logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи

Загальна інформація

 У рамках викладання дисципліни "Вступ до фаху" 5 та 6 вересня у Спеціалізованій лабораторії з питань експертизи та досліджень Міністерства доходів і зборів України для студентів I курсу факультету товарознавства і торговельного підприємництва були проведені виїзні заняття.


    Під час візиту студентів заступник начальника Управління товарознавчої, інженерно-технічної та криміналістичної експертизи СЛЕД Титаренко С.О. прочитав лекцію з наступних питань:
1) сфера діяльності та структура лабораторії;
2) основні завдання та напрями взаємодії лабораторії з іншими структурами;
3) види
i специфіка досліджень, які здійснюються в лабораторії;

4) попередня оцінка товарів та товарознавча експертиза непродовольчих товарів.
    Під час занять студенти ознайомилися з роботою різних відділів Спеціалізованої лабораторії:
    - досліджень неорганічних речовин та металів;
    - досліджень товарів органічного походження - полімерних та текстильних матеріалів, паперу, виробів із деревини, лакофарбових, миючих та парфумерно-косметичних засобів, нафтопродуктів і паливно-мастильних матеріалів;

    - досліджень товарів інженерно-технічних та криміналістичних;
    - досліджень товарів харчового призначення;
    - досліджень спиртовмісних рідин, безалкогольної продукції та тютюну;
    - досліджень лікарських засобів, біологічних добавок та наркотичних засобів.

 

Відгуки першокурсників

 

Еліна Горіна

«…З кожним днем наша група все глибше вникає у сутність нашої майбутньої професії. В Україні налічуються 8 митних лабораторій, одну з них сьогодні нам пощастило відвідати. Митні лабораторії займаються відбором проб і проводять дослідження товарів, які проходять митне оформлення. Такі лабораторії мають спеціальну акредитацію. Новиною для мене стало те, що повну експертизу товари проходять протягом 10-30 днів. На основі результатів фізико-хімічного дослідження проходить класифікація предметів торгівлі. Митні лабораторії обладнані сучаснішими приладами для детальної перевірки якості товарів. У майбутньому я б хотіла займатися саме цією справою.» …

 

Троханенко Юля

«Ми відвідали Центральну митну лабораторію, яка складається з 8 підрозділів.

Важка робота, напружений графік та при цьому працівники лабораторії погодилися прийняти нас студентів-першокурсників, аби провести екскурсію і познайомити нас з майбутнім фахом.

Нас водили по різним лабораторіям, розповідали про дослідницьку діяльність, умови роботи, заробітну плату. Все це я слухала з неймовірною цікавістю, уявляла, як я вже працюю там, приймаю з митниці товари, перевіряю їх якість, а потім відправляю на полиці магазинів – і все це задля здоров'я покупців.

Дуже сподобалось мені обладнання, оточення, атмосфера. Лаборанти відповіли на всі наші запитання, дали багато порад щодо працевлаштування і самовдосконалення.

Вийшла і глибоко вдихнула – попереду ще 5 років навчання, але я вже знаю де знайду цікаву роботу.

Я впевнена у своєму майбутньому і я зрозуміла своє прагнення – забезпечувати український ринок якісними товарами.» …

  

Пономаренко Інна

«Ми відвідали Державну митну лабораторію України. Там було дуже цікаво.

Ми дізнались, що:

  • Державна митна служба України вже існує 18 років;

  • в лабораторії працюють 35 експертів, серед яких 2 доктори наук, та 6 кандидатів наук;

  • тестують харчові, органічні та спиртові товари;

  • за 1 рік було перевірено 18 000 зразків товарів;

  • зроблено 9268 висновків;

  • подібні лабораторії працюють у 10 містах України: Одеса, Львів, Ужгород, Харків, Дніпропетровськ, Севастополь, Сімферополь, Донецьк, Северодонецьк.

Нам показували, які харчові добавки використовуються при вироблені питної води. Показували прилади, якими тестують зразки.

Було цікаво. Мені дуже сподобалось. Дякую працівникам лабораторії за незабутні враження.» …

  

Дрига Наталія

«Центральна митна лабораторія – це спеціалізована митна установа, яка являється структурним підрозділом регіональних митниць. Лабораторіям надається право на здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби. В цих лабораторіях проводяться не тільки класифікаційні, матеріалознавчі, гемологічні, технічні експертизи, а й, звичайно, товарознавчі.

Товарознавчі експертизи проводяться з метою визначення вартості товарів шляхом визначення якісних та кількісних характеристик, що впливають на вартість об’єктів дослідження. Експертний висновок митної лабораторії відноситься тільки до конкретного виду товару, конкретної партії товару визначеної поставки від якої відбиралася проба на дослідження. Митні лабораторії проводить експертизи та дослідження лише за направленням митних органів. Основні замовники – це відділи тарифів та вартості, вантажні відділи та відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил. Митна експертиза може проводитись за документами або ж, як правило, вона потребує проб і зразків відповідних товарів, декларування яких викликає сумніви.

Дізнавшись про все це, я зрозуміла, що обрала правильне спрямування, тому що робота в митній лабораторії це дуже цікаво й відповідально.» …

 

Науменко Євген

«Сьогодні ми відвідали Центральне митне управління лабораторних досліджень і експертної роботи (ЦМУЛДЕР). На території України існує 8 таких лабораторій. Експертиза товарів триває від 10 до 30 днів, потім отримана інформація з даними про якість та безпечність товару передається в прокуратуру, яка вирішує наступну долю цього товару. Також я дізнався, що немає певних вимог до тютюну, а напій «Спрайт» містить велику кількість фосфорної кислоти.»

07.09.2013
shestack
8305
остання редакція 07.09.2013
23