ресторанних і крафтових технологій
|
КРАВЧЕНКО МИХАЙЛО ФЕДОРОВИЧ
доктор технічних наук, професор
професор кафедри ресторанних і крафтових технологій
гарант освітньо-професійної програми 2 рівня вищої
освіти
«Ресторанні технології та бізнес»
e-mail: m.kravchenko@knute.edu.ua
|
|
|
ІДЕНТИФІКАТОРИ АВТОРА |
Scopus
Web Of Science...
ORCID...
Google Scholar...
|
|
|
СФЕРА НАУКОВИХ
ІНТЕРЕСІВ |
Інноваційні технології харчових продуктів.
|
|
|
ДИСЦИПЛІНИ |
«Інноваційні технології харчових продуктів», «Інжиніринг
харчових продуктів»
|
|
|
АКАДЕМІЧНА КВАЛІФІКАЦІЯ |
|
|
|
ДОСВІД РОБОТИ |
|
|
|
ОСНОВНІ ПУБЛІКАЦІЇ |
Опубліковано понад 200 наукових і
науково-методичних праць, патенти України і затверджено технічні
умови на інноваційну кулінарну продукцію.
Монографії:
- Ukrainian cuisine: history and modernity
[Collective monograpf] / M.F. Kravchenko, D.V. Fedorova, M.P.
Perepelytsya,V.A. Piddubnyi. – Slovakia: 2019. – 15 p.
- Інноваційні технології харчових виробництв.
Піддубний В.А., Кравченко М.Ф., Чагайда А.О., Красножон С.В.
Монографія К.: Кондор-Видавництво, 2017. – 374 с
- Інновації
в харчових
технологіях.
Монографія
Мазаракі А.А.,Притульська Н.В.,Кравченко
М.Ф., Піддубний В.А., Федорова Д.В. К.: Кондор-Видавництво, 2015. –
568 с.
- Фундаментальные
и
прикладные
аспекти
современных эколого- биологических исследований: монография /
[авт.кол.: Фатеева Н.М., Карпенко П.А., Шутко А.П., Кравченко М.Ф.,
Марцин Т.А., Демичковская М.П. и др.]. -Одесса: КУПРИЕНКО С.В.,
2015 - 226 с.
Підручники:
1. Харчові технології. Том 1. Технологія продуктів
рослинного походження. Підручник / М. Кравченко, В.Гніцевич,
Н.Штангеєва. – К.: КНТЕУ, 2019. –395 с. (24,69 друк. арк..)
Навчальні посібники
- . Оздоровче харчування: навч. посіб. / П.О.Карпенко,
Н.В.Притульська, М.Ф.Кравченко та ін.; за ред. П.О. Карпенка. –
Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. – 628 с. (39,25 друк.
арк..)
- Містер Боб. Смачні страви з бобових. Mister Bean. Tasty Legume
Dishes / A. A. Мазаракі, М.Ф. Кравченко, М.П. Демічковська; за ред.
А.А. Мазаракі. – Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. –292 с.:
іл. (укр., англ. мовами) (18,25 друк арк.)
- Соуси: навч. посіб. / М.Ф. Кравченко, Д.В. Федорова; за ред.
А.А.Мазаракі. – Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2018. –
148 с.
- Закуски: навч. посіб. для студ. закл. вищ. освіти / М.Ф.
Кравченко, В.А. Гніцевич, М.П. Демічковська, І.Ю. Антонюк, А.О.
Медведєва. – Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2018. – 192 с.
- Технологія продукції ресторанного господарства. Десерти.
Навчальний посібник для студентів ВНЗ – автори: колектив авторів за
заг. ред. проф. Мазаракі А.А./ Мазаракі А.А., Кравченко М.Ф.,
Гніцевич В.А., Антонюк І.Ю., Медведєва А.О., Марцин Т.О., Юдіна
Т.І., Демічковська М.П., Васильєва О.О. – Київ: Київ. нац.
торг.-екон. ун-т, 2018. – 300 с.
- Технологія продукції ресторанного господарства. Напої.
Навчальний посібник для студентів ВНЗ – автори: колектив авторів за
заг. ред. проф. Мазаракі А.А./ Мазаракі А.А., Кравченко М.Ф.,
Гніцевич В.А., Антонюк І.Ю., Вітряк О.П., Медведєва А.О., Марцин
Т.О., Юдіна Т.І., Демічковська М.П., Васильєва О.О., Ткаченко Л.В.
– Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун- т, 2018. – 300 с.
Статті у Scopus, Web of Science
- INFLUENCE OF REDUCTION ON ADHESIVE PROPERTIES
- Кравченко М.Ф., Піддубний В.А. Adhesion effect on environment
process injection. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences,
vol. 13, – 2019, – no. 1, – p.429-437
- Кравченко М.Ф., Михайлик В.С. Research into the
structural-mechanical properties of shortbread dough with oilseed
meals. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. -
Kharkiv, 2019. № 3/11 (89). p.– 45-54.
- Кравченко М.Ф., Федорова Д.В., Піддубний В.А., Рибчук Л.А.
Визначення раціональної концентрації молочної сироватки сухої
демінералізованої в рецептурному складі марципанових паст.Україна,
Східно-Європейський журнал передових технологій, 2020 р.
- M. Kravchenko, N . Yarоshenko Study into effect of plant
supplements on the quality indicators of gingerbread and similar
spice-cakes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. -
м. Харків, 2017. – 5/11 (89). – 45-54.
- Кравченко М.Ф., Левандовський Л.В. Вплив інтенсивності
аерування середовища на метаболічну активність спиртових дріжджів.
Україна, журнал «Харчова наука і технологія».2018.
Статті у фахових виданнях за період 2015 і
понині:
- Кравченко М., Михайлик В., Марусяк Т. Визначення оптимального
співвідношення композиційної суміші шротів у технології пісочного
печива / М.Ф. Кравченко., В.С. Михайлик, Марусяк Т.М. // Вісник
Харківського національного технічного університету сільського
господарства імені Петра Василенка. – 2020. - № 4.
- Кравченко М.Ф., Вітряк О.П., Михайлик В.С. Research of rational
concentration of oilseed crops meals in the sandy
dough semi-finished product. Tallin, Harju maakond, Estonia
EUREKA : Life Sciences, – NO 4 (2019). – P 62-70.
(IndexСореrnicus)
- Кравченко М.Ф., Кублінська І.А. Обгрунтування технології соусу
з композиційною
- сумішшю грибних
порошків. Україна.:Наукові
праці Національного університету харчових
технологій. 2019. Том 25, № 1. С. 189-199.
- Кравченко М. Ф., Рибчук Л. А. Структурно-механічні
властивості цукрових паст. Міжнар. наук.-практ. журн. «Товари і
ринки». № 3 (27). С. 77-90. 27.10.2018.
- Кравченко М. Ф., Шаповал С. Л., Рибчук Л. А.
Властивості поверхні цукрових паст. Міжнар. наук.-практ. журн.
«Товари і ринки». № 4 (28). С. 124-131. 17.12.2018.
- Кравченко М.
Ф., Рибчук Л. А.
Кондитерські мастики з гліцерином: реологічні характеристики.
Міжнар. наук.-практ. журн. «Товари і ринки». № 2 (30). С. 88-97.
19.06.2019.
- Кравченко М.Ф., Кублінська І.А., Обгрунтування
технології соусу з композиційною
- сумішшю
грибних порошків.
Україна.:Наукові праці
Національного університету харчових
технологій. 2019. Том 25, № 1. С. 189-199.
- Кравченко М.Ф., Кублінська І.А. Обгрунтування параметрів
ступеневого сушіння культивованих грибів. Україна.:Вісник
Херсонського національного технічного університету. 2019. № 1(68).
С.118-12.
- Кравченко М.Ф., Романовська О.Л. Органолептичний аналіз
бісквітних напівфабрикатів з борошном «Здоров’я» та порошком
керобу. Праці Таврійського державного агротехнологічного
університету, 2019р., випуск 19, том 1. – с. 240-247.
- Кравченко М.Ф., Рибчук Л.А. Нові види оздоблювальних
кондитерських напівфабрикатів. Праці Таврійського державного
агротехнологічного університету, 2019 р., випуск 19, том 1. – с.
255-261.
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.І., Михайлик В.С. Технологія
пісочного печива з пектином. Україна,НУХТ, Збірник наукових праць
НУХТ, 2018 р. № 2, том 24, 232-237.
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.І., Михайлик В.С. Використання шроту
олійних культур у технології борошняних кондитерських виробів.
Україна,ХДУХТ, Збірник наукових праць ХДУХТ, технічні науки, 2018
р. № 2.
- Кравченко М.Ф. Кублінська І.А. Розробка технології та
комплексна оцінка якості соусу грибного. Україна, Збірник
матеріалів «Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія
Технічні науки» 2018, Том №29 (68), №5
- Кравченко М.Ф., Кублінська І.А., Лесишина Ю.О. Вітамінна
активність порошку Flammulina velutipes. Україна, Наковий журнал
«Молодий вчений» 2018р. №7 (59)
- Притульська Н., Карпенко П.О., Кравченко М., Федорова Д.,
Мотузка Ю., Гніцевич В., Юдіна Т. Концептуальні засади розробки
продуктів для харчування військовослужбовців в екстремальних умовах
Науковий журнал Science Rise, 2017. – №10(39). (Index
Copernicus).
- Кравченко М.Ф., Данилюк І.П. Перспективи використання атерини
чорноморської в технологіях кулінарної продукції. Україна, НУХТ,
Харчова промисловість, 2017, 21
- Кінетика процесу сушіння рибного концентрату із атерини
чорноморської. Україна, КНТЕУ, Товари і ринки, 2017, 1(23)
- Кравченко М.Ф., Романовська О. Структурно-механічні властивості
бісквітного тіста з борошном "Здоров’я". Товари і ринки. – 2017. –
№ 2 (24). – Том 1.- С. 86-96.
- Кравченко М.Ф. Кублінська І.А. Р-вітамінна активність грибного
порошку шиїтаке. журнал «Технічні науки та техніка».- Київ:, 2017.
– Вип. 2(8). – С.172-177.
- Кравченко М., Романовська О. Вплив борошна «Здоров’я» на
реологічні характеристики клейковини борошняних сумішей. // Товари
і ринки. К.: КНТЕУ. – 2016. – №1. – С. 177-183. (Index
Copernicus).
- Кравченко М., Романовська О., Вплив борошна “Здоров’я” та
порошку керобу на технологічні властивості пшеничного борошна.
Вісник ЛКА: Товарознавчий, 2016 р., випуск 16. - С. 58-63.
- Кравченко М., Романовська О. Структурно-механічні властивості
випечених бісквітних напівфабрикатів з додаванням борошна
«Здоров’я» та порошку керобу. Науково-виробничий журнал «Харчова
наука і технологія» [журнал/гол.ред. Б.В.Єгоров та ін.] - Одеса:
ОНАХТ, 2015. – Вип. 4/2015, Т.9, - С. 37-43.
- Кравченко М., Романовська О. Порівняльний аналіз реологічних
характеристик дисперсних систем на основі какао та керобу. Науковий
вісник ЧНУ – випуск 753 «Хімія», 2016 р. - С. 41-46.
- Кравченко М. Ф., Михайлик В.С. Новітня технологія пісочного
печива з використанням композиції шротів олійних культур / Л.В.
Ткаченко, В.С. Михайлик // Товари і ринки. № 2 (22).- 2016. с.
138-147(Index Copernicus)
- Кравченко М. Ф., Поп Т.М. Технологія пісочних кондитерських
виробів з порошком листя волоського горіха та борошном. «Харчова
наука і технологія», 2016 р.
- Кравченко М.Ф., Романовська О.Л. Физико-химические свойства
муки "Здоровье» Россия, г. Новосибирск, Научные перспективы ХХІ
века. Достижения и перспективы нового столетия" -2015 - № 3(10). -
С. 149-152 (Index Copernicus)
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.Ю. Дослідження технологічних
властивостей фітопорошків. журнал «Збірник наукових праць»
Національний університет харчових технологій: [зб. наук.
праць/гол.ред. А.Українець та ін.].- Київ: НУХТ, 2016. – Вип. ІV,
Т.22. – С.192-198
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.Ю. Підвищення харчової цінності
пряників за рахунок внесення добавок з рослинної сировини. журнал
«Харчова промисловість» Національний університет харчових
технологій: [журнал/гол.ред. А.І.Соколенко та ін.].- Київ: НУХТ,
2016. – Вип. 19. – С.10-14.
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.Ю. Технологія пряникових виробів
збагачених кунжутним і кедровим шротом. Прогресивна техніка та
технології харчових виробництв ресторанногогосподарства та торгівлі
: зб. наук. пр. / Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Вип.
1 (21).– Х., 2015.– С. 392–400.
- Кравченко М.Ф., Ярошенко Н.Ю. Зміна якісних характеристик
пряників під час зберігання. науково-виробничий журнал «Харчова
наука і технологія» [журнал/гол.ред. Б.В.Єгоров та ін.] - Одеса:
ОНАХТ, 2016. – Вип. 4/2016, Т.10, Грудень 2016, - С. 47-53.
http://foodscience-tech.com/.
- Кравченко М.Ф., Романовська О. Л.Реологічні характеристики
тістових мас з борошном «Здоров’я» К.: КНТЕУ, Товари і ринки.
–2015. – №1.– С. 124 –131.
- Кравченко М.Ф., Криворучко М.Ю., Поп Т.М. Дослідження впливу
порошку з листя волоського горіха на технологічні властивості і
структуру тістових напівфабрикатів. К.: КНТЕУ, Товари і ринки.
–2015. – №2.– С. 124 –131.
Патенти за період 2015 і понині:
- Патент України на корисну модель № 123788 «Харчовий концентрат
Суп-пюре риборослинний з білоквмісними напівфабрикатами для
харчування осіб із підвищеними фізичними та психоемоційними
навантаженнями» / Притульська Н.В., Федорова Д.В., Кравченко М.Ф.,
Гніцевич В.А., //Опуб. /2018. Бюл. № 5
- Пат. на корисну модель №123788 Україна, МПК A23L 17/00.
Суп-пюре риборослинний з білоквмісними напівфабрикатами / Н. В.
Притульська, Д. В. Федорова, М. Ф. Кравченко, В. А. Гніцевич, В. А.
Піддубний ; заявник і патентовласник Київ. нац. торг.-екон. ун-т.;
опубл.12.03.2018. – 2018, Бюл. № 5. – 4 с.
- Патент України на корисну модель № 126054 Харчовий концентрат
"Суп-пюре м'ясо- рослинний" з білоквмісними напівфабрикатами для
харчування осіб із підвищеними фізичними та психоемоційними
навантаженнями // Притульська Н.В., Федорова Д.В., Кравченко М.Ф.,
Гніцевич В.А., //Опуб 2018. Бюл. № 11
- Патент України на корисну модель № 126059 2018 Хлібці
рибо-рослинні. навантаженнями // Притульська Н.В., Федорова Д.В.,
Кравченко М.Ф., Гніцевич В.А., //Опуб Бюл. № 11
- Патент України на корисну модель № 126413 Харчовий концентрат
"Суп-пюре м'ясо- рослинний із зернобобовими" з білоквмісними
напівфабрикатами для харчування осіб із підвищеними фізичними та
психоемоційними навантаженнями навантаженнями // Притульська Н.В.,
Федорова Д.В., Кравченко М.Ф., Гніцевич В.А., //Опуб2018. Бюл. №
12
- Патент на корисну модель 133246 україна, мпк а21d 2/36
(2006.01) а21d 13/80 спосіб приготування печива з композицією
шротів насіння кунжуту та льону. Кравченко Михайло Федорович (ua),
Ярошенко Наталя Юріївна,, Михайлик Віталій Сергійович, Херсонський
державний університет u 2018 11091; заявл; 09.11.2018 опубл
25.03.2019 бюл.no 6
- Патент на корисну модель 133840 україна, мпк а21d 2/36
(2006.01) а21d 13/80 (2017.01) спосіб приготування печива зі шротом
насіння. Кравченко Михайло Федорович (ua), Ярошенко Наталя
Юріївна,, Михайлик Віталій Сергійович, Херсонський державний
університет u 2018 11092; заявл; 09.11.2018 опубл 25.04.2019 бюл.no
8
- Патент на корисну модель 133247 україна, мпк а21d 2/36
(2006.01) а21d 13/80 (2017.01) спосіб приготування печива зі шротом
насіння сої Кравченко Михайло Федорович (ua), Ярошенко Наталя
Юріївна,, Михайлик Віталій Сергійович, Херсонський державний
університет u 2018 11093; заявл; 09.11.2018 опубл 25.03.2019 бюл.no
6
- Патент на корисну модель 132519 україна, мпк а21d 2/36
(2006.01) а21d 13/80 (2017.01) спосіб приготування печива зі шротом
ядер волоського горіха
- Кравченко Михайло Федорович (ua), Ярошенко Наталя Юріївна,,
Михайлик Віталій Сергійович, Херсонський державний університет u
2018 10288; заявл; 16.10.2018 опубл 25.02.2019 бюл.no 4
- Патент на корисну модель 130314 україна, мпк а21d 2/36
(2006.01) спосіб приготування печива з пектином Кравченко Михайло
Федорович (ua), Ярошенко Наталя Юріївна,, Михайлик Віталій
Сергійович, Херсонський державний університет u 2018 03637; заявл;
05.04.2018 опубл 10.12.2018 бюл.no 23
- Кравченко М.Ф., Піддубний В.А. Патент України на
корисну модель «Пристрій для стабілізації натягу плівки». № 128219
МПК (2018.01) В65В 31/00, Опубл. 10.09.2018, Бюл. №17
- Кравченко М.Ф., Піддубний В.А., Шаповал С.Л. Патент
України на корисну модель «Пристрій для протягування плівки» №
127905 МПК (2018.01) В65В 31/00, Опубл. 10.09.2018, Бюл. №16.
- Кравченко М.Ф., Кублінська І.А., Патент на корисну
модель «Соус грибний емульсійного типу «Мультиміко». Заявка № u
2018 03848 від 10.04.2018 р.
- Патент на корисну модель. Спосіб виробництва порошку
ЗТ листя волоського горіху пісочного кондитерського виробу
«Буковинка» / Поп Т.М./№ 110274 Україна, опубл. 10.10.2016; Бюл. №
19.
- Патент України на корисну модель № 104653, МПК
(2016.01) A21D 2/36, «Спосіб приготування пряника «Кедровий» /
М.Ф.Кравченко, Н.Ю.Ярошенко, Опубл. 10.02.2016, Бюл.№3
- Патент України на корисну модель № 104666, МПК
(2016.01) A21D 2/36, «Спосіб приготування печива» / М.Ф.Кравченко,
Н.Ю.Ярошенко, Опубл. 10.02.2016, Бюл. №3
- Патент України на корисну модель № 110626, МПК
(2016.01) A21D 2/36, «Спосіб приготування пряника» / М.Ф.Кравченко,
Н.Ю.Ярошенко, Опубл. 25.10.2016, Бюл. №20
- Патент України на корисну модель №115252, МПК
(2017.01) A21D 13/00. Спосіб виробництва бісквітного рулету
«Закарпатський» / Кравченко М.Ф., Романовська О. Л. Опубл.
10.04.2017, Бюл. №9
- Патент України на корисну модель №115251, МПК
(2017.01) A21D 13/04. Спосіб виготовлення бісквітного виробу
«Гуцульський» / Кравченко М.Ф., Романовська О. Л. Опубл.
10.04.2017, Бюл. № 7.
- Патент України на корисну модель № 110609 МПК
(2006.01) С12С 13/02, «Сусловарильний апарат» / Кравченко М.Ф.,
Піддубний В.А., Станев С.К., Ботя В.В. // Опубл. 10.05.2017, Бюл.
№9 (НУХТ)
- Патент України на корисну модель № 110299 МПК
(2006.01) С12М 1/21, «Спосіб руйнування пінної фракції в
газорідинних середовищах бродильних виробництв»/ Кравченко М.Ф.,
Піддубний В.А., Станев С.К., Ботя В.В. // Опубл. 10.05.2017, Бюл.
№9(НУХТ)
Технічні Умови (ТУ У)
Вироби з пісочного тіста з додаванням шротів харчових. Технічні
умови (ТУ У 10.7- 3450508407-001:2020) В.С. Михайлик, М.Ф.
Кравченко.
Бобова паста
з молочною
сироваткою сухою
демінералізованою для покриття
кондитерських виробів ТІУ 10.71-01566117-006:2019 Рибчук Л.А.,
Кравченко М.Ф.
Вироби кондитерські пряникові збагачені фітопорошками. Технічні
умови (ТУ У 10.7- 01566117-001:2016) Н.Ю.Ярошенко
Напівфабрикати із бісквітного тіста з борошном «Здоров’я» ТУ
У-05476322-004:2013/18/5 Романовська О.Л.
Продукти готові з
м’яса птиці
ТУ У
10.1-31774943-001:2016 Денисенко
В.М., Демічковська М.П.,Гніцевич В.А. Антонюк І.Ю., Медведєва
А.О.
Піца ТУ У 10.7-31774943-003:2016 Денисенко В.М.. Демічковська
М.П.Кочерга В.І.. Михайлик В.С.
Торти, тістечка, заготовки, здобні хлібобулочні вироби та тісто
ТУ У 10.7-41191520- 001:2017 Філатова К.В.Демічковська М.П.Федорова
Д.В.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
остання редакція 13.04.2024