logo
Кафедра банківської справи
Кафедра банківської справи
logo
Кафедра банківської справи
img

Новини кафедри

банківської справи

Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція

«Фінансові інституції – сучасні виклики та нові можливості»

Кафедра банківської справи 21 березня 2024 року в режимі онлайн організувала і провела Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію «Фінансові інституції – сучасні виклики та нові можливості». У заході взяли участь понад 50 осіб: викладачі, студенти, аспіранти й фахівці-практики – стейкголдери університету. Конференцію урочисто відкрили  Анжеліка ГЕРАСИМЕНКО, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків ДТЕУ, Тетяна КАНЄВА, декан факультету фінансів та обліку, та Наталія ШУЛЬГА, завідувач кафедри банківської справи, відзначивши важливість проведення наукового заходу в процесі євроінтеграції фінансового ринку України під впливом зовнішніх викликів і загроз в умовах сьогодення.

Тематичні панелі конференції охоплювали такі напрями, як монетарна та фінансова політика держави; регулювання діяльності й функціонування фінансових інститутів; послуги фінансових інститутів; а також проблеми обліку та аудиту в фінансових інститутах. На пленарному засіданні було заслухано цікаві доповіді:

Віктора ГОРБАЧОВА, голови наглядової ради АТ «Альтбанк», щодо регулятивних вимог штучного інтелекту в Україні;

Людмили ГЕРБИЧ, доцента ДТЕУ, стосовно цифрових технологій у протидії відмиванню грошей;

Сергія САВЛУКА, доцента ДТЕУ, щодо DIGITAL TWIN FINANCE у фінансових сервісах;

Геннадія БОРТНІКОВА, провідного наукового співробітника ДННУ «Академія фінансового управління», про виклики сталих фінансів для комерційних банків;

Богдана ФЕСЮКА, фахівця НБУ, щодо особливостей здійснення валютних інтервенцій у період воєнного стану;

Людмили ЖУРАХОВСЬКОЇ, доцента ДТЕУ, та Сергія ЛЯШЕНКО, здобувача вищої освіти ДТЕУ, щодо залучення Україною валютних ресурсів на міжнародних ринках капіталу.

Варто відзначити, що учасники заходу активно дискутували щодо заслуханих доповідей, які розкривали актуальний стан функціонування фінансових інституцій в умовах нових викликів та можливостей для вітчизняної економіки.

За результатами конференції буде опубліковано збірник тез на вебсторінці ДТЕУ.

Щиро дякуємо всім учасникам за можливість долучитися до цікавого та змістовного наукового заходу!

Майстер-клас «Управління ризиками банку в умовах військового стану»

На кафедрі банківської справи  22 березня 2024 року  організовано майстер-клас Олександра Тітаренка,  керівника ризик-вертикалі  АТ «Альтбанк», для здобувачів вищої освіти факультету фінансів та обліку спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» освітніх програм «Управління банківським бізнесом» та «Фінансове посередництво» освітнього ступеня «магістр» у рамках дисциплін  «Управління ризиками банку» та «Управління фінансовими ризиками». Захід присвячений актуальним питанням формування системи ризик-менеджменту в банках України в умовах сьогодення.

Студенти поглибили свої знання щодо ключових ризиків, притаманних банкам, особливостей визначення ризик-апетиту та оцінки їх ризик-профілю; розібралися в тонкощах процесу управління ризиками у банку, насамперед в його організаційному, методичному, інформаційному супроводженні та інструментарії оцінювання ризиків; ознайомилися зі специфікою управління ризиками банку в умовах військового стану.  Доповідь фахівця-практика зацікавила слухачів, вони задавали багато питань щодо сучасної побудови системи ризик-менеджменту у вітчизняних банках.

Студенти і викладачі кафедри банківської справи щиро вдячні пану Олександру  за проведений цікавий майстер-клас та сподіваються на подальшу плідну співпрацю!

Майстер-клас «Ринок житлової нерухомості: загрози для банківського сектора»

За сприяння кафедри банківської справи  20 березня 2024 року  в режимі онлайн відбувся майстер-клас Альони Шмигель, асистента з викладацької та наукової роботи Женевської школи економіки та менеджменту, для здобувачів вищої освіти факультету фінансів та обліку спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» освітніх програм «Управління банківським бізнесом» та «Фінансове посередництво». Захід присвячено актуальним питанням функціонування ринку житлової нерухомості в Україні.

Здобувачі вищої освіти поглибили знання щодо особливостей функціонування  зарубіжного та вітчизняного іпотечного ринку, його впливу на виникнення фінансової кризи 2008–2009 років, важливих інструментів моніторингу ринку житла, ризиків іпотечного кредитування, а також ключових аспектів його регулювання з боку центрального банку.

Щиро дякуємо пані Альоні за корисну і цікаву зустріч та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Майстер-клас «Економічний капітал банку»

Майстер-клас на тему «Економічний капітал банку», на якому студенти дізналися про особливості оцінки достатності внутрішнього капіталу банків (ICAAP) у сучасних умовах імплементації  у вітчизняне банківське законодавство законодавства ЄС та рекомендацій Базельського комітету з банківського нагляду, був проведений  08 березня 2024 року в режимі онлайн  Андрієм Лілєєвим,  головним експертом управління стратегії та організації ризик-менеджменту АТ КБ «Приват Банку»,  для студентів 1 курсу освітнього ступеня «магістр» освітніх програм «Управління банківським бізнесом» і «Фінансове посередництво». Зустріч відбулася у форматі жвавого діалогу. Під час майстер-класу студенти цікавилися особливостями процедури та розрахунку показників ICAAPу банку.

 Від імені слухачів та викладацького складу кафедри банківської справи висловлюємо щиру вдячність вельмишановному пану Андрію за проведений цікавий та корисний майстер-клас!

 

Майстер-клас «Системні ризики: методи оцінювання та пом’якшення»

На кафедрі банківської справи  8 березня 2024 року у рамках внутрішньої мобільності відбувся майстер-клас Лілії Жердецької,  зав. кафедри банківської справи ОНЕУ, д-ра. екон. наук, доцента, для студентів 1 курсу факультету фінансів та обліку спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» освітніх програм «Управління банківським бізнесом» та «Фінансове посередництво», а також для здобувачів вищої освіти Одеського національного економічного університету. Захід присвячено теоретичним та практичним засадам системного ризику та фінансових криз. Студенти розглянули причини виникнення та мінімізації системного ризику, ключових аспектах його регулювання з боку Національного банку України.

Студенти і викладачі кафедри банківської справи щиро вдячні пані Лілії  за проведений майстер-клас та сподіваються на подальшу плідну співпрацю!

  

За сприяння кафедри банківської справи факультету фінансів та обліку,  9 лютого 2024 року університет відвідали засновники Українського фонду соціального фінансування ініціатив з антропософії  ̶  Жан-П’єр КАРОН та Сергій ЗАБОЛОТНИЙ. У зустрічі брали участь перший проректор, проф. Наталія ПРИТУЛЬСЬКА, декан ФФО, проф. Тетяна КАНЄВА, зав. каф. банківської справи, проф. Наталія ШУЛЬГА, доцент каф. банківської справи Сергій САВЛУК, нач. відділу міжнародних зв’язків Дар’я ІВАЩЕНКО.  

 Жан-П’єр КАРОН стояв у витоках і понад 40 років очолює перший етичний банк у Франції LA NEF. Він є натхненником створення Громадянського університету братської економіки UCEF. Раніше очолював Інститут соціального банкінгу (Німеччина), брав участь у підготовці міжнародного звіту для Програми ООН із зовнішнього середовища. За результатами зустрічі досягнено домовленості щодо проведення лекції  Жана-П’єра КАРОНА для студентів університету, про що буде повідомлено додатково.

    

Лекція на тему «Інноваційні підходи до дистанційного обслуговування у банку: ризики та можливості» проводилась 09 листопада 2023 року за ініціативи кафедри банківської справи для студентів факультету фінансів та обліку.

Лектор ознайомив з особливостями найактуальніших сервісів дистанційного обслуговування клієнтів банку. Продемонстрував процес онбордингу, як вступної процедури залучення клієнтів до цифрових сервісів. Розкрив суть нових можливостей клієнтів завдяки застосуванню інноваційних технологій. Роз’яснив економічне підґрунтя програм лояльності банків у сфері дистанційного обслуговування. Приділив увагу проблемним аспектам кожного сервісу, підкресливши напрями удосконалення та турботу банку про безпеку обслуговування клієнтів. Визначив необхідність підвищення рівня фінансової грамотності споживачів фінансових послуг. Окреслив вплив процесів діджиталізації банківських послуг на кадрову політику банку, на нові вимоги до персоналу.

Такі зустрічі дають можливість ознайомитися з прогресивними технологіями банківського обслуговування та формують важливі практичні навички у здобувачів вищої освіти. Також слухачі мають можливість отримати орієнтири кадрових запитів з боку стейкхолдерів.

Здобувачі вищої освіти і викладачі кафедри банківської справи щиро вдячні Володимиру Васильовичу за дуже змістовну, професійну лекцію!

Майстер-клас «Професія «фінансист»: з досвіду бувалого» проводився 01 вересня 2023 року за ініціативою кафедри банківської справи для студентів першого курсу факультету фінансів та обліку.

Лектор  ̶  Сергій Ляшенко, магістр з фінансів та економіки, начальник відділу по роботі з фінансовими інститутами групи компаній «Прометей», випускник ДТЕУ/КНТЕУ 2005 року («Фінансове посередництво», кафедра банківської справи).

Метою майстер-класу було ознайомлення студентів, які тільки розпочали навчання, зі світом фінансів та практикою функціонування фондового ринку. До заходу також приєдналися і студенти старших курсів, зокрема третього курсу ФРГТБ та магістратури ФФО. Вони активно задавали питання лектору, дискутували щодо стану та перспектив розвитку фондового ринку України.

Майстер-клас, який мав тривати 40 хвилин, зайняв більше часу, через дискусію про біткоїн, що відбулася наприкінці заходу.

Щиро вдячні пану Сергію за дуже змістовний і цікавий майстер-клас

До дня знань 31 серпня та 1 вересня для студентів  1 курсу факультету фінансів та обліку, які навчаються за освітніми програмами «Банківський бізнес» та «Фінансове посередництво», було проведено екскурсію до АТ «Перший український міжнародний банк». Супроводжували їх викладачі кафедри банківської справи Лідія Белянко, канд. екон. наук, доц., та Катерина Кірєєва, канд. екон. наук. Зустріли студентів та привітали з початком нового навчального року у головному офісі банку Оксана Халдай, менеджер проєктів Департаменту продажу та розвитку роздрібного бізнесу, Дарина Карпенко, провідний фахівець відділу підбору та адаптації персоналу, та Володимир Костін, керівник групи відділень Київського РЦ банку. Вони розповіли про організацію роботи та особливості основних операцій банку, принципи обслуговування фізичних та юридичних осіб, ключові засади взаємодії з клієнтами, відкриття карткових рахунків, безпеку проведення платежів тощо. В кінці екскурсії студентів зацікавила інформація про перспективу проходження практики та подальшого успішного працевлаштування у банку ПУМБ.

Висловлюємо щиру вдячність вельмишановним Оксані, Дарині та Володимиру за змістовну екскурсію та можливість формувати вектори професійної самовизначеності у студентів!

    

Університетський студентський круглий стіл на тему «Електронні банківські послуги для приватних осіб», що відбувся у рамках засідання наукового гуртка «Ризики фінансово-кредитних установ: регулювання та управління», на якому обговорювали прогресивний досвід та питання пошуку нових можливостей управління та регулювання ризиків фінансово-кредитних установ через інклюзію цифрових роздрібних фінансових послуг, було проведено 17 травня в режимі онлайн кафедрою банківської справи за участі директора департаменту цифрового бізнесу, члена правління АТ «КБ Глобус» Володимира Солодкого. Модератором круглого столу була Наталія Шульга, д-р екон. наук, професор, завідувач кафедри банківської справи. Учасники круглого столу  розглянули питання, що стосувалися цифровізації роздрібних фінансових послуг, дистанційних банківських операцій та напрямів їх розвитку в Україні, а також ризиків для банку та його клієнтів під час використання цифрових технологій.

У круглому столі взяли участь студенти факультету фінансів та обліку, які здобувають освітній ступінь «бакалавр» за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування» освітніми програмами «Банківська справа» і «Фінансовий контроль та аудит»,  факультету економіки, менеджменту і права, освітня програма «Корпоративні фінанси», факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, освітня програма «Готельно-ресторанна справа», а також студенти Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ на чолі з д-р екон. наук професором Оленою Прутською.

Висловлюємо щиру вдячність викладацькому складу кафедри банківської справи, вельмишановному пану Володимиру та студентам за підготовку й участь у цікавому та інформативному круглому столі. Продовжуємо тримати науковий фронт та йти разом до перемоги!

Програма круглого столу 17.05.2023 р.

  

Майстер-клас на тему «Особливості оцінки кредитного ризику банків в умовах військового стану в Україні», на якому студенти дізналися про особливості оцінки фінансового стану позичальників та механізму стрес-тестування кредитного ризику банків в умовах сьогодення, був проведений 7 березня в режимі онлайн заступником начальника управління аналізу ризиків реального сектору Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Борищуком Василем Івановичем для студентів 4 курсу освітнього ступеню «бакалавр» освітніх програм «Банківська справа» і «Фінансове посередництво» та студентів 1-го курсу освітнього ступеню «магістр» освітніх програм «Фінансове посередництво» та «Управління банківським бізнесом». Протягом майстер-класу студенти були активними, цікавилися актуальним станом рівня кредитного ризику банків України та задавали доповідачу багато питань.

Від імені слухачів та викладацького складу кафедри банківської справи висловлюємо щиру вдячність вельмишановному пану Василю Івановичу за проведений цікавий та корисний майстер-клас та сподіваємося на подальшу співпрацю у майбутньому!

Лекція на тему «Забезпечення безперервності діяльності банків в умовах воєнного стану» проводилась 22 лютого 2023 року за ініціативи колективу кафедри банківської справи для студентів факультету фінансів та обліку й аспірантів.

Євгеній Сергійович як чудовий оратор з багаторічним досвідом роботи у банківській сфері поділився власними думками щодо функціонування банківської системи в умовах воєнного стану; викликами, які банкам необхідно було подолати вкрай швидко, щоб забезпечити економіку і населення банківськими послугами; заходами Національного банку України та банківської спільноти щодо організації роботи в умовах «шоків».

Зустріч проходила у форматі «питання-відповіді». Студентам було запропоновано відчути на собі роль практикуючого банкіра та розробити власний план забезпечення безперервності діяльності, збереження життя клієнтів і співробітників банку у воєнний час та відновлення роботи в післявоєнний період. Такі зустрічі та ознайомлення з досвідом вітчизняних банків у забезпеченні функціонування банківських відділень на окупованих/деокупованих територіях, дистанційного обслуговування клієнтів, зберігання інформації у «хмарах» формують важливі практичні навички у здобувачів вищої освіти.

Здобувачі вищої освіти і викладачі кафедри банківської справи щиро вдячні Євгенію Сергійовичу за дуже змістовну, цікаву і вкрай важливу лекцію в цей непростий час!

На кафедрі банківської справи  7 лютого 2023 року відбулася відкрита лекція керівника з розвитку бізнесу ТОВ «БЕСТ ЛІЗИНГ» Фоміна Андрія Олександровича у межах дисципліни «Навчальний банк» блоку "Лізингові операції" для студентів ІV курсу факультету фінансів та обліку, спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», освітньої програми «Фінансове посередництво». Лекцію було присвячено теоретичним та практичним засадам діяльності лізингових компаній. Студенти ґрунтовно розібралися у механізмі надання фінансової послуги лізингу, етапах укладання угоди, оформленні лізингової заявки, особливостях оподаткування лізингових операцій та формування попиту на вітчизняному лізинговому ринку. Варто відзначити високий рівень зацікавленості студентів у питаннях укладання лізингових угод та розвитку лізингу як альтернативи банківському кредитуванню в Україні.

Студенти і викладачі кафедри банківської справи щиро вдячні Андрію Олександровичу та висловлюють побажання щодо подальшої співпраці!

       

Кафедра банківської справи Державного торговельно-економічного університету 18 листопада 2022 року проводить Всеукраїнську студентську науково-практичну інтернет-конференцію «Фінансово кредитні системи: проблеми теорії і практики».

МЕТА КОНФЕРЕНЦІЇ: обговорення актуальних питань розвитку фінансово-кредитних систем в еру волотильності. Тематичними напрямами роботи конференції визначені: фінансово-кредитна система в умовах стресових ситуацій, регулювання та нагляд за діяльністю фінансових установ, фінансова інклюзія та шляхи її забезпечення, фінансова підтримка інноваційного розвитку бізнесу, Sustainable of Ukrainian financial system in eravolatility, розвиток системи обліку та аудиту в фінансових установах.

Деталі участі у Інформаційному листі.

За ініціативи кафедри банківської справи 3 червня 2022 року відбулась чергова зустріч студентів ДТЕУ факультету фінансів та обліку 3-5 курсів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» з представниками АТ «Райффайзен Банк» у рамках вебінару «без краваток 2.0», присвячена діяльності банку в умовах війни. До вебінару долучились і викладачі кафедри банківської справи та деканату.

Спікерами вебінару виступили:

  • Володимир Зубченко, Data Scientist в Raiffeisen Bank, коуч Raiffeisen Bank International Innovation School, бізнес-тренер, ментор та модератор міжнародних програм стартап-акселераторів, Агент змін Райфу;
  • Анастасія Сікоза, головний менеджер з навчання та розвитку працівників роздрібного бізнесу, Агент змін Райфу;

Модераторами зустрічі виступили Анна Хорт, менеджер з розвитку бренду роботодавця Райфу та завідувачка кафедри банківської справи Наталія Шульга, завідувач кафедри банківської справи.

Ключовими моментами зустрічі були «навчання – досвід –навички».

Під час вебінару студенти довідались про переформатування роботи відділень в умовах війни, про ініціативи банку з підтримки ЗСУ та переселенців, про підтримку співробітників банківської групи Райффайзен, які змушені були виїхати. Цікавим був досвід банку у використанні штучного інтелекту, застосуванні програмування у моделюванні та прогнозуванні бізнес-процесів; диджиталізації банківських послуг та роботи амбасадорів. Спікери наголосили на перспективах професійної реалізації у банківській сфері та які скіли для цього мають бути, поділились досвідом банку у організації навчальних марафонів, коуч-сесій, фідбек-фестів тощо. Частина зустрічі була присвячена відповідям на питання слухачів, яка перетворилась в цікаве обговорення сучасного банківництва.

  

Кафедра банківської справи щиро вдячна багаторічному партнеру за змістовну і надзвичайно цікаву зустріч!

Кафедрою банківської справи 2 червня 2022 р. сумісно з фахівцем АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» Маргаритою Лучик організовано зустріч із студентами 2 та 4 курсів ФФО. У межах зустрічі проведено лекцію на тему «Банківські продукти та послуги для приватних осіб». Розглянуті питання щодо різновидів та особливостей банківських платіжних карток, видів шахрайства за операціями з платіжними картками та способів убезпечення від них, сучасні тренди у сфері платіжних послуг. Жваве обговорення теми проходило у дружній робочій атмосфері.Кафедрою банківської справи сумісно з фахівцем АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» Маргаритою Лучик організовано зустріч із студентами 2 та 4 курсів ФФО. У межах зустрічі проведено лекцію на тему «Банківські продукти та послуги для приватних осіб». Розглянуті питання щодо різновидів та особливостей банківських платіжних карток, видів шахрайства за операціями з платіжними картками та способів убезпечення від них, сучасні тренди у сфері платіжних послуг. Жваве обговорення теми проходило у дружній робочій атмосфері.

 

19 травня 2022 року для студентів 3-4 курсів освітнього ступеню «бакалавр» спеціалізацій «Банківська справа» і«Фінансове посередництво» та студентів 1-го курсу освітнього ступеню «магістр»  спеціалізацій «Фінансове посередництво» та «Управління банківським бізнесом» в режимі он-лайн був проведений майстер-клас Головою правління АТ АльтБанк Воробйовою Надією Леонідівною. Крім студентів, слухачами майстер-класу були школярі 10-11 класів закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів КЗ "Руднянське НВО" Київської області, Броварського району, с.Рудня. Усього до майстер-класу долучилося 92 особи.

Майстер-клас був присвячений темі: "Сучасні банківські Е-сервіси, які використовує АльтБанк". Студенти активно задавали питання з актуальних проблем діджиталізації банківського бізнесу.

Від імені слухачів висловлюємо щиру вдячність вельмишановній пані Надії Леонідівні за проведений цікавий та корисний майстер-клас  та сподіваємося на подальшу співпрацю у майбутньому!

   

14 лютого 2022 року у межах дисципліни «Фінансові послуги» для студентів 3-го курсу спеціалізації «Фінансове посередництво» відбулася відкрита лекція Директора Департаменту розвитку роздрібного бізнесу Київської регіональної дирекції страхової компанії «ARX» Дмитра Шуляка на тему «Страхові послуги в системі динамічного розвитку фінансового ринку». Протягом лекції Дмитро висвітлював дуже актуальні на сьогодні питання сучасного стану та переспектив функціонування вітчизняного страхового ринку, а також ключових тенденцій розвитку страхових послуг. Цікаві практичні приклади, чудовий настрій та блискуча взаємодія зі студентами заполонили всі дві години лекційного часу.

Дуже вдячні Дмитру за цікаву лекцію, сподіваємося на подальшу співпрацю у майбутньому!

На кафедрі банківської справи у межах дисципліни «Навчальний банк» блоку «Лізингові операції» 4 лютого 2022 року для студентів ІV курсу факультету фінансів та обліку, спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», освітньої програми «Фінансове посередництво» було проведено відкриту лекцію Директора з продажів та маркетингу ТОВ «БЕСТ ЛІЗИНГ» Нечаєва Володимира Євгенійовича, присвячену практичним аспектам діяльності лізингових компаній. Під час зустрічі було обговорено механізм надання фінансової послуги лізингу, розкрито особливості оподаткування лізингових операцій та формування попиту на вітчизняному лізинговому ринку. Варто відзначити високий рівень зацікавленості студентів у питаннях укладання лізингових угод та розвитку лізингу як альтернативи банківському кредитуванню в Україні.

Студенти і викладачі кафедри банківської справи висловлюють щиру подяку Володимиру Євгенійовичу та висловлюють побажання щодо подальшої співпраці!

21.05.2021 р. зав. кафедрою, проф. Шульга Н.П. та к.е.н., доцент Маслова Н.О. провели виїздну профорієнтаційну роботу та тренінг у школах Київської області з метою ознайомлення старшокласників зі спеціальностями КНТЕУ та запрошення підлітків і батьків на день відкритих дверей 29 травня 2021 року.

Викладачі відвідали 2 загальноосвітні школи і ліцей, в яких провели тренінг «Як сформувати бізнес-мислення» та розповіли про перелік спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців в КНТЕУ, в тому числі на факультетів фінансів та обліку. Всього за день представники кафедри банківської справи поспілкувались з директорами та вчителями шкіл, а також 56 школярами 10-11 класів:

- 10 клас (11 осіб) та 11 клас (12 осіб) Требухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеней Броварського району Київської області (директор С.М. Хромець);

- 10 клас (9 осіб)  та 11 клас (12 осіб) КЗ «Гоголівське навчально-виховне об’єднання» Великодимерської селищної Ради Броварського району Київської області (директор Г. Й. Оксаніч);

- 11 клас (13 осіб) КЗ «Великодимерський ліцей» Броварського району Київської області (директор Н.М. Царік).

Дирекції шкіл висловили подяку за проведення профорієнтаційної роботи та тренінгу, а також виявили зацікавленість у проведенні офлайн та онлайн заходів, пов’язаних із фінансовою грамотністю школярів.

Відповідно до меморандумів про співробітництво між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та закладами вищої освіти (від 3 червня 2019 року) в частині реалізації проекту «Синергія знань, досвіду та креативності заради майбутнього» 18 листопада 2020 року здобувачами вищої освіти Київського національного торговельно-економічного університету студентами 2-го курсу, спеціальності «Фінансове посередництво» Медвідем Богданом Віталійовичем, Тальком Андрієм Володимировичем, Сліпчуком Андрієм Вікторовичем під керівництвом доцента кафедри банківської справи, к.е.н. Серажима Юліана Віталійовича, відбулась презентація аналітичного дослідження в рамках теми «Формування та підходи до прогнозування валютного курсу».
Напрацювання студентами Київського національного торговельноекономічного університету щодо розроблення підходів до прогнозування валютного курсу є корисними для використання в роботі Міністерства як при оцінці поточного стану економіки, так і в межах роботи над макроекономічними прогнозами.
 
Диплом ІІ ступеня отримав студент 1 курсу магістратури освітньої програми "Управління банківським бізнесом", 11 групи Омеленчук В.А. на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціалізації «Банківська справа», м. Харків, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна на базі Навчально-наукового інституту «Каразінський банківський інститут», що відбувся 9 квітня 2021 рокуНа конкурс було надіслано 57 студентських наукових робіт 67 авторів з 36 вищих навчальних закладів України. За результатами рецензування студентських наукових робіт галузевою конкурсною було визначено конкурсні роботи, які претендували на нагородження дипломами конкурсу, та автори, які запрошувалися для виступу  та захисту наукової роботи на підсумковій наукову-практичній відеоконференції.

Майстер-клас Сергія Ляшенко «Облігації – від економічної теорії до українських і міжнародних реалій»

Майстер-клас «Облігації – від економічної теорії до українських і міжнародних реалій» 17 березня 2021 року о 15:25 для студентів третього курсу факультету фінансів та обліку, група 3-1 КНТЕУ, на лекції доцента кафедри банківської справи Людмили Жураховської з дисципліни "Фінансовий ринок" провів відомий експерт з фондового ринку, випускник ФФБС КНТЕУ 2005 року, а тепер керівник проекту Cbonds-Україна, Група компаній Cbonds (http://cbonds.com/) Сергій Ляшенко.

Лекція відбулася дистанційно в Zoom в рамках співробітництва кафедри банківської справи з компаніями - професійними учасниками фінансового ринку, професійними асоціаціями України та інформаційними агенціями.

Майстер клас був присвячений таким нагальним для фондового ринку України питанням:

  1. Поняття, типи і класифікація облігацій;
  2. Практичний погляд на ринок облігацій України;
  3. Глобальний ринок облігацій.

5 лютого 2020 року відбулась лекція  головного фахівця комунікаційної політики Національного банку України  Тригуб Олени на тему «Національний банк України хто він є і чим займається».

Лекція проводилась за ініціативи кафедри банківської справи для студентів 2 курсу факультету фінансів та обліку в рамках вивчення дисципліни «Банківська система». Лектор розглянув основні 10 фактів про Національний банк, а також  основні цілі і задачі регулятора. На лекції були присутні викладачі кафедри банківської справи – доцент Сидоренко В. А. та старший викладач Калита О.В.

        

5 лютого 2020 року в рамках проведення Навчального банку для студентів 4 курсу 6 групи спеціальності "Фінансове посередництво" заняття з лізингових операцій відвідали представники лізингової компанії BEST LEASING - директор з продажів та маркетингу Володимир Нечаєв та головний маркетолог Олександра Руденко.
Володимир Нечаєв розповів про особливості та тенденції розвитку ринку лізингових послуг в України, зокрема про переваги лізингу перед іншими формами кредитування, а також запросив студентів до стажування та подальшої співпраці в компанії BEST LEASING. Спілкування студентів з професійними практиками відбувалося у формі жвавого діалогу. Вдячні нашим партнерам за цікаву доповідь та чекаємо на нові зустрічі в КНТЕУ! 
28 вересня на Дні відкритих дверей КНТЕУ відбулися майстер класи кафедри банківської справи
 Майстер клас "Професії майбутнього" декілька разів за цей день провела доцент кафедри Людмила Жураховська. Старшокласники та їх батьки з'ясовували: 1)Що вони люблять / чого вони хочуть; 2)що вони вміють робити; 3)які навички вони вже мають для професій майбутнього; 4)яким чином КНТЕУ готує студентів до професій майбутнього. 
А які ж це професії? - Сіті-фермер, трейдер альтернативних валют, дизайнер емоцій, проектувальник особистої безпеки, дизайнер віртуальних світів і ....ще багато цікавого. 
Абітурієнти та навіть їх батьки знайшли в собі нові можливості як ментальні, творчі, так і фізичні - в цьому їм допоміг тренінг та його спортивна складова. 
Кафедра вдячна екскурсоводам, що вчасно приводили на тренінги одразу по декілька груп.

     

Майстер-клас "Матриця професій" кафедри банківської справи на Дні відкритих дверей КНТЕУ 2 березня 2019 року
Цікаво та людно пройшов День відкритих дверей КНТЕУ на ФФО 2 березня. Майстер-клас "Матриця професій" провели викладачі кафедри банківської справи Людмила Жураховська та Альона Степаник. 
 Майбутні абітурієнти та батьки дізналися про професії майбутнього - такі, як Трейдер альтернативних валют, Дизайнер емоцій, Проектувальник особистої безпеки, Сіті-фермер, Спеціаліст з мультивалютного трансферу альтернативних валют.
Гостей ФФО зацікавили схеми фінансування стартапів та венчурного бізнесу,  цифрові технології на фінансовому ринку, фандрайзинг для власного бізнесу.
На тренінгу абітурієнти знаходили зв'язок між "Хочу" - "Вмію" - "Потребує світ" та вчилися монетизувати  власні захоплення.
Викладачі кафедри банківської справи отримали справжнє задоволення від креативного спілкування із здібними абітурієнтами  та будуть раді зустрітися з ними вже на заняттях в КНТЕУ.

04.03.2019
444678
2015
остання редакція 28.03.2024
442224