logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Засідання вченої ради КНТЕУ

Загальна інформація

  Відбулося планове засідання вченої ради університету, сформованої відповідно до п. 5.7 Статуту КНТЕУ на новий термін повноважень. 
   Вчена рада рекомендувала ректору призначити на посаду проректора з адміністративно-господарської роботи Шаповала Леоніда Геннадійовича, який до цього працював на посаді головного інженера КНТЕУ. 
Обговорено питання "Про організацію навчального процесу у 2009/10 навчальному році". З доповіддю виступив перший проректор Корольчук О.П., який відзначив, що в університеті продовжується цілеспрямована робота щодо модернізації освітньої діяльності, спрямованої на підвищення якості освіти, впровадження інноваційної моделі організації навчання з використанням новітніх навчальних технологій.
   Університетом завершено п'ятирічний цикл підготовки фахівців (бакалавр, магістр) відповідно до вимог Європейської кредитно-трансферної системи. Масштаби освітньої діяльності університету невпинно зростають. Проведено акредитацію ще трьох спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр", а саме: "Менеджмент інноваційної діяльності", "Експертиза товарів та послуг" та "Фінанси". 
   У зв'язку із затвердженням галузевих стандартів освіти нової версії з напрямів підготовки: "Товарознавство і торговельне підприємництво", "Менеджмент" та "Готельно-ресторанна справа" розроблено нові навчальні плани для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр набору 2009 року, які зазнали суттєвого покращання, у т.ч. щодо структури часу на викладання навчальних дисциплін. Проводилася робота з агрегації навчальних дисциплін щодо мінімізації їх кількості відповідно до триместрів, що сприятиме максимальної концентрації зусиль студентів на поглибленому вивчені освітньо-професійних програм. 
   Дедалі поліпшується наукова складова підготовки магістрів. Під науковим керівництвом викладачів випускових кафедр у 2008-2009 навчальному році опубліковано 1692 наукові статті студентами магістеріуму, які увійшли до 30 збірників. 
У 2009 році вперше в Україні випускникам ОКР "магістр" видано додатки до дипломів про вищу освіту у відповідності з вимогами Європейської кредитно-трансферної системи.
   Проведено черговий етап вдосконалення організаційної структури університету. У складі товарознавчого факультету створено випускову кафедру торговельного підприємництва. Кафедри статистики та економетрії, вищої та прикладної математики введено до структури факультету фінансів та банківської справи. 
   В університеті накопичено позитивний досвід використання кредитно-модульної системи і безсесійного контролю, що забезпечили підвищення мотивації навчання. З метою спонукання до системного вивчення дисциплін та підвищення якості успішності поновлено, як обов'язкову складову контролю знань студентів, проведення екзаменів по всіх дисциплінах навчального плану. 
   Аналіз показує, що спостерігається тенденція зростання показників якості навчання студентів ОКР магістр. Так, якісна успішність у 2008-2009 н.р. склала 62,8%, що на 10,4% вище показника попереднього навчального року. Значно підвищився рівень якісної успішності студентів ОКР магістр за спеціальностями "Економічна кібернетика" (+27,8%), "Комерційна діяльність" (+25,6%), "Правознавство" (+24,6%), "Менеджменту ЗЕД" (+21,7%). 
Покращилась абсолютна і якісна успішність у студентів заочної форми навчання.
Спостерігається тенденція підвищення якості навчання студентів за напрямами підготовки та професійними спрямуваннями "Туризм" (+6,7%), "Готельно-ресторанна справа" (+3,5%), "Харчові технології та інженерія" (+2,3%).
   В результаті проведених ректоратом, деканатами, кафедрами заходів щодо підвищення педагогічної майстерності викладачів, поліпшення умов їх праці досягнуто високого середнього показника якості викладання. За даними соціологічного дослідження, проведеного в червні 2009 року лабораторією профдіагностики Інституту молоді "Інтелект", цей показник дорівнює 4,1 бала. Найвищий середній бал мають кафедри: фінансів (4,4), технології і організації ресторанного господарства, правознавства, комерційного права та психології (4,3). 
   Вчена рада відзначає, що у 2009-2010 навчальному році потребує посилення уваги щодо оновлення змісту освіти, інформатизації навчального процесу, розробки і впровадження освітньо-професійних програм, спрямованих на поглиблення компетенцій і компетентностей, вдосконалення системи оцінювання і контролю знань студентів. 
   Вчена рада прийняла постанову, якою ухвалені конкретні заходи щодо подальшого покращання організації навчального процесу у 2009/10 навчальному році. Ухвалено Положення про систему контролю знань студентів. Доручено, зокрема, деканам факультетів, директорам навчальних закладів завершити підготовку до проведення зовнішнього аудиту системи управління якості КНТЕУ з метою отримання сертифікату якості на вітчизняному рівні; привести до єдиних стандартів інформаційні потоки обробки даних за системами "Парус", "Деканат", "ДП 2000". Завідувачам кафедр належить здійснити розробку робочих навчальних планів підготовки бакалаврів і магістрів прийому 2010 року з урахуванням вимог галузевих стандартів освіти; підготувати нові та вдосконалити діючі наскрізні та виробничі програми практики у відповідності із сучасними вимогами до змісту всіх видів практики та форм їх проведення і професійних інтересів роботодавців; обговорити питання застосування викладачами показників оцінки знань за системою ECTS з урахуванням трудомісткості виконаних робіт; підготувати пропозиції щодо організації додаткових курсів з дисциплін українська мова і математика з метою ліквідації прогалин у знаннях першокурсників. Рекомендовано радам студентського самоврядування активізувати роботу щодо роз'яснення студентам діючої системи контролю знань. 
   Ухвалено Концепцію перспективного розвитку наукової та інноваційної діяльності КНТЕУ, Зведений план проведення у 2010 році міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій, семінарів та круглих столів. 
Вчена рада ухвалила подання кандидатур студентів щодо призначення стипендії ім. Президента Торгово-промислової палати України О.П.Михайличенка на 2009/10 навчальний рік.
   Рекомендовано до видання та отримання грифу МОН України підручник "Фінансовий аналіз" (автори: Мних Є.В., Барабаш Н.С.)

30.09.2009
annzo
2006
остання редакція 30.09.2009
23