logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Об’єднання роботи фахівців у технічних комітетах стандартизації

Загальна інформація

ВІДБУЛОСЯ ОБ’ЄДНАНЕ ЗАСІДАННЯ ТЕХНІЧНИХ КОМІТЕТІВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ – ТК 118 «ПОСЛУГИ ТОРГІВЛІ, РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА, ТУРИСТИЧНІ ТА ВИСТАВКОВІ» ТА ТК 169 «ТУРИЗМ І ПОСЛУГИ У СФЕРІ ТУРИЗМУ» ЗА УЧАСТЮ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ТА НАЦІОНАЛЬНОГО ОРГАНУ СТАНДАРТИЗАЦІЇ

23 жовтня 2015 року у Київському національному торговельно-економічному університеті відбулося об’єднане засідання технічних комітетів стандартизації – ТК 118 «Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні та виставкові» та ТК 169 «Туризм і послуги у сфері туризму» за участю керівника відділу розвитку туризму Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ліптуги Івана Леонідовича та представника Національного органу стандартизації – в.о. генерального директора ДП «УкрНДНЦ» Шевцова Сергія Олександровича.

Відкрив засідання з вітальним словом голова ТК 118, ректор Київського національного торговельно-економічного університету – Мазаракі Анатолій Антонович, який наголосив на етапах діяльності технічного комітету в галузі туризму, зазначив важливість активізації співпраці фахівців від науки та освіти в галузі стандартизації.

За рекомендацією Національного органу стандартизації на засіданні розглядалися питання щодо можливості об’єднання ТК 118 «Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні та виставкові» та ТК-169 «Туризм і послуги у сфері туризму», обговорювалися структура та склад комітету (підкомітетів), піднімалися актуальні питання забезпечення ефективності діяльності технічного комітету.

Ліптуга Іван Леонідович звернув увагу на основні завдання, які стоять перед сферою туризму щодо стандартизації та розроблення нормативних документів та потребу активізації цієї роботи.

Голова ТК 169 «Туризм і послуги у сфері туризму» Платонов Олег Ісаакович наголосив на доцільності об’єднання зусиль через створення на базі ТК 118 реально діючого об’єднаного технічного комітету, який буде продуктивно функціонувати, надавати професійну експертну допомогу в розробці та впровадженні стандартів.

Шевцов Сергій Олександрович підкреслив нагальну необхідність реалізації єдиної державної політики, важливість об’єднання зусиль та здійснення державно-приватного партнерства в сфері стандартизації.

Член Керівної ради Національного органу стандартизації, заступник голови ТК 118, перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету Притульська Наталія Володимирівна зазначила, що у складі ТК 118 «Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні та виставкові» активно працює 4 підкомітети (ПК): ПК 1 «Послуги торгівлі», ПК 2 «Послуги ресторанного господарства», ПК 3 «Послуги туристичні» та ПК 4 «Послуги виставкові». У рамках ТК 118 (ПК «Послуги туристичні») розроблено чотири стандарти у сфері надання туристичних послуг, засобів розміщення (проживання), класифікації готелів та закладів ресторанного господарства. Триває робота над проектами термінологічного стандарту стосовно туристичних агентств та туристичних операторів, вимог до персоналу та послуг підприємств закладів ресторанного господарства, послуг торгівлі, виставкових послуг, сільського (зеленого) туризму та знакування туристичних шляхів. У виступі було запропоновано об’єднати зусилля технічних комітетів та створити під егідою ТК 118 підкомітет, який буде носити дзеркальну назву ISO/TC 228 «Туризм та послуги у сфері туризму».

Також активну участь у дискусії та обговоренні проблемних питань взяли:

  • Ткаченко Тетяна Іванівна, голова підкомітету «Послуги туристичні» ТК 118, завідувач кафедри туризму та рекреації Київського національного торговельно-економічного університету;
  • Гордієнко Валентина Романівна, віце-президент Асоціації органів з сертифікації та оцінки відповідності;
  • Лига Андрій Іванович, член Керівної ради Національного органу стандартизації; представник Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС»;
  • Ротова Галина Вікторівна, генеральний директор ТОВ «Роял Вояж»;
  • Сокол Тетяна Георгіївна, завідувач кафедри спеціальних туристичних дисциплін Академії праці, соціальних відносин та туризму;
  • Сідлецька Ірина Юріївна, генеральний директор ТОВ «Прем’єр Інтернешнл»;
  • Шредер Микола Олексійович, відповідальний секретар ТК 169 «Туризм і послуги у сфері туризму».

Об’єднання ТК 118  та ТК 169 сприятиме активізації процесів розробки стандартів і організації ефективної роботи з їхнього впровадження в Україні.

Представники ТК 169 «Туризм і послуги у сфері туризму» прийняли рішення присвятити обговоренню  цього питання  наступне засідання.

Представники ТК 118 «Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні та виставкові» в цей же день провели засідання, на якому одноголосно підтримали пропозицію щодо оптимізації переліку технічних комітетів через об’єднання двох технічних комітетів на базі ТК 118.

23.10.2015
knteu
3009
остання редакція 05.02.2016
knteu