logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

міжнародного, цивільного та комерційного права

Шості міжнародно-правові читання пам'яті професора Олександра Задорожнього

   27 червня 2022 року доценти кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ к.ю.н. Наталія Мельниченко  та к.ю.н. Лілія Невара взяли участь онлайн у Шостих міжнародно-правових читаннях пам'яті професора Олександра Задорожнього, проведених за сприяння Українська Асоціація Міжнародного Права.

   Проф. Задорожній народився 26 червня, і уже шостий рік поспіль його колеги, друзі та учні збираються, щоб згадати Олександра Вікторовича, його праці та обговорити його доробок у науку міжнародного права України. Міжнародно-правові читання були започатковані Олександром Вікторовичем як майданчик для обговорення актуальних питань юристами-міжнародниками, ролі міжнародного права у відносинах між державами.

    Цього року учасниками читань були представники з університетів Києва, Харкова, Одеси та Львова. Значна частина монографій та публікацій професора за останні роки життя були присвячені питанням двосторонніх відносин України та Російської Федерації, анексії Криму та збройної агресії проти України.

   К.ю.н. Наталія Мельниченко у своїй доповіді акцентувала увагу на актуальності визначених проф. Задорожнім порушень Російською Федерацією всіх основних принципів міжнародного права, які мали місце ще у 2014 р. і, на жаль, не отримали відповідної реакції від міжнародної спільноти до цього часу. Вона підкреслила, що саме це сприяло подальшій ескалації конфлікту.

    К.ю.н. Лілія Невара детально проаналізувала вплив європейської інтеграції України на визнання дипломів вищої освіти та кваліфікацій. У зв’язку з агресією РФ та набуттям Україною статусу кандидата у члени ЄС, це питання набуває все більшої актуальності, що потребує глибшої інтеграції у Європейський простір вищої освіти, визнання кваліфікацій для розширення єдиного європейського ринку праці.

    Усі учасники конференції згадували особистість Олександра Вікторовича та його передбачення щодо подальшого розвитку двосторонніх відносин між Україною та Російською Федерацією. Його праці є практично спрямованими та повинні використовуватись нашими юристами-міжнародниками при захисті інтересів України в міжнародних судових установах, плануванні зовнішньої політики держави.

30.06.2022
42241
315
остання редакція 05.07.2022
42241