logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Майстер-клас кафедри технології і організації ресторанного господарства "Концепція смарт-харчування школярів: синергія кулінарних традицій та інновацій"

Загальна інформація

За програмою партнерського форуму "Освіта України – 2021: стратегічні цілі і пріоритетні напрями" 9 лютого 2021 р. в арт-кулінар-студії кафедри технології та організації ресторанного господарства КНТЕУ відбувся майстер-клас "Концепція смарт-харчування школярів: синергія кулінарних традицій та інновацій".

Основна мета заходу – презентація спільних напрацювань кафедри технології і організації ресторанного господарства та фахівців Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзеєва щодо підготовки збірника рецептур (технологічних карт) кулінарних страв, виробів і напоїв для шкільного харчування, що сприятиме забезпеченню дітей здоровим, якісним та корисним харчуванням.

Завідувач кафедри Федорова Д. В. разом із професором Гніцевич В. А. доповіли про можливість поєднання кулінарних традицій здорового харчування та впровадження інновацій, що пов'язані із внесенням змін до законодавчих документів, таких як: cанітарний регламент, гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти. Вони повідомили про запропоновані інновації щодо розширення асортименту кулінарної продукції зі збільшеною часткою рослинної сировини, переважно локальної. Це передусім свіжі овочі, зелень, перероблені бобові, пряні трави, горіхи і насіння, цільнозернові види борошна, ягоди, плоди, фрукти, сухофрукти. Розроблені технології дозволяють повністю виключити цукор, знизити вміст жиру і солі у готовій продукції, виключити такі технологічні способи кулінарної обробки, як-от смажіння, що відповідає новим гігієнічним вимогам до шкільного харчування.

При створенні інноваційних технологій науковці кафедри визначили пріоритетним напрями, які були орієнтовані на забезпечення спрямованої біологічної дії на зростаючий організм школяра: харчові продукти мають забезпечувати антиоксидантну, полівітамінну дію, підвищувати захисні сили, сприяти нормалізації перистальтики кишечника та розвитку корисної мікрофлори, росту та відновленню тканин організму.

Учасникам майстер-класу презентовані інноваційні види хлібобулочних виробів на основі цільнозернового пшеничного борошна, житнього, кукурудзяного борошна з використанням насіння льону, соняшника, насіння і пюре гарбуза. Запропоновані на дегустацію такі страви: бутерброди із горохово-гарбузовою пастою з сиром тофу і насінням гарбуза; бутерброди з паштетом зеленим на основі м'якого сиру з петрушкою, волоським горіхом і насінням льону; суп-пюре із коренеплодів (запечені пастернак, морква, ріпа, буряк червоний, корінь селери, цибуля ріпчаста, з додаванням вівсяного напою); січені вироби з м'яса і птиці з рослинними і молочно-рослинними фаршами (з топінамбуру, селери, моркви, гарбуза, солодкого перцю, шпинату з яйцем);  корисних десертів – калиново-абрикосовий мус, молочно-плодове желе, кекс "Здоров'я" без цукру на основі цільнозернового пшеничного борошна з горіхами і сухофруктами; корисні цукати з гарбуза; напої – зелене смузі з петрушки із бананом та вівсяний смузі з яблуком, гарбузом і корицею.

У приготуванні інноваційних страв взяли активну участь викладачі, завідувачі лабораторій кафедри і студенти: Кочерга В. І., Юдіна Т. І., Вітряк О. П., Онопрієнко Г. Я., Шекера Л. М., Полегешко Л. А., Шкапоїд Андрій (студент 4-го курсу 8 групи ФРГТБ), Ярцев Ілля (студент 3-го курсу 7 групи ФРГТБ), Лебанідзе Давід (студент 2-го курсу 8 групи ФРГТБ), Кудіна Валерія (студентка 2-го курсу 8 групи ФРГТБ).

Кафедра технології і організації ресторанного господарства висловлює щиру подяку студентам за професійну майстерність, цікаві ідеї та активність у проведенні заходу. 

09.02.2021
433884
4641
остання редакція 20.07.2021
43630