logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

Вибіркові дисципліни

міжнародного, цивільного та комерційного права

Як обрати вибіркові дисципліни, які відповідають вашим кар'єрним прагненням, сильним сторонам та інтересам?

Одне з найважливіших рішень, яке студенти бакалаврату приймають у березні другого та третього року навчання, - це обрання вибіркових дисциплін. Завдяки свідомому вибору можна пристосовати своє навчання до власних карʼєрних цілей та розвитку особистості.

Протягом 1-2 курсу студенти отримують знання із базових правничих дисциплін як фундаменту для  подальшої спеціалізації та отримання додаткових навичок, що нададуть перевагу під час співбесіди з роботодавцем чи початку власного бізнесу. 

Студенти ДТЕУ мають широкі можливості для індивідуалізації навчання:

по-перше, обрання дисципліни із переліку рекомендованих, поданому в освітній програмі (див. наприклад, освітню програму "Цивільне право і процес", "Комерційне право", "Міжнародне право");

по-друге, можливість обирати із загальноуніверситетського переліку навчальних дисциплін;

по-третє, право використати результати неформальної освіти.

Освітні програми передбачають обов'язкову та вибіркову складові, що схематично відображено на прикладі навчального плану бакалаврської освітньої програми "Комерційне право"

Маючи доволі широкий спектр освітніх можливостей, легко розгубитися. Тому маємо для наших студентів деякі рекомендації, що можуть стати у нагоді. На які ж аспекти доречно звернути увагу?

1. Вже знаєш в якій сфері юриспруденції хочеш спеціалізуватися?

 Наприклад, майбутньому адвокату у сімейних спорах доречно обрати сімейне право, доказування у цивільному процесі, адвокатурунотаріатетичні вимоги правничої професії, освітні компоненти «Юридична клініка «Захист соціально-економічних прав» чи «Юридична клініка «Захист прав споживачів фінансових послуг».

Майбутньому in-house юристу слід обрати практикум із інтелектуальної власностіконсюмерське право, практичний курс із цивільних договорівконкурентне право

Плануєш бути корпоративним юристом? Тоді в нагоді стануть навички з правового регулювання банкрутства, складання господарсько-процесуальних документів та модельного судового процесу (юридичний практикум), конкурентного права.

Юристу-міжнароднику можуть допомогти розвинути свої знання та навички галузеві міжнародно-правові дисципліни, практикуми з міжнародного приватного права, із порядку звернення до Європейського суду з прав людини, також не зайвими будуть знання етичних вимог правничої професії та участь в роботі юридичних клінік.

2. Плануєш відкрити власний бізнес по завершенню навчання?

Обери, наприклад, бухгалтерський облік, економіку підприємства, організацію та ведення юридичного бізнесу, практикум із трудового права, податкове право. 

3. Хочеш бути готовим до своєї першої роботи за фахом чи стажування?

Обери практикуми (із сімейного права, трудового права, кримінального права тощо) чи дисципліни симуляційного характеру (складання процесуальних документів та модельний судовий процес). Або запишись в юридичну клініку.

4. Не юриспруденцією єдиною. Бажаєш доповнити свій образ сучасного юриста важливими додатковими навичками?

Розвинути, наприклад, аналітичні здібності, професійне мислення, комунікативні та організаторські здібності допоможуть логіка, юридична психологія, юридична лінгвістика, ораторське мистецтво, психологія ділового спілкування тощо.

5. Хочеш ще одну дисципліну із викладачем, який/яка дуже гарно викладали у групі?

Тоді не полінуйся запитати у нього/неї, яку ще навчальну дисципліну він/вона викладає. 

6. Розумієш, що без навчання в магістратурі твої можливості кар’єрного росту обмежені? 

Тоді рекомендуємо звернути увагу на дисципліни, включені до програм вступних випробувань, та поглибити свої знання з них. В цьому допоможуть, наприклад, етичні вимоги правничої професії, складання цивільно-процесуальних документів та модельний судовий процес, доказування в цивільному процесі, адміністративні послуги і договори, практикум з кримінального права, практичний курс з кримінального процесуального права, а також цільовий комунікативний курс англійської мови.

Перші кроки до свідомого вибору зроблено, а яка ж процедура далі?

Крок 1. Ви прочитали поради, тепер час розібратись зі змістом навчальних дисциплін, які зацікавили. У тексті вище за посиланнями можна дізнатися, що вас очікуватиме у рамках тієї чи іншої дисципліни. В інформпакеті освітньої програми також є стисла інформація про зміст рекомендованих вибіркових дисциплін. Щодо інших дисциплін університету дивіться сторінки кафедр.

Крок 2. Остаточно впевніться у своєму виборі. 

Спитайте поради, наприклад, у практиків чи студентів старших курсів. Добре, якщо це буде спеціаліст, який досяг успіхів у своїй професії. Звісно, комплексну інформацію про вибіркові дисципліни можна дізнатися у гаранта освітньої програми, куратора академічної групи.

Крок 3. Зафіксуйте вибір в системі «МІА: Освіта».

У своєму особистому кабінеті порталу МІА ви маєте функціонал «Обрання вибіркових дисциплін», де повинні обрати необхідну кількість дисциплін (відповідно до навчального плану) на наступний навчальний рік (а також декілька позицій додаткового вибору). Система автоматично проаналізує вибір всіх здобувачів та сформує «віртуальні» академічні групи.

Крок 4. Не знайшли у переліку рекомендованих дисциплін бажану, і хочете скористатись своїм правом обрати будь-яку дисципліну відповідно до каталога навчальних дисциплін ДТЕУ? Напишіть відповідну заяву на ім’я ректора та погодьте її з гарантом освітньої програми та деканом факультету.

Крок 5. Навчальний відділ узагальнить результати та надасть інформацію, щодо яких дисциплін/освітніх компонентів сформовані навчальні групи.

Звичайно, навчальна група на вибіркову дисципліну формується min із 15 студентів. Якщо кількість студентів, що обрали певну дисципліну є меншою ніж 15, тоді система записує студентів на іншу дисципліну відповідно до обраних додаткових.

Нижче ви можете ознайомитися із окремими описами вибіркових дисциплін кафедри


















 



03.05.2022
443230
2984
остання редакція 21.03.2024
40677