результати онлайн-курсу були зараховані як модуль ВК «Web-дизайн і web-програмування»

Сертифікати: 1, 2, 3

19

01.10.2020

26.09.2020

КНТЕУ відзначив Всесвітній день туризму та День туризму в Україні-2020

Студенти КНТЕУ Р. Кара та В. Полосін отримали іменні сертифікати італійської асоциації "Unione Cuochi del Medinettaneo"

20

19.06.2020

Розробки науковців КНТЕУ для суб’єктів туристичного і ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу COVID-19

21

07.05.2020

Студенти КНТЕУ представили інноваційні туристичні проєкти

22

25.03.2020

VІ Всеукраїнська студентська наукова конференція: «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та перспективи»

23

17.03.2020

Студентка КНТЕУ – переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм»!

24

05.02.2020

КНТЕУ в розвитку системи стандартизації сфери торгівлі та туризму: результати роботи ТК-118 за 2019 рік

2019

25

23.12.2019

Найкращий навчальний заклад сфери туризму 2019 – Київський національний торговельно-економічний університет

26

06.12.2019

Факультет ресторанно-готельного та туристичного бізнесу КНТЕУ готує професіоналів для індустрії 4.0.

27

06.12.2019

Майбутнє туристичної галузі: студенти КНТЕУ - кращі серед кращих

28

26.11.2019

«Конкурентоспроможний туристичний сектор України – шлях вперед»: викладачі КНТЕУ на стратегічному форумі від ЄБРР

29

20.11.2019

Сертифікати міжнародного зразка: студенти КНТЕУ на закордонній практиці в Туреччині

30

20.11.2019

Управління туризмом: професійний діалог Китай–Україна в Китайській Народній Республіці

31

24.09.2019

Декада туризму: бізнес-гра від голови Ради Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України Тимошенко Т. О.

32

26.09.2019

Декада туризму: дискурс-діалог від директора Туристично-інформаційного центру м. Києва Олени Чернеги

33

25.09.2019

Фестиваль «Декада туризму – 2019» з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні

34

09.09.2019

Туристична професія: погляд першокурсника в майбутнє

35

21.06.2019

Круглий стіл: «Підготовка кадрів для туристичного, готельного та ресторанного бізнесу: консолідація зусиль»

36

03.06.2019

ІІІ етап Студентської Ліги м. Києва з гри «Що? Де? Коли?» у КНТЕУ

37

22.05.2019

Завідувач кафедри туризму та рекреації КНТЕУ Ткаченко Т. І. - лауреат міжнародної жіночої премії "EUROPEAN WOMAN EXPERT AWARDS-2019"

38

18.05.2019

Представники КНТЕУ на Таврійському туристичному конгресі

39

12.05.2019

Про туристичну освіту на Міжнародній студентській конференції в Польщі

40

16.05.2019

Студентка КНТЕУ – призер Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Туризм»

41

07.05.2019

Інтерактивна лекція для студентів Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ на кафедрі туризму та рекреації

42

19.04.2019

Вивчаємо туристичний Київ з любов’ю до професії

43

25.03.2019

«Як змінити туристичний Київ»: цикл лекцій від засновників Heritage Time C. L.

44

21.03.2019

Майбутнє туристичної галузі в надійних руках!

45

14.03.2019

Щоденник ХІ Консумерського фестивалю: міні-лекція «Плануємо подорож, канікули, тур у ЄС: обов’язки організаторів і продавців туристичних послуг»

46

13.03.2019

XVII Чемпіонат КНТЕУ з гри «Що? Де? Коли?»: у КНТЕУ визначили найрозумніших

47

22.02.2019

Викладачі кафедри туризму та рекреації КНТЕУ пройшли стажування в міжнародній компанії «Амадеус-Україна»

48

15.02.2019

Викладач кафедри туризму та рекреації виступив спікером громадського форуму

49

11.02.2019

Розвиток національної системи якості у сфері туризму

50

01.02.2019

Представники КНТЕУ на засіданні робочої групи щодо створення місцевої асоціації «Київська агломерація»

51

31.01.2019

Стажування професора кафедри туризму та рекреації КНТЕУ у Польші

52

26.01.2019

Профорієнтація кафедри туризму та рекреації в дії

2018

53

05.12.2018

Всеукраїнський конкурс стартапів «TourSystemUkrChallenge»: презентація концептуальних бізнес-ідей

54

29.11.2018

Медичний туризм: світовий та український ринок послуг

55

05.10.2018

25-ий ювілейний Міжнародний туристичний салон "Україна" – UITM-2018: нові знання, новий досвід

56

28.09.2018

Туристично-краєзнавчий квест "Таємничий Київ", присвячений Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні

57

21.09.2018

Екскурсія кафедри туризму та рекреації до компанії "Travel Hub"

58

06.06.2018

Експерт з безпеки туристичної подорожі від КНТЕУ на каналі "Прямий"

59

31.05.2018

День гостинності від кафедри туризму та рекреації

60

16.05.2018

Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності "Туризм": студенти КНТЕУ вибороли перемогу!

61

24.04.2018

Всеукраїнський круглий стіл "Партнерство в туризмі: виклики та відповідальність"

62

28.03.2018

Міжнародна туристична виставка в Україні: калейдоскоп подій. День перший

63

21.03.2018

День гостинності на кафедрі туризму та рекреації в рамках конференції "Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та перспективи"

64

28.02.2018

Викладачі факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу пройшли стажування в університетах Словаччини та Австрії

65

22.02.2018

"У кращих традиціях професіоналізму!" - TPG поділився досвідом

66

21.02.2018

Лекція про особливості організації туризму, екскурсійної діяльності та курортної справи на Мальті та в Угорщині від "Travel Professional Group"

67

13.02.2018

Міжнародна практика студентів факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу в Болгарії

68

07.02.2018

Співзасновниця національного туроператора TPG поділилась досвідом та розповіла про курорти Чехії

69

18.01.2018

"Туристи" захистили випускні кваліфікаційні роботи: зустріч досвіду та молодості

08.09.2021
43630
2294
остання редакція 23.04.2024
42396