logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародна конференція «Підтримка економічних реформ в Україні шляхом передачі досвіду Вишеградської групи»

Загальна інформація

10–11 грудня 2015 року Інститут закордонних справ і торгівлі у співпраці з Атлантичного комісією Словаччини, Люблінським технологічним університетом, EUROPEUM – Інститутом європейської політики та Центром євроатлантичної інтеграції та демократії організували міжнародну конференцію «Підтримка економічних реформ в Україні шляхом передачі досвіду Вишеградської групи» у рамках спільного проекту, що фінансується Міжнародним Вишеградським фондом.

Основна мета заходу полягала в поширенні досвіду економічних реформ, які актуальні для України та які країни Вишеградської групи здійснили після соціалістичної епохи, а також у виявленні нових можливостей входження на український ринок інвесторів з країн Центральної та Східної Європи.

У межах конференції відбулися чотири панельні дискусії:

  • приватизація та прямі іноземні інвестиції,
  • шокова терапія, неортодоксальні реформи та антикризове управління в  Центральній і Східній Європі,
  • роль економічних реформ у підвищенні конкурентоспроможності країн Центральної та Східної Європи,
  • сприяння малим та середнім підприємствам, стартапам та інноваціям в Центральній та Східній Європі.

Від України у міжнародній конференції взяли участь Тимчасовий повірений у справах України в Угорщині Михайло Юнгер, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, професор Сергій Кульпінський з Чернігівського національного технологічного університету, професор Аліна Бойко з Київського національного торговельно-економічного університету, Григорій Заспа з Черкаського державного технологічного університету, голова Ради підприємців Київської обласної державної адміністрації Максим Суржинський, директор Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України Ярослав Блюм, заступник директора з наукового забезпечення законопроектної роботи Інституту аграрної економіки Віталій Саблук.

Професор кафедри економічної теорії та конкурентної політики Аліна Василівна Бойко взяла участь, як один із чотирьох запрошених експертів, у панельній дискусії на тему «Сприяння малим та середнім підприємствам, стартапам та інноваціям в Центральній та Східній Європі». Модератором дискусії був виконавчий директор Центру Євроатлантичної інтеграції та демократії Даніель Барта.

Предметом дискусії були актуальні та критично-важливі для України питання, пов’язані з підтримкою малих і середніх підприємств. Як свідчить досвід Вишеградської групи саме малі та середні підприємства здатні зробити національну економіку стійкою. Стимулювання розвитку малих і середніх підприємств на регіональному рівні є також важливою частиною відновлення економіки України, у зв’язку із чим міжнародні партнери, включаючи ЄБРР, ЄІБ, Європейську комісію, здійснюють підтримку малих і середніх підприємств та підприємництва по всій країні. Країни Вишеградської групи, які є важливими торговельними партнерами та інвесторами України, також мають значний потенціал для подальшого розвитку транскордонної співпраці.

10.12.2015
knteu
2383
остання редакція 05.02.2016
knteu