logo
Кафедра економіки та фінансів підприємства
Кафедра економіки та фінансів підприємства
logo
Кафедра економіки та фінансів підприємства
img

Результати науково-дослідної діяльності кафедри

економіки та фінансів підприємства

Науково-дослідна діяльність у 2023 році

 Презентація звіту

Впродовж 2023 року кафедра економіки та фінансів підприємства виконувала такі науково-дослідні теми:

 Перелік ініціативних (кафедральних) науково-дослідних робіт

Також кафедра працювала над госпрозрахунковою науково-дослідною темою, що фінансується МОНУ «Цифрова трансформація торговельно-економічної та туристичної систем України» (номер держреєстрації 0121U112231. Керівник: Мазаракі Анатолій Антонович, д.е.н., проф.)Метою наукового дослідження є розроблення теоретичних, методологічних засад та обґрунтування практичних рекомендацій і методик цифрової трансформації торговельно-економічної та туристичної систем України.

За звітний рік проведено дослідження з моделювання впливу цифрової трансформації торговельно-економічної та туристичної систем України на національну економіку. Здійснена побудова стратегій сценаріїв, трендів, показників результативності функціонування торговельно-економічної та туристичної систем України.

Викладачі кафедри економіки та фінансів підприємства з 17-21 квітня 2023 року (на базі платформи Zoom) провели онлайн-тренінг на тему «Бізнес в умовах війни: від адаптації до масштабування». Метою наукового онлайн-тренінгу було підвищення науково-практичного рівня з актуальних питань ведення бізнесу в умовах війни. Тренінг проводився за трьома тематичними блоками: ділове середовище бізнесу в умовах війни, концептуальні засади сучасного бізнесу, безпека бізнесу під час війни. Під час тренінгу було розкрито наступні питання: аналіз ринків, конкуренції, ділової активності, регулювання, адаптації, відновлення та масштабування бізнесу в умовах війни; цілі, елементи, особливості створення та провадження бізнес-діяльності; рзики; види шкоди для бізнесу: реальні та моральні збитки, упущена вигода; індикатори кризових явищ; правила виживання, релокація, оподаткування та фінанси бізнесу.

24-26 квітня 2023 року було проведено тренінг «Фінансова аналітика та візуалізація», в межах якого було розкрито основні підходи до автоматизації фінансово-аналітичних розрахунків.

Впродовж 2023 року викладачами та аспірантами кафедри економіки та фінансів підприємства було впроваджено в діяльність підприємств та установ 20 науково-методичних розробок.

 Аспіранти кафедри

24-25 травня 2023 року кафедрою було організовано та проведено І Міжнародну науково-практичну конференцію  «Економіка та безпека бізнесу в ХХІ столітті». Взяли участь науковці представники бізнесу, громадських організацій. Серед них наступні, а саме: Києво-Могилянська академія, спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Державний фонд енергоефективності, АТ «Укрпошта». Відбулася цікава дискусія з питань: пріоритетних векторів відновлення економіки України в повоєнному періоді, проблем відновлення українських підприємств з урахуванням інвестиційних ризиків, енергоефективності як ключового чинника енергетичної безпеки, оптимізації фінансування комунальних підприємств як чинника економічної безпеки громади.

25 жовтня 2023 року кафедрою було організовано та проведено круглий стіл «Бізнес та освіта: партнерство в умовах нових викликів». У заході взяли участь 100 осіб: викладачі, представники провідних підприємств України, громадських організацій, студенти, аспіранти. Були заслухані цікаві доповіді, щодо вдосконалення освітнього процесу в умовах євроінтеграції, викорастання новітніх освітніх технологій в умовах кризового стану. Зокрема, обговорювалися тенденції у зміні підходів до менеджменту в Україні, особливості функціонування корпоративних університетів та їх ролі у розбудові кар’єри, застосування технології дизайн-мислення в освітньому процесі, сучасні практики інтерактивних форматів взаємодії. Також у рамках засідання круглого столу пройшло публічне обговорення освітньої програми «Фінансовий менеджмент» для студентів ОС «магістр», вектор її розвитку та сучасні трансформації. Отримано позитивні відгуки стейкголдерів стосовно змісту програми та підходів щодо її реалізації в ДТЕУ. Під час заходу розглянуто питання розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Виступили представники ТОВ «НОВУС УКРАЇНА», агрокомпанії «Агросем», AP GROUP, які представили основні виклики та можливі перспективи розвитку бізнесу в умовах воєнного стану.

Впродовж 2023 року 24 науковці кафедри економіки та фінансів підприємства брали участь в 1 бізнес-форумі, 3 круглих столах та 25 конференціях (з них очно 4, заочно 25) - 1 всеукраїнській та 24 міжнародних, з них 13 за межами України.

Впродовж 2023 року кафедрою було організовано 15 майстер-класів із залученням провідних науковців та практичних фахівців.

За результатми науково-дослідної роботи кафедри економіки та фінансів підприємства було опубліковано 145 наукових праць:

 Наукові та навчально-методичні роботи викладачів кафедри у 2023 році

Серед основних наукових робіт кафедри у 2023 році варто виокремити такі:

Монографії:

  1. Багацька К. В. Капіталізація комунальних підприємств. К. : ДТЕУ, 2023. 272 с. (обсяг 11,9 друк. арк.)
  2. Ganushchak T., Khrapkina V. Comparative characteristics of the dairy enterprises` development in Ukraine and European countries in the globalization`s period. Маркетинг і логістика у становленні цифрової економіки України: монографія / За наук. ред. Є.В. Криковського, О.В. Дейнеги. Львів-Рівне : О.Зень, 2022. с.199-211. (обсяг 0,6 друк. арк, автору належить 0,3 друк.арк.).
  3. Blakyta A., Vavdiichyk I., Kondratіuk O., Stoianenko I. Digitalization is the way to restore Ukraine's economy. Digital macro trends and technologies of the XXI century : monograph. Part ІІ. Edited by Irina Tatomyr, Liubov Kvasnii. Praha : OKTAN PRINT, 2023, pр.21-33. URL:https://doi.org/10.46489/dmtato23-17        12 (обсяг 0,8 друк. арк).
  4. Zhuk O. Crowdfunding as an innovative financing tool for entrepreneurship in creative economy. Innovative Management of Business Integration and Education in Transnational Economic Systems : Collective monograph. Riga: ISMA, 2023. P.288-296. ISBN 978-9984-891-26-2. (обсяг 0,9 друк. арк.)
  5. Vasiutkina, Iryna Vavdiichyk, Oksana Kondratіuk. Environmental security of Ukraine: integrative aspect. The EU Cohesion policy and healthy national development: Management and promotion in Ukraine : monograph / Edited by N. Letunovska, L. Saher, A. Rosokhata. 2023, 645p Р. 168-178  (обсяг 0,9 друк. арк.)
  6. Vysochyn I. Controlling in the management of retail trade turnover // ARTIFICIAL INTELLIGENCE: AN ERA OF NEW THREATS OR OPPORTUNITIES? monograph. Edited by Irina Tatomyr, Liubov Kvasnii. Praha : OKTAN PRINT, 2023, P. 18-28.  (обсяг 0,72 друк. арк.)

Підручники:

  1. Економіка підприємства: підручник : у 3-х ч. Ч. 1 / А. А. Мазаракі, Г. В. Блакита, Г. В. Ситник та ін. ; за заг. ред. А.А. Мазаракі. Київ : Держ. торг.-екон. ун-т, 2022. 432 с. (обсяг 21,6 друк. арк.)
  2. Економіка підприємства: підручник : у 3-х ч. Ч. 2 / А.А. Мазаракі, Г.В. Блакита, Г.В. Ситник та ін.; за заг. ред. А.А. Мазаракі. Київ : Держ. торг.екон. ун.-т, 2023. 472 с. (обсяг 23,6 друк. арк).
  3. Економіка підприємства. підручник : у 3-х ч. Ч. 3 / А.А. Мазаракі, Н.М. Гуляєва, І.В. Стояненко та ін.; за заг. ред. А.А. Мазаракі. Київ : Держ. торг.-екон. ун-т, 2022. 356 с. (обсяг 17,8 друк. арк).

 Статі в журналах, що індексуються БД Scopus та Web of Science 

На базі Бізнес-інкубатору ДТЕУ діє «Startup Club SUTE», який є своєрідним майданчиком для апробування бізнес-ідеї та її переосмислення. Офіційна кількість зареєстрованих резидентів 91 особа. Координаторами є доц. Пурденко О.А. та доц. Ганечко І.Г. Мета клубу - розкриття творчого потенціалу студентів в аспекті  генерування бізнес-ідей; розвиток економічного мислення; формування вміння самостійно здобувати, засвоювати і застосовувати економічні знання; вироблення у студентів активної життєвої позиції в економічному суспільстві.

У рамках роботи клубу координатори брали участь у семінарах, тренінгах, івентах та ін., зокрема щодо розвитку стартап руху; студенти-резиденти клубу брали участь у всеукраїнських конкурсах та займали призові місця; на постійній основі проводилися бізнес-тренінги та майстер-класи.

У рамках роботи Бізнес-інкубатора та Startup клубу ДТЕУ проведено 28 квітня 2023 р. V Всеукраїнський студентський Конкурс бізнес-проєктів «БІЗНЕС-ТРАМПЛІН». Цьогоріч у Конкурсі брали участь 49 команд студентів. У фінал Конкурсу було відібрано 18 кращих  бізнес-проєктів,  які представили команди з Вінниці, Харькова, Житомира, Сум, Одеси, Києва, Черкас, які претендували на призові місця.

Кількість опублікованих статей за участі студентів під керівництвом викладачів кафедри впродовж 2023 року: 60 / обсяг 21,5 у.д.а.; з них одноосібних 58 / обсяг 20,5 у.д.а.; тез доповідей 68 / обсяг 17,1 у.д.а. 94 студенти взяли участь в 42 конференціях, з них внутрішньоуніверситетських 1,  всеукраїнських 5,  міжнародних 36 та за межами України 18. Зроблено 39 доповідей на внутрішньоуніверситетській студентській науковій конференції та 1 доповідь на Всеукраїнському круглому столі.

29.01.2024
849
156
остання редакція 06.04.2024
849