logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

міжнародного, цивільного та комерційного права

Найвищі стандарти освітнього процесу:

лекція судді Верховного Суду у рамках навчальної дисципліни

Студентам першого курсу магістратури Державного торговельно-економічного університету, які вивчають дисципліну «Правові висновки Верховного Суду у цивільних справах», 19 жовтня 2022 року було проведено лекцію на тему: «Проблемні питання визначення юрисдикції: практика Верховного Суду», яку прочитала професорка, докторка юридичних наук, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Коваленко.

Суддя розрила основні теоретичні питання юрисдикції, а також наголосила на основних критеріях, які застосовує Велика Палата Верховного Суду для розмежування юрисдикції. Лекційний матеріал був підготовлений у формі презентації, де суддею послідовно розкривались складності визначення юрисдикції, коли справи, залежно від обставин можуть розглядатися за правилами адміністративної, цивільної, господарської чи навіть кримінальної юрисдикції. Так, було наведено приклади розмежування юрисдикцій суду при розгляді спорів за участі державного реєстратора, фонду гарантування фізичних осіб, а також звільнення посадових осіб. Окремо було наголошено на тому, що неправильно обрана юрисдикція своїм процесуальним наслідком має скасування рішення і направлення справи на новий розгляд до суду належної юрисдикції.

Таким чином, студенти отримали нагоду не тільки панорамно ознайомитись із загальноправовими аспектами визначення юрисдикції, але і на конкретних прикладах пересвідчитись на важливості та складності обговорюваного питання. Всі бажаючі мали можливість поставити свої запитання лектору та отримати на них фахову відповідь.

Організатором та модератором заходу став професор кафедри міжнародного, цивільного та корпоративного права університету д.ю.н. Михайло Шумило.

22.10.2022
42241
228
остання редакція 22.10.2022