logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

ХХІІ Всесвітні олімпійські кулінарні ігри

Загальна інформація

  З 18 по 23 жовтня відбулася визначна подія в світі кулінарії - пройшли ХХІІ Всесвітні олімпійські кулінарні ігри в м. Ерфурт, Німеччина. 
   Шеф-кухарі з 53 країн демонстрували свої кулінарні вміння, досвід і майстерність, створюючи справжні шедеври. 
Змагання відбувалися серед представників національних збірних, юніорських збірних та команд шеф-кухарів Збройних сил держав. Національні кулінарні збірні представляли тридцять держав усіх п'яти населених континентів від Мексики - на заході до Японії - на сході та від Південно-Африканської Республіки - на півдні до Ісландії - на півночі. Страви готувалися у трьох категоріях - універсальна кухня, дієтичні страви, десерти та меню етнічної кухні на шістдесят порцій кожна. У приготуванні основної страви перемогу отримала Німеччина, дієтична страва принесла перемогу Сінгапуру, а десерти та меню етнічної кухні - Норвегії. Абсолютну перемогу отримала Норвегія. На Всесвітніх олімпійських іграх у 2000р. та 2004 р. пальму першості виборювала збірна Швеції.
   Юніори за майстерністю не поступалися своїм старшим товаришам і дивували всіх відвідувачів неймовірною фантазією, інноваційними технологіями в кулінарії, використанням молекулярної кухні та дивовижним смаком страв. Серед юніорів найкращими за одностайним рішенням членів суддівства стали молоді кулінари з Німеччини. 
Надзвичайно цікавими та незвичайними були змагання між кулінарами Збройних сил держав, які готували страви в умовах "польової кухні". Однак слід зауважити, що військові кулінари можуть сміло конкурувати з "цивільними" шеф-кухарями. Їх страви не поступалися ні за зовнішнім виглядом, ні за смаковими якостями.
   Справжнім сюрпризом свята для усіх відвідувачів олімпіади були ресторани національних кухонь, де кожен бажаючий міг продегустувати меню будь-якої команди шеф-кухарів та оцінити кулінарні делікатеси. Звісно, задоволення, було не із дешевих - від 12 євро за меню юніорських збірних до 39 євро - національних збірних. 
   Заслуговує на увагу також експозиція виробів арт-класу із шоколаду, кулінарного жиру, марципанів, хлібу, карамелі. Подібних творів мистецтва не знайти і в провідних музеях світу. Потрібно бути справжнім митцем, щоб творити такі шедеври, які радують око та зачаровують уяву. Представники української делегації від Київського національного торговельно-економічного університету - декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, президент Асоціації кулінарів України Пересічний М.І., начальник навчального відділу Калиновська Л.Є., завідувач кафедри інженерно-технічних дисциплін Шаповал С.Л., викладач кафедри технології і організації ресторанного господарства Кутепова Р.Г. ознайомилися з передовим досвідом кулінарного мистецтва та ресторанного бізнесу, інноваційними технологіями в кулінарії. Набутий досвід буде використаний у підготовці фахівців, яку здійснює університет, а також в українській кулінарії. Перше впровадження вже очікується незабаром на ІІІ Міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва у м. Києві, що відбудеться з 11 по 14 листопада в рамках виставки РесторанЕкспо-2008 у ВЦ Експоплаза. 
   Сподіваємося, що наступного разу на Всесвітніх кулінарних олімпійських іграх буде майоріти і прапор України, а українські майстри доводитимуть усьому світу, що кулінарне мистецтво в нашій країні існує і стрімко розвивається.

01.12.2008
annzo
2151
остання редакція 01.12.2008
23