logo
Кафедра технології і організації ресторанного господарства
Кафедра технології і організації ресторанного господарства
logo
Кафедра технології і організації ресторанного господарства
img

Грабовська Олена В’ячеславівна

технології і організації ресторанного господарства

ГРАБОВСЬКА ОЛЕНА В’ЯЧЕСЛАВІВНА

доктор технічних наук, професор
професор кафедри технології і організації ресторанного господарства

e-mail: o.hrabovska@knute.edu.ua

ІДЕНТИФІКАТОРИ АВТОРА

Web of science 
Google Scholar
ORCID

СФЕРА НАУКОВИХ ІНТЕРЕСІВ

харчові технології, технології полісахаридів, виробництво крохмалю і крохмалепродуктів, інноваційні техніки і прийоми у ресторанних технологіях

ДИСЦИПЛІНИ

«Технологія харчових виробництв», «Технології інноваційних харчових продуктів», «Методи контролю якості ресторанних послуг»

АКАДЕМІЧНА КВАЛІФІКАЦІЯ
  • професор кафедри технології цукру та полісахаридів, 2008 р.
  • доктор технічних наук, 05.18.05 «Технологія цукристих речовин», тема дисертації: «Розвиток наукових основ, розроблення та удосконалення технологій цукристих крохмалепродуктів», 2006 р.
  • доцент кафедри технології цукристих речовин, 2005 р.
  • кандидат технічних наук, 05.18.05 «Технологія цукристих речовин», тема дисертації: «Розробка електродіалізного способу очищення пектинового екстракту», 1992 р.
  • інженер-технолог зі спеціальності: технологія цукристих речовин, Київський технологічний інститут харчової промисловості, 1986.
ДОСВІД РОБОТИ
  • професор кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету МОН України, з 2019 р. до теперішнього часу.
  • професор кафедри технології цукру і підготовки води Національного університету харчових технологій МОН України, 2014 – 2019 рр.
  • завідувач кафедри технології цукру і підготовки води Національного університету харчових технологій МОН України, 2012 – 2014 рр.
  • завідувач кафедри фізичної і колоїдної хімії Національного університету харчових технологій МОН України, 2008 – 2012 рр.
  • професор кафедри технології цукру та полісахаридів Національного університету харчових технологій МОН України, 2006 – 2008 рр.
  • доцент кафедри технології цукристих речовин Національного університету харчових технологій МОН України, 2000 – 2006 рр.
  • науковий співробітник Проблемної науково-дослідної лабораторії Українського державного університету харчових технологій МОН України, 1991 – 2000 рр.
  • інженер дослідницького відділу з розроблення нових технологічних процесів і обладнання харчових виробництв НВО «Спектр», 1986 - 1988 рр.
ОСНОВНІ ПУБЛІКАЦІЇ

Опубліковано понад 350 наукових і науково-методичних праць, отримано 33 патенти України на винахід і на корисну модель,  підготовлено 1 навчальний посібник, 1 навчальний підручник, 6 монографій і довідник.

  1. Грабовська О.В. Технології крохмалю і крохмалепродуктів. Київ, НУХТ, 2019 314 с. (навчальний підручник).
  2. Грабовська О.В., Ковалевська Є.І., Максімова І.М., Подобій О.В. Фізична і колоїдна хімія. К.: НУХТ, – 2017. – 327 с. (навчальний посібник).
  3. Мірошник В.О., Гачковська М.А., Кишенько В.Д., Грабовська О.В. Оптимізація процесів переробки сільськогосподарської сировини 2019-06-03 НУБіП України 479с. (наукова монографія).
  4. Грабовська О.В., Пастух Г.С. Engineering sciences: development prospects in countries of Europe at the beginning of the third millennium 2018, Stalowa Wola, Poland 460 p 21 с. (колективна монографія).
  5.  Литвяк В.В., Почицкая И.М., Алексеенко М.С., Бутрим С.М., Юркштович Н.К., Лугин В.Г., Оспанкулова Г.Х., Горбатовская Н.А., Грабовская Е.В., Полумбрик М.О. АТЛАС: Наноморфология объектов органической и неорганической природы Учреждение БГУ «Научно-исследовательский институт физико-химических проблем» (Республика Беларусь, г. Минск), 2019 220 p (колективна монографія)
  6. M.Kravchenko, Olena Hrabovska, N. Osokina Dry concentrates of desserts for tourists // Ukraine and the world: the tourism system. [collective monograph] - Nemoros s.r.o., Czech republic, 2019.- P. 296-307
  7. Potato pectin: extract methods, physical and chemical properties and structural features / O.Hrabovska, H.Pastukh, V. Moiseeva, V. Miroshnyk //Ukrainian Food Journal. - 2015. - Volume 4. Issue 1 С. 7-13.
  8. Kinetics of hydrolysis-extraction of pectin substances from the potato raw materials / O.Hrabovska, H.Pastukh, O. Demenyuk, V. Miroshnyk, T. Halatenko, A. Babii, A. Dobrydnuk  //Ukrainian Food Journal. - 2015. - Volume 4, Issue 4. - р. 596-604.
  9. Натуральна основа для киселю швидкого приготування /Лисий О.В., Грабовська О.В. //Наукові праці Національного університету харчових технологій, 2017, Том 23, № 4. с. 215-222.
  10. Розробка рецептури концентрату киселю на основі каркаде / Лисий О.В., Грабовська О.В., Бортнічук  О.В. // Харчова промисловість, НУХТ, 2017, с. 60-66.
  11.  Use of enzyme preparations for pectin extraction from potato pulp/ O.Hrabovska, H.Pastukh, O. Lysyi, V. Miroshnyk, N. Shtangeeva //Ukrainian Food Journal. -2018, Volume 7, Issue 2. - р. 215-234.
  12.  Main directions of application of active carbons in alcoholic beverage production/ T.Shendrik, L.Levandovskyi, A.Kuts, V.Prybylskyi, O.Hrabovska //Ukrainian food journal, НУХТ, 2019, Volume 7, Issue 1. - р. 100-113.
  13.  Фотокаталітичні властивості полімерного композиту на основі цинк оксиду/ Фесич І.В., Неділько C.А., Сабадаш Н.І., Дзязько О.Г., Грабовська О.В., Войтенко Т.А., Зеленько М.А.// Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii, 2019, No. 6. - P. 241-246 (Scopus)
  14. Фруктові начинки для борошняних виробів на основі модифікованого крохмалю і пектину/ Грабовська О.В., Кравченко М.Ф., Сабадаш Н.І.// Міжнародний науково-практичний журнал Товари і ринки, №1(33), с.64-77
НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ
  • Почесна грамота Президії Верховної Ради України (2011 р.),
  • Почесна грамота Національного університету харчових технологій  (2014 р.),
  • Почесна грамота Київського міського голови (2019 р.)
ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
  • Університет менеджменту освіти НАПН України, свідоцтво про підвищення кваліфікації 12СПВ 000352, 2013 р.
  • Інститут технічної теплофізики НАНУ. Період проходження: 16.04.18-18.05.  2018 (наказ № 186К від 05 квітня 2018 р.).
    Вид : робота з інструментальними методами дослідження
    Тема: Сучасні термічні методи аналізу сировини та матеріалів
  • Майстер-клас «Christmas Scandinavian party menu» by Knud-Erik Larsen (19 листопада 2019 р)
  • Курс навчальних вебінарів щодо знайомства з можливостями хмарних сервісів для організації дистанційного навчання «Початок та практика роботи у Microsoft Teams (18 акад. год) 21.06.2020
ДОДАТКОВІ ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ
  • Член спеціалізованої Вченої Ради НУХТ Д 26.058.04 по захисту докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.05 «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» (технічні науки).
  • Член спеціалізованої Вченої Ради НУХТ Д 26.058.06 по захисту докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.02 – «Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур»
  • Член редакційної колегії галузевих наукових журналів «Харчова промисловість», «Ukrainian Journal of Food Science».
  • Член Технічного комітету зі стандартизації ТК 56 «Цукор і крохмалепатокові продукти»
ХОБІ

живопис, вишивання, йога

23.02.2021
43220
284
остання редакція 23.02.2021
43220