logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл «Право на безпечну та якісну продукцію: фальсифікована реальність»

Загальна інформація

У Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся круглий стіл «Право на безпечну та якісну продукцію: фальсифікована реальність». Модератором заходу 14 березня 2019 року виступила Притульська Наталія Володимирівна, перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ.

Метою круглого столу було обговорення механізмів реалізації дієвого контролю та відповідальності за виробництво та реалізацію фальсифікованої продукції для формування цивілізованих підходів до захисту споживчого ринку від небезпечних та фальсифікованих товарів.

У рамках засідання також було представлено результати моніторингу споживчого ринку щодо виявлення фальсифікованих товарів, обговорення питань щодо неузгодженості понятійного апарату в даній сфері, проблем наближення вітчизняної нормативної бази щодо безпечності та якості товарів до міжнародних вимог тощо.

В обговоренні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ДП «Укрметртестстандарт», ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя МОН України», ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН», громадських організацій споживачів, асоціацій виробників, торгівлі, наукових, експертних  установ, засобів масової інформації  та ін.

Загалом було заслухано такі доповіді:

  • Законодавчо-нормативна база щодо запобігання надходження на споживчий ринок фальсифікованої продукції: практика ЄС та України - Геннадій Кузнєцов, голова Ліги виробників харчових продуктів;
  • Існуючі механізми контролю та відповідальності за виробництво та реалізацію фальсифікованої продукції - Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби України;
  • Моніторинг споживчого ринку щодо виявлення фальсифікованих харчових продуктів: результати діяльності  громадських організацій споживачів - Олена Куликова,  голова правління ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА»», Валентин Безрукий, президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», Олена Шевчук, президент Міжнародної громадської організації «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних косметичних засобів»;
  • Фальсифікація на ринку непродовольчих товарів: проблеми та ризики - Іваненко Наталія,  виконавчий директор Громадської спілки «Українська Асоціація Індустрії Іграшок», Тетяна Ізовіт, голова правління Асоціації «Укрлегпром», Петро Захарченко, завідувач кафедри товарознавства та комерційної діяльності в будівництві Національного університету будівництва та архітектури;
  • Проблеми ідентифікації товарів при проведенні лабораторних досліджень - Анатолій Подрушняк, заступник директора  ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя МОЗ України», Марія Гуліч, завідувач відділу ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН», Ірина Кравченко, генеральний директор ДП «Київоблстандартметрологія»;
  • Доброчесні практики та запровадження систем управління безпечністю на вітчизняних підприємствах як механізм захисту споживчого ринку від підробок -  Володимир Сергєєв, начальник відділу ДП «Укрметртестстандарт», Оксана Самкова, заступник директора з експертної діяльності Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.

14.03.2019
42265
1228
остання редакція 22.03.2019
42265