ХХІІ Всесвітні олімпійські кулінарні ігри
Загальна інформація
З 18 по 23 жовтня відбулася
визначна подія в світі кулінарії - пройшли ХХІІ Всесвітні
олімпійські кулінарні ігри в м. Ерфурт, Німеччина.
Шеф-кухарі з 53 країн демонстрували свої кулінарні
вміння, досвід і майстерність, створюючи справжні
шедеври.
Змагання відбувалися серед представників національних збірних,
юніорських збірних та команд шеф-кухарів Збройних сил держав.
Національні кулінарні збірні представляли тридцять держав усіх
п'яти населених континентів від Мексики - на заході до Японії - на
сході та від Південно-Африканської Республіки - на півдні до
Ісландії - на півночі. Страви готувалися у трьох категоріях -
універсальна кухня, дієтичні страви, десерти та меню етнічної кухні
на шістдесят порцій кожна. У приготуванні основної страви перемогу
отримала Німеччина, дієтична страва принесла перемогу Сінгапуру, а
десерти та меню етнічної кухні - Норвегії. Абсолютну перемогу
отримала Норвегія. На Всесвітніх олімпійських іграх у 2000р. та
2004 р. пальму першості виборювала збірна Швеції.
Юніори за майстерністю не поступалися своїм старшим
товаришам і дивували всіх відвідувачів неймовірною фантазією,
інноваційними технологіями в кулінарії, використанням молекулярної
кухні та дивовижним смаком страв. Серед юніорів найкращими за
одностайним рішенням членів суддівства стали молоді кулінари з
Німеччини.
Надзвичайно цікавими та незвичайними були змагання між кулінарами
Збройних сил держав, які готували страви в умовах "польової кухні".
Однак слід зауважити, що військові кулінари можуть сміло
конкурувати з "цивільними" шеф-кухарями. Їх страви не поступалися
ні за зовнішнім виглядом, ні за смаковими якостями.
Справжнім сюрпризом свята для усіх відвідувачів
олімпіади були ресторани національних кухонь, де кожен бажаючий міг
продегустувати меню будь-якої команди шеф-кухарів та оцінити
кулінарні делікатеси. Звісно, задоволення, було не із дешевих - від
12 євро за меню юніорських збірних до 39 євро - національних
збірних.
Заслуговує на увагу також експозиція виробів арт-класу
із шоколаду, кулінарного жиру, марципанів, хлібу, карамелі.
Подібних творів мистецтва не знайти і в провідних музеях світу.
Потрібно бути справжнім митцем, щоб творити такі шедеври, які
радують око та зачаровують уяву. Представники української делегації
від Київського національного торговельно-економічного університету
- декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу,
президент Асоціації кулінарів України Пересічний М.І., начальник
навчального відділу Калиновська Л.Є., завідувач кафедри
інженерно-технічних дисциплін Шаповал С.Л., викладач кафедри
технології і організації ресторанного господарства Кутепова Р.Г.
ознайомилися з передовим досвідом кулінарного мистецтва та
ресторанного бізнесу, інноваційними технологіями в кулінарії.
Набутий досвід буде використаний у підготовці фахівців, яку
здійснює університет, а також в українській кулінарії. Перше
впровадження вже очікується незабаром на ІІІ Міжнародному фестивалі
кулінарного мистецтва у м. Києві, що відбудеться з 11 по 14
листопада в рамках виставки РесторанЕкспо-2008 у ВЦ
Експоплаза.
Сподіваємося, що наступного разу на Всесвітніх
кулінарних олімпійських іграх буде майоріти і прапор України, а
українські майстри доводитимуть усьому світу, що кулінарне
мистецтво в нашій країні існує і стрімко розвивається.