logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Науковці КНТЕУ запропонували нові підходи до визначення штрафів за порушення законодавства у сфері економічної конкуренції

Загальна інформація

9 вересня 2015 року представники кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ (завідувач кафедри – д.е.н., професор Лагутін Василь Дмитрович та професор кафедри – д.е.н. Герасименко Анжеліка Григорівна) взяли участь у роботі круглого столу на тему «Розвиток прозорих взаємовідносин Антимонопольного комітету України та бізнесу: забезпечення принципів прозорості і передбачуваності», організованого спільно Фондом розвитку конкуренції та Антимонопольним комітетом України (АМКУ).

На засіданні першим заступником голови Антимонопольного комітету України Марією Ніжнік було презентовано нові підходи АМКУ до визначення штрафів за порушення законодавства у сфері економічної конкуренції, навколо яких і розгорнулась дискусія. Власним досвідом з цього питання поділилися іноземні фахівці Рассел Дамтофт (Федеральна торговельна комісія, США), Пьотр Адамчевські (Конкурентне відомство Польщі), Сільвере Леферв (Європейський суд загальної юрисдикції), Хасан Какая (ЮНКТАД) та члени Експертної Ради Фонду розвитку конкуренції, в числі яких – Олександр Мельниченко, Сергій Цівкач, Василь Лагутін.

Професором Лагутіном піднято питання економічного обґрунтування розміру неправомірно отриманого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), обсягу релевантного ринку та інших економічних величин, що використовуються в представленому Антимонопольним комітетом України Проекті рекомендаційних роз’яснень щодо застосування положень частин другої та п’ятої статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», частин першої та другої статті 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» як документу, що уособлює в собі презентовані керівництвом АМКУ нові підходи. Запропоновано власне бачення вирішення цієї актуальної проблеми та допомогу Антимонопольному комітету України у її вирішенні.

За результатами роботи круглого столу прийнято Рекомендації щодо удосконалення Проекту рекомендаційних роз’яснень щодо застосування положень частин другої та п’ятої статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», частин першої та другої статті 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

10.09.2015
adv
3298
остання редакція 05.02.2016
knteu