logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

міжнародного, цивільного та комерційного права

Відкрита лекція «Ідея європейського федералізму та майбутнє України в ньому» пана Янніса Караміціоса

 28 лютого 2024 року у межах кафедри Жана Моне з внутрішнього ринку ЄС організовано гостьову лекцію на тему «Ідея європейського федералізму та майбутнє України у ньому". Лектором виступив пан Янніс Караміціос – співробітник юридичного відділу Європейської комісії, активний учасник європейського федералістського руху та засновник Alliance4Europe, організації, яка підтримує європейські цінності та єдність.

   Лектор запропонував аудиторії цікавий та динамічний формат роботи. На початку лекції пан Янніс звернув увагу на те, що розглядаючи євроінтеграційний процес як невпинний рух до все більш тіснішого союзу європейських держав та народів, неможливо не відзначити, що його основоположною філософією виступає ідея федералізму. Розвиток європейського федералістського руху можна було б прослідкувати ще з античних часів, утім найбільшого поширення він набуває саме після Другої світової війни - у період стрімкого розгортання західноєвропейських інтеграційних процесів. Лектор акцентував увагу аудиторії на тому, що сучасному ЄС фактично притаманні більшість ознак, що є характерними та визначають федеративні системи як такі. Серед них, зокрема, можна назвати наступні: дворівнева система управління в ЄС; верховенство права ЄС над національним законодавством держав-членів ЄС; спільне громадянство ЄС; спільна валюта – євро; Шенгенський простір, тощо. Крім того, пан Янніс надав аргументи того, що в умовах сучасних геополітичних викликів формування Європейської федерації має бути головним пріоритетом.

Під час дискусії Янніс Караміціос презентував книгу «Час для європейської федерації», у якій пропонується створити федеративну європейську державу, яка замінить ЄС, його країни-члени та інші європейські країни, які бажатимуть приєднатись. Це єдиний спосіб для Європи успішно подолати виклики та залишатися в центрі світових справ у сторіччя глобалізації, зміни клімату та четвертої промислової революції.

Дискусія, яка виникла між лектором та присутніми викладачами і здобувачами освіти як результат обговорення питань засвідчила неабиякий інтерес учасників. Відтак, наприкінці лекції слухачі отримали нагоду почути змістовні відповіді на запитання щодо набуття Україною членства в ЄС та викликів, які можуть виникнути на цьому шляху; реформ, які має здійснити ЄС перед майбутнім розширенням; рівня підтримки державами-членами ЄС концепції Європейського федералізму; практичних юридичних кроків, які має здійснити ЄС для створення Європейської федерації, тощо.

Участь у заході взяли студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ та інших університетів України.

Щиро дякуємо пану Яннісу Караміціос за те, що він знайшов час для зустрічі з нашими викладачами та студентами, а також за блискуче проведену лекцію, невимушену атмосферу спілкування та чудову нагоду розширити горизонти знань у сфері європейського федералізму та майбутнього України у ньому.

08.03.2024
42241
38
остання редакція 08.03.2024
42241