logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Проект електронних закупівель ProZorro це можливість побороти корупцію, - Олександр Стародубцев

Загальна інформація

       21 жовтня 2015 року в рамках проекту "Майстерня професійного зростання" кафедрою маркетингу та реклами та Інститутом вищої кваліфікації організовано відкриту лекцію директора департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, активіста Майдану, координатора й ідеолога проекту електронних закупівель ProZorro Олександра Стародубцева.

       Олександр розповів про PROZORRO – систему, створену з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців з метою прозорого і ефективного витрачання державних коштів та запобігання корупції.

       Система ProZorro складається з центральної бази даних та підключених до неї електронних торговельних майданчиків: Prom.ua,  SmartTender.biz, Е-tender.biz, NetCast, PublicBid та Newtend. До проекту найближчим часом будуть залучені нові майданчики. Така схема створює реальну конкуренцію та убезпечує систему від того, що один із майданчиків стане дорогим та неефективним монополістом.

       Ключовим документом для успішного розвитку реформи держзакупівель є проект Закону «Про публічні закупівлі». Документ створює засади для повномасштабного переходу на електронні закупівлі і реалізує ребрендинг держзакупівель. Все, що купується для держави, сплачується з бюджетних відрахувань, тобто з коштів платників податків. Останні ж мають повне право наглядати за цим процесом публічно. Тому у новому проекті Закону термін «державні закупівлі» змінено на «публічні закупівлі» - відповідно до світових стандартів (Public Procurement).

      За підтримки департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у КНТЕУ буде встановлена демоверсія майданчику системи PROZORRO, що дасть змогу студентам спеціальності «Маркетинг» та слухачам Інституту вищої кваліфікації навчатися здійснювати електронні закупівлі.


 

21.10.2015
adv
2913
остання редакція 05.02.2016
knteu