logo
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
logo
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
img

Події

інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки

ГОЛОВНІ ПОДІЇ ЗА 2020 - 21 НАВЧАЛЬНИЙ РІК  

 

ОЛІМПІАДА ICPC 2021

Teacher's Internship Program

МІЖНАРОДНЕ СТАЖУВАННЯ ВИКЛАДАЧІВ

     

ОЛІМПІАДА ICPC 2021

На базі Київського університету імені Бориса Грінченка дві команди студентів кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки 18 вересня 2021 р. змагалися в Студентській першості світу з програмування ІСРС/АСМ у Південно-східній Європі, яка є складовою частиною відбіркових змагань Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування (ICPC – International Collegiate Programming Contest) під егідою Асоціації обчислювальної техніки (ACM – Association for Computing Machinery) і проводиться за узгодженими з нею правилами. ».

Вітаємо студентів Чудіка Михайла (група 2м-2), Ющенка Олександра, Шаргу Ярослава (група 4-6) та Фєфєлова Максима (3-12) - команда KNUTE_Innocent, Гліжина Владислава, Бортяного Максима, Васютинського Іллю - команда Smeshariki з гарними результатами. Серед університетських команд команда Innocent - зайняла І місце, а команда Smeshariki - друге, що дає можливість продовжувати змагання. Бажаємо нашим студентам перемог у наступних змаганнях.

     

Teacher's Internship Program

Викладачі кафедри Самойленко Юлія Олександрівна, Костюк Юлія Володимирівна та Котенко Наталія Олексіївна влітку 2021 року пройшли стажування "Teacher's Internship Program" від експертів ЕРАМ та IT Ukraine Association. ».

Програма стажування дала викладачам можливість збагатити теоретичні знання практичним проєктним досвідом і побачити роботу сучасної IT-компанії «зсередини», краще зрозуміти сьогоднішні реалії ІТ сфери. Стажування включало в себе такі напрямки: Project Management; General tech; Technology-Specific; Soft Skills. Викладачі отримали відповідні сертифікати на 108 годин.

     

МІЖНАРОДНЕ СТАЖУВАННЯ ВИКЛАДАЧІВ

Викладачі кафедри Криворучко Олена Володимирівна, Десятко Альона Миколаївна, Жирова Тетяна Олександрівна та Котенко Наталія Олексіївна у рамках планового підвищення кваліфікації з 12 квітня по 12 липня 2021 проходили міжнародне стажування "Programming, Software Testing, Cloud Technologies in the Economics, Security of Information Systems in the Economics, IT Project Management and Artificial Intelligence" організоване University of Finance, Business and Entrepreneurship, Болгарія, Софія.».

Оновили свої знання та отримали практичні навички за такими напрямками: Leading Didacting Lectures and Tutorials; Participation in Lectures About Functioning and the Education Process at the University; Participation in the Course About the Rules of Writing Syllabuses to the Performed Classes.

     

ВІТАЄМО Тамару Михайлівну ФРАНЧУК!

Рішенням Атестаційної колегії МОН щодо присвоєння вчених звань і присудження наукових ступенів від 29 червня 2021 року Франчук Тамарі Михайлівні був присуджений науковий ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством».

Щиро вітаємо колегу із значним науковим досягненням та бажаємо успішного втілення всіх творчих задумів, життєвої наснаги та нових перемог!

Нехай підґрунтям щасливого особистого життя і плідної професійної діяльності будуть міцне здоров’я, натхнення, підтримка родини та колег!

     

CYBERSAFE 2021. NEW REALITY
«ЗАХИСТ БІЗНЕСУ ВІД КЛЮЧОВИХ IT-ЗАГРОЗ»

Керівництво та викладачі кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки, а саме: завідувач кафедри Криворучко О.В., директор ІОЦ ГЦІТ КНТЕУ, старший викладач кафедри Шестак Я.І., заступник завідувача кафедри, доцент кафедри Десятко А.М. та асистент кафедри Костюк Ю.В. взяли участь у CYBERSAFE 2021. NEW REALITY «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ ВІД КЛЮЧОВИХ IT-ЗАГРОЗ», адже захист корпоративної інформації – один з найбільш актуальних викликів 2021 року, із якою зіткнулися підприємства абсолютно всіх масштабів.

КЛЮЧОВІ ТЕМИ CYBERSAFE. NEW REALITY:

  • які ризики несуть в собі сервіси, призначені для організації віддаленої роботи?
  • які загрози для корпоративної інформації несуть в собі Shadow IT - інформаційні сервіси, розгорнуті на техніці співробітників в обхід IT-служби?
  • як змінився інформаційний периметр компанії в умовах локдаунів: тепер захисту вимагають всі пристрої, на яких працюють співробітники?
  • як експлуатація тем COVID-19 в соціальній інженерії та фішинг, направленому на ваших співробітників, може стати причиною серйозних корпоративних кібератак?
  • як Zero Trust, модель інформаційної безпеки, допоможе запобігти вторгнення і витоку даних в умови віддаленого формату роботи?

      

ВІТАЄМО НАШИХ КОЛЕГ!

У четвер, 15 квітня 2021 року, відбулося чергове засідання атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України. За результатами засідання ухвалено низку рішень у сфері атестації кадрів вищої кваліфікації.

Науковий ступінь кандидата економічних наук присуджено Тищенко Дмитру Олександровичу (Д 26.006.04) спеціальність 08.00.08 «Гроші, фінанси і кредит» та ступінь доктора філософії присуджено Десятко Альоні Миколаївні (ДФ 26.055.007), спеціальність 122 «Комп’ютерні науки», ДР № 001492.

МИ пишаємось ВАМИ! Не зупиняйтесь на достягнутому!

     

KNUTE Career Week - 2021

В рамках заходу «KNUTE Career Week-2021», що проходить (05-09 квітня 2021 року) викладачі кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки разом зі студентами спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека» долучились до участь у вебінарах «IT & IT Security: partners or competitors?» (АТ «Райффайзен Банк Аваль»), «Впровадження ERP, CRM-систем та хмарних рішень лінійки Microsoft Dynamics 365» (ТОВ «Інновер Україна»), «Компанії «Datarobot». Дані вебінари були направлені на розкриття фахових компетентностей студентів залучених спеціальностей.

     

CТУДЕНТСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ
«НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ»
6 квітня 2021 року

НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ – це не просто студентська конференція, це можливість отримати новий досвід публічних виступів перед невідомою аудиторією для новачків та можливість вдосконалити своє ораторське мистецтво й поділитися своїми науковими здобутками для тих, хто вже брав участь у конференціях.

Приємно бачити молодь, яка прагне до чогось нового в науковому аспекті. На пленарному засіданні від кафедри інженерія програмного забезпечення та кібербезпеки з доповіддю на тему «Microsoft Power Platform» виступав студент третього курсу шостої групи Ющенко Олександр Олександрович (науковий керівник Жирова Т.О., к.пед.н., ст.викл.). Слід зазначити, що доповідь містила не лише описовий характер, а і демонстрацію роботи з Microsoft Power Platform.

Цього року на кафедрі інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки діяли п’ять секцій: «Технології розробки, програмування та тестування програмного забезпечення» (керівник Жирова Т.О., Цензура М.О.), «Технології Web-програмування» (керівник Котенко Н.О., Рзаєва С.Л.), «Безпека інформаційно-телекомунікаційних систем» (керівник Сашньова М.В., Пашорівн В.І.), «Управління ІТ проектами. Методологія DevOps» (керівник Криворучко О.В., Десятко М.М.), «Криптографічні методи захисту інформації» (керівник Костюк Ю.В., Савченко Т.В.).

Студенти кожної секції уважно слухали доповідачів, ставили запитання та брали участь в обговоренні. Протягом виступів усі учасники мали змогу оцінити доповіді. За результатами оцінювання доповідей по кожній секції маємо таких переможців:

Секція 4. «Технології розробки, програмування та тестування програмного забезпечення»:

І місце посів Глижін Владислав Сергійович ФІТ, 2 к., 7 гр. (науковий керівник Бебешко Б.Т., ст. викл.),

ІІ місце посів Руденко Володимир Володимирович ФІТ, 3 к., 6 гр.(науковий керівник Жирова Т.О., к.пед.н., ст.викл.),

ІІІ місце - Капуста Нікіта В’ячеславович ФІТ, 3 к., 6 гр. (науковий керівник Жирова Т.О., к.пед.н., ст.викл.).

      

Секція 5. «Технології Web-програмування»:

І місце посіла Попсуй Інеса Сергіївна ФМТП, 1 к., 20 гр., (науковий керівник Котенко Н.О., к.пед.н., доц.),

ІІ місце посів Александров Андрій Юрійович ФІТ, 3 к., 6 гр.(науковий керівник Рзаєва С.Л., к.т.н., доц.),

ІІІ місце посіли Мельник Анастасія Юріївна ФІТ, 3 к., 1 гр., (науковий керівник Сашньова М.В., к.т.н., доц.), Григорович Лілія Володимирівна ФІТ, 3к., 9 гр., (науковий керівник Котенко Н.О., к.пед.н., доц.).

      

Секція 6. «Безпека інформаційно-телекомунікаційних систем»

Зі вступним словом на початку роботи секції виступили керівники секції проф. Пашорін В.І. та доц. Сашньова М.В.

На конференцію було подано 20 презентацій доповідей на актуальну тематику. Приємно зазначити, що серед учасників даної секції  студенти 1-го курсу 125 спеціальності та майбутні юристи.  

Надіслані презентації охоплюють як класичну, так і новітню проблематику. Зокрема представлена тематика: «Smart Home: Методи забезпечення безпеки розумного будинку», доповідач: Карпенко В.О., науковий керівник: доц. Сашньова М.В.; «Застосування квантової криптографії в інформаційних системах», доповідач: Васильєва В. Ю., науковий керівник: Савченко Т.В. Привернули увагу теми: «Технологія WORM як метод комплексного захисту в сучасних СЗД», доповідач: Купіна В. Я., науковий керівник: проф. Пашорін В.І. та «Вразливості в протоколі Bluetooth: ризик безпеки розголошення персональних даних», доповідач: Полотнюк О.С., науковий керівник: доц. Сашньова М.В. Остання доповідь визначена найкращою з наукової точки зору: за актуальністю, проблемністю, дослідницьким характером, практичним та теоретичним значенням.

      

Секція 7. «Управління ІТ проектами. Методологія DevOps»

Керівник секції:  проф. Криворучко О.В., ст. викл.  Десятко А.М.

Секретар секції: Купіна В.Я., ФІТ, 4 к., 7 гр.

В роботі секції взяли участь 27 студентів. Кожна доповідь викликала жваву дискусію. Звучали цікаві різновекторні запитання. Та і відповіді були ємними та ґрунтовними.

Вітаємо переможців:

Перше місце -Марченко Євгеній (647 балів),

Друге місце - Купіна Вікторія (641 балів),

Третє місце - Красій Дмитро (606 балів).

Також, з великим задоволенням відмічаємо доповіді Воблікової Альони, Діюк Юлії, Лягерної Анастасії, Суржанського Данила.

Дякуємо кожному учаснику. Ви є найкращими та найпрогресивнішими. За вами майбутнє.  

      

Секція 8. «Криптографічні методи захисту інформації»

Зокрема, на засіданні Секції 8 «Криптографічні методи захисту інформації» (керівники секції: Костюк Юлія Володимирівна та Савченко Тетяна Віталіївна) було заслухано 5 доповідей студентів ФІТ-3-12, а саме: 1) Основні типи шифрування інформації (Ліщук Олег Владиславович; 2) Історія криптографії (Калита Віталій Вікторович); 3) Криптографічні методи захисту інформації (Щербак Ігор Ігорович); 4) Криптографія - спосіб захисту інформації (Герман Владислав Павлович); 5) Сучасні алгоритми хешування (Юнак Артур Олександрович). Крім того, студенти підготували ще 13 стендових доповідей.

Метою проведення конференції було узагальнення досвіду наукових досліджень у сфері криптографічних методів захисту інформації, а також сприянню їх практичній реалізації. На засіданні були присутні троє викладачів та 31 студент.

В цілому сьогодні на кафедрі прозвучало 63 доповіді.

Дякуємо усім учасникам за участь, а викладачам – за ґрунтовну підготовку студентів та мотивацію їх до участі у науковому житті. Бажаємо усім учасникам конференції мати активну життєву позицію та й надалі долучатися до наукової складової студентського життя. 

     

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИБІРКОВИХ ДИСЦИПЛІН

Відповідно до формування індивідуальних навчальних планів студентів на 20201/22 н.р. в КНТЕУ з 15.02.2021 проходить презентація дисциплін, які пропонуються для вибору здобувачам вищої освіти.

Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки активно взяла участь у презентації вибіркових дисциплін та ознайомила студентів зі змістом дисциплін, програмними результатами та компетентностями, які вони здобудуть після вивчення дисциплін.

     

ВІДБУЛИСЯ НАУКОВІ СЕМІНАРИ
"КІБЕРГІГІЄНА-КІБЕРБЕЗПЕКА-БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ
".

На базі  Київського національного торговельно-економічному університеті, зокрема кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки,  27 листопада 2020 року в дистанційному форматі відбулися наукові семінари "Кібергігієна-Кібербезпека-Безпека держави".

Метою проведення наукового заходу було створення дієвої платформи та активізації інноваційної діяльності в сегменті кібербезпеки в світянському, науковому та державному просторі.

З вступним словом, привітанням і побажанням успішного проведення заходу до її учасників звернувся ректор університету Мазаракі Анатолій Антонович.

На семінарах були розглянуті актуальні теми для обговорення, що стосуються основних аспектів забезпечення інформаційної  безпеки на особистісному, об’єктному та державному рівнях.

Звєрєв Володимир Павлович– заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки – керівник управління інформаційної безпеки Апарату РНБО України, к.т.н., доцент кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки, який був модератором заходу, присвятив свою доповідь нормативно-правовій базі національної кібербезпеки.

Модель державно-приватного партнерства в кіберпросторі була обговорена за безпосередньою участю Коляденка Володимира Адольфовича – віце-президента Київської Торгово-промислової палати України 

Співзасновник ГО «КіберКовчег» Гайдук Олег Васильович визначив роль громадських організацій в забезпеченні інформаційної безпеки в державі.

Питання інноваційних рішень щодо технологічного забезпечення інформаційної безпеки було висвітлено Михайлом Шмельовим – директором Microsoft з питань технологічних стратегій та політики для регіону Multicounty центральної та східної Європи

Чубаєвський Віталій Іванович– заступник директора Департаменту Міністерства внутрішніх справ України визначив основні особливості підготовки фахівців з кібербезпеки для виконання завдань боротьби із кіберзлочинами

Дійсний член Української Академії кібербезпеки, SIO компанії «Веб Про» Козаченко Ігор Миколайович порушив питання кіберзахисту в умовах пост-антивірусної парадігми кібербезпеки.

Ширшовим Романом Анатолієвичем, ТОВ «Новел Консалтинг», окреслені проблемні питанням аудиту інформаційної безпеки об’єктів критичної інфраструктури

З цікавою доповіддю щодо обґрунтування необхідності тестування та проникнення для об’єктів критичної інфраструктури виступив Швець Денис Валеріянович, ТОВ «Новел Консалтинг».

На завершення наукових семінарів, кандидат технічних наук, професор, професор кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки  Пашорін Валерій Іванович в своїй доповіді визначив компетентну модель формування фахівця спеціальності 125 «Кібербезпека»

У проведенні наукових семінарів  прийняли активну участь представники провідних закладів вищої освіти, наукової та бізнес-спільноти ІТ-галузі та студенти спеціальностей 125 «Кібербезпека», 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 122 «Комп’ютерні науки». Загальна кількість учасників становила 125 осіб. 

Учасники заходу окреслили шляхи удосконалення та розвитку підготовки фахівців спеціальності 125 «Кібербезпека», та висловили впевненість в тому, що такі семінари стануть систематичними і розширять коло спілкування ІТ-фахівців.

За результатами роботи наукових семінарів випущений збірник матеріалів, е-варіант якого розміщений на сайті КНТЕУ.

   

ВІТАЄМО
ДОЦЕНТА ЧУБАЄВСЬКОГО ВІТАЛІЯ ІВАНОВИЧА
ІЗ ПРИСВОЄННЯМ ПОЧЕСНОГО ЗВАННЯ «ВІДМІННИК ОСВІТИ»

Вітаємо кандидата політичних наук доцента кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Київського національного торговельно-економічного університету, заступника Департаменту інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України полковника поліції Чубаєвського Віталія Івановича із присвоєнням почесного звання «Відмінник освіти». Ваш педагогічний та професійний досвід є здобутком для університету та прикладом для теперішніх та прийдешніх поколінь.

          

ПРАЦЮЄМО ДИСТАНЦІЙНО З СТЕЙКХОЛДЕРАМИ,
ВИВЧАЄМО
ЕЛЕКТРОННИЙ ДОКУМЕНТООБІГ

  

В умовах карантину, переходу закладів освіти на дистанційні форми навчання важливим є збереження напрацьованих форм партнерства і співробітництва із стейкхолдерами, можливість спілкування студентської аудиторії з фахівцями-практиками.

Вже не один рік кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки активно і плідно співпрацює з національною компанією Linkos Group – розробником програмних рішень в області електронної звітності та обміну електронними документами, таких як M.E.Doc, СОТА, FlyDoc. Між КНТЕУ та ТОВ «М.Е.Doc» укладений договір про співробітництво.

Цього разу працівники компанії також активно підключилися до дистанційного навчання студентів в рамках вивчення дисципліни «Електронний документообіг», яка закріплена за нашою кафедрою. Заняття проводились зі студентами 3 курсу 9 групи ФЕМП в період з 27.04.2020 по 30.04.2020.  

Зокрема, студентам була презентована лекція «Розвиток документообігу в Україні», а також проведені дистанційно 3 майстер-класи по роботі в системі електронного документообігу М.Е.Dос за темами занять:

Підготовка програми М.Е.Dос до роботи, створення картки нового підприємства

Створення та обмін первинними документами з контрагентами (договорів, рахунків і т.д.)

Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригувань.

Заняття проводили провідні фахівці з розвитку персоналу компанії Linkos Group Кім Артем Сергійович та Кондратюк Сергій Сергійович.

Студенти отримали позитив від спілкування, підкріплений отриманими практичними навичками роботи в системі  М.Е.Dос.

За підсумками проведених занять та наданих студентами звітів передбачається видача студентам сертифікатів, що підтверджують результати їх успішного навчання.

  

   

ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ ЗАСОБИ ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:
ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ПРЕДСТАВНИКА
КОМПАНІЇ ONSEО ОЛЬГИ РИКАЛОВОЇ

ONSEO – нове ім’я, але за ним – цілих 32 роки досвіду і успішних історій всього спектра IT-продуктів. Програмне забезпечення для телекомунікації і освіти, хмарні рішення, фінансові продукти, ігри, технології розпізнавання мови і багато іншого, що допомагає сотням мільйонів людей з усього світу відкривати для себе нову цифрову епоху.

Сьогодні, 29 квітня 2020 року, дистанційно відбулася відкрита з технології розробки та тестування ПЗ Senior Software Engineer in Testing компанії ONSEO Рикалової Ольги Володимирівни на тему «Інструментальні засоби тестування ПЗ».

На зустрічі були присутні студенти  3 курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки професор Криворучко О.В. та старший викладач кафедри Жирова Т.О.

Аудиторії була цікава як професійна діяльність самого лектора, який у свій досить молодий вік досяг досить високих професійних і кар'єрних здобутків, так і сучасні тенденції у тестування ПЗ.

В своїй змістовній доповіді Ольга Володимирівна висвітлила широке коло питань з технології розробки ПЗ Kanban та поділилася практичними навичками з тестування веб-додатків.

Присутні студенти та викладачі кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки висловили щиру подяку Рикаловій Ользі  за змістовну і корисну лекцію, побажали їй успіхів у реалізації різноманітних проектів та особистісних здобутків.

  

  

ПЕРШИЙ ВИПУСК МАГІСТРІВ
СПЕЦІАЛЬНОСТІ 121 «ІНЖЕНЕРІЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ»
У КИЇВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

У Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся перший випуск магістрів спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення»

Відповідно рішення № 3.97 НАЗЯВО від 23.12.2019 р. протокол №17 було прийнято наступне - акредитувати першу у КНТЕУ освітню програму другого (магістерського) рівня спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» галузі знань 12 «Інформаційні технології» Київського національного торговельно-економічного університету (№ справи А-19-0120-72) терміном до 23 грудня 2024 р.

Урочисту частину відкрила перший проректор з науково-педагогічної роботи Наталія Володимирівна Притульська: «Ви перші випускники акредитованої освітньої програми в університеті. Ми зробили це разом! Пам’ятайте, ви унікальні. Нехай ваша унікальність супроводжує вас по життю. Хочу подякувати, що в свій час ви обрали КНТЕУ, ваша Alma mater завжди рада вітати вас у своїх стінах не тільки як гостей, а й як співробітників. Бажаю вам знайти своє місце у цьому житті та підкорювати нові вершини. Ми хочемо бачити таких студентів як ви!».

Зі словами подяки керівництву та викладачам від студентства виступив випускник Назаренко Дмитро та зауважив, що завдяки акредитації вони отримали натхнення бути першими у всьому.

Харченко Олександр Анатолійович, декан ФІТ, зауважив, що магістри перші випускники ІТ спеціальності у КНТЕУ та побажав бути впевненими у собі і пам’ятати, що вони завжди бажані гості в нашій університетській родині.

Від імені професорсько-викладацького складу новоспечених фахівців теплими словами привітала завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Олена Володимирівна Криворучко: «Дякую за віру в університет, викладачів. Ми дійсно пишаємося, що випускаємо не просто фахівців, а ще й справжніх чоловіків. Бажаю аби в житті у вас складались згуртовані команди, яким ви можете довіряти. Ми завжди раді вас вітати, ми ваші другі батьки – ви наші діти».

    

ПЕРШИЙ МАГІСТЕРСЬКИЙ ЗАХИСТ ПРОЙШОВ!

Довгоочікуваний, перший в історії університету захист випускних кваліфікаційних робіт (проектів)  магістрів спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» відбувся на кафедрі «Програмної інженерії та кібербезпеки» в період з 2 по 4 грудня 2019 року.

Наказом ректора до складу екзаменаційної комісії №7 для захисту випускних кваліфікаційних робіт увійшли:

Голова – Конопляник Павло Олександрович, керівник відділу розробки групи компанії «BGS Solutions».

Члени комісії:

Харченко Олександр Анатолійович, декан факультету обліку, аудиту та інформаційних   систем, кандидат технічних наук,  доцент;

Криворучко Олена Володимирівна, завідувач кафедри програмної інженерії та кібербезпеки, доктор технічних наук професор;

Демідов Павло Георгійович, доцент  кафедри  комп’ютерних наук,  кандидат технічних наук, доцент.

Технічний секретар – Степашкіна К.В., спеціаліст кафедри програмної інженерії та кібербезпеки.

До захисту випускних кваліфікаційних робіт (проектів) були допущені всі 27 студентів денної форми навчання 2 курсу 5м групи спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».

За результатами захисту 18 студентів отримали оцінку «90-100 балів»., 7 студентів - «75-89» і 2 студенти  «60-74 бали».

Всі представлені випускні кваліфікаційні роботи були виконані на основі розроблених технічних завдань, із застосуванням різних мов програмування, операційних систем та мають прикладний характер

На захисті було розглянуті питання проектування, моделювання та аналізу програмного забезпечення, засади алгоритмізації та програмування, мови програмування, робота з базами даних та основи штучного інтелекту.

Серед розробок студентів мали місце програмні продукти, а саме – веб додатки, веб-сайти, мобільні додатки, розширення функціональності інформаційної систем, створення діючих інформаційних системи, 3D-персонажі.

За висновками екзаменаційної комісії у розроблених програмних продуктах розкрито вміння створювати алгоритми, UML-діаграми, моделі поведінки майбутнього програмного забезпечення, програмувати різними мовами програмування (С#, Yava, Swift, PHP, JavaScript та ін.), проводити тестування програмного забезпечення.

Окремо у висновках комісії зазначено, що студенти впевнено володіють сучасними мовами та середовищами програмування (C#, Java, PHP, JavaScript, C++, MySQL, Swift Python, AndroidStudio, та ін.); здатні будувати веб-ресурси відповідно до принципів та технології створення веб-сторінок, мови розмітки HTML, мови стильових описів та інших прийомів; вміють застосовувати мову гіпертекстової розмітки та каскадні таблиці стилів для реалізації фронтенду сайтів; здатні проектувати програмні продукти, що базуються на веб технологіях, створювати динамічні сайти, вміти працювати з СУБД

Узагальнені висновки та пропозиції викладені на рівні практиків-розробників програмного забезпечення і мають практичне прикладне значення. Їх формулювання дозволяє стверджувати, що студенти мають достатньо високий рівень підготовки для роботи за фахом

Поздоровляємо наших магістрантів з успішним захистом випускних кваліфікаційних робіт та бажаємо успіхів у їх подальшій професійній діяльності

     

  

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

26 жовтня у Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся День відкритих дверей.

Гостинно зустрічала майбутніх вступників та їх батьків наша кафедра програмної інженерії та кібербезпеки.  Активну участь в зустрічі гостей прийняли: доцент Палагута Катерина Олексіївна, асистент Хорольська Карина Вікторівна, асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович та студент 1 курсу магістратури 7 групи Радько Максим.

Гостям було цікаво відвідати локацію майстер-класу «Чим зайнятися – кібербезпекою чи розробкою програмного забезпечення», яка проходила в лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення кафедри програмної інженерії та кібербезпеки.

Чекаємо на наших майбутніх студентів спеціальності 121 "Інженерія програмного забезпечення" та 125 "Кібербезпека"!!!

   

ЯРМАРОК ВАКАНСІЙ «СТАРТУЙ КАР'ЄРУ В КНТЕУ»

16 жовтня 2019 відбувся щорічний ярмарок вакансій «Стартуй кар'єру в КНТЕУ» на якому були присутні викладачі кафедри програмної інженерії та кібербезпеки: Рассамакін Володимир Якович, Козік Олександр Іванович, Гнатченко Дмитро Дмитрович та студенти спеціальностей "Інженерія програмного забезпечення" та "Кібербезпека".

На ярмарок були запрошені успішні, перспективні та налаштовані на плідну й результативну співпрацю з університетом підприємства, бізнес-структури і банківські установи, які готові надати нашим студентам і випускникам шанс на вдалий старт та розвиток кар’єри.

В Гранд-холі корпусу "А" було представлено цікаві, ґрунтовні презентації від ейчарів компаній, тренінги і майстер-класи.

Студенти кафедри програмної інженерії та кібербезпеки мали змогу поспілкуватися з представниками ІТ компаній та Департаменту кіберполіції Національної поліції України, обговорити пропозиції та отримати вичерпні відповіді на хвилюючі питання щодо майбутнього працевлаштування, з'ясувати умови проходження практики та стажувань.

  

  

MUK EXPO 2019 – ВИЇЗДНІ ЗАННЯТТЯ З ПРАКТИКАМИ СВІТОВОГО РІВНЯ

02 жотня 2019 відбулася щорічна виставка-конференція MUK EXPO, яка зібрала понад 1 500 українських і зарубіжних ІТ-фахівців. Свої рішення представили більше 40 компаній-учасниць — лідерів ринку інформаційних технологій. Новими рішення та технологіями поділилися   лідери індустрії – APC, Autodesk, Cisco, Check Point, Commscope, Dell Technologies, EnGenius, Fortinet, FS Group, Fujitsu, Grandstream Networks, IBM, Juniper Networks, Microsoft, NetApp, Oracle, PacketLight, Penta Security, Quest Software, Radware, SaneBox, StarWind, Tripp Lite, Veeam, VMware та інших. Для нас працювало понад 300 експертів групи компаній МУК і компаній-виробників, які  надати професійні консультації.

Викладачі кафедри програмної інженерії та кібербезпеки зі студентами спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення», 125 «Кібербезпека», 124 «Системний аналіз» та студентами факультету менеджменту, економіки та психології провели виїзні заняття на спеціалізованих конференціях Security HUB та Cloud HUB, які стали особливістю цієї виставки і  які не мають аналогів в Україні з таких дисциплін як, «Основи інженерії програмного забезпечення», «Архітектура та проектування програмного забезпечення», «Безпека інформаційних систем та мереж», «Менеджмент проектів програмного забезпечення», «Хмарні технології» та «Економічна інформатика»

MUK Security HUB – це сесія доповідей, присвячених актуальним проблемам інформаційної безпеки, від світових лідерів у виробництві рішень для захисту від кіберзагроз: Cisco, Check Point, Fortinet, FS Group, IBM, Microsoft, Penta Security та інших. Слід особливо відзначити такі доповідачів, як  Павло Родіонов (спеціаліст з кібербезпеки Cisco) з доповіддю «Кібератаки та кіберзагрози у 2018-2019 в комерційному секторі», Андреас Шобер ( Cybersecurity Specialist, Cisco Спеціальний гість) – «Secure Internet Gateway - захист від загроз для розподілених мереж», Олександр Кузяк (директор з розвитку бізнесу, FS Group) – «Підготовка до атак. Що ми можемо протиставити?»

MUK Cloud HUB – це конференція, яка була присвячена новітнім продуктам та рішенням у сфері хмарних технологій. Доповіді в рамках Cloud HUB розкрили такі теми, як сучасні бізнес-комунікації, інформаційна безпека хмарних сервісів, дані, бізнес аналітика та AI. Виступали представники виробників хмарних продуктів – Autodesk, Bittitan, Dropsuit, Microsoft, Oracle, NetApp, Quest Software, Veeam, VMware та інші. Особливо запам’ятались доповіді Ігора Квитко (керівник напряму MUK Cloud, МУК)  «Прискорення цифрової трансформації бізнесу з хмарними рішеннями для сучасних робочих місць, додатків, систем зберігання та обробки даних», Олексія Маркуц (експерта з хмарних сервісів, MUK Cloud, МУК) « Нові можливості для бізнесу з хмарними сервісами від МУК», Дмитра Макарова (менеджера з напрямку Autodesk, МУК) « Коллаборація хмарних рішень Office 365 (Sharepoint, Microsoft Teams) + BIM 360», Іллі Сапоненко (комерційного директора Lizard Soft)  «Як отримати максимум від Microsoft 365? Комплексні рішення для цифрових комунікацій, командної роботи та ефективного управління процесами від компанії Lizard Soft».

Виїзні заняття такого формату є корисними і для викладачів і для студентів – це той момент коли новітні практичні розробки ІТ-галузі задіяні в освітній процес безпосередньо від фахівців-практиків.    

  

    

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

28 вересня у Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся День відкритих дверей.

Гостинно зустрічала майбутніх вступників та їх батьків наша кафедра програмної інженерії та кібербезпеки на чолі з завідувачем кафедри - професором, доктором технічних наук, Криворучко Оленою Володимирівною. Активну участь в зустрічі гостей також прийняли: доцент Савченко Тетяна Віталіївна, доцент Сашньова Мар’яна Василівна, асистент Хорольська Карина Вікторівна, асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович, технік Повна Наталія Іванівна та студент 1 курсу магістратури 7 групи Радько Максим.

Гостям було цікаво відвідати локацію майстер-класу «Чим зайнятися – кібербезпекою чи розробкою програмного забезпечення», яка проходила в лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення кафедри програмної інженерії та кібербезпеки.

Чекаємо на наших майбутніх студентів спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека»!!!

   

THINK SUMMIT КИЇВ – ТРАДИЦІЙНІ ВИЇЗНІ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПРОГРАМІСТІВ

Восени розпочинається не лише новий навчальний рік, а й низка конференцій, форумів, виставок в сфері ІТ. В  нашому університеті вже стали традиційні виїзні заняття до стекґолдерів, або на наукові заходи. Конференція IBM в Україні Think Summit Київ, яка відбулася 19 вересня 2019 не стала винятком.

Це щорічна флагманська ділова й технологічна конференція IBM в Україні, присвячена новітнім досягненням у сфері штучного інтелекту (АІ), хмарних технологій, інфраструктурних рішень та інформаційної безпеки бізнесу. Відкрив Форум та мав  вступну промову Богдан Хорощак, генеральний директор IBM Україна. Також на відкритті виступили Томас Англеро, директор з інновацій, IBM; Зоран Хрустіч, віце-президент, IBM Cloud та когнітивне програмне забезпечення, IBM; Анна Тополь, видатний інженер; технічний директор Global THINKLab, IBM Industry Research, IBM та Андрій Бєгунов, директор ІТ-департаменту банку ПУМБ.

Всі учасники форуму мали можливість обговорити певні теми й поспілкуватися з колегами, лідерами бізнесу й технологічними експертами на чотирьох кампусах: Дані та штучний інтелект, Хмарні технології та інфраструктура, Інформаційна безпека та неперервність бізнесу, Developer Night.

Студенти спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» освітніх ступенів «бакалавр» та «магістр» змогли поспілкуватися з доповідачами та отримати відповіді на актуальні питання.

     

   

     

        

ГОЛОВНІ ПОДІЇ ЗА 2018-19 НАВЧАЛЬНИЙ РІК 

 

   

 МІСЦЕ В ОЛІМПІАДІ З ПРОГРАМУВАННЯ НАШИХ СТУДЕНТІВ СЕРЕД ЕКОНОМІЧНИХ ВУЗІВ!!!!!

13-та Міжнародна олімпіада з програмування на Кубок академіка Іллі Несторовича Векуа цього Року проходила 25-26 травня. Ця олімпіада проходять за правилами студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС і є важливим етапом підготовки до першості світу українських студентів.

У зв’язку з високою складністю задач Кубку, до участі у ньому, в першу чергу, запрошуються учасники ІІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування і призери ІІІ, ІV етапів Всеукраїнських шкільних олімпіад з інформатики. Також участь у Кубку можуть брати ветерани АСМ-олімпіад, які вже закінчили навчання в університетах.

Організаторами Кубку Векуа є Міністерство спорту і молодіжних справ Грузії, Асоціація підтримки програмування (Грузія), Сухумський державний університет у Тбілісі, Грузинський технічний університет.

Задля розширення участі українських команд, з 2014 року рішенням оргкомітету Кубку, чотири його майданчики створено в Україні:

  • у Вінницькому національному технічному університеті;
  • в Одеській національній академії харчових технологій;
  • в Ужгородському національному університеті;
  • у Харківському національному університеті радіоелектроніки.

Змагання Кубку Векуа складаються з двох турів – особистого і командного.

У командному турі представниками нашого університету цього року була команда Innocent, яка складається з трьох студентів ФОАІС: Чудіка Михайла (10 група 3 курс) та Гудименка Артема (6 група 2 курс) спеціальність 121 «Інженерія програмного забезпечення» і Савченка Миколі (11 група 1 курс) спеціальність 125 «Кібербезпека». Тренер команди старший викладач кафедри програмної інженерії та кібербезпеки Жирова Тетяна Олександрівна.

За результатами змагань наша команда посіла перше місце у Вінницькому національному технічному університеті серед економічних університетів.

Вітаємо хлопців з перемогою та бажаємо успіхів у наступних змаганнях!!!!!!

          

    

Дві команди КНТЕУ продовжать змагання і ІІ турі
Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування

АСМ-ІСРС є найстарішою, наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою, що викликає величезний інтерес серед студентів, які бачать своє майбутнє в сфері інформаційних технологій. Перемога на цих змаганнях є показником сильних інтелектуальних можливостей студента, що підвищує привабливість випускника в очах потенційних роботодавців.

Саме сьогодні, 13 квітня 2019 р., пройшла Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування 2019, яка є складовою частиною відбіркових змагань Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування (ICPC – International Collegiate Programming Contest) під егідою Асоціації обчислювальної техніки (ACM – Association for Computing Machinery) і проводиться за узгодженими з нею правилами.

Мови програмування, які підтримуються на I етапі: C/С++, С#, Java, Pascal, Python. Перевірка рішень здійснюється автоматично, через Інтернет, з використанням online-системи проведення олімпіад e-judge

КНТЕУ на цих змаганнях представляло чотири команди студентів кафедри програмної інженерії та кібербезпеки: KNUTE_Innocent_boys (Яремич Валентин – 1 група п’ятий курс, Чудік Михайло – 6 група 3 курс, та Ющенко Олександр – 6 група 1 курс), KNUTE_Indomitable (Гудименко Артем – 6 група 2 курс, Полюхович Аліна та Мальцева Богдана – 7 група 2 курс) – тренер команд  ст.викл. кафедри програмної інженерії к.пед.н. Жирова Т.О., KNUTE_New_name (Капуста Нікіта – 6 група 1 курс, Колошко Олександр – 7 група 2 курс, Довгай Володимир – 7 група 1 курс) тренер команд ст.викл. кафедри програмної інженерії к.пед.н. Котенко Н.О.

Наші команди брали участь в олімпіаді зі спортивного програмування на базі Київського університету імені Бориса Грінченка. За результатами змагань усі команди отримали сертифікати учасників, а команди KNUTE_Innocent_boys та KNUTE_Indomitable пройшли у другий тур Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування, яка відбудеться 13-15 вересня 2019 р.

Спонсором олімпіади у 2019 році стала компанія Ring, яка займається ІоТ-рішеннями для охорони житла, і вручила подарунки для переможців – сертифікати на покупку в інтернет-магазині Amazon на 100$, 75$ та 50$ відповідно за І, ІІ та ІІІ місце відповідно. Гарна мотивація для учасників олімпіади!!!!

Сподіваємося, що наступного року на змагання побачити команди інших кафедр факультету ФОАІС, а нашим студентам бажаємо успіхів у наступних етапах олімпіади!!!!.

   

        

"KNUTE Dota 2 League Season 2":
визначені переможці.

Кіберспорт швидко розвивається в різних країнах світу, особливо серед молоді. Гравці готуються до змагань і тренуються так інтенсивно, що це можна порівняти з підготовкою атлетів у традиційних.

Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) обговорюються умови для визнання комп’ютерних ігор спортом, сумісністі кіберспорту з олімпійським рухом.

 В Україні, створена для популяризації і розвитку комп'ютерного спорту,  всеукраїнська громадська організація Федерація кіберспорту України  декларує своїми цілями створення в Україні якісної інфраструктури масового кіберспорту, регіональних та всеукраїнських ліг, зокрема студентських на постійній основі, проведення регулярних кіберспортивних турнірів, пропаганду здорового способу життя та правильного підходу до тренувального процесу в рамках занять комп'ютерним спортом серед молоді.

КНТЕУ став одним із фундаторів розвитку кіберспорту серед студентської молоді.

З 1 по 5 квітня в Київському національному торговельно-економічному університеті на базі "KNUTE HUB" відбувся завершальний етап ІІ турніру університету з кіберспорту "KNUTE Dota 2 League Season 2". Безпосередніми ініціаторами та організаторами турніру є студенти кафедри програмної інженерії та кібербезпеки. Відбіркові ігри проводилися в онлайн-режимі, де було обрано 8 найсильніших команд (із 18).

Починаючи із чвертьфінальних ігор, здійснювалася онлайн-трансляція, що супроводжувалася роботою коментатора та зібрала близько тисячі переглядів як студентів, так і майбутніх абітурієнтів.

За результатами фінальних ігор призові місця вибороли:

1 місце – команда "YarikSoloWin"  у складі:

Каткова Нiкiти, студента КНТЕУ (ФОАІС)

Петришина Глiба, студента КНТЕУ (ФОАІС)

Литвинчука Сергiя, студента КНТЕУ (ФФБС)

Лазарева Андрiя, студента Одесської нацiональної академiяї звязку им. А.С. Попова

Надточiй Данило школяр

2 місце – команда "VALHALLA" у складі:

Романова Олексія, студента КПІ ім. ігоря Сікорського

Війтенка Артема, студента КПІ ім. ігоря Сікорського

Тихоненка  Михайла, студента КПІ ім. ігоря Сікорського

Симоненка Володимира, студента КНТЕУ (ФМТП)

Ануфрієва Дмитра, студента КНТЕУ (ФФБС)

3 місце – команда "SEIRIN" у складі:

Сокура Андрія, студента КНТЕУ (ФРГТБ)

Безносюка Валентина, студента КНТЕУ (ФМТП)

Тригуба Антона, студента КНТЕУ (ФТМ)

Хмельовського Станіслава, студента КНТЕУ (ФТМ)

Попадька Кирила

Учасників та організаторів турніру тепло привітали ректор КНТЕУ професор Мазаракі Анатолій Антонович та заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України, начальник управління протидії злочинам у сфері інформаційної безпеки, кандидат політичних наук, доцент кафедри програмної інженерії та кібербезпеки  Чубаєвський Віталій Іванович.  

Ректор, професор Мазаракі А.А. нагородив переможців подяками та цінними подарунками

Переможці отримали нагороди:

за 1 місце – п’ять клавіатур HyperX Alloy Core RGB та кубок Aegis of the Immortal.

за 2 місце - п’ять ігрових мишок HyperX Pulsefire Surge.

за 3 місце - п’ять ігрових поверхонь HyperX Fury S Pro L.

Подяки також отримали активні учасники в організації та проведенні турніру – студенти КНТЕУ:

  • Коломієць Іван (ФОАІС, 4 курс, 7 група), 
  • Ткешелашвілі Давід (ФОАІС, 4 курс, 7 група), 
  • Пономаренко Ярослав (ФОАІС, 4 курс, 7 група), 
  • Журбенко Максим (ФОАІС, 4 курс, 10 група),
  • Марченко Євген (ФОАІС, 2 курс, 7 група),
  • Кучерук Владислав (ФОАІС, 1 курс, 6 група),
  • Лучко Максим (ФОАІС, 3 курс, 6 група),
  • Назарчук Назар (ФОАІС, 1 курс, 6 група),
  • Панфілов Данил (ФТМ, 1 курс, 21 група). 

          

  

Студентська науково-практична конференція
“Наукові дослідження студентської молоді”

Сьогодні, 8 квітня, була проведена студентська науково-практична конференція “Наукові дослідження студентської молоді”. На пленарному засіданні зібралася чимала кількість студентів щоб заслухати найкращі доповіді студентів від кожної кафедри факультету обліку, аудиту та інформаційних систем.

На пленарному засіданні від кафедри програмної інженерії та кібербезпеки виступав студент 4 курсу 7 групи Радько Максим з доповіддю на тему “Розробка 3D образів музейних експонатів КНТЕУ”. Керівником проекту, який демонстрував Максим є к.т.н., доц. кафедри програмної інженерії та кібербезпеки Рассамакін Володимир Якович.

На кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки працювало чотири секції: “Безпека інформаційних і комунікаційних систем в економіці» (керівники Пашорін В.І. і Гнатченко Д.Д.), «Технології баз даних» (керівники Рзаєва С.Л. і Рассамакін В.Я.), «Комунікаційні, GRID та хмарні технології» (керівники Десятко А.М. і Котенко Н.О.), Технології розробки, програмування та тестування програмного забезпечення (керівники Жирова Т.О. і Цензура О.М.).

Всі студенти разом зі своїми науковими наставниками підготували якісні та цікаві доповіді, які піднімали актуальні для сьогодення питання. На дискусійних платформах панувала доброзичлива та дружня атмосфера, в якій мало місце обговорення найбільш цікавих та важливих доповідей. Саме студентам надавалась можливість вплинути на результати конференції, оцінюючи кожну доповідь за такими критеріями: актуальність, проблемність, дослідницький характер, практичне та теоретичне значення, володіння матеріалом, стиль та логічність викладення.

Таким чином переможцями конференції на кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки стали такі студенти:

перше місце - Веремієнко А.М. та Нохрін Є.О. (4 курс 11 група), Вишняк Я.О. (1 курс 5 група ОС “магістр”), Суржик М.О. (3 курс 7 група), Палій М.О. (3 курс 6 група);

друге місце -  Драпей Л.Л. (4 курс 7 група),  Слобожанін І.І. (1 курс 5 група ОС “магістр”), Коблай А.С. (3 курс 7 група), Коркош М.С. (3 курс 6 група);

третє місце – Шестакова П.Ю. (3 курс 1 група), Ющенко О.О. (1 курс 6 група), Залевський Б.П. (1 курс 5 група ОС “магістр”), Яремич В.Р. (1 курс 5 група ОС “магістр”), Гайдукевич Я.О (3 курс 7 група), Давидова А.В. (3 курс 6 група), Довгопола І.Р. (3 курс 1 група) та Шапочка Д.В. (3 курс 6 група).

Вітаємо переможців та бажаємо подальших перемог!!!!

  

День відкритих дверей

6 квітня відбувся День відкритих дверей у Київському національному торговельно-економічному університеті.

Гостинно зустрічала майбутніх вступників та їх батьків наша кафедра програмної інженерії та кібербезпеки, де їх увазі була представлена презентація спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека», а також майстер-клас «Чим зайнятися – кібербезпекою чи розробкою програмного забезпечення», яка проходила в лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення.

Активну участь в зустрічі гостей та презентації кафедри прийняли: доцент Савченко Тетяна Віталіївна, доцент Рзаєва Світлана Леонідівна, ст. викладач Шестак Ярослав Іванович, асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович, інженер Ілля Тютюнник та студентка 3 курсу 6 групи Давидова Анна.

Представники кафедри дружньо поспілкувались з майбутніми вступниками та надали вичерпну інформацію щодо специфіки представлених освітніх програм, переліку основних посад, на які претендують дипломовані випускники, та відповіли на поставлені запитання. Гості отримали не лише багато позитивних емоцій від зустрічі, а й орієнтир до обрання майбутньої професії та вступу до КНТЕУ.

Чекаємо на наших майбутніх студентів за спеціальностями 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека»!!!

         

Майстер-класи від фахівців-практиків ТОВ «М.Е.ДОК»

В період з 7 березня по 2 квітня 2019 року на кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки був проведений цикл лекційних та практичних занять із дисципліни «Електронний документообіг» для студентів 1 курсу 2, 3 та 5 академічних груп спеціалізації «Облік і оподаткування» та «Фінансовий контроль та аудит» і 3 курсу 9, 10 академічних груп спеціальності «Менеджмент персоналу» за участю представників ТОВ «М.Е.ДОК» розробника українського програмного продукту у сфері автоматизації процесів електронного документообігу «M.E. Doc».

До підготовки і проведення майстер-класів були залучені фахівці з розвитку персоналу ТОВ «М.Е.ДОК» Кім Артем Сергійович та Аладьїн Ігор Андрійович. Вони змістовно і професійно, ознайомили студентів з широким колом функціональних можливостей програми «M.E. Doc», продемонстрували практичні прийоми роботи в системі електронного документообігу з урахуванням специфічних вимог для різних напрямків діяльності.

Студенти уважно і зацікавлено підійшли до вивчення системи електронного документообігу «M.E. Doc», а також змогли отримати відповіді на всі питання щодо практичної роботи з програмою.

Заняття проводились у рамках Угоди про співробітництво між ТОВ «М.Е.ДОК» та КНТЕУ.

                 

BAS Документообіг: лекція-презентація фахівців ЦСН «Проком»

ЦСН «Проком» - один з найбільших центрів сертифікованого навчання по роботі з програмними продуктами «BAS» (Business Automation Software) в Україні. ЦСН «Проком» постійно бере участь в реальних проектах впровадження, що робить його викладачів досвідченими фахівцями-практиками

1 квітня 2019 року у КНТЕУ відбулася лекція-презентація «BAS Документообіг: можливості, задачі, організація роботи». Доповідачами, керівником ЦСН «Проком», кандидатом фізико-математичних наук Іриною Аркадієвною Столярчук та викладачем центру Дмитром Олекійовичем Бречко були представлені функціональні можливості комплексної системи електронного документообігу «BAS Документообіг КОРП». Цей програмний продукт вирішує широкий спектр задач автоматизації обліку документів, взаємодії співробітників, контролю та аналізу виконавчої дисципліни відповідно до основних постанов і законів, які регулюють ведення діловодства та документообігу в Україні.

Присутні на лекції студенти факультетів обліку, аудиту та інформаційних систем, а також економіки, менеджменту та психології,викладачі кафедри програмної інженерії та кібербезпеки доцент Рассамакін В. Я., асистент Гнатченко Д. Д.висловили подяку лекторам за цікаву і змістовну інформацію, яка поповнить знання студентів в рамках вивчення дисципліни «Електронний документообіг», буде корисною в їх подальшій професійній діяльності.

   

Про сучасні технології кіберзахисту від визнаних професіоналів

Питання кібербезпеки, як складової інформаційного захисту держави, в сучасних умовах є надзвичайно актуальними для України і світової спільноти в цілому.

Про різноманітні аспекти протидії кіберзлочинам і технології в сфері захисту кіберпростору йшла мова на зустрічах-лекціях визнаних фахівців у цій галузі зі студентами спеціальностей «Інженерія програмного забезпечення» та «Кібербезпека», які відбулися 18-19 березня цього року на кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки.

Студенти і викладачі кафедри мали чудову нагоду поспілкуватися з, першим заступником голови громадської спілки «КІБЕРКОВЧЕГ» Олегом Васильовичом Гайдуком, з незалежним експертом з кіберзахисту, дійсним членом Української Академії кібербезпеки, директором з розвитку CОO компанії ROMAD UKRAINE LLC Ігорем Миколайовичем Козаченком та з помічником Голови Національної поліції, кандидатом технічних наук, старшим науковим співробітником, дійсним членом Української Академії кібербезпеки Володимиром Павловичем Звєрєвим.

Зокрема, мова йшла про громадську спілку «КІБЕРКОВЧЕГ», про її роль у впровадженні в Україні сучасних технологій кіберзахисту. Основна місія спілки полягає у наданні можливості державі, бізнесу та громадськості не тільки мати площадку для спілкування, але й впроваджувати практичну взаємодію і співпрацю, результатом якої має стати швидке просування України еволюційним шляхом реформ до цифрової економіки та глобального кіберпростору.

Аудиторії була надана інформація по розробці та впровадженню програмного та апаратного забезпечення засобів захисту інформації та забезпечення кіберзахисту, які підвищують рівень захисту інформаційних систем та державних інформаційних ресурсів. Про сучасний стан реалізації умов щодо безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства і держави.

Завідувач кафедри програмної інженерії та кібербезпеки професор Криворучко О.В., викладачі та студенти, присутні на зустрічі, висловили щиру подяку гостям за надану цікаву і змістовну інформацію та побажали їм успіхів у їх професійній діяльності.

   

      

День гостинності – зустрічаємо майбутніх студентів

19 березня 2019 р. кафедра програмної інженерії та кібербезпеки в рамках проведення Днів гостинності запросила у КНТЕУ школярів 10-х класів спеціалізованої школи № 189 м. Києва з поглибленим вивченням англійської та німецької мов. Організаторами Дня гостинності виступили асистент кафедри програмної інженерії та кібербезпеки Гнатченко Дмитро Дмитрович та аспірант кафедри Костюк Михайло Анатолійович.

Для школярів було проведено екскурсію по університету, під час якої вони ознайомилися з матеріально-технічною базою, оглянули сучасні навчальні та лекційні аудиторії, відвідали Smart та мультимедійнійну бібліотеку, коворкінг «KNUTE HUB», завітали до Центру профорієнтаційної роботи, оглянули території університетського кампусу, спортзали.

Гості завітали до лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення кафедри програмної інженерії та кібербезпеки, де їх увазі була представлена презентація спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека», а також майстер-клас «Програмування для школярів» від студентів 4 курсу 7 групи Коломійця Івана та Радько Максима.

Викладачі кафедри дружньо поспілкувались з майбутніми вступниками про специфіку представлених освітніх програм, розкрили особливості навчання за спеціальностями 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека», відповіли на актуальні питання щодо перспектив працевлаштування за даними спеціальностями, навівши перелік основних посад, на які претендують дипломовані випускники, та можливості кар’єрного зросту. Студенти та аспіранти поділилися зі школярами усіма своїми враженнями від навчального процесу на кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки і в університеті загалом.

Школярі отримали не лише багато позитивних емоцій від зустрічі, а й орієнтир до обрання майбутньої професії та вступу на кафедру програмної інженерії та кібербезпеки у КНТЕУ.

   

   

   Cloud Computing. The future trends: відкрита лекція представника компанії VISEO Ігоря Леонтьева.

Сучасні технології лежить в основі стратегічних інновацій і виділяють лідерів, які отримують беззаперечні переваги серед своїх потенційних конкурентів. 

VISEO є всесвітньо відомою компанією з консалтингу та цифрових технологій, заснована в 1999 році. Суть діяльності VISEO, як експерта  в області технологій та інвестицій, полягає в тому, що, спираючись на свій досвід в області цифрових технологій, технологій процесів і даних, вона підтримує компанії в корисних технологічних інноваціях відповідно до реальних потреб, інтересів та амбіційних проектів компаній. Накопичений за період діяльності компанії VISEO досвід експертиз дозволяє їй впроваджувати складні і унікальні рішення для своїх замовників, підвищувати їх конкурентоспроможність і прибутковість.

Для надання  виняткових інноваційних можливостей для своїх клієнтів компанія VISEO встановила стратегічне партнерство з провідними світовими компаній, серед яких SAP Golden Partner, Microsoft Golden Partner, Salesforce Platinum Consulting Partenaire.

Зрозуміло, що діяльність компанії VISEO базується на висококласній, професійній команді співробітників, яка досягла високого рівня розуміння бізнес-процесів клієнтів, досконало володіє технологічними та бізнес компетенціями в реалізації проектів.

Цим обумовлені інтерес та актуальність щодо залучення висококласних фахівців-практиків до спілкування зі студентською аудиторією, майбутніми фахівцями в області ІТ-технологій.

6 березня 2019 року  в аудиторії  Б-505 кафедри програмної інженерії та кібербезпеки відбулася відкрита лекція фахівця з хмарної архітектури, головного архітектора хмарних рішень (Chief Cloud Solutions Architect) компанії VISEO Ігоря Леонтьева на тему: «Хмарні обчислення. Майбутні тенденції».

На зустрічі були присутні студенти  1-4 курсів та магістранти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», студенти першокурсники спеціальності «Кібербезпека» завідувач кафедри  програмної інженерії та кібербезпеки професор Криворучко О.В., викладачі кафедри  професор Пашорін В.І., доцент Цензура М.О., старший викладач Десятко О.М., викладач Степашкіна К.В.

Аудиторії була цікава професійна діяльність самого лектора, який у свій досить молодий вік досяг високих професійних і кар'єрних здобутків. Він починав кар'єру як .NET-розробник в машинобудівній компанії, в 2013 р зацікавився хмарними обчисленнями і платформою Microsoft Azure. У 2015 р в проекті «Створення інноваційних підприємств» в рамках французько-української магістерської програми у Франції відкрився новий напрям, що надало йому можливість працювати Azure-архітектором у Франції. Ігор Леонтьев активний учасник і доповідач української спільноти Microsoft Azure і Azure User Group France. Він є автором чисельних публікацій з розробки рішень, що базуються на хмарних технологіях.

В своїй змістовній доповіді лектор висвітлив широке коло питань з перспектив розвитку інформаційних, зокрема хмарних технологій, актуальності розвитку ІТ-спеціальності в умовах європейського ринку. В ході зацікавленого, живого спілкування зі студентами – магістрами він оцінив їх індивідуальні якості і можливості щодо можливого вибору їх подальшої сфери діяльності.

Присутні студенти та викладачі кафедри програмної інженерії та кібербезпеки висловили щиру подяку Ігорю Леонтьеву за змістовну і корисну лекцію, побажали йому успіхів у реалізації його різноманітних проектів та особистісних здобутків. Були також визначені перспективи подальшого співробітництва кафедри програмної інженерії та кібербезпеки з компанії VISEO.

    

   

День відкритих дверей

2 березня відбувся День відкритих дверей у Київському національному торговельно-економічному університеті.

Гостинно зустрічала майбутніх вступників та їх батьків наша кафедра програмної інженерії та кібербезпеки на чолі з завідувачем кафедри - професором, доктором технічних наук, Криворучко Оленою Володимирівною. Активну участь в зустрічі гостей також прийняли: доцент Рассамакін Володимир Якович, асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович, технік Ковальова Людмила Ігорівна та студент 4 курсу 7 групи Радько Максим. 

Гостям було цікаво відвідати локацію майстер-класу «Чим зайнятися – кібербезпекою чи розробкою програмного забезпечення», яка проходила в лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення кафедри програмної інженерії та кібербезпеки.

Чекаємо на наших майбутніх студентів спеціальності 121 "Інженерія програмного забезпечення" та 125 "Кібербезпека"!!!

       

    

Наші викладачі - кваліфікаційні експерти.

В Національному університеті харчових технологій на кафедрі інтегрованих автоматизованих систем управління відбувся захист магістерських робіт (19-22 лютого 2019 року) за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»  та професійним спрямуванням «Інтелектуальні комп'ютерні системи керування».

Головою екзаменаційної комісії була кандидат технічних наук, доцент кафедри програмної інженерії та кібербезпеки Київського національного торговельно-економічного університету Савченко Тетяна Віталіївна.

       

             

В КНТЕУ відбулися олімпіади зі спортивного програмування та з інформатики.

На кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки 11 лютого 2019 року  були проведені олімпіада зі спортивного програмування та олімпіада з інформатики.

В олімпіаді зі спортивного програмування прийняли участь 26 студентів. Для розв’язку п’ять задач, пошуку оптимального алгоритму вирішення кожної. з них, їм було відведено чотири години.

В результаті визначені кандидатури, що приймуть участь в командних змаганнях на І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування серед студентів університетів Київщини у квітні цього року, де виборюватимуть право представляти університет на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

Це студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» 3 курсу Чудік Михайло, Дригайло Максим, Силенко Олександр та 1 курсу магістратури Яремич Валентин

В рамках проведеного цього ж дня на кафедрі програмної інженерії та кібербезпеки І етапу  Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики, протягом трьох годин змагалися студенти першого та другого курсів спеціальностей «Інженерія програмного забезпечення» та «Економічна кібернетика».

Призові місця посіли студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», а саме: перше та друге місце - студенти другого курсу 7 групи Колошко Олександр та Купіна Вікторія. Третє місце виборов студент першого курсу - Капуста Нікіта. Ці студенти представлятимуть наш університет у ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з інформатики на майданчику Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ»

Вітаємо  переможців і бажаємо успіхів нашим студентам у наступних етапах змагань.

       

  

День відкритих дверей

02.02.2019 р.

Сьогодні звичайний робочий день - Київський національний торговельно-економічний університет гостинно відчинив свої двері для майбутніх вступників, їх батьків та гостей.

Гостинно зустрічала майбутніх абітурієнтів та їх батьків  наша кафедра (кафедра програмної інженерії та кібербезпеки). Активну участь в зустрічі гостей прийняли доцент Цензура Микола Олександрович, асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович, технік Муха Антоніна Микитівна, студенти 4 курсу 7 групи Коломієць Іван, Ткешелашвілі Давід та Маркевич Богдан.

Гостям було цікаво відвідати локацію майстер-класу «Чим зайнятися – кібербезпекою чи розробкою програмного забезпечення», яка проходила в лабораторії розробки та тестування програмного забезпечення кафедри програмної інженерії та кібербезпеки.

                                                                                     

  

   

Навчально-практичний посібник з спеціальності "Кібербезпека"

Фахівцями-практиками був підготовлен, а 2019 році вийшов з друку інтегрований навчально-практичний посібник для спеціальності 125 "Кібербезпека".

    

    

Кіберполіція припинила діяльність ряду піратських
онлайн кінотеатрів

18 січня 2019 р.

Піратські ресурси діяли протягом останніх кількох років та завдали збитків правовласникам майже на 10 мільйонів гривень. Проведено обшуки у адміністраторів цих ресурсів на Сумщині та Рівненщині. Вилучено їх комп’ютерне обладнання. Вирішується питання про оголошення підозри.

До Департаменту кіберполіції надійшла заява від Української антипіратської асоціації про те, що ряд інтернет–ресурсів незаконно відтворюють та поширюють  відеофайли.

За даним фактом детективи Хмельницького відділу поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) КК України.

У межах досудового розслідування працівники Подільського управління Департаменту кіберполіції встановили 34-річного мешканця Сумщини, який адміністрував ряд піратських веб-ресурсів. Серед них:

http://kinot.me 
http://krutor.org 
http://kinogo-onlaine.net
http://rumedia.ws
http://gogafilm.me
http://kinogo-onlaine.net

За адресую проживання правопорушника поліцейські провели санкціонований обшук. За його результатами було вилучено комп’ютерне обладнання, з якого адмініструвалися веб–ресурси та на якому розміщувався протиправний контент.

Пізніше, на Рівненщині працівники Поліського управління Департаменту кіберполіції припинили діяльність інтернет-ресурсу http://hd-mix.org, якій також діяв з порушенням авторських прав правовласників.

До адміністрування цього ресурсу був причетний 25-річний чоловік. За місцем його проживання поліцейські провели санкціоновані обшуки та вилучили комп’ютерне обладнання.

Наразі усю вилучену техніку направлено на проведення необхідних експертиз. Після отримання їх результатів, буде вирішено питання щодо оголошення підозри обом зловмисникам. Їм загрожує до шести років ув’язнення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.   

  

     

Кращі стартапи-2018 за версією Product Hunt: студент КНТЕУ серед переможців

Студент 4 курсу факультету обліку, аудиту та інформаційних систем спеціальності "Програмна інженерія" Сябренко Микола  підкорив Golden Kitty Awards від найбільшої американської платформи з пошуку стартапів ProductHunt.

У 2019 Агрегатор Product Hunt назвав переможців четвертої щорічної нагороди Golden Kitty Awards. Лауреатів відібрали з 12000 учасників у 22 категоріях.

У розділі Made with Product Hunt API третє місце призначено сервісу Upvote Bell від розробника з України Миколи Сябренка. Сервіс дозволяє в реальному часі відстежувати статистику проектів на Product Hunt.

Бажаємо Сябренку Миколі подальших успіхів у майбутніх розробках та конкурсах.

       

       

 IBM THINK Київ 2018 – там де люди і технології зустрічаються.

18 вересня 2018 року викладачі кафедри програмної інженерії та кібербезпеки КНТЕУ Криворучко О.В., Цюцюра М.І., Жирова Т.О. та Десятко А.М. прийняли участь в роботі конференції організованої корпорацією ІВМ «THINK Київ 2018».

Щорічно корпорація ІВМ організовує міроприємство-майданчик для зустрічі з інноваціями, пошуку натхнення й спілкування з однодумцями.

Оскільки сучасні тенденції припускають цифрову трансформацію сучасного бізнесу, то дана конференція організована для тих, хто хоче бути в курсі трендів, орієнтований на результат та готовий відкривати нові можливості використання штучного інтелекту, прогресивних рішень по обробці й керуванню даними, хмарних технологій та інформаційної безпеки для розвитку бізнесу, удосконаленню освітнього процесу.

Відкрив конференцію Think 2018 генеральний директор IBM Україна Валерій Шляхов з промовою «Putting Smart to Work». На пленарному засіданні з доповідями також виступили: Пітер Хеджес, старший радник, когнітивний бізнес, IBM «Шлях до штучного інтелекту або як примусити дані працювати за допомогою штучного інтелекту»; Ерве Ролланд, віце-президент, промислові рішення, IS&BD IBM Європа «Цифрове лідерство для отримання цінних ідей та розширення можливостей бізнесу»; Джонатан Візлер, лідер IBM Cloud Infrastructure, ЄС «Примусьте свої дані працювати у хмарі для більш розумного бізнесу»; Нік Друрі, Global Banking & Financial Markets Leader IBM Institute for Business Value, IBM Global Business Services «Майбутнє банківської індустрії. Як швидко повернути інвестиції»; Пунда Костянтин, Технічний директор, департамент IBM, група компаній МУК «Сучасні технології IBM у вирішенні задач клієнтів. Досвід дистриб'юторa».

Викладачі кафедри програмної інженерії також прийняли участь в роботі секцій «Штучний інтелект», «Хмарні технології та дані», «Безпека» та «Інфраструктура».

           

     

ІІ етап Всеукраїнської олімпіади зі спортивного програмування

15 вересня 2018 року на базі факультету інформаційних технологій  Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся ІI етап Всеукраїнської олімпіади з програмування (ACM/ACPC), який є 1/4 фіналу Міжнародної командної студентської олімпіади з програмування (ICPC - International Collegiate Programming Contest) під егідою Асоціації обчислювальної техніки (ACM - Association for Computing Machinery).

АСМ/ІСРС є найстарішою, наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою, що викликає величезний інтерес серед студентів, які бачать своє майбутнє в сфері інформаційних технологій. Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування є складовою частиною відбіркових змагань першості світу і проводиться за узгодженими з нею правилами (http://icpc.baylor.edu/).

До участі в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з програмування запрошувалися команди ВНЗ I-IV рівнів акредитації, які вибороли право участі у І етапі.

Від нашого Університету таке право отримала команда KNUTE_Innocent, до складу якої входять студенти, які навчаються за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення», Яремич Валентин, Чудік Михайло та Гриценко Павло. Тренер команди - старший викладач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, к.пед.н. Жирова Тетяна Олександрівна.

У другому етапі Всеукраїнської олімпіади з програмування приймало участь понад двохсот команд з усієї України. Командам було запропоновано 15 задач різної складності викладених українською та англійською мовами, тривалість змагань – 5 годин без перерви. Мовами програмування на ІІ етапі олімпіади були: С, С++, Java, Pascal, Python. Перевірка розв'язків здійснювалася автоматично через онлайн систему проведення олімпіад ejudge.

Привітав студентів з перемогою та вручив сертифікати учасників Сергій Олексійович Силантьєв. Наша команда отримала сертифікат учасника та готується до подальших змагань. Вітаємо їх та бажаємо успіхів!!!!

    

    

  Свято першокурсників КНТЕУ

1 вересня 2018 р. у Київському національно-економічному університеті відбулося святкове зібрання з нагоди Дня знань та інаугурація студентів. Привітати студентів прийшли керівництво університету, викладачі, студенти старших курсів та батьки.

Родина студентів спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» рівня «бакалавр» поповнилась 50 студентами 1 курсу,

1 курс 6 група


1 курс 7 група

спеціальності 125 «Кібербезпека» - 26 студентами та


1 курс 11 група

спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» рівня «магістр» - 27 магістрами.

Викладачі та студенти кафедри «Програмної інженерії та інформаційних систем» поздоровляють нове поповнення, бажають їм успіхів у навчанні та змістовного студентського життя.

   

     

ГОЛОВНІ ПОДІЇ ЗА 2017-18 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

  Перший випуск бакалаврів напряму підготовки 6.050103 "Програмна інженерія"

На кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем з 18 по 20 червня відбувався захист випускних кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної форми навчання cтудентів напряму підготовки 6.050103 "Програмна інженерія".

Згідно з наказом ректора університету № 3711 від 6 листопада 2017 року були призначені: 

  • головою екзаменаційної комісії керівник відділу розробки групи компанії "BGS Solutions" – Конопляник Павло Олександрович;
  • члени  комісії: Харченко Олександр Анатолійович, декан факультету обліку, аудиту та інформаційних   систем, кандидат технічних наук,  доцент; Криворучко Олена Володимирівна, завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, доктор технічних наук професор; Краскевич Валерій Євгенович, завідувач кафедри інформаційних технологій, доктор технічних наук, професор;
  • секретар – Степашкіна К.В., спеціаліст кафедри програмної інженерії та інформаційних систем.

На захисті були представлені роботи, у яких розглядалися питання проектування, моделювання та аналізу програмного забезпечення, алгоритмізації та програмування, баз даних та штучного інтелекту. Студентами розроблені різноманітні програмні продукти, а саме – web-додатки, мобільні додатки, розширення функціональності та створення інформаційних систем, моделювання тривимірних ігрових персонажів. Розкриті навички та вміння здобувачів щодо володіння різними мовами програмування (С#, Java, PHP, Ruby, JavaScript, Python та ін.), системами управління базами даних (MySQL, SQL Server, PostgreSQL), тестування програмного забезпечення, роботи з інструментальними засобами і фреймворками.

Всі допущені до захисту 35 студентів отримали позитивні оцінки, а саме: оцінку "90-100 балів" – 19 осіб,  "75-89 балів" – 11 осіб,  "60-74 балів" – 5 осіб.

Серед найкращих слід відзначити роботи студентів:

  • Прокоп'єва А. К., Слобожаніна І. І. "Розробка інформаційно-аналітичної моделі діяльності деканату" (комплексна дипломна робота);
  • Прояви В. В. "Створення додатку "Кафедра обліку та оподаткування КНТЕУ" на платформі Android";
  • Віон-Дюрі Я. Д. "Розробка web-сайту науково-методичної та навчальної роботи кафедри філософських та соціальних наук КНТЕУ";
  • Івлєва І. О. "Розробка web-сайту  кафедри програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ";
  • Яроцької К. В. "Розробка web-сервісу обліку робочого часу співробітників підприємства "ДВК-Софт";
  • Баштового Є. А.  "Розробка та реалізація алгоритму створення тривимірної моделі ігрового персонажа".

Вітаємо всіх випускників з цією визначною подією в житті та бажаємо не зупинятися на досягнутому, скласти вступні екзамени до магістратури спеціальності 121 "Інженерія програмного забезпечення" та в подальшому впевнено опановувати професійні вершини обраної спеціальності.

  

Реалії співпраці КНТЕУ та Департаменту кіберполіції Національної поліції України

Представники Київського національного торговельно-економічного університету, а саме викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, відвідали Департамент кіберполіції Національної поліції України в рамках договору про співпрацю.

Під час зустрічі 12 червня 2018 року було обговорено питання:

  • вивчення потреб професійного середовища, запитів роботодавців;
  • удосконалення існуючих освітніх програм "Інженерія програмного забезпечення" та "Кібербезпека";
  • розробки освітніх програм та  стандартів спеціальностей вищої освіти КНТЕУ "Інженерія програмного забезпечення" та "Кібербезпека";
  • видів, форм, засобів навчання.

Особливе значення було приділено практичній підготовці студентів, формуванню професійних та інших компетентностей майбутніх фахівців, оскільки зараз студенти КНТЕУ 3 курсу напряму "Програмна інженерія" проходять практику саме в Департаменті кіберполіції Національної поліції України під керівництвом Заступника начальника Департаменту кіберполіції,  начальника управління протидії злочинам у сфері інтелектуальної власності та господарської діяльності, полковника, кандидата політичних наук Чубаєвського Віталія Івановича.

У наших студентів є реальна можливість активно долучитись до  основних завдань Департаменту кіберполіції Національної поліції України, а саме – брати участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, механізм підготовки, вчинення або приховування яких передбачає використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. 

   

Професійна діяльність доцента викладача-практика Віталія Чубаєвського.  

   Кіберполіція допомогла італійським правоохоронцям викрити канал збуту вкрадених за кордоном мотоциклів

21 серпня 2018 р. 17:37

Реалізація в Україні краденого транспорту відбувалася за допомогою Інтернет-мережі. У рамках міжнародної правової допомоги працівники кіберполіції  встановили осіб, які збували в України викрадені транспортні засоби та місця їх зберігання. Сьогодні, 21 серпня, у трьох регіонах України було проведено санкціоновані обшуки за результатами яких вилучено майже три десятка викрадених мотоциклів.

Прокуратурою Італійської республіки при суді м. Ріміні (Республіка Італія) проводиться розслідування у кримінальній справі, порушеній відносно невстановлених осіб, які в складі злочинної організації здійснили викрадення транспортних засобів на території Італії. Під час проведення розслідування італійські правоохоронці встановили, що деякі транспортні засоби реалізовуються за допомогою Інтернет-мережі на території України.

Працівники Департаменту кіберполіції, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України, у межах міжнародної правової допомоги, провели комплекс оперативно-технічних заходів для встановлення місць збуту викраденого транспорту. За результатами проведеної роботи поліцейські встановили осіб, які на території України збували викрадений транспорт для мотокросу. Реалізація мотоциклів відбувалася за допомогою спеціального веб-ресурсу. Крім того, встановлено і місця зберігання викраденого майна.

Відтак, на території трьох областей України – Донецької, Полтавської та Івано-Франківської – сьогодні, 21 серпня, працівники кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України провели санкціоновані обшуки. За їх результатами вилучено майже три десятки спортивних мотоциклів. Усі вони направлені на зберігання до регіональних підрозділів поліції.

Пізніше, після надання запитів до європейських країн правоохоронці встановлюватимуть походження вилученого транспорту. Наразі особи, у володінні яких було вилучено цей транспорт, не змогли надати документи, які б підтверджували законність його придбання та походження. Крім того, буде встановлено спосіб, яким транспорт ввозився на територію України.

За результатами проведених заходів, діям осіб, які збували цей транспорт, буде надано правову оцінку згідно чинного законодавства України.

  

2018 році кіберполіція задокументувала більше 200 випадків розповсюдження у мережі Інтернет дитячої порнографії

6 червня 2018 р. 12:45

Про це розповів заступник начальника Департаменту кіберполіції Віталій Чубаєвський під час конференції щодо протидії торгівлі людьми в умовах сучасності, яка розпочала свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса.

За словами Віталія Чубаєвського, за чотири місяці 2018 року працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України виявили 224 кримінальних правопорушення, передбачених статтею 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України. Для порівняння, за аналогічний період 2017 року було виявлено близько сотні злочинів цієї категорії.

Віталій Чубаєвський додав, що така динаміка пов’язана з тим, що все більше злочинів вчиняються з використанням сучасної інженерії. Для приховання своїх злочинних дій зловмисники все частіше використовують сучасні технології та засоби анонімізації.

“З кожним роком кількість таких злочинів у всесвітній мережі зростає. При цьому не завжди жертви добровільно беруть участь у сексуальних стосунках. В окремих випадках їх змушують до цього, застосовуючи психологічний або фізичний тиск”, - зазначив заступник керівника Департаменту кіберполіції.

Він додав, що у контексті сексуальної експлуатації, соціальні медіа дозволяють зловмисникам отримувати доступ до потенційних жертв і значно спрощують їх вербування. Так, нещодавно кіберполіція викрила чоловіка у примушуванні дітей до створення порнографічних зображень у соцмережах.

За словами Віталія Чубаєвського організація сексуальної експлуатації через Інтернет проявляється у нових формах. До таких можна віднести організацію діяльності веб-студій, що дозволяють переглядати порнографічні зображення в режимі онлайн абсолютно анонімно. Нерідко до такої діяльності залучаються і неповнолітні, вважаючи такий заробіток легкодоступним. Так, у 2018 році працівники Департаменту задокументували декілька випадків залучення неповнолітніх дівчат до роботи моделей у веб-порностудіях.

“Ми повинні приділяти особливу увагу питанням інформування громадськості з цього приводу. Широкомасштабна інформаційна кампанія дозволить створити умови нетерпимості до будь-яких спроб залучення дітей у сексуальне рабство”, - зазначив він.

Круглий стіл на тему “Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій” розпочав свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса. Захід відбувся за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні за участі керівників підрозділів Причорноморського регіону Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

 

   

     

Українські поліцейські беруть участь у міжнародному семінарі з кібербезпеки у Батумі

Сьогодні, 24 квітня, у місті Батумі (Грузія) розпочалася друга Міжнародна конференція «Україна - Грузія - НАТО: Сучасні проблеми безпеки Чорноморського регіону». У заході бере участь керівництво Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Метою конференції стало обговорення питання створення дієвої системи кібербезпеки за стандартами НАТО. Також йдеться про налагодження взаємодії та обмін досвідом між представниками парламентів і урядів України і Грузії.

Заступник начальника Департаменту кіберполіції Віталій Чубаєвський представив іноземним партнерам сучасну структуру підрозділу та методи українських правоохоронців щодо протидії кіберзагрозам.

Серед основних принципів роботи української кіберполіції він відзначив взаємодію з правоохоронними органами різних країн світу у режимі «реального часу», режим постійної готовності «24/7», сервісно-орієнтований підхід до роботи та об’єднання зусиль різних структур з метою ефективнішої протидії загрозам у кіберпросторі.

«На сьогоднішній день в Україні введена система технологічних рішень, відповідних до стандартів НАТО. Основною їх метою стало забезпечення захищеності державних інформаційних ресурсів і автоматизованих систем, об'єктів критичної інфраструктури країни – як від випадкових кіберінцидентів, так і від цільових кібератак», – зазначив Віталій Чубаєвський.

Він також додав, що у процесі реформування правоохоронної системи України, зокрема, Департаменту кіберполіції, заплановано проведення ряду змін. Зокрема,  сьогодні, є необхідність у створенні на базі Департаменту «мозкового» центру обробки великих масивів інформації. Такий центр матиме на меті виявлення зв'язків між кіберінцидентами та їх аналітичну обробку. Це дасть змогу попереджати можливі кіберзагрози в майбутньому.

«Для України стратегічне партнерство з НАТО є невід'ємною складовою євроінтеграційного курсу. Саме така взаємодія доповнює процес реформування правоохоронних органів країни у межах співпраці нашої держави та країн Європейського Союзу», – зазначив заступник керівника української кіберполіції.

  

 

Представники КНТЕУ на  геймерському  фестивалі WEGAME 4.0

21-22 квітня  2018 року відбулася головна подія «граючої» України – фестиваль  WEGAME 4.0, в якому  взяли участь студенти 3 курсу 7 групи спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» Коломієць Іван та Пономаренко Ярослав. Геймерський фестиваль відбувся в Національному комплексі «Експоцентр України», павільйон №1. Розробники комп’ютерних ігор, поціновувачі косплея та кіберспорту мали можливість поспілкуватись та презентувати свої розробки.

Коломієць Іван, Пономаренко Ярослав та Коломієць Владислав (випускник нашого університету) презентували на фестивалі WEGAME 4.0 власний проект - гру PROTEIN WARS. Це гра - економічна стратегія про виробництво та продаж віртуальних препаратів та війну між конкуруючими компаніями. Гра розроблялася за допогомою мови  С++ та Unreal Engine 4. Unreal Engine 4 - це повний набір інструментів розробки, для тих, хто працює з технологіями в реальному часі: від корпоративних програм та кінематографічного досвіду до високоякісних ігор на ПК, консолі, мобільному телефоні.

Хлопці отримали досвід, зібрали багато відгуків про свій проект та стали ще більш мотивованими на продовження та вдосконалення власних розробок.  

       

      

Перший етап студентської олімпіади з програмування

21 квітня в Київському університеті імені Бориса Грінченка  на кафедрі інформаційних технологій та математичних дисциплін відбувся Перший Всеукраїнський етап студентської олімпіади з програмування, яка проводиться згідно правил ACM ICPC. Цей етап є одночасно й 1/8 фіналу студентської першості світу з програмувати ACM ICPC.

CPC (ACM International Collegiate Program Contest) - це перший в світі університетський спортивний конкурс програмістів, коріння якого починаються з 1970 року з першим фіналом в 1976 році. Участь відкрито для студентів з усіх університетів світу.

Цікавою особливістю олімпіади є те, що кожна олімпіадна команда складається строго з чотирьох осіб (три студента і тренер), а отримує в своє розпорядження всього один комп’ютер, мається на увазі випробування не тільки знань і волі до перемоги, але і командного духу.

У I етапі  студентської олімпіади з програмування від нашого університету приймало участь три команди, членами яких є студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення». Innocent, вже відома нам команда, до складу якої входять студент 4-го курсу Яремич Валентин, та два студенти другого курсу - Чудік Михайло та Гриценко Павло. А також ще дві нових команди Unique_team- виключно дівчача команда, членами якої є першокурсниці групи 1-7 Купіна Вікторія, Полюхович Аліна та Мальцева Богдана, та команда Brainy_team, до складу якої ввійшли студент третього курсу Савон Олексій та два студенти другого курсу Євгеній Басюк та Юрчак Вадим. Тренером усіх трьох команд є ст. викладач кафедри програмної інженерії, канд.пед.наук Жирова Тетяна Олександрівна. Реєстрація команд проводиться на міжнародному сайті https://icpc.baylor.edu/. Таким чином студенти – учасники ACM ICPC назавжди вписують себе в спеціальні міжнародні бази даних, чим підвищують свій майбутній рейтинг кандидатів на роботу в IT-компаніях. Всього по Україні було зареєстровано 400 команд.

Мови програмування, які підтримуються на I етапі: C/С++, С#, Java, Pascal, Python. Перевірка рішень здійснюється автоматично, через Інтернет, з використанням online-системи проведення олімпіад e-judge.

За результатами змагань усі команди отримали сертифікати учасників, а команда Innocent отримала диплом за перше місце серед університетських команд та можливість представляти наш університет на другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування у вересні 2018р.

     

         

  

II етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Інформатика»

18-19 квітня 2018 року в Національному аерокосмічному університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ» пройшов другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Інформатика», в якій взяли участь студенти спеціальності «Програмна інженерія» Гриценко Павло та Чудік Михайло, а ст. викладач кафедри програмної інженерії та ІС канд.пед. наук Жирова Т.О. була членом журі напрямку «Економічні та гуманітарні науки».

В олімпіаді приймали участь понад сто студентів, які  змагалися в двох напрямках «Економічні та гуманітарні науки» й «Інженерні науки». Наші студенти єдині з економічного закладу вищої освіти змагалися за напрямом «Інженерні науки». Конкурсні завдання секції «Інженерні науки» орієнтовані на розробку програм у середовищі мови програмування (С++, С#, VisualBasic, Java). Для розв'язання задач, запропонованих за цією номінацією, необхідно володіти знаннями з вищої математики, елементарної фізики, методів обчислень, програмування, структур даних та загальної теорії алгоритмів.

І хоч цього разу перемогу отримали саме технічні навчальні заклади, але Павло та Михайло ввійшли в десятку найкращих програмістів у другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Інформатика» за напрямом «Інженерні науки» та отримали сертифікат учасників, а викладач Жирова Тетяна Олександрівна – грамоту за членство в журі за напрямом «Економічні та гуманітарні науки».

Бажаємо учасникам та їх керівнику успіхів у наступних змаганнях!

     

              

ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ

15 березня 2018 р. кафедрою програмної інженері та інформаційних систем був  проведений день гостинності для студентів Київського торговельно економічного коледжу.

Гостей зустрічали завідувач кафедри д.т.н., проф. Криворучко О.В.,  к.т.н., доц. Чернякін В.П. та асистент кафедри Десятко А.М.

Завідувач кафедри професор Криворучко О.В. розповіла запрошеним про ті можливості, які надає навчання в нашому закладі вищої освіти: висококваліфікований професорсько–викладацький склад, якісне методичне забезпечення учбового процесу, наявність комп’ютерних класів із сучасним технічним та програмним забезпеченням. Крім того, студенти мають можливість одночасно з основною навчатися за іншою спеціальністю з метою отримання другої вищої освіти, пройти підготовку на військовій кафедрі з присвоєнням офіцерського звання, навчатися в закордонних університетах партнерах КНТЕУ за спільними з іноземними університетами програмами навчання. В розпорядженні студентів сучасні  бібліотечні фонди, гарні умови для навчання, відпочинку, заняття спортом, затишні кафе та їдальні. Іногородні студенти забезпечуються проживанням в гуртожитках університету.

Криворучко О.В. також розповіла гостям про  історію, досягнення та перспективи кафедри, її викладацький склад і дисципліни, що викладаються на кафедрі.

         Доцент Чернякін В.П. та асистент Десятко А.М., ознайомили студентів коледжу з технічними і програмними засобами, інноваційними та інтерактивними методами проведення лекційних та лабораторних занять по тим дисциплінам, які безпосередньо викладаються на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем.

Для студентів коледжу була проведена екскурсія по університету. Запрошені висловили подяку за змістовно проведений день гостинності та бажання стати програмістами і проходити навчання на кафедрі програмної інженері та інформаційних систем.

   

Microsoft у КНТЕУ: презентація програм

За ініціативою кафедри програмної інженерії та інформаційних систем 28 лютого у КНТЕУ відбулася зустріч з представниками Microsoft Україна. Програму співпраці презентувала координатор освітніх програм Microsoft із закладами вищої освіти України, Грузії, Молдови та країн Східної Європи Єлизавета Вовченко.

Проректор з наукової роботи Світлана Володимирівна Мельниченко подякувала партнерам за візит та наголосила, що співпраця академічної науки та досягнень практиків є надзвичайно важливою та необхідною для ефективності освіти. Отримання сучасних знань як викладачами, так і студентами є запорукою підготовки кваліфікованих кадрів та здійснення високоякісних наукових досліджень. 

Програма співпраці Microsoft  із закладами вищої освіти  має на меті допомогти освітянам повною мірою реалізувати свій потенціал шляхом доступу до найсучасніших інформаційних технологій, надає викладачам необхідні знання і навички для роботи в умовах сучасного та більш якісного навчального процесу, а студентам - проявити і реалізувати свої таланти в різних сферах.

Сьогодні Microsoft Office 365 є програмним хмарним продуктом, що поєднує набір веб-сервісів і поширюється на основі підписки за схемою "програмне забезпечення + послуги" (Software plus services). Набір надає доступ до різних програм і послуг на основі платформи Microsoft Office, електронної пошти бізнес-класу, функціоналу для спілкування та управління документами.

Тема плідної дискусії викладачів університету з Єлизаветою Вовченко стосувалася потреби в розгортанні єдиного інформаційного простору. 

Результатом цієї дружньої ділової зустрічі стали цілком конкретні висновки та пропозиції щодо створення системи підтримки навчального процесу в університеті з використанням можливостей програмного продукту Office 365 компанії Microsoft. 

    

  

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики відбувся!!!!

14 лютого 2018 року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем було проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики.

Для участі в олімпіаді з інформатики було зареєстровано 57 учасників, але пройти вхідне тестування вдалося лише 21 студентові.

Олімпіада тривала три години у дружній атмосфері, хоч і відчувався справжній дух змагання.

Перше та друге місце посіли студентки першого курсу 7–ї групи спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Мальцева Богдана та Купіна Вікторія. Третє місце розділили студент 6-ї та 7-ї групи Голіков Іван та Полюхович Аліна.

Вітаємо наших переможців!!!!!

       

І етап олімпіади КНТЕУ з програмування завершився!

14 лютого 2018 року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем було проведено відбірковий І етап студентської олімпіади КНТЕУ з програмування.

Для участі в олімпіаді з програмування було зареєстровано 48 учасників, але пройти вхідне тестування вдалося лише 26 студентам.

Чотири години учасники олімпіади розв’язували п’ять задач, шукаючи оптимальний алгоритм для кожної.

Для подальших змагань у галузі програмування, за результатами даної олімпіади, рекомендовані такі студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» як  Чудік М., Яремич В та Гриценко П.

У квітні планується І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування на одному з трьох майданчиків: НУБіП, КНУ, КНЕУ, де відбудеться командне змагання між студентами різних університетів Київщини за можливість приймати участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

Бажаємо успіхів нашим студентам у наступних змаганнях!!!!!

  

   

      

ОГОЛОШЕННЯ

8 - 13 лютого 2018 року дистанційно  проводиться відбірковий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики та програмування.

Запрошуємо усіх бажаючих студентів 1-4 курсів пройти попередній відбір для участі в олімпіаді

  • з дисципліни «Програмування» (за посиланням)

 https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=gIjms5A05kaylaNuS-IHKORNYbBeY5JNg-ncHOs6CytUMjAxN1REMEUwRDZMS1hHMlhWUEZIQ1BKTy4u

  • з дисципліни «Інформатика» (за посиланням)

 https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=gIjms5A05kaylaNuS-IHKORNYbBeY5JNg-ncHOs6CytUOTA4WVFCRjhCNVdFNjZQTkxFUjg5UTZaVy4u

14 лютого 2018 року о 9.30 в аудиторії Б-510а та Б-504 відбудеться І тур Всеукраїнської студентської олімпіади з інформатики та програмування.

Переможці І туру будуть представляти Київський національний торговельно-економічний університет на ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування та інформатики.

    

АКТИВНА СПІВПРАЦЯ КНТЕУ ТА EPAM

Протягом  січня 2018 року викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Цензура М.О., Палагута К.О., Цюцюра М.І., Жирова Т.О. та Котенко Н.О. взяли участь у новій ітерації програми в  рамках EPAM University Days - Teachers Internship.

Перший етап програми Teachers Internship включав вивчення гнучкої стратегії Scrum щодо розробки програмних продуктів та ознайомлення з системою Git, яка забезпечує контроль версій програмних продуктів. Цікавими та корисними були семінари-тренінги фахівців компанії «EPAM Systems Україна». Вони надали можливість викладачам поглибити свої знання та обмінятися досвідом у професійному колі.

Перший тур стажування викладачів завершився 2 лютого 2018. Викладачі, які брали участь в проведених освітніх заходах, висловили подяку керівнику освітніх програм «EPAM Systems Україна» Максиму Почебуту, який є активним ініціатором впровадження розвитку партнерський відносин між кафедрою та компанією.

     

   

22-24 ЛИСТОПАДА ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ КІБЕРСПОРТИВНИЙ ВІДКРИТИЙ ТУРНІР
З КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРИ "HEARTHSTONE"

Там, де люди і гаджети поєднуються в команду, з’являється таке поняття, як кіберспорт. Кіберспорт сьогодні – це міжнародні змагання з найбільш видовищних і популярних відеоігор.

Комп’ютерні технології і змагання з кіберспорту мають нерозривний зв’язок, оскільки опанування комп’ютерних ігор стимулює інтерес до розробки та вдосконалення ігрових програмних продуктів, комп’ютерної техніки, сприяє залученню молоді до отримання професійних знань в області ІТ-технологій.

За ініціативою студентів ІІІ курсу спеціальності 121 "Інженерія програмного забезпечення" ФОАІС вперше у КНТЕУ 22-24 листопада відбувся кіберспортивний відкритий турнір з комп’ютерної гри "Hearthstone", що проводився відповідно до затвердженого "Положення про організацію та проведення турніру з кіберспорту "KNUTE Hearthstone League Season 1" у Київському національному торговельно-економічному університеті.

У межах університету кіберзмагання були анонсовані листівками та плакатами, відеозаставками на плазмових екранах, оригінальний дизайн яких розробив студент ІІІ курсу 7 групи ФОАІС Пономаренко Ярослав.

Турнір проходив у 2 етапи: кваліфікаційний та основний.

Кваліфікаційний відбір розпочався 13 листопада і проходив в онлайн режимі. У результаті для участі в основному турнірі вибороли право і були зареєстровані 32 учасники, близько 80% з яких - студенти КНТЕУ. З кваліфікаційного етапу було відібрано топ-8 гравців, що виборювали призові місця в основному етапі.

Основний етап турніру проходив в лабораторії розробки засобів програмного забезпечення та мережевих технологій (Б-504) кафедри програмної інженерії та інформаційних систем. Численні глядачі мали можливість спостерігати за проведенням основного етапу турніру, де здійснювалася пряма трансляція кіберзмагань засобами сервісу twitch.tv/cyberknute.

Хід змагань оцінювало висококваліфіковане журі, до складу якого увійшли:

Чубаєвський Віталій Іванович – заступник начальника департаменту кіберполіції Національної поліції України - начальник протидії злочинам у сфері інтелектуальної власності та господарської діяльності;

Харченко Олександр Анатолійович – декан факультету обліку, аудиту та інформаційних систем;

Пашорін Валерій Іванович – професор кафедри програмної інженерії та інформаційних систем;

Цюцюра Микола Ігорович – доцент кафедри програмної інженерії та інформаційних систем.

1 місце у складному протистоянні виборов слухач курсів підготовки до ЗНО КНТЕУ, учень середньої загальноосвітньої школи № 35 у м. Києві Кузьменко Денис Олегович - нагороджений кубком "KNUTE Hearthstone League Season 1 Champion", ігровою комп’ютерною мишею A4Tech Bloody Q80, сувенірами з символікою КНТЕУ та грамотою.

2 місце посів студент ФОАІС 3-го курсу 10-ї групи Карташ Дмитро Олегович – нагороджений ігровим килимцем для миші, сувенірами з символікою КНТЕУ та грамотою.

 3 місце виборов студент факультету ФЕМП 4-го курсу 26-ї групи Харченко Олександр Юрійович – нагороджений сувенірами з символікою КНТЕУ та грамотою.

Змагання показали високу підготовку учасників та чесне суддівство. Такий турнір проводиться вперше в університеті і дав гарний старт.

Гравці, що потрапили до топ-8, отримали подяки ректора за участь у кіберзмаганнях. На нагородженні Анатолій Антонович  зазначив, що нині на кафедрі викладається дисципліна "Кібербезпека" й, беручи до уваги популярність кіберспорту серед студентів та вступників, планується створення нової спеціальності - "Кібербезпека". Подякувавши організаторам та учасникам, ректор побажав студентам гарної сесії, а нашому переможцю - успішно здати ЗНО та вступити до КНТЕУ.

Окрему подяку висловлюємо активним учасникам в організації та проведенні турніру - студентам ІІІ курсу ФОАІС спеціальності "Інженерія програмного забезпечення": Коломійцю Івану (7 група), Ткешелашвілі Давіду (7 група), Пономаренку Ярославу (7 група), Журбенку Максиму (10 група), Радьку Максиму (7 група).

Однозначно можемо констатувати факт, якщо за справу беруться студенти  – кіберспорту в КНТЕУ бути!

       

Лекція заступника начальника департаменту кіберполіції Національної поліції України: хто такий кіберполіцейський?

У межах інформаційно-дискусійної платформи "Майстерня професійного зростання" з ініціативи кафедри програмної інженерії та інформаційних систем 2 листопада відбулася зустріч із заступником начальника департаменту кіберполіції Національної поліції України - начальником управління протидії злочинам у сфері інтелектуальної власності та господарської діяльності, полковником поліції, кандидатом політичних наук Чубаєвським Віталієм Івановичем.

На лекції «Нагальні потреби держави в кіберпросторі» були присутні студенти 4 курсу ФОАІС (спеціальність «Інженерія програмного забезпечення», спеціалізація «Економічна кібернетика»), викладачі та завідувач кафедри програмної інженерії та ІС Криворучко О.В., директор Центру розвитку кар’єри Назаренко О.Г.

У цікавому та змістовному спілкуванні з аудиторією Віталій Іванович висвітлив основи та історію створення структурного підрозділу Національної поліції, основні завдання кіберполіції, її роль у реалізації державної політики у сфері протидії кіберзлочинності. Він також розповів про найбільш резонансні події, що трапилися останнім часом і пов’язані з кіберзлочинністю, їх катастрофічні наслідки, рівень захищеності об'єктів від кібератак та про плани співробітників департаменту щодо попередження і протидії кібератакам.

Гість відповів на чисельні запитання студентів, у тому числі ті, що стосуються вимог до кіберполіцейського - кандидатів на посади інспекторів кіберполіції, спеціальних агентів інформаційних технологій та умов їхньої професійної діяльності. Він висловив сподівання, що в майбутньому вони поповнять лави професіоналів у боротьбі з кіберзлочинністю.

            

     

10-ТА МІЖНАРОДНА ОЛІМПІАДА З ПРОГРАМУВАННЯ НА КУБОК АКАДЕМІКА ІЛЛІ НЕСТОРОВИЧА ВЕКУА

28-29 жовтня 2017 року відбулася 10-та Міжнародна олімпіада з програмування на Кубок академіка Іллі Несторовича Векуа.

Організаторами Кубку Векуа є Міністерство спорту і молодіжних справ Грузії, Асоціація підтримки програмування (Грузія), Батумський державний університет імені Шота Руставелі, Грузинський технічний університет. Змагання Кубку Векуа проходять за правилами студентської першості світу з програмування ACM-ICPC. Задля розширення участі українських команд, з 2014 року рішенням оргкомітету Кубку, чотири його площадки створено в Україні.

Наша команда Innоcent, до складу якої увійшли Яремич Валентин (студент IV курсу факультету ФОАІС), Чудік Михайло та Гриценко Павло (студенти  ІІ курсу факультету ФОАІС) на чолі з тренером ст. викладачем кафедри програмної інженерії та ІС Жировою Тетяною Олександрівною прийняла участь в даній олімпіаді на майданчику Вінницького національного технічного університету.

І хоч Вінниця нашу команду зустріла похмурим осіннім дощем, та координатор Кубку з України, професор кафедри комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету, Месюра Володимир Іванович переніс грузинську гостинність та тепло в стіни університету.

Змагання Кубку Векуа складалися з двох турів – командного і особистого. Учасниками Кубку були не лише студенти навчальних закладів, а й “ветерани” оскільки обмежень для участі в Кубку немає. Для роботи учасникам було запропоновано операційну систему Ubuntu-16.04 та середовищаMonoDevelop 6.1, EclipseOxygen R, jdk 1.8, Codeblocks 16, vim 7.4, QT 5.х  та список відповідних компіляторів, про що було попереджено за тиждень до змагань.

Особистий тур проходив 28 жовтня. Стартував о 13.00 та фінішував о 17.00. Змагання проходили в дружній атмосфері, усіх учасників пригощали запашними грузинськими хачапурі та міцною кавою не відходячи від ПК. В особистому турі Яремич Валентин взяв друге, а Гриценко Павло – перше  місце середекономічних ВУЗів.

Командний тур було проведено 29.10.17 і тривав він з 10.00 до 15.00. Під час другого туру усіх учасників пригостили хінкаліями.

У командному турі наша команда посіла перше місце серед економічних ВУЗів.

Після змагання усіх учасників привітавпроректор з наукової роботи доктор технічних наук Павлов Сергій Володимирович та професор кафедри комп’ютерних наук Месюра Володимир Іванович. Ми вдячні організаторам Кубу та пишаємося нашими хлопцями!

  

IV МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЦИФРОВА ОСВІТА В ПРИРОДНИЧИХ УНІВЕРСИТЕТАХ»

25 жовтня 2017 року розпочала роботу IV Міжнародна конференція «Цифрова освіта в природничих університетах» на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

У конференції взяли участь викладач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Десятко А.М. та Жирова Т.О.

Учасників конференції привітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який загострив увагу на тому, що цифрові технології мають бути доступними студенту в е-навчальному середовищі, яке формується в університеті і має всі необхідні ресурси та сервіси для організації навчального процесу.

З вітанням від делегації Вроцлавського природничого університету до учасників звернувся професор Кшиштоф Печарка.

Незабутнє враження склала доповідь професора Наталії Морзе, в якій зазначалося  те, що нині всі мають доступні інструменти для е-навчання, але не завжди досягається очікуваний ефект від їх використання, та окреслила, які шляхи існують для підвищення  конкурентності  системи освіти в університетах.

Живою та насиченою життєвим досвідом була доповідь Сергія Бутенка – керівника компанії ПРОКОМ, яка не лише є розробником ІТ-рішень, а й проводить активну просвітницьку політику, маючи у своїй структурі навчальний центр, та співпрацюючи з університетами для досягнення найбільшого ефекту у підготовці майбутніх спеціалістів. Особисте спілкування з Сергієм Бутенком та обговорення можливої співпраці принесли не менше задоволення ніж його виступ.

На конференції також виступив народний депутат України Леонід Козаченко, який поділився з усіма присутніми власним досвідом використання ІТ та наводив цікаві випадки, коли знання та вміння використовувати ІТ в професійній діяльності дозволяє досягати успіху в кар’єрі.

Ще одна доповідь, яка заслуговує окремої уваги - це доповідь керівника освітніх програм Microsoft у Східній Європі Ольги Свириденко «Змішане навчання з використанням хмарних сервісів та галузева сертифікація». Пані Ольга зупинилась на технологіях, які пропонує Майкрософт для організації змішаного навчання. Саме ця доповідь заклала основу для наступних виступів та стала предметом обговорення з Десятко А.М. під час перерви між пленарними засіданнями.

На завершення першого дня конференції була проведена дискусійна панель у результаті якої прийшли до висновку, що і інструментарій, і змістовні компоненти е-середовища, і технологічні компоненти е-середовища залежать від тих спеціальностей, яким навчають в університеті.  

  

ІІ ЕТАП ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ
З ПРОГРАМУВАННЯ

16 вересня на базі факультету інформаційних технологій Національний університет біоресурсів і природокористування України відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування (змагання із спортивного програмування АСМ-ІСРС (Association for Computing Machinery/International Collegiate Programming Contest).

Команду нашого університету KNTEU_SAD_BOYS складали чотири учасники: Яремич Валентин, Гриценко Павло, Зінчук Олександр та Баштовий Євген.

Родзинкою цьогорічної відбіркової олімпіади до першості світу стало пряме включення з північного майданчику, куди власне і ввійшов Київ. Трансляція здійснювалася організаторами разом з американською компанією Лайвстрим.

Усім учасникам була надана комп’ютерна техніка однакової потужності, що забезпечило рівні умови роботи.

Після напруженої п’ятигодинної роботи учасників олімпіади запросили на церемонію нагородження, де наша команда отримала сертифікат учасника.

Нині, наша оновлена команда Innocent у склад якої ввійшли Яремич Валентин, Гриценко Павло та Чудік Михайло, готується до участі у Міжнародній олімпіаді з програмування на Кубок академіка Іллі Несторовича Векуа.

   

НАШЕ КОГНІТИВНЕ МАЙБУТНЄ з IBM - Watson Kyiv Summit 2017

21 вересня 2017 році в м. Київі відбувся форум IBM Amenity Confirmation Letter: Watson Kyiv Summit 2017. В роботі форуму прийняли участь завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ Криворучко О.В. та асистент кафедри програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ Десятко А.М.

В ході пленарної сесії з вступним словом виступив Генеральний директор ІВМ Україна Пенко Дінев. Він визначив сьогодення як еру когнітивних технологій та нової технічної революції. Ним була представлена неоаналітична платформа – Watson.

Кирило Корнільєв, віце-президент ІВМ Systemsв в Центральній і Східній Європі, виступив з доповіддю «Ваше когнітивне майбутнє. Як технології наступного покоління змінюють спосіб життя та роботи сьогодні». Було запропоновано переосмислення бізнесу з точки зору цифрового трансформування – використання штучного інтелекту для аналізу неструктурованих даних.

Пітер Хіджес, старший радник ІВМ в Центральній і Східній Європі в доповіді «Провідна цифрова трансформація в Когнітивну Епоху» відмітив, що оскільки весь світ пов'язаний цифровими технологіями і науковці займаються розробкою «Цифрової моделі світу», важливим є вчасно та досконало проаналізувати неструктуровані дані. Це надасть можливість перемогти своїх конкурентів.

Віце-президент IBM WW Storage Infrastructure Solutions Серджіо Саад в доповіді «Роль ІВМ Systemу Когнітивній інфраструктурі. Тенденції та напрями розвитку» наголосив, що на кожен біт структурованих даних припадає 20 біт неструктурованих. Така тенденція вказує на потребу у залученні  в розвитку бізнесу цих ресурсів. Запропонувані реальні кроки для вирішення зазначених питань разом з компанією ІВМ.

В програмі форуму проведення засідання 5 сесій за такими напрямками: «Індустріальні рішення», «ІТ інфраструктура», «Когнітивні технології», «Хмарна інфраструктура». В роботи секцій взяли участь провідні спеціалісти з України, Австралії, Чехії, Америки та інших країн.

Компанія ІВМ тісно співпрацює в галузі освітніх послуг, надаючи своє програмне забезпечення, хмарні сервіси та методичні рекомендації для впровадження в освітній процес. Так, Олександр Данько, IBM Academic Initiative, Universityand Government Relations Coordinator запропонував до розгляду рішення для вищих навчальних закладів, які впроваджуватимуться в КНТЕУ.

   

СВЯТО ПЕРШОКУРСНИКІВ КНТЕУ

1 вересня 2017 р. у Київському національному торговельно-економічному університеті  відбулося святкове зібрання з нагоди Дня знань та інавгурація студентів. Привітати студентів прийшли керівництво університету, викладачі, студенти старших курсів, батьки, а також  депутати, фахівці споріднених спеціальностей. 

Щирі вітання першокурсникам висловив  ректор Київського національного торговельно-економічного університету Мазаракі Анатолій Антонович та побажав їм успіхів у навчанні, творчого натхнення і цікавого студентського життя.

Родина студентів спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» поповнилась 50 студентами 1 курсу та 12 студентами 2 курсу. Наставниками новостворених академічних груп стали асистент Гнатченко Дмитро Дмитрович (ФОАІС-1-6) та старший викладач Жирова Тетяна  Олександрівна (ФОАІС-1-7).

Викладачі та студенти кафедри «Програмної інженерії та інформаційних систем» поздоровляють нове поповнення, бажають їм успіхів у навчанні та змістовного студентського життя.

  

    

ГОЛОВНІ ПОДІЇ ЗА 2016-17 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

    

  

День науки в Україні зустрічаємо на міжнароній конференції

19-20 травня 2017 року в м. Києві (Київський національний університет будівництва і архітектури) відбулася Четверта міжнародна науково-практична конференція «Управління розвитком технологій». Головним гаслом конференції стала тема: «Інформаційні технології розвитку змісту освіти». Всі викладачі та аспіранти  кафедри прийняли найактивнішу участь у конференції, якими було зроблено 11 доповідей, а 7 з них  - англійською мовою. Всі присутні щедро ділились своїми ідеями, творчими відкриттями з колегами та поповнили власну скарбничку новими ідеями.

  

Вітаємо переможців ! 

4-5 квітня 2017 р. на факультеті обліку, аудиту та інформаційних систем  відбулась студентська наукова конференція “Соціально-економічні перспективи України у ХХІ столітті”.

На пленарному засіданні від  кафедри програмної інженерії та інформаційних  систем з доповіддю “Технологія створення веб-додатків” виступив студент Слобожанін І.І. ФОАІС 3 к.,7 гр. (науковий керівник Харченко О.А.).

На секціях, які проводились кафедрою програмної інженерії та інформаційних  систем, переможцями стали:

по секції  “Бази данних та системи їх обробки”:

1 місце Ткешелашвілі Д.Л. ФОАІС 2 к.,7 гр. (науковий керівник Криворучко О.В.)

2 місце Прокоп’єв А.К. ФОАІС 3 к.,7 гр. (науковий керівник Демідов П.Г.)

3 місце Селіверстов В.В. ФОАІС 3 к.,1 гр. (науковий керівник Цензура М.О.)

3 місце Суханов Д.Ю. ФОАІС 3 к.,4 гр. (науковий керівник Демідов П.Г.);

по секції “Інформаційні системи в управлінні”:

1 місце Полтавець О.А. ТЕК КНТЕУ, ФЕП 3 к., ІД-31 (науковий керівник Десятко А.М.)

2 місце Романенко О.С. ФМТП 1 к.,2 гр. (науковий керівник Краснoщок В.М.)

3 місце Проява В.В. ФОАІС 3 к.,7 гр. (науковий керівник Криворучко О.В.)

3 місце Колдуненко В.Ю. ФМТП 1 к.,1 гр. (науковий керівник Палагута К.О.);

по секції “Мови програмування у вирішенні економічних задач”:

1 місце Яремич В.Р. ФОАІС 3 к.,7 гр. (науковий керівник Криворучко О.В.)

2 місце Муквіч А.Л. ТЕК КНТЕУ, ФЕП 3 к., ІД-31 (науковий керівник Десятко А.М.)

3 місце Мартинюк К.В. ФОАІС 3 к.,7 гр. (науковий керівник Козік О.І.)

3 місце Маркевич Б.С. ФОАІС 2 к.,7 гр. (науковий керівник Рассамакін В.Я.)

Кафедра висловлює усім учасникам конференції подяку та бажає подальших творчих успіхів.

  

Всеукраїнської студентської олімпіади зі спортивного програмування ICPC-2017 

25 березня 2017 року кращі студенти з програмування Київського національного торговельно-економічного університету у складі 4-х команд під керівництвом доцента кафедри програмної інженерії та інформаційних систем к.т.н. Краснощока В.М. взяли участь у І-му етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спортивного програмування ICPC-2017 (international collegiate programming contest – 2017). 

Кращі результати серед наших студентів показала команда у складі:

  • Зінчук Олександр (ФОАІС 3 курс 7 гр.);
  • Яремич Валентин (ФОАІС 3 курс 7 гр.);
  • Гриценко Павло (ФОАІС 1 курс 6 гр.);
  • Баштовий Євген (ФОАІС 3 курс 7 гр.).

Хлопці вже здобули путівку на ІІ-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спортивного програмування ICPC-2017. Інші команди очікують остаточних результатів.

Постійне самовдосконалення - стиль життя викладачів КНТЕУ

Вже майже два роки в КНТЕУ плідно працює кафедра програмної інженерії та інформаційних систем. Викладачі кафедри займаються підготовкою майбутніх фахівців для однієї з найбільш динамічних галузей сьогодення - інформаційних технологій. Це надихає колектив кафедри, не очікуючи запланованого терміну, постійно займатися підвищенням кваліфікації та рівня знань.

У період із січня по лютий цього року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем було проведено теоретично-практичний курс підвищення кваліфікації по роботі з комп’ютерною програмою «1С: Підприємство» на тему «Технології програмування та конфігурування на платформі «1С: Підприємство 8».

У роботі взяли участь представники групи компаній «BGS Solutions», що надає повний спектр послуг із автоматизації підприємств на платформі «1С: Підприємство», а також викладачі, аспіранти та студенти кафедр програмної інженерії та інформаційних систем, вищої та прикладної математики.

Заняття проводив керівник відділу розробки компанії, випускник КНТЕУ, Павло Олександрович Конопляник. Під його керівництвом були також розроблені індивідуальні практичні заняття слухачів. Навчання відзначилось своєю змістовністю, зацікавленістю аудиторії, професійним підходом до висвітлення матеріалу та організації практичного тренінгу. За його результатами 48 учасників теоретично-практичного курсу підвищення кваліфікації отримали сертифікати, що дають їм право використовувати отримані знання та досвід в освітньому процесі.

Активну участь в організації навчання взяли декан ФОАІС Харченко О.А., завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Криворучко О.В., директор ГЦІТ Шестак Я.І. та відповідальний за зовнішні зв’язки кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Сидорчук В.Є.

Викладачі повинні постійно прагнути до самовдосконалення й не чекати планового підвищення кваліфікації.

  

    Визначено кращих студентів I-го етапу Всеукраїнських студентських олімпіад з «Програмування» та «Інформатики»

23 лютого 2017 року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем відбувся I етап Всеукраїнських студентських олімпіад з «Програмування» та «Інформатики».

За результатами олімпіад визначено кращих студентів:

  • олімпіада з «Програмування»:

1 місце – Гайдучик Дмитро Миколайович, ФОАІС 3 курс 1 гр.

2 місце – Дзюін Антон Ярославович, ФМТП 3 курс 17 гр.

Слобожанин Ілля Іванович, ФОАІС 3 курс 7 гр.

3 місце – Фурман Максим Павлович, ФМТП 3 курс 17 гр.

Зінчук Олександр Вікторович, ФОАІС 3 курс 7 гр.

  • олімпіада з «Інформатики»:

1 місце – Чудік Михайло Іванович, ФОАІС 1 курс 6 гр.

2 місце – Басюк Євгеній Володимирович, ФОАІС 1 курс 7 гр.

Юрчак Павло Вадимович, ФОАІС 1 курс 7 гр.

3 місце – Силенко Олександр Олегович, ФОАІС 1 курс 7 гр.

Суржик Максим Олександрович, ФОАІС 1 курс 7 гр.

Студенти, які посіли призові місця, будуть рекомендовані до участі в II етапі Всеукраїнських студентських олімпіад, що відбуватимуться у відповідних ВНЗ.

   

    

"Майстерня професійного зростання": програмуємо в "1С:Підприємство 8.3"

02 березня 2017 року в аудиторії Б-505 в рамках проекту «Майстерня професійного зростання» був проведений майстер-клас «Принципи роботи з основними об’єктами платформи «1С:Підприємство 8.3. Ролі».

До навчання були залучені студенти спеціальностей «Інженерія програмного забезпечення» та спеціалізації «Економічна кібернетика». На прикладі нескладних комплексних задач студенти отримали початкові навички щодо програмування в системі «1С:Підприємство 8.3. Ролі».

Провела майстер-клас  к.ф-м.н. Столярчук І.А. , яка є керівником центру сертифікаційного навчання «ПРОКОМ» - давнім партнером кафедри програмної інженерії та інформаційних систем.

Зайняття пройшли у зацікавленій та творчій атмосфері.

Учасників заходу привітали завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем О.В. Криворучко та директор ГЦІТ Я.І. Шестак.

  

   

           Всеукраїнський науково-практичний тренінг "Інформаційні технології в навчальному процесі: якісна освіта"

21 лютого 2017 року в КНТЕУ відбувся Всеукраїнський науково-практичний тренінг «Інформаційні технології в навчальному процесі: якісна освіта».

Мета тренінгу -  удосконалення і підвищення якості освітньої діяльності, розвитку й поглиблення співробітництва з вищими навчальними закладами та провідними ІТ-компаніями України.

Співорганізаторами заходу виступили Київський національний університет будівництва і архітектури, ТОВ «Інтелект Сервіс», корпорація «Парус», Центр сертифікованого навчання «Проком».

З вітальним словом і побажаннями успіхів в опануванні нових знань до учасників тренінгу в лекційній аудиторії Б-207 звернулися перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Наталія Володимирівна, представники компаній-співорганізаторів тренінгу від ТОВ «Проком» Столярчук Ірина Аркадіївна, корпорації «Парус» Чиєсова Євгенія Олександрівна, ТОВ «Інтелект Сервіс» Кондратюк Сергій Сергійович та завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Криворучко Олена Володимирівна.

У рамках представленої програми в комп’ютерних аудиторіях корпусу Б були проведені тренінги:

  • Цифрова трансформація: функціональні можливості системи електронного документообігу M.E.Doc. Модератори тренінгу - спеціалісти з розвитку персоналу компанії «Інтелект-Сервіс» Кім А.С., Кондратюк С.С.;
  •  Новітні рішення автоматизації підприємства на базі хмарної платформи «jПарус». Модератор тренінгу - координатор програми для вищих навчальних закладів корпорації «Парус» Чиєсова Є.О.;
  •  «1С:Підприємство 8.3»: облік успішності студентів і аналітичний звіт (конфігурація робочого рішення за півгодини). Модератор тренінгу - керівник Центру сертифікованого навчання «Проком», чинний тренер, к.ф.-м.н., Столярчук І.А.;
  • QR-кодування – додатковий (тактильний) канал сприйняття інформації. Модератори тренінгу - завідувач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ, д.т.н., Криворучко О.В. та голова циклової комісії інформаційних систем та технологій ТЕК КНТЕУ Десятко А.М.;
  • Програмно-інструментальна платформа дистанційного навчання Moodle. Модератори - завідувач лабораторії дистанційного навчання КНТЕУ Роганов В.П. та провідні інженери лабораторії дистанційного навчання КНТЕУ Беспалов В.Е. та Стратанович Т.Е.;
  • Створення інтерактивних презентацій з використанням хмарних сервісів (Prezi). Модератори тренінгу - старший викладач  кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, к.т.н., Сидорчук Володимир Євгенович та провідний інженер кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Дитинюк Олександр Володимирович.

   У тренінгах взяли участь 220 освітян, у тому числі 93 учасники з різних вузів України, зокрема:

  • Київського національного торговельно-економічного університету
  • Київського національного університету будівництва і архітектури
  • Київського національного університету культури і мистецтв
  • Харківського торговельно-економічного коледжу
  • ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»
  • Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ
  • Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ
  • Київської державної академії водного транспорту ім. П. Конашевича-Сагайдачного
  • Хмельницького торговельно-економічного коледжу КНТЕУ
  • Подільського державного аграрно-технічного університету
  • Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара
  • Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка
  • Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників
  • Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького
  • Черкаського державного технологічного університету
  • Національного університету харчових технологій (м. Київ)
  • Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України
  • Ірпінського економічного коледжу
  • Чернігівського національного технологічного університету
  • ДВНЗ "Київський енергетичний коледж"
  • Національного авіаційного університету (м. Київ)
  • Київської державної академії водного транспорту
  • Васильківського коледжу ВНЗ "Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна"
  • Навчально-сертифікаційного центру Украероруху
  • ТОВ "БІ ДЖІ ЕС КОНСАЛТИНГ"
  • ТОВ «Бізнес–програми»
  • Державного підприємства обслуговування повітряного руху України

Учасники отримали сертифікат участі у Всеукраїнському науково-практичному тренінгу «Інформаційні технології в навчальному процесі: якісна освіта» та сертифікати корпорації «Парус», ТОВ «Інтелект-Сервіс», Центру сертифікованого навчання «Проком».

       

День гостинності для майбутніх програмістів

17 листопада на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем для студентів 3-го курсу групи ІД-21 (спеціальність інформаційна діяльність) торгівельно-економічного коледжу КНТЕУ був проведений день гостинності.

Викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, зав. кафедрою д.т.н., доцент  Криворучко О.В., розповіли гостям про історію кафедри, її досягнення, викладацький склад та дисципліни що викладаються на кафедрі.

В процесі вільного спілкування (без викладачів) з колишніми випускниками ТЕК, а нині студентами кафедри,  гості мали можливість одержати повну інформацію про студентське життя в КНТЕУ.

В центрі профорієнтаційної роботи студенти коледжу отримали від співробітників центру Ярошенко Л.В. та Онисяр Н.В. вичерпні відповіді на всі питання відносно вступу до КНТЕУ. 

По закінченню дня гостинності студенти коледжу подякували викладачам кафедри та співробітникам  центру профорієнтаційної роботи і  висловили бажання стати студентами  КНТЕУ та навчатися по спеціальності  інженерія програмного забезпечення.

  

  

Наука важка, але плідна

До свого 70-ти річного ювілею з дня заснування готувався весь колектив Університету. Це свято студентства, професорсько-викладацького колективу, ректорату, а також всіх тих, хто в минулі роки став випускником нашого вищого навчального закладу. До цієї визначної дати кожен підійшов зі своїми здобутками, чи то захистив дисертацію, розробив дистанційний курс, став ініціатором відкриття нової спеціальності, плідно попрацював на науковій ниві, здійснив ряд нових методичних розробок. Багато цьогорічних абітурієнтів поповнили  студентські лави  КНТЕУ, зокрема популярної на сьогоднішній день спеціальності «Інженерія програмного забезпечення». Студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» активно залучаються до наукової роботи, студент 3 курсу 8 групи Яремич Валентин став головою інформаційного центру Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених КНТЕУ. (http://ntsadtamv.wixsite.com/ntsadknteu/vivat-academia -посилання на журнал)

Стали добрими друзями університету та кафедри наші багаторічні партнери, які завітали на урочистості. Хотілось би відзначити привітання, які отримав колектив кафедри та Лист-подяку від партнерів групи компаній  «Інтелект-сервіс», що бере активну участь у навчальному процесі.

    

На святкуванні були відзначені викладачі та працівники університету за багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у наукову та освітню діяльність. Зокрема Подякою Міністерства освіти та науки України нагороджено завідувача кафедри, доктора технічних наук  Криворучко Олену Володимирівну та викладача, директора Головного центру інформаційних технологій Шестака Ярослава Івановича; Грамотою Міського голови декана, к.т.н., доцента Харченка Олександра Анатолійовича; Подякою Деснянської адміністрації завідувача лабораторії дистанційного навчання Роганова Вололодимира Петровича.

Побажаємо ж  всім нам успіхів та здобутків на благо нашого КНТЕУ.

  

V Міжнародний Форум «Проблеми інноваційного розвитку та інформаційного суспільства»

20-21 жовтня 2016 року науково дослідна частина КНТЕУ, кафедра програмної  інженерії та інформаційних систем, лабораторія дистанційного навчання прийняли участь у науково-технічній виставці V Міжнародного Форуму «Проблеми інноваційного розвитку та інформаційного суспільства».

На науково технічній виставці були представлені наукові праці викладачів КНТЕУ та науково фахові видання: «Вісник КНТЕУ», Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки", Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право.

Також на науково технічній виставці презентувались дистанційні курси:

  • Готельна справа (автори: БОЙКО МАРГАРИТА ГРИГОРІВНА доктор економічних наук, професор, ГОПКАЛО ЛАРИСА МИХАЙЛІВНА старший викладач);
  • Організація туристичних подорожей (автор: МИХАЙЛІЧЕНКО ГАННА ІВАНІВНА доктор економічних наук, доцент);
  • Управління персоналом (автори: ЖУКОВСЬКА ВАЛЕНТИНА МИКОЛАЇВНА кандидат економічних наук, доцент; МИКОЛАЙЧУК ІРИНА ПАВЛІВНА кандидат економічних наук, доцент).

На науково технічній виставці були представлені роботи студентів спеціальностей «Реклама», «Реклама і зв'язки із громадськістю», «Рекламний бізнес» та харчовий  продукт для спеціального дієтичного споживання (використання) – РЕАБІЛАКТ (розробка захищена патентами  на корисну модель (№ 83048 та № 83183 від 27.08.2013)).

  

В ногу з часом - CEE 2016!!!!!

Найбільшу в Україні виставка споживчої електроніки, побутової техніки, електрообладнання, електротранспорту, електроінструменту, і електронних іграшок CEE 2016,  яка відбулася 8-9 жовтня 2016 року в Києві, відвідали викладчі кафедри д.т.н., завідувач кафедри Криворучко О.В., к.т.н., доц. Рассамакін В.Я, Десятко А.М., к.т.н., доц. Цюцюра М.І. та студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення»  Яремич В., Івлєв І., Фірсов О., Віон-Дюрі Я., Вертоградов Т. та Вишняк Я.

        

 

Учасниками виставки стали понад 100 лідерів світової індустрії мобільного зв'язку, комп'ютерної, ігрової, побутової техніки, включаючи Aсer, AMD, Canon, Cisco, Dell, D-Link, Electolux, Fujitsu, Fujifilm, Garmin, HP, HTC, IBM, LG, Logitech, Microsoft, Nikon, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Whirlpool, Xerox і багато інших.

На стендах компаній відвідувачі ознайомитися з можливостями нових товарів і рішень: смартфонів, планшетів, ультрабуків, рідерів, фото- і відеокамер, МФУ, принтерів, телевізорів і побутової техніки, електромобілів, 3D принтерів, електротранспорту, електроінструменту і багато чого іншого.

     

На окремих експозиціях з системної інтеграції було запропоновано корпоративні рішення по уніфікованих комунікаціях, відеоспостереженнях, бездротовому зв'язку, мережевій безпеці, відеоконференцзв'язку, хмарним напрямками і багатьом іншим напрямам на базі ERC робочих станцій, серверів і систем зберігання даних, активного і пасивного мережевого обладнання, системного і прикладного програмного забезпечення.

Xіт сезону - особливу увагу в цьому році приділено сонячним панелям, інверторам, акумуляторам та іншому обладнанню з альтернативної енергетики!

  

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ

На базі Східно-європейського інституту психології відбулися навчально-демонстраційні сесії для викладачів і вчителів, менеджерів освітньої сфери, розробників і дослідників освітніх технологій у рамках яких були проведені повноформатні тренінги та майстер-класи (*міжнародний тренінговий тот-стандарт): «інновації в освіті, навчанні та менеджменті» «інноваційні технології викладання» «компьютерні технології в освіті: революція можливостей» «мультимедійні технології в освіті: практичний кейс» «тренінгові технології та новітні тренінгові техніки: базовий кейс викладача та майстер-кейс викладача» «стратегічне планування у діяльності викладача , навчального закладу, організації, центру» «нові концепції освіти: «завтра» - вже близько»

Організаторами міроприємства були Східно-європейський інститут психології (Україна – Франція), Інститут проблем виховання НАПН України, Переяслав-хмельницький педагогічний університет імені Григорія Сковороди, Психологічний інститут ім. Л. Щукіної, Міжнародна експертна агенція „Консалтинг і тренінг”, Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Західно-український ресурсний центр, та за підтримки та участі Ягелонського університету (Польща) Global university (Італія-США) Центру розвитку дитини і сім”ї «Європейський», Журналу „Психологія сьогодні”

У цьому заході прийняли участь викладачі кафедри «Програмної інженерії та інформаційних систем» Криворучко О.В., Цюцюра М.І., Рассамакін В.Я., Рзаєва С.Л., аспірантка кафедри Десятко A.М. Всі вони отримали сертифікати, що засвідчують підвищення їх кваліфікації.

  

   

СВЯТО ПЕРШОКУРСНИКІВ КНТЕУ

31 серпня 2016 р. у Київському національному торговельно-економічному університеті  відбулося святкове зібрання з нагоди Дня знань та інавгурація студентів. Привітати студентів прийшли: керівництво університету, викладачі, студенти старших курсів, батьки, а також  депутати, робітники Міністерства освіти та науки,  фахівці споріднених спеціальностей та інші. 

Щирі вітання першокурсникам висловив  ректор Київського національного торговельно-економічного університету Мазаракі Анатолій Антонович та побажав їм успіхів у навчанні, творчого натхнення та побудови міцного  фундаменту успішної кар’єри. 

Родина студентів спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» поповнилась 37 студентами 1 курсу та 20 студентами 2 курсу. Наставниками груп стали Демідов Павло Георгійович (ФОАІС-1-6), Краснощок Віктор Миколайович (ФОАІС-1-7) та Цензура Микола Олександрович (ФОАІС-2-10).

Викладачі кафедри «Програмної інженерії та інформаційних систем» вітають цих студентів з приєднанням їх до лав нашого університету та бажають їм успіху в навчанні.

ГОЛОВНІ ПОДІЇ ЗА 2015-16 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

ОЛІМПІАДИ


8 квітня 2016 року за ініціативи кафедри програмної інженерії та інформаційних систем у Київському національному торговельно-економічному університеті представники центру сертифікованого навчання «Проком» провели майстер-клас «Програмування на платформі 1С: Підприємство 8.3».


 7 квітня 2016 р. в рамках конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і практики в умовах глобалізації» на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем відбулися засідання 7-ти секцій.


«M.E. DOC» В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ.

В період з 10 по 24 березня цього року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем були проведені лекційні та практичні заняття з дисципліни «Електронний документообіг» за участю  представників групи компаній «Інтелект-Сервіс», розробника українського програмного продукту по електронному документообігу  «M.E. Doc».

Заняття проводились зі студентами 2 курсу, 7 та 8 груп спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», а також - 2 курсу, 4 та 9 груп, спеціальності «Бухгалтерський облік». Творчо і змістовно підійшли до проведення занять провідні фахівці компанії Дмитро Деньгуб, Артем Кім, Сергій Кондратюк та Марина Данильченко, які у відведений короткий час змогли ознайомити студентів з представленим програмним продуктом, а також практично продемонстрували його функціональні можливості.

Спілкування фахівців-практиків зі студентською аудиторією дало змогу визначити необхідний рівень початкової підготовки студентів для опанування зазначеної програми, і для роботи з усіма типами документів в електронному вигляді. Практичні заняття виявили відмінності у сприйнятті студентами різних спеціальностей викладеного матеріалу, та різних аспектів його висвітлення. Надані фахівцями пропозиції безумовно будуть корисними для визначення місця  дисципліни «Електронний документообіг» в навчальному процесі.

Заняття проводились в рамках укладеного договіру про співробітництво  між групою компаній  «Інтелект-Сервіс» та КНТЕУ

 

  

ПЕРШІ КРОКИ В НАУЦІ: ПРОВЕДЕНО ОЛІМПІАДУ З ІНФОРМАТИКИ

10 лютого 2016 року на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем для студентів КНТЕУ була проведена олімпіада з напряму “Інформатика та комп’ютерна техніка”.

В олімпіаді прийняли участь 43 студенти з різних факультетів. В олімпіаді прийняли участь 6 студентів спеціальності «Інформаційна діяльність» ТЕК КНЕУ: Ветроградов Тимофій, Галкіна Крістіна, Гамалій Богдан  , Журбенко Максим, Нескород Аркадій, Тищук Антон.

Студентам були запропоновані завдання, розв’язування яких вимагало:

  • поглибленого знання MS Word, MS Excel;
  • програмування мовою програмування VBA;

Кожен студент отримав завдання і працював за окремим комп’ютером.

Призові місця на олімпіаді розподілились наступним чином:

1 місц – Савон Олексій (ФОАІС, 1 курс, 7 гр.);

2 місце – Мосійчук Євген (ФОАІС, 1 курс, 7 гр.), Моспан Олександр (ФОАІС, 1 курс, 7 гр.);

3 місце – Маркевич Богдан (ФОАІС, 1 курс, 7 гр.), Старичок Петро (ФОАІС, 1 курс, 7 гр.), Ветроградов Тимофій (ТЕК КНЕУ ІД-31).


Викладачі отримали Сертифікати корпорації «Галактика»

В Київському національному торговельно-економічному університеті з 25 по 29 січня 2016 року викладачі провідних вузів столиці пройшли навчання по роботі з системою Галактика ERP. Під керівництвом спеціалістів навчально-консультаційного центру корпорації «Галактика» Чернявської Оксани Євгенівни, Кириленко Марини, В’ялицина Андрія викладачі познайомились зі структурою системи Галактика ERP та її основними функціями; із застосуванням встановленої на комп’ютерах ERP системи; працювали з тестовою базою даних; навчились формувати довідники; вносити в систему первинні дані; створювати первинні документи і бухгалтерські записи, формувати звітність. Було вивчено функціонали по: управлінню фінансами, бухгалтерському і податковому обліку, управлінню виробництвом, управлінню персоналом і нарахуванню заробітної плати.

За результатами навчання та атестації 20 викладачів провідних вузів отримали Сертифікати корпорації «Галактика», зокрема доценти кафедри програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ Демідов Павло Георгійович, Палагута Катерина Олексіївна, Чернякін Віктор Петрович, Зайцев Євген Олександрович.


Вебінар "Застосування системи автоматизованого опитування студентів ВНЗ"

15 грудня 2015 року колектив кафедри програмної інженерії та інформаційних систем взяв участь у Міжвузівському вебінарі "Застосування системи автоматизованого опитування студентів ВНЗ". Зазначений захід був організований Вінницьким торговельно-економічним інститутом. Активну участь у роботі вебінару взяли доцент, к.т.н. Цензура М.О., з доповіддю "Розробка тестових оболонок у середовищі Macromedio Authorware", та завідувач лабораторії дистанційного навчання Роганов В.П.


24 – 26 листопада 2015 р. кафедрою програмної інженерії  та інформаційних систем в рамках співпраці з компанією «Інтелект-Сервіс» було організовано і проведено теоретично-практичний курс по роботі з комп’ютерною програмою «M.E.Doc».


24.11. 2015 р. проведено День  гостинності з студентами «Інформаційна діяльність» ТЕК КНТЕУ - 40 чоловік. Більш докладнішу інформацію по цій події можна знайти в новинах головної сторінки сайту КНТЕУ(knteu.kiev.ua).


Шляхом інтеграції до європейського простору

 

19-21 листопада 2015 р. у м. Києві відбулася Х-а Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору», організаторами якої були Міністерство освіти і науки України, Східно-Європейский інститут психології (Україна – Франція), Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського (НБУВ), Ягелонський університет (Польща), GLOBAL UNIVERSITY (США), GENT INTERNATIONAL CONSULTING (Італія – США) та інші.

Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору» – це щорічний науковий форум академічної й освітянської спільноти України та інших країн світу з обміну практичним досвідом, дослідницькими здобутками та науковими досягненнями. 

Викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Криворучко О.В., Рзаєва С.Л. та Цюцюра М.І. разом з викладачами ТЕК КНТЕУ Костюк Є.М., Десятко А.М., Ширгановою О.О. та Заворуєвою О.М. стали активними учасниками науково-практичної конференції.

Традиційно конференція проходила в форматі презентаційно-дискусійних, навчально-демонстраційних та пленарних сесій, секційних засідань, дискусій. Практичний формат конференції реалізувався через програму тренінгу-марафону «Навчання – Якість – Моніторинг» та навчально-демонстраційної сесії «Інноваційні методи викладання, навчання, менеджменту: новітні світові практики».


17 листопада 2015 р. в межах проведення міжнародного чемпіонату комп’ютерних талантів «Золотий Байт» відбулася зустріч студентів 1-го та 2-го курсів спеціальності «Програмна інженерія» та представника чемпіонату Картошкіної Олени.


28 жовтня 2015 р.  в корпусі «Б» нашого університету проведена презентація оновленої системи дистанційного навчання КНТЕУ. Більш докладнішу інформацію по цій події можна знайти в новинах сайту СДН КНТЕУ (dist.khteu.kiev.ua).


20 – 22 жовтня 2015 р. викладачами кафедри разом з Інститутом вищої кваліфікації було проведено семінар для працівників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Інформаційні технології в управлінні та аналізі економічних даних». Більш докладнішу інформацію по цій події можна знайти в новинах головної сторінки сайту КНТЕУ(knteu.kiev.ua).


15 жовтня 2015 р. проведені виїзні заняття студентів напряму підготовки «Програмна інженерія» на фірмі BGS Solutions. Фірма BGS Solutions спеціалізується на розробці  та впровадженні програмних додатків на платформі 1С: Підприємство для підприємств різних видів діяльності, у тому числі таких як Енергоатом, ДП Антонов-фінанс, ТОВ Сумихімпром та ін.

 Лекцію – презентацію провела адміністратор ЦСН Безсмертна Анжеліка Миколаївна.  Вона цікаво та змістовно розповіла про структуру, завдання та здобутки організації. Студенти відвідали основні підрозділи організації та  мали можливість поспілкуватися з провідними спеціалістами відділів розробки програмного забезпечення, продажів, маркетингу, серед яких є випускники нашого університету.

Фірма виявила зацікавленість щодо залучення студентів кафедри програмної інженерії до проходження практики і до подальшого працевлаштування.

Організатором заходу був ст. викладач кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, к.т.н., відповідальний за зовнішні зв’язки кафедри Сидорчук Володимир Євгенович, супроводжували студентів доценти кафедри програмної інженерії та інформаційних систем Рассамакін Володимир Якович, Чернякін Віктор Петрович, Палагута Катерина Олексіївна.


15 жовтня 2015 р. колектив кафедри програмної інженерії та інформаційних систем взяв участь у Міській методичній конференції викладачів інформатики та програмування коледжів та технікумів м. Києва на базі ТЕК КНТЕУ: «Хмарні технології в навчанні: впровадження в ТЕК КНТЕУ». Більш докладнішу інформацію по цій події можна знайти в новинах головної сторінки сайту КНТЕУ (knteu.kiev.ua).


1 жовтня 2015 р. кафедра програмної інженерії та інформаційних систем разом з Центром розвитку кар’єри провели зустріч студентів ФОАЕК спеціальності «Програмна інженерія» з головним програмістом ПП “V-ticket”, випускником КНТЕУ (Карпенком Ігорем Ігоровичем). Більш докладнішу інформацію по цій події можна знайти в новинах головної сторінки сайту КНТЕУ(knteu.kiev.ua).


2 вересня 2015 р.  відбулася зустріч студентів 1-го та 2-го курсів спеціальності «Програмна інженерія» та  провідних спеціалістів компанії «BGS Solutions», яка є розробником корпоративних інформаційних систем на базі програмної платформи «1С:Підприємство».


Звичайна видатна людина

Демідов Павло Георгійович, доцент кафедри програмної інженерії та  інформаційних систем, працює у Київському національному торговельно-економічному університеті з 2002 року. 

В 1981 році закінчив факультет автоматизації будівельного виробництва Київського інженерно-будівельного інституту (КІБІ) за фахом "Автоматизовані системи управління". 

З 1981 по 1998 рік працював у КІБІ на кафедрі систем автоматизації проектування та управління на посадах асистента, доцента. Навчався в аспірантурі з 1983 по 1986 рік, захистив дисертацію, присвячену проблемам впровадження автоматизованих систем управління виробництвом та поставками будівельних конструкцій на об’єкти будівництва (1991 р.). 

В період з 1998 року по 2002 рік працював у Європейському університеті м. Києва на посадах завідувача науково-дослідної лабораторії із впровадження інформаційних систем, директора обчислювального центру, доцента кафедри інформаційних систем та технологій. 

Автор понад 50 науково-методичних праць. У 2005 р. опублікував навчально-методичний посібник "Комп’ютерні тренінгові системи в економіці". 

Сьогодні, 12 червня, Павло Георгійович святкує свій День народження.

Зі святом Вас, Павло Георгійович.


Сьогодення лабораторії дистанційного навчання

Лабораторія дистанційного навчання кафедри програмної інженерії та інформаційних систем в сьогоднішніх умовах активно застосовує системи дистанційного навчання не тільки для співробітників та студентів КНТЕУ, але і для всіх сторонніх бажаючих, які не пов’язані з нашим вузом і мають потребу в підвищенні своїх знань.

В системі дистанційного навчання встановлено  10 курсів для гостьового доступу: «Працюємо в PowerPoint», «Математичний портал», «Фізика», «Неорганічна хімія», «Органічна хімія», «Біологія», «Граматика української мови», «Українська вікіпедія», «Read Ukrainian», «Вивчення мов з Livemocha».

Викладачі КНТЕУ та співробітники лабораторії розробили наступні курси дистанційного навчання: «Користувач ПК та електронна пошта», «Windows XP для системного адміністратора (середній рівень)», «Дизайн Web сайтів та створення HTML документів»,  «Система управління базами даних MS Access», «Програмування в середовищі Visual Basic 6.0», «Граматика англійської мови для студентів рівня В1-В2», «Операційний менеджмент», «Експертиза товарів», «Світовий ринок товарів та послуг», «Митне регулювання ЗЕД», «Стратегічне управління»,  «Господарське право», «Самоменеджмент», «Інтелектуальна власність», «Організація готельного господарства», «Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства», «Історія української культури», «Державне та регіональне управління», «Державні та місцеві фінанси», «Гроші та кредит», «Текстовий редактор MS Word», «Табличний процесор  MS Excel 2003». Для інженерних спеціальностей розроблені додаткові курси: «Векторна графіка - Adobe Illustrator»  та «Інженерна графіка AutoCAD», «Графічний редактор Photoshop» та «Графічний редактор CorelDRAW».

Накопичений  досвід розробки та впровадження дистанційних курсів лабораторією дозволяє значно підвищити якість навчального процесу.

 Детально з інформацією, яка Вас зацікавила, можете ознайомитися на сайті «Центр дистанційного навчання» за адресою http://dist.knute.edu.ua/

Переможці турніру з шахів

Кафедра програмної інженерії та інформаційних систем КНТЕУ вітає Назаренка Дмитра студента 1 курсу  7 групи   ФОАЕК спеціальності «Програмна інженерія», який посів 3 місце у чемпіонаті з шахів серед мешканців студмістечка КНТЕУ, що відбувався у квітні цього року. Бажаємо подальших успіхів. 



День гостинності для майбутніх програмістів

15 травня на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем для студентів 3-го курсу групи ІД-31 та 2-го курсу групи ІД-21 (спеціальність інформаційна діяльність) торгівельно-економічного коледжу КНТЕУ був проведений день гостинності.

         Зав. кафедрою програмної інженерії та інформаційних систем к.т.н., доцент Криворучко О.В. розповіла гостям про історію кафедри, її досягнення, викладацький склад та дисципліни, що викладаються на кафедрі.

Викладачі кафедри, доцент Чернякін В.П.  та доцент Демідов П.Г., ознайомили студентів коледжу з інтерактивними методами проведення лекційних та лабораторних занять по дисциплінам кафедри програмної інженерії та інформаційних систем.

Завідувач лабораторії дистанційної освіти Роганов В.П.  розповів про діяльність лабораторії і, зокрема, про її технічне забезпечення.

В процесі вільного спілкування (без викладачів) з студентами 4 курсу гості кафедри мали можливість одержати повну інформацію про студентське життя в КНТЕУ.

Після зустрічі на кафедрі, для студентів коледжу була проведена екскурсія по університету.

Під час проведення дня гостинності студентів коледжу супроводжували викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних систем, які плідно співпрацюють з ТЕК КНТЕУ.  Активну участь у заході брали викладачі: к.т.н. Зайцев Є.О. та к.т.н. Сидорчук В.Є.

          По закінченню дня гостинності більше 20 студентів коледжу висловили бажання на продовження навчання в КНТЕУ на кафедрі програмної інженерії та інформаційних систем.

25.05.2015
adv
11788
остання редакція 28.10.2021
shestack