logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
img

Тематика науково-дослідних робіт, які виконувалися на кафедрі у 2022 році

ресторанних і крафтових технологій

Тематика науково-дослідних робіт, які виконувалися на кафедрі у 2023 році

У 2023 році на кафедрі виконувались 3 ініціативні (кафедральні)  науково-дослідні роботи:

1. Інноваційні технології харчової продукції оздоровчого та спеціального дієтичного призначення,  держ. реєстрація №0124U000160 (керівник д.т.н., проф. Д.В. Федорова). І кв. 2023 – IV кв. 2026 р.

2. Технологія молочних продуктів з регульованим вуглеводним складом, держ. реєстрація №0121U109360 (керівник д.т.н., професор Т.І.Юдіна). І кв. 2021 – IV кв. 2024 р.

3. Вивчення змін харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні (керівник д.т.н., професор Д.В. Федорова). IV кв. 2023 – IV кв. 2024р.

14 науковців кафедри брали участь в 38 конференції (з них очно 7, заочно 31). У всеукраїнських 3; міжнародних 35, з них за межами України 7.

Викладачами кафедри зроблено 3 доповіді,  міжнародних 3, з них за  межами України 1. Опубліковано 62 тези.

Під керівництвом професорського складу на кафедрі працюють наукові школи, які об’єднують викладачів, аспірантів, магістрантів, студентів визначеного фаху:

  • Технологія харчової продукції підвищеної поживної цінності. Харчові продукти для спеціального дієтичного споживання. Наукова спрямованість даної школи присвячена актуальним проблемам створення продуктів оздоровчого харчування, розширенню напрямів використання існуючої вітчизняної сировинної бази та їх використання у складі харчових продуктів спеціального призначення, зокрема для харчування осіб із ферментопатіями, дітей шкільного віку, військовослужбовців.

  • Ресурсозберігаючі технології харчової продукції з використанням молочно-рослинної сировини. Наукова спрямованість школи складається з розроблення технології напівфабрикатів на основі знежиреного молока, сироватки, сколотин та рослинної сировини для виробництва широкого спектру харчової продукції оздоровчого призначення із регульованим складом та функціонально-технологічними властивостями.

Найбільш вагомі публікації за результатами виконання науково-дослідних робіт:

Розділи монографій, опубліковані за кордоном

1. Mykhailo Kravchenko, Olha Romanovska. INNOVATIVE TECHNOLOGIES OF FLOUR CONFECTIONERY PRODUCTS FROM FLOUR MIXTURES. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. Р. 99-116 https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-5

2. Anzhelika Medvedieva, Iryna Antoniuk. TECHNOLOGY OF BISCUITS AND CUPCAKES OF HIGH NUTRITIONAL AND BIOLOGICAL VALUE. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. P.117-134. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-6

3. Myroslava Perepelytsia, Yuliia Honchar. THE TECHNOLOGY OF MINCED SEMI-FINISHED PRODUCTS FOR CULINARY FLOUR PRODUCTS USING PLANT RAW MATERIALS. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-8

4. Anton Serenko. THEORETICAL AND PRACTICAL ASPECTS OF PRODUCTION OF LOW-LACTOSE FERMENTED MILK DRINKS. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023.P.227-246 https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-11

5. Dina Fedorova, Alina Slashcheva, Vita Lanska. TECHNOLOGICAL AND PRACTICAL ASPECTS OF THE PRODUCTION OF GLUTEN-FREE SOURDOUGH BREAD. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. P.247-289 https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-12

6. Oksana Vitriak, Liubov Tkachenko. SPICY AND AROMATIC RAW MATERIALS IN THE TECHNOLOGY OF HEALTHY DESSERTS AND DRINKS. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. Р. 381-395. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-17

7. Mykhailo Kravchenko, Volodymyr Piddubnyi, Vitalii Mykhailyk. TECHNOLOGY AND QUALITY OF SAND CONFECTIONERY PRODUCTS WITH MEAL. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. Р. 427-441 https://doi.org/10.30525/978-9934-26-328-6-19

8. Федорова Д., Ланська В. Закваски на рисовому борошні для безглютенового хліба. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 116-130. https://doi.org/10.31617/2.2023(46)10

9. Гніцевич В., Слащева А. Технологія та оцінка якості низьколактозних десертів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 69-80. https://doi.org/10.31617/2.2023(48)06

10. Краєвська С., Піддубний В. Оцінка якості житньо-пшеничного хліба з пророщеним насінням льону. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 81-91. https://doi.org/10.31617/2.2023(48)07

11. Кравченко М., Піддубний В., Романовська О. Функціонально-технологічні властивості борошняних сумішей для тіста. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 125-134. https://doi.org/10.31617/2.2023(47)09

12. Грабовська О., Авраменко А. Майонезний соус на основі аквафаби з інкапсульованим кверцетином. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 131-147. https://doi.org/10.31617/2.2023(46)11

13.  Антонюк І., Медведєва А. Чизкейки підвищеної біологічної цінності. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 148-162. https://doi.org/10.31617/2.2023(46)12

14. Юдіна Т., Безрученко О. Харчова та біологічна цінність безглютенових кексів з концентратом сколотин. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 54-62. https://doi.org/10.31617/2.2023(45)05

15. Краєвська С., Піддубний В. Тезнологія крафтового житньо-пшеничного хліба з пророщеним насінням льону. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2023. № 2 (46). C. 100-112. https://doi.org/10.31617/2.2023(45)09

У 2023 році на кафедрі виконувались 3 науково-дослідні роботи за кошти інших джерел.

1. Тема «Розроблення технології борошняних кондитерських виробів спеціального дієтичного призначення», науковий керівник –  д.т.н., проф. Юдіна Т.І., аспірант Безрученко О.М.; фактичний обсяг фінансування 20 тис. грн.; замовник ФОП Кривсун Н.В. Термін виконання: 01.04.2023 – 30.04.2023 р. (договір №102 від 28 березня  2023  року).

Наукова новизна одержаних результатів: встановлено, що використання суміші рисового та кукурудзяного борошна у співвідношенні 60…70% і 40…30% відповідно, підвищує вологоутримувальну здатність тіста, покращує органолептичні та структурно-механічні властивості безглютенових кексів; визначено закономірності впливу рецептурних інгредієнтів на процес оц.ослинним та якість безглютенових кексів. Встановлено, що використання суміші рисового й кукурудзяного борошна, МБК сколотин та цукру масовою часткою 22%, 24,9% та 25,1% відповідно, забезпечує оптимальний питомий об’єм та пористість готових виробів. Отримано комплекс даних, що характеризує якість розроблених виробів, доведено їх підвищену харчову та біологічну цінність.

Практична цінність роботи. За результатами виконання роботи підготовлено: технологічні карти борошняних кондитерських виробів спеціального дієтичного призначення; рекомендації щодо підбору необхідного устаткування та інвентарю для забезпечення технологічного процесу виробництва безглютенових кексів; проект нормативної документації -  ТУ У 10.7-2812700049-001:2023 «Кекс безглютеновий з молочно-білковим концентратом сколотин».  Впровадження науково-технічних розробок шляхом випуску промислових партій й реалізації нових виробів  здійснено у виробничих умовах ФОП Кривсун Н.В. готельно-ресторанний комплекс «Лубенська слобода» м. Лубни Полтавської області (акт від 26.04.2023 р.). 

2. Тема «Діагностика виробництва та технології крафтових міцних дистильованих напоїв», науковий керівник –  д.т.н., проф. Бойко М.Г., викладачі від кафедри: д.т.н, проф. Кравченко М.Ф., к.т.н., доц. Вітряк О.П.; фактичний обсяг фінансування 65 тис. грн; замовник ТОВ «Українська Академія дистиляції». Термін виконання: 01.05.2023-31.08.2023 р.

За результатами досліджень розроблено наукові рекомендації щодо організації та діагностики виробництва крафтових міцних дистильованих напоїв, вибору сировини та технологічних режимів для виробництва крафтових міцних дистильованих напоїв.

Наукова новизна полягає у встановленні діагностики виробництва крафтових міцних дистильованих напоїв відповідно до дотримання технологічних параметрів виробництва; розроблення процедури вибору сировини та технологічних режимів для виробництва крафтових міцних дистильованих напоїв..

Практичне значення одержаних результатів: розроблено наукові рекомендації щодо вибору сировини та технологічних режимів для виробництва крафтових міцних дистильованих напоїв. Результати досліджень впроваджено при створенні візуального супроводження викладання навчального курсу «Академії дистиляції», сертифікатної програми «Майстер дистиляції», навчальної дисципліни «Технології крафтових виробництв», під час проведення Українського професійного дегустаційного конкурсу  «INDEPENDENT CRAFT». Премія «Ukrainian Craft Spirits Awards», 19-20 вересня 2023 р.

3. Тема «Наукові дослідження з проведення сенсорного аналізу крафтових міцних дистильованих напоїв», науковий керівник –  д.т.н., проф. Ведмідь Н.І., викладачі від кафедри: к.т.н., доц. Вітряк О.П.; фактичний обсяг фінансування 40 тис. грн; замовник ТОВ «Українська Академія дистиляції». Термін виконання: 01.11.2023-31.12.2023 р.

21.01.2023
43505
334
остання редакція 14.01.2024
43505