logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Впровадження стандарту EN 16636 PEST MANAGEMENT SERVICES – вихід на світові ринки

Загальна інформація

7-8 грудня 2015 року в КНТЕУ відбувся Міжнародний Конгрес "Впровадження стандарту EN 16636 PEST MANAGEMENT SERVICES – вихід на світові ринки”.

Модератором заходу став Голова правління Громадської організації «Українська Пест Контроль Асоціація» Кріводонов Сергій Володимирович.

Організаторами Конгресу виступили: Громадська Організація «Українська Пест Контроль Асоціація» (УПКА), Український Національний Комітет «Міжнародної Торгової Палати» (ICC), Київський Національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ), Український науково-дослідний центр і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості (УкрНДНЦ) та Конфедерація Європейських Пест Менеджмент Асоціацій (СЕРА).

Учасниками Конгресу стали представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної Академії Наук та Національної Академії Медичних Наук України, Мінагрополітики, МОЗ, Державної регуляторної служби України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Держветфітослужби, Державної санітарно-епідеміологічної служби та ряду міжнародних організацій: IFC, ЕР, ВООЗ, ФАО, UNDР, USAID, UNEP; CEN; MOT; CEPA; NPMA, EPA та інші.

На Конгресі відбулося обговорення гармонізації вимог пест-контролю та пест-менеджменту в міждержавних стосунках, ознайомлення громадськості з сучасними можливостями та конкурентними перевагами від впровадження та адаптації міжнародних стандартів в Україні.

Відкрив засідання Бертран Монморо, президент Конфедерації Європейської  Пест Контроль Асоціації, з презентацією  «Пест-менеджмент та сертифікація», ознайомивши учасників Конгресу зі стандартами СЕРА. Пан Монморо розказав про бачення СЕРА - відповідальність за безпеку громадян та навколишнє середовище, співпрацю з міжнародними організаціями, діяльність організації, переваги для компанії, що отримає сертифікацію СЕРА, адже СЕРА – це вхід до європейських ринків.

Шевцов Сергій Олександрович, перший заступник генерального директора ДП «УкрНДНЦ», у доповіді «Актуальні питання стандартизації» окреслив основні питання: повноваження Національного органу стандартизації (НОС), взаємодія  з технічними комітетами стандартизації, запуск онлайн-магазину з продажу стандартів, та закликав до взаємодії представників підприємств будь-яких сфер галузей.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна презентувала «Роль стандартів пест-контролю та пест-менеджменту у забезпеченні прав споживачів на безпечність та якість товарів та послуг» та розповіла про мету Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» - впровадження в Україні європейських стандартів життя та вихід України на провідні позиції у світі. Наталія Володимирівна підкреслила, що КНТЕУ – це сучасний вищий навчальний заклад, який готує молодих фахівців - експертів товарів та послуг, що будуть гідно представляти Україну на міжнародному ринку, і розповіла про актуальну діяльність Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів», який діє в університеті.

У ході Конгресу іншими учасниками, що виступили з доповідями, були порушені питання боротьби зі шкідниками у сфері виробництва харчових продуктів, громадського харчування, роздрібної торгівлі, туризму та інших секторів бізнесу, та активно обговорювалась необхідність впровадження стандарту EN 16636 в Україні.

Організатори Конгресу закликали всі зацікавлені структури та організації будь-якої форми власності, приватних осіб, політиків, вчених та бізнесменів України, а також представників країн Східної та Західної Європи, Америки та інших країн світу підтримати проведення заходу. Учасники Конгресу прийняли Резолюцію, основними пунктами якої стали:

  • вжити дієвих заходів щодо адаптації стандарту ЄС EN 16636 на підприємствах України;
  • розробити систему управління ризиками з біобезпеки та запровадити в Україні сучасний комплекс фітосанітарних, санітарно-гігієнічних, карантинних та інших заходів з урахуванням стандарту ЄС EN 16636;
  • для проведення широкого громадського обговорення, з залученням зацікавлених представників та учасників конгресу, запропонувати Верховній Раді України провести парламентські слухання з питань біологічної безпеки в Україні;
  • з метою громадського контролю роботи Експертно-оціночної місії та забезпечення виконання пілотного проекту підтримати включення до складу місії Голову ГО «Українська Пест Контроль Асоціація» С.В. Кріводонова;
  • підтримати ініціативу учасників конгресу про проведення у м. Києві Саміту з Пест Контролю та Пест Менеджменту (2016 р.), в рамках якого буде проведена виставка «PEST-EХPO» та визначити оргкомітет із представників CEPA, NPMA, UPCA, ICC, за участю Конфедерації Східно-Європейських Пест Менеджмент Асоціацій.

1 день


2 день

08.12.2015
adv
2513
остання редакція 05.02.2016
knteu