logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
img

Новини кафедри за 2023 рік

комп'ютерних наук та інформаційних систем

12 грудня 2023

Перспективи використання технології raid при побудові відмовостійких серверних систем - тема тез. Участь онлайн.
Студентка кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем спеціальність 122 «Комп’ютерні науки», Красковська Анастасія Олександрівна, під керівництвом асистента кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Юрченка Юрія Юрійовича взяли участь в онлайн форматі у IV Міжнародна науково-практична конференція “MODERN RESEARCH IN SCIENCE AND EDUCATION” з темою доповіді "Перспективи використання технології raid при побудові відмовостійких серверних систем", 7-9.12.2023 Чикаго, США.  За результатами участі студентка отримала сертифікат.

https://sci-conf.com.ua/iv-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-modern-research-in-science-and-education-7-9-12-2023-chikago-ssha-arhiv/

1 грудня 2023

Cтуденти кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем спеціальність 122 «Комп’ютерні науки», Красковська Анастасія Олександрівна, Тимошенко Володимир Назарійович, Римарович Павло Олегович, Трутень Дмитро Віталійович та Сакун Владислав Олександрович під керівництвом асистента кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Юрченка Юрія Юрійовича взяли участь у XI Міжнародній науково-практичній конференції «EUROPEAN SCIENTIFIC CONGRESS», 27-29.11.2023 Мадрид, Іспанія.  За результатами участі студенти отримали сертифікати.

https://sci-conf.com.ua/xi-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-european-scientific-congress-27-29-11-2023-madrid-ispaniya-arhiv/


8 листопада 2023

Cтуденти кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» та 126 «Інформаційні системи і технології»  проходили курси "Основи Linux" та "Основи Kubernetes".  За результатами проходження ряд студентів отримали сертифікати.


20 жовтня 2023

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 20.10.2023 р. було проведено відеоконференцію з учнями школи №3 м.Глухова Сумської обл.  Організатор зустрічі: доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Базурін В.М.  Зустріч проводили доценти кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Томашевська Т.В. і Базурін В.М.

На зустрічі було висвітлено особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології», матеріально-технічну базу факультету інформаційних технологій, особливості вступу на дані спеціальності.  Захід відбувся в рамках конференції Zoom 20.10.2023 р. о 18:00.Загальна кількість присутніх учасників конференції (учнів)  – 6 осіб.


29 вересня 2023

Згідно договорів про співпрацю між ДТЕУ та ІТ компанією Grid Dynamics (https://www.griddynamics.com/) з метою вдосконалення змісту навчальних програм, адаптацією їх до сучасних вимог ринку праці та забезпечення підготовки студентів з урахуванням найновіших досягнень у сфері ІТ на кафедрі комп’ютерних наук та інформаційних систем для студентів 4 курсу спеціальностей 122 Комп’ютерні науки та 126 Інформаційні системи та технології  з 29 вересня 2023 року в рамках навчальної дисципліни «Кросплатформне програмування» запроваджено  новий двох місячний курс лекцій та семінарських занять з проектування та програмування мобільних додатків. Провідний лектор: співробітник ІТ компанії Grid Dynamics - Senior Android Developer Нікуліна Тетяна Михайлівна. Це один з перспективних напрямів розвитку партнерства кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем та ІТ компанії Grid Dynamics.
План курсу з Android. 
1. Ознайомлення з Android Studio. Налаштування емулятора, запуск першого додатку. Структура проекту. VCS: Git. 
2. Kotlin: основи 
3. Kotlin (частина 2) 
4. Розмітка екрана: основи XML. Елементи екрану, контейнери елементів. 
5. Доступ та керування елементами екрана з коду. Опрацювання подій. 
6. Application, Activity та її життєвий цикл. Manifest. 
7. Fragment та його життєвий цикл. Android jetpack components: navigation. 
8. Робота зі списками. 9. Зберігання даних. Preference. Основи баз даних, Room. 
10. Робота з файлами, запис та читання файлів. Система дозволів на Android. 
11. Вихід до інтернету. Retrofit, JSON. 
12. Основи архітектури додатку. MVVM, ViewModel. LiveData, coroutine. 
13. Робота з камерою. 
14. Services, WorkManager. 
15. Робота з GPS, робота з картами. 
16. Notifications.
На вступній лекції з привітальним словом студентам також виступив координатор по роботі з університетами ІТ компанії Grid Dynamics Dynamics  Мєтєльов Володимир Олександрович і який забезпечив організаційну підтримку впровадження навчального курсу.


28 вересня 2023 

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 21.09.23 р. було проведено зустріч з учнями 10 класу, 28.09.23 р. – з учнями 11 класу Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва. Організатор зустрічі професор кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Підгорна Т.В. На зустрічі було висвітлено особливості навчання в Державному торговельно-економічного університету, його матеріально-технічної бази, особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології». Учні були запрошені на День вступника 07.09.23 р., а також учням було повідомлено про проведення Дня вступника кожної першої суботи місяця.  Загальна кількість присутніх учнів випускників 25 осіб (8 учнів 10 класу, 17 учнів 11 класу). 


21 вересня 2023

21 вересня 2023 року кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем прийняла участь в семінарі інноваційного проекту від Kharkiv IT-Cluster «Система сертифікації ІТ-дисциплін» —  що  спрямований на забезпечення якості й актуальності навчання в галузі інформаційних технологій. 
В рамках проекту залучено 25 ІТ-компаній-роботодавців, експерти 6-ти університетів та представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.  Проєкт націлений на вдосконалення змісту навчальних програм, адаптацію їх до сучасних вимог ринку праці й забезпечення підготовки студентів з урахуванням найновіших технологічних та індустріальних тенденцій. Як результат, кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем в рамках проекту залучає до викладання дисциплін ІТ-фахівців практиків провідних ІТ-компаній.


29 червня 2023

Студенти спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» взяли участь у II етапі Всеукраїнського творчого конкурсу наукових робіт «Автоматизація процесів керування, приладобудування та комп’ютерно-інтегровані технології», що відбувся на базі Центральноукраїнського національного технічного університету 29 червня 2023 р. (м. Кропівницький). За результатами проведення конкурсу студентка групи 4-9 Левкович Дар’я Денисівна отримала диплом III ступеня за напрямом «Інформаційні технології в автоматизації». Тема роботи «Розробка Web -дизайну інтернет магазину з використанням редактора Figma».

Наступні студенти отримали дипломи учасників конкурсу:

  1. Головейчук Олександр Валерійович.
  2. Гончарук Денис Ігорович. Керівник.
  3. Кашук Іларіон Олександрович.
  4. Кирієнко Владислав Віталійович.
  5. Мельник Єлизавета Миколаївна.
  6. Савка Олександр Ігорович.
  7. Троц Дмитро Петрович.

2 червня 2023 року 

З 7 лютого по 7 травня 2023 року, викладачі кафедри Філімонова Т.О, Томашевська Т.В, Базурін В.М., Демідов П.Г., Юрченко Ю.Ю., Козлов В.В., пройшли за програмою PROF2IT від Kharkiv IT Cluster та Grid Dynamics навчальні курси «Python for Big Data and Data Science». В процесі навчання викладачі отримали сучасні знання та практичні навички, які будуть корисними для проведення занять по таким навчальним дисциплінам, як «Чисельні методи програмування», «Машинне навчання», «Штучний інтелект», «Комп’ютерні системи візуалізації даних», «Подання та обробка знань в інтелектуальних системах»., захистили випускний проект та отримали відповідні сертифікати.

1 червня 2023 року 

Студенти кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» та 126 «Інформаційні системи і технології» прийняли участь у першому турі Всеукраїнського  конкурсу  студентських наукових робіт. На підставі оцінки наукових робіт учасників І туру конкурсу конкурсна комісія визначила найкращими роботи таких студентів: Сокрут Данило Богданович (ФІТ, група 3-12),  Агєєв Нікіта Олегович (ФІТ, група 2-6), Левкович Дар'я Денисівна (ФІТ, група 4-9),   Панкєєва Марія Володимирівна (ФІТ, група 4-9),  та нагородила їх дипломами переможців.

15 травня 2023 року 

З 2 по 15 травня 2023року, викладачі кафедри компютерних наук та інформаційних систем прослухали курс лекцій професора університету Міссурі (США) Скота Крістіансона на тему використання додатку штучного інтелекту "Chat GTP" та отримали сертифікати (Томашевська Т.В, Базурін В.М., Козлов В.В., Дивак В.В., Пурський О.І.) а також прийняли участь у WORKSHOP на тему "How to use AI" (практичне використання штучного інтелекту) від Michael Petsan (founder of the Web3-university of professions of the future "Learn to Earn Global". Founder of the blockchain platform "Amsets") та отримали сертифікати (Юрченко Ю.Ю., Козлов В.В., Базурін В.М., Підгорна Т.В.., Пурський О.І).

9 травня 2023 року 

 9 травня 2023 року о 13:00 в рамках проведення заходів до Дня Факультету Інформаційних Технологій на кафедрі комп'ютерних наук та інформаційних систем був проведений Майстер клас викладачем практиком на тему «Використання Raid-масивів при побудові віртуальної інфраструктури підприємства» - доповідач Начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та медичної статистики Медичний центр "Консиліум Медікал" - Юрченко Юрій Юрійович.

В рамках лекції було розглянуто види Raid-масивів, що використовуються при при побудові віртуальної інфраструктури підприємства. Юрченко Ю. Ю. продемонстрував приклад реалізації Raid-масивів при побудові віртуальної інфраструктури підприємства на прикладі серверів HP ProLiant DL320e Gen8 – контролер Smart Array P420, IBM System x3550 – контролер ServeRAID 8k-l, HP ProLiant ML90 Gen9 – контролер Smart Array B140i та HP ProLiant DL380 Gen9 – контролер Smart Array P440ar. Продемонстровано приклад використання RAID 10 (сервер HP ProLiant ML90 Gen9 – контролер Smart Array B140i) при побудові віртуальної інфраструктури підприємства на базі VMware ESXi Server.

13 квітня 2023 року 

 13 квітня на факультеті інформаційних систем відбулася всеукраїнська студентська  науково-практична конференція «IНФОРМАЦIЙНI ТЕХНОЛОГIЇ ТА КІБЕРБЕЗПЕКА В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ». З вітальним словом виступив декан факультету інформаційних технології Харченко Олександр Анатолійович. В рамках роботи конференції було представлено близько 200 доповідей на 17 тематично різних секціях. Відбулися цікаві доповіді та їх активне обговорення. Учасники конференції висловили позитивні відгуки щодо організації та проведення цього заходу, а також зазначили важливість проведення подібних студентських конференцій кожного року.

12 квітня 2023 року 

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 3.11.2022 р. було проведено відеоконференцію з учнями школи-інтернату з посиленою військовою підготовкою м.Глухова Сумської обл.

Організатори зустрічі: доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем кандидат технічних наук Томашевська Т.В., доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем кандидат педагогічних наук Базурін В.М.

Зустріч проводили: доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем кандидат технічних наук Томашевська Т.В., доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем кандидат педагогічних наук Базурін В.М.

На зустрічі було висвітлено особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології», матеріально-технічну базу факультету інформаційних технологій, особливості вступу на дані спеціальності.

Захід відбувся в рамках конференції Zoom 12.04.2023 р

Загальна кількість присутніх учасників конференції (учнів) 5  осіб. 

6 квітня 2023 року 

 6 квітня на кафедрі Комп'ютерних наук та інформаційних систем відбувся студентський круглий стіл на тему «Роль інформаційних технологій у розвитку сучасного суспільства». З доповідями виступили доцент кафедри, к.ф.-м. н., доц. Самойленко Г.Т., завідувач кафедри, д.ф.-м. н., проф. Пурський О.І. та асистент кафедри, начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та медичної статистики ТОВ «МЕДИЧНИЙ ЦЕНТР «КОНСИЛІУМ МЕДІКАЛ» Юрченко Ю.Ю.

24 березня 2023 року 

 24 березня 2023 року кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем провела День вступника для учнів 11 класу Фастівського ліцею №4 м. Фастів Київської області.

Організаторами заходу виступили: доцент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Самойленко Г.Т., старший викладач кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Селіванова А.В., асистент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Юрченко Ю.Ю.

Зустрічі проводили представники кафедри: доцент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Самойленко Г.Т., старший викладач кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Селіванова А.В., асистент кафедри комп’терних наук та інформаційних систем Юрченко Ю.Ю, лаборант кафедри Іванова О.М.

Загальна кількість присутніх – 13 чоловік.

Кількість потенційних вступників – 8 чоловік.

11 березня 2023 року 

Профорієнтаційна зустріч

11 березня доцентом кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем було проведено профорієнтаційну зустріч з учнями 10-11 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів м.Глухова Сумської області. Під час зустрічі учнів було ознайомлено з умовами навчання в Державному торговельно-економічному університеті, розкрито особливості освітніх програм підготовки бакалаврів спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології», молодших бакалаврів з спеціальності 122 «Комп’ютерні науки».

Всіх присутніх було запрошено на день вступника у Державний торговельно-економічний університет, який відбудеться 2 квітня.

04 березня 2023 року 

В суботу, 4 березня, пройшов майстер-клас на тему "Голографічні 3D-технології". Майстер-клас відвідали абітурієнти, що бажають вступити в навчальний заклад у 2023 та 2024 роках. В рамках майстер-класу абітурієнти ознайомились з голографічною 3D-вітриною, принципом роботи голограми та сферою використання даного приладу. Лектор Ігор Тищенко продемонстрував принципи створення презентацій до голографічної вітрини та показав основні вимоги та нюанси в створенні голографічних презентацій.

04 березня 2023 року 

Вступ до закладу вищої освіти – це новий етап в житті кожного і ДТЕУ пропонує пройти цей шлях разом!
Вже 4 березня чекаємо саме тебе на Дні вступника Державного торговельно-економічного університету! На тебе очікує зустріч із представниками студентства, які поділяться своїм досвідом вступу і враженнями від студентського життя, а також цікаві майстер-класи від професійних викладачів та екскурсії університетом. 
Ми впевнені, що корисна інформація про наші освітні програми та спеціальності допоможуть тобі з вектором вибору майбутньої професії!
До зустрічі за адресою: м. Київ, вул. Кіото, 19 
Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/vstup-04-03-fb
Студентське життя твоєї мрії вже чекає на тебе!

04 березня 2023 року 

Шановні майбутні вступники та їх батьки!
 
Запрошуємо на День вступника ДТЕУ, що відбудеться 4 березня 2023 року в Державному торговельно-економічному університеті.
 
В рамках заходу у майбутніх вступників буде можливість:
- відвідати пізнавальні екскурсії університетом;
- отримати індивідуальні консультації з представниками приймальної комісії;
- долучитись до цікавих майстер-класів;
- пройти тест з професійної орієнтованості від кафедри психології «Як обрати професію своєї мрії»;
- відчути себе справжнім студентом ДТЕУ.
 
Участь у заході відбувається за попередньою реєстрацією – https://bit.ly/vstup-04-03

20 лютого 2023 року 

Згідно договору про співпрацю між Державним торговельно-економічним університетом та ІТ-компанією «GRID Dynamics Ukraine» для студентів спеціальності 126 «Інформаційні системи і технології», в рамках викладання дисципліни «Комп’ютерні системи візуалізації даних» з 14.02.2023р. по 30.03.2023р., фахівцем-практиком, співробітником компанії Grid Dynamics  Дейнеко А.О., проводиться цикл лекцій та семінарських занять за тематикою «Deep Learning для задач комп’ютерного зору».

20 лютого 2023 року 

Щиро вітаємо Вас і запрошуємо 20.02.2023 
у буфет «Зелений» корпусу «А» та кафе «Венеція» на свято Колодія (Масниця).           
                
Почастуємо млинцями, на сметані пампушками, пирогами пишними та варениками з вишнями !!!
Адміністрація НВО ДТЕУ.

14 лютого 2023 року 

Разом з викладачами Сумського державного педагогічного університету імені А.С,Макаренка доктором педагогічних наук, професором О.С.Чашечниковою та іншими науковцями цього університету кандидат педагогічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Державного торговельно-економічного університету В.М.Базурін взяв участь у поданні освітнього проекту ERASMUS на тему «STEM освіта в умовах змішаного навчання: європейський досвід і українські реалії».


АРХІВ НОВИН 

Новини за 2024 рік Новини за 2022 рік Новини за 2021 рік Новини за 2020 рік Новини за 2019 рік

23.02.2024
41883
13
остання редакція 10.04.2024
41883