logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Розвиваючи міжнародну співпрацю з Варшавським університетом природничих наук

Загальна інформація

На запрошення Варшавського університету природничих наук, група викладачів з України проходила стажування з вивчення досвіду підготовки фахівців, виходячи із вимог Європейського Союзу. Київський національний торговельно-економічний університет представляли завідувач кафедри бухгалтерського обліку Сопко В.В. та професор кафедри бухгалтерського обліку Бенько М.М.

У процесі стажування було проведено значну кількість ділових зустрічей як в Університеті, так і за його межами. Було здійснено знайомство зі структурою Університету та керівниками його структурних підрозділів. Відвідувалися заняття польських викладачів та вивчалися методи і прийоми їх проведення. Наукова складова стажування була представлена участю у круглому столі департаменту корпоративних фінансів і обліку, де була підготовлена доповідь про підготовку фахівців з обліку і аудиту у КНТЕУ. Крім того, було взято участь у науковій конференції «Огляд польського та європейського ринків страхування» (Варшава, 18 листопада) та VIII Міжнародному фінансово-банківському форумі «Прийняття рішень у суб’єктах господарювання» (Яхранка, 19-20 листопада), де була зроблена доповідь на тему «Розвиток контролю результату операційної діяльності з урахуванням сучасних потреб».

У рамках співпраці Університету з роботодавцями та вивчення потреб ринку праці було проведено низку зустрічей у сферах потенційного працевлаштування майбутніх випускників. Так, вимоги до майбутніх фінансистів обговорювалися на найбільшому в Центральній та Східній Європі торгівельному майданчику цінними паперами – Варшавській фондовій біржі (Gielda Papierow Wartosciowych w Warszawie). У процесі зустрічі було домовлено, що фахівці біржі, які нерідко бувають в Україні, зможуть прочитати курс лекцій для студентів і викладачів українських навчальних закладів. Потреби в майбутніх обліковцях та аудиторах обговорювалися з керівництвом аудиторської компанії BDO, яка за обсягами надання послуг знаходиться на п’ятому місці у світі. Сферу виробництва представляв кооператив з виробництва різних видів сиру торгової марки RYKI, яка впевнено займає провідне місце серед європейських молокопродуктів з 1926 р. Сферу послуг – кооператив із заготівлі лікарських трав та спецій, сферу дрібного бізнесу – сімейне фермерське господарство. Консультаційна діяльність вивчалася на основі центру дорадництва Мазовецького воєводства (на зразок головного консультаційного центру «Варшавської області»). Потреби державного сектору управління обговорювалися із заступником міністра Міністерства сільського господарства і розвитку сільських територій (Zofia Krzyzanowska), де була досягнута домовленість про доступ до аналітичної інформації, якою володіє польська сторона. Проводилися зустрічі і з викладачами та студентами з України, які на даний час працюють та навчаються у Польщі.

Підсумком стажування стала багатостороння зустріч із керівництвом Варшавського університету природничих наук (декан економічного факультету – Jaroslaw Golebiewski, проректор з навчальної роботи – Bogdan Klepacki, проректор з міжнародної діяльності – Marek S. Szyndel). За результатами зустрічі було обговорено умови підписання меморандуму про співпрацю між Варшавським університетом природничих наук та Київським національним торговельно-економічним університетом.

Усі учасники стажування отримали відповідні документи, що підтверджують його рівень та результати.

21.12.2015
Nataliia
1993
остання редакція 04.02.2016
knteu