logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
logo
Кафедра ресторанних і крафтових технологій
img

Ініціатива викладачів кафедри в реформі шкільного харчування. Розроблення харчової продукції для здорового харчування дітей шкільного віку.

ресторанних і крафтових технологій

Ініціатива викладачів кафедри в реформі шкільного харчування

Розроблення харчової продукції для здорового харчування дітей шкільного віку

Колектив кафедри технології і організації ресторанного господарства з січня 2024 року увійшов до складу робочої групи підтримки державної реформи щодо здорового харчування школярів та працює над формуванням технологічних карток до страв меню та примірного чотиритижневого сезонного меню для закладів освіти.

У 2021-2022 рр. колектив кафедри працював над розробленням інноваційних технологій харчової продукції для здорового харчування дітей шкільного віку на підтримку ініціатив першої леді Олени Зеленської та сприяння імплементації реформи шкільного харчування в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

Результати багаторічної науково-дослідної роботи, навчально-методичні доробки, значний професійний досвід і співпраця із науково-дослідними центрами і спеціалізованими дослідницькими лабораторіями, сучасна матеріально-технічна база університету стали необхідним підґрунтям підтримки ініціатив держави щодо імплементації реформи шкільного харчування. Останніми напрацюваннями колективу кафедри став Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту. Збірник розроблений з урахуванням нових вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (Наказ Міністерства охорони здоров’я №2205 від 25.09.2020 р.) та Норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 р.) і рекомендований фахівцями та експертами Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України до впровадження у виробничих умовах підприємств харчування, які здійснюють виробництво кулінарної продукції для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту (https://knute.edu.ua/blog/read/?pid=43775&uk).

У розробленні нових рецептур збірника взяли участь більша частина викладацького складу кафедри технології і організації ресторанного господарства. Технологічні карти кулінарних страв, виробів і напоїв, які увійшли до Збірника, відпрацьовані у лабораторії технологій ресторанної продукції Київського національного торговельно-економічного університету, отримали позитивні відгуки дегустаційних комісій і рекомендовані до практичного впровадження Дегустаційною радою Київського національного торговельно-економічного університету та фахівців громадської спілки "Український кулінарний союз". Запропоновані у Збірнику технологічні карти кулінарних страв, виробів і напоїв отримали позитивну гігієнічну оцінку фахівців ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» і рекомендовані до впровадження у виробничих умовах підприємств харчування, які здійснюють виробництво кулінарної продукції для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту.

При створенні технологій харчової продукції для шкільного харчування фахівцями враховані сучасні принципи здорового харчування та рекомендації ВООЗ, нові вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, а також національні кулінарні традиції, поєднані з інноваціями щодо використання локальної харчової сировини і сезонних продуктів.

Викладачі кафедри виступили з ініціативою щодо популяризації здорового харчування серед школярів та їх батьків, педагогічних працівників закладів освіти на платформі МОНУ «ЗнаЇмо», розвитку технологій харчової продукції для харчування дітей, зокрема із особливими дієтичними потребами, підвищення професійної майстерності фахівців закладів харчування, які зайняті виробництвом кулінарної продукції для школярів, зокрема проведення онлайн-тренінгів і консультацій, створення комплексу навчальних відео-тренінгів з виробництва кулінарної продукції за розробленими технологіями у закладах освіти з використанням сучасного технологічного устаткування.

21.01.2023
43505
698
остання редакція 14.01.2024
43505