ресторанних і крафтових технологій
|
ГРАБОВСЬКА ОЛЕНА В’ЯЧЕСЛАВІВНА
доктор технічних наук, професор
професор кафедри ресторанних і крафтових технологій
e-mail: o.hrabovska@knute.edu.ua
|
|
|
ІДЕНТИФІКАТОРИ АВТОРА |
Scopus
Web
of science
Google Scholar,
ORCID
|
|
|
СФЕРА НАУКОВИХ
ІНТЕРЕСІВ |
харчові технології, технології полісахаридів, виробництво
крохмалю і крохмалепродуктів, інноваційні техніки і прийоми у
ресторанних технологіях
|
|
|
ДИСЦИПЛІНИ |
«Технологія харчових виробництв», «Технології інноваційних
харчових продуктів», «Методи контролю якості ресторанних
послуг»
|
|
|
АКАДЕМІЧНА КВАЛІФІКАЦІЯ |
- професор кафедри технології цукру та полісахаридів, 2008
р.
- доктор технічних наук, 05.18.05 «Технологія цукристих речовин»,
тема дисертації: «Розвиток наукових основ, розроблення та
удосконалення технологій цукристих крохмалепродуктів», 2006 р.
- доцент кафедри технології цукристих речовин, 2005 р.
- кандидат технічних наук, 05.18.05 «Технологія цукристих
речовин», тема дисертації: «Розробка електродіалізного способу
очищення пектинового екстракту», 1992 р.
- інженер-технолог зі спеціальності: технологія цукристих
речовин, Київський технологічний інститут харчової промисловості,
1986.
|
|
|
ДОСВІД РОБОТИ |
- професор кафедри технології і організації ресторанного
господарства Київського національного торговельно-економічного
університету МОН України, з 2019 р. до теперішнього часу.
- професор кафедри технології цукру і підготовки води
Національного університету харчових технологій МОН України, 2014 –
2019 рр.
- завідувач кафедри технології цукру і підготовки води
Національного університету харчових технологій МОН України, 2012 –
2014 рр.
- завідувач кафедри фізичної і колоїдної хімії Національного
університету харчових технологій МОН України, 2008 – 2012 рр.
- професор кафедри технології цукру та полісахаридів
Національного університету харчових технологій МОН України, 2006 –
2008 рр.
- доцент кафедри технології цукристих речовин Національного
університету харчових технологій МОН України, 2000 – 2006 рр.
- науковий співробітник Проблемної науково-дослідної лабораторії
Українського державного університету харчових технологій МОН
України, 1991 – 2000 рр.
- інженер дослідницького відділу з розроблення нових
технологічних процесів і обладнання харчових виробництв НВО
«Спектр», 1986 - 1988 рр.
|
|
|
ОСНОВНІ ПУБЛІКАЦІЇ |
Опубліковано понад 350 наукових і
науково-методичних праць, отримано 33 патенти України на винахід і
на корисну модель, підготовлено 1 навчальний посібник, 1
навчальний підручник, 6 монографій і довідник.
- Грабовська О.В. Технології крохмалю і
крохмалепродуктів. Київ, НУХТ, 2019 314 с. (навчальний
підручник).
- Грабовська О.В., Ковалевська Є.І., Максімова І.М.,
Подобій О.В. Фізична і колоїдна хімія. К.: НУХТ, – 2017. – 327 с.
(навчальний посібник).
- Мірошник В.О., Гачковська М.А., Кишенько В.Д.,
Грабовська О.В. Оптимізація процесів переробки
сільськогосподарської сировини 2019-06-03 НУБіП України 479с.
(наукова монографія).
- Грабовська О.В., Пастух Г.С. Engineering sciences:
development prospects in countries of Europe at the beginning of
the third millennium 2018, Stalowa Wola, Poland 460 p 21 с.
(колективна монографія).
- Литвяк В.В., Почицкая И.М., Алексеенко М.С.,
Бутрим С.М., Юркштович Н.К., Лугин В.Г., Оспанкулова Г.Х.,
Горбатовская Н.А., Грабовская Е.В., Полумбрик М.О. АТЛАС:
Наноморфология объектов органической и неорганической природы
Учреждение БГУ «Научно-исследовательский институт физико-химических
проблем» (Республика Беларусь, г. Минск), 2019 220 p (колективна
монографія)
- M.Kravchenko, Olena Hrabovska, N. Osokina Dry
concentrates of desserts for tourists // Ukraine and the world: the
tourism system. [collective monograph] - Nemoros s.r.o., Czech
republic, 2019.- P. 296-307
- Potato pectin: extract methods, physical and
chemical properties and structural features / O.Hrabovska,
H.Pastukh, V. Moiseeva, V. Miroshnyk //Ukrainian Food Journal. -
2015. - Volume 4. Issue 1 С. 7-13.
- Kinetics of hydrolysis-extraction of pectin
substances from the potato raw materials / O.Hrabovska, H.Pastukh,
O. Demenyuk, V. Miroshnyk, T. Halatenko, A. Babii, A.
Dobrydnuk //Ukrainian Food Journal. - 2015. - Volume 4, Issue
4. - р. 596-604.
- Натуральна основа для киселю швидкого приготування
/Лисий О.В., Грабовська О.В. //Наукові праці Національного
університету харчових технологій, 2017, Том 23, № 4. с.
215-222.
- Розробка рецептури концентрату киселю на основі
каркаде / Лисий О.В., Грабовська О.В., Бортнічук О.В. //
Харчова промисловість, НУХТ, 2017, с. 60-66.
- Use of enzyme preparations for pectin
extraction from potato pulp/ O.Hrabovska, H.Pastukh, O. Lysyi, V.
Miroshnyk, N. Shtangeeva //Ukrainian Food Journal. -2018, Volume 7,
Issue 2. - р. 215-234.
- Main directions of application of active
carbons in alcoholic beverage production/ T.Shendrik,
L.Levandovskyi, A.Kuts, V.Prybylskyi, O.Hrabovska //Ukrainian food
journal, НУХТ, 2019, Volume 7, Issue 1. - р. 100-113.
- Фотокаталітичні властивості полімерного
композиту на основі цинк оксиду/ Фесич І.В., Неділько C.А., Сабадаш
Н.І., Дзязько О.Г., Грабовська О.В., Войтенко Т.А., Зеленько М.А.//
Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii, 2019, No. 6. - P.
241-246 (Scopus)
- Фруктові начинки для борошняних виробів на основі
модифікованого крохмалю і пектину/ Грабовська О.В., Кравченко М.Ф.,
Сабадаш Н.І.// Міжнародний науково-практичний журнал Товари і
ринки, №1(33), с.64-77
|
|
|
НАГОРОДИ ТА
ВІДЗНАКИ |
- Почесна грамота Президії Верховної Ради України
(2011 р.),
- Почесна грамота Національного університету
харчових технологій (2014 р.),
- Почесна грамота Київського міського голови (2019
р.)
|
|
|
ПІДВИЩЕННЯ
КВАЛІФІКАЦІЇ |
- Університет менеджменту освіти НАПН України, свідоцтво про
підвищення кваліфікації 12СПВ 000352, 2013 р.
- Інститут технічної теплофізики НАНУ. Період проходження:
16.04.18-18.05. 2018 (наказ № 186К від 05 квітня 2018
р.).
Вид : робота з інструментальними методами дослідження
Тема: Сучасні термічні методи аналізу сировини та матеріалів
- Майстер-клас «Christmas Scandinavian party menu» by Knud-Erik
Larsen (19 листопада 2019 р)
- Курс навчальних вебінарів щодо знайомства з можливостями
хмарних сервісів для організації дистанційного навчання «Початок та
практика роботи у Microsoft Teams (18 акад. год) 21.06.2020
|
|
|
ДОДАТКОВІ ВИДИ
ДІЯЛЬНОСТІ |
- Член спеціалізованої Вченої Ради НУХТ Д 26.058.04 по захисту
докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.05 «Технологія
цукристих речовин та продуктів бродіння» (технічні науки).
- Член спеціалізованої Вченої Ради НУХТ Д 26.058.06 по захисту
докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.02 – «Технологія
зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і
луб’яних культур»
- Член редакційної колегії галузевих наукових журналів «Харчова
промисловість», «Ukrainian Journal of Food Science».
- Член Технічного комітету зі стандартизації ТК 56 «Цукор і
крохмалепатокові продукти»
|
|
|
ХОБІ |
живопис, вишивання, йога
|
остання редакція 13.04.2024