logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
img

Новини кафедри за 2022 рік

комп'ютерних наук та інформаційних систем

02 грудня 2022 року 

Звіт про проведену профорієнтаційну роботу в закладах середньої освіти кафедрою комп'ютерних наук та інформаційних систем ДТЕУ (02.12.2022

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 02.12.2022 року було проведено відеоконференцію із учнями комунального закладу освіти "Новоархангельський науковий ліцей "Лідер"  Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області.
Організатори зустрічі доцент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем проф. Томашевська Т.В., асистент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Юрченко Ю.Ю..
Зустріч провели доцент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем проф. Томашевська Т.В., та асистент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Юрченко Ю.Ю. на якій було висвітлено питання вступу та навчання в Державному торговельно-економічному університеті за спеціальностями 122 «Комп'ютерні науки» та 126 «Інформаційні системи і технології»
Захід відбувся в рамках конференції Google Meet 02.12.2022 о 11:50 за посиланням
https://meet.google.com/kui-emaj-gbo 

Загальна кількість присутніх учасників конференції (учнів) 24 особи.

25 листопада 2022 року 

Панченко Віталій, студент ФІТ, група 2-9, ОС «Молодший бакалавр», брав участь у VI Міжнародній науково-практичній конференції «Прикладні системи та технології в інформаційному суспільстві», що відбулась у КНУ ім. Т. Шевченка, Київ, 30 вересня 2022 р.

Компанець Владислав, студент ФІТ, група 2-9, ОС «Молодший бакалавр», брав участь ХХ Міжнародній науково-практичній конференції «Математичне та програмне забезпечення інтелектуальних систем. МПЗІС – 2022», що відбулась у ДНУ ім. О. Гончара, Дніпро 23-25 листопада 2022 р.

В результаті зроблено публікації.

  1. Філімонова Т.О., Самойленко Г.Т., Панченко В.А.  Розв’язування нелінійних рівнянь мовою Python. Прикладні системи та технології в інформаційному суспільстві: зб. тез доповідей і наук. повідомл. учасників VI Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 30 вересня 2022 р.) / за заг. ред. В. Плескач, В. Зосімов, М. Пирог – К.: Київський нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, 2022. – С. 249 – 253.

  2. Філімонова Т.О., Компанець В.С. Інтерполяційний багаточлен Лагранжа з використанням Python.  Математичне та програмне забезпечення інтелектуальних систем (МПЗІС-2022): Тези доповідей XХ Міжнародної науково-практичної конференції, Дніпро, 23-25 листопада 2022 р. / Під загальною редакцією О.М. Кісельової. – Дніпро: ДНУ, 2022. – С. 213 – 214.

18 листопада 2022 року 

18 листопада 2022 р. в Сумському державному педагогічному університеті імені А.С.Макаренка відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-методична інтернет-конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022» Форум молодих дослідників».

У роботі конференції (секція «Проблеми комп’ютерних наук та методики навчання інформатики») взяли  участь студенти групи ФІТ-1-10 освітнього рівня «бакалавр» В.Кулініч, І.Проценко, Д.Околот, О.Пацан, які виступили з доповідями. 

На основі доповідей було надруковано тези у збірнику матеріалів конференції:

  1. Кулініч В., Проценко І. Реалізація моделі машинної мови на мові Python. Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022 Форум молодих дослідників»: матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених (18 листопада 2022 р., м. Суми) – Суми: [СумДПУ імені А.С.Макаренка], 2022. С.115-116.

  2. Околот Д. Алгоритми шифрування даних. Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022 Форум молодих дослідників»: матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених (18 листопада 2022 р., м. Суми) – Суми: [СумДПУ імені А.С.Макаренка], 2022. С.119-120.

  3. Пацан О. Автоматизована система перевірки лабораторних робіт з програмування. Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022 Форум молодих дослідників»: матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених (18 листопада 2022 р., м. Суми) – Суми: [СумДПУ імені А.С.Макаренка], 2022. С.121-122.

Студенти В.Кулініч, І.Проценко, Д.Околот, О.Пацан отримали сертифікати учасників конференції.

18 листопада 2022 року 

18 листопада 2022 р. в Сумському державному педагогічному університеті імені А.С.Макаренка відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-методична інтернет-конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022» Форум молодих дослідників».

У роботі конференції (секція «Проблеми комп’ютерних наук та методики навчання інформатики») взяла участь студентка групи ФІТ-1-10мб, освітнього рівня «молодший бакалавр» А.С.Шамігулова. Вона здійснила доповідь на тему «Порівняльний аналіз offline середовищ розробки програм на мові Python».

На основі доповіді було надруковано тези доповіді у збірнику матеріалів конференції:
Шамігулова А.С. Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу «ІТМ*плюс-2022 Форум молодих дослідників»: матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених (18 листопада 2022 р., м. Суми) – Суми: [СумДПУ імені А.С.Макаренка], 2022. С.124-125.

Студентка А.С.Шамігулова отримала сертифікат учасника конференції.

16 листопада 2022 року 

16 листопада відбулася Міжнародна наукова інтернет- конференції на тему "Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення" на якій виступив з доповіддю доцент кафедри КНтІС С.Шклярський. 

Доповідь “ТЕСТУВАННЯ КОРИСТУВАЛЬНИЦЬКОГО ІНТЕРФЕЙСУ МОБІЛЬНОГО ДОДАТКУ” присвячена підходам до вирішення  проблем, що виникають під час проектування та юніт-тестування мобільних додатків, що будуються на сучасних фреймворках.
Тези доповіді опубліковані у збірнику конференції.


05 листопада 2022 року 

5 листопада 2022 року у Державному торговельно-економічному університеті відбувся перший загальноуніверситетський День вступника Вступної кампанії 2023.

Викладачі кафедри Представляли кафедру комп’ютерних наук та інформаційних систем – Томашевська Тетяна Володимирівна та Шклярський Сергій Михайлович – провели гостям екскурсію по університету, ознайомили з матеріально-технічною базою та програмним забезпеченням ДТЕУ. Гості відвідали наші лабораторії, де викладач кафедри Юрченко Юрій Юрійович провів майстер-клас «Використання та реалізація ОС Windows Server 2019 на підприємстві» та дружньо поспілкувався з майбутніми вступниками про специфіку представлених освітніх програм, розкрив особливості навчання за спеціальностями 122 «Комп'ютерні науки» та 126 «Інформаційні системи і технології», відповів на актуальні питання щодо перспектив працевлаштування за даними спеціальностями, а також можливостей кар’єрного зросту.


04 листопада 2022 року 

Профорієнтаційна зустріч з учнями випускних класів

Профорієнтація відіграє важливу роль у житті кожної людини, адже вибір професії – це один з найважливіших кроків у житті. Від того, наскільки обрана професія відповідає інтересам випускника, значною мірою залежить і успіх у їх подальшій професійній кар’єрі. Обрана професія повинна подобатись – і тоді людина буде працювати з натхненням, намагатись розвиватися у потрібному напрямі.

Професії ІТ-галузі мають певну специфіку, якої не видно на перший погляд. Сучасний айтішник – це постійна робота над собою, постійне самовдосконалення.

3 особливостями майбутньої професії майбутніх випускників загальноосвітньої школи м.Глухова Сумської області ознайомив завідувач кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем, доктор фізико-математичних наук, професор Олег Іванович Пурський. Зустріч з учнями проходила в онлайн режимі, з використанням засобу для відеоконференцій ZOOM.

Під час профорієнтаційної бесіди учням було надано відомості про Державний торговельно-економічний університет, продемонстровано відеоролики, які розповідають про умови навчання в університеті, умови проживання в гуртожитках університету. Олег Іванович ознайомив учнів з колективом кафедри, розкрив особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології», аргументував переваги цих професій, навів приклади посад, на яких можуть працювати фахівці з даних спеціальностей.

Як зазначив Олег Іванович у своїй розповіді, галузь інформаційних технологій бурхливо розвивається і є однією з найбільш оплачуваних галузей, що обумовлює значну конкуренцію на ринку праці і пояснює високий рівень вимог до бакалаврів спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології».


27 жовтня 2022 року 

27 жовтня 2022 року о 10:05 (друга пара) відбулося відкрите заняття Юрченка Юрія. Юрійовича з начальної дисципліни  "RAID-МАСИВИ ДАНИХ ТА РОЗПОДІЛЕНІ СЕРВЕРНІ СИСТЕМИ".  на тему «Огляд та основні можливості ОС Windows Server.» для студентів 3-го курсу факультету інформаційних технологій групи  3-4, 3-5, 3-6, 3-11 та 3-12. 
На лекції було розглянуто: Системні вимоги при плануванні придбання і установки сервера .  Основні можливості системи Windows Server. Основні сервіси. Active Directory. IntelliMirror. Terminal Services. Windows Script Host. Windows Server 2019.  Служба DHCP. Особливості служби DHCP в системах сімейства Windows Server. Авторизація сервера DHCP в Active Directory.


17 червня 2022 року 

17 червня відбулася відкрита лекція на тему "Ведення бізнесу в умовах війни. Соціальна відповідальність бізнесу" для студентів кафедри комп'ютерних наук та інформаційних систем.

Лектор Тищенко Ігор надав інформацію щодо актуальних засобів інтернет діяльності та правил використання інформаційних ресурсів для досягнення поставленої мети.


31 травня 2022 року 

31 травня на кафедрі комп'ютерних наук та інформаційних систем державного торговельно-економічного університету відбувся день відкритих дверей.

Присутнім на заході завідувач кафедри Пурський О.І. розповів про спеціальності "Комп'ютерні науки" та "Інформаційні системи і технології", яким навчає кафедра. Та про дисципліни, які вивчають студенти.

Також, були запитання щодо механізму вступу на пропоновані спеціальності.

Дякуємо всім присутнім!


31 травня 2022 року 

День відкритих дверей кафедри комп'ютерних наук та інформаційних систем

Тема: Презентація освітніх програм "Комп'ютерні науки" та "Інформаційні системи і технології"

Час проведення: 31.05 2022 о 14:00

Посилання в Zoom: https://us02web.zoom.us/j/86066388804?pwd=czZ3YWxHY2JQekRqSFhiVVBkbnpGdz09

Ідентифікатор конференції: 860 6638 8804

Код доступу: PaKsx6


31 травня 2022 року 

День відкритих дверей кафедри комп'ютерних наук та інформаційних систем

Запрошуємо абітурієнтів та майбутніх абітурієнтів на день відкритих дверей кафедри.
Презентація освітніх спеціальностей:

  • 122 "Комп’ютерні науки";
  • 126 "Інформаційні системи і технології".

Спілкування з викладачами та умови вступу на освітні програми до ДТЕУ.

Чекаємо на вас 31 травня о 14:00. Презентація відбудеться на платформі Zoom.

Деталі зустрічі та посилання на презентацію з’являться 30 травня на сторінках кафедри.

Реєстрація на зустріч: https://forms.gle/4RWNcgifz988ExQ96


10 травня 2022 року 

Тема: Лекція "Алгоритмізація і програмування"

Час: 10 травня 2022 08:20 

Посилання на конференцію Zoom

https://us04web.zoom.us/j/9667531145?pwd=TTBXVzEwTHRaRVlIUFR6Nmg1eVV1QT09

Ідентифікатор конференції: 966 753 1145

Код доступу: rome202

2 лютого 2022 року 

Лекція для студентів І-ІІ курсів

2 лютого 2022 року співробітник компанії NIX Solutions Богдан Онищенко провів лекцію для студентів 1-2 курсів спеціальності «Комп’ютерні науки», які навчаються за освітнім рівнем «молодший бакалавр». Тема лекції: «Екосистема JavaScript в WEB». Лекція була присвячена особливостям застосування мови сценаріїв JavaScript у frontend- і backend-development. Після лекції Богдан Онищенко відповів на питання студентів щодо своєї роботи, найбільш поширених фреймворків і архітектури веб-орієнтованих додатків.


АРХІВ НОВИН 

Новини за 2024 рік Новини за 2021 рік Новини за 2020 рік Новини за 2019 рік

28.11.2023
41883
67
остання редакція 10.04.2024
41883