logo
Кафедра економічної теорії та конкурентної політики
Кафедра економічної теорії та конкурентної політики
logo
Кафедра економічної теорії та конкурентної політики
img

Дайджест світу конкуренції та монополії

економічної теорії та конкурентної політики

До Вашої уваги найактуальніші новини зі світу антитрасту, посилання на інтерв'ю з лідерами конкурентних відомств, огляди справ про порушення законодавства у сфері економічної конкуренції, реакції монополістів на рішення регуляторів та ін., які кафедра підготувала для того, аби Ви були вкурсі змін у конкурентному середовищі світу! 


Антимонопольний комітет зобов’язали розглянути скаргу Ланета на медіагрупи

Господарський суд Києва 31 січня  2022 року зобов'язав Антимонопольний комітет України розглянути заяву Мережі Ланет щодо антиконкурентної поведінки чотирьох найбільших медіагруп. Йдеться про скаргу компанії на дії медіагруп ( StarLightMedia, Медіа Групи Україна, 1+1 media та Інтер Медіа Груп), які навесні 2021 року розірвали контракти на ретрансляцію своїх каналів у мережі провайдера.Повний текст новини.

Віктор Мазур, засновник Ланет


Підтримка застосування правил державної допомоги в Україні

Лекція в межах проєкту SESAR "Підтримка застосування правил державної допомоги в Україні" голови АМКУ Ольги Піщанської про підтримку державою індустріальних парків на прикладі рішення Сумської міської ради щодо створення парку «Суми». Повний текст новини.

Лекція присвячена наступним питаннням:

- На кого поширюються правила державної допомоги у випадку створення індустріального парку?  

- На що можуть витрачатися кошти в рамках такого фінансування?  

- Яких помилок припускаються ініціатори на старті проєкту і як їх виправити?  


АМКУ дозволив «Mastercard» та «Visa» зменшити міжбанківську комісію (інтерчейндж)

Антимонопольний комітет України дозволив компаніям «Mastercard Europe S.A.» (м. Ватерлоо, Бельгія) та «Visa International Service Association» (м. Фостер-Сіті, Каліфорнія, США) зменшити розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій, що визначаються платіжною організацією платіжної системи щодо відповідних споживчих платіжних облікових реквізитів та сплачуються еквайром на користь емітента в Україні. Повний текст новини.


АМКУ назвав умови договорів Нафтогазу з теплокомуненерго дискримінаційними і вимагає їх перегляду

Антимонопольний комітет України зажадав від ТОВ "ДК "Нафтогаз Трейдинг" протягом 10 днів змінити умови договорів на постачання природного газу з виробниками теплової енергії, як дискримінаційні стосовно цих підприємств, і припинити зловживання монопольним становищем. Повний текст статті.


Кого вважати олігархом?

Нещодавнє прийняття закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" не на жарт збурило суспільство і ділову спільноту.

Звучали заяви, що боротися з олігархами потрібно шляхом посилення антимонопольного і антикорупційного законодавства, легалізацією політичного лобізму та підвищення прозорості володіння бізнес-активами та медіа. 

Натомість, закон про олігархів містить низку юридичних недоліків та колізій, які врешті унеможливлять його ефективне застосування та досягнення мети, яку ставили перед собою автори цього закону.  

Про закон про олігархів, його недоліки та колізії читайте у новій статті Olexandr Dyakulych, радника практики антимонопольного та конкурентного права Arzinger law firm. Спеціально для Економічна правда. Повний текст статті за посиланням


Антимонопольний комітет України. Державна допомога у сфері транспорту

Перевезення пасажирів громадським транспортом - це послуга загального економічного інтересу. Отже у частині компенсації обґрунтованих витрат фінансова підтримка надавачу таких послуг не визнається державною допомогою.

Але вона є держдопомогою, якщо обґрунтованість не доведена. Як визначити цю обґрунтованість?

Про нюанси голова АМКУ Ольга Піщанська розповідає на прикладі справи КП «Миколаївпастранс».


Epic Games проти Apple

У Каліфорнії завершилася публічна частина процесу Epic Games проти Apple — останній день був присвячений дебатам сторін та фінальним заявам. У всьому процесі є два ключових питання, якими були присвячені дебати. Перший питання —  що рахувати ринком, коли мова йде про iOS App Store та ігрові додатки у ньому. Другий питання — це те, що треба використати в якості антимонопольного заходу. Текст статті за посиланням.

31.10.2021
41046
975
остання редакція 03.02.2022
41046