logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

міжнародного, цивільного та комерційного права

Приємні та корисні бонуси навчання на магістерських програмах 

 Навчання в магістратурі повинно бути саме поєднанням науки та практики, на найвищому академічному рівні! Професор нашої кафедри, Шумило Михайло Миколайович, викладає авторський спецкурс саме так!

Восени цього року судді Верховного Суду долучалися як гостьові лектори до низки онлайн-занять зі студентами першого року навчання магістратури (5 курс) кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права КНТЕУ, які саме зараз проходять спецкурс «Правові висновки Верховного Суду у цивільному судочинстві».

Секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі ВС Ганна Вронська, зокрема, розповіла про спірні питання юрисдикції, які виникають у практиці КГС ВС. Ідеться про так званий конфлікт юрисдикцій, коли один і той самий спір може розглядатися за правилами цивільного та господарського судочинства. Як приклади суддя навела низку ситуацій, коли судові колегії передавали на розгляд Великої Палати ВС справи, спір у яких виник із поділу майна подружжя, але стосувався частки у статутному капіталі господарського товариства корпоративних прав.

 Головуюча колегії суддів Касаційного цивільного суду у складі ВС Ольга Ступак розповіла студентам про належні та ефективні способи захисту. Основний акцент лекції був зроблений на конкуренції віндикаційного та негаторного позовів. Окремо суддя розкрила питання щодо ефективного способу захисту на прикладі справ, коли спосіб позивач обрав належний, але неефективний, та про правові наслідки такої ситуації. Суддя неодноразово наголошувала на тому, що обрання неефективного способу захисту своїм процесуальним наслідком має відмову в задоволенні позову, оскільки не призведе до відновлення порушеного права. Свою розповідь лекторка також проілюструвала прикладами із практики КЦС ВС щодо розгляду кондикційних позовів.

Головуючий колегії суддів КЦС ВС Василь Крат долучився до лекції на тему, що присвячена спадковим спорам. Так, суддя запропонував студентам ознайомитися із двома правовими висновками КЦС ВС у цій категорії справ. Навівши як приклад справу № 369/3186/17, він розглянув проблему конкуренції заповітів, коли заповідач склав декілька заповітів, та правила, що повинні враховуватися для того, щоб визначити, який саме заповіт (заповіти) визначає (визначають) спадкоємця (спадкоємців) і/або спадкове майно.

На прикладі справи № 243/6275/16-ц було проаналізовано виникнення у спадкоємців права спільної часткової власності, окремо наголошено на тому, що поділ спільного майна відрізняється від виділу частки співвласника або припинення його права на частку у спільному майні однією суттєвою ознакою – у разі поділу майна право спільної часткової власності на нього припиняється. Окремо суддя розповів про спадкову трансмісію та про значення тлумачення заповіту.

Суддя Великої Палати ВС Віталій Уркевич брав участь в обговоренні дискусійних питань під час вирішення земельних спорів. Спочатку лектор звернув увагу студентів на особливості функціонування та повноваженнях Великої Палати ВС. Надалі, навівши приклад конкретної постанови у справі № 688/2908/16-ц, він проаналізував підходи Великої Палати ВС до вирішення виключної правової проблеми з надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою кільком особам щодо однієї і тієї самої земельної ділянки та правових наслідків таких дій державних органів.

  Під час онлайн-зустрічей студенти набули корисний досвід спілкування із суддями Верховного Суду, поставили їм запитання із проблемних аспектів правозастосування, що виникають при касаційному перегляді та отримали відповіді на них. Натомість судді мали змогу поспілкуватися з майбутніми колегами. Модерував зустрічі заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи ВС – начальник правового управління (IV) Михайло Шумило.

30.11.2020
42241
785
остання редакція 30.11.2020
42241