logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

Події 2017

міжнародного, цивільного та комерційного права

Підсумки проведення програми-інтенсив  «Юридичний супровід страхових спорів»

19 грудня 2017 року відбулося вручення сертифікатів кращім студентам 3 та 4 курсу спеціальності «Право», які прослухали програму-інтенсив «Юридичний супровід страхових спорів», організованої за підтримки кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права для студентів старших курсів факультету міжнародної торгівлі і права.

Враховуючи лекційно-практичну форму занять програми, студенти мали можливість не тільки прослухати лекції, а й вирішувати практичні завдання, що, безумовно, дало можливість закріпити нові знання.

Враховуючи факультативний характер відвідування даної програми, особливо слід відмітити студентів 3 та 4 курсу Бабішену Марію, Флінту Валерію, Бикова Владислава, Горову Анну, Іскрик Антона та Черемис Аліну, які виявили неабиякий інтерес до страхового права та приємно вразили лектора своїми знаннями у сфері юриспруденції.  

 Програму-інтенсив проводив директор з продажу ТДВ «СК «Альфа-Гарант», засновник юридичної компанії ТОВ «Фінанс-сервіс», кандидат юридичних наук Ільченко Антон Вікторович.

За результатами програми двоє студентів 4 курсу Горова Анна та Биков Владислав підписали договір про проходження практики з ТОВ «Фінанс-сервіс», де вони безпосередньо будуть займатися юридичним супроводом страхових спорів, відвідувати судові засідання та реалізовувати на практиці отриманні знання.  

Презентація V Міжнародного конкурсу з комерційного арбітражу

15 грудня в КНТЕУ відбулася Презентація V Міжнародного конкурсу з комерційного арбітражу, який проводиться під егідою Європейської арбітражної палати.

З вітальним словом до учасників конкурсу звернулася перший проректор з науково-педагогічної роботи Наталія Володимирівна Притульська. Коротким екскурсом з історії створення та розвитку конкурсу поділився Президент Європейської арбітражної палати Геннадій Геннадійович Пампуха. З найщирішими побажаннями успіхів та перемоги у конкурсі виступив Президент Української іноземної юридичної колегії Микола Олександрович Павлов. До привітань також приєдналася член журі пані Тетяна Іванівна Лежух (компанія «Лежух та партнери»).

Команди представили креативні та цікаві презентації своїх ВНЗ. Відбулася публічне оголошення фабули завдання на конкурс та жеребкування команд. Цьогоріч у конкурсі беруть участь вісім команд з усіх регіонів України: Національного університету «Острозька академія», Київського національного торгово-економічного університету, Київського університету права НАНУ, Національної академії внутрішніх справ, Національного університету «Одеська юридична академія», Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Команда КНТЕУ у першому раунді буде змагатися з представниками Одеського національного університету імені І. Мечникова.

Склад команди КНТЕУ – це студенти ФМТП: О.В. Карпочева, А.А.Бойченко, С.В. Тітова, О.Д. Пакон, Н.Д. Івоняк. Тренер команди – доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права О.М. Гончаренко.

Конкурс з вирішення кейсу «Jurisprudent» (осінь-зима 2017).

15 грудня 2017 р. в актовій залі Головного територіального управління юстиції у м. Києві відбулось нагородження переможців конкурсу з вирішення кейсу «Jurisprudent» (осінь-зима 2017). Даний конкурс було організовано і проведено Координаційною радою молодих юристів м. Києва при Головному територіальному управлінні юстиції м. Києва. Метою «Jurisprudent»  є стимулювання юридичної освіти, правової грамотності, посилення прикладного характеру юридичних знань.

З вітальним словом виступив Голова Координаційної ради Віталій Гдичинський.

Вітаємо студентку 1 курсу магістратури ФМТП Олександру Кравець, яка під керівництвом доц. Можайкіної О.С., виборола почесне 3-е місце на конкурсі.

Участь викладачів кафедри у круглому столі

Важлива та вкрай актуальна тема була піднята на круглому столі, організованому кафедрою міжнародного права та порівняльного правознавства Національного університету біоресурсів і природокористування України 12 грудня 2017 року «Забезпечення збереження водних ресурсів в контексті сталого розвитку», на якому побувала доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В.

В рамках заходу піднімалися такі теми як функціонування системи моніторингу водних ресурсів, засоби поліпшення якості води, залучення інвестицій у зелені активи, зокрема, ті, що пов’язані із водопостачанням тощо. В науковій дискусії прийняли участь провідні фахівці, у сферу наукових інтересів яких входять питання збереження та відновлення природного навколишнього середовища. 

Інтерактивна правова вікторина в Коледжі інформаційних систем і технологій

11 грудня 2017 р.  доц. Можайкіна О.С. разом із студентами 1 курсу магістратури Петриченко Маргаритою та Профатило Андрієм провели інтерактивну правову вікторину «Життя людини і закон» в Коледжі інформаційних систем і технологій.

У заході взяли участь студенти 1 курсу спеціальностей «Економіка підприємства» та «Прикладна статистика». Учасники вікторини були поділені на дві команди, які показували свій рівень знань з основ правознавства. Студенти мали змогу творчо виявити себе в різних конкурсах – етапах вікторини.  Неабияке пожвавлення та захоплення викликали конкурси «Крилаті вислови» та «Відгадай поняття». Хлопці і дівчата виявили велику зацікавленість та активно працювали.

Вікторина сприяла формуванню в студентів коледжу правового мислення, розвитку вміння вирішувати правові завдання та пояснювати правові ситуації, а також вихованню правової культури.

Брейн-ринг з міжнародного приватного права

Уже стало доброю традицією проведення гри брейн-ринг після опанування курсу міжнародного приватного права між студентами спеціальності «Право». Так і в цьому навчальному році, 8 грудня викладачем кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права О.М.Гончаренко була проведена захоплива гра між студентами четвертого курсу.

Боротьба між командами виявилася запеклою: усі студенти бажали показати свій рівень знань, відповівши якнайшвидше на питання. Переможцями цього року та найкращими знавцями з міжнародного приватного права стала команда 4 курсу 4 групи ФМТП спеціалізації «Комерційне право».

Вітаємо та шана інтелектуалам!!!

Інтелектуально-правова гра «Право в житті людини» в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна

   08 грудня 2017 року в рамках тижня права під керівництвом доц. Можайкіної О.С. було організовано та проведено інтелектуально-правову гру «Право в житті людини» в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна.

   Відкрила захід доц. Можайкіна О.С. Вона привітала ліцеїстів та побажала наснаги кожному під час виконання завдань. Також О.С. Можайкіна наголосила на тому, що знання в галузі права допоможуть всім у захисті своїх прав та інтересів.

     До проведення заходу долучилися студенти 1 курсу магістратури Петриченко Маргарита, Профатило Андрій та Яременко Наталія.

     Метою інтелектуально-правової гри було сприяння розвитку правової культури учнівської молоді, утвердження поваги до права в Україні, підвищення рівня правових знань та уміння працювати з нормативно-правовими актами

     Гра складалася з 4 турів, які містили цікаві та пізнавальні питання. Захід проходив у надзвичайно теплій, дружній і веселій обстановці. Юнаки ліцею виявили високий рівень знань з різних галузей права.

       На заході були присутніми заступники начальника КВЛ імені Івана Богуна полковник Акутін Д.О. та підполковник Пікуль Є.В., а також командири взводів.

Відкрита лекція у межах Всеукраїнського тижня права

У межах проведення Всеукраїнського тижня права за сприянням кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права 6 грудня 2017 року було проведено відкриту лекцію на тему «Права людини крізь призму особистого страхування».  Лектор – к.ю.н., директор з продажу ТДВ «СК «Альфа-Гарант», засновник  юридичної компанії ТОВ «Фінанс-сервіс» Ільченко Антон Вікторович. На лекції були присутні студенти спеціальності «Право» факультету міжнародної торгівлі та права.

У межах лекції Антон Вікторович звернув увагу студентів на особливості особистого страхування, на ті пункти договорів страхування, які на практиці можуть стати підставою для відмови у страховій виплаті чи викликати неоднозначне тлумачення, що також може обернутися підставою для отримання меншої суми страхової виплати. Лектор навів багато прикладів, коли і як страховики можуть скористатися необізнаністю страхувальників на етапі укладення та дії договору страхування.

Студенти виявили інтерес до медичного страхування в контексті реалізації прав громадян України  на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Разом з лектором вони спробували розібратися, як це право буде реалізовано в межах нещодавно запропонованої медичної реформи. 

Екскурсія до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру

Наприкінці насиченого навчального тижня – 01 грудня 2017 р. студенти 1 курсу 13 групи ФМТПМ разом зі своїм наставником доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Можайкіною О.С. побували на екскурсії у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

Під час екскурсії студенти мали можливість ознайомитися з унікальними експонатами вогнепальної та холодної зброї, вибухових пристроїв, наркотичних засобів, фотоапаратури, підробних грошових знаків, аудіоапаратури тощо. Всі експонати, за словами експертів, були речовими доказами. Цікавими для студентів були історії, пов’язані з тими чи іншими експонатами. Експерти Центру розповіли про особливості проведення експертних досліджень та структуру НДНДЕКЦ МВС України. 

Майстер-клас на тему «Права людини в дії: в контексті практики Європейського суду з прав людини»

    29 листопада 2017 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся організований кафедрою міжнародного приватного, комерційного та цивільного права майстер-клас на тему «Права людини в дії: в контексті практики Європейського суду з прав людини», який провела представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Ірина Володимирівна Кушнір.

Під час майстер класу піднімались такі теоретико-прикладні питання: «Європейська конвенція з прав людини – живий інструмент»; «дієвий засіб захисту прав людини (не ілюзорність прав)»; «особливості застосування практики Європейського суду з прав людини як джерело права». Крім того були проаналізовані знакові рішення Європейського суду з прав людини проти України, серед яких «Довженко проти України», «Гарнага проти України», «Олександр Волков проти України» та інші.

Участь викладачів кафедри у конференції

23-25 листопада 2017 року у м. Київ відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до європейського освітнього простору». У ній взяли участь викладачі кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права: доцент Головачова Анастасія Сергіївна, старший викладач Коренюк Ольга Олександрівна та асистент Погарченко Тетяна Віталіївна.

В рамках конференції проводилася навчально-демонстраційна сесія «Інноваційні методи викладання, навчання й менеджменту: новітні світові та європейські практики», яка складалась з наступних напрямів: «Інноваційні методи викладання: новітнє в європейській освітній практиці», «Інновації в освітньому менеджменті: стратегічне планування, проектний менеджмент, технології  управління якістю», «Комп’ютерні технології в сучасній освіті: революція можливостей».

Цікавими і пізнавальними були майстер-класи навчально-демонстраційних сесій.

У роботі сесії взяли участь фахівці з України, Білорусі, Польщі, Росії, США, Словаччини, Італії. Спеціальними гостями конференції були – європейські експерти, тренери, коучери.

Учасники отримали сертифікат участі, що засвідчує підвищення кваліфікації.

День відкритих дверей у КНТЕУ

   Черговий День відкритих дверей пройшов у Київському національному торговельно-економічному університеті 25 листопада 2017 року. Кафедра міжнародного приватного, комерційного та цивільного права була залучена до презентації навчального закладу перед майбутніми вступниками та їх батьками . Зокрема, доцент кафедри Тищенко Ю.В. роз’яснювала гостям КНТЕУ умови вступу та навчання, особливості правничої професії, наявність престижних спеціальностей на факультеті міжнародної торгівлі і права.

    Абітурієнти виявили жвавий інтерес до перспективи навчання в КНТЕУ та оволодінні професійними знаннями, що забезпечить їх успішне майбутнє.   

Лекція-презентація «Практичне застосування методу Ненасильницького Спілкування в діалогах»

24 листопада 2017 р. доц. Можайкіна О.С. взяла участь у лекції-презентації «Практичне застосування методу Ненасильницького Спілкування в діалогах», яка була організована Українським центром медіації. Спікерами заходу були Карл Плеснер, спеціаліст з відновлюваного правосуддя (Данія), сертифікований тренер з Ненасильницького спілкування та Олена Ганцяк-Каськів, голова Українського центру Ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності».

Спікери звернули увагу на те, що метод Ненасильницького спілкування (ННС) визначає, що людина за своєю природою прагне сприяти добробуту інших людей. Відтак, ННС бачить насильницькі дії людини, як результат втрати усвідомленості своїх потреб, які вона намагається задовольнити насильницьким шляхом.

Понад 550 сертифікованих тренерів працюють у різних країнах світу на різних рівнях і у різних сферах, покращуючи соціальні зв’язки через відмову від насильства і переходу до діалогу та примирення задля розбудови здорових громад. ННС часто застосовується у фасилітації діалогів й медіації як базова методика для досягнення взаєморозуміння між сторонами, що надалі може стати ґрунтом для мирної угоди.

Відкрита лекція

     24 листопада 2017 року за підтримки кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права відбулася відкрита лекція з провідним спеціалістом Департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Кушнір Ольгою Василівною, к.ю.н., доцентом

        Зустріч пройшла у форматі діалогу, під час якого студенти дізналися цікаві  факти з проблемних питань провадження торговельної діяльності, судової практики в цій сфер та окресленні колізійних норм. Під час зустрічі студенти мали змогу поспілкуватися з провідним спеціалістом, поставити питання щодо особливостей провадження торговельної діяльності в країнах ЄС.

Профорієнтаційна робота кафедри

В рамках профорієнтаційної роботи 23 листопада 2017 року доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. була проведена зустріч із заступником директора з виховної роботи Гімназії № 315 міста Києва Буркановою Ольгою Володимирівною, метою якої було налагодження співпраці згаданого навчального закладу з Київським національним торговельно-економічним університетом.

В результаті зустрічі була досягнута домовленість про укладання договору між Гімназією № 315 з поглибленим вивчення іноземних мов та КНТЕУ щодо співробітництва в галузі навчальної, методичної роботи, початкової професійної підготовки та розвитку здібностей у дітей.

Також учнів навчального закладу було повідомлено про День відкритих дверей КНТЕУ, який відбудеться 25 листопада 2017 року об 11 годині.

Екскурсія до Вищого господарського суду України

23 листопада  2017 року у Вищому господарському суді України  під керівництвом  к.ю.н., доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Пальчука П.М. та к.ю.н., доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Гончаренко О.М. відбулася оглядова екскурсія для студентів 7 та 8 груп першого курсу спеціальності «Право» факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ, під час якої вони відвідали музей історії господарських судів України, конференц-зал, зали судових засідань, бібліотеку.

В музеї історії господарських судів України студенти ознайомилися з матеріалами, які розповідають про історичні етапи становлення господарського (арбітражного) судочинства, оглянули персональні стенди, виставкові вітрини, які вміщують фотографії, біографічні дані, архівні документи, оригінали і копії державних та відомчих нагород працівників та суддів господарських судів. Студенти ознайомилися з копіями архівних документів, які відображають діяльність господарських (арбітражних) судів, починаючи з 1942 року.  Надавалася інформація щодо професійної та наукової діяльності суддів та працівників апаратів Вищого господарського суду України, апеляційних та місцевих господарських судів, благодійницьку діяльність на підтримку учасників АТО, видавничу діяльність, про участь суддів та працівників апаратів господарських судів в АТО. Також оглянули видання з питань господарського права та господарського судочинства, вітрини відомчих нагород та відзнак, подарунків. Було відвідано зали судових засідань та інші підрозділи Вищого господарського суду України, зал узагальнення законодавства та бібліотеку тощо.   

Профорієнтаційна робота кафедри

22 листопада 2017 року доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. в рамках профорієнтаційної роботи була проведена зустріч з учнями 11-А та 11-Б класів загальноосвітньої школи № 309 міста Києва.

Під час зустрічі було роз’яснено майбутнім абітурієнтам умови вступу та навчання в Київському торговельно-економічному університеті, повідомлено про наявність різних спеціальностей, здобуття яких забезпечує навчальний заклад.

Учнів 11-х класів ЗОШ № 309 було також запрошено відвідати День відкритих дверей КНТЕУ, проведення якого планується на 25 листопада 2017 року, запропоновано взяти участь у Днях гостинності. 

Участь у VІІ Всеукраїнській

правничій школі з альтернативних методів вирішення спорів


       Відбулася VІІ Всеукраїнська правнича школа з альтернативних методів вирішення спорів «Особливості міжнародного комерційного арбітражу», яка була організована Координаційною радою молодих юристів при Міністерстві юстиції України разом з юридичною компанією Eterna Law та Європейським університетом. У роботі школи брала участь студентка ФМТП спеціалізації «Комерційне право» С.Тітова.

Захід проходив у форматі майстер-класів з питань міжнародного комерційного арбітражу. Протягом школи навчання учасників забезпечували практикуючі юристи, арбітри, фахівці у даній сфері, представники найкращих українських юридичних фірм та організацій.
Учасники  поспілкуватися зі справжніми професіоналами у сфері міжнародного арбітражу, поставили їм свої запитання, на які досі не знали відповідей, і звичайно ж здобули унікальний досвід з практики міжнародного комерційного арбітражу та отримали сертифікати.

Участь викладачів кафедри у конференції

      Викладачі та студенти кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права взяли участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «Сервісна економіка в умовах глобальної конкуренції: правовий та інституційний виміри», яка була проведена 15-16 листопада 2017 року в КНТЕУ.  

    У роботі конференції узяла участь Іоанна Кочар, доктор філософії з економіки, доцент Вроцлавського економічного університету, яка виступила з науковою доповіддю на тему: «Business services market development in Poland».

          Також на пленарному засіданні конференції виступила к.ю.н, доцент кафедри Л.Л.Нескоджена з науковою доповіддю на тему:  «Поняття «послуга» і «товар» у електронній торгівлі», яка викликала жвавий інтерес у аудиторії та низку запитань, на які доповідач з радістю відповіла.

      16 листопада викладачі кафедри були присутні на відкритій лекції Іоанни Кочар на тему: «Малий і середній бізнес у Польщі», яка була проведена  для студентів та викладачів факультету міжнародної торгівлі та права.

Присяга суддів нового Верховного Суду

      11 листопада 2017 року відбулася церемонія прийняття присяги суддями нового Верховного Суду.  Напередодні, 10 листопада Президент України Петро Порошенко підписав Указ про призначення судей Верховного Суду.

     Серед суддів нового Верховного Суду присягу прийняв і Пільков Костянтин Миколайович, кандидат юридичних наук, доцент  кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права КНТЕУ.

     За словами Президента України, кожен четвертий суддя нового ВС адвокат або вчений. Костянтин Миколайович зміг вдало поєднати адвокатську діяльність із науковою роботою.

        У 2005 році він з відзнакою закінчив магістратуру Київського національного торговельно-економічного університету.

        З 2007 року розпочав адвокатську діяльність.

        У 2016 р. захистив кандидатську дисертацію «Доказування у міжнародному комерційному арбітражі».

        Автор понад 50 наукових та практичних публікацій, зокрема монографії «Теорія і практика доказування у міжнародному комерційному арбітражі» та науково-практичного посібника «Доказательства и доказывание в международном коммерческом арбитраже».

        Він є арбітром МКАС при ТПП України, Німецької інституції з арбітражу (DIS), інших арбітражних установ, адвокат, партнер ЮФ «Cai & Lenard».

Колектив кафедри щиро вітає свого колегу та бажає йому наснаги в прийнятті непростих справедливих рішень!

Профорієнтаційна робота кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права

В результаті плідного співробітництва в галузі навчальної, методичної роботи, початкової професійної підготовки, розвитку здібностей у дітей, за сприяння доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. між Київським національним торговельно-економічним університетом та середнім загальноосвітнім закладом «Слов’янська гімназія» (м. Київ) шостого листопада 2017 року було укладено договір, предметом якого стала професійна орієнтація, пошук талановитої молоді, довузівська професійна підготовка учнів до вступу у Київський національний торговельно-економічний університет.

Бажаємо майбутнім абітурієнтам «Словянської гімназії» успіхів у зовнішньому незалежному оцінюванні знань та вдалого вибору професійної освіти, здобуття якої забезпечить кваліфікований колектив КНТЕУ!  

Екскурсія до Національного банку України

3.11.2017 року найкращі студенти спеціальності  «Цивільне право і процес» під керівництвом старшого викладача кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Біленко М.С. відвідали Національний банк України який розташований по вул. Інститутській, 9 у м. Київі Зокрема, завітавши до Музею грошей НБУ студенти дізналися про історію походження гривні та ознайомились з унікальними колекціями банкнот і монет, дізналися більше про технології їх захисту, відвідали залу засідань правління та сховища НБУ. Екскурсія супроводжувалась ексклюзивними освітніми тренінгами за участі фахівців НБУ.

Найбільшу зацікавленість викликала та частина музейних експонатів, яка присвячена  сучасній гривні, особливостям її виробництва, дизайну, засобів захисту, серії ювілейних монет. 

Того ж дня студенти відвідали Музей Води. А на завершення, пройшлися чарівними алеями Маріїнського парку, та загадали свої найпотаємніші бажання біля незвичної кованої скульптури «Дерева бажань». 

Круглий стіл «Реформування правової системи України в умовах євроінтеграції: перші досягнення і виклики»

26 жовтня 2017 року кафедрою міжнародного приватного, комерційного та цивільного права за участю викладачів та юристів практиків було проведено круглий стіл «Реформування правової системи України в умовах євроінтеграції: перші досягнення і виклики».

Учасниками заходу були здійснені спроби узагальнити наслідки проведених реформ законодавства в умовах євроінтеграції, розкрити позитивні та негативні аспекти проведення реформ, також обговорювались питання систематизації вітчизняного та зарубіжного досвіду в подоланні економіко-правових суперечностей розвитку галузей економіки, що були реформовані.

Кафедра висловлює подяку за участь у заході запрошеним гостям:  

Демченку Сергію Федоровичу, помічнику президента Національної академії наук України, доктору юридичних наук, заслуженому юристу України,

Хименку Олександру Анатолійовичу, заступнику начальника Управління-начальнику відділу представництва інтересів держави в судах України Управління судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у місті Києві, кандидату юридичних наук,

Коваль Оксані Андріївні, судді Святошинського районного суду м. Києва, викладачу Національної школи суддів України,

Бугаєнко Наталії Миколаївні, директору Центру комплексних досліджень з питань антимонопольної політики,

Коломацькій Світлані Прокопівні, кандидату юридичних наук,

Волокитіну Даніілу Артуровичу, головному спеціалісту Відділу моніторингу державної допомоги Антимонопольного комітету України,

Чапляну Сергію Євгеновичу, адвокату, директору адвокатського об'єднання "СЕАРТ".

За результатами круглого столу буде опубліковано збірник тез (pdf). 

Підвищення кваліфікації

У період з 23 по 25 жовтня 2017 р. доц. Можайкіна О.С. пройшла навчання в Києво-Могилянській бізнес школі за програмою «Організаційна медіація».

Останні роки в Україні все більшої популярності набувають альтернативні способи вирішення конфліктів, серед яких провідне місце посідає медіація.

Велике значення має застосування медіації під час вирішення корпоративних конфліктів між засновниками юридичних осіб, між співробітниками, між адміністрацією та колективом тощо.

Під час навчання за програмою «Організаційна медіація» опрацьовувалися спеціальні техніки та інструменти роботи з конфліктами з урахуванням специфіки корпоративних відносин.

Набуття студентами практичних навичок в процесі відвідування програми-інтенсив

 «Юридичний супровід страхових спорів»

За підтримки кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права 25 жовтня 2017 року відбулося чергове лекційно-практичне заняття тримісячної програми-інтенсив «Юридичний супровід страхових спорів» для студентів-юристів старших курсів факультету міжнародної торгівлі та права.

Програму проводить директор з продажу ТДВ «СК «Альфа-Гарант», засновник юридичної компанії ТОВ «Фінанс-сервіс», к.ю.н. Ільченко Антон Вікторович.

Протягом Модуля № 2 «Визначення правового статусу суб’єктів страхових відносин» було розглянуто основних учасників страхових правовідносин, а саме страховиків, страхувальників, аварійних комісарів, товариств взаємного страхування, об’єднань страховиків, страхових посередників тощо.

Жваве обговорення серед студентів викликали практичні моменти обчислення страховиками суми страхової виплати. Лектор на даних прикладах зламав стереотипи студентів-правників, що юристам не потрібні математичні здібності.

Зустріч наставника з групою

Наставництво в сучасних умовах тісної взаємодії «викладач-студент» є безумовною складовою успішного розвитку студентського потенціалу, особистісного та професійного їх зростання.

Активне реформування освітньої сфери передбачає відхід від авторитарного підходу до процесу навчання і становлення індивіда. Якраз наставництво є яскравим прикладом педагогіки співробітництва. В цьому аспекті викладачі кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права намагаються тісно співпрацювати із своїми студентами не тільки в питаннях, які безпосередньо пов’язані із навчанням, а і з повсякденним та буденним життям.

Відтак, доцент кафедри Головачова А. С. у вересні-жовтні проводила зустрічі із студентами 2 курсу 13 групи задля з’ясування поточних питань початку нового 2017-2018 навчального року. Відвідавши студентів у гуртожитку № 6, наставник в цілому відмітила позитивні житлові умови за виключенням деяких аспектів, які наразі виправляються. Крім того, за спільною ініціативою Головачової А. С. та підопічних 19 жовтня 2017 року була організована екскурсія у Національний парк «Межигір’я». Емоційне та естетичне захоплення від осіннього парку було надзвичайним. У невимушеній обстановці студенти та викладач мали можливість поспілкуватися на різноманітні теми, включаючи навчання та особисті питання.        

Варто відзначити, що співпраця між наставником та студентами не лише позитивно впливає на навчання останніх, а і сприяє всебічному зростанню самого викладача. 

Виконання рішень Європейського суду з прав людини

    20 жовтня 2017 року доц. Можайкіна О.С. відвідала відкриту лекцію на тему «Виконання рішень Європейського суду з прав людини». Лекцію проводив Павло Пушкар, начальник відділу департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи. Організатором заходу виступила кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Наталія Ковалко.

   На лекції були розглянуті актуальні питання щодо функцій Департаменту виконання рішень ЄСПЛ, особливості процесу виконання рішень ЄСПЛ, особливості виконання рішень ЄСПЛ стосовно України та ін.

    Також під час лекції Павло Пушкар повідомив про перші рішення ЄСПЛ стосовно України та виконання цих рішень, пілотні та квазі-пілотні рішення та справи сталої прецедентної практики, а також про сучасний стан справ стосовно України та перспективи виконання рішень стосовно України.

   Цікавими та пізнавальними були питання щодо місця департаменту в Директораті прав людини та верховенства права, дорадчої функції департаменту відносно КМРЄ, допомоги уряду стосовно процедури виконання рішень ЄСПЛ, визначення заходів загального та індивідуального характеру тощо.

Розпочато програму-інтенсив "Юридичний супровід страхових спорів"

19 жовтня 2017 року за підтримки кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права для студентів старших курсів спеціальності «Право» факультету міжнародної торгівлі та права було розпочато тримісячну програму-інтенсив «Юридичний супровід страхових спорів».

Програму проводить директор з продажу ТДВ «СК «Альфа-Гарант», засновник юридичної компанії ТОВ «Фінанс-сервіс», к.ю.н. Ільченко Антон Вікторович.

Програма-інтенсив передбачає ознайомлення студентів із 12 модулями, які розкривають тонкощі страхування, страхової діяльності та юридичних аспектів вирішення страхових спорів.

Перший модуль передбачав введення студентів в юридичний бізнес у сфері страхування, а також ознайомлення з основними поняттями страхового права. Майбутні юристи спробували порахувати різні варіанти нарахування страхових виплат та почули тонкощі й варіації можливостей щодо зменшення суми страхової виплати або підстав для відмови.

Попереду ще 11 модулів, в межах яких передбачено можливість відвідання студентами реальних судових засідань з вирішення страхових спорів в якості вільних слухачів по справах з подальшим їх обговоренням в аудиторії.

Всесвітній день біоетики

19 жовтня 2017 року доц. Можайкіна О.С. взяла участь у панельній дискусії на тему «Рівність, справедливість і рівноправ’я в умовах судової реформи та реформи охорони здоров’я», присвяченій Всесвітньому дню біоетики.

Організатором заходу виступило Українське відділення Кафедри ЮНЕСКО з біоетики (м. Хайфа). 

На заході піднімалися актуальні питання правового регулювання та розвитку паліативної допомоги в Україні, реформування законодавства у сфері охорони здоров’я.

Спікерами дискусії були: В.М. Князевич, міністр охорони здоров’я України (2007 – 2010 рр.), заслужений лікар України, громадський діяч, доктор медичних наук, професор; О.А. Рачук, президент Асоціації адвокатів України; Р.Ю. Гревцова, керівник Українського відділення Кафедри ЮНЕСКО з біоетики (м. Хайфа), директор НДІ медичного і фармацевтичного права та біоетики академії адвокатури України, кандидат юридичних наук, доцент.

Практикум з медіації «Шлях до порозуміння»

    18 жовтня 2017 року проведено практикум з медіації «Шлях до порозуміння». Модератором заходу виступила кандидат психологічних наук, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Можайкіна О.С. Учасниками заходу виступили студенти 2 курсу магістратури (12 група) – Пророченко Максим, Добровольська Олена, Васильєв Антон та Нікітенко Лідія.

      На практикумі була презентована модель медіаційного процесу між конфліктуючими сторонами. Увесь процес супроводжувався чіткими та цікавими поясненнями щодо особливостей застосування технік та інструментів медіатора.

     Студенти та усі присутні отримали цінний досвід щодо практичного застосування теоретичних знань з медіації в практичній діяльності.

      На захід завітала кандидат юридичних наук, адвокат, медіатор, громадський діяч Ковалко Наталія, яка привітала усіх учасників заходу, відзначила високий рівень підготовки та побажала успіхів у майбутній професійній діяльності. 

Ярмарок вакансій

18 жовтня 2017 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся Ярмарок вакансій за участю провідних вітчизняних та міжнародних компаній. Студенти 1 курсу 7 групи факультету міжнародної торгівлі та права (спеціальність «Право», спеціалізація «Комерційне право», наставник групи доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Пальчук П.М.), змогли безпосередньо поспілкуватися з роботодавцями, ознайомитися із вимогами які ставлять до випускників–юристів та перспективами їх можливого подальшого працевлаштування. Студентів першого курсу цікавило питання практичної підготовки, місце юридичної служби в структурі компанії та можливості стажування на неповний робочий день в компаніях, які були представлені на заході.  

            Студенти мали можливість дізнатись про кадрові потреби бізнесу, познайомитися з критеріями відбору персоналу в різні компанії за різними спеціальностями, та виявити потрібні компетенції сучасного спеціаліста, який матиме базову правничу підготовку. У роботодавців була можливість проінформувати студентів про проходження практики в компаніях.

            За наслідками відвідування Ярмарку вакансій було обговорено питання щодо практичної підготовки студентів – правників крізь призму вимог роботодавців та їх можливого місця роботи в певній компанії, визначити компетентності, якими має володіти студент – правник  для виконання практичних завдань.

Круглий стіл на тему: «Реформи законодавства в умовах євроінтеграції»

11 жовтня 2017 року кафедра міжнародного приватного, комерційного та цивільного права факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ провела круглий стіл на тему: «Реформи законодавства в умовах євроінтеграції». Круглий стіл був присвячений узагальненню наслідків проведених реформ законодавства в умовах євроінтеграції, висвітленню позитивних та негативних аспектів проведення реформ законодавства в умовах євроінтеграції, систематизації вітчизняного та зарубіжного досвіду в подоланні економіко-правових суперечностей розвитку галузей економіки, що були реформовані.

Загальне керівництво в організації проведення круглого столу здійснювалось завідувачем кафедри Бакалінською О.О. та доцентом кафедри Нескородженою Л.Л.

В роботі круглого столу взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри та студенти Національної академії внутрішніх справ, Академії адвокатури України, ФМТП, ФРГТБ,ФЕМП, ФФБС КНТЕУ.

Під час проведення Круглого столу учасниками були представлені наукові доповіді, присвячені його тематиці. Зокрема, в доповідях були розкриті актуальні проблеми прийняття останніх змін до процесуального законодавства, проведення освітніх реформ, реформи щодо досягнення умов спрощення ведення бізнесу в Україні тощо. Всі учасники круглого столу прийняли активну участь в обговоренні наукових доповідей.

За результатами круглого столу студенти були нагороджені грамотами: Коваленко Ж.А - як кращий доповідач; Гузь В.О. - як кращий учасник в обговоренні наукових доповідей; Бабаджаян Г.Б. – за кращу презентацію наукової доповіді. Всі інші студенти отримали подяки за активну участь у роботі круглого столу.

Правовий батл до Дня юриста

05 жовтня 2017 року наставниками 13 та 8 груп (1 курс) Можайкіною О.С. та Гончаренко О.М. було організовано та проведено правовий батл, присвячений Дню юриста.

Метою змагань було сприяння розвитку правової культури студентської молоді, утвердження поваги до права, підвищення рівня правових знань та уміння працювати з нормативно-правовими актами.

В змаганнях взяли участь команди «Феміда» та «Persona grata». У захоплюючій і невимушеній формі учасники команд продемонстрували свої знання з різних галузей права. Учасники мали змогу творчо виявити себе в різних конкурсах правового батлу. Загалом команди пройшли 7 етапів змагань. 

Зустріч наставника зі студентами

03.10.2017 відбулась зустріч наставника асистента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Погарченко Т.В. зі студентами 4 групи 3 курсу ФМТП, які проживають в 2-му та 3-му гуртожитках. В рамках зустрічі обговорено ряд важливих проблем студенства, зокрема присвячено увагу дисципліні та побутовому обслуговуванню.

Наставником були відвідані кімнати, де проживають дані студенти. Порушень не було виявлено. Окремо піднімалось питання успішності та необхідності сумлінно ставитись до виконання взятих на себе зобов'язань. А також були заслухані побажання студентів. Зустріч пройшла продуктивно.

Відкрита лекція судді Вищого господарського суду

29 вересня 2017 р. на запрошення кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права відбулася відкрита лекція судді Вищого господарського суду України Вовка Івана Володимировича.

Під час лекції основна увага була приділена питанням реалізації права громадян і організацій на справедливий суд. Були зазначені особливості сучасного стану судової системи в Україні. Доповідач визначив пріоритетні напрямки вдосконалення правового становища судді та реалізації прав громадян та організацій на належний судовий захист. Крім того, Іван Володимирович вказав на особливості застосування практики Європейського суду з прав людини судами України.

Протягом зустрічі студенти мали змогу поспілкуватися з досвідченим суддею ВГС України, задати питання щодо особливостей професії судді.

Всеукраїнський фестиваль інновацій 

27 вересня 2017 року розпочався Всеукраїнський фестиваль інновацій, який відвідали викладачі кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Нескороджена Л.Л. та Коренюк О.О. Також в рамках фестивалю, у приміщенні наукової бібліотеки ім. М. Максимовича відбулася конференція «Проблеми нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності та шляхи їх вирішення»,  на якій з доповіддю про інноваційну діяльність в сфері електронної торгівлі виступила доцент кафедри Нескороджена Л.Л. Виступ був сприйнятий учасниками дуже позитивно та викликав жваве обговорення, яке продовжилось навіть після завершення конференції.

Зустріч наставника з групою

21.09.2017 відбулась зустріч наставника доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Лазько О.М. з групою 1-12 ФМТП, під час якої було відвідано ВДНГ. В рамках зустрічі обговорено ряд важливих проблем студенства, зокрема присвячено увагу дисципліні та побутовому обслуговуванню. Окремо піднімалось питання успішності та необхідності сумлінно ставитись до виконання взятих на себе зобов'язань. Зустріч пройшла цікаво, а головне продуктивно.

Флешмоб до Всесвітнього Дня Миру

21 вересня 2017 року студенти першого курсу 13 групи під керівництвом свого наставника – Можайкіної О.С. провели флешмоб, присвячений Всесвітньому Дню Миру. Захід пройшов під гаслом «Хай мир панує на Землі!». До заходу долучилися студенти 2 курсу магістратури (12 група). Юнаки та дівчата факультету міжнародної торгівлі і права висловили своє прагнення до миру.

«Всесвітній день миру дає кожному з нас можливість справою довести свою прихільність до миру, ставши поборником цілей в галузі сталого розвитку»,– так зазначено в щорічному святковому посланні ООН.

Захід з медіації

20 вересня 2017 року доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Можайкіна О.С. взяла участь у заході з медіації, організованому Українським центром медіації. Захід проходив у формі театрального дійства, під час якого здійснювалася симуляція бізнес-кейсу із супровідними коментарями щодо дій медіатора, процесу та технології досягнення успіху.

Екскурсія до Головного територіального управління юстиції у місті Києві

18 вересня 2017 року викладачі кафедри міжнародного приватного комерційного та цивільного права Т.В. Погарченко, О.О. Коренюк, Л.Л. Нескороджена та студенти спеціалізацій «Комерційне право» та «Цивільне право і процес» ФМТП відвідали Головне територіальне управління юстиції у місті Києві.

Для студентів була проведена екскурсія, в процесі якої вони мали змогу ознайомитися з роботою юстиції зсередини та завітати до всіх кабінетів в управлінні. А також студентам було запропоновано у майбутньому пройти практику в Головному територіальному управлінні юстиції у місті Києві з наступним можливим працевлаштуванням.

«День відкритих дверей» та «Ярмарок вакансій» у Головному територіальному управлінні юстиції у місті Києві

15 вересня 2017 року у Головному територіальному управлінні юстиції у місті Києві відбувся «День відкритих дверей» за участі Заступника Міністра юстиції України Гії Гецадзе та начальника Головного управління юстиції у місті Києві Станіслава Куценка. У цьому заході взяли участь  викладачі кафедри міжнародного приватного комерційного та цивільного права Л. Нескороджена, Т. Погарченко, О. Коренюк та студенти спеціалізацій «Комерційне право» та «Цивільне право і процес» ФМТП.

В рамках даного заходу керівники структурних підрозділів Головного управління юстиції у м.Києві надали відповіді на запитання гостей та за допомогою презентаційних роликів та інформаційних бюлетенів ознайомили з особливостями роботи столичного управління юстиції.
А також для студентів було проведено «Ярмарок вакансій», де вони мали змогу подивитися на роботу юстиції зсередини та завітати до всіх кабінетів в управлінні. Всі охочі залишили свої контакти для проходження практики в столичному управлінні юстиції. 

«День відкритих дверей» у столичну юстицію відвідали народні депутати України Сергій Алєксєєв та Андрій Помазанов. Почесні гості зазначили,що подібні заходи дають змогу громадянам у вільному доступі отримувати інформацію про роботу сервісів Міністерства юстиції України та сприяють оновленню кадрів, адже, кожен другий , хто проходить практику в столичному управлінні юстиції залишається тут на роботу.

Начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко розповів про досягнення в роботі управління та звернув увагу громадян на проект «Он-лайн будинок юстиції» https://online.minjust.gov.ua/, який було запроваджено у Києві у квітні 2016 року, як пілотний і дає змогу громадянам безпосередньо через мережу Інтернет отримувати послуги, які надаються органами юстиції.


Участь у святкуванні 25-річчя діяльності  Міжнародного комерційного арбітражного суду

при Торгово-промисловій палаті України

14 вересня 2017 року викладачі кафедри міжнародного приватного комерційного та цивільного права О. Бакалінська, О. Гончаренко, Л. Микитенко, П. Пальчук, К. Пільков та студенти спеціалізації «Комерційне право» та «Цивільне право і процес» ФМТП узяли участь в  урочистих заходах, присвячених 25-річчю діяльності  Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України.

Також в рамках цих заходів в приміщенні Торгово-промислової палати України відбулися ІV Міжнародні арбітражні читання пам'яті академіка І.Г. Побірченка на тему: «Міжнародний арбітраж: виклики сучасності». На читаннях були обговорені питання сучасних вимог до арбітражу, ролі арбітра у арбітражному процесі, арбітражної угоди та заміни сторони  в зобов'язанні.

Як отримати грант на навчання у Великій Британії?

 7 вересня була проведена лекція для студентів спеціальності «Комерційне право» та «Цивільне право та процес» на тему «Грант на навчання у Великій Британії від Chevening це можливо» стипендіатом програми Богданом Бонем.  

«Якщо Ви не хочете випуститися освітнім «планктоном», Вас не з’їли кити менеджменту, хочете займатися інтелектуальною працею – потрібно працювати, навчатися, отримувати знання, самоорганізовуватися»  - відзначив Богдан.

Стипендіат поділився досвідом отримання гранту, наголосив на необхідності вільного володіння англійською мовою, розвитку комунікативних навичок.

Флешмоб на 1 вересня

1 вересня 2017 року в університеті відбулася урочиста інавгурація студентів.

Особливо хвилюючим це свято є для першокурсників, оскільки саме цей день відкриває для вчорашніх школярів найяскравіші сторінки життя, а разом з цим і нові можливості та перспективи, нові цікаві захоплення  та знайомства.

Студенти 13 групи ФМТП під керівництвом наставника – доцента Можайкіної О.С. та кураторів – Гашко Катерини та Лисенко В’ячеслава (2 курс 12 група спеціальність «Комерційне право») провели флешмоб «Ми відкриті до нових знань!».  Своє гасло хлопці і дівчата тримали в руках.

Свято продовжилося привітанням один одного в єдиному колі. Цей захід показав, що першокурсники вже захоплені своєю майбутньою професією.

Відмінник освіти

Міністерством освіти і науки України за високі досягнення було нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти» кандидата юридичних наук, доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Батюка Володимира Миколайовича!!!

Володимир Миколайович має понад 30-літній досвід викладання юридичного фаху та виховав не одну плеяду таланових правознавців.

Здоров’я та натхнення шановний колега!!! Вітаємо з високою нагородою!!!


Вітаємо з ювілеєм!

25.11.2016
42241
3727
остання редакція 12.06.2020
456287