logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

міжнародного, цивільного та комерційного права

Презентація курсу "Міжнародне гуманітарне право та права людини"

  За ініціативи к.ю.н, доцента Лілії Невари студенти 2 та 4 курсів спеціальності «Міжнародне право» в межах дисциплін «Міжнародне публічне право» та «Міжнародний захист прав людини» взяли участь 15 квітня 2024 року у презентації нового курсу Ради Європи НЕLР «Міжнародне гуманітарне право та права людини». Організаторами виступили Проєкт Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» та Верховний Суд. Курс НЕLР «Міжнародне гуманітарне право та права людини» розробили міжнародні експерти Ради Європи Стефані Буржуа, Патриція Гжебик, Нобуо Хайяші, Наталія Хендель. Координатором групи виступив суддя ЄСПЛ Микола Гнатовський.

   Серед основних цілей курсу: допомогти правникам краще зрозуміти правову базу міжнародного гуманітарного права, що застосовується до ситуацій збройного конфлікту та окупації, яка має на меті, з гуманітарних міркувань, обмежити наслідки цих конфліктів; дізнатися про суміжні стандарти міжнародного права прав людини, зокрема Європейську конвенцію з прав людини, застосування якої не припиняється у разі збройного конфлікту, що підтверджено Міжнародним судом ООН та Європейським судом з прав людини; зрозуміти як взаємодіють і застосовуються дві галузі права. Презентація проводилась українською і англійською мовами.

     У заході взяв участь Голова Верховного Суду  Станіслав Кравченко, Генеральний директор, Директорат з прав людини та верховенства права (DGI), Рада Європи Крістос Джакумопулос, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, в.о. Голови відділу навчання у галузі правосуддя і прав людини, Департамент імплементації прав людини, правосуддя і стандартів правової співпраці, Генеральний директорат прав людини і верховенства права (DGI), Рада Європи Ана-Марія Телбіс. Суддя ЄСПЛ Микола Гнатовський наголосив на сучасній ролі міжнародного гуманітарного права та прав людини в Україні та світі, зазначив про невід’ємність і важливість взаємодії між міжнародним гуманітарним правом та міжнародним правом прав людини та необхідності захисту прав людини під час збройних конфліктів. Нобуо Хайяші, Патриція Гжебик, Наталія Хендель презентували модулі курсу і застосовність міжнародного гуманітарного права в Україні. До обговорення долучились: представник Офісу Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства оборони України, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, Директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова, членкиня Науково-консультативної ради при Верховному Суді, членкиня Ради Комітету НААУ з питань кримінального права та процесу Ірина Гловюк, голова Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, заступниця начальника відділу тренерів (викладачів) Національної школи суддів України Тамара Закревська, проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ксенія Смірнова.

    Студенти отримали безцінний досвід спілкування у міжнародному експертному середовищі, набули знання про необхідність впровадження міжнародного гуманітарного права і його застосовність у національній правовій системі для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини скоєні під час війни в Україні.

15.04.2024
42241
17
остання редакція 16.04.2024
42241