logo
Кафедра філософії, соціології та політології
Кафедра філософії, соціології та політології
logo
Кафедра філософії, соціології та політології
img

Новини

філософії, соціології та політології


Студентський круглий стіл «Збереження демократії в умовах війни: виклики та механізми»

Разом з нашими студентами поговорили про виклики, що стоять перед Україною в контексті збереження демократії в умовах воєнного стану. Адже очевидно, що війна передбачає централізацію влади та існування обʼєктивних ризиків.

Крім того, обговорили:

* Трансформацію демократичного політичного режиму в умовах воєнного стану;

* Зобов’язання перед міжнародними партнерами як один із механізмів збереження демократії в умовах війни;

* Співпрацю з іншими країнами та міжнародними організаціями з метою зміцнення демократичних політичних інститутів.

Україна – демократична держава й зараз ми є щитом, який захищає, зокрема, й демократичні цінності. Вибороти незалежність і зберегти демократію – це свідомий наш вибір.

23.04.2024


Засідання студентського наукового гуртка «Дискурс»

22 квітня 2024 р.  відбулося засідання студентського наукового гуртка «Дискурс» на тему «Особливості дипломатичного протоколу різних країн».

З доповідями виступили студенти Марія АНДРІЄНКО (1-17 ФТМ), Каріна КОРОЛЬ (1-18 ФТМ), Дарина КОРНІЙКО (1-1 ФФО), Руслана ГОНЧАР(1-17 ФЕМП), Олександр ЗАВАДСЬКИЙ (1-17 ФЕМП).

Під час дискусії учасники розглянули особливості протокольних норм у різних країнах світу та обговорили актуальні питання в цій сфері. Кожен доповідач поділився цікавою інформацію та висловив свою думку щодо національних особливостей дипломатичного протоколу та етикету.

Дякуємо студентам за активну участь та конструктивний діалог. Сподіваємося, що наші зустрічі продовжать сприяти розвитку наукових знань та розширенню горизонтів у сфері дипломатичного протоколу.

З нетерпінням чекаємо на наступне засідання для подальшого обговорення цікавих тем. Дякуємо за участь!

Захід організовано доцентом  кафедри  філософії, соціології та політології Оленою КРАСІЛЬНІКОВОЮ.

22.04.2024


Індивідуальний день вступника ДТЕУ в Києво-Печерському ліцеї

№ 171 «Лідер» у м. Києві

Індивідуальний День вступника - це не лише можливість дізнатися більше про своє майбутнє, а й можливість зануритися у світ нових знань та можливостей!

22 квітня 2024 р. з ініціативи доцента кафедри філософії, соціології та політології ДТЕУ Людмили БОРОВСЬКОЇ  в 11 В класі Києво-Печерського ліцею № 171 «Лідер» в м. Києві був проведений індивідуальний День вступника ДТЕУ.

Учасники заходу отримали вичерпну інформацію про спеціальності «Соціологія» та «Політологія», що відкривають широкі можливості для професійного та особистісного зростання.

Активна участь у спілкуванні та відповіді на запитання, розширюють світогляд про наш університет, кафедру та унікальні освітні програми «Соціологія економічної діяльності» та «Політологія міжнародних відносин».

Не зупиняйтеся на досягнутому - кожен крок робить вас ближче до мрії!

22.04.2024


 

300-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ФІЛОСОФА ІММАНУЇЛА КАНТА

22 квітня 1724 р. у Кенігсберзі народився видатний філософ, засновник Німецької класичної філософії Іммануїл Кант (нім. Immanuel Kant). З цієї нагоди 20-21 квітня 2024 року доктор філософських наук, професор кафедри філософії, соціології та політології  Микола ЛІПІН  та кандидат філософських наук, докторант кафедри філософії, соціології та політології Степан ВОЗНЯК взяли участь у Всеукраїнській (з міжнародною участю) науковій конференції «ФІЛОСОФІЯ ІМАНУЇЛА КАНТА І СУЧАСНІСТЬ (до 300-річчя з дня народження філософа)».

Наші колеги у своїх доповідях розкрили еврестичний потенціал кантівської філософії для розкриття фундаментальних засад сучасної кризи освіти у проекті Просвітництва: Микола ЛІПІН  «І. Кант і педагогічний проект Просвітництва»,   значення апріоризму у процесі осмислення світу Степан ВОЗНЯК «Кантівський апріоризм і проблема тотожності мислення і буття».

Організаторами конференції стали Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка та Центр гуманітарної освіти Національної Академії наук України.

22.04.2024


Індивідуальний День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

Сьогодні наш університет відзначає День факультету міжнародної торгівлі та права, серед запрошених гостей  на свято 11-ті класи Красилівського ліцею, Броварського району.

Ідеальна нагода для майбутніх вступників познайомитися з нашим великим університетом та зазирнути у світ ФМТП,  відчути атмосферу свята і дух навчання.

Факультет міжнародної торгівлі та права готує майбутніх лідерів у галузі міжнародного бізнесу та юридичних практик, надаючи високоякісну освіту, акцентуючи увагу на практичних навичках та інноваційних підходах до навчання.

Бажаємо всім яскравих вражень від сьогоднішнього дня та запрошуємо приєднатися до нашої великої родини ДТЕУ!

Знайомство з університетом проводив професор кафедри філософії, соціології та політології Любомир ГУБИЦЬКИЙ.

18.04.2024


Підсумки студентського круглого столу "ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ В КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ 2022"

18 квітня 2024 у Міжнародний день пам’яток та визначних місць кафедра філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету організувала та провела студентський круглий стіл «ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ В КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ 2022» питання якого є сьогодні важливими та актуальними для України, що знаходиться в умовах війни.

Викладачі кафедри, професор Алла КРАВЧЕНКО та доценти Наталія ГУСЄВА, Олена КРАСІЛЬНІКОВА та Ірина КИЗИМЕНКО разом зі студентами факультету технологій та бізнесу 1 курсу 4 групи, що навчаються за спеціальністю  028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» за освітньою програмою «Креативні індустрії та управління бізнесом» до якої входять унікальні  дисципліни «Світова культурна спадщина» та «Культурна спадщина України» обговорили питання загроз та  викликів для культурної спадщини України під час повномасштабного російського вторгнення що розпочалося 24 лютого 2022 року.

У роботі  круглого столу активно брали участь також студенти факультету міжнародної торгівлі та права, факультету торгівлі та маркетингу.

Виступаючі виявили глибоке розуміння важливості збереження та відновлення культурних цінностей в умовах війни, пропонуючи конструктивні ідеї на основі міжнародного досвіду.

Участь у таких заходах підтверджує важливість ролі молоді в суспільних обговореннях та процесах збереження національної спадщини.

Дякуємо усім учасникам за активну участь та  обговорення!

Вивчаймо та зберігаємо пам’ятки культурної спадщини України разом.

18.04.2024



Гостьова лекція «Обробка даних соціологічних досліджень: програмне забезпечення і можливості в сучасній практиці»

Гостем на лекції був Антон Пігіда, головний спеціаліст з методології в Kantar Ukraine. Він поділився з своїм досвідом використання програмного забезпечення та мови програмування R для аналізу соціологічних даних.

На практиці розглянули, як кластерний аналіз дозволяє розподілити цільову аудиторію на групи та надати стратегічні вказівки для подальшого розвитку продукту.

Знання отримані в університеті та академічна освіта є ключем до успіху, підкреслив Антон. Вони відкривають двері до кар'єрних можливостей та надають базу для подальшого розвитку.

Разом з R ви отримуєте широкий спектр інструментів для аналізу даних та підготовки звітів, що допомагає вирішувати складні завдання швидко та ефективно.

Дізнавайтесь більше про сучасні методи аналізу даних та їх використання в практиці!

15.04.2024


Гостьова лекція «Комунікації в умовах війни. Нові виклики VS нові можливості»

  • Хто такі комунікаційники?
  • Чим особливі комунікації під час війни?
  • Як правильно виходити з комунікаційних криз?

Це та інше обговорили зі студентами-політологами в рамках відкритої лекції «Комунікації в умовах війни. Нові виклики VS нові можливості».

Дійшли до висновку, що:

  • комунікації важливі на всіх рівнях, зокрема й на рівні держави;
  • важливо уважно ставитися до деталей та перевіряти всю інформацію, що має потрапити до публічного простору;
  • необхідно керуватися принципами етики відповідальності, тобто думати про наслідки своєї комунікації;
  • потрібно чітко розуміти мету комунікації та цільову аудиторію;
  • в такі складні періоди важливо берегти почуття одне одного й не травмувати ще більше;
  • не варто боятися вибачитися, якщо зробили помилку;
  • комунікації – це не просто про написання текстів чи публічні виступи, а й про те, хто і як їх прочитає/побачить.

Зрештою, комунікації це ще й про швидку реакцію, вміння бачити стратегічно та не втрачати фокус. А ще про відсутність вихідних і безкінечну кількість номерів у телефоні. Складно? Так. Цікаво? Безумовно!

15.04.2024


Онлайн-захід на тему: “Кулінарна і культурна дипломатія: як сприяти формуванню позитивного іміджу країни через їжу і культуру?”

12 квітня 2024 р. викладачі кафедри філософії, соціології та політології та студенти-політологи взяли участь у онлайн-заході на тему: “Кулінарна і культурна дипломатія: як сприяти формуванню позитивного іміджу країни через їжу і культуру?”

Даний захід входить до циклу зустрічей “Жінка в дипломатії: виклик чи місія?”, який є частиною реалізації проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин “Жіноче обличчя дипломатії”.

Під час зустрічі йшлося про українську національну їжу як маркер ідентичності та інструмент промоції української культури в світі. Учасники заходу дійшли висновку, що гастрономічні особливості та культурні аспекти можуть стати ключовими інструментами у дипломатичних зусиллях.

Дякуємо організаторам за можливість долучити до обговорення такої цікавої теми! З нетерпінням чекаємо наступних заходів!

12.04.2024


Міжнародна науково-практична конференція "Фундаментальні та прикладні проблеми суспільства: історія, сьогодення, майбутнє"

Завершила роботу Міжнародна науково-практична конференція "Фундаментальні та прикладні проблеми суспільства: історія, сьогодення, майбутнє", організована кафедрою філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету!

Понад 90 вчених та експертів з провідних наукових установ, закладів вищої освіти України та світу обговорили найважливіші аспекти розвитку сучасного суспільства.

Ключові спікери поділилися своїми дослідженнями та висновками з актуальних тем, від етичного дискурсу до впливу війни на розвиток суспільства.

Збірник тез з конференції буде опубліковано на вебсторінці ДТЕУ.

Дякуємо нашим спікерам та всім учасникам за цікаву та плідну роботу!

 Обговорюємо  важливі теми разом. Долучайтесь до наших заходів!

11.04.2024


Індивідуальний день вступника ДТЕУ  у Броварському ліцеї № 4 ім. С.І. Олійника

Саме той випадок коли переступаєш поріг навчального закладу для проведення профорієнтаційної роботи не просто як викладач, а як мама колишнього випускника, куди колись на перший дзвоник водили свою дитину, якому все знайоме: талановитий педагогічний колектив,  ніжні спогади  про чарівний випускний вечір, хвилювання випускних випробувань та думки і розмови про омріяну спеціальність та університет у цьому навчальному році Броварський ліцей № 4 ім. С.І. Олійника випускає один 11 клас за напрямком природничих наук.

  • Поговорили про виклики навчального процесу під час воєнного стану у країні та особливості вступу 2024.
  • Познайомили майбутніх вступників з Державним торговельно-економічним університетом, кафедрою філософії, соціології та політології, яка готує фахівців у сфері політології та соціології за унікальними освітніми програмами «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності», навчання та дозвілля студентів ДТЕУ

З перспективою завітали також і у 10 -й клас, домовились про індивідуальний день вступника у наступному навчальному році.

Шановні випускники Броварського ліцею №4 ім. С.І. Олійника, мрійте  та впевнено крокуйте на обраному вами шляху!

Ми впевнені, що скоро зустрінемось з вами у стінах Державного торговельно-економічним університету на наших заняттях  в єдиній студентській родині ДТЕУ!

Зустріч провела та поділилась особистими емоціями і враженнями доцент кафедри  філософії, соціології та політології Ірина КИЗИМЕНКО.

10.04.2024


 


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

Сьогодні, 6 квітня, відбувся День вступника у Державному торговельно-економічному університеті. На заході панувала особлива атмосфера товариськості  та відкритості, яка сповнена була позитивних емоцій та корисної інформації.

Наші відмінні екскурсоводи з кафедри філософії, соціології та політології - доцент Олександр ГУДКОВ, професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ, та студентка факультету міжнародної торгівлі та права, Тетяна ДЗЮМАН , що навчається  за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин», розповіли про унікальні можливості університету та поділилися корисною інформацією про навчання у ДТЕУ.

А ще, майстер-клас "Політологи міжнародних відносин як драйвери повоєнної відбудови", який провела доцент Ірина ПРОКОПЧУК, вразив всіх гостей своєю цікавою та актуальною темою.

Весна - це час пробудження природи та час обирати свою майбутню професію! Якщо ти ще не обрав свій шлях, запрошуємо  вступити у ДТЕУ та здійснити свої мрії разом з нами.

Не втрачай можливості стати частиною нашої дружньої та професійної родини! Приєднуйся до ДТЕУ - тут починається твій успіх!

6.04.2024


Індивідуальний день вступника ДТЕУ для майбутніх вступників з Часового Яру

4 квітня студентка першого курсу Анжеліка ПОЛІЩУК, що навчається на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ, зібрала та провела онлайн-зустріч з учнями закладу загальної середньої освіти І - ІІІ ступенів №17 м. Часів Яр, Донецької області,  які знаходяться сьогодні в різних куточках нашої країни та світу і мріють про мир та вступ до університету. Часів Яр – це рідне місто нашої студентки.

Анжеліка розповіла про Державний торговельно-економічний університет: особливості вступної кампанії, свій досвід навчання та вступу, цікаве та різноманітне студентське дозвілля, життя у комфортабельному гуртожитку, що дуже важливо для тих, хто змушений виїхати з власної домівки.

Обговорили:

  • Важливість вибору майбутньої професії в житті кожної людини
  • Освітні програми для бакалаврів «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності»
  • Особливості креативної професії політолог
  • Можливості працевлаштування та кар’єри для випускників

Обирайте цікаву майбутню професію! Шлях до миру та перемого разом з ДТЕУ!

Захід організовано доцентом кафедри філософії, соціології та політології Іриною ПРОКОПЧУК

4.04.2024


Індивідуальний день вступника ДТЕУ у школі №233 міста Києва

3 квітня Марія ЯРМОЛЕНКО, студентка першого курсу факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету, провела дружню зустріч з учнями 10-11 класів школи № 233 міста Києва.

Говорили про можливості навчання на спеціальностях 054 "Соціологія" та 052 "Політологія" в нашому університеті. Ми  впевнені, що кожен  зможе знайти своє покликання та реалізувати свої мрії саме в ДТЕУ. Будуючи світ, де кожна думка, кожна ідея має значення, і в нашому університеті ми готові допомогти розвивати ваш потенціал і зробити перший крок до успішної кар'єри.

Запрошую всіх, хто мріє про якісну освіту та цікаву наукову діяльність, приєднатися до нашої дружної студентської спільноти у Державному торговельно-економічному університеті. Нехай ця весна буде символом вашого початку! Приходьте до нас, та разом ми будемо здійснювати ваші  мрії!

Реєструйтесь на день вступника  6 квітня 2024 за посиланням: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=gIjms5A05kaylaNuS-IHKId5r8D_EUxJjPnEdoJbdxJUMUg1NjhWNVJONFREWUtFRzhEQlZJNlA4VC4u

Захід організовано професором кафедри філософії, соціології та політології Миколою ЛІПІНИМ

3.04.2024


Індивідуальний день вступника у ДТЕУ

2 квітня студент 2 курсу факультету міжнародної торгівлі та права Ярослав НАУМЕНКО відвідав та обговорив важливі питання щодо вступу на спеціальності  054 "Соціологія" та 052 "Політологія" з учнями  11-го класу   у Великодимерському загальноосвітньому навчально-виховному  комплексі Броварського району, а студентка 2 курсу факультету торгівлі та маркетингу Юлія БАТРАК  зустрілась  з учнями  11-го класу  Гребінківської загальноосвітньої школи 1-3 ступеня №4 , Полтавської області.

Якщо ви також мрієте про кар'єру в сфері соціології економічної діяльності та політології міжнародних відносин, приєднуйтеся до нас у ДТЕУ! Долучайтесь до наших індивідуальних днів вступника та дізнайтеся більше про свої можливості!

Захід організовано доцентом кафедри філософії, соціології та політології  Тетяною БОНДАР.

2.04.2024


Індивідуальний День Вступника ДТЕУ в ОЗО "Випаснянський ЗЗСО" Білгород-Дністровського району

Початок квітня насичений цікавими зустрічами з нашими майбутніми вступниками. Студентка Державного торговельно-економічного університету Ірина АБРАМОВА, провела профорієнтаційну зустріч у ОЗО "Випаснянський ЗЗСО", Білгород-Дністровського району, Одеської області.

Майбутні вступники обговорили:

  • Різноманітні аспекти навчання в ДТЕУ.
  • Дозвілля і вільний від навчання час у ДТЕУ.

Особливий акцент:

  • Спеціальності 054 "Соціологія" та 052 "Політологія".
  • Особистий досвід навчання студентки  Ірини АБРАМОВОЇ у ДТЕУ.

Зустрічі з нашими талановитими студентами допоможуть абітурієнтам обрати свій майбутній фах і сприятимуть вибору навчального закладу.

Запрошуємо на дні вступника в стінах ДТЕУ (6 квітня 2024!). Приєднуйтеся до нашої освітньої спільноти! 

Захід організовано професором кафедри філософії, соціології та політології Миколою ЛІПІНИМ.

1.04.2024


Індивідуальний День вступника у ДТЕУ

Яку професію обрати? Вибір професії є одним із найважливіших кроків у житті кожної людини, тому проблема вибору професії завжди була  і лишається актуальною. 

У рамках профорієнтаційної роботи 1 квітня 2024 року студентка першого курсу Державного торговельно-економічного університету Ірина КАЛІНІЧЕНКО провела  зустріч з учнями 9 та 11 класів Васильківського ліцею №6 (м. Васильків).

Під час спілкування обговорили інформацію щодо вступу до університету та особливостей навчання у ДТЕУ, а також можливостей для розвитку здібностей у позанавчальний час – у науковій або громадській роботі, у спорті та культурно-масовому житті. Основна увага була приділена спеціальностям 054 "Соціологія" та 052 "Політологія".

Ми сподіваємося, що зустріч була корисною для учнів у процесі вибору своєї майбутньої професії.

Запрошуємо на День вступника в ДТЕУ (6 квітня 2024) та День факультету міжнародної торгівлі та права (18 квітня 2024 )! https://knute.edu.ua/

Захід організовано доцентом  кафедри  філософії, соціології та політології Оленою КРАСІЛЬНІКОВОЮ.

1.04.2024


Засідання студентського наукового клубу «Дискурс»

27 березня 2024 року відбулося чергове засідання студентського наукового клубу «Дискурс» під керівництвом доцента кафедри філософії, соціології та політології Олени КРАСІЛЬНІКОВОЇ та куратора-студентки Оксани ЯРОВОЇ на тему: «Етикет ХХ-ХХІ ст.: збереження традицій та інновації».

Навіщо потрібен етикет? Як пов’язанні ввічливість, етикет і мораль? Яку поведінку називають пристойною? За яких обставин можна порушити правила етикету? Такі питання обговорювали учасники заходу.

В ході дискусії  учасники наголосили, що етикет є невід’ємною частиною нашого життя та відіграє ключову роль у сучасному суспільстві. Дотримання етикету сприяє взаєморозумінню людей у процесі ділового спілкування, забезпечує його доцільність і практичність. Важливо розуміти, що етикет не обмежується лише формальними правилами, а також включає в себе етичні принципи та загальнолюдські цінності.

Висловлюємо подяку всім учасникам за активну участь та цікаві виступи. Сподіваємося, що отримані знання та навички будуть корисними для вашої подальшої професійної діяльності.

Запрошуємо всіх зацікавлених приєднатися до обговорення та поділитися своїми думками та дослідженнями на цю тему.

27.03.2024


Перевірка стану написання кваліфікаційних робіт

26 березня 2024 року на кафедрі філософії, соціології та політології відбулася перевірка стану написання кваліфікаційних робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 054 «Соціологія» ОП «Соціологія економічної діяльності» денної форми навчання. У ході наради було оцінено рівень готовності кваліфікаційних робіт на поточний момент, надано рекомендації та побажання від керівників робіт та викладачів студентам щодо практичної частини роботи та наголошено на дотриманні принципів академічної доброчесності.

26.03.2024


Новини світу соціології!

22 березня 2024 року відбулась важлива зустріч груп забезпечення освітніх програм "Соціологія економічної діяльності" (ОС «бакалавр») та "Діджитал Соціологія" ( ОС «магістр»):

Серед учасників наші стейкголдери:

  • Наталя Іванівна Соболєва, доктор соціологічних наук, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України.
  • Елліна Геннадіївна Позднякова-Кирбят’єва, доктор соціологічних наук, професор, директор Інституту соціологічних досліджень та громадських ініціатив.
  • Олена Юріївна Клименко, доктор соціологічних наук, професор, старший науковий співробітник відділу соціальної експертизи Інституту соціології АН України.

Під час зустрічі було обговорено питання практичної підготовки студентів-соціологів.

Цього року кафедра уклала договори про співпрацю з Інститутом соціології НАН України та Інститутом соціологічних досліджень та громадських ініціатив, де наші студенти проходять практику. Цей крок є важливим у забезпеченні практичного досвіду для наших майбутніх соціологів і сприятиме розвитку їхніх професійних навичок.

Бажаємо всім нашим студентам-соціологам плідного навчання та успіхів у практичній діяльності!

22.03.2024

Індивідуальний День Вступника у ДТЕУ!

22 березня у Навчально-виховному комплексі № 183 «Фортуна» з поглибленим вивченням іноземних мов  міста Києва студентка першого  курсу Софія САГУН,   що навчається  на факультеті торгівлі та маркетингу провела зустріч з майбутніми вступниками та поділилась своїм досвідом навчання у Державному торговельно-економічному університеті.

Майбутні вступники обговорили:

  • Різноманітні аспекти навчання в ДТЕУ.
  • Освітні програми "Політологія міжнародних відносин" та "Соціологія економічної діяльності"
  • Практика та професійна підготовка.
  • Дозвілля і вільний від навчання час студентів у ДТЕУ.

Особливий акцент: Спеціальності 054 "Соціологія" та 052 "Політологія".

Обирай свій майбутній фах.

Приходь на  до зустрічі Днів вступника у  ДТЕУ.

Дізнавайся більше та приєднуйтеся до нашої освітньої спільноти!

Захід організовано професором  кафедри  філософії, соціології та політології Миколою ЛІПІНИМ

22.03.2024


У рамках вивчення дисципліни «Етика бізнесу» викладачка та студенти взяли участь у міжнародній науковій конференції «Inteligencja emocjonalna menedżerów z niepełnosprawnością – perspektywa międzynarodowa»

21 березня доцент кафедри Наталія КРОХМАЛЬ взяла участь у міжнародній науковій конференції: «Inteligencja emocjonalna menedżerów z niepełnosprawnością – perspektywa międzynarodowa», мета якої створення простору для поглиблених роздумів, обміну міжнародним досвідом та дискусій про роль емоційного інтелекту з міждисциплінарної точки зору, а також сприяння рівним можливостям та побудова соціальної підтримки на ринку праці для менеджерів з обмеженими можливостями.

Організаторами конференції виступили факультет управління та технічних наук Академії прикладних наук менеджменту у Варшаві у рамках програми під назвою «Наука для суспільства», під егідою Міністерства освіти і науки Польщі.

Конференція зібрала науковців з Польщі, Болгарії, України. Наталія Крохмаль виступила з доповіддю «Emotional intelligence in management: a sociological analysis».

До роботи конференції долучилися студенти 1 курсу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу у межах вивчення дисципліни «Етика бізнесу».

21.03.2024


Засідання групи забезпечення спеціальності 054 «Соціологія» ОП «Діджитал Соціологія»

20 березня 2024 року відбулося засідання групи забезпечення другого (магістерського) рівня освітньої програми "Діджитал Соціологія" спеціальності 054.

На цьому засіданні магістранти мали  можливість проконсультуватися з викладачами з питань підготовки теоретичних розділів своїх кваліфікаційних робіт та звітувались про написання статей для наукового збірника.

Це засідання стало ще одним важливим кроком у розвитку нашої програми, де кожен студент має можливість розкрити свій потенціал та отримати професійну підтримку.

Бажаємо  нашим магістрантам натхнення та успіхів у подальших наукових дослідженнях!

20.03.2024


Викладачі кафедри взяли участь в онлайн тренінгу «Створення інклюзивного університетського клімату»

Щиро вдячні за можливість взяти участь у роботі  четвертого модулю онлайн тренінгу «Створення інклюзивного університетського клімату», який реалізується в рамках проєкту Жан Моне 101084925 – CreatIUC – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH.

Це цікавий та корисний досвід, яким ділилися колеги: координатор проєкту,  кандидат економічних наук, доцент Еллана МОЛЧАНОВА, викладачі кафедри філософії, соціології та політології – проф., д-р філософських наук Алла КРАВЧЕНКО та проф., д-р філософських наук Микола ЛІПІН, кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасних європейських мов Наталя ТЕСЛЕНКО,  PhD/ доктор філософії кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Карина ХОРОЛЬСЬКА, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки ДВНЗ «Київський національний економічний університет» Катерина КОВТОНЮК.

Висловлюємо подяку команді за важливу ініціативу, яка була надзвичайно корисна та цікава. Бажаємо  продовження співпраці й успішної реалізації всіх проектів у майбутньому.

20.03.2024


Індивідуальний День вступника ДТЕУ у колегіумі «Елінт» міста Запоріжжя

Індивідуальний День вступника у Державному торговельно-економічному університеті онлайн 15 березня 2024 року у колегіумі «Елінт» міста Запоріжжя відбувся онлайн-захід, організований доцентом кафедри філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету, Ольгою ГОРПИНИЧ.

Майбутні вступники провели цікаві та продуктивні обговорення про спеціальності:

054 «Соціологія», освітня програма "Соціологія економічної діяльності"

052 «Політологія», освітня програма "Політологія міжнародних відносин"

Долучайтесь до наших соціальних мереж, щоб дізнатися більше про наші заходи та події.

15.03.2024


 

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України – партнер ДТЕУ

Договір про співпрацю між Державним торговельно-економічним університетом та Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України урочисто підписано 13 березня 2024 року.

Угодою про співробітництво  передбачено ефективне використання професійного, експертного та інформаційного потенціалу партнерів та налагодження спільної роботи за напрямами діяльності, зокрема створення науково-дослідницьких, інформаційно-аналітичних та експертних матеріалів, організація конференцій, виконання спільних проєктів за грантами, конкурсами, організація та проведення практик,  стажувань, консультацій.

Договір підписали: зі сторони партнерів – директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Національної академії педагогічних наук України, віцепрезидент НАН України Олег РАФАЛЬСЬКИЙ; зі сторони університету – ректор ДТЕУ, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Анатолій МАЗАРАКІ.

Також на зустрічі були присутні:

перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, доктор технічних наук, професор, Наталія ПРИТУЛЬСЬКА; декан факультету міжнародної торгівлі та права, кандидат юридичних наук Юлія ГОНЧАРОВА; завідувач кафедри філософії, соціології та політології, доктор філософських наук Алла КРАВЧЕНКО, а також представники деканату й кафедр факультету.

Ця подія відкриє нові перспективи для співпраці та стане вагомим підґрунтям для взаємодії в галузі наукових досліджень та освітньої діяльності, сприятиме обміну досвідом між освітянами та науковцями обох установ, зростанню досягнень та створенню інновацій. 

Довідково: Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України (до 1997 року – Інститут національних відносин і політології НАН України) утворено рішенням 

Президії Академії наук України 11 грудня 1991 року.

Метою діяльності Інституту є проведення наукових досліджень, спрямованих на отримання та використання нових знань у галузі політології та етнополітології, доведення наукових знань до стадії практичного використання, підготовки висококваліфікованих наукових кадрів, задоволення соціальних, економічних і культурних потреб та інноваційного розвитку країни.

Інститут є засновником наукового журналу «Політичні дослідження».

Співзасновник наукових видань: «Український історичний журнал», «Політичний менеджмент», «Людина і політика», збірника наукових праць «Сучасна українська політика».

13.03.2024



 

 

 


 


 

Онлайн зустріч із стейкголдером

11 березня відбулась зустріч студентів соціологів із заступником керівника дослідницької компанії Smart Data Service, магістром соціології Анною ДЕМЧЕНКО.
Анна розповіла студентам про свій шлях в соціології від оператора колл-центру до заступника керівника. Про особливості роботи на кожному етапі своєї кар’єри: асистента менеджера в великій дослідницькій компанії, провідного спеціаліста в галузі медіа-досліджень в міжнародній компанії GfK. У розмові Анна звернула увагу на особливості соціологічних досліджень в умовах воєнного часу, на труднощі, з якими стикаються сьогодні українські соціологи.
Обговорили актуальні проблеми та питання, які можуть стати основою для кваліфікаційних робіт наших студентів.

Дякуємо Анні за неймовірно цікаву зустріч та високий рівень інсайтів!
Чекайте нових цікавих спікерів та подій у майбутньому!

11.03.2024


Новий номер японського «Журналу східних досліджень» Сока Гаккай  - міжнародного партнера Державного торговельно-економічного університету. 

28 лютого 2024 року побачив світ щорічний номер «Журналу східних досліджень» (The journal of oriental studies), що видається Інститутом східної філософії (Токіо, Японія) на базі міжнародної організації Сока Гаккай   - найбільшої японської організації світських буддистів, що веде наукову,  просвітницьку та громадську діяльність по всьому світові. 
Засновник Сока Гаккай – видатний японський письменник, буддистський філософ, поет, педагог, громадсько-політичний діяч Дайсаку Ікеда. З 2003 р. Дайсаку Ікеда є почесним доктором Державного торговельно-економічного університету. Він також нагороджений знаком «Відмінник освіти України». 
У останньому (№33 за 2024 рік) номері «Журналу Східних досліджень» була опублікована стаття доктора філософських наук, професора кафедри філософії, соціології та політології Державного торговельно - економічного університету Морозова Андрія Юрійовича на тему «Онтологічні виміри основних етичних категорій: свобода, совість, рівність та гідність» (англ. мовою). Стаття присвячена осмисленню етики як філософської науки про мораль з позицій фундаментальних констант буття.  
З останнім випуском «Журналу східних досліджень» можна ознайомитись за посиланням:  https://www.totetu.org/en/publication/jos-en/2633.html

3.03.2024


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

Особливий день для вступників, що надає можливість зануритися в атмосферу ДТЕУ під час захоплюючих екскурсій та лекторіїв від професійних викладачів.

Екскурсія університетом відбулася під керівництвом професора кафедри філософії, соціології та політології, Любомира ГУБИЦЬКОГО, а також студентки 1-го курсу факультету міжнародної торгівлі та права, Оксани ЯРОВОЇ, яка навчається за освітньою програмою "Політологія міжнародних відносин".

  • Лекторій ДТЕУ "Політологи vs Соціологи: конкуренти чи колеги?":
  • Соціологи – архітектори суспільства. 

Політологи вивчають, як це - мати монополію на владу та керувати суспільством. 

Про це поговорили разом з доцентами кафедри філософії, соціології та політології Ольгою ГОРПИНИЧ та Наталією КРОХМАЛЬ.

Висловлюйте свої враження та думки у коментарях. Які аспекти соціології та політології вас зацікавили найбільше?

2.03.2024


Індивідуальний День Вступника у Білоцерківському академічному ліцеї «Вектор» гімназії № 18

1 березня у Білоцерківському академічному ліцеї «Вектор» гімназії № 18 студентка першого курсу Тетяна ДЗЮМАН, що навчається за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин» у Державному торговельно-економічному університеті поділилась своїм досвідом з освітньої програми "Політологія міжнародних відносин".

Майбутні вступники обговорили:

  • Різноманітні аспекти навчання в ДТЕУ.
  • Навчальні дисципліни ОП "Політологія міжнародних відносин" та "Соціологія економічної діяльності"
  • Академічна програма, наукові дослідження та професійна підготовка.
  • Дозвілля і вільний від навчання час у ДТЕУ.

Особливий акцент:

  • Спеціальності 054 "Соціологія" та 052 "Політологія".
  • Особистий досвід навчання студентки Тетяни ДЗЮМАН у ДТЕУ.

Ми віримо, що такі зустрічі:

  • Допоможуть абітурієнтам обрати свій майбутній фах.
  • Сприятимуть вибору навчального закладу.
  • Спонукатимуть до зустрічі в стінах ДТЕУ.

Приєднуйтеся до нашої освітньої спільноти!

Захід організовано доцентом кафедри філософії, соціології та політології Віталієм РАЗІЦЬКИМ

1.03.2024


Тренінг «Створення інклюзивного університетського клімату»

29 лютого розпочався четвертий модуль онлайн тренінгу «Створення інклюзивного університетського клімату», який реалізується в рамках проєкту Жан Моне 101084925 – CreatIUC – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH.

Мета цього тренінгу – поглиблення розуміння принципів інклюзії та розвиток навичок співпраці та взаєморозуміння всередині університетської спільноти.

Тренінг буде корисним для всіх, хто цікавиться інклюзивною моделлю вищої освіти як системи освітніх послуг. Під час тренінгу учасники ознайомляться зі світовим та українським досвідом ЗВО у створенні інклюзивного середовища, стратегіями та тактиками планування розвитку університету, соціальною відповідальністю закладів вищої освіти у створенні інклюзивного середовища, а також досвідом ЄС у міжкультурному спілкуванні та освітній взаємодії.

Ми раді повідомити, що тренерами є викладачі кафедри філософії, соціології та політології – проф., д-р філос. наук Алла КРАВЧЕНКО та проф., д-р філос. наук Микола ЛІПІН.

Учасників тренінгу чекає багато цікавих тем та практичних навичок. Розвивайте свої можливості та будьте частиною важливої ініціативи! Будьмо відкритими, толерантними та готовими вивчати нове разом!

29.02.2024


Звітна зустріч за результатами практики

Студенти 2 і 4 курсів освітньої програми «Політологія міжнародних відносин» захистили результати практичної підготовки.

Практика – це чудовий спосіб зануритися в справжнє доросле життя й спробувати себе в різних іпостасях. Що ж робили наші студенти?

  • моделювали реформу місцевого самоврядування;
  • документували міжнародні злочини, скоєні на території України внаслідок російської агресії;
  • інтерпретували дані соціологічних опитувань;
  • аналізували рішення міжнародних судів;
  • вчилися робити моніторинг і дайджести.

І ще багато цікавого…

Вітаємо з успішним захистом! І вперед до нових досягнень.

29.02.2024


Індивідуальний День вступника в Економіко-правовому ліцеї

м. Києва

29 лютого 2024 року став особливим для 11-го класу Економіко-правового ліцею! Доктор історичних наук, професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ, провів дружню зустріч з майбутніми вступниками.

Що цікавило ?

Особливий інтерес до Державного торговельно-економічного університету та його факультетів. Освітні програми "Соціологія економічної діяльності" та "Політологія Міжнародних відносин".

Що дізналися ?

Професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ поділився важливою інформацією про навчання, дав відповіді на всі питання та провів консультації щодо до реєстрації на Національний мультидисциплінарний тест (НМТ), який стартує 14 березня.

Запрошення на День відкритих дверей ДТЕУ!

Випускники отримали спеціальне запрошення на День відкритих дверей ДТЕУ, що відбудеться 2 березня 2024 року. Де їх чекають: екскурсії, знайомство з викладачами та студентами, інтерактивні презентації та відповіді на всі питання.

Готові до нового етапу?

Нехай ця зустріч стане поштовхом на шляху до успішного навчання та професійного розвитку! Старт великих можливостей - вам з нами!

29.02.2024


Звітна зустріч за результатами практики студентів 4 курсу освітньої програми "Соціологія економічної діяльності"

27 лютого відбулась звітна зустріч за результатами практики студентів 4 курсу освітньої програми "Соціологія економічної діяльності.

Практика проходила  в Інституті соціології НАН України, де студенти взяли участь у Всеукраїнському дослідженні на тему "Стратегії сучасних студентів при працевлаштуванні" .

На зустрічі були присутні керівник від бази практики, доктор соціологічних наук, професор, старший науковий співробітник відділу соціальної експертизи КЛИМЕНКО Олена Юріївна та завідувачка відділу соціальної експертизи, доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник ЧЕПУРКО Гульбаршин Іскаківна

Були представлені результати практичної діяльності студентів, також обговорено отримані дані з дослідження та надано цінні поради для подальшої дослідницької роботи.

Захід відображає важливість наукової та практичної роботи в галузі соціології економічної діяльності та сприяє обміну досвідом.

27.02.2024


Індивідуальний день вступника у ДТЕУ

27 лютого в Уманському міському ліцеї №3 відбулася надзвичайно цікава зустріч з Оксаною ЯРОВОЮ, студенткою першого курсу, що навчається за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин» у Державному торговельно-економічному університеті!

Оксана поділилась своїми враженнями про навчання та розповіла  свій досвід вибору університету.

В ході зустрічі учні ліцею активно ділилися своїми запитаннями та цікавились аспектами вступу. Оксана відповіла на всі питання та надала важливі поради щодо вибору спеціальностей 054 «Соціологія» та 052 «Політологія»

«Я вважаю, що це була корисна інформація для майбутніх студентів. Рік тому я була на вашому місці і не завжди мала відповіді на свої питання. Я рада, що зараз навчаюсь на політології в ДТЕУ і хочу, щоб про нашу спеціальність дізналось якомога більше прогресивної молоді», - поділилась своїми думками студентка Оксана.

Такі інтерактивні та діалогові заходи сприяють покращенню профорієнтації молоді, допомагаючи їм зробити обдуманий вибір стосовно майбутньої освіти та кар'єри.

Бажаємо учням успіху на обраному шляху та вдячні Оксані за цікавий та корисний досвід, яким вона поділилась!

27.02.2024


Студентський науковий клуб «Дискурс»

27 лютого 2024 року відбулося засідання студентського наукового клубу «Дискурс» керівником якого є доцент кафедри філософії, соціології та політології Олена КРАСІЛЬНІКОВА.

Тема зустрічі: «Міжнародна ввічливість як основа дипломатичного протоколу та етикету».

Учасники заходу обговорили важливість та актуальність вивчення різних аспектів дипломатичного протоколу та етикету, а саме розглянули основні складові міжнародної ввічливості; протокол та етикет символів державного суверенітету; особливості протокольної практики вшанування державного прапору; проаналізували приклади порушення дипломатичного протоколу та етикету.

У ході дискусії, учасники дійшли висновку, що міжнародна ввічливість є не тільки етичною і моральною вимогою, але й ефективним інструментом для досягнення мирного співробітництва, спільного розвитку та розв’язання глобальних проблем. Вона не просто відображає основні принципи етики та підтримує взаємовигідні стосунки, але й впливає на динаміку міжнародних відносин і може мати значний вплив на глобальний мир і стабільність.

Дякуємо нашим студентам за цікаві доповіді та запрошуємо всіх зацікавлених приєднатися до обговорення та поділитися своїми думками та дослідженнями з цієї теми. Нехай наше дослідження сприяє поглибленню розуміння важливості взаємоповаги та ввічливості у міжнародних відносинах.

27.02.2024


"Формування стійкого економічного підґрунтя для перемоги України"

Сьогодні студенти 1 та 4 курсів ОП "Політологія міжнародних відносин" мали унікальну можливість відвідати гостьову лекцію на тему "Формування стійкого економічного підґрунтя для перемоги України". Лекцію провів ЖАЛІЛО Ярослав Анатолійович, заступник директора-керівник Центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, заслужений економіст України.

Студенти проявили велике зацікавлення та взяли участь у жвавому обговоренні питань економічної стійкості, структурних змін, виснаження ресурсів, інституційних змін та забезпечення витривалості задля нашої Перемоги.????

Дякуємо ЖАЛІЛО Ярославу Анатолійовичу за інформативну та захоплюючу лекцію!

23.02.2024


Розкриття наукових горизонтів

Ділимося науковою роботою викладачів кафедри філософії, соціології та політології.

14 лютого 2024 року доктор філософських наук, професор Микола ЛІПІН взяв участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Лідерство і обдарованість: сучасний науковий дискурс і освітня практика», та  виступив на пленарному засіданні з доповіддю «Групове лідерство в освіті».

Коло питань, що обговорювались на конференції:

  • Лідерство й елітарність в умовах війни
  • Лідерство природне і виховуване: у чому колізія
  • Лідерство істинне і деструктивне: причини, форми, прояви
  • Виховання лідерських якостей обдарованих учнів
  • Інтелектуальна обдарованість і лідерство
  • Олімпіадний і манівський рух у формуванні лідерства

У конференції взяли участь: науковці Національної академії наук України та Національної академії педагогічних наук України; викладачі ЗВО; представники департаментів та управлінь освіти, інститутів післядипломної освіти; адміністрація освітніх закладів, учителі, класні керівники, психологи, соціальні педагоги; аспіранти й магістранти.

Наукова робота та активна участь у конференціях є ключовим елементом розвитку науковця, дозволяючи розширювати знання, обмінюватися ідеями та представляти результати своєї наукової роботи.

Ознайомитись з роботою конференції можна за посиланням на каналі YouTube;

https://www.youtube.com/watch?v=YmUXOlFOl5Y&ab_channel=VladimirZelinsky

14.02.2024


Засідання групи забезпечення спеціальності 052 "Політологія"

Подекуди засідання груп забезпечення освітніх програм схоже на зібрання таємних товариств. Коли дуже хочеться поділитися гарними новинами, але ще не можна. І хто про це знає більше за політологів?

Ось і сьогодні відбулося засідання групи забезпечення освітньої програми «Політологія міжнародних відносин». І не просто, а за участі студентів. А все тому, що для нас дуже важлива думка здобувачів освіти при формуванні навчального плану майбутньої магістратури (тільки тссссс, про це ще буде повідомлено додатково).

І поки ми проводимо чергові мозкові штурми, щоб вмістити все найцікавіше, чекайте на новини від нас

14.02.2024


Вітаємо наших випускників заочної форми навчання з успішним захистом кваліфікаційних робіт!

13 лютого 2024 року, на кафедрі філософії, соціології та політології відбувся захист кваліфікаційних робіт студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 054 "Соціологія" заочної форми навчання. Головою екзаменаційної комісії була запрошена стейкхолдер  освітньої програми «Соціологія економічної діяльності», доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН України Наталя СОБОЛЄВА.

Свої кваліфікаційні роботи представили 7 студенток, які досліджували питання гендерної рівності та гендерних трансформацій, соціальну активність молоді, її соціальне самопочуття та ціннісні орієнтації, особливості молодіжного безробіття в Україні та вільний час студентської молоді.

Вітаємо наших випускників з успішним захистом та присвоєнням кваліфікації "бакалавра соціології"! Нехай цей успіх стане тільки початком вашого професійного шляху!

13.02.2024


Тренінг "Гендерна безпека ЄС" (EUGENSEC)

Олена КРАСІЛЬНІКОВА та Ольга ГОРПИНИЧ взяли участь у тренінгу "Гендерна безпека ЄС" (EUGENSEC), що співфінансується Європейським Союзом в рамках програми Erasmus+ Jean Monnet у 2024 році. Під час тренінгу вони отримали знання про гендерну безпеку, основні принципи ЄС у галузі гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в ЄС та Україні. Також були висвітлені теми формування інклюзивного середовища для підвищення інноваційності, антикризові заходи та методи державної політики для забезпечення стійкості економіки.

Дякуємо лекторам - Юлії ГОНЧАРОВІЙ, Оксані ВІНСЬКІЙ та Володимиру ТОКАРУ  за захоплюючі лекції та цікаві дискусії!

Ознайомитися з інформацією про проєкт можна за посиланням: https://knute.edu.ua/blog/read/?pid=46795&uk

13.02.2024


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті!

Сьогодні, 03 лютого 2024 року, вступники, які прийшли до нашого університету,  занурилися у світ знань та можливостей ДТЕУ, де доктор політичних наук, професор Фелікс БАРАНОВСЬКИЙ, провів  майстер-клас  та познайомив присутніх з освітніми програмами «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності».

В рамках заходу вступники дізналися не тільки про можливості навчання у ДТЕУ на кафедрі філософії, соціології та політології, але й отримали важливу  інформацію про місця та посади працевлаштування випускників.

Наші майбутні фахівці отримають не лише глибокі знання, але й розумітимуть свої кар'єрні перспективи.

Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до нашої великої родини ДТЕУ! Разом ми будуємо світле майбутнє та розкриваємо потенціал кожного студента.


Інструктаж перед практикою

Сьогодні, 29 січня 2024 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології Анна МІЩЕНКО та Ганна ВОРОБЙОВА проводили інструктаж щодо  проходження практичної підготовки студентами факультету міжнародної торгівлі та права 2-го та 4-го курсу спеціальності 052 «Політологія» освітньої програми «Політологія міжнародних відносин».

Метою інструктажу було познайомити студентів 2-го та 4-го курсу спеціальності 052 "Політологія" із процесом проходження практичної підготовки. Завдяки інформації, наданої під час зустрічі, студенти отримали зрозуміле уявлення про важливі аспекти та вимоги до практичного досвіду в сфері політології.

Викладачі підкреслили, що ця практика надасть студентам можливість застосувати теоретичні знання в реальних умовах та розвинути їхні навички у сфері політології міжнародних відносин.

Інформативний інструктаж якісно підготує студентів  до викликів практичної частини освітньої програми.

Бажаємо успіху та плідної практики!

29.01.2024


З'їзд Асоціації політичних наук України та Першого міжнародного форуму політологів в Україні

Участь у міжнародних форумах та розвиток політичної науки 25 січня 2024 року професор кафедри філософії, соціології та політології ДТЕУ, доктор політичних наук, Фелікс Барановський, взяв участь у з'їзді Асоціації політичних наук України та Першому міжнародному форумі політологів в Україні.

Головними темами обговорення стали:

  • Презентація Стратегії розвитку Асоціації політичних наук України.
  • Заснування нового наукового видання у галузі політичних наук.
  • Обговорення практичних і теоретичних інновацій та трендів у політичній науці і практиці.
  • Аналіз ключових аспектів політології та сучасної політики як в Україні, так і за кордоном.

Позитивне зарядження,  обмін ідеями для подальших досягнень у світі політичної науки. Шлях до нових знань разом з викладачами кафедри філософії, соціології та політології.

25.01.2024


День української дипломатії!

Студенти спеціальності політологія , що навчаються за освітньою програмою «Політологія міжнародної діяльності» ДТЕУ були присутні на онлайн презентації дослідження "Глобальні тренди 2024, сценарії розвитку міжнародної системи та їх вплив на Україну."

Своїми висновками про перспективи 2024 року поділилися:

  • Сергій Герасимчук, Заступник Виконавчого Директора Ради зовнішньої політики «Українська призма»
  • Порозуміння в хаосі – перспективи розвитку ситуації у США
  • Олександр Краєв, Директор програми «Північна Америка» Ради зовнішньої політики «Українська призма»
  • Коментарі від стейкхолдерів
  • Андрій Наджос, заступник керівника департаменту з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства, Офіс Президента України
  • Вадим Галайчук, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС

Модератор: Крістіна Зеленюк, ТСН

Дякуємо за можливість обговорити глобальні тренди та їх вплив на Україну разом з експертами та представниками влади. Спільно будемо готові до викликів майбутнього!

22.12.2023


Зустріч зі студентами політологами!

Сьогодні кафедра філософії, соціології та політології мала можливість поспілкуватися з нашими талановитими студентами політологами в рамках зустрічі з завідувачем кафедри, гарантом освітньої програми та наставниками груп.

Основні питання обговорення включали:

  • Оцінку академічного прогресу студентів за перший семестр.
  • Улюблені предмети та теми, які викликали особливий інтерес.
  • Співпрацю з викладачами та колегами.
  • Перспективи професійного розвитку в галузі політології.

Студенти висловили свої погляди та ідеї, і ми спільно обговорили можливості для поліпшення навчального процесу та співпраці всієї академічної спільноти.

22.12.2023


Попередній захист кваліфікаційних робіт бакалаврів спеціальності 054 «соціологія» заочної форми навчання

19 грудня 2023 року на кафедрі філософії, соціології та політології відбувся попередній захист кваліфікаційних робіт бакалаврів спеціальності 054 «Соціологія» заочної форми навчання. Студенти 5 курсу представили результати своїх наукових досліджень, які є підсумком їхнього освітнього шляху на кафедрі.

Протягом передзахисту були обговорені ключові питання стану готовності кваліфікаційних робіт до захисту. Студенти представили результати соціологічних досліджень, що передбачені кваліфікаційною роботою, продемонстрували свою підготовку тез доповідей та статей за тематикою своїх робіт.

Висловлюємо вдячність всім студентам за високий рівень підготовки та професійний підхід до наукового дослідження. Бажаємо успіхів у подальших наукових зусиллях та чекаємо на захист кваліфікаційних робіт!

19.12.2023


Індивідуальний день вступника ДТЕУ!

18 грудня 2023 року відбувся індивідуальний день вступника ДТЕУ, організований професором кафедри філософії, соціології та політології, доктором політичних наук, професором Феліксом БАРАНОВСЬКИМ. У заході взяли участь учні 10-11 класів Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №207 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району м. Київ.

Про що говорили:

Переваги навчання у престижному Державному торговельно-економічному університеті.

Вичерпна інформація про освітні програми кафедри: "Політологія міжнародних відносин" та "Соціологія економічної діяльності".

Чому варто відвідати індивідуальний день вступника:

  • Дізнайтеся, як отримати високоякісну освіту у Державному торговельно-економічному університеті.
  • Знайомство із викладачами та можливість обговорення питань що вас цікавлять.

Не пропустіть  унікальну можливість розширити свій горизонт та зробити перший  крок до омріяного університету!

Спостерігайте за нашими подальшими новинами та заходами!

18.12.2023


Політика пам’яті: досвід Європи для України

Викладачі кафедри філософії, соціології та політології Алла КРАВЧЕНКО, Ірина КИЗИМЕНКО, Наталія ГУСЄВА, Олена КРАСІЛЬНІКОВА взяли участь у  Міжнародній науковій конференції «ПОЛІТИКА ПАМ’ЯТІ ДОСВІД ЄВРОПИ ДЛЯ УКРАЇНИ» (17–18 листопада 2023 р., м. Запоріжжя)

Конференція була проведена в рамках проекту Європейського Союзу за програмою Еразмус+, напрям Жана Моне «Tailoring European Memory Politics for Peacemaking in Ukrainian Society» (620386-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE)

Наші викладачі долучилися до обміну ідеями досліджень, поділитися своїм знанням та отримали унікальний досвід,  зокрема презентуючи тези на тему "КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ 2022: ПОЛІТИКА ПАМ’ЯТІ".

Культурна спадщина є надбанням всього людства, свідченням культурної багатоманітності світу, а також зв’язком людських поколінь. В умовах війни, збереження культурної спадщини стає вкрай важливою та надзвичайною місією.

Цей проект відкриває шлях для розуміння важливості збереження та розвитку національної ідентичності у важкі часи, сприяє національній свідомості та  розбудові миру.

Разом ми вивчаємо, адаптуємо та застосовуємо кращі практики Європи в політиці пам'яті для збереження культурної спадщини України.

Дякуємо за можливість взяти участь у конференції!

17-18.12.2023


Студенти DTЕU взяли участь онлайн-заході "Жінка в дипломатії: виклик чи місія?"

15 грудня 2023 року, студенти Державного торговельно-економічного університету, факультету міжнародної торгівлі та права, 1 курсу 3 групи, що навчаються за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин», взяли активну участь у дискусіях та обговореннях, що відбулися під час онлайн-заходу "Жінка в дипломатії: виклик чи місія?",  який проходив у межах реалізації проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин.

Зустріч була сприяючим майданчиком для обміну ідеями та поглядами на роль жінок у світі дипломатії. Розглянуто виклики, з якими стикаються жінки в цій сфері, а також обговорили потенціал та внесок жінок у міжнародних відносинах.

Захід підкреслив важливість рівноправ'я та інклюзивності в дипломатії, а також висвітлив ролі, які вже грають видатні жінки-дипломати у всьому світі.

Дякуємо організаторам за можливість взяти участь у цьому заході та висловлюємо сподівання на подібні ініціативи в майбутньому.

15.12.2023


Практика для студентів соціологів ДТЕУ

Початок практики для студентів соціологів заочної форми навчання став стартовим майданчиком для подальшої практичної підготовки соціологів магістрів і бакалаврів Державного торговельно-економічного університету!

Базою практики стала Комунальна науково-дослідна установа "Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста", з якою кафедра філософії, соціології та політології планує укладання договору про співпрацю.

На установчій конференції  студентам  представили  завдання та розкрили  сучасні підходи до  вивчення простору міста з використанням візуальних методів.

Наші студенти соціологи отримали можливість брати участь в захоплюючому дослідженні, яке проводить "Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста".

Це неймовірна можливість розкрити свій потенціал та набути практичні навички в соціальних дослідженнях. Бажаємо всім учасникам плідної практики та цікавих досліджень!

5.12.2023


Майстер-клас «Соціологія: Що? Де? Навіщо?» в ДТЕУ!

Сьогодні День вступника в Державному торговельно-економічному університеті виявився корисним та цікавим!

Вступники  мали можливість долучитися до дружньої атмосфери нашого університету, та взяли участь у  майстер-класі «Соціологія: Що? Де? Навіщо?», який проводили Наталія КРОХМАЛЬ та Ольга ГОРПИНИЧ.

Вивчайте та розумійте важливі аспекти соціології в економічній сфері та дізнавайтеся, як вона може змінити ваше майбутнє!

На День вступника у ДТЕУ вас чекає:

  • Зустріч із висококваліфікованими викладачами.
  • Відповіді на всі питання про спеціальність.
  • Заглиблення в атмосферу нашого університету.

Нехай ваш вибір стане ще свідомішим та обдуманим!

Ловіть можливість змінити своє майбутнє разом з Державним торговельно-економічним університетом!

2.12.2023


Індивідуальний день вступника ДТЕУ

23 листопада 2023 року кафедра філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету провела індивідуальний день вступника.

 Це був цікавий захід, де вступники мали унікальну можливість поспілкуватися з провідним фахівцем у галузі соціології, професором Наталією ШУСТ та магістром кафедри Микитою ОМЕЛЬЧЕНКО.

  • Дізналися про всі тонкощі освітнього процесу в ДТЕУ.
  • Поговорили про  студентські нишпорки та секрети успішного навчання.
  • Розглянули важливі деталі освітньої програми "Соціологія економічної діяльності".

Чекаємо на вас в аудиторіях ДТЕУ!

Не пропустіть свій шанс стати частиною динамічного та інноваційного середовища нашого університету. Разом з нами ви зможете розкрити свій потенціал та отримати якісну освіту у сфері соціології !

Обирайте свій шлях до успіху разом із ДТЕУ!

23.11.2023.


Зустріч із стейкхолдером ОП "Диджитал соціологія"

28 листопада 2023 року студенти-соціологи  ОП "Диджитал соціологія" ОС магістр мали можливість поспілкуватися з доктором соціологічних наук,  професором та старшим науковим співробітником відділу соціальної експертизи Інституту соціології АН України Оленою КЛИМЕНКО.

Тема Зустрічі: "Робота соціолога – можливість маніпулювання даними".

Олена КЛИМЕНКО використовуючи конкретні соціологічні дослідження, ділиться прикладами з практики та розкриває поширені помилки в презентації даних.

Мета зустрічі розглянути механізми маніпуляції даними, аби майбутні соціологи були готові до викликів сучасності.

Питання та відповіді:

Олена Юріївна відкрила простір для обговорення майбутньої професії соціолога та відповіла на запитання щодо сучасних вимог до соціологів та соціології загалом.

Майбутні соціологи: освічені, відкриті для діалогу та свідомі про важливість етичного використання даних.

Ми завжди відкриті для нових знань та обговорень.


24 листопада 2023 року, відбувся благодійний захід "Дні донора" в Державному торговельно-економічному університеті!

Наш університет об'єднав студентів, викладачів та персонал для підтримки важливої справи - донорства крові. Ця акція дозволяє нам зробити свій вклад у збереження життів всім тим хто потребує допомоги.

Хочемо висловити щиру вдячність усім учасникам, які взяли участь у заході, а також тим, хто вже став донором. Ваша готовність допомагати та безкорислива ініціатива заслуговують на найвищу похвалу.

Нехай  наш спільний внесок у рятівну справу донорства крові буде прикладом для інших.

Дякуємо всім за активну участь та величезний внесок у важливу справу!

24.11.2023


Зустріч із студентами ФМТП 1-го курсу 3 групи ОП "Політологія міжнародних відносин"

23 листопада 2023 р. відбулась зустріч із студентами 1-го курсу 3 групи факультету міжнародної торгівлі та права , що навчаються за освітньою програмою "Політологія міжнародних відносин"

Конструктивну бесіду  з нашими першокурсниками провели завідувач кафедри філософії, соціології та політології, професор Алла КРАВЧЕНКО та наставник академічної групи  професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ.

Основні теми обговорення:

  • Успішність та темпи розвитку групи під час семестрового контролю.
  • Хвилювання та підготовка до першої екзаменаційної сесії.
  • Вибіркові дисципліни: інтереси та пріоритети освітньої програми.

Група продемонструвала високий рівень відповідальності та саморганізації, створивши інтерактивне бліц-опитування у чаті та голосування щодо вибору дисциплін.

Ми вдячні за активну участь та прагнення до спільного вдосконалення освітнього процесу!

23.11.2023


Міжнародний день студента

Щорічно 17 листопада ми відзначаємо Міжнародний день студента – свято, яке об'єднує молодь з усього світу в одній великій сім'ї навчання та надії!

Студентські роки, сповнені радості та віри у світле майбутнє.

Сьогодні, на кафедрі філософії, соціології та політології, відзначаємо це свято разом, як одна велика родина!

Найкращий час – це час, проведений з наставниками академічних груп, такими, як Любомир ГУБИЦЬКИЙ, який привітав своїх студентів 1-го курсу, що навчаються на освітній програмі «Політологія міжнародних відносин».

Ми не лише навчаємося, але і підтримуємо один одного на шляху до перемоги!

17.11.2023


Індивідуальний День вступника в Державному торговельно-економічному університеті!

Сьогодні кафедра філософії, соціології та політології відкрила свої двері для майбутніх вступників, учнів 11-го класу Княжицького ліцею Броварської міської ради Броварського району Київської області.

Наші гості отримали унікальну можливість поспілкуватися з завідувачем кафедри, професором Аллою КРАВЧЕНКО та професором Любомиром ГУБИЦЬКИМ, дізналися більше про освітні програми "Соціологія економічної діяльності" та "Політологія міжнародних відносин".

Чекаємо наших майбутніх студентів в аудиторіях ДТЕУ!

Нехай цей день стане початком вашого шляху до омріяного університету!

16.11.2023


Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціокультурні засади економіки і політики: взаємозв'язки, тренди, суперечності»

16 листопада 2023 року кафедра філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету організувала та провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Соціокультурні засади економіки і політики: взаємозв'язки, тренди, суперечності». У заході взяли участь понад 80 осіб, у тому числі науковці з 10-ти провідних вузів України та фахівці-практики.

З вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, доктор економічних наук, професор Анжеліка ГЕРАСИМЕНКО та декан факультету міжнародної торгівлі та права, кандидат юридичних наук, доцент Юлія ГОНЧАРОВА, які зосередили увагу на актуальності проблематики конференції, визначили її ключові вектори і завдання та надихнули учасників на плідну наукову дискусію та генерацію вагомих науково-практичних результатів.

Ключовими спікерами конференції були: український політик, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Борислав БЕРЕЗА, д-р іст. наук, професор, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій НЕСТУЛЯ, д-р пед. наук, доцент, директор навчально-наукового інституту лідерства Полтавського університету економіки і торгівлі Світлана НЕСТУЛЯ, д-р політ. наук, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ігор ПОЛІЩУК, д-р соц. наук, професор, старший науковий співробітник відділу соціальної експертизи Інституту соціології НАН України Олена КЛИМЕНКО, канд. політ. наук, провідний науковий співробітник, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України Ростислав БАЛАБАН.

Учасниками конференції були висвітлені актуальні питання взаємозв'язку економіки і політики в контексті євроінтеграції України, поглиблення аналізу світових політичних та економічних трендів, визначення соціокультурних засад взаємодії політичних й економічних чинників розвитку транзитивного суспільства, що відбувається під впливом зовнішніх викликів та загроз. За результатами конференції буде видано Збірник тез з публікацією на вебсторінці ДТЕУ.

Щиро дякуємо учасникам конференції за плідну роботу!

16.11.2023


Наукова співпраця з Волинським національним університетом імені Лесі Українки

15 листопада 2023 року професор кафедри філософії, соціології та політології Любомир ГУБИЦЬКИЙ взяв участь у ІІІ Міжнародній науково-практичній Інтернет-конференції «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН І РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ», яка проходила на базі  Волинського національного університету імені Лесі Українки.

На конференції професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ виступив з  доповіддю на актуальну тему "Заборона на ввезення українського збіжжя до Польщі 2023 р.: непорозуміння чи свідомий крок?"

У конференції власними  результатами наукових досліджень поділилися колеги з Польщі професор Анджей Вавринюк та професор Оксана Войтюк. Дослідження науковців стали джерелом нових думок та підходів до розуміння складнощів у міжнародних відносинах.

15.11.2023


Співпраця з апаратом Верховної Ради України

Продовжуємо працювати з апаратом Верховної Ради України над темою «Професійна етика державного службовця. Діловий та службовий етикет».

Шукаємо відповіді на актуальні запитання:

  • * Яким має бути сучасний етичний лідер: добрим чи жорстким, авторитарним чи демократичним?
  • * Навіщо у 21 столітті етикет?
  • * Чи допускає воєнний стан порушення протоколу?

Docendo discĭmus. Вчимося, навчаючи.

14.11.2023


Круглий стіл на тему "Історичне минуле та сьогодення України в контексті російської агресії"

Сьогодні, 14 листопада 2023 року, на чолі з кандидатом історичних наук Віталієм РАЗІЦЬКИМ кафедра філософії, соціології та політології провела студентський круглий стіл у онлайн-форматі на тему "Історичне минуле та сьогодення України в контексті російської агресії". Учасники круглого столу торкнулися актуальних питань історичного минулого та сучасності України.

Наше  прагнення полягає у  поглиблені розуміння складних історичних процесів, що впливають на  сьогодення.

Дякуємо усім учасникам, які приєдналися до обговорення, і поділилися своїми поглядами та думками

Сподіваємося, що такі заходи стануть важливим кроком у розумінні новітньої історії нашої країни.

14.11.2023


Зустріч студентів 3-го та 4-го курсу ФМТП з деканесою факультету і завідувачкою кафедри

Сьогодні студенти 3-го та 4-го курсу, що навчаються на освітній програмі "Політологія міжнародних відносин", зустрілись з деканесою факультету міжнародної торгівлі та права, Юлією ГОНЧАРОВОЮ, та завідувачкою кафедри філософії, соціології та політології, Аллою КРАВЧЕНКО

Обговорити ключові питання щодо навчального процесу. Важливий обмін ідеями відбувся щодо підготовки до сесії та перспектив майбутнього навчання в магістратурі.

Дякуємо Юлії ГОНЧАРОВІЙ  за відданість студентам та зацікавленість у їхньому розвитку

Разом ми будуємо майбутнє освіти, де кожен голос важливий!

13.11.2023


Круглий стіл "Соціологія в кар'єрі молодого спеціаліста"

Круглий стіл "Соціологія в кар'єрі молодого спеціаліста" відбувся 08 листопада 2023 року у Державному торговельно-економічному університеті.

Під керівництвом професора Наталії ШУСТ та з участю доцентів кафедри Ольги ГОРПИНИЧ та Наталії КРОХМАЛЬ учасники круглого столу  досліджували важливу роль соціології та соціологічних методів у самовизначенні молодих спеціалістів.

Цей захід допоміг розширити знання щодо соціологічних методів у різних галузях суспільства та сприяв популяризації спеціальності 054 "Соціологія". Студенти  мали чудову можливість обмінюватися думками та поглибити свої знання з соціології.

Нагадуємо, що професійний ріст та кар'єрні досягнення молодих спеціалістів залежать від глибоких знань та новаторських наукових підходів.

Щиро вдячні всім, хто приєднався до цього заходу! 

8.11.2023


Вечір пам'яті митрополита Андрея Шептицького

5 листопада 2023 року відбувся вечір пам'яті видатної особистості української історії – митрополита Андрея Шептицького. Його діяльність мала величезний вплив на розвиток національно-релігійного життя України.

Митрополит Андрей Шептицький був не лише духовним лідером, але і активним громадським діячем, він виступав за підтримку освіти, культури та гуманітарних цінностей. Його віра і відданість українському народу спонукали до дій в найважливіші моменти української історії.

Вечір пам'яті Андрея Шептицького став важливою нагодою вшанувати історичну пам’ять видатної особистості. У заході взяв участь доктор історичних наук, професор кафедри філософії, соціології та політології  Любомир ГУБИЦЬКИЙ.   Ця подія свідчить про важливість вивчення історії України та діяльності видатних постатей, які вплинули на її розвиток.

Ми віримо, що пам'ять про митрополита Андрея Шептицького надихає нас на подальший пошук історичних істин, розвиток культури та освіти, а також підтримку українського духу

Нехай його спадок живе в наших серцях і надихає нас на великі справи.


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

4 листопада 2023 року у Державному торговельно-економічному університеті відбувся День вступника.

Майстер-клас "Політологи міжнародних відносин як драйвери повоєнної відбудови" провела кандидат політичних наук,  доцент Ірина ПРОКОПЧУК. Вона поділилася своїм багаторічним досвідом у сфері політології та міжнародних відносин, надихаючи молодь на успішну кар'єру.

Захоплюючу екскурсію  нашим університетом провів  доцент Сергій ГУДКОВ. Вступники мали можливість познайомитись з  нашим навчальним закладом та його інфраструктурою.

Неабиякий інтерес вступників викликала фахова підготовка та можливості кар'єри політолога та соціолога. Ми віримо, що наші майбутні студенти творитимуть історію та внесуть вагомий внесок у суспільні та міжнародні справи.

Дякуємо всім, хто прийшов та долучився до нашого Дня вступника!

Найближчим часом ми плануємо ще багато цікавих заходів, тож слідкуйте за нашими новинами.

4.11.2023


Круглий стіл «Філософія мистецтва і творчості»

31 жовтня 2023 року, активна студентська спільнота Державного торговельно-економічного університету , що вивчає філософію під керівництвом професора Андрія МОРОЗОВА взяла участь у круглому столі, присвяченому глибоким питанням, які об'єднують філософію та мистецтво.

Такі заходи допомагають розширити світогляд, поглибити розуміння творчості та розвивати  особистісний потенціал. 

 Учасники мали  можливість обмінюватися думками, вивчати нові концепції та поглиблювати свої знання.

Ми віримо, що подібні ініціативи допомагають зростати як інтелектуально, так і культурно.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до нашого заходу!

31.10.2023


Круглий стіл «Філософія мистецтва і творчості»

31 жовтня 2023 року, активна студентська спільнота Державного торговельно-економічного університету , що вивчає філософію під керівництвом професора Андрія МОРОЗОВА взяла участь у круглому столі, присвяченому глибоким питанням, які об'єднують філософію та мистецтво.

Такі заходи допомагають розширити світогляд, поглибити розуміння творчості та розвивати  особистісний потенціал. 

 Учасники мали  можливість обмінюватися думками, вивчати нові концепції та поглиблювати свої знання.

Ми віримо, що подібні ініціативи допомагають зростати як інтелектуально, так і культурно.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до нашого заходу!

31.10.2023

Зустріч зі студентами ФМТП 1 курсу 3 групи (ОП Політологія міжнародних відносин)

27 жовтня 2023 року, відбулася зустріч зі студентами ФМТП 1 курсу 3 групи (ОП Політологія міжнародних відносин) на якій були присутні завідувач кафедри, професор  Алла КРАВЧЕНКО та наставник групи  професор Любомир ГУБИЦЬКИЙ.

Обговорили безліч актуальних питань, що стосуються  студентського життя, побуту та комунікацій з керівництвом.

Присутні обмінялися думками, ідеями та планами щодо поліпшення студентського академічного середовища.

Спільна робота студентів та викладачів завжди приводить до позитивних змін, і ми плануємо надалі активно співпрацювати над вирішенням важливих питань.

Разом ми здатні на багато, і  готові долати нові виклики разом!

27.10.2023


Круглий стіл на тему "Громадянська освіта як засіб формування громадянської та національної ідентичності"

26 жовтня 2023 року у Інституті вищої освіти НАПН України відбувся  круглий стіл, на тему "Громадянська освіта як засіб формування громадянської та національної ідентичності", на якому  зібралися відомі фахівці у сфері освіти, до яких долучилися і викладачі  кафедри філософії, соціології та політології, зокрема доцент Наталія Крохмаль поділилася своїм досвідом та відзначила важливість громадянської освіти для формування громадянської свідомості та національної ідентичності.

Учасники заходу активно обговорювали різні аспекти громадянської освіти, зокрема:

-  Концептуальні засади громадянської освіти.

-  Особлива роль громадянської освіти в умовах війни та для повоєнного відновлення України.

-  Досвід громадянської освіти в державах – членах Європейського Союзу.

-  Особливості громадянської освіти на різних рівнях освіти.

Круглий стіл став важливою платформою для обміну думками та ідеями у сфері громадянської освіти. Учасники заходу впевнені, що подібні ініціативи сприятимуть подальшому розвитку освіти в Україні та сприятимуть формуванню активних та відповідальних громадян.

26.10.2023


Нові горизонти у медіасоціології та соціології споживання!

20 жовтня 2023 року, студенти 1 курсу магістратури, 4 курсу бакалаврату спеціальності "Соціологія" та студенти 2 курсу бакалаврату освітньої програми "Товарознавство і комерційна логістика" факультету торгівлі та маркетингу зібралися на цікавому воркшопі .

Наші гості цього дня - компанія StarLight Brend Content (Starlight Media) та агенція інтегрованих рішень Brend Booster. Іван Сорокін, спеціаліст із управління спонсорськими проектами, поділився зі студентами найсвіжішими ідеями та підходами до інтеграції брендів у контент.

Тема зустрічі: "Соціологічний вимір брендів і контенту: управління спонсорськими проектами та крос-медійні інтеграції."

Іван Сорокін розповів про свою власну історію розвитку професійної кар'єри на телебаченні та  відповів на питання студентів.

Ми щиро дякуємо  за цікаву та плідну зустріч, яка принесла безцінні знання та натхнення для молодого покоління студентів!

20.10.2023

а

"Війна ідентичностей, шлях до перемоги – історична правда"

19 жовтня у нашому університеті відбулась цікава подія, зустріч з кандидатом історичних наук, директором громадської організації «Центр стратегічних розробок»  Андрієм Ніцоєм.

Університет – це не лише навчання, це  можливість зустрічати цікавих спікерів і вчитися  чогось нового та важливого!

Заряд позитивного настрою, захоплюючі обговорення, активні питання і незабутні враження – ось що ми отримали після цього заходу!

Рухайтесь вперед разом з нами!

19.10.2023


Круглий стіл «Кваліфікаційний розрив (qualification qap): шляхи його подолання вищою освітою. Прогнози»

17 жовтня 2023 року в межах дисципліни «Соціологія економіки та торгівлі» студенти 3 курсу бакалаврату спеціальності 054 Соціологія освітньо-професійної програми «Соціологія економічної діяльності» відвідали круглий стіл «Кваліфікаційний розрив (qualification qap): шляхи його подолання вищою освітою. Прогнози», що проводився Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України та Інститутом вищої освіти  Національної академії педагогічних наук України. З доповідями про порівняльний аналіз вимог ринку праці та стандартів вищої освіти і освітніх програм, прийняття рішень та інформаційного забезпечення ринку праці, «зелені» компетентності, вміння та навички в Україні, динаміку вимог до цифрових умінь та навичок тощо виступили науковці інститутів-організаторів заходу, а також ректор ДЗ «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» Олександр Бондар, професор ДЗ «Державна  екологічна академія післядипломної освіти та управління» Тетяна Галушкіна, голова Експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при МОН України, зовнішній експерт з питань цифрових компетентностей Міністерства цифрової трансформації Тетяна Нанаєва та інші. Дякуємо організаторам круглого столу за можливість долучитися до обговорення важливих для України питань та проблем.

17.10.2023


Онлайн зустріч магістрів-соціологів з проектним менеджером ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" Аліною Сергою

6 жовтня 2023 року відбулася цікава та корисна онлайн зустріч наших студентів 4 курсу бакалаврату та магістрів-соціологів з проектним менеджером ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" - Аліною Сергою!

Студенти мали можливість задати питання про роль соціологів в проектах центру та поспілкуватися з практикуючим соціологом на важливі теми для українського суспільства.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив - це неурядова правозахисна організація, яка працює над відновленням справедливості та миру в Україні. Вони здійснюють документування порушень прав людини, надають правову допомогу постраждалим та стимулюють суспільний діалог з питань, важливих для подолання наслідків війни.

Дізнайтеся більше про роботу цієї організації за посиланням: https://totalaction.org.ua/

Ми вдячні ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" за можливість такої цікавої зустрічі, і віримо, що спільна робота соціологів та правозахисників важлива для розвитку нашого суспільства та побудови справедливого майбутнього.

Долучайтеся до нас і беріть активну участь у важливих суспільних ініціативах!

6.10.23


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті!

7 жовтня 2023 року став продуктивним днем для всіх, хто мріє про навчання у Державному торговельно-економічному університеті.

Наша команда рада мати можливість відповісти на всі ваші питання та поділитися корисною інформацією, яка цікавить вас, майбутніх студентів!

Майстер-клас від Наталії КРОХМАЛЬ та Ольги ГОРПИНИЧ:

Дізнавайтеся більше про унікальні освітні програми, які ми пропонуємо:

"Соціологія економічної діяльності" - де ви зможете розкрити та розвинути свій аналітичний потенціал та долучитись  до розбудови держави, отримавши унікальні знання та навички.

"Політологія міжнародних відносин" - для тих, хто прагне розуміти сучасну політичну картину світу та брати участь у формуванні майбутнього.

Приходьте і долучайтеся до нашої університетської спільноти!

Не втратьте свій шанс отримати інформацію від професіоналів та відкрити для себе світ знань та можливостей, які вам пропонує Державний торговельно-економічний університет!


Спільний круглий стіл "Євроінтеграційні процеси в українській освіті"

Важливий захід, організований кафедрою філософії, соціології та політології ДТЕУ разом із вчителями та учнями Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №189 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов Деснянського району м. Києва.

Ця подія була  важливим етапом профорієнтаційної роботи та діалогу про майбутнє української освіти. Завдяки роботи круглого столу, ми змогли поглибити розуміння євроінтеграційних процесів, які відбуваються в нашій країні.

На зустрічі були представлені цікаві доповіді доцентів кафедри Ольги ГОРПИНИЧ та Наталії КРОХМАЛЬ, вчителів історії  Наталії КОНОН і Алли МАЯКИ, а також   учениць 11А класу - Анни ШЕСТОПАЛОВОЇ і 11Б класу - Анни САМОЙЛЕНКО.

Зацікавленість та активна участь учнів дали нам відчуття, що молоде покоління нашої країни готове до важливих змін і активно долучається до обговорення ключових питань європейської інтеграції України.

Дякуємо Спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №189 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов Деснянського району м. Києва, за  можливість поділитися знаннями та ідеями. Цей захід був важливим кроком на шляху до покращення освітнього процесу в Україні!

5.10.2023


Індивідуальний день вступника

5 жовтня відбувся індивідуальний день вступника, організований доцентом кафедри філософії, соціології та політології, кандидатом філософських наук, доцентом Наталією КРОХМАЛЬ для учнів 11А та 11Б класів Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №189 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов Деснянського району м. Києва.

Участь у заході взяли 29 обдарованих учнів, і це була чудова нагода для них ознайомитися з можливостями навчання на кафедрі філософії, соціології та політології ДТЕУ. На цій зустрічі вони отримали вичерпну інформацію про актуальні та сучасні  спеціальності:

  • Соціологія (ОП «Соціологія економічної діяльності»)
  • Політологія (ОП «Політологія міжнародних відносин»)

На зустрічі, учні дізнались про переваги кожної спеціальності, перспективи розвитку кар'єри після отримання відповідної освіти та отримали всю необхідну інформацію щодо процесу вступу до Державного торговельно-економічного університету.

Учасники заходу були запрошені на Дні вступника ДТЕУ, де вони зможуть ще детальніше познайомитися із навчальним процесом та атмосферою університету.

Бажаєте дізнатися більше? Приєднуйтесь до нас на Дні всупника!

5.10.2023


Курс на магістратуру взято!

Група забезпечення спеціальності «Політологія» зустрілася з четверокурсниками обговорити відкриття магістратури в ДТЕУ. Студенти запропонували включити ще більше вивчення іноземної мови, політичний SMM і сучасну регіоналістику.

Не будемо розкривати всіх подробиць, ідей багато, але обіцяємо що буде:

- цікаво;

- унікально;

- корисно для держави;

- практично;

- перспективно.

Тож уже скоро буде більше новин.

27.09.2023


Зустріч студентів освітньої програми "Політологія міжнародних відносин" із завідувачем кафедри Кравченко А.А.

Сьогодні відбулася зустріч студентів освітньої програми "Політологія міжнародних відносин" із завідувачем кафедри філософії, соціології та політології Кравченко А.А. Під час розмови майбутні політологи змогли поставити актуальні запитання стосовно організації навчального процесу та проведення кваліфікаційних екзаменів. Такі зустрічі є дуже важливими та цінними оскільки вони дають змогу отримати зворотній зв'язок від студентів, що є одним із пріоритетних напрямків університету.

19.09.2023


Вшанування пам’яті жертв депортацій українців

10 вересня 2023 року, після Божественної Літургії у храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що знаходиться у музеї під відкритим небом  Пирогово, відбулося щорічне вшанування пам’яті  жертв депортацій українців з Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя, що сталася у період з 1944 по 1951 роки.

На заході доктор історичних наук, професор кафедри філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету – Любомир Губицький виступив з доповіддю про результати дослідження теми "Організація допомоги українцям Закерзоння жертвам голодомору 1932-1933 років"

Також виступили представники Товариства "ЛемКиїв" та жіночий ансамбль "Розмарія".

Разом вшановуємо пам'ять тих, хто страждав під час цих трагічних подій і несемо відповідальність за збереження історії.

Нехай цей день нагадає про важливість збереження історії та пам'яті про минуле України. Події минулого мають важливе значення для нашої сучасності і майбутнього.

10.09.2023


Спільне засідання груп забезпечення спеціальностей «Політологія» та «Соціологія»

Групи забезпечення спеціальностей «Політологія» та «Соціологія» кафедри філософії, соціології та політології ФМТП провели спільне засідання.

На зустрічі обговорили актуальні питання методичного забезпечення спеціальностей, а також якісну підготовку до захисту випускних кваліфікаційних робіт. Наші студенти вже налаштовані на серйозну роботу і за літо перечитали більшість рекомендованої літератури, забули навички з використання ChatGPT і запамʼятали магічне слово «антиплагіат».

Тож перша серйозна наукова подорож для студентів розпочалася! А групи забезпечення спеціальностей продовжують свою плідну роботу.

7.09.2023


З днем знань!

Сьогодні розпочинаємо новий рік навчання, і ми з нетерпінням чекаємо на всіх вас в університетській сім'ї. Політологія міжнародних відносин - це захоплююча освітня програма, яка дозволяє краще розуміти складні світові події та взаємовідносини між країнами. Вас чекають цікаві лекції, дослідження, інтерактивні заняття та багато можливостей для саморозвитку.

У нашій університетській спільноті ми прагнемо до досягнення великих висот, тому готуйтеся до цікавих дискусій, вивчення нових аспектів політики і міжнародних відносин, та знайомства з цікавими людьми, які поділяють ваші інтереси.

Нехай цей навчальний рік буде наповнений натхненням, пізнанням та досягненнями! Разом долатимемо всі виклики і робитимемо світ кращим.

 Разом ми зробимо навчання захопливим та корисним!

1.09.2023


Привіт,  першокурсники!

Сьогодні ми щасливі вітати вас в родині кафедри філософії, соціології та політології нашого факультету міжнародної торгівлі та права!

Перший рік студентського життя - це завжди найособистіше та найцікавіше подорож у світ знань, де ви будете розкривати нові горизонти, долати виклики та рости як особистості. Ми горді, що ви обрали саме нас для вашого навчання.

Початок нового навчального семестру - це завжди найкращий час для отримання нових знань, завоювання нових вершин та зустрічі з новими можливостями. Віримо у ваш потенціал і надіємось, що цей семестр принесе вам багато радості від навчання та досягнень.

Нехай ця дорога буде наповнена натхненням, завданнями та новими друзями.

З вірою в вашу перемогу та з найкращими побажаннями в серці,

Кафедра філософії, соціології та політології ДТЕУ

Бажаємо успішного навчання та великих досягнень!

31.08.2023


«Професійна етика державного службовця. Діловий та службовий етикет»

Професійні етика та етикет державного службовця – запорука успішної держави. Адже правила і принципи, що складалися роками, створені для того, щоб ефективно досягати своїх цілей, поважаючи себе і оточуючих. Раді були прочитати лекцію з теми «Професійна етика державного службовця. Діловий та службовий етикет» для апарату Верховної Ради України. Сучасний етикет – це суміш консерватизму і внутрішньої свободи, щоденна робота над собою й інструмент власного позиціонування. Зрештою, правила знати треба навіть для того, щоб подекуди елегантно їх порушувати.

18.07.2023


Перший випуск бакалаврів освітньої програми "Соціологія економічної діяльності"

Вітаємо перший випуск бакалаврів освітньої програми "Соціологія економічної діяльності" кафедри філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права ДТЕУ!

Хай щастить нашим випускникам! Ви стали першими бакалаврами  освітньої програми  "Соціологія економічної діяльності", і ваш успіх є втіленням нашої спільної величезної праці та старань.

Протягом навчання ви освоїли глибокі знання з соціології, економіки та політичних наук, які незаперечно стануть вам в нагоді в подальшій професійній діяльності. Ви досліджували складні взаємозв'язки між економікою та суспільством, аналізували проблеми та тенденції у сучасному світі. Тепер ви готові вносити свій внесок у розвиток суспільства і допомагати розуміти складні соціально-економічні процеси.

Отримані навички аналізу, дослідження та розуміння соціальних процесів в економіці стануть цінними для компаній, організацій та установ, які прагнуть розуміти своїх споживачів, розвивати ефективні стратегії та впроваджувати соціально відповідальні підходи.

Ми пишаємося вами і впевнені, що ви станете відмінними професіоналами, спроможними вносити позитивні зміни у сфері соціології економічної діяльності. Нехай ваша кар'єра буде повна захоплюючих викликів, успіхів та досягнень.

Нехай ваші знання, досвід і наполегливість завжди підтримуватимуть вас на шляху до досягнення  мрій і підкорення нових вершин.

Пишаємося! Разом до перемоги!

6.07.2023


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

Завжди з  нетерпінням зустрічаємо вступників у Державному торговельно-економічному університеті. Незабаром розпочнеться вступна кампанія

Ми розуміємо, як важливо для вас обрати найкращий університет для здобуття якісної освіти і створення  майбутньої кар'єри.

ДТЕУ - це освітній заклад, який відкриває безліч можливостей для вашого професійного зростання та особистого розвитку.

Залишайтесь з нами та долучайтесь до вступної кампанії ДТЕУ, щоб дізнатися більше про умови вступу, дати вступних випробувань та багато іншого! Слідкуйте за нашими сторінками у соціальних мережах та офіційним веб-сайтом knute.edu.ua - https://knute.edu.ua/fmtp

Не пропустіть можливість приєднатися до  академічної родини ДТЕУ!

 ДТЕУ  - це безліч перспектив та успішних шляхів у майбутньому.

З нетерпінням чекаємо на вас, вступники!

knute.edu.ua (https://knute.edu.ua/fmtp)

24.06.2023


Підсумкова зустріч наставників академічних груп кафедри філософії, соціології та політології

Сьогодні ми хочемо поділитися з результатами, які були досягнуті у роботі зі студентами протягом навчального року на кафедрі філософії, соціології та політології.

Цей навчальний рік був часом незліченних досягнень та цікавих досліджень, завдяки невтомній праці наших талановитих студентів та їхніх відданих наставників. Захоплююча енергія та зацікавленість в наших академічних групах стали справжньою силою, яка сприяла навчанню та розвитку.

Протягом року студенти кафедри філософії, соціології та політології досліджували різноманітні теми, проводили власні наукові роботи та активно долучалися до дискусійних груп. Вони проявили високу самостійність, критичне мислення та здатність до колективної роботи. Завдяки цьому вони досягли вражаючих результатів у своїх студентських проектах, конференціях та публікаціях. Студенти 2 го курсу 5 групи спеціальності ''Соціологія" були номіновані на звання "Краща група факультету".

Кафедра філософії, соціології та політології також пишається своїми наставниками, які з великим захопленням та відданістю підтримували студентів протягом року. Ваша професійна експертиза, наставницькі якості та вміння надихати і підтримувати студентів заслуговують на найвищу похвалу.

Безумовно, навчальний рік був повним викликів, але наші студенти та наставники показали велику стійкість та витримку. Вони зіткнулися з новими ідеями, викликами суспільства та складними дослідницькими завданнями, доводячи, що мають потенціал стати лідерами у своїх галузях.

Ми хочемо висловити щиру вдячність нашим студентам за їхній наполегливий труд та захоплення навчанням.

Дякуємо також нашим наставникам за їхню віддану працю та незмінну підтримку. Ви вкладаєте серце і душу у формування майбутньої генерації дослідників соціологів та політологів.

Нехай наступний навчальний рік принесе ще більше успіхів, досліджень та взаєморозуміння. Разом ми будуємо незабутні академічні спогади та рухаємося вперед до нових досягнень.

23.06.2023


Реалізація практичних компетенцій студентів ФМТП під час вивчення дисципліни «Соціологія»

   Дисципліна «Соціологія» формує практичні компетентності майбутніх спеціалістів щодо знання законів розвитку суспільства  та  проведення кількісних і якісних соціологічних досліджень із застосуванням сучасних методів з метою якісного аналізу та прогнозу розвитку української реальності. У рамках вивчення дисципліни студенти ФМТП Анастасія Хименко (2.4), Валерія Федорчук (2.3а), Ігор Чернявський (2.3а) провели свої власні дослідження з актуальних тем: особливості міграційних процесів у період зовнішніх загроз, соціальні аспекти релігії у сучасному українському суспільстві, соціально-економічні наслідки старіння українського населення в системі зовнішніх факторів та загроз, введення обов’язкової військової служби для жінок. Деякі статті, що були підготовлені на основі цих досліджень, були прийняті до студентської наукової платформи Університету м. Кембрідж, а частина розміщена на електронному науковому  ресурсі «Академія».

21.06.23


Щирі вітання нашим першим бакалаврам спеціальності 054 "Соціологія"  ОП "Соціологія економічної діяльності"!

Наше важливе досягнення - успішний захист кваліфікаційних робіт! Час, який ви вклали у свої студентські роки, досліджуючи соціологію економічної діяльності, неодмінно принесе вам плоди у подальшому. Маємо надію, що отримані   знання та навички будуть вам надзвичайно корисні в кар'єрі.

Ми бажаємо вам нескінченного пошуку нових знань, успіхів у подальшому навчанні, а також безлічі цікавих можливостей для професійного зростання. Нехай ваші майбутні кроки будуть наповнені великими досягненнями та вам випадає чудова можливість зробити світ кращим завдяки своїй соціологічній експертизі.

Вітаємо ще раз і бажаємо великих успіхів на шляху вдосконалення свого потенціалу!

 Чудова робота, бакалаври!

21.06.2023


Підсумки навчального року: про здобутки та  успіхи.

Наші викладачі брали участь у ряді грантових проєктів, що підтверджує їх високий професійний рівень та активну діяльність у науковій сфері.

Успішно були  здобуті гранти для проведення досліджень у таких ключових галузях:
Доктор  історичних наук,  професор  Любомир ГУБИЦЬКИЙ, завдяки гранту, наданого у 2022 р. Консорціумом дослідження та освіти Голодомору Канадського інституту українських студій (Канада, Університет Альберти), працював над збором матеріалів в архівах Львова та Луцька для висвітлення проблеми «Організована допомога голодуючим в Україні українцями Закерзоння в 1932-1933 рр.».                                                       
Пройшов стажування на факультеті «Artes Liberales» (Uniwersytet Warszawski). Коштом стипендії NAWA (Польське національне агентство з питань академічного обміну). Тема дослідження: «Торгівля Речі Посполитої та Гетьманської України у XVIIІ ст.»

Доктори філософських наук  Алла КРАВЧЕНКО та Микола ЛІПІН приймають участь у грантовому проєкті Erusmus+ Jean Monnet  «Creating inclusive University Climate», з 1.10.2022 р. - 2025 р. Цей проєкт має велике значення для формування у адміністративно-педагогічного персоналу розуміння необхідності впровадження нових інструментів управління, рушійними силами яких стане новий комфортний інклюзивний університетський клімат.
Пишаємося своїми викладачами, які плідно працюють над власним науковим розвитком та активно долучаються до грантових проєктів. Їх зусилля спрямовані на постійне підвищення якості освіти та розвиток інноваційних підходів.  Це дозволяє  забезпечити студентам можливість отримати найсучасніші знання та навички, які відповідають вимогам сучасного ринку праці.
Працюючи над грантовими проєктами,  викладачі кафедри сприяють створенню мережі наукових партнерств та співпраці з іншими університетами та науковими установами. Це дозволяє  обмінюватися досвідом, отримувати нові ідеї та поглиблювати наукові знання.

Продовжуємо працювати над новими викликами та завданнями, щоб і надалі розширювати свої наукові досягнення та сприяти у розвитку освіти та науки. 

20.06.2023


Засідання трудового колективу нашої кафедри

Викладачі зібралися разом, щоб обговорити низку важливих питань, пов'язаних з нашим академічним процесом, розвитком кафедри та модернізацією освітнього простору.

Націленість на досягнення, співпраця та інновації - ось ключові аспекти, які зауважила деканеса факультету міжнародної торгівлі та права Юлія Анатоліївна Гончарова.

Пишаємося нашою великою спільнотою, яка долучається до всіх ініціатив та робить кафедру та факультет особливим місцем для навчання та професійного зростання.

Ми впевнені, що ці нові ініціативи та оновлення допоможуть нам досягти ще більших висот! Кафедра філософії, соціології та політології завжди відкрита до нових думок та співпраці!

Не забувайте слідкувати за оновленнями на наших сторінках та долучайтеся  до співпраці. Разом ми створюємо незабутнє навчальне середовище для всіх нас!

19.06.2023.


Дні донора ДТЕУ

Провідний спеціаліст кафедри філософії, соціології та політології Світлана Казмірчук долучилась ще до однієї лінії оборони  - здала кров для наших захисників. Бути донором – це ділитись добро. Допомагаємо разом з ДТЕУ.

14.06.23


День вступника у Державному торговельно-економічному університеті

День вступника у Державному торговельно-економічному університеті - це  освітні програми ДТЕУ, незабутні екскурсії університетом, знайомство з викладачами та студентами, цікаві майстер-класи, огляд навчальних аудиторій та кампусу університету:

* це побачити все на власні очі та вступити на омріяну спеціальність. 
* це  перший крок до своєї мрії.
Обрай  правильний шлях  професійної кар’єри!

10.06.2023


ДТЕУ об’єднує!

Велика родина Державного торговельно-економічного університету - всі покоління випускників, студенти, викладачі, співробітники та наші партнери з року в рік підтримують дружню традицію збиратися разом на Дні Університету. Щиро віримо в нашу перемогу! Разом сила!  До нових зустрічей ДТЕУ!

27.05.2023


Вітання від колективу кафедри завідувача кафедри Кравченко Аллу Анатоліївну з почесною нагородою

Колектив кафедри філософії, соціології та політології щиро вітає доктора філософських наук, професора, завідувача кафедри філософії, соціології та політології Кравченко Аллу Анатоліївну з почесною нагородою нагрудним знаком «Відмінник освіти» Міністерства освіти та науки України!

Пишаємося! Разом до перемоги!

27.05.2023


Зустріч із стейкхолдером

Зустріч із стейкхолдером, провідним фахівцем-практиком, кандидатом математичних наук, доктором філософії, доцентом кафедри теоретичної фізики КНУ ім. Тараса Шевченка Шаповаловим Владиславом Юрійовичем.  На зустрічі були присутні викладачі кафедри, аспіранти спеціальностей «Філософія», «Політологія», «Міжнародна економіка». Зустріч розпочалася зі вступного слова д.ф.н., професора кафедри філософії, соціології та політології Морозова АЮ., який представив аудиторії запрошеного гостя та ввів присутніх у загальне коло проблем метафізики та її актуальності для філософського дискурсу ХХІ ст.  Шаповалов Владислав Юрійович представив  доповідь-презентацію на тему «Метафізична проблема ментального сущого як теоретичне підгрунтя сучасної філософії штучного інтелекту». Доповідь торкалася між-дисциплінарних питань на стику філософії пізнання, філософії науки, математики і кібернетики, і природно викликала жваве обговорення, у якому взяли викладачі та аспіранти. Підсумки зустрічі підвела завідувач кафедри, д.ф.н., професор Кравченко Алла Анатоліївна, зазначивши плідність подібних дискусій як для наукової роботи, так і з точки зору обміну досвідом і співпраці між науковцями ДТЕУ та КНУ ім. Тараса Шевченка.

22.05.2023


A CLOSER LOOK AT UKRAINE: WAR AND TESTIMONIES ON LIFE

З 17 по 30 травня 2023 року відбулася серія лекцій під назвою «A CLOSER LOOK AT UKRAINE: WAR AND TESTIMONIES ON LIFE» у університеті Jaume I в Іспанії. У заході взяли участь викладачі кафедри філософії, соціології та політології, факультету міжнародної торгівлі та права - Наталя ЛИТВИН та Віталій РАЗІЦЬКИЙ.

Під час лекцій були представлені презентації іноземною мовою на такі теми:

1️⃣ "Історичне минуле України в контексті військових подій лютого-березня 2022 року"

2️⃣ "Ніколи не кажи ніколи: свідчення біженців з України"

3️⃣ "Російське військове вторгнення крізь призму європейського вектору розвитку України"

На обговорення виносилися такі питання:

✔️ Революція Гідності

✔️ Анексія Криму

✔️ Військові операції на Донбасі

✔️ Гібридна війна та український досвід протистояння

✔️ Військові злочини РФ у лютому-березні 2022 року

Лекції були записані на відео для подальшого використання у навчальному процесі студентів університету  Jaume I (Іспанія)

Разом  створюємо  свідоме суспільство, поширюємо світло і надію України на шляху до миру та справедливості. Поширюйте цей пост і долучайтесь до обговорення!

10.05.2023


Виховний захід  до Дня пам ’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Учасники заходу повернулися в далекий 1944 рік, коли в Середню Азію з Криму був відправлений перший ешелон кримських татар і прозвучало страшне слово «депортація», яка скалічила багато людських доль, забрала сотні життів  корінного населення Криму. Багато сімей було розлучено назавжди.

Сьогодні кожен українець розділяє з кримськотатарським народом  біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю.

Про трагічні сторінки нашої історії від кваліфікованих дослідників кафедри, кандидатів історичних наук: Наталії ГУСЄВОЇ, Олени КРАСІЛЬНІКОВОЇ та Ірини КИЗИМЕНКО.

19.05.2023

Цікавитесь історією та хочете дізнаватись багато нового, запрошуємо на наші тематичні заходи.


Міжнародний студентський круглий стіл на тему «Україна і Європа в XXI столітті: минуле та майбутнє»

«Україна і Європа в XXI столітті: минуле та майбутнє» міжнародний студентський круглий стіл у Державному торговельно-економічному університеті на факультеті міжнародної торгівлі та права спільно з іспанськими колегами університету Jaume I на факультеті історії, географії та мистецтва.

Разом з українськими та іспанськими студентами обговорювали  найактуальніші  питання сьогодення,  що потребують уваги та дослідження.

Україна та Іспанія:

  • спільні  аспекти історії;
  • минуле та майбутнє відносин у Європі;
  • європоцентризм як філософська проблема;
  • від пострадянського покоління до покоління майдану;
  • виклики й інтеграційні перспективи України в контексті російської агресії 2022.

Інтерес до України як держави, її спільної історії з європейськими країнами свідчать про актуальність події та перспективи подальшої співпраці.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

10.05.2023


 

Зустріч зі студентами 4-го курсу спеціальності 052 «Соціологія»

Дуже швидко промайнули 4 роки непростого студентського життя в умовах пандемії та війни, на часі підготовка до захисту бакалаврської дипломної роботи та перспективи вступу у магістратуру за освітньою програмою «Діджитал соціологія». 

Отримання магістерської освіти демонструє високий рівень академічних здібностей та показує здатність до глибокого аналізу інформації, самостійного мислення та дослідницької роботи. Це може бути важливим критерієм при вступі на посади з високими вимогами та в конкурентному середовищі.

Вибір вступу до магістратури є вагомим кроком у поглибленому вивченні обраної галузі, розширенні кар'єрних можливостей і здобутті нових знань, які можуть бути використані для створення значущого внеску у світ соціології та суспільних наук.

Бажаємо нашим студентам досягти поставлених цілей та реалізувати себе на обраному шляху.

09.05.2023


Спільне засідання груп забезпечення спеціальностей третього рівня вищої освіти 033 «Філософія» та 052 «Політологія».

Наукова робота з аспірантами -один з пріоритетних напрямків діяльності кафедри. Об’єднаними зусиллями політологів, соціологів, філософів формується загальна стратегія цієї роботи. Обмін ідеями, мозковий штурм, формування спільної стратегії  - ось загальний формат сьогоднішнього засідання. На засіданні обговорювались проектні напрацювання щодо удосконалення структури дисертаційних досліджень та підвищення якості роботи з аспірантами.

04.05.2023 р.


Круглий стіл на тему «Глобальна загроза миру»

«Глобальна загроза миру». Відбувся студентський круглий стіл на якому обговорювали  найактуальніші  питання сьогодення,  що потребують подальшої уваги та дослідження:

  • - криза міжнародної системи безпеки в контексті сучасної ескалації російської агресії;
  • - геополітична основа зовнішньополітичної системи Кремля;
  • - дослідження безпекового потенціалу української держави в довготривалому протистоянні з Москвою;
  • -російські історичні наративи в інформаційній війні.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

Отримуйте цікаву інформацію та слідкуйте за нашими анонсами.

26.04.2023


Індивідуальний день вступника

Сьогодні учні шкіл Чернігова, Полтави, Рівного, Житомира, Ізмаїлу, Кривого Рогу, Києва та Київської області відвідали Індивідуальний День Вступника в Державному Торговельно-Економічному Університеті, щоб дізнатися більше по спеціальності 052"Політологія" та 054"Соціологія". 
Викладачі кафедри філософії, соціології та політології розповіли майбутнім вступникам та їх батькам про нові освітні програми, активну участь студентів у наукових, мистецьких та спортивних заходах, а також їх досягнення. Вступники мали можливість задати запитання щодо навчання в університеті, організації дозвілля та проживання в гуртожитках. 
Якщо  хочеш дізнатися більше про наш університет, зустрітися з викладачами та представниками приймальної комісії, то пиши нам на kfs@knute.edu.ua. 
Не забудь, що зустріч може відбутись як в офлайн, так і в онлайн форматі. Чекаємо на тебе!

26.04.2023


Дружня сім'я ФМТП! 7 років разом!  Яскраво, щиро, незабутньо!


«Бізнес-етика як засіб налагодження ефективних ділових відносин»

На студентському круглому столі обговорили питання, які  є особливо актуальними в нинішніх умовах і потребують більшої уваги та подальшого вивчення:

  • зміцнення моральності, етичних принципів у соціальній та економічній сферах;
  • формування довіри між бізнес-партнерами;
  • діловий етикет: принципи спілкування з партнерами;
  • національні особливості ділової етики в різних країнах світу та імідж ділової людини.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

Щоб отримувати цікаву інформацію, слідкуйте за нашими анонсами.

12.04.23


Чи можливий трибунал над російськими пропагандистами?

На це питання викладачі кафедри філософії, соціології та політології, світової економіки відповідали разом зі студентами під час круглого столу. Захід відбувся на тему «Інформаційна війна в контексті російської агресії: як пропаганда може стати доказом скоєння воєнних злочинів».

До нас завітала старша аналітикиня групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Інна Полянська та розповіла про основні наративи російської пропаганди за 2022 рік.

Студенти підготували відповіді на актуальні проблеми негативного впливу пропаганди та дали практичні поради щодо того, як звичайні українці можуть допомогти у документуванні воєнних злочинів.

Говорили також про інформаційну політику України та ЄС у контексті гібридної війни, оцінювали основні виклики та загрози, а також шукали, як на практиці можна протистояти негативному впливу російської пропаганди.

Дякуємо учасникам круглого столу за участь!

9.04.23


Політологи vs Соціологи: конкуренти чи колеги?

Цим питанням ми задалися на нашому лекторії ДТЕУ.

Соціологи без політологів ризикують ніколи не впливати на суспільні тенденції (і, що гріха таїти, залишаться без багатьох вигідних замовлень).

Політологи без соціологів – наче сліпі кошенята, змушені будувати стратегії тільки на припущеннях (і через це постійно факапити).

Тож дійшли висновку, що політологи та соціологи разом – то любов і плідний союз.

Хочете дізнатися, чому, на думку політологів та соціологів, Гаррі Поттер переміг Волдеморта?

Слідкуйте за нашими заходами!

9.04.23


Вітаємо майбутніх студентів!

Вступники з Кривого Рогу, Херсона, Києва, Стрия, Житомира, Борисполя та інших куточків України відвідали індивідуальний День вступника у Державному торговельно-економічному університеті, щоб дізнатися більше про спеціальності 052 «Політологія» та 054 «Соціологія».

Викладачі розповіли про нові освітні програми, а також про активну участь студентів у мистецьких заходах та спортивних змаганнях.

Майбутні вступники задавали багато питань та проявляли цікавість до нашого університету. Ми віримо, що ДТЕУ допоможе їм здобути гідну освіту та реалізувати свій потенціал.

Майбутні студенти, будемо раді бачити вас в нашій великій родині! Ми чекаємо на нові зустрічі та бажаємо успіхів у навчанні! #ДТЕУ #Політологія #Соціологія #Університет #Освіта #Студентство #Успіхи #ДеньГостинності #AbiTUReinti


Монографія «Життєвий цикл людини»

У березні 2023 року у видавництві Наукова думка побачила світ колективна монографія «Життєвий цикл людини», підготовлена спільними зусиллями авторитетних українських науковців, професорів Державного торговельно-економічного університету, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв та Національної Академії Наук України. Один з співавторів монографії  - наш  колега, доктор філософських наук, професор кафедри філософії, соціології та політології Морозов Андрій Юрійович. 

Монографія присвячена моделюванню життєвого циклу людини. Сама людина розглядається як відкрита складна система, що самоорганізується. У дослідженні показано, що витоки народження, розвитку, старіння та смерті людини закладаються ще під час виникнення життя як такого і набувають особливостей у ході тривалого еволюційного процесу. У завершальній частині книги викладено філософський погляд на проблеми життя та смерті, а також роль містичного (транс-персонального) досвіду в особистісному духовному  становленні. 

Книга буде цікава усім тим, хто хоче отримати наукові дані щодо складних світоглядних проблем життя і смерті у різних культурах світу.


Екскурсії в ДТЕУ

Відбувся незабутній День вступника у Державному торговельно-економічному університеті! Ми були раді вітати студентів та дізнаватись про їхні враження від студентського життя. Наші представники студентства поділилися своїм досвідом вступу та розповіли про важливі моменти у студентському житті.

Особливо цікавими були майстер-класи від професійних викладачів та екскурсії університетом. Наші найкращі екскурсоводи з кафедри філософії, соціології та політології Світлана Радченко та Світлана Казмірчук провели незабутню екскурсію, показавши найкрасивіші місця нашого університету.

Ми впевнені, що корисна інформація про наші освітні програми та спеціальності допоможуть тобі з вектором вибору майбутньої професії! Приєднуйся до нашої сім'ї та стань частиною найкращої освітньої спільноти в країні! Долучайся до Державного торговельно-економічного університету вже сьогодні!


 

Майстер клас з політології

Навіть ранкова повітряна тривога не завадила ДТЕУ познайомити майбутніх абітурієнтів з Університетом.

Знаєте, що з нашого досвіду проведення майстер-класів в рамках Днів відкритих дверей змінилося за цей рік? Усе більше молоді задається питанням, чим саме можуть бути корисними Україні. І при виборі спеціальності мотивуються відповіддю саме на це запитання.

Так от, вибір освітньої програми «Політологія міжнародних відносин» в ДТЕУ – це можливість безпосередньо вплинути як на політичне майбутнє нашої країни, так і на її позиції на міжнародній арені. Адже піар і адвокація національних інтересів – це до нас.


Виховні зустрічі з куратором – ефективна форма взаємодії між студентами та викладачами на кафедрі філософії, соціології та політології

Дні та тижні навчального семестру у воєнний час промайнули  надзвичайно стрімко і вже настав той момент коли необхідно підводити  підсумки результатів навчання. 27 грудня 2022 року Любомир Володимирович Губицький провів зустріч зі своїми підопічними студентами  3 курсу 5 групи, що навчаються за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин» на факультеті міжнародної торгівлі та права. Подолано всі виклики складного навчального процесу 2022 , попереду Новий рік 2023 і віра в перемогу!

Обговорили життя і навчання в умовах воєнного часу, правила безпеки  під час повітряної тривоги та висловили щирі слова вдячності за високий професіоналізм викладачів кафедрі філософії, соціології та політології та цікаве навчання в ДТЕУ.

З вірою в ЗСУ та взаємними теплими і щирими побажаннями, надією та оптимізмом з Новим роком та Різдвом Христовим!


Зустріч зі студентами 4-го курсу спеціальності 052 «Соціологія»

Між перебоями електропостачання, труднощами з інтернетом, повітряною тривогою, та з величезною вірою в ЗСУ, 23 грудня 2022 року,  кафедра філософії, соціології та політології провела зустріч зі студентами 4-го курсу, майбутніми випускниками бакалаврами  2023.

Приємно поспілкуватися з дорослими , розумними студентами, які чотири роки тому поповнили родину ДТЕУ і обрали освітню програму «Соціологія економічної діяльності». Обговорено багато питань: складнощі навчального процесу в умовах війни, якість успішності за семестр, особливості освітньої програми,  практика та майбутній омріяний диплом. Попереду ще багато справ, серед яких важливе значення має вступ у магістратуру.

Бажаємо нашим талановитим студентам досягти поставлених цілей, реалізувати себе, сягнути досі непідкорених вершин, нехай здобуті знання у нашому університеті  допоможуть піднятися на значно вищий якісний рівень.

Щасливого Нового року!


Спілкування викладачів кафедри з учнями 11 класів шкіл та ліцеїв України

3 грудня 2022 року в межах загальноуніверситетського «Дня відкритих дверей» професором кафедри філософії, соціології та політології Барановським Ф. В. та доцентом тієї ж кафедри Боровською Л.О. була проведена профорієнтаційна робота з учнями 11 класів шкіл та ліцеїв України. Зустріч з майбутніми абітурієнтами проходила онлайн і на ній були присутні учні випускних класів Ніжинської СШ № 1, Київської СШ № 88, Бориспільської СШ № 4, Житомирських ліцеїв № 21 та № 24, Харківського ліцею № 3 та інших навчальних закладів України.

На зустрічі були презентовані спеціальності 054 «Соціологія» ОП «Соціологія економічної діяльності» та 052 «Політологія» ОП «Політологія міжнародних відносин». У доступній формі присутніх було поінформовано про те, де знайти важливу інформацію для вступу в ДТЕУ, ознайомлено з перевагами спеціальностей політологія і соціологія та кар’єрними перспективами майбутніх фахівців, а також з роботою університету в цілому й кращими університетськими традиціями. Зацікавлені школярі отримали відповіді на актуальні для них питання.


СОЦІОЛОГІЯ ЯК НАУКА, ПРОФЕСІЯ ТА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: ДУМКИ І ПОГЛЯДИ ФАХІВЦІВ-СОЦІОЛОГІВ, ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 054 «СОЦІОЛОГІЯ»

Цікаві зустрічі зі спеціалістами в галузі соціології в Державному торговельно-економічному університеті продовжуються: черговий корисний   майстер-клас «Професія-соціолог» від професора кафедри філософії, соціології та політології доктора соціологічних наук Мирослави Павлівни Кухти.

«Соціолог має бути активним, він повинен бути публічним – перебувати у гущі подій, звертатися до суспільства, аби знати закономірності суспільного функціонування чи життя і правильно вибирати модель його майбутнього», - зазначила Кухта М.П.

Навчання за освітньою програмою  «Соціологія економічної діяльності» в Державному торговельно-економічному університеті є комплексним, системним, ґрунтовним і таким, що дає можливість реалізувати теоретичні знання у практичній діяльності. Кваліфіковані викладачі працюють зі студентами у сучасному діалоговому стилі, що сприяє становленню фахівців-соціологів як справжніх соціальних аналітиків.


Круглий стіл на тему: «Комунікаційні парадигми сучасності»

28 листопада 2022 р. на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся студентський КРУГЛИЙ СТІЛ НА ТЕМУ: "КОМУНІКАЦІЙНІ ПАРАДИГМИ СУЧАСНОСТІ". Метою круглого столу було висвітлення актуальних питань та перспектив вивчення теорій та практик соціальної взаємодії в умовах динамічних змін сучасних суспільств. Доповіді підготували та презентували студенти 2-4 курсів спеціальності "Соціологія". Піднімалися питання сучасних ризиків та загроз комунікації, гендерної, крос-культурної взаємодії, трансформації комунікаційних практик внаслідок міграційних процесів тощо. Участь в обговоренні важливої теми взяв також професорсько-викладацький склад кафедри. Круглий стіл пройшов на високому рівні в атмосфері жвавого обговорення, незважаючи на усі технічні перешкоди.


ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ».

24 листопада 2022 року відбулася ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ».

Незважаючи на складну ситуацію в державі, постійні обстріли критичної інфраструктури, перебої зі світлом та інтернетом університет працює та продовжує наукову діяльність.  Конференція стала доброю нагодою для згуртування всіх однодумців, науковців  та студентів. Адже тільки об’єднуючись, ми  переможемо.

Тематика конференції, організованої кафедрою філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету, знайшла жвавий відгук у наукової спільноти.

Учасники всеукраїнської науково-практичної онлайн конференції «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ» представляли свої дослідження у семи секціях за напрямами: «Геополітичні інтереси України у ХХІ столітті», «Суспільні трансформації в умовах багатополярного світу», «Новітні соціальні рухи та форми соціальної самоорганізації.», «Соціальні конфлікти та нерівності», «Політичний вибір та управління суспільними змінами», «COVID-19 як інструмент геополітики», «Україна у світовому політичному вимірі».

Науковий дискурс, творчі підходи, щира зацікавленість, дискусійний характер – ось та атмосфера, в якій проходила робота конференції.

Учасники заходу відзначили його високий науковий та організаційний рівні, інформативність та цікавість доповідей. Проблематика конференції,  співзвучна реаліям сьогодення, які зачіпають усіх як на суспільному, так й  індивідуальному, особистісному рівнях, не залишила байдужим нікого. Було висловлено побажання підтримувати та розвивати роботу конференцій у майбутньому.


Студентський круглий стіл «Шляхами філософії Григорія Сковороди» до 300-річчя з дня народження видатного філософа Григорія Сковороди

Українська земля багата іменами, які змінювали не тільки історію, але й науку, освіту, особистість. Із-поміж видатних постатей, якими пишається український народ, є ім’я Григорія Савича Сковороди, який ввійшов в історію всього світу як самобутня, вільна, незвичайна, потужна особистість яка залишила в історії власне  світоглядне розуміння всесвіту,  світосприйняття  духу, коріння свідомості. В житті та думках Сковороди – вся велич незламного українського народу, його джерело…

23 листопада 2022 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології разом зі студентами факультетів ФІТ, ФТМ та ФРГТБ Державного торговельно-економічного університету, які вивчають дисципліну «Філософія», організували та провели студентський круглий стіл «Шляхами філософії Григорія Сковороди», присвячений актуальним питанням творчості видатного філософа.

Під час роботи круглого столу були представлені доповіді студентів, у яких ґрунтовно досліджені концептуальні філософські погляди Григорія Сковороди, зокрема, концепти свободи, любові, щастя, філософської парадигми української кордоцентричної традиції. Крім того, студенти обговорювали питання формування  філософських поглядів мандрівного філософа, а також проблеми збереження культурної спадщини митця  у період військової агресії 2022 р.  Зокрема, була представлена доповідь про руйнування музею Г.С. Сковороди в селі Сковородинівка, що на Харківщині. Доповіді супроводжувалися активним обговоренням і жвавою дискусією.

Щиро дякуємо учасникам круглого столу за плідну роботу!



Засідання групи забезпечення спеціальності 033 «Філософія» третього рівня вищої освіти.

21 листопада 2022 року відбулось засідання групи забезпечення спеціальності 033 «Філософія» третього рівня вищої освіти. На засіданні обговорювались питання організації наукової та навчальної роботи аспірантів першого року навчання.

Гарант спеціальності Алла Кравченко ознайомила аспірантів з переліком вибіркових компонент, їх презентаціями та акцентувала увагу на тому, чим може бути корисною кожна дисципліна для проведення наукових досліджень, відповідно до обраних наукових тем. Аспіранти першого року навчання Ігор Кивлюк, Павло Облап, Ярослав Сегень висловили свої побажання щодо вибору дисциплін для включення в план навчальної роботи аспіранта. Вони підкреслили, що вибір дисциплін є достатнім, а їх тематика відповідає дослідницьким інтересам молодих науковців. Наукові керівники підтримали вибір аспірантів.

Професор кафедри Микола Ліпін зорієнтував аспірантів щодо алгоритму подальшої наукової роботи, зазначивши, що їх перший науковий доробок – тези виступів на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Соціокультурні трансформації та геополітичні виклики в умовах багатополярного світу» вийдуть друком вже за два дні. Вітаємо з першими кроками в науці!


Зустріч зі студентами 2 курсу 4 групи ФМТП

Виховна робота на кафедрі філософії, соціології та політології реалізується шляхом індивідуальної роботи викладачів зі студентами, де у процесі спільного діалогу з завідувачем кафедри, наставником вирішуються важливі питання навчального процесу в цей нелегкий для країни час.

Напередодні початку сесії та захисту курсових робіт відбулась зустріч зі студентами 2 курсу 4 групи ФМТП, що навчаються за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин».

Були обговорені нагальні питання безпеки на сесії,  та що ж робити, коли на екзамені зникає світло, думки і  враження  студентів від семестру, а найважливіше – це підтримка один одного.

За 9 місяців війни ми звикли знаходити вихід із найскладніших ситуацій, тож і цього разу неодмінно впораємося. Так, усім важко, але ми знаємо заради чого. Освічена молодь — гарантія успішності нашої держави.

Переможемо разом!


Профорієнтаційна робота кафедри філософії, соціології та політології до Вступної кампанії 2023!

9 листопада 2022 року доцент кафедри філософії, соціології та політології ФМТП Горпинич О.В. провела профорієнтаційну роботу серед випускників колегіуму «Елінт»  міста Запоріжжя.

 На онлайн-зустрічі була представлена презентація кафедри по спеціальностях 054 «Соціологія» та 052 «Політологія». Майбутні абітурієнти за посередництва відеоматеріалів ознайомилися з перевагами та можливостями навчання в ДТЕУ,  із матеріальною базою університету, отримали відповіді на актуальні питання щодо освітніх програм, спеціальностей та спеціалізацій та особливостей приймальної кампанії 2023 р.

З радістю чекаємо нових студентів з міста Запоріжжя у сім'ї ДТЕУ! 

Переможемо разом!


Соціолог – сучасна та унікальна професія

10 листопада 2022 року кафедра філософії, соціології та політології організувала зустріч студентів соціологів 4 курсу з молодим фахівцем соціологом Анною Демченко.

Ганна з 2015 по 2020 роки працювала в GfK Ukraine на різних посадах. З 2017 р. робила в віділлі медіа досліджень на посаді асистента менеджера медіа досліджень. З 2021 року вона відкрила свій власний бізнес та працює незалежно як фоп по організації проведення соціологічних досліджень. Її компанія співпрацює з такими провідними організаціями як КМІС, Фактум груп, ІНФО САПІЕНС, Нью Імідж та іншими.

Ганна поділилася своїм досвідом роботи у соціологічних дослідженнях, розповіла як і де сьогодні затребуваний спеціаліст-соціолог. Як знайти перше робоче місце випускнику-соціологу та які вимоги роботодавців сьогодні до співробітників.

Студенти мали змогу задати питання, які їх цікавлять, та отримати фахові відповіді експерта. Бесіда була дуже цікава та корисна майбутнім соціологам.


Студентський круглий стіл «Україна у світовому геополітичному просторі»

16 листопада кафедра філософії, соціології та політології ДТЕУ провела студентський круглий стіл «Україна у світовому геополітичному просторі».

Разом зі студентами та викладачами обговорили роль України в сучасному геополітичному просторі та становленні нової архітектури справедливості.

Який трибунал чекає російських воєнних злочинців, зокрема, пропагандистів❓

Як покарати якомога більше винних у міжнародних злочинах: від натхненників до виконавців❓

Чи відбудеться реформування ООН та чи залежить це від України❓

Шукали відповідь, дискутували, пропонували варіанти.

Дякуємо кожному, хто долучився. Свідома нація - шлях до перемоги


День вступника в умовах offline у Державному торговельно-економічному університеті 5 листопада 2022!

Кафедра  філософії, соціології та політології презентує майстер-класи для майбутніх студентів ОП «Політологія міжнародних відносин» і «Соціологія економічної діяльності». Цікавий майстер – клас про людяність, про перспективи, про неймовірний час великих змін, про креативність в політиці, про прагматизм і творчість - про все це розповіли викладачі кафедри доценти  Міщенко А.М. та Воробйова Г.Ю.

Запрошуємо на освітні програми «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності»! Чекаємо на нові зустрічі з майбутніми політологами та соціологами!

Працюємо згуртовано, переможемо!


Випускний клас Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 202 м. Києва у гостях на кафедрі філософії, соціології та політології

Кафедра філософії, соціології та політології  активно проводить профорієнтаційну роботу до Вступної кампанії 2023!

5 листопада 2022 на День вступника Державного торговельно-економічного університету ми запросили випускний клас Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 202 з поглибленим вивченням природничо-математичних наук Деснянського району міста Києва.

Дні відкритих дверей у ДТЕУ – це чудова нагода особисто  отримати безцінну інформацію з перших вуст!

Майбутні абітурієнти поспілкувалися в дружній атмосфері з завідувачем кафедри проф. Кравченко А.А.  та викладачами кафедри, зокрема доц. Кизименко І.О.  та отримали грунтовні  відповіді на всі питання щодо умов навчання, освітніх програм «Соціологія економічної діяльності» і «Політологія міжнародних відносин» та  відвідали віртуальну  екскурсію університетом.

Навіть у найскрутніші часи родина ДТЕУ – це один злагоджений, ефективний механізм. Переможемо разом!


Профорієнтаційна робота серед абітурієнтів Центру довузівської підготовки

27 жовтня 2022 року доцент кафедри філософії, соціології та політології ФМТП Литвин Н.М. провела на платформі Zoom профорієнтаційну роботу серед абітурієнтів Центру довузівської підготовки. У процесі цієї роботи була представлена презентація кафедри по спеціальностях 054 «Соціологія» та 052 «Політологія міжнародних відносин». Також була показана коротенька онлайн-екскурсія по університету та представлені всі інформаційні документи по даних спеціальностях. На цій зустрічі викладач надала детальну інформацію про вступні іспити на спеціальності 054 «Соціологія» та 052 «Політологія міжнародних відносин», а також розповіла про майбутні фахові професії, які є досить актуальними на сьогоднішній день.


Студентський круглий стіл «Соціологія торгівлі та брендингу»

18 жовтня 2022 року в дружній та творчій атмосфері кафедра філософії, соціології та політології разом з кафедрою маркетингу Державного торговельно-економічного університету провели спільний студентський круглий стіл на тему: «Соціологія торгівлі та брендингу» у режимі онлайн.

В роботі круглого столу під керівництвом професора Шуст Наталії та доцента Федоришиної Ірини взяли участь студенти, викладачі та аспіранти університету.

Під час заходу обговорювались питання споживацької поведінки населення, особливості соціології торгівлі та брендингу. Були розглянуті питання соціальної ролі бренду, бренд-поведінки цільової аудиторії воєнного періоду.

Великий інтерес та зацікавленість учасників круглого столу викликали доповіді завідувача кафедри світової економіки Дугінець Ганни, доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Анни, професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олени. Активну участь в обговоренні брали кандидат економічних наук Янковець Тетяна, здобувачі вищої освіти, аспіранти: Кравчук Валентина, Кибець Єлізавета, Лагода Дар’я, Малій Марія, Медведєва Катерина, Павлик Соломія, Попадін Владислав, Шаєва Анастісія, Шоломіцька Ксенія. 


Щиро вдячні за проведену цікаву та корисну зустріч!

Усім привіт!

Обравши, спеціальність 054 «Соціологія» та освітню програму «Соціологія економічної діяльності» впевнені та переконані що, спеціальність цікава та перспективна у найближчому майбутньому. Слухаючи лекції з  дисциплін «Загальна соціологічна теорія» та «Історія соціологічної думки», ми  впевнено опановуємо соціологічну науку.

Я, Анастасія, вважаю, що соціологія допоможе мені налагодити комунікацію у суспільстві, знаючи що турбує кожного, проаналізувавши внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на нас всіх тут і зараз.

Я, Марія, дотримуюся думки, що, засвоївши певні соціологічні теорії та концепції щодо суспільства, зможу легко передбачати та уникати  проблем, що траплятимуться в житті.

Я, Ангеліна, впевнена, що соціологія допоможе мені краще розуміти потреби людей, це дасть мені бонус при спілкуванні. Адже так, я матиму професійну комунікацію із співрозмовником!

Ось так, кожна з нас вже виділила собі плюси та користь навчання на спеціальності «соціологія»! І ми впевнені, що далі кількість наших аргументів буде тільки збільшуватись!

Дякуємо за увагу!


День гостинності ДТЕУ в Дрогобичі

17 жовтня 2022 р.  кафедра філософії, соціології та політології, яку представляв Губицький  Любомир Володимирович, провела День гостинності ДТЕУ в Ліцеї №3 імені В'ячеслава Чорновола міста Дрогобич, поміж сигналами повітряної тривоги.  Серед учнів обох випускових класів зацікавлення викликали спеціальності факультету міжнародної торгівлі та права, зокрема, політології міжнародних відносин та соціологія економічної діяльності. Слухачі за посередництва презентацій та відеоматеріалів ознайомилися із матеріальною базою університету, отримали відповіді на актуальні питання щодо освітніх програм, спеціальностей та спеціалізацій та особливостей приймальної кампанії 2023 р. З радістю чекаємо нових студентів з міста Дрогобич у сім'ї ДТЕУ! Ми сильні - коли ми разом!



Зустріч студентів соціологів з провідним фахівцем у галузі соціології

26 вересня 2022 року на базі кафедри філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права відбувся виступ провідного фахівця, відомого науковця у галузі соціології, доктора соціологічних наук, професора, старшого наукового співробітника відділу соціальної експертизи Інституту соціології НАН України, заступника начальника відділу моніторингу та соціальних досліджень відокремленого підрозділу Асоціації Triangle Generation Humanitaire Ukraine Клименко Олени Юріївни.

Тематика виступу «Основні питання початківців щодо участі у грантових конкурсах» зустріла жвавий відгук з боку студентів спеціальності «Соціологія». Під час виступу обговорювалися важливі питання: хто такий грантодавець, бенефіціар, з чого починати роботу, які  помилки частіше роблять початківці, як на виграш в конкурсі впливає соціологічна освіта та багато інших.

Студенти мали змогу задати питання, які їх цікавлять, та отримати фахові відповіді експерта. Бесіда була дуже цікава та корисна майбутнім соціологам.


Зустріч студентів соціологів з Головою громадської організації «Міжнародний центр неформальної освіти»

22 вересня 2022 року на базі кафедри філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права відбулася зустріч студентів соціологів 4 курсу й Голови та засновника громадської організації «Міжнародний центр неформальної освіти», кандидата філософських наук Москаленко Лариси Миколаївни.

Основною темою зустрічі було обговорення  питань працевлаштування випускників спеціальності "Соціологія" в умовах сьогодення. Під час виступу обговорювалися важливі питання навчання в онлайн форматі, перспективи подальшого освітнього, професійного розвитку, життєвої самореалізації студентів. Розглядалися соціологічні дослідження які проводяться громадською організацію з теми працевлаштування молоді.

Студенти соціологи представили на розсуд експерта власне дослідження «Структура працевлаштування студентів-випускників спеціальності «Соціологія», а також взяли участь як респонденти у Всеукраїнському опитуванні «Проблеми працевлаштування молоді в умовах війни».

Тематика зустрічі зустріла жвавий відгук з боку студентів спеціальності «Соціологія». Студенти мали змогу задати питання, які їх цікавлять, та отримати фахові відповіді спеціаліста, долучитися до соціологічного дослідження, а також виступити в ролі експертів.


Сьогодні, 12 вересня, День політолога! Вітаємо всіх політологів та тих, хто цікавиться політичною наукою з професійним святом.

Бажаємо, щоб ваша робота була вам як покликання, а не тільки, як професія. Терпіння, наснаги та постійного самовдосконалення на шляху приборкання бурхливого політичного життя!

Пам'ятайте, що ви робите важливу для країни справу. А всіх зацікавлених у політичному житті, чекаємо у стінах нашого університету на Кафедрі філософії, соціології та політології!


Привіт, першокурснику!

Ми щасливі вітати тебе в родині кафедри філософії, соціології та політології, факультету міжнародної торгівлі та права ДТЕУ

Вітаємо  з першим роком студентського життя

Незважаючи ні на що, ми продовжуємо жити, навчатися та працювати, і починаємо новий навчальний семестр з новими силами і натхнення для теперішніх та майбутніх поколінь!

Бажаємо нових звершень та мирного неба над головою!

З вірою в перемогу та з любов'ю в серці  ДТЕУ кафедра філософії, соціології та політології


Поміж сигналів тривоги в ДТЕУ відбувся День відкритих дверей

20 серпня 2022 р. в ДТЕУ поміж сигналами тривоги відбувся День відкритих дверей.  Серед майбутніх абітурієнтів зацікавлення викликають спеціальності факультету міжнародної торгівлі та права, зокрема, політологія міжнародних відносин та соціологія економічної діяльності. Відвідувачі мали нагоду ознайомитися із матеріальною базою університету, отримали відповіді на актуальні питання щодо освітніх програм, спеціальностей та спеціалізацій та щодо здійснення приймальної кампанії. З радістю чекаємо нових студентів у сім'ї ДТЕУ!


ДТЕУ відкрив свої двері для майбутніх вступників

30 липня у рамках Дня працівників торгівлі ДТЕУ відкрив свої двері для майбутніх вступників. Наближається час подачі документів в університет та отримання бажаного статусу студента.

Особливістю цього дня відкритих дверей була можливість разом  створювати електронний кабінет вступника та подавати електронні заяви на вступ до найкращого університету.

Вступники отримали відповіді  на запитання щодо вступу, побували на  екскурсії університетом, а найголовніше – мали можливість обрати майбутню спеціальність та освітню програму.

Готуємось відновлювати та розвивати рідну країну разом! Все буде Україна


Сьогодні двері ДТЕУ знову відкриті для абітурієнтів.

Наша кафедра презентує майстер-класи для майбутніх студентів ОП «Політологія міжнародних відносин» і «Соціологія економічної діяльності».

Вважаємо, що за міждисциплінарністю та унікальністю — майбутнє України.

Обговорили не лише переваги спеціальностей, а й останні суспільно-політичні новини. То що ж нам чекати після відставки Бориса Джонсона та чому в нашому суспільстві так люблять харизматичних лідерів?

Відповіді шукатимемо в осінньому семестрі в рідному ДТЕУ. Запрошуємо!


Сьогодні в ДТЕУ — День відкритих дверей!

Війна війною, а країні дуже потрібні молоді, амбітні, освічені й пасіонарні фахівці. Тож сьогодні наша кафедральна команда презентувала дві освітні програми: «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності». Поговорили про предмети, конкурентні переваги та очікування. А ще — трохи пограли, вгадуючи політиків на архівних фото. 

Ласкаво просимо в ДТЕУ!


 

Зустріч з абітурієнтами в рамках проведення Днів гостинності в ДТЕУ

11 червня 2022 р. в ДТЕУ відбувся День відкритих дверей.  Серед майбутніх абітурієнтів зацікавлення викликають спеціальності факультету міжнародної торгівлі та права, зокрема, політологія міжнародних відносин та соціологія економічної діяльності. Відвідувачі мали нагоду ознайомитися із матеріальною базою університету, отримали відповіді на актуальні питання щодо освітніх програм, спеціальностей та спеціалізацій та щодо здійснення приймальної кампанії.

З радістю чекаємо нових студентів у сім'ї ДТЕУ!


День гостинності на кафедрі філософії, соціології та політології ДТЕУ

21 травня 2022 р. кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету організувала День гостинності, до якого долучилися представники випускних класів ліцеїв №3 та №16 м.Дрогобича. У Дні гостинності брали участь завідувач кафедри філософії, соціології та політології професор, д.філос.наук А.А.Кравченко, професор, д.соціол.наук М.П.Кухта, доцент, канд.політ.наук А.М.Міщенко, доцент, канд.іст.наук І.О.Кизименко, доцент, д.іст.наук Л.В.Губицький. Інформація щодо спеціальностей «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності» викликала жваве обговорення. Майбутніх вступників цікавили питання, пов’язані з розміром оплати за навчання, умов проживання у гуртожитках, розвитку спорту.


Студентський круглий стіл «Етика ділових відносин в постмодерному світі»

18 квітня 2022 року кафедрою філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету був проведений студентський круглий стіл «Етика ділових відносин в постмодерному світі». У вступному слові завідувач кафедри Алла Анатоліївна Кравченко передала вітання учасникам від ректора університету Анатолія Антоновича Мазаракі та його слова про те, що в такий складний для країни час ми, університетська родина, студенти та викладачі, злагоджено працюємо з вірою у перемогу та світле майбутнє, в якому знання та навички, отримані в університеті, будуть обов’язково витребувані.

На круглому столі були прослухані виступи  студентів різних факультетів університету, підготовлені під керівництвом викладачів кафедри філософії, соціології та політології: Литвин Н.М., Красільнікової О.В., Радченко С.Г., Гудкова С.О. Серед виступів особливої уваги набули теми: «Етичні проблеми сучасного бізнесу», «Репутаційна криза світових брендів», «Філантропія в сучасному бізнесі», «Професійна мораль як сукупність ідеалів та цінностей професійної поведінки», «Невербальні засоби ділового спілкування та етикет», «Ділова розмова по телефону», «Етичні засоби створення позитивного впливу на роботодавця під час співбесіди», «Діловий етикет - принципи спілкування з діловими партнерами (Бабаєва Каміла – ФТМ, 1-6 група). Актуальність проведення даного круглого столу визначається в конкретизації актуальних питань та перспектив участі молоді в ділових процесах, виявлення чинників, що впливають на активність молоді.

Із заключним словом виступили декан факультету міжнародної торгівлі та права Юлія Анатоліївна Гончарова та проректор з наукової роботи Світлана Володимирівна Мельниченко. В їх словах звучала гордість за наших студентів, котрі, не зважаючи на складні умови воєнного часу, презентували яскраві виступи, що вирізнялись актуальною науковою тематикою, цікавою подачею матеріалу, різноплановістю підходів щодо висвітлення етичних складових ділових відносин як у мирний так і у воєнний час.


Засідання студентського наукового гуртка «Дискурс»

15 лютого 2022 р. в онлайн режимі в рамках діяльності студентського наукового гуртка «Дискурс» відбувся перегляд кінофільму Мартіна Скорсезе “Вовк з Волл-Стріт” (2013).

Головний герой фільму фінансовий брокер Джордан Белфорт – один з найуспішніших і найбагатших людей свого покоління вважає, що у великому бізнесі слід керуватися “великою американською мрією”, прагненням до успіху за будь-яку ціну і будь-якими засобами, не рахуючись ні з якими моральними нормами і навіть правилами пристойності.

Після перегляду фільму відбулося обговорення питань перспектив розвитку моральних цінностей у сучасному бізнес-середовищі. Чи може бізнес бути етичним? Навіщо бізнесмену етика? Бізнес і етика – це поняття взаємовиключні чи взаємодоповнюючі? В якому співвідношенні знаходяться матеріальні та духовні фактори щодо реалізації мети та засобів у підприємницькій діяльності? Що таке етична дилема?

В ході дискусії студенти наводили чимало прикладів на користь того, що етика є необхідною умовою досягнення успіху в бізнесі. Етична поведінка необхідна при здійсненні підприємницької діяльності, неетична ж поведінка, навпаки, веде до гальмування економічної ефективності. Мораль в контексті етики бізнесу, це – чесність, розумні і доцільні правила і норми, тобто ті принципи, які в кінцевому рахунку сприяють економічної доцільності.

Дякуємо нашим студентам за активну участь в обговоренні складних етичних питань та сподіваємося на подальшу активну участь у засіданнях студентського наукового гуртка «Дискурс»!


День відкритих дверей у Державному торговельно-економічному університеті

5 лютого 2022 року відбувся День відкритих дверей у Державному торговельно-економічному університеті.

У сучасних реаліях життя своєчасний і обґрунтований вибір молоддю професії, навчального закладу, набуває все більшого економічного і соціального значення. Кафедра філософії, соціології та політології  щомісяця проводить зустрічі з  абітурієнтами та знайомить їх з випусковими спеціальностями: 054 «Соціологія» (спеціалізація «Соціологія економічної діяльності») та 052 «Політологія» (спеціалізація «Політологія міжнародних відносин»).

Сьогодні майбутні студенти мали можливість відвідати offline - екскурсію університетом, яку проводила доцент Радченко С.Г.,  та online – зустріч з гарантом спеціальності 054 «Соціологія»  професором Кухтою М.П., та  викладачами кафедри доцентами Кизименко І.О. та Красільніковою О.В. Абітурієнти отримали відповіді на поставлені питання: якість навчального процесу, матеріально-технічна база, дисципліни, що вивчатимуться, перспективи обраних професій. 

Спілкування у змішаному форматі розширило можливості абітурієнтів та їх батьків з різних куточків України поспілкуватися наживо з представниками університету, отримати відповіді на свої запитання. Високі вимоги, які кафедра ставить до себе, дозволяють з гордістю презентувати її здобутки та гарантувати якісне навчання впродовж усіх років. 

Дякуємо нашим майбутнім студентам за присутність. Особлива подяка учням та класним керівникам 11-х класів Броварської гімназії імені С.І. Олійника за участь у спілкуванні та змістовні запитання!

До нових зустрічей! 


Зустріч групи забезпечення спеціальності 033 «Філософія» третього рівня вищої освіти, стейкхолдерів та аспірантів кафедри філософії, соціології та політології

10 січня 2022 року відбулась зустріч групи забезпечення спеціальності 033 «Філософія» третього рівня вищої освіти, стейкхолдерів та аспірантів кафедри філософії, соціології та політології.

Під час зустрічі учасники підтримали рекомендації щодо затвердження змін до освітньо-наукової програми третього рівня вищої освіти на 2022-2023 навчальний рік, які надійшли в ході підготовки та обговорення проєкту програми, а саме: враховано рекомендації, надані в експертному висновку Галузевої експертної ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з галузі знань 03 «Гуманітарні науки» у ході акредитації спеціальності 033 «Філософія» та вилучено дисципліну «Логіка» з вибіркових освітніх

компонентів навчальної програми; змінено назву та зміст наукових семінарів «Методологія соціального дослідження» на «Епістемологія соціального», «Суспільна практика соціального пізнання» на «Теорія соціальних практик»; включено в перелік вибіркових освітніх компонентів дисципліну «Європейська цивілізація в контексті глобальних викликів».

Крім того, у ході бесіди, обговорювались питання дотримання академічної доброчесності, можливості формування індивідуальної освітньої траєкторії аспірантами, відповідність програмних результатів навчання тенденціям розвитку спеціальності та ринку праці, рівня задоволеності аспірантами методами навчання та викладання, новітніх тенденцій та напрямків розвитку сучасної філософської думки.


Міжнародне стажування викладачів кафедри філософії, соціології та політології ФМТП

Викладачі кафедри філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі і права протягом 2021 року пройшли стажування в іноземних освітніх закладах (онлайн). Так, проф. Кравченко А.А. у червні-липні 2021 р. пройшла стажування в Північному університетському центрі м. Бая-Маре, Румунія; проф. Морозов А.Ю., проф. Кухта М.П., доц. Красільнікова О.В. у лютому-березні 2021 р. пройшли стажування у Вищій Школі бізнесу Національного університету Л’юїса, Польща; доц. Литвин Н.М. у квітні 2021 р. пройшла стажування на базі Посольства Іспанії в м. Варшава; доц. Губицький Л.В. у жовтні 2021 р. пройшов стажування на базі Університету Менделю в Брно (Чехія).  Протягом стажування, викладачі кафедри прослухали лекції, тренінги, практичні заняття іноземних колег та освоїли інноваційні методи викладання в умовах дистанційного навчання.


Засідання соціологічного гуртка КНТЕУ "Sociology in action"

9 грудня 2021 року відбулось чергове засідання соціологічного гуртка КНТЕУ "Sociology in action". Цього разу на зібранні члени гуртка провели дискусію на таку хвилюючу молодь тему як бодіпозитив. Бодіпозитив - це позиція та соціальний рух, який стає все відомішим по всьому світу, залучає все більше прихильників. Засадничою ідеєю цієї течії є те, що всі люди, незалежно від того, як вони виглядають, мають право на базовий комфорт і повагу до себе. Водночас багато людей критикує рух бодіпозитиву, стверджуючи, що він містить внутрішні протиріччя, а деякі його тенденції можуть бути навіть шкідливими для здоров'я. Тож метою нашого засідання було детально розібратися в сутності цього феномену, проаналізувати ключові позиції його апологетів та противників. З власної ініціативи учасники клубу провели невеличке експрес-опитування для з'ясування ставлення студентів КНТЕУ до явища бодіпозитиву. Як виявилось, сукупна більшість опитаної молоді підтримує цей рух, вважає його корисним для фізичного та психічного здоров'я молодого покоління.


Висловлення подяки Радою молодих учених

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України на підставі рішення №6 від 10 червня 2021 року (протокол №7) висловила подяку кандидату філософських наук, доценту кафедри філософії, соціології та політології Шепетяк Оксані Тарасівні за всебічну підтримку ініціатив та комплексний чіткий підхід до вирішення тих викликів, з якими сьогодні стикаються вчені з усієї України.


День відкритих дверей в КНТЕУ (листопад 2021 р.)

27 листопада 2021 р. кафедра філософії, соціології та політології провела на платформі Zoom День відкритих дверей – традиційний захід, у межах якого вступники мали змогу отримати необхідну інформацію про спеціальності 052 «Політологія» та 054 «Соціологія» і зробити перший крок до своєї освіти в Київському національному торговельно-економічному університеті.

У роботі заходу взяли участь викладачі кафедри, які знайомили батьків та абітурієнтів не лише з новими напрямами і спеціальностями, а й розповідали про активну участь студентів в загальноуніверситетському житті.

Під час заходу «День відкритих дверей» був справжній ажіотаж, оскільки присутніх було настільки багато, що платформа Zoom не змогла вмістити всіх одразу. На Дні відкритих дверей панувала дружня атмосфера, майбутні абітурієнти та їх батьки задавали багато питань, цікавилися запропонованими спеціальностями.

Майбутні студенти упевнені – вони зробили правильний вибір і КНТЕУ допоможе їм в здобутті гідної освіти і реалізації свого потенціалу. Чекаємо на нові зустрічі.


Круглий стіл на тему «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт»

26 листопада 2021 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету відповідно до зведеного плану проведення науково-практичних конференцій, семінарів та круглих столів, з метою конкретизації актуальних питань та перспектив вивчення творчої спадщини видатного американського філософа Г. Арендт, був проведений круглий стіл на тему: «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт» (онлайн). На круглому столі обговорювалися різноманітні питання, зокрема: ключові фактори появи тоталітарних режимів у ХХ ст.; моральні проблеми свободи та відповідальності. Окремо наголошувалося на актуальності праць Г. Арендт «Джерела тоталітаризму» та «Банальність зла. Ейхман в Єрусалимі» в сучасних умовах цифрової економіки.

Із вступним словом до учасників круглого столу звернулася завідувач кафедри філософії, соціології та політології доктор філософських наук, проф. Кравченко А.А. Вона наголосила на важливості вивчення спадщини Ханни Арендт на гуманітарних

 спеціальностях, а також зупинилася на темах узурпації влади і насилля, що є ключовими для філософського і політологічного дискурсу кінця ХХ – поч. ХХІ ст. Далі було надано слово учасникам круглого столу – запрошеним гостям та університетській професурі.

Із гостей круглого столу можна виділити виступ доктора філософських наук, професора Рогожи М.М. (КНУ ім. Т.Г. Шевченка), яка в своїй промові «Рецепції творчості Ханни Арендт в сучасному етичному дискурсі» зосередила свою увагу на моральних проблемах суспільств «закритого типу», на особливостях розуміння категорії «свободи» і «права людини» в сучасному західному суспільстві. Потім у програмі круглого столу пролунали блискучі виступи професорів кафедри філософії, соціології та політології – д. соц. наук, проф. Шуст Н. Б. («Відповідальність і  колективна провина»), д. соц. наук Кухти М.П. («Банальність зла» та проблеми свободи за Х. Арендт у вимірі сучасних соціальних процесів»), д. філос. наук Ліпіна М.В. («Філософські мотиви фільму «Ханна Арендт»: правда і міфи»). Своєрідним філософським узагальненням вищезазначених тем став виступ д. філос. наук, проф. Морозова А.Ю. на тему «Раціональність і тоталітаризм».

Усі виступи викликали жваве обговорення та дискусію, тим більше, що у роботі круглого столу взяли участь не лише викладачі, але

й молоде покоління аспірантів кафедри філософії, соціології та політології (Барабаш Р., Об’єдков О.) та студентів 1 та 2 курсів факультетів ФМТП, ФФО та ФРГТБ  - Розумець А.,  Свиридов Д., Дємкіна К., Сезоненко М., Мідяківська В. та інші.  

Підсумки роботи круглого столу «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт» підвела канд. іст. наук, доц. кафедри філософії, соціології та політології Красільнікова О.В., яка закликала ніколи не забувати трагічні сторінки європейської історії ХХ сторіччя, світові війни і геноциди, насилля та узурпацію влади, концтабори та Голокост, усвідомлюючи причини, які до цього призвели. Доц. Красільнікова О.В. також підкреслила важливість гуманітарної освіти (особливо її етичної та філософської компоненти) у контексті підтримання історичної пам’яті людства, без чого неможливо розвивати сучасне відкрите суспільство знань, побудоване на принципах соціальної рівності, свободи слова та гуманізму. 


НАУКОВА ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ-СОЦІОЛОГІВ ІЗ ВІДОМИМ ВЧЕНИМ

19 листопада на базі кафедри філософії, соціології та політології відбулася наукова зустріч студентів спеціальності «Соціологія» 1-3 курсу із відомим вченим, стейкхолдером Освітньої програми «Соціологія економічної діяльності», доктором соціологічних наук, провідним науковим співробітником Інституту соціології Національної академії наук України Соболєвою Наталією Іванівною. Під час цієї зустрічі розглядалися наукові здобутки вітчизняних соціологів, перспективи для нового покоління соціологів, можливі напрями досліджень в царині соціології економіки, соціальної психології. Обговорювався актуальний стан українського суспільства, проблемні точки соціальниї взаємодій. Незважаючи на онлайн формат зустрічі, студенти отримали змогу відчути свою приналежність до професійної соціологічної спільноти, отримати мотивацію до подальшого навчання та зростання.


Бачення студентами взаємозв’язку інновацій і традицій у вигляді колажів

В рамках проведення студентського круглого столу «Співвідношення традиції та інновації в сучасному світі» студентам було запропоновано не тільки обговорити соціально-культурні наслідки прискорення інноваційних метаморфоз суспільства, але й візуалізувати своє бачення взаємозв’язку інновацій і традицій у вигляді колажів. З-поміж 40 запропонованих студентами робіт пропонуємо вашій увазі лише частину з них.

Дякуємо за активну участь усіх учасників даного проекту.


Cтудентський круглий стіл на тему «Співвідношення традиції та інновації в сучасному світі»

11 листопада 2021 року кафедрою філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету проведено студентський круглий стіл на тему «Співвідношення традиції та інновації в сучасному світі». Питання про співвідношення традиції та інновацій у повний голос починає звучати ще в Новий час і залишається актуальним у контексті викликів сьогодення. Людина звертається до традиції тоді, коли відчуває нестачу сталих орієнтирів повсякденного існування, коли економічні, культурні, технічні та політичні інновації розмивають звичний їй світ. Учасники круглого столу обговорили можливості повернення до традицій та ризик як невід’ємний атрибут інновацій, розглянули творчість у її взаємозв’язку із традицію та її трансформацію в контексті панування «креативного руйнування».

Із вступним словом на круглому столі виступили завідувач кафедри філософії, соціології та політології Кравченко Алла Анатоліївна і професор кафедри філософії, соціології та політології Ліпін Микола Вікторович.

У роботі заходу брали участь студенти факультету торгівлі та маркетингу, факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, факультету фінансів та обліку, факультету міжнародної торгівлі та права, факультету економіки, менеджменту та психології. Найбільш активну участь у дискусії прийняли студенти: Сезоненко Микита (ФФО, 1 к. 2 гр.) Лаврушко Едуард (ФТМ, 2 к. 32 гр.), Тадля Анастасія (ФЕМП, 2 к. 21 гр.), Кутульська Юля (ФРГТБ, 1 к. 21 гр.), Глушко Анна (ФРГТБ, 1 к. 12 гр.), Парінова Єлизавета (ФРГТБ, 1 к. 12 гр.), Бутенко Вікторія (ФРГТБ, 1 к. 13 гр..), Кащенко Крістіна (ФРГТБ, 1 к. 11 гр.).

Велика вдячність усім студентам за участь у круглому столі, присвяченому проблемам співвідношення традиції та інновації.


Учасники кіноклубу «Промінь» переглянули фільм Рона Говарда «Ігри розуму» (2001)

10.11.2021 в онлайн режимі в межах студентського кіноклубу «Промінь» відбувся перегляд фільму Рона Говарда «Ігри розуму» (2001). Якою є природа людського розуму? До чого призводить абсолютизація розсудкової раціональності? Чи є межа для раціонального розрахунку і що фільм «Ігри розуму» може розповісти про наше повсякденне життя? Всі ці питання виникли під час перегляду фільму і були обговорені на on-line засіданні кіноклубу. Жваву дискусію викликало питання, чому «логічні підстави можна виявити у таємничих рівняннях любові»? Можливо саме в любові знаходяться підстави для перетворення бездушного, нічим необмеженого, калькулюючого розсудку на дійсно розумне мислення, а божевільних, несвідомих пристрастей на людську чуттєвість, яка розгортається у небайдужому відношенні однієї людини до іншої.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за цікаву і плідну зустріч.


Фото-конкурс світлин «Європейська Україна в моєму об'єктиві»

      У межах проведення заходів щодо реалізації стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на кафедрі філософії, соціології та політології було проведено фото-конкурс світлин «Європейська Україна в моєму об'єктиві», в якому взяли участь  студенти 2-го курсу ФТМ, спеціальності 061 журналістика, спеціалізація «Реклама та зв'язки з громадськістю» та ФРГТБ спеціальності 073 менеджмент,  спеціалізація  «Туристичний менеджмент», що вивчають дисципліну «Культурна спадщина України».

       В результі онлайн - голосування були визначені  переможці, фото-роботи яких були представлені у проєкті  «Photo exhibition».


День відкритих дверей в КНТЕУ

30 жовтня пройшов День відкритих дверей у Київському національному торговельно-економічному університеті. Оскільки надважливий етап у житті кожної людини -  вибір професії та закладу вищої освіти, КНТЕУ щомісяця відчиняється абітурієнтам та знайомить їх з матеріально-технічною базою, майбутніми викладачами, дисциплінами, що вивчатимуться, перспективами обраних професій. 

Кафедра філософії, соціології та політології бере активну участь у комунікації з завтрашніми студентами, адже вона є випусковою за 2-ма (!) спеціальностями: "Соціологія" (спеціалізація "Соціологія економічної діяльності ") та "Політологія". (спеціалізація "Політологія міжнародних відносин")

Спілкування у дистанційному форматі дає можливість абітурієнтам з різних куточків України поспілкуватися наживо з представниками університету, спеціальності, отримати відповіді на свої запитання. Високі вимоги, які кафедра ставить до себе, дозволяють з гордістю презентувати її здобутки та гарантувати якісне навчання впродовж усіх років. 

Дякуємо нашим майбутнім студентам за присутність, участь у спілкуванні та ґрунтовні запитання! До нових зустрічей! 


Участь викладачів кафедри філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету у IV-му Конгресі соціологічної асоціації України.

28-29 жовтня 2021 року відбулася знакова подія для соціологів – IV Конгрес соціологічної асоціації України на тему: «Трансформація соціальних інститутів в інформаційному суспільстві», де було представлено роботу аж 32 секцій, 5 круглих столів та 2-х дискусійних панелей.

Науково-педагогічний склад кафедри філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету прийняв активну участь у роботі двох секцій: «Практики споживання в умовах цифровізації суспільства» (Кухта Мирослава, тема: «Між   потребою   і   бажанням:   стилі   споживання у сучасному українському суспільстві) та «Становлення соціології торгівлі та брендингу» - її ідейним натхненником та модератором була доктор соціологічних наук, професор, професор кафедри філософії, соціології та політології Шуст Наталія Борисівна. На секційному засіданні виступили представники кафедри: Шуст Наталія (тема: «Актуальні напрямки соціологічного дослідження торгівлі та брендингу»), Морозов Андрій («Актуальні проблеми територіального брендингу: український контекст»), Федоришина Ірина («Соціальний контекст поведінки споживачів»), Кухта Мирослава («Детермінація стилю життя брендовими пропозиціями»), Лисенко Тетяна («Соціологія торгівлі: виклик цифри»), Барабаш Руслан ( «Сovid-нігілізм як негативний фактор територіального брендингу»).

Представлення результатів досліджень, активні обговорення та дискусії тривали до вечора, тож можна відзначити плідну роботу учасників та надзвичайний інтерес усієї наукової спільноти до даних останніх соціологічних досліджень, особливо в умовах стрімких інституційних змін на фоні цифровізації та інформатизації.


Круглий стіл «Соціологія освіти: проблеми і перспективи»

29 жовтня на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся круглий стіл на тему «Соціологія освіти: проблеми і перспективи». Актуальність заходу обумовлена тим, що важливою віхою у розвитку соціології освіти стає дедалі більша кількість прикладних досліджень, що проводяться ЗВО. Проведення досліджень стає важливим в умовах жорсткої конкуренції в різних університетах, з одного боку, з іншого – необхідністю ЗВО об’єднуватися у пошуках спільних науково-освітніх проєктів, обміну досвідом, створення платформ для стажувань, студентської мобільності тощо. Фокус дослідницької уваги спрямований також на визначення мотивації вступу до закладу вищої освіти, навчальної мотивації, рівня задоволеності навчанням та динаміки його зміни. Метою заходу була конкретизація актуальних питань та перспектив освіти та виявлення особливостей вітчизняного дискурсу в сфері соціології освіти.

Питаннями, винесеними для обговорення були: стан освіти в сучасних соціальних умовах; освітні траєкторії молоді в Україні; перспективи онлайн освіти у сучасних умовах. На круглому столі розглядалися також проблеми підвищення якості дистанційної освіти, адаптації студентів до офлайн навчання, захисту інтелектуальної власності науково-педагогічних працівників в умовах дистанційного навчання, якісних відмінностей між сучасними державними та приватними ЗВО. Не в останню чергу подібні проблеми обумовлені різкими змінами соціального  інституту освіти (пандемією, карантинними обмеженнями і, відповідно, дистанційним навчанням впродовж тривалого часу) та соціально-економічними змінами (за даними різних джерел, майже у 52% наших співвітчизників протягом останнього року знизився рівень доходу).

Участь у круглому столі взяло понад 20 представників ряду університетів, зокрема Київського національного торговельно-

економічного університету, Київського економічного університету ім. В. Гетьмана, ПВНЗ Університету новітніх технологій.

Виступили: Кравченко Алла, завідувач кафедри філософії, соціології та політології, Шуст Наталія, професор кафедри філософії, соціології та політології, Кухта Мирослава, професор кафедри філософії, соціології та політології, Горбова Юлія, директор науково-дослідного інституту соціологічних досліджень КНЕУ імені Вадима Гетьмана, Чайка Віктор, фахівець науково-дослідного інституту соціологічних досліджень КНЕУ імені Вадима Гетьмана, Філик Наталія, доцент, доцент кафедри цивільного права та процесу УДФС, Дубовик Світлана, доцент, доцент кафедри педагогіки та психології КНЕУ імені Вадима Гетьмана, Корват Лариса, доцент кафедри педагогіки та психології КНЕУ імені Вадима Гетьмана, Циганій Світлана, ректор ПВНЗ Університету новітніх технологій та члени кафедри філософії, соціології та політології КНТЕУ.


Зустріч з керівництвом Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України

Колектив Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України віддавна є хорошим другом Київського національного торговельно-економічного університету. Тож у рамках співпраці завідувач кафедри філософії, соціології та політології Алла Кравченко, гарант спеціальності «Соціологія» Мирослава Кухта і гарант спеціальності «Політологія» Анна Міщенко зустрілися з керівництвом Інституту - директором, академіком Еллою Лібановою, заступником директора з наукової роботи Оленою Макаровою, заступником директора з наукової роботи Олександром Гладуном і вченим секретарем Віктором Черніченко. Говорили про перспективи співробітництва: стажування викладачів, практичну підготовку студентів, спільну участь у дослідницьких проєктах.

І для наших студентів, і для наших викладачів - це можливість отримати корисний досвід, адже у тих напрямках, в яких працює Інститут - дослідження демографії і соціальної економіки, вони найкращі.

Дякуємо Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України за гостинність та плідну співпрацю.


Засідання студентського гуртка «Sociology in action»

22 жовтня 2021 року під керівництвом викладача кафедри філософії, соціології та політології, кандидата соціологічних наук Лисенко Тетяни Олександрівни пройшли установчі збори соціологічного гуртка «Sociology in action».

На зустрічі було обговорено основні принципи організаційної діяльності гуртка, які мають базуватися на правилах взаємоповаги та академічної доброчесності. Було затверджено теми для подальших дебатів та соціологічного дослідження. Вибір тем відбувався шляхом демократичного, анонімного голосування студентів, оскільки головна концепція полягає в скеруванні наукового аналізу до явищ, якими справді живе і цікавиться  студентська молодь. Сподіваємось на розвиток щирої наукової зацікавленості до розгляду феноменів соціального світу у подальшому плідному навчанні та студентських дослідженнях.


Круглий стіл на тему «Молодь в політичних процесах сучасної України»

20 жовтня 2021 р. на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся Круглий стіл на тему «Молодь в політичних процесах сучасної України». Основними питаннями, що розглядалися, були: політична активність молоді як умова соціально-політичних трансформацій в Україні; громадянська позиція української молоді; молодь і політика: соціологічний моніторинг; політична освіта в Україні: стан та перспективи.

У роботі Круглого столу взяли участь викладачі кафедри, які викладають дисципліни політологічного спрямування та стейкхолдер, координатор громадської організації «Фонд муніципальних реформ «Магдебурзьке право» Поживанов О.М., який підкреслив, що у періоди трансформацій і

 переломних моментів молодь завжди займала ключові  позиції  в  суспільстві  та  політиці,  будучи  активним  учасником  перетворень, що відбуваються в країні. На політичну поведінку молоді, ступінь її політичної активності впливають як зовнішні фактори, до яких можна віднести обʼєктивні соціально-економічні умови,  політичну  ситуацію  в  державі,  панівний  тип  політичної  культури, особливості  державної  молодіжної  політики,  а  також  незалежні  від  неї внутрішні  чинники,  повʼязані  з  особливостями  молоді  як  соціально-демографічної групи. Названі фактори можуть як сприяти розвитку політичної активності молоді, так й стримувати її.

Доктор політичних наук, професор кафедри філософії, соціології та політології Агарков О.А. наголосив, що молодь є динамічною складовою сучасного українського суспільства, і саме ій належить реалізовувати започатковані в нашій державі реформи та розвинути їх до рівня системних соціально-економічних перетворень. Тому держава, визначаючи шляхи становлення і розвитку суспільства, орієнтується передовсім на молодь, чиї потенціал і знання можуть стати запорукою прогресивного розвитку держави.

Під час роботи Круглого столу панувала дружня атмосфера, велися дискусії, в результаті яких піднімалися питання, що потребують додаткових досліджень.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу.


В рамках засідання студентського кіноклубу "Промінь" було переглянуто перший фільм "Матриця" (1999 р.)

8 жовтня 2021 р. у коворкінгу "Phygital Hub" напередодні виходу четвертої частини серії "Матриця. Воскресіння" відбулося засідання студентського кіноклубу "Промінь", присвячене перегляду першого фільму "Матриця" (1999 р.). Після перегляду учасники обговорили взаємозв'язок фільму з філософією Ж. Бодріяра, зокрема його концепцією симуляції і симулякрів.


Тематичні заняття в рамках реалізації стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції

У рамках вивчення дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці» кафедра філософії, соціології та політології проводить заходи щодо реалізації стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції.

Зокрема, д.іст.н., доцент Губицький Л.В. для студентів першого та другого курсів факультетів фінансів та обліку; економіки, менеджменту та права; торгівлі та маркетингу провів тематичні лекції та семінарські заняття, на яких були розглянуті питання геополітичних та геоекономічних інтересів держав Європейського Союзу. Метою проведення заходів було підвищення рівня поінформованості студентської молоді про європейські цінності та стандарти,  формування усвідомленої підтримки курсу європейської інтеграції.


Благодійний забіг KNUTE RUN 

30 вересня відбувся легкоатлетичний «Забіг KNUTE RUN»  в парку Кіото. Студенти, викладачі та співробітники КНТЕУ бігли заради життя маленької дівчинки Ані, яка бореться з тяжкою хворобою. 

У складі факультетської команди ФМТП кафедру філософії, соціології та політології достойно представила кандидат історичних наук, доцент Литвин Наталя Миколаївна. 

Кафедра є активним учасником благодійних акцій та виступає за здоровий спосіб життя.


Зустріч з учнями 11 класу під час проведення Дня відкритих дверей в КНТЕУ

25 вересня відбувся День відкритих дверей в КНТЕУ. Викладачі кафедри філософії, соціології та політології зустрілися з учнями 11 класів – майбутніми абітурієнтами. В рамках проведення цього заходу учням була проведена загальна екскурсія по університету, під час якої відвідали Smart бібліотеку, кімнату віртуальної реальності, розглянули устаткування лекційних аудиторій. Студенти факультету міжнародної торгівлі та права провели цікаві вікторини з винагородою учасників. Крім того, на кафедрі філософії, соціології та політології був проведений майстер-клас, на якому потенційні абітурієнти дізналися, що таке соціологія та де випускник цієї спеціальності може себе реалізувати як фахівець. Відповідаючи на питання гостей, викладачі кафедри пояснили специфіку напрямку соціології економічної діяльності та особливості практичного застосування отриманих під час навчання в КНТЕУ на цій спеціальності знань.

Викладацький колектив кафедри філософії, соціології та політології радий вітати гостей-абітурієнтів у стінах КНТЕУ та запрошує долучитися до дружньої сім’ї соціологів.


Відбулося засідання студентського наукового гуртка «Дискурс»

22 вересня 2021 р. відбулося засідання студентського наукового гуртка «Дискурс», присвяченого обговоренню проблеми функціонування і розвитку моралі у сфері підприємницької та комерційної діяльності.

Навіщо підприємцю етика? Бізнес заради прибутку чи для моральних цілей? Як бути і що обирати: збагачення власної компанії чи діяти на користь етичних переконань? Про це сьогодні дискутували члени студентського наукового гуртка під керівництвом доцента кафедри філософії, соціології та політології Красільнікової О.В.


Зустріч зі студентами 2 курсу (ОП "Політологія міжнародних відносин")

17 вересня 2021 р. відбувалася чергова зустріч керівництва та викладачів кафедри філософії, соціології та політології із політологами 2 курсу. З нашими студентами обговорено актуальні питання навчального процесу, вакцинації, стану здоров'я, побутових умов. Враховано пропозиції студентів щодо майбутньої практики, тематики курсових робіт, заплановано виховні заходи.


Вшанування жертв депортацій

В Україні щороку у другу неділю вересня вшановують День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках. У 2021 р. виповнилося 77 років від початку депортації автохтонних мешканців вказаних регіонів, і у неділю 12 вересня у храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в Пирогові відбулася Літургія на згадку про сотні тисяч жертв насильницьких переселень (за участі о. Романа Ґаладзи, який душпастирює у Бремптоні (Канада). В шанобливих заходах брали участь парафіяни, представники Товариства лемків Києва, а також Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні пані Лариса Галадза. На заході побували викладачі кафедри філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету.


Відбулася зустріч кураторів зі своїми групами – студентами першого курсу

31 серпня відбулася зустріч кураторів зі своїми групами студентів першого курсу. Викладачі кафедри філософії, соціології та політології раді вітати студентів у дружній родині факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ та бажають високих і крилатих мрій, здійснення всіх задумів та справдження надій.



ІІІ Eastern European Conference (EECME 2021) «Sustainable Development in Modern Knowledge Society»

28 травня 2021 р. відбулася ІІІ Східно-Європейська конференція з менеджменту та економіки «Сталий розвиток в сучасному суспільстві знань» (3rd Eastern European Conference (EECME 2021) «Sustainable Development in Modern Knowledge Society»). Організаторами конференції виступили Вища школа бізнесу в м. Любляна (Словенія), Факультет бізнесу, економіки та права (Чорногорія), Одеський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету. Учасників конференції привітала Декан Вищої школи бізнесу м. Любляна Лідія Вайс та побажала плідної роботи. 

На конференції було представлено більше 30 доповідей з 7 країн світу. Учасниками даної конференції були й представники кафедри філософії, соціології та політології – Ліпін М.В., Гусєва Н.Ю., Красільнікова О.В., які представили доповідь на тему «Освіта для сталого розвитку в перспективах «інформаційного суспільства» (Education for sustainable development in the perspectives of «Information society»).

В цілому, конференція була надзвичайно цікавою, насиченою та вже втретє стала місцем приємної зустрічі та плідної співпраці науковців з усього світу, які зосереджують свою увагу на важливих проблемах розвитку сучасного суспільства.


Великдень у військовому госпіталі

2 травня 2021 р. викладачі кафедри філософії, соціології та політології к.і.н., доц. Губицький Л.В. та к.і.н., доц. Мельник Г.М. разом із іншими волонтерами та жертводавцями з ініціативи військового капелана о.Євгена Чернюка, з нагоди  Світлого дня Христового Воскресіння подарували часточку власного серця і любові та поділилися освяченими Великодніми стравами із тими, хто далеко від дому та бореться із хворобою.  Вітали всіх, хто перебуває на лікуванні і працює в шпиталі ДПСУ м. Києва. Сльози радості, Великодні почастунки, усмішки, Великодній спів «Христос Воскрес» лунало від палати до палати.

Спасибі Захисникам України за мирне небо!


Конкурс студентських наукових робіт по темі «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України»

Підбито підсумки конкурсу студентських наукових робіт по темі «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України». У  конкурсі приймали участь наукові роботи студентів факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, які обрали для вивчення диципліну «Культурна спадщина України». Журі конкурсу у складі викладачів кафедри філософії, соціології та політології доктора філософських наук Кравченко А.А., кандидатів історичних наук Кизименко І.О. та Разіцького В.Й. визначило переможців.

Перше місце одержала робота студентки першого курсу 18 групи ФРГТБ Василенко Софії Олександрівни «Тернопільська область: погляд у минуле», друге місце посіла робота студентки першого курсу 18 групи ФРГТБ Бабенко Анни Сергіївни «Сумщина – туристичний магніт слобожанської України», третє місце добула робота студентки першого курсу 19 групи ФРГТБ Кузнець Катерини Ігорівни «Пам’ятки архітектури Одещини».

Вітаємо переможців конкурсу. Бажаємо творчої наснаги та подальших здобутків у студентській науковій роботі.


Зустріч студентів-політологів зі стейкхолдером

Вибір спеціальності - одне з перших відповідальних рішень у житті кожної людини. І найчастіше воно ґрунтується на уявленнях про майбутню професію. 

Сьогодні, 26 квітня 2021 року першопрохідці нашої спеціальності «Політологія міжнародних відносин» зустрілися зі своїм стейкхолдером - Олександром Поживановим, депутатом Київської міської ради VIII скликання, координатором громадської організації «Фонд муніципальних реформ «Магдебурзьке право». Він на практиці знає, що таке політика і як співпрацювати з політологами та політтехнологами, адже пройшов не одну виборчу кампанію і як кандидат, і як працівник штабів. Крім того, будучи депутатом Київської міської ради, займався розробкою та втіленням проектів рішень, що змінюють на краще наше місто. 

Тож студенти отримали відповіді на запитання щодо своєї майбутньої професії та поради, які знання їм реально знадобляться в житті.


День відкритих дверей у Київському національному торговельно-економічному університеті

Сьогодні, 24 квітня 2021 р. пройшов День відкритих дверей у Київському національному торговельно-економічному університеті. Оскільки надважливий етап у житті кожної людини -  вибір професії та закладу вищої освіти, КНТЕУ щомісяця відчиняється абітурієнтам та знайомить їх з матеріально-технічною базою, майбутніми викладачами, перспективами обраних професій, а також дисциплінами, що вивчатимуться. 

Кафедра філософії, соціології та політології бере активну участь у комунікації з абітурієнтами (нашими майбутніми студентами), адже вона є випусковою за 2-ма (!) спеціальностями: "Соціологія" та "Політологія". 

Спілкування у дистанційному форматі дає можливість абітурієнтам з різних куточків України поспілкуватися наживо з представниками університету, дізнатися про спеціальності, отримати відповіді на свої запитання. Високі вимоги, які кафедра ставить до себе, дозволяють з гордістю презентувати її здобутки та гарантувати якісне навчання упродовж усіх років. 

Дякуємо нашим майбутнім студентам за присутність, включеність у спілкування та ґрунтовні запитання! До нових зустрічей! 


Учасники кіноклубу «Промінь» переглянули фільм Стенлі Крамера «Нюрнберзький процес» (1961)

23.04.2021 в онлайн режимі в межах студентського кіноклубу «Промінь» відбувся перегляд фільму Стенлі Крамера «Нюрнберзький процес» (1961). Учасники кіноклубу обговорили висвітлені у фільмі проблеми поняття державної влади, політичного, природного та позитивного права.


Круглий стіл «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України»

21 квітня 2021 року на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся Круглий стіл «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України». У роботі круглого столу приймали участь викладачі кафедри філософії, соціології та політології, які викладають дисципліни культурологічного спрямування та студенти ФРГТБ.

Викликали цікавість виступи доктора філософських наук Кравченко А.А., кандидата історичних наук Кизименко І.О., які виступили з доповідями про маловідомі туристичні об’єкти Черкаської та Закарпатської областей.

В рамках вивчення дисципліни «Культурна спадщина України» студенти підготували наукові роботи, в яких дослідили пам’ятки культурної спадщини різних регіонів та запропонували можливості включення цих пам’яток в українські туристичні маршрути. Участь у роботі круглого столу стала апробацією студентами результатів своїх наукових досліджень.

Яскравими та насиченими цікавими фактами були доповіді студентів Бабенко Анни на тему «Сумщина – туристичний магніт слобожанської України», Сташко Марії на тему «Мій Хмільник», Печури Марії на тему «Місто-музей Чернівці».

Учасники круглого столу у підсумку підкреслили цікавість та наукову насиченість доповідей. Вказали на важливість проведення наукових заходів, в яких беруть участь як викладачі так і студенти, що сприяє залученню студентів до наукової роботи вже з перших курсів навчання. Під час роботи круглого столу панувала творча та доброзичлива атмосфера.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу.



Круглий стіл «Метаморфози принципу відповідальності в суспільстві ризику»

21.04.21 у Київському національному торговельно-економічному університеті з ініціативи кафедри філософії, соціології та політології відбувся студентський круглий стіл «Метаморфози принципу відповідальності в суспільстві ризику», проведений з нагоди відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи (26 квітня 1986 р.). Зі вступним словом виступив док. філос. наук, доц. Ліпін М.В., який окреслив соціально-політичне значення Чорнобильської аварії та її вплив на процес осмислення меж відповідальності людини у глобалізованому світі ХХІ століття.

У роботі круглого столу приймали участь студенти перших та других курсів різних факультетів та викладачі кафедри філософії, соціології та політології: док. філос. наук, доц. Ліпін М.В., к.і.н., доц. Гусєва Н.Ю. та к.і.н., доц. Красільникова О.В., к.і.н., доц. Разіцький В.Й. Особливо відзначимо студентів ФІТ 2 к. 1 гр. Гах Дарˈю Вячеславівну, Романенко Аліну Андріївну, Січного Андрія Андрійовича, які приймали активну участь у обговоренні винесених на круглий стіл питань.


ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ»

ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

16 квітня 2021 року відбулася ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ». Нинішня світова криза, що викликана пандемією коронавируса, вже встигла стати викликом не тільки для окремих національних економік, а й в цілому для глобальної світової системи. Тому конференція стала доброю нагодою для обговорення поточних проблем, викликаних подіями 2020-2021 рр.

Конференція, присвячена 75-річчю Київського національного торговельно-економічного університету та організована  кафедрою

філософії, соціології та політології, знайшла жвавий відгук у наукової спільноти. Засідання проводилися в онлайн-режимі з використанням платформи Zoom.

Розпочалася конференція з вітального слова першого проректора з науково-педагогічної роботи Н.В.Притульської. Доповіді на пленарному засіданні А.А. Кравченко, О.Б.Гаєвської, Я.С.Телешуна, П.В.Бульдовича, що стосувалися соціально-філософських, соціологічних та політичних аспектів сучасних реалій, включали грунтовний аналіз і наукову рефлексію подій, що спіткали людство протягом 2020-21 років.

Виступаючі на конференції поважні фахівці з політології, соціології, філософії, міжнародних відносин та геополітики дали грунтовний соціально-економічний аналіз нинішньої ситуації та прогноз майбутніх сценаріїв. Було зазначено, що пандемія прискорила ті тенденції в глобальному світоустрій, які вже розпочалися. Вона виступила водночас і маркером сучасних соціально-економічних трансформацій, і їх каталізатором. Експерти виділили кілька довгострокових тенденцій в економіці, політиці і соціальній сфері, які виходять на перший план на тлі пандемії коронавіруса. Передусім, це - слабке зростання економік та соціальна нерівність, послаблення соціальних та економічних зв’язків між країнами, а також значне обмеження громадянських свобод.  Також було акцентовано на проблемі посилення конкуренції між поколіннями та зростання глобальної заклопотаності питаннями клімату.

Далі учасники представляли свої дослідження у п’яти секціях за напрямами: «Світові тренди соціальної взаємодії в умовах пандемії», «Соціально-економічні трансформації суспільства в умовах пандемії», «Перспективи соціального та освітнього розвитку суспільства», «Вплив пандемії на політичні процеси в Україні», «Політичні трансформації у світі».

СЕКЦІЇ

Секція 1. «СВІТОВІ ТРЕНДИ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ»

На секційному засіданні активно обговорювалися доповіді Т. В. Крамар, Н.М.Литвин, Д.Р.Додонова, М.П.Кухти. Аналізувалися перспективи подальшої віртуальної комунікації в суспільстві, переваги та недоліки нових форм навчання, споживання, дозвілля. Розглядалися геополітичні, соціокультурні, соціально-побутові зрізи новітніх форм комунікації.

Секція 2. «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ»

Робота секції була присвячена обговоренню проблем соціальних та економічних викликів в умовах covid-19. Яким буде світ після пандемії? Як змінюються умови праці при переході на дистанційну форму роботи? Що таке прекаріат і як пандемія сприяє його поширенню? Які можливості, наслідки і перспективи створює пандемія в функціонуванні різноманітних організаціях від готельних компаній до греко-католицької церкви? Обговорення цих та багатьох інших питань викликало жваву дискусію, актуальні питання та відверті відповіді.

Секція 3.  «ПЕРСПЕКТИВИ СОЦІАЛЬНОГО ТА ОСВІТНЬОГО 

РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА»

У роботі секції було представлено дванадцять  доповідей,  у дискусії  взяли участь провідні науковці, викладачі, аспіранти та студенти. З доповідями виступили: Боровська Л.О., канд. філос. наук, тема доповіді  «Гуманітарна освіта у нових реаліях», Гудков С.О., канд. філос. наук, доцент, тема доповіді «Трансформація соціального інституту вищої освіти в умовах пандемії», Кизименко І.О., канд. іст. наук, доцент, тема доповіді «Дистанційне навчання в умовах карантину».

Учасники,  зазначили, що  дистанційне навчання та його інноваційні технології безумовно будуть і надалі інтегруватися у навчальний процес та видозмінювати його, активно впливатимуть на зміст, методи та організаційні форми навчальної діяльності. Проведення онлайн занять ставить підвищені вимоги до технологічної підготовки та професійної майстерності викладача.

Щиро дякуємо усім присутнім за активне обговорення тем, що розглядалися та плідну співпрацю.

Секція 4. «ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ НА ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ»

У роботі секції взяли участь поважна професура з КНТЕУ та інших вищих навчальних закладів: доктор філософських наук, професор Добродум О.В. (КНТЕУ), доктор політичних наук, проф. Агарков О.А. (Київський медичний університет), доктор історичних наук, проф. Стопчак М.В. (Вінницький торговельно-економічний інститут Київського торговельно-економічного університету), доктор філософських наук, проф. Пасько Я.І. (Київський університет ім. Б. Грінченка), доктор філософських наук, проф. Шепетяк О.М. (Київський університет ім. Б. Грінченка), кандидат політ. наук, доц. Карнаух А.А. (Київський національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова), канд. політ. наук. Воробйова Г.Ю. (КНТЕУ) та інші. На секції також були присутніми студенти 1 курсу факультету міжнародної торгівлі та права (англомовна програма), які приймали участь в обговоренні, задавали питання доповідачам, проявляли зацікавленість та обізнаність в  загальній проблематиці дискусії. Виступи супроводжувалися обговореннями та жвавими дискусіями, містили елементи наукової новизни.

 Секція 5.  «ПОЛІТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ У СВІТІ»

На секційному засіданні всього було представлено дев’ять тез доповідей, які стосувались питань соціально-політичних маніпуляцій, довіри до влади, ціннісних засад сучасних демократій тощо.

Велику зацікавленість та палку наукову дискусію викликала доповідь кандидата політичних наук, доцента Маріупольського державного університету Рябініна Є.В. «Обмеження індивідуальної свободи внаслідок трансформації світового устрою». Зокрема, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Стичинська А.Б. продовжила обговорення теми та торкнулась питань  інформаційної безпеки, релігійних впливів, комунікативних трансформацій в соціально-політичному житті суспільства.

Привернув увагу виступ кандидата філософських  наук, доцента Національного транспортного університету Юрченка Е.А. з доповіддю «Світоглядно-ідеологічний вимір політичних конфліктів спровокованих карантинними заходами». Доповідач обговорював питання «чи посилила держава через свій бюрократичний апарат впливи на свободу особистості  та соціальні обмеження?», «чим тоталітаризм відрізняється від авторитаризму?»,  «ймовірні небезпеки для свобод народів».

Науковий дискурс, творчі підходи, щира зацікавленість, дискусійний характер – ось та атмосфера в якій проходила робота секції.

Учасники заходу відзначили його високий науковий та організаційний рівні, інформативність та цікавість доповідей. Тематика конференції, співзвучна реаліям сьогодення, які зачіпають усіх як на організаційному, так індивідуальному, особистісному рівнях ‑ не залишила байдужими нікого. Було висловлено побажання підтримувати та розвивати подібний формат онлайн конференцій у майбутньому.


Конкурс студентських наукових робіт на тему «НАТО як вектор зовнішньої політики України»

Кафедра філософії, соціології та політології КНТЕУ провела конкурс студентських наукових робіт на тему «НАТО як вектор зовнішньої політики України». Даний захід був проведений серед студентів першого курсу в рамках вивчення навчальної дисципліни «Національні інтереси у світові геополітиці та геоекономіці».  

У п’ятницю, 9 квітня відбулося оголошення результатів конкурсу наукових робіт, у якому взяли участь студенти (учасники конкурсу) та журі – викладачі кафедри філософії, соціології та політології; к.і.н, доц. Губицький Л.В., к.і.н, доц. Кизименко І. та к.і.н, доц. Разіцький В.Й. По результатах конкурсу переможцями стали:

1 місце: Назарова Мар’ям Марія Мохуббатівна, 1 курс, 7 група ФМТП;

2  місце: Рула Олександра Геннадіївна, 1 курс, 8 група ФМТП;

3 місце: Ковальова Анна Миколаївна, 1 курс, група 4 ФФО.

Вітаємо переможців та всіх учасників конкурсу.


Круглий стіл з нагоди 311-річчя проголошення Конституції П. Орлика

5 квітня 2021 р. у Київському національному торговельно-економічному університеті з ініціативи кафедри філософії, соціології та політології відбулось засідання «круглого столу» з нагоди 311-річчя проголошення Конституції П. Орлика.

Зі вступним словом виступила   к.і.н., доц. Гусєва Н.Ю., підкресливши історичне значення Конституції як унікального явища, яке засвідчило високий рівень політико-правової організації українського козацтва. Зокрема, у цьому документі вперше в світі були закріплені основи демократії, суверенності козацької держави. У обговоренні питань  «круглого столу» взяли участь викладачі кафедри: док. філос. наук Ліпін М.В.,   к.і.н., доц. Кизименко І.О. та к.і.н., доц. Красільнікова О.В.

Студентська молодь продемонструвала неабияку зацікавленість П. Орликом як творцем першої у світі демократичної Конституції, та відзначили, що зараз наша держава живе тими ж ідеями, якими жив і за які боровся гетьман П. Орлик, і разом з розумінням ідей гетьмана можна глибше пізнати себе як націю.

У ході круглого столу з доповідями виступили студенти ФЕМП 1-го курсу та ФРГТБ 2-го курсу, що розглянули  постать гетьмана та важливі аспекти його Конституції: «Постать П. Орлика в українській історії», «Характеристика документу Конституції П. Орлика», «Ідеологічні засади «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» 1710 р.», «Децентралізація від П. Орлика», «Закріплення ментальності свободолюбства українського народу в Конституції П. Орлика».

Безперечно, Конституція П. Орлика вражає своєю актуальністю і сьогодні. В усьому світі її визнано першим документом з надзвичайно високим рівнем демократичності.


Дискусійну зустрічі клубу "Фенікс" у форматі Clubhouse

В часи розгортання пандемії та цифровізації як освітнього, так і позанавчального процесу, представники філософського наукового клубу "Фенікс" пiд керiвництвом д.ф.н., проф. Морозова А.Ю. знайшли своє унікальне рішення:

Дискусійні зустрічі перейшли у формат Clubhouse, а філософські позиції та оригінальні думки членів клубу висвітлюються у форматі авторського телеграм-блогу "Вісник Відродження", в якому окремими рубриками розвиваються такі напрямки: філософські статті, критики, нотатки дискусійних зустрічей в CubHouse, формування філософського маніфесту Феніксу.

Останньою активністю клубу були березневі зустрічі в Clubhouse, з метою обговорення пізнього Ф. Ніцше та критики Логіко-філософського трактату Л. Вітгенштейна, а на каналі опублікувались статті, присвячені філософії трансгуманізму.

Варто також відзначити, що найактивніші представники клубу сформували аналог політичної партії філософів-об'єктивістів "По ту сторону добра та зла" і зайняли 40% парламенту на виборах до Студмагістрату міста Києва, а голова клубу - Лопуга Владислав, був обраний Студмером.


Опитування студентів ФТМ щодо ролі соціології у журналістській діяльності

Серед студентів 9 групи 1 курсу факультету торгівлі та маркетингу  було проведено опитування щодо питання ролі соціології у журналістській діяльності.

Антонюк Ілона Дмитрівна

«Журналіст – особа, яка ніби вмонтована у комунікативну систему, завжди у центрі подій, з усіма «на короткій нозі», тому ми свідомо чи несвідомо стаємо спеціалістами у соціології саме тому що регулярно комунікуємо з великою кількістю різних людей, з різними характерами, темпераментами та інтересами».

Гречуха Юлія Сергіївна

«У професійній діяльності журналіста, соціологія є дуже корисною наукою та системою знань, а головне - використовуючи  знання соціології у повсякденному житті, можна підвищити рівень якості та швидкості вирішення проблем, адже соціологія – це наука, знання якої ми просто повинні використовувати у житті. Нам як майбутнім журналістам, знання соціології можуть суттєво покращити та полегшити професійну діяльність, адже розуміння взаємозв’язків у соціумі – надзвичайно велика перевага для того, хто постійно працює з людьми».

Жукова Дар’я Дмитрівна

«Соціологія – це комунікація, взаємодія в команді, спілкування з людьми, всі ці навички потрібні не тільки соціологу, а ще і людині, яка хоче досягти успіху у своїй кар’єрі. Вивчаючи соціологію, можна краще розуміти механізми функціонування в суспільстві. Кожна професійна діяльність - це взаємодія з людьми та без правильного підходу до людей успіх не можливий».

Кошут Юлія Богданівна

«Соціологія вивчає всі сторони соціального співжиття людей в спільнотах і союзах, розглядає поведінку людей в певних ситуаціях, що дуже допоможе при написанні якогось гасла чи заклику до дій, розглядає зміни цінностей та норм особистості, а спираючись на це можна надавати цінності продукту в очах покупця. Також соціологія має справу з соціальними конфліктами та соціальними змінами. Тому, щоб хтось звернув увагу на постер, статтю, оголошення чи рекламний ролик, щоб пішов за будь якою думкою , щоб знати як правильно ставити себе в тій чи іншій ситуації в оточенні мас, варто розумітися в усіх вищеперерахованих пунктах, знати як люди співіснують один з одним та діють в суспільстві».

 Легач Анастасія Михайлівна

«В професійній діяльності журналіста соціологія відіграє особливо важливу роль. Журналістика – багатогранна діяльність, але найперше, в чому зобов’язаний розумітися журналіст – це люди. А як відомо, соціологія – це наука про суспільство. Ми повинні ефективно спілкуватися з людьми, розуміти людей, вивчати людей, адже без суспільства важко уявити журналістику. Саме в цьому нам неодмінно допоможуть знання з соціології».

 Литвин Каріна Сергіївна

«Нам, журналістам, соціологія допоможе краще взаємодіяти з людьми, розуміти соціальні процеси та вирішувати питання. Соціологія дає зрозуміти систему стосунків, яка виникає в процесі життєдіяльності людей. Людина, яка хоче досягти успіху у своїй професійній сфері повинна бути витривала, аналізувати свої вчинки та вміти знайти спільну мову з будь-ким, бо без цього успіх не можливий. При розробці реклами знання з соціології допоможуть зацікавити людину. Також досить часто роблять соціологічні дослідження, щоб відстежити поведінку людей, груп та отримати нову інформацію, виявити закономірності суспільного життя. Знання з соціології впливають на життя кожної людини, роблячи вагомий внесок у розуміння навколишнього світу і суспільства, формуючи компетенції майбутньої професії».

 Мринська Катерина Михайлівнна

«Соціологія насичує журналістику новими барвами та дає зрозуміти наскільки індивідуальними є люди та цілі суспільства. Завдяки соціології ми вчимося аналізувати людей, їх потреби, бажання, а в інтерв‘ю задавати питання, на які б не зважились інші».

Позднякова Діана Олегівна

«Моя майбутня професія - журналістика і, як я вважаю, соціологія дуже тісно переплітається з моєю діяльністю. Якщо говорити простими словами, соціологія - це наука про суспільство. А суспільство складається з людей і індивідів, які є головним джерелом, натхненням і публікою для журналістів. Мета цієї науки - описати і передбачити поведінку суспільства в тій чи іншій ситуації. Де, як не в журналістиці, потрібно знати і вміти як працювати в суспільстві і з суспільством? Завдяки соціології, робота журналістів спрощується і наповнюється новими фарбами: журналісти використовують у своїх матеріалах результати соціологічних досліджень для підкріплення доказів, ЗМІ поширюють нові соціологічні дані і т.п.».

 Романюк Софія Романівна

«Соціологія допомагає вивчати різні соціальні процеси та аналізувати поведінкові особливості представників різних соціальних груп. У діяльності журналістів соціологічні дослідження відіграють дуже важливу роль, оскільки дають змогу уявити як і чому, за яких причин виникають соціальні суперечності. Соціальні зв’язки і людська взаємодія є невід’ємною частиною медіа-сфери. Також соціологія у поєднанні із психологією стає в пригоді й при розробці реклами. Соціальні опитування, статистичні дані, − більша частина статей журналістів пронизана цією інформацією».

Шийка Аліна Олександрівна

«Соціологія допомагає нам дивитись на світ з різних точок зору, вчить, як не бути егоцентричними,спростовує думку, що кожна людина мислить так само, як ми.В професійному світі ця наука надасть можливість кожному знайти спільну мову з будь-ким  у новому колективі, навчить правильно комунікувати та вирішувати соціальні суперечності. Соціологія також вчить людей досліджувати, аналізувати брати до уваги статистику. Я вважаю, що це дуже важливо як у професійній діяльності, так і в повсякденному житті».


Лекція провідного вченого

22 березня 2021 року на базі кафедри філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права відбувся виступ провідного фахівця, відомого науковця у галузі соціології, старшого наукового співробітника Інституту соціології НАН України, доктора соціологічних наук Соболєвої Наталії Іванівни.

Тематика виступу «Українська молодь в умовах соціальної напруженості» зустріла жвавий відгук студентів спеціальності «Соціологія». Під час виступу обговорювалися важливі питання навчання в онлайн форматі, перспективи подальшого освітнього, професійного розвитку, життєвої самореалізації студентів. Також розглядалися напрями актуальних соціологічних досліджень українського суспільства.

Студенти мали змогу ставити питання, які їх цікавлять і отримати фахові відповіді спеціаліста; долучитися до справжньої наукової дискусії, а також здобули досвід ведення наукового дискурсу.


День відкритих дверей на кафедрі філософії, соціології та політології

20 березня 2021 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології провели майстер-класи по спеціальностях "Соціологія" та "Політологія". Розповідали про спеціальності проф. Кухта М.П., доц. Воробйова Г.Ю., а відповіді на усі питання стосовно вступу в університет та студентського життя давали доц. Губицький Л.Ю. та студент Єфремов Г. Зустріч була динамічною та інформативною. Радіємо плідному дню та чекаємо у нашому університеті!


Відбувся тематичний круглий стіл «Дипломатичний та діловий протокол та етикет як інструмент реалізації зовнішньої політики»

15.03.2021. На кафедрі філософії, політології та соціології відбувся тематичний круглий стіл «Дипломатичний та діловий протокол та етикет як інструмент реалізації зовнішньої політики». Викладачі кафедри мали можливість виступити з доповідями та обговорити наступні питання:

1. Сутність і соціальна значущість дипломатичного та ділового протоколу та етикету у сучасних умовах. (Доповідач, доцент С.Г. Радченко).

2. Міжнародна ввічливість як основоположна засада дипломатичного та ділового протоколу та етикету. (Доповідач, доцент О.В. Красільнікова).

3.Роль жінок у дипломатичному протоколі. (Доповідач, доцент О.Т Шепетяк)

Глобалізаційні процеси: політична , економічна, соціальна інтеграція призводить до постійного спілкування з представниками інших країн. Дипломатична діяльність з усіма її законами, правилами, умовностями, атрибутами, в тому числі дипломатичний протокол  та церемоніал, перестала бути лише фаховою. До зовнішньополітичної діяльності у сучасних умовах залучені не лише дипломати та політики, а мільйони людей, які часто не мають жодного відношення до дипломатії та державної служби. З’являються нові поняття: економічна, публічна, народна дипломатії тощо. Отже, Дипломатичний протокол починає активно жити за межами дипломатії.

Викладачі кафедри прийняли активну участь у круглому столі. Зміст кожної доповіді викликав зацікавлення та жваву дискусію з боку присутніх на заході. Обговорювались питання не тільки суті протоколу та його складових етикету та церемоніалу, а й науково-методичні питання викладання дисципліни «Дипломатичний та діловий протокол та етикет».


Перші наукові здобутки

24 лютого 2021 року студентка 2 курсу факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету Приходько Тетяна взяла участь у роботі III Всеукраїнської науково-практичної конференції “Традиції та новації у розвитку сучасної соціологічної науки: дослідження молодих вчених” в м. Київ. Тема доповіді ”Повсякденність як простір суспільних відносин”. Конференція проходила на базі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

На пленарному та секційних засіданнях обговорювалася ціла низка актуальних питань. Серед них, зокрема: система комунікацій та нетворкинг у сфері бізнесу, соціологічні методи дослідження різних сфер суспільства, соціальне міфотворення як складова сучасної реклами тощо.


Викладачі кафедри філософії, соціології та політології провели майстер-класи по спеціальностях "Соціологія" та "Політологія"

20 лютого викладачі кафедри філософії, соціології та політології провели майстер-класи по спеціальностях "Соціологія" та "Політологія". Чим політолог відрізняється від політтехнолога? Хто насправді виграє вибори,  чи дружать між собою «соціолог» та «політолог» − дізнавались майбутні абітурієнти на майстер класі «Компетенції політолога» під час Дня відкритих дверей в КНТЕУ. 

Про особливості професії політолог та спеціальності «політологія міжнародних відносин» розповідала школярам кандидат політичних наук, викладач кафедри філософії, соціології та політології Воробйова Ганна Юріївна. Майбутнім абітурієнтам розказали про переваги професії, її особливості та наголосили на тому, що власне фахових експертів зі спеціальності «політологія міжнародних відносин» в України не вистачає. 

Які теми будуть вивчати на цій спеціальності, які предмети очікують на студентів та навіть те, в яких гуртожитках вони дізнаватимуться таємниці політики, − все це обговорювали у суботу, 20 лютого разом зі школярами.

Про спеціальність «Соціологія» розповідала проф. Кухта М.П., а відповіді на усі питання стосовно вступу до університету та студентського життя давали доц. Губицький Л.В. та студентка першого курсу Кулик К.

Викладачі були вражені активністю школярів та їх наснагою! Зустріч була дуже динамічною та інформативною, адже участь у заході взяв 91 абітурієнт! Радіємо плідному і творчому дню, чудовій комунікації та чекаємо нових знайомих у нашому університеті! Запрошуйте друзів на наступні дні відкритих дверей та дізнавайтесь про таємниці навчання на спеціальностях 054 «Соціологія» і 052 «Політологія міжнародних відносин».

Чекаємо на вас!


Підведені підсумки першої студентської соціологічної практики

У п’ятницю, 12 лютого 2021 р. на кафедрі філософії, соціології та політології відбулося підбиття підсумків студентської практики. Студенти 2-курсу спеціальності «Соціологія» пройшли свою першу виробничу практику в різних соціологічних організаціях міста Києва. Це перший такий досвід для студентів кафедри спеціальності «Соціологія».

За результатами оцінки процес організації і проходження студентської практики визнано успішним – наші студенти зуміли зарекомендувати себе на достатньому рівні та навіть отримали пропозиції щодо подальшої співпраці!


ZOOM – зустріч кафедри філософії, соціології та політології зі студентами 1 курсу спеціальностей 052 «Політологія» та 054 «Соціологія»

10 лютого 2021 року відбулась ZOOM – зустріч кафедри філософії, соціології та політології зі студентами 1 курсу спеціальностей 052 «Політологія» 5 група та  054 «Соціологія» 6 група.

Порядок денний: результати та підсумки першої екзаменаційної сесії, вибіркові дисципліни ОП  052 «Політологія» та 054 «Соціологія», участь студентів у всеукраїнській науково-практичній онлайн конференції «Суспільно-політичні процеси в умовах пандемії: особливості та виклики» (До 75-річчя Київського національного торговельно-економічного університету) що відбудеться 16 квітня 2021 року, дні відкритих дверей КНТЕУ.

Присутні: Кравченко А.А., Шуст Н.Б., Кухта М.П., Міщенко А.М., Губицький Л.В., Гудков С.О., Кизименко І.О.


Олімпіада з дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці»

З метою сприяння розвитку творчого потенціалу молоді кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету провела чергові інтелектуальні змагання. 4 грудня 2020 р. відбулася олімпіада з дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці». Організатором заходу виступив доцент кафедри філософії, соціології та політології Л.В.Губицький.

В олімпіаді брали участь 30 студентів ФФО 2 курс 1-4 групи.

За результатами олімпіади з навчальної дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці» переможцем стала Проскурович Б. (ФФО 2 

курс 1 група); 2 місце – Трикула В. (ФФО 2 курс 1 група); 3 місце – Ляшенко І. (ФФО 2 курс 4 група), Большаков М. (ФФО 2 курс 4 група), Городня К. (ФФО 2 курс 1 група), Качур С. (ФФО 2 курс 4 група).

Під час олімпіади досягнуто основне завдання − стимулювання творчого самовдосконалення студентської молоді, виявлення та розвиток обдарованих студентів, формування творчого покоління молодих науковців.

Вітаємо переможців та бажаємо усім учасникам міцного здоров’я та подальших наукових перемог.


День гостинності в Економіко-правовому ліцеї Деснянського району м.Києва

27 листопада 2020 р. кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету організувала День гостинності в 11-Ю класі Економіко-правового ліцею Деснянського району м.Києва. День гостинності провів доцент, канд..іст.наук Л.В.Губицький. Інформація щодо спеціальностей «Політологія міжнародних відносин» та «Соціологія економічної діяльності» викликала жваве обговорення.


Відбулася олімпіада з соціології

26.11.2020 в онлайн режимі відбулася студентська олімпіада з соціології на тему «Студентська молодь в умовах соціальної ізоляції».  Дискусії, презентації есе та  досліджень тривали протягом майже 3-х годин. Участь у заході взяли 19 студентів з 1-го по 4-й курс включно, які представили 5 різних груп та спеціальностей.

У напруженій боротьбі перше місце виборов Карлін Антон (група ФРГТБ 3-1), друге місце Гречіхіна Соф'я (ФМТП 1-6), третє місце між собою поділили Агапова Олександра (ФРГТБ 4-9) та Літвіненко Владислава (ФРГТБ 3-2). Вітаємо усіх переможців!


ОЛІМПІАДА З ФІЛОСОФІЇ

24 листопада 2020 р. кафедрою філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету була проведена олімпіада з дисципліни "Філософія".

Участь у олімпіаді взяли студенти факультетів інформаційних технологій, торгівлі та маркетингу, міжнародної торгівлі та права, фінансів та обліку, ресторанно-готельного та туристичного бізнесу. Найбільш активну участь у обговоренні питань взяли студенти: Коркач Костянтин (ФІТ, 1 курс, 9 група); Тарасенко Владислав (ФІТ, 1 курс, 2 група); Маньковська Єлизавета (ФРГТБ 1 курс, 14 група); Бутиріна Катерина (ФТМ, 1 курс, 25 група); Биндюк Катерина (ФМТП, 1 курс, 14 група); Бідалова Карина (ФМТП, 1 курс, 14 група);  Винник Анастасія (ФМТП, 1 курс, 4 аб група); Сташко Марія  (ФРГТБ, 1 курс, 18 група); Черній Вікторія (ФМТП, 1 курс, 25 група); Пасіка Владислав (ФФО, 1 курс, 6 група); Білокур Олександр ( ФІТ, 1 курс, 3 група).

Усі учасники заходу проявили хороше знання філософської літератури, глибоке розуміння найактуальніших проблем сучасності,  взаємоповагу до суперників й здатність почути думку іншого.

Результати олімпіади:

1 місце – Биндюк Катерина (ФМТП, 1 курс, 14 група)

2 місце – Бідалова Карина (ФМТП, 1 курс, 14 група)

3 місце – Черній Вікторія (ФМТП, 1 курс, 25 група)

  • Бутиріна Катерина (ФТМ, 1 курс, 25 група)

Кафедра філософії, соціології та політології висловлює щиру вдячність учасникам за ґрунтовну підготовку до олімпіади і бажає наснаги та подальших наукових й освітніх звершень!


Викладачі кафедри взяли участь у проведенні заходів в рамках Дня відкритих дверей в КНТЕУ

У суботу, 21 листопада в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся День відкритих дверей. В умовах стрімких соціальних та економічних змін вибір професії стає вагомою проблемою для випускників загальноосвітніх навчальних закладів та їхніх батьків. При цих нелегких обставинах КНТЕУ продовжує проводити заходи, які покликані зорієнтувати молодь щодо вибору закладу вищої освіти для продовження навчання та визначення майбутньої спеціальності.

У рамках цього заходу викладачі кафедри філософії, соціології та політології ФМТП провели для майбутніх абітурієнтів онлайн екскурсії по університету та майстер-класи з соціології і політології.

У рамках проведеного майстер-класу з соціології на тему «Соціологія як покликання та професія» учасники дізналися про перспективи професії, рівні її затребуваності в суспільстві, особливості студентського життя в КНТЕУ. Певний інтерес в учасників викликали дисципліни, які вивчаються студентами-соціологами. У форматі запитань-відповідей присутні отримали всю необхідну інформацію щодо подальшого навчання та можливостей працевлаштування.

Для відвідувачів онлайн майстер-класу з політології була запропонована тема «Компетенції політолога: від проведення виборчих кампаній до написання промов президентам». Майбутні абітурієнти дізнались про особливості професії «політолога». Також їх

 увагу було звернено на якості професіонала, який хоче у майбутньому співпрацювати з політикою. 

Усі присутні дізналися головний секрет майбутньої професії: «Чи може політолог стати політиком?». Абітурієнтам пояснили

 багатовекторність майбутніх завдань, які виконує політолог у своєму житті. 

Також під час цього заходу було доведено до відома майбутніх абітурієнтів та їх батьків, що у стінах КНТЕУ студенти, які обирають фах «політологія міжнародних відносин», отримають не лише теоретичну ґрунтовну базу знань, а й познайомляться з практикою – ситуацією за лаштунками політики.

Традиція проведення Днів відкритих дверей в КНТЕУ буде продовжуватися. Дякуємо учасникам заходу та запрошуємо всіх бажаючих до наступних зустрічей.


Відбувся літературно-просвітницький вечір, присвячений 150-річчю з дня народження Лесі Українки «Contra spem spero!»

18 листопада 2020 року, у форматі zoom – конференції, на кафедрі філософії, соціології та політології, факультету міжнародної торгівлі та права відбувся літературно-просвітницький вечір, присвячений 150-річчю з дня народження Лесі Українки «Contra spem spero!».

Зі вступним словом до студентської молоді звернулась декан факультету Гончарова Юлія Анатоліївна. Побажавши творчого натхнення, вона акцентувала увагу на важливості тісної співпраці викладачів та студентів.

  Мелодійно звучали вірші видатної української поетеси: мистецька атмосфера, щирість та творчість, запалили серця усіх присутніх і зробили цей по справжньому зимовий вечір теплим... 

Захід підготували  студенти ФМТП 2 курсу 23 групи спеціальності 054 «Соціологія» та 1 курсу 5 групи спеціальності 052 «Політологія»: Омельченко Микита, Робейко Діана,  Корнієнко Тетяна, Приходько Тетяна, Старік Ганна, Скляр Олена, Жамойтіна Тетяна, Шемчук Катерина, Шух Олександра.


Відбувся круглий стіл на тему «Особливості соціального життя молоді під час пандемії»

З початку пандемії COVID-19 більшість людей перебуває на домашньому карантині, дотримується соціального дистанціювання та працює з дому. Раптова зупинка звичного життя та обмеження живого спілкування вивела важливість соціальних медіа на перший план.

Люди в усьому світі використовують соціальні мережі, щоб бути в курсі останніх подій, отримувати актуальні новини та залишатися на зв’язку. Але саме в моменти потрясінь ми усвідомлюємо, що потреба бути онлайн та знати, що відбувається, робить соціальні мережі актуальними як ніколи.

Однак такі інструменти комунікації − це не лише хороший спосіб бути у вирі подій, а й потужний засіб взаємодії державних органів з громадськістю. Для державних установ використовувати соціальні мережі — це швидше вимога часу, а не власне бажання, особливо у період пандемії. 

Таким чином, ми зрозуміли , що в наш час дуже важко комунікувати особливо студентам першого курсу, які тільки вступили до університету, і чому би не організувати такій захід?

Отже, 18 листопада 2020 року група соціологів першого курсу під керівництвом професора Шуст Наталії Борисівни взяли участь у круглому столі на тему “Особливості соціального життя молоді під час пандемії”.

Мета цього заходу була направлена на дослідження особливостей соціального життя молоді в суспільстві під час самоізоляції, a також відносини в сім’ї та питання споживання.

Кожен з нас підготував презентації та доповіді.

Оксана Ольшевська розповідала про відносини в сім`ях, про те, що самоізоляція загострила вже наявні конфлікти і перевірила сім'ї на міцність. При спокійних взаєминах в сім'ї рівень негативних емоцій знижується − сім'я в період карантину стає підтримкою, допомагає зняти напругу і зменшити стрес.

Локтєва Катерина підготувала виступ на тему “Особливості навчання під час пандемії. Метою дистанційного навчання є надання освітніх послуг студентам з урахуванням стандартів освіти. Завданням дистанційного навчання є забезпечення реалізації конституційного права на здобуття освіти та професійної кваліфікації. Дистанційне навчання не можна однозначно назвати хорошим чи поганим, адже є багато як переваг, так і недоліків. Безсумнівно, отримання знань за допомогою дистанційного навчання є досить корисним і зручним. Можливо, незабаром, дистанційне навчання стане доповненням до традиційного, але повністю замінити звичний процес отримання знань не зможе.

Наступною була Ярослава Конечнко з темою “Суспільство  споживання під час пандемії”. Самоізоляція викликала необхідність інвестувати в онлайн присутність та онлайн-репутацію, зробити їх ефективними, що в свою чергу значно полегшує можливість зворотної комунікації з клієнтами. Компанії повинні зрозуміти нові 

турботи та страхи клієнтів (фінансова невпевненість та страх за здоров’я власне і близьких) та реагувати на них. Необхідність зменшити прямі комунікації значно підвищила потребу суспільства у кур’єрах та їх послугах, проте це має і свої мінуси. Пандемія вплинула на значний ріст у галузях інтернет-комунікації та доставок.

Соф’я Гручихіна підготувала виступ на тему “Соціалізація молоді в умовах пандемії”. Майже рік тому людство зіштовхнулося з проблемою, якої ніхто не очікував – пандемія. Вже в березні влада запровадила карантин національного рівня, що не найкращим чином вплинуло на людей уцілому. Такі умови були встановлені з покликанням захистити нас від хвороби, але в тому числі принесли деякі незручності, з яких людству доводиться знаходити вихід. Ми маємо величезну кількість школярів, студентів, з яких переважній кількості необхідне активне соціальне життя, яке мало не унеможливилось в умовах карантину. Підтримувати стосунки з одногрупниками одразу після знайомства було б значно краще наживо, бо соціальні мережі скоріше доповнюють спілкування, ані ж підходять для встановлення відносин. Можна зробити висновок, що поставлені незвичні умови спонукають нас до розвитку нових методів соціалізації, запровадження нових платформ для найбільш повноцінного навчання та спілкування. У якомусь сенсі існують переваги такого стану, в якому ми опинилися. Наприклад, раніше карантин встановлювали не масово, якщо в країні вирує епідемія грипу – студенти були вимушені відвідувати університети в той час як школярі перебували вдома майже як на канікулах. Тепер за якої-небудь загрози буде значно простіше повторно перейти на дистанційне навчання, не доведеться наражатися на небезпеку. Ситуація, в якій ми опинилися, поставила перед людством багато складних задач щодо соціалізації в тому числі, через що в деякому сенсі виступає поштовхом до розвитку, щоб ці задачі вирішити і покращити життя.

Постой Олена розповіла про “Комунікацію молоді під час самоізоляції”. Соціальні мережі дозволяють користувачам, не виходячи з дому, швидко отримати відповіді на свої запитання. Такий формат комунікації забезпечує зворотний зв’язок з аудиторією. У фоловерів є можливість надіслати повідомлення та висловити власну думку щодо якості роботи, вказати на можливі недоліки або запропонувати ідеї щодо кращого обслуговування. Також читачі можуть залишати коментарі під дописами, показуючи так їхню значущість або ж виражаючи свої погляди.

Використання соціальних мереж дозволяє не лише бути в курсі новин, а й допомагає покращити свої освітні досягнення. Так, державні установи можуть вести активну просвітницьку діяльність на онлайн-платформах та включатись у навчальний процес студентів і школярів, як це практикувалось раніше у звичному режимі.

Цифрові методи навчання також допомагають уберегтись від дезінформації. Зважаючи на те, як швидко чутки та різноманітні фейки розповсюджуються у соціальних мережах, офіційні акаунти та сторінки державних установ слугують слугують топовим джерелом для користувачів, які прагнуть перевірити факти, що викладені на інших ресурсах.

Назар Саган з темою “Самоізоляція як соціальний процес”. Розглядаючи карантинну самоізоляцію, яка спричинена вірусною інфекцією і в разі захворювання має обов’язково виконуватися  хворим, виплили на дані висновки.

Люди, які опинилися в такій ситуації і повинні самоізолюватись, поділяються на два типи:

  • На тих, хто свідомо перебуває на самоізоляції з метою не передати більше нікому цей вірус і зробити свій мінімальний вклад для подолання цієї проблеми.   
  • І на тих, хто просто змушений самоізолюватись, і вбачають в цьому неправильність і не погоджуються з цим (і можуть навіть не дотримуватись).

Взагалі саме відношення людини до цього процесу одночасно і показує здатність кожного типу людей до суспільних соціальних відносин та комунікацій.  

Першому типу людей легко заводити знайомства та друзів. Вони здатні до самопожертви, а їхня соціальна свідомість на більш вищому рівні ніж у другого типу.  

В людей другого типу − все навпаки, адже такі люди більш егоїстичні .   

Що ж до самого перебігу самоізоляції то люди самі вибирають, в яке русло вона піде.   

Перший тип перебігу − позитивний, тобто люди самовдосконалюються, працюють над своїми проблемами, шукають нові хоббі та розваги.  

Другий тип перебігу − оздоровчий, тобто люди акцентують увагу на своєму здоров’ї.  

І третій тип перебігу − негативний, тобто люди можуть впасти в депресію, повністю поринувши у свої проблеми .

Отже, найголовніше берегти себе та своїх близьких!


Завершилася робота учасників «круглого столу», присвяченого роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?»

10 листопада 2020 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету провели «круглий стіл», присвячений роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?».

Із вступним словом на круглому столі виступили к.ф.н., доц. Ліпін М.В., к.ф.н., доц. Боровська Л.О., доц. Радченко С.Л.

У роботі заходу брали участь студенти факультету торгівлі та маркетингу, факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу,  факультету міжнародної торгівлі та права. Найбільш активну участь у дискусії прийняли студенти: Чукун Ілля (ФТМ, 4 к. 7 гр.) Маркевич Орися (ФТМ, 4 к. 5 гр.), Бойко Євгеній (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Каваль Вікторія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Кушнір Анастасія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Луценко Надія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Мартиновська Наталія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Безугла Вероніка (ФЕМП, 1 к. 20 гр.)  Пащенко Ірина (ФМТП, 1 к. 2 гр.), Саковець Іванна (ФМТП, 1 к. 2 гр.).

Розглянуті актуальні питання викликали зацікавленість та дискусію у присутніх.  Велика вдячність усім студентам за участь у «круглому столі», присвяченому роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?».


Відбулося засідання «круглого столу» на тему

«Зона вільної торгівлі Україна-ЄС» у парадигмі світової геополітики»

У рамках Європейських днів торгівлі в Україні кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету 11 листопада 2020 р. організувала проведення студентського круглого столу «Зона вільної торгівлі Україна-ЄС у парадигмі світової геополітики». На початку заходу виступила завідувач кафедри філософії, соціології та політології, професор, д.філос.н. А.А.Кравченко, яка наголосила на важливості студентських наукових досліджень та побажала натхнення усім учасникам «круглого столу». Організатором та т’ютором «круглого столу» був доцент кафедри філософії, соціології та політології, к.іст.н. Л.В.Губицький. У даному науковому заході брали участь студенти ФМТП 1 курс 5 групи, ФФО 1 курс 1 групи, ФТМ 2 курс 21 групи. Запропоновані доповідачами теми, викликали зацікавлення серед учасників.

Доповідачі:

1.ФТМ 2 курс 21 група Соколова Катерина «Міжнародні інтеграційні та дезінтеграційні процеси»

2. ФМТП 1 курс 5 група Шульгач Іван «Процес переговорів щодо підготовки Угоди про зону вільної торгівлі Україна-ЄС»

3.ФМТП 1 курс 5 група Поліщук Марина «ЄС-Україна: поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі»

4.ФМТП 1 курс 5 група Скляр Олена «Зона вільної торгівлі Україна-ЄС: переваги та недоліки»

5.ФМТП 1 курс 5 група Жамойтіна Тетяна «Український експорт до ЄС»

6. ФФО 1 курс 1 група Сінтюк Яна «6 років вільної торгівлі з ЄС: якою має бути нова стратегія України?»

7. ФФО 1 курс 1 група Толмач Анна «Підготовка угоди про зону вільної торгівлі Україна-Туреччина»

         Велика вдячність учасникам та організаторам «круглого столу» за підготовку та участь. Бажаємо усім студентам-пошуковцям натхнення та звершень на науковій ниві.


Zoom-зустріч викладачів кафедри філософії, соціології та політології зі студентами спеціальності «Політологія»

     У теплій та дружній атмосфері кафедра філософії, соціології та політології  продовжує зустрічі зі своїми студентами. Сьогодні це були наші первістки спеціальність 052 «Політологія».

     Zoom-зустріч відкрила завідувач кафедри філософії, соціології та політології А.А. Кравченко, яка обговорила особливості комфортної співпраці студентів та викладачів кафедри: залучення до наукових міжнародних та всеукраїнських конференцій, круглих столів, просвітницько-виховних заходів, студентських наукових клубів тощо. 

         Гарант спеціальності А.М. Міщенко наголосила, що політолог – це спеціалізація, яка дозволяє працювати в галузі політології. Такі люди вивчають політику, як особливу сферу життя та діяльності людей. Функції політолога відносяться до громадської сфери. Такі люди підвищую політичну свідомість громадськості, як правлячої верхівки, так і звичайних людей. Коментарі політологів допомагають суспільству краще зрозуміти, що відбувається на політичній арені в країні та у світі, отримують цінну інформацію своєчасно та на зрозумілому рівні.

        На зустрічі були присутні член групи забезпечення спеціальності «Політологія»  Г.Ю. Воробйова, та куратор групи Л.В Губицький, а  також відповідальна за виховну роботу кафедри І.О. Кизименко.

            У форматі «питання-відповідь» студенти мали можливість поспілкуватись та отримати відповідь у керівництва кафедри на важливі питання щодо освітнього  процесу які їх хвилюють.    


Zoom-зустріч викладачів кафедри філософії, соціології та політології зі студентами спеціальності «Соціологія»

       12 жовтня 2020 року кафедра філософії, соціології та політології провела навчально-виховну зустріч зі студентами спеціальності «Соціологія» 1-го та 2-го курсу навчання.

        Захід проходив у дружній, комфортній атмосфері, у форматі «питання-відповідь». Студенти мали можливість поспілкуватися з завідувачем кафедри Кравченко А.А., гарантом спеціальності  «Соціологія» Шуст Н.Б., та членами групи забезпечення спеціальності «Соціологія» Кухтою М.П., та Крамар Т.В. Були присутні і наставники академічних груп.

         Кравченко А.А.  зазначила, що місія кафедри направлена на отримання  студентами  високого рівня знань в сфері соціології, а також зауважила, що основою роботи кафедри є студентоцентризм та об'єднавча співпраця студентів та викладачів.

         Гарант спеціальності  Шуст Н.Б.,  наголосила, що у навчальних планах враховані сучасні вимоги до професіоналів із соціології, передбачені для вивчення і практичного впровадження навчальні дисципліни й такі форми їхнього введення в навчальний процес, які забезпечують необхідну науково-теоретичну й методичну базу - знання, уміння, навички, що дають змогу випускникам освітнього ступеня «бакалавр» творчо й ефективно самореалізуватися в професійній діяльності. Було обговорено ряд важливих питань: дистанційне навчання та підготовка до написання курсових робіт.

       Як висновок було зазначено, що такі зустрічі студентів з випускаючою кафедрою мають стати доброю традицією.


Перші студенти-політологи в КНТЕУ

«Політологія? Що? Це ким ти будеш після закінчення університету?» - такі питання чув, напевно, кожен з нас, студентів факультету міжнародної торгівлі і права за спеціальністю 052 «Політологія» Київського національного торговельно-економічного університету. Справді багато питань виникало під час вступної компанії та виникає і досі. Цікава та нова для нашого університету спеціальність була для нас чимось незрозумілим та недосяжним, але все склалось набагато легше та цікавіше.

Ми стали першою групою в КНТЕУ, яка вчиться за спеціальністю «Політологія», та першими в Києві, хто вчиться за освітньою програмою «Політологія міжнародних відносин». І знаєте, це приємно - бути першими в своїй справі. Перші три тижні навчання дали нам зрозуміти, що ми зробили правильний вибір: цікаві предмети, досвідчені викладачі - все це не може не радувати. На жаль, ми змогли тільки раз побувати в корпусах університету через карантин, але зовсім скоро ми побачимо всі переваги офлайн навчання в університеті. В цілому, ми хочемо сказати, що нова спеціальність це зовсім не страшно, а навчання в КНТЕУ багатогранне та цікаве.

Студенти-соціологи у мистецькому просторі ARTAREA

У Столичному мистецькому просторі ARTAREA виставку “Секрети геніальності” художника Івана Марчука - єдиного українського митця, який потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності», відвідали студенти спеціальності "Соціологія". Доробок художника налічує близько п’яти тисяч творів, з найвідомішими шедеврами яких познайомились студенти нашої кафедри. Обговорення творчості Івана Марчука відбулось на семінарському занятті з дисципліни "Культурна спадщина України".


Наші майбутні соціологи – перша зустріч

Перша довгоочікувана зустріч! Наші майбутні соціологи! Щиро вітаємо зі вступом до родини ФОАІС! Разом з кафедрою філософських та соціальних наук Ваші мрії стануть реальністю. Попереду цікаве студентське життя.


 

Презентація нової спеціальності 054 "Соціологія"

21 березня 2019 року з нагоди урочистостей до Дня народження факультету ФОАІС, кафедра філософських та соціальних наук презентувала нову спеціальнісь 054 "Соціологія".


100 років від дня проголошення Соборності УНР і ЗУНР

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року −  це історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Ця подія ознаменувала  процес українського державотворення та увінчала столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній  державі.

Комуністичний тоталітарний режим намагався викорінити з історичної пам’яті події, пов’язані з проголошенням незалежності УНР і об'єднання УНР і ЗУНР в одну державу. Пам’ять про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Українську державу зберігали мешканці Західної України й українська політична еміграція в країнах Західної Європи й Америки. Об’єднання українських земель відбулося  сааме з ініціативи і власної волі українців. Ідея соборності України була ключовою для наступного покоління учасників українського визвольного руху у XX столітті. 

Сучасна російсько-українська війна для українців є продовженням столітньої боротьби за державну незалежність. В ході сучасної російсько-української війни українські військові, так само, як і їхні попередники 100 років тому, відстоюють не лише незалежність, а й соборність України. В лавах Збройних сил України  за цілісність нашої держави борються вояки, що походять з усіх її куточків. 100-ліття соборності України є приводом нагадати про єдність і неподільність українських земель.


Студенти ФТМ та ФОАІС відвідали Національний музей «Чорнобиль»

   20 грудня 2018 року з ініціативи кафедри філософських та соціальних наук, в рамках вивчення дисципліни «Історія України» та з нагоди вшанування «Героїв Чорнобиля», студенти 1-го курсу 9-ї групи ФОАІС та 11 групи ФТМ відвідали Національний музей «Чорнобиль».

Студенти ознайомились з експозицією музею, що  налічує близько 7 тисяч експонатів — розсекречені документи, карти, фотографії, пам'ятки народної архітектури Полісся, зібрані експедиціями музею у Чорнобильській зоні відчуження. Експозиція розповідає про героїчну, самовіддану працю людей багатьох професій — цивільних і військових — по ліквідації наслідків найбільшої техногенної та радіоекологічної катастрофи сучасності — ядерної аварії на Чорнобильській АЕС; відображає пост-чорнобильську екологічну ситуацію в Україні, міжнародне співробітництво з питань обмеження наслідків Чорнобильської катастрофи. Оснащена експозиція сучасними аудіовізуальними та інформаційно-довідковими технічними засобами, діючими макетами, які розширюють хронологічні та тематичні рамки музею, підсилюють достовірність існуючої експозиції, а електронна «Книга пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» дає можливість ширше осягнути масштаби трагедії через долі тисяч людей.


24 серпня 2018 року наша країна відсвяткувала 27 річницю незалежності. Це надзвичайно важливе свято для кожного українця. Історія державотворення незалежності України завжди була нелегкою, адже століттями тривала боротьба за незалежність, суверенність кордонів і право на само ідентичність мови та культури. Тому 24 серпня прийнято згадувати героїв нації, які своїм внеском зробили Україну такою, яка вона є сьогодні.

16 липня 1990 року Верховною Радою Української PCP прийнята Деклара́ція про́ держа́вний сувереніте́т Украї́ни — документ про проголошення державного суверенітету України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України». 24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила історичний документ – Акт проголошення незалежності,  який 1 грудня 1991 року підтвердив український народ на Всеукраїнському референдумі. Цю дату вважають утворенням сучасної незалежної української держави.  


Презентація комп’ютерного класу кафедри філософських та соціальних наук

2 березня 2018 року відбулася презентація комп’ютерного класу кафедри філософських та соціальних наук (корп. Д, ауд.108). Викладачі кафедри активно використовують новітні технології в освітньому процесі і тому наявність комп’ютерного класу допомагає підвищити якість навчання.

Продемонстроване під час презентації програмне забезпечення дозволяє виконувати декілька важливих навчальних завдань. Зокрема, проведення залікового та модульного контролю із навчальних дисциплін кафедри, складання академзаборгованості студентами денної і заочної форм навчання, проведення інтерактивних практичних занять тощо.

Присутні на презентації студенти лише підтвердили ефективність роботи комп’ютерного класу успішно завершеним тестуванням із навчальної дисципліни «Політологія».



125 років від дня народження основоположника і теоретика українського футуризму Михайля Семенка

31 грудня 1892 р. народився основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм) Михайль Семенко – поет, невтомний організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань. Він гуртував навколо себе літераторів, художників, театралів; епатував і «спалював свій „Кобзар”», створював нову українську літературу і вписував її в загальносвітовий контекст, модернізувавши українську лірику урбаністичною тематикою, сміливими експериментами з формою вірша, запровадивши свіжі (навіть епатажні) образи і нові слова, покликані відбити нову індустріалізовану добу. Семенко став яскравим представником Розстріляного відродження.

Роль Семенка настільки масштабна та грандіозна і водночас недооцінена, що важко її адекватно окреслити. Він починає зі скандалу та епатажу, але ця роль функціональна. Йому потрібно порушити основи, струснути пил і розхитати скам’яніле суспільство та мистецтво, які склались на момент його приходу. В його творчості можна простежити впливи багатьох поетів, але не можна сказати, що він наслідував російський чи італійський футуризм – він створив явище справді українського футуризму.

Інтерес Семенка до літератури і передовсім до футуризму поступово формується у студентські часи. Перша збірка «Prelude» (1913) була написана переважно в символістському дусі. Її привітно зустріли критики «Української хати», – одинокого тогочасного літературного журналу – які похвалили поета за гарні метафори і добір слів, не підозрюючи, що далі на них чекає. Кажуть, що Семенко соромився цієї першої книги, але це неправда, адже всі вірші із «Prelude» Семенко долучив до «Кобзаря» (1924) і супроводив їх підписом авторства Олени Гуро: «Созданное уже не принадлежит тебе».

Проте він досить швидко змінює орієнтири та вподобання, і в листопаді 1913 року в Києві засновує першу українську футуристську групу «Кверо» (від лат. слова «шукати»), яку складають троє учасників: сам Михайль Семенко, його брат Василь і художник Павль Ковжун. Вихід першої футуристської книжки Семенка «Дерзання» було приурочено до ювілею Тараса Шевченка, який святкували тихо і підпільно.

Своїми збірками — «Дерзання» і «Кверофутуризм» (1914) та вміщеним в останній маніфестом Семенко розпочав паралельно до виниклого в Україні російського кубо- і егофутуризму (Бурлюк, Кручоних, Хлєбников) течію українського кверофутуризму — мистецтва шукання.

Семенкова деконструкція мала на меті руйнування до самого фундаменту, на якому мало б вирости метамистецтво, яке б синтезувалось із наукою. Тобто це не була деконструкція для деконструкції, вона завжди мала сенс, зміст і мету. Революція спокушає Семенка ідеями оновлення, творення всього нового, нової людини. Семенко вважав за свій обов’язок розказати про ширші обрії, про європейське мистецтво.

Поет використовував багато псевдонімів. У газеті «Боротьба» і в журналі «Мистецтво» він друкував сатиричні вірші та художні твори як Яків Мошек. Статті він зазвичай друкував під псевдонімом Мертвопетлюйко, а Бібліотеку «Універсального журналу» видавав під іменем Лесь Горенко.

1925 року виходить перевидання поезофільму «Степ» і збірка «У революцію», і це останні речі, де Семенко ще пише в дусі революційного футуризму. В цей час він переїздить із Харкова до Одеси, де півтора роки працює на Одеській кінофабриці. До нього долучилися всі його друзі, які писали сценарії, і це свідчить про великий вплив Семенка на навколишніх. Семенко брав участь у роботі над багатьма фільмами як редактор, зокрема у «Шевченку» Петра Чардиніна.

1927 року виходить збірка «Зустріч на перехресній станції», яку оформив Володимир Татлін. Це передувало виходу «Нової генерації» - найважливішого організаторського досягнення Семенка, адже журнал виходив аж до 1930 року.

Сильно критикований, Семенко відійшов від футуризму, ставши співцем більшовицької революції (збірки «Малий кобзар і нові вірші», 1928; «Європа й ми», 1929). На початку 1930-х років поет визнав «помилковість» своїх колишніх позицій, виявом чого й були збірки «Сучасні вірші» (1931), «З радянського щоденника» і «Китай в огні» (1932) та «Міжнародні діла» (1933). Але це не допомогло поету. 26 квітня 1937 року Семенка заарештували, а 24 жовтня – розстріляли у Києві. Похований Михайль Семенко в одній із братських могил в Биківнянському лісі.

Послідовників Семенка також розстріляли, що призвело до того, що про нього не залишили мемуаристики, яка б окреслювала його не як батька українського футуризму, а як людину. Відомо лише, що він курив люльку і цигарки. Донька Остапа Вишні розказувала, що Михайль Семенко виходив з будинку і голосно казав «Хочете, підемо кокаїну понюхаємо?», а діти у дворі сміялися і розбігалися.


125 років від дня народження Миколи Куліша

«Дуже скромна, непомітна, з зовнішнього боку неімпозантна, одне слово, нерепрезентативна людина, – описував Миколу Куліша Віктор Петров у праці «Українські культурні діячі УРСР – жертви большевицького терору». – У скромному вбранні, в темній сорочці з вузенькою стрічкою, Микола Куліш нагадував швидше вчителя сільської школи, справляв враження швидше кооперативного діяча районового маштабу, ніж драматурга столичного театру, яким він був»

18 грудня минуло 125 років від дня народження Миколи Куліша – українського письменника, режисера, драматурга, громадського діяча, журналіста, педагога.

Микола Куліш народився в селищі міського типу Чаплинка (зараз – територія Херсонської області) у родині селянина Гурія Куліша та матері – станової козачки з Полтавщини.

З середини 1920-х років Микола Куліш поступово стає однією з центральних постатей українського літературного, громадського і мистецького життя, а також центральною постаттю тодішньої української драматургії. Через це у листопаді 1926 року його було обрано президентом «ВАПЛІТЕ» і до січня 1928 року він обіймав цю посаду. У 1926–1928 роках входить до складу редакційної колегії журналу «Червоний Шлях», друкується в альманасі «Літературний ярмарок», пише статтю «Критика чи прокурорський допит», де захищає право митця на самобутність та внутрішню незалежність. З кінця 1929 – член президії нового літературного об’єднання «Пролітфронт».

Проте з початком 1930-х років у житті Миколи Куліша настають трагічні сторінки: більшість його творів, що доти були досить популярними, зазнають великої політичної та естетичної критики. За допомогою пробільшовицьких літературних критиків та літературознавців творчість Миколи Куліша стає однією із негативних тенденцій у тогочасній українській літературі. Вищі ешелони влади, а потім і публіка категорично не сприйняли драму «Маклена Граса».

Після того як Микола Куліш на недовгий час покидає Харків і мандрує Херсонщиною, бачачи Голодомор 1933 року, він починає розчаровуватися у революційних ідеях. У цей час проти нього спрямовується ідеологічна кампанія, у ході якої затверджується, що п’єси «Народний Малахій», «Мина Мазайло», «Патетична соната» мають за основу ворожі комуністичному режиму погляди.

На першому всесоюзному з’їзді радянських письменників, що відбувся 17 серпня – 1 вересня 1934 року Миколу Куліша оголосили буржуазно-націоналістичним драматургом.

У грудні 1934 року, після похорону свого друга Івана Дніпровського, Миколу Куліша було заарештовано органами НКВС і звинувачено у приналежності до націоналістичної терористичної організації і зв’язках з ОУН. Під час судового процесу у «Справі боротьбистів» в березні 1935 року виїзною Військовою колегією Верховного суду разом з Г. Епіком, Є. Плужником, В. Підмогильним, О. Ковінькою та іншими засуджений до 10 років Соловецьких таборів.

На Соловках утримувався в суворій ізоляції. 3 листопада 1937 року, за постановою особливої трійки НКВС по Ленінградській області від 9 жовтня 1937 р., розстріляний в урочищі Сандармох Медвеж’єгорського району, Карелія, у складі т. зв. «Соловецького етапу» у кількості 1111 осіб, разом із Валер’яном Підмогильним, Юрієм Мазуренком та Григорієм Епіком.

Микола Гурович Куліш — один із засновників нового українського театру, викривач соціальних та ідеологічних ілюзій, який, як і герої його творів, став жертвою більшовицького терору.

Драматург Микола Куліш вимагав, «щоб глядачі не плескали в долоні, а мовчки й суворо вийшли з театру й знали, що голод і революція залишаються голодом і революцією».


100 років від дня проголошення Першого Універсалу УЦР

Перший Універсал Української Центральної Ради — перший державно-політичний акт, універсал Центральної Ради, що проголосив автономію України. 10 червня (23 червня за новим стилем) 1917 р. УЦР оприлюднила свій Універсал, котрий зачитав на Всеукраїнському військовому з'їзді В. Винниченко. «Віднині, –  було сказано в Універсалі, – «не розриваючи з державою російською, хай народ український на своїй землі має право сам порядкувати своїм життям». В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде «творити новий лад вільної автономної України».

Наприкінці травня Центральна Рада вислала до Петрограду делегацію на чолі з В. Винниченком, М. Ковалевським. Делегація домагалася українізації війська, адміністрації, шкільництва, а також щоб Тимчасовий уряд Росії висловив своє принципове ставлення до можливості надання автономії України. У відповідь на відмову Тимчасового уряду Центральна Рада видала свій Перший Універсал.

Окрім вище писаних вимог делегації були й такі положення: Україна проголошується автономною, УЦР ставала вищим державним органом влади в Україні до скликання Всенародних українських зборів; до населення заклик – створювати підпорядковані УЦР органи влади на місцях; створення української державної скарбниці за рахунок спеціального податку з населення; участь представників усіх національностей у державотворчих процесах в Україні та необхідність розробки закону про землю, за яким право порядкувати землю належало б винятково народові України; також була висловлена надія, що неукраїнські народи, що проживають на території України, разом з українцями будуть будувати автономний устрій.

Стан справ в Україні, зокрема проголошення Першого Універсалу, занепокоїв російські офіційні кола в Петрограді, у червні до Києва прибула делегація Тимчасового уряду, що провела переговори з українськими представниками в складі М. Грушевського, В. Винниченка і С. Петлюри. У результаті було досягнуто порозуміння між Центральною Радою і Тимчасовим урядом. Міністри Тимчасового уряду визнали право України на автономію та погодилися з тим, що Центральна Рада, фактично, перетворилася на законодавчий орган та разом із Генеральним секретаріатом стали крайовими органами влади в Україні. Центральна Рада у свою чергу визнавала майбутні Всеросійські установчі збори і до їх скликання зобов'язувалася не здійснювати ніяких таємних заходів щодо встановлення автономії України.

У Першому Універсалі УЦР був зроблений перший, досить великий до незалежності та подальшого кращого життя України, крок. Він став надзвичайно важливим засобом розвитку національної державності, оскільки юридично закріплював політичні, економічні, соціальні та інші основи суспільного життя українців.

Хоча Універсал був за змістом, у значній мірі, декларативним, однак відіграв вагому роль у юридичній визначеності української держави. В універсалі знайшла відображення динаміка розвитку і ствердження основ національної державності, що є позитивною особливістю українського державотворення.


100 років від дня проголошення Першого Універсалу УЦР та створення власного українського уряду – Генерального секретаріату

Проголошення В.Винниченком І Універсалу

«Тільки національно- територіальна автономія України у змозі забезпечити потреби українського народу і всіх інших народів, що живуть на Українській землі» − цю фразу можна назвати основним орієнтиром Центральної Ради у складному процесі українського державотворення. Логічним наслідком такої позиції стало проголошення Першого Універсалу УЦР і створення 28(15) червня 1917 р. власного українського уряду – Генерального секретаріату.

Очолив Генеральний секретаріат В. Винниченко. Перший склад Генерального секретаріату складався з 8 генеральних секретарів та генерального писаря:

В. Винниченко (ген. секр. внутрішніх справ)

Б. Мартос (ген. секр. земельних справ)

С. Петлюра (ген. секр. військових справ)

В. Садовський (ген. секр. судових справ)

І. Стешенко (ген. секр. освіти)

С. Єфремов (ген. секр. міжнаціональних справ)

М. Стасюк (ген. секр. продовольчих справ)

Х. Барановський (ген. секр. фінансів)

П. Христюк (ген. писар)

Першим документом, який заклав основу програми діяльності уряду, стала Декларація Генерального секретаріату, вперше оприлюднена В.Винниченком на пленарному засіданні УЦР 26 червня.

У результаті переговорів УЦР з міністрами Тимчасового уряду в Києві Генеральний секретаріат був визнаний як крайовий орган управління в Україні, склад якого затверджувався Тимчасовим урядом зі згоди УЦР.

У ході наступних переговорів у Петрограді українська делегація вимагала у Тимчасового уряду затвердження Статуту Генерального секретаріату, який був затверджений УЦР і названий «першою конституцією України».

Переговори завершилися тим, що прем’єр-міністр Росії О.Керенський підписав «Інструкцію Генерального секретаріату Тимчасового уряду на Україні» – нормативно-правовий акт, обов’язковий до виконання місцевими органами в Україні (замість Статуту Генерального секретаріату). Згідно з «Інструкцією», повноваження Генерального секретаріату значно обмежувалися і поширювалися лише на Київську, Волинську, Полтавську, Подільську та частково Чернігівську губернії. Скорочувалась кількість секретарств (яка на той час досягла 14).

З компетенції Генерального секретаріату вилучалися військові, продовольчі та судові справи, шляхи сполучення, пошта і телеграф. Відповідно до «Інструкції», УЦР могла лише висувати кандидатів на посади генеральних секретарів, яких призначав Тимчасовий уряд.

Генеральний секретаріат діяв до 22 (9) січня 1918 р., коли (після проголошення IV Універсалу про незалежність УНР) був перейменований на Раду народних міністрів УНР. Незважаючи на всі обмеження і суперечності у діяльності Генерального секретаріату, він став важливою ланкою у процесі українського державотворення, заклавши підвалини і сучасної системи виконавчої влади.


Під час святкування Дня Науки професора, доктора філософських наук Хоружого Григорія Фоковича було нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти». Колектив кафедри філософських та соціальних наук КНТЕУ вітає колегу з нагородою та бажає подальших наукових звершень!


 


6-го квітня 2017 року відомий американський професор Маркус Джоб прочитав лекцію в КНТЕУ на тему «Мартін Лютер та реформації» для студентів 13, 14 та 15 груп першого курсу факультету ресторанного, готельного та туристичного бізнесу. Тема була цікавою та корисною, оскільки студенти не лише сприймали інформацію англійською мовою, а й вчилися логічно мислити та виражати свої думки. Професор Маркус Джоб яскраво відтворив хід історії, а також пояснив передумови та причини Реформації під проводом Мартіна Лютера. Крім того, на лекції в рамках розгляду теми протестантизму була представлена цікава статистика стосовно світових релігій. Зокрема, як зазначив професор Маркус Джоб, християнство є передовою релігією у світі, а протестантів серед усіх найбільше − близько 2 мільйонів людей.

Отже, лекція викликала значний інтерес у студентів, які висловили побажання,  щоб такі зустрічі в КНТЕУ проводились частіше.


Завідувач кафедри філософських та соціальних наук, доктор політичних наук, професор Н. А. Латигіна взяла участь у серії практичних семінарів з новітніх технологій вивчення та викладання англійської мови, організованих Cambridge University Press за ініціативи завідувача кафедри іноземної філології та перекладу КНТЕУ Латигіної А.Г. і старшого викладача Колот Л.А.



«Лауреат нагороди Івана Крип’якевича»

Колектив кафедри філософських та соціальних наук вітає свого колегу доктора філософських наук, професора Хоружого Г.Ф. із нагородженням медаллю «Лауреат нагороди Івана Крип’якевича» Академії наук вищої освіти України за наукові праці.

02.07.2017
41571
6543
остання редакція 23.04.2024
41571