logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Робоча нарада: прогресивні представники УДУФМТ за приєднання до КНТЕУ

Загальна інформація

З ініціативи Ректора та Ради студентського самоврядування Київського національного торговельно-економічного університету 17 грудня 2015 року відбулася зустріч з представниками студентського активу та викладацького складу Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі.

Головний результат зустрічі: рішення представників УДУФМТ про підготовку звернення до Міністра освіти і науки України Квіта С.М. з проханням сприяти прискоренню процедури реорганізації, видання наказу Міністерства освіти і науки України щодо приєднання до КНТЕУ.

У ході зустрічі ректор КНТЕУ Мазаракі Анатолій Антонович проінформував, що в країні відбуваються прогресивні перетворення,  які безпосередньо стосуються  вищої освіти. Ми рухаємося до європейських стандартів освіти – кращих стандартів і традицій. Це передбачає  високу якість освіти, у тому числі концентрацію значних ресурсів:  матеріальних, фінансових, кадрових, які може забезпечити лише провідний навчальний заклад, що розвивається.

"Київський національний торговельно-економічний університет вже має вагомий потенціал – у нас навчається 34 тис. студентів, з них половина в Києві, у тому числі в базовому закладі, ми маємо найбільшу економічну бібліотеку в країні, що налічує майже два мільйони томів, власне видавництво, де друкується  навчальна та навчально-методична література, стадіон із штучним покриттям, спортивні майданчики та тренажерні зали, їдальні, кафе та медпункти, будується новий сучасний гуртожиток на 13 тис. м.2 та багато іншого. А після об’єднання наших університетів, маємо надію, ці ресурси – примножаться.

Процес реорганізації  відбуватиметься раціонально, із проведенням спільних консультацій з представниками обох університетів", – наголосив ректор.

 Після інформації ректора КНТЕУ Мазаракі Анатолія Антоновича всі бажаючі могли задати запитання.

На запитання про те, що буде з викладачами УДУФМТ, що буде із стипендіями, ректор зазначив: "Викладачі продовжуватимуть навчати своїх студентів, ті з них, які мають право – вчасно і з повною індексацією отримуватимуть стипендію, відповідно викладачі – зарплати".

До керівництва КНТЕУ звернувся представник студентства УДУФМТ Ярослав, який поцікавився, чи отримають студенти, що взимку мають випускатись з УДУФМТ, диплом КНТЕУ?

"Очевидно, якщо процедуру приєднання буде завершено до захисту дипломних проектів, студенти зможуть розраховувати на отримання дипломів Київського національного торговельно-економічного університету", – повідомив представник адміністрації КНТЕУ.

Також присутні цікавились, чи залишиться структура навчального відділу і бухгалтерії Навчально-наукового фінансово-економічного інституту УДУФМТ. На що отримали відповідь: "Двох навчальних відділів в навчальному закладі не буде, як  і двох бухгалтерій, а от відділення бухгалтерії чи навчального відділу очевидно збережуться, люди залишаться працювати".

Анатолій Антонович наголосив, що сталих структур не буває: "Ми будемо прагнути організаційну структуру оптимізувати, максимально удосконалити.

Як вже повідомлялося на сайті КНТЕУ (електронна особиста приймальня ректора), навчання студентів УДУФМТ продовжуватиметься в рідних корпусах і аудиторіях, а там, де цього потребує ситуація, навчання, можливо, буде відбуватись у стінах університету на вулиці Кіото".

Окремо було поставлено запитання щодо студентів, що навчаються в корпусі на вулиці Глушкова, де немає опалення, відсутні нормальні умови для харчування і таке інше.  Чи зможуть вони навчатись на вулиці Кіото.

"Це буде можливо лише тоді, коли ми проведемо спільно з колективом УДУФМТ відповідні процедури, які повинні початися з ознайомлення з документами, яких, на жаль, нам досі не надали. Ми зробимо все можливе, щоб створити для студентів належні умови для навчання", – повідомив ректор.

На зустрічі також виступив представник громадської організації "Агентство сприяння розвитку міжнародної торгівлі України", який акцентував увагу присутніх на тому, що Україні конче необхідні висококваліфіковані фахівці з міжнародної торгівлі та міжнародного права, які будуть захищати та відстоювати інтереси України в міжнародних торговельних представництвах, посольствах іноземних країн тощо. "Ми вже маємо такі домовленості з США, Туреччиною, Швейцарією. Однак на сьогодні реалізувати ці наміри складно через відсутність відповідного кадрового, матеріального, наукового потенціалу", – зазначив представник ГО "Агентство сприяння розвитку міжнародної торгівлі України".

На думку представників УДУФМТ, у тому числі професора Онищенка В.П. –  КНТЕУ здатен  об’єднати та очолити цей напрям діяльності,  вже зараз тут здійснюється підготовка магістрів за 7 англомовними програмами, а з 2016 -2017 н.р., додасться ще одна.

Ректор ще раз підтвердив свою позицію: "Міжнародна торгівля повинна бути представлена в університеті як напрям. А яка міжнародна торгівля без міжнародного права чи фінансів? Звісно, ми будемо розвивати ці спеціалізації, щоб забезпечити державу відповідними високопрофесійними, конкурентоспроможними кадрами".

Від студентства УДУФМТ пролунало запитання стосовно можливості створення робочої групи щодо вирішення питань про приєднання до КНТЕУ і врахування прав усього колективу УДУФМТ. Ректор наголосив, що потрібно це зробити якомога швидше, але  без аналізу ситуації, без документів, які висвітлять стан справ в УДУФМТ, адміністрація КНТЕУ не може говорити про будь-які подальші кроки.

Представники студентства УДУФМТ проінформували, що підготували звернення до керівництва МОН щодо підтримки прийнятого Урядом рішення та пропозицією прискорити процес реорганізації.

Викладачі УДУФМТ обговорили напрями діяльності із завідувачами відповідних кафедр, студенти УДУФМТ продовжили спілкування зі студентами КНТЕУ. Відбувся  обмін контактами для налагодження ефективної комунікації (контакти надані в електронній особистій приймальні ректора КНТЕУ). Була проведена екскурсія університетом. 

Представники науково-педагогічного колективу та студентства УДУФМТ, які підтримують процес приєднання до КНТЕУ, висловили слова вдячності за теплий прийом і побажали усім продовжити продуктивний діалог між представниками двох вищих навчальних закладів, який врешті призведе до ефективного результату.

17.12.2015
adv
3825
остання редакція 04.02.2016
knteu