logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
img

Напрями наукових досліджень викладачів кафедри

ресторанних і крафтових технологій

Напрями наукових досліджень викладачів кафедри

ДТЕУ протягом 75 років є одним із найбільших освітніх центрів в Україні з підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальністю «Харчові технології», в рамках якої функціонують три освітніх програми "Технологія і організація ресторанного бізнесу", "Інноваційні технології в ресторанному бізнесі", "Крафтові технології" на трьох освітніх рівнях – бакалавр, магістр, доктор філософії. Навчання на відповідних освітніх програмах координується кафедрою технології і організації ресторанного господарства. На кафедрі розроблені навчальні дисципліни та сертифікатні програми "Оздоровче харчування", "Технологія продуктів спеціального дієтичного призначення", "Інноваційні технології та товари", "Безпечність і якість продуктів і товарів", "Технології крафтових виробництв", які забезпечені авторськими навчальними посібниками та підручниками. Навчальний контент постійно оновлюється відповідно до досягнень науки в галузі харчових технологій та доробок науково-викладацького складу кафедри.

Наукова робота викладачів кафедри відбувається в рамках співпраці з низкою провідних ВНЗ України та країн західної і центральної Європи в рамках Міжнародного товариства товарознавців і технологів (Internationale Gesellschaft für Warenwissenschaften und Technologie – IGWT).

Науковцями кафедри накопичений великий досвід щодо наукових досліджень в галузі технологій харчової продукції, зокрема технологій  продукції оздоровчого та профілактичного призначення, технологій харчових продуктів спеціального дієтичного призначення з регульованим нутрієнтним складом (безлактозні та безглютенові продукти, тощо); ресурсозберігаючих та енергоефективних технологій харчових продуктів із використанням локальної рибної, вторинної молочної та рослинної сировини. Достовірність отриманих наукових результатів забезпечується як використанням власної лабораторної бази університету (5 хімічних лабораторій з досліджень якості харчових продуктів, лабораторія сенсорного аналізу, лабораторія реологічних досліджень харчових продуктів, лабораторія технологій ресторанної продукції, лабораторія крафтових технологій, тощо), так і використання лабораторної бази науково-дослідних установ-партнерів на договірних умовах.

Науковцями кафедри успішно проводяться дослідження в рамках виконання науково-дослідних тем на замовлення, таких як " Інноваційні технології харчової продукції оздоровчого та спеціального дієтичного призначення ", "Технологія молочних продуктів з регульованим вуглеводним складом ", "Ресурсозберігаючі технології харчової продукції спеціального призначення", «Розроблення технологій продуктів для дітей шкільного віку з особливими харчовими потребами», «Інноваційні технології продукції для військовослужбовців з особливими харчовими потребами»,  «Вивчення змін харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні»

Напрями наукових досліджень викладачів кафедри:

д.т.н., професор Гніцевич В.А.:

  • дослідження процесу екстрагування сухих речовин з вторинної рослинної сировини;
  • розроблення технологій кулінарної продукції з пектинвмісної сировини та комплексна оцінка їх якості;
  • технологія структурованої харчової продукції з використанням вторинної молочної та рослинної сировини.

д.т.н., професор Кравченко М.Ф.:

  • методологія створення інноваційних технологій борошняної кулінарної  та кондитерської продукції оздоровчого призначення;
  • наукові та практичні аспекти створення борошняних кондитерських виробів з регульованим нутрієнтним складом за рахунок використання продуктів переробки зернових, олійних культур, нетрадиційної рослинної сировини.

         д.т.н., професор Піддубний В.А.:

  • дослідження динаміки перехідних процесів тепло- та масообміну;
  • розроблення нових технологій екстракції цільових речовин, одержання нових видів продуктів на основі осмомолекулярної дифузії;
  •  розроблення методів розрахунку і удосконалення обладнання систем виробництва пивоварного солоду.

д.т.н., професор Юдіна Т.І.:

  • удосконалення технології емульсійних соусів;
  • розроблення технології кулінарної продукції на основі концентрату зі сколотин, дослідження біологічної цінності та комплексна оцінка якості готової продукції;
  • технологія борошняних кондитерських виробів з регульованим нутрієнтним складом з використанням вторинної молочної та рослинної сировини.

д.т.н., професор Грабовська О.В.:

  • дослідження інноваційних технології крохмалю та крохмалепродуктів;
  • розроблення технології натурального цукрозамінника на основі стевії та гідролізату крохмалю;
  • дослідження якісного складу супутніх сахаридів різних видів пектину.

д.т.н., професор Федорова Д.В.:

  • розроблення продуктів здорового харчування для дітей шкільного віку;
  • розроблення ресурсозберігаючих технологій перероблення дрібної риби на дегідратовані риборослинні напівфабрикати для широкого спектру кулінарної продукції і борошняних кондитерських виробів покращеного нутрієнтного складу;

к.т.н., доцент Антонюк І.Ю.:

  • розроблення технології харчової продукції спрямованої біологічної дії для різних верств населення;
  • розроблення технологій кулінарної продукції підвищеної біологічної цінності.

к.т.н., доцент Медведєва А.О.:

  • розроблення технологій продуктів харчування підвищеної біологічної цінності з використанням сировини рослинного походження.

к.т.н., доцент Вітряк О.П.:

  • розроблення технологій кулінарної продукції підвищеної харчової цінності;
  • розроблення технологій десертної продукції і напоїв з використанням пряно-ароматичної сировини.

к.т.н., доцент Марцин Т.О.:

  • розроблення технологій борошняних кондитерських виробів підвищеної харчової цінності;
  • удосконалення стандартів обслуговування споживачів у загальнодоступних закладах ресторанного господарства;

к.т.н., доцент Перепелиця М.П.:

  • розроблення технологій борошняних кулінарних виробів підвищеної харчової цінності.

асистент Серенко А.А.:

  • розроблення технології харчових продуктів з регульованим нутрієнтним складом із використанням вторинної молочної сировини

асистент Краєвська С.

  • розроблення технологій борошняних та кондитерських виробів з використанням продуктів переробки насіння льону

    асистент Гриценко О.Ю.

  • розроблення технологій кулінарної продукції підвищеної харчової цінності.

Завідувач кафедри, докт. техн. наук, професор Федорова Д.В. – член спеціалізованої вченої ради ДТЕУ щодо розгляду дисертаційних робіт за спеціальністю 05.18.16 – технологія харчової продукції, співавторка 6 монографій, 12 навчальних посібників, понад 170 наукових статей і методичних розробок, 30 патентів України.

Під керівництвом професорського складу на кафедрі працюють наукові школи. Так, професор, докт. техн. наук, Кравченко М.Ф. очолює наукову школу «Технологія харчової продукції підвищеної поживної цінності. Харчові продукти для спеціального дієтичного  споживання (використання)», яка об’єднує аспірантів, магістрантів, студентів визначеного фаху. Наукова спрямованість даної школи присвячена актуальним проблемам створення продуктів оздоровчого харчування, зокрема, розробленню новітніх та удосконаленню існуючих технологій харчової продукції спеціального призначення; використанню нових джерел сировини та ресурсоощадних технологій, розширенню напрямів використання існуючої вітчизняної сировинної бази та розширенню асортименту продуктів харчування спеціального призначення.

На кафедрі працює наукова школа докт. техн. наук, професора Гніцевич В.А. «Технологія виробів з пінною та емульсійною структурою на основі молочної та рослинної сировини». Наукова спрямованість школи складається з розроблення технології напівфабрикатів на основі знежиреного молока, сироватки, сколотин та рослинної сировини для виробництва збитої десертної продукції та оздоблювальних напівфабрикатів без застосування піно- та структуроутворюючих харчових добавок, за рахунок використання структуроутворюючих речовин у складі натуральної рослинної сировини з модифікованими піноутворюючими характеристиками. За результатами досліджень опубліковано статті, тези доповідей.

Професор кафедри Юдіна Т.І. здійснює керівництво науковим клубом «Ресурсозберігаючі технології харчової продукції з використанням молочно-рослинної сировини». За результатами досліджень у 2023 році студентами опубліковано 3 статті, 6 тез доповідей на міжнародних і всеукраїнських наукових конференціях.

У 2023 р. науковці кафедри опублікували 152 наукові та науково-методичні роботи, у т.ч. 9 розділів монографій, опублікованих за кордоном, 2 навчальних посібника, 115 наукових публікацій, зокрема 40 наукових статей, з них – 40 у наукометричних базах даних, у т.ч. – 9 у базах Scopus та Web of Science, 1 тези конференції у виданні, проіндексованому у базі Scopus. Науковцями кафедри отримано 11 патентів на корисну модель, подано 5 заявок на отримання охоронних документів права інтелектуальної власності на наукові розробки в Україні, з них 2 заявки на винахід і 3 – на корисну модель, також отримано 2 позитивних рішення на видачу патенту на винахід.

У 2022 р. науковці кафедри опублікували 141 наукових та науково-методичних роботи, у т.ч. 1 монографію, опубліковану в Україні, і 7 розділів монографії, опублікованої за кордоном, 1 підручник і 3 навчальних посібника, 88 наукових публікацій, зокрема 27 наукових статей, з них – 25 у наукометричних базах даних, у т.ч. – 6 у базах Scopus та Web of Science. Науковцями кафедри подано 7 заявок на отримання охоронних документів права інтелектуальної власності на наукові розробки в Україні, з них 2 заявки на патент на винахід і 5 – на корисну модель.

Професорсько-викладацький склад кафедри постійно бере участь у роботі Вченої Ради факультету ресторанно-готельного і туристичного бізнесу ДТЕУ: Федорова Д.В., Кравченко М.Ф., Гніцевич В.А., Антонюк І.Ю., Перепелиця М.П.

Д.т.н., професор Федорова Д.В.:

•         член спеціалізованої вченої ради КНТЕУ Д 26.055.02 щодо розгляду дисертаційних робіт зі спеціальностей – 05.18.16 – технологія харчової продукції, 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;

•         член редакційної колегії наукового видання КНТЕУ «Товари і ринки» (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib);

•         член «Українського кулінарного союзу».

Д.т.н., проф. Кравченко М.Ф.:

  • член спеціалізованої вченої ради ДТЕУ Д26.055.02 щодо розгляду дисертаційних робіт зі спеціальностей – 05.18.16 – технологія харчової продукції, 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
  • член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 НУХТ;
  • член експертної ради ДАК України з технічних наук за спеціальністю «технологія харчової продукції»;
  • член редакційної колегії наукового видання ДТЕУ «Товари і ринки» (Index Copernicus) з 2018 р.;
  • член «Українського кулінарного союзу».

Д.т.н., проф. Піддубний В.А.:

  • заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Лауреат премії Кабінету Міністрів України
  • член-кореспондент Національної академії аграрних наук України.

Д.т.н., проф. Гніцевич В.А.:

  • член спеціалізованої вченої ради ДТЕУ Д 26.055.02 щодо розгляду дисертаційних робіт зі спеціальностей: 05.18.16 – технологія харчової продукції, 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
  • член редколегії Збірник наукових праць «Обладнання та технології харчових виробництв» ДонНУЕТ, Кривий Ріг (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib, Scientific Indexing Services.); наукового видання ДТЕУ «Товари і ринки» (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib).

Д.т.н., проф. Юдіна Т.І.:

  • член спеціалізованої вченої ради ДТЕУ Д 26.055.02 щодо розгляду дисертаційних робіт зі спеціальностей: 05.18.16 – технологія харчової продукції, 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
  • член спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій: Д 26.058.03 НУХТ;
  • член редколегії Збірник наукових праць «Обладнання та технології арчоіих виробництв» ДонНУЕТ. Кривий Ріг (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib, Scientific Indexing Services); наукового видання ДТЕУ «Товари і ринки» (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib).

Д.т.н., проф. Грабовська О.В.:

  • член Спеціалізованої вченої ради Д 26.378.01 за профілем: 03.00.20;
  • «Біотехнологія» та 05.18.05 «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» із присудження наукового ступеня доктора (кандидата) наук (Інститут продовольчих ресурсів НААН України);
  •  член редакційної колегії галузевого наукового журналу «Ukrainian journal of food science» – включено в перелік наукових фахових видань України з технічних наук (індексується базами EBSCO, Google Scholar, Index Copernicus, Universal Impact Factor, Directory of Open Access scholarly Resources (ROAD), CAS Source Index (CASSI) (2016); наукового видання ДТЕУ «Товари і ринки» (Index Copernicus, Google Scholar, ResearchBib);
  • член технічного комітету зі стандартизації ТК-56 «Цукор і крохмалепатокові продукти».

Входження до складу наукових та громадських рад, комісій, інших об’єднань

ПІБ

Країна, назва організації (об’єднання, ради, комісії)

Форма залучення (постійне членство/разова співпраця)

Федорова Д. В.

Україна, Громадська спілка «Український кулінарний союз»

Постійне членство

Вітряк О.П.,

Україна, НАЗЯВО

Постійне членство

Вітряк О.П., Федорова Д.В.

Україна, Громадська спілка «Асоціація крафтових дистиляторів України»

Разова співпраця згідно договору

Піддубний В.А.

Національна академія аграрних наук України

Член-кореспондент, постійне членство

Грабовська О.В.

Технічний комітет зі стандартизації ТК-56 «Цукор і крохмалепатокові продукти»

Член комітету (постійне членство)

Входження до спеціалізованих вчених радах по захисту дисертацій

ПІБ

ЗВО/наукова установа

Форма залучення (член постійно діючої ради/разової ради )

Гніцевич В.А.

ДТЕУ

Спеціалізована вчена рада

Д 26.055.02

(постійно діюча рада)

Юдіна Т. І.

ДТЕУ

Спеціалізована вчена рада

Д 26.055.02

(постійно діюча рада)

НУХТ

Спеціалізована вчена рада

Д 26.058.03

(постійно діюча рада)

Федорова Д. В.

ДТЕУ

Спеціалізована вчена рада

Д 26.055.02

(постійно діюча рада)

ДТЕУ

Спеціалізована вчена рада щодо захисту докторських дисертацій зі спеціальності 05.18.16

Грабовська О.В.

НУХТ

Спеціалізована вчена рада НУХТ Д 05.18.05 (постійно діюча рада)

Інститут продовольчих ресурсів НААН

Спеціалізована вчена рада Д 05.18.05 (постійно діюча рада)

Кравченко М.Ф.

ДТЕУ

Член спеціалізованої вченої ради Д26.055.02

НУХТ

Член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07

ДАК України

Член експертної ради з технічних наук за спеціальністю «технологія харчової продукції»

Членство в редколегіях,  залучення до рецензування статей в журналах, що індексуються наукометричними базами даних Scopus або Web of Science

ПІБ

Країна, назва наукового журналу (із зазначенням їх індексування у наукометричних базах даних  Scopus/Web of Science)

Форма залучення (членство в редколегії, залучення до рецензування в журналах, що індексуються   наукометричними базами даних Scopus/Web of Science)

1

Юдіна Тетяна Іллівна

Україна, м.Харків, «Східно-Європейський журнал передових технологій» (Scopus)

Залучення до рецензування

21.01.2023
43505
361
остання редакція 14.01.2024
43505