logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Щоденник Європейських днів торгівлі в Україні за 19.11.2013

Загальна інформація

19 листопада 2013 року в Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках Європейських днів торгівлі відбувся круглий стіл "Розвиток законодавства про захист прав споживачів в умовах євроінтеграції". Серед учасників – представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Агентства США з міжнародного розвитку, Всеукраїнської федерації споживачів "ПУЛЬС", Асоціації підприємств побутової техніки та електроніки, Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ", торговельної мережі "Фокстрот. Техніка для дому", Центру громадянського представництва "Життя", Науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації та випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту ДП "Укрметртестстандарт", Інституту  суспільства Київського університету ім. Бориса Грінченка, Національного університету "Києво-Могилянська академія", Асоціації адвокатів України, Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України", Київського національного торговельно-економічного університету.

До присутніх з вітальним словом звернулася президент Всеукраїнської федерації споживачів "ПУЛЬС", перший проректор КНТЕУ Притульська Н.В., яка зазначила, що головним законом для споживчої спільноти в нашій країні є Закон України "Про захист прав споживачів", який вивчають школярі та студенти, до якого все більше звертається широке коло громадян як споживачів. Однак, як і більшість інших українських законів, що стосуються інтересів споживачів, цей закон у багатьох випадках не підкріплений дієвими механізмами та не гармонізований з іншими чинними законодавчими актами, а отже й не працює на захист прав споживачів у реальному житті. Тому саме в Дні європейської торгівлі в Україні, які зараз тривають в Київському національному торговельно-економічному університеті, актуальним є проведення круглого столу, мета якого - обговорення нової редакції проекту Закону "Про захист прав споживачів", підготовленої до публічного висвітлення робочою групою при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

На початку заходу учасники заслухали презентацію нової редакції проекту Закону "Про захист прав споживачів" заступника директора департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Литвиненка С.В. Сергій Володимирович розповів про історичні трансформації закону, що відбувалися з 1991 року, та визначив зміни, які необхідно ввести в документ. Серед них основні: прийняття окремого закону про захист прав споживачів фінансових послуг, спрощення порядку звернень споживачів для захисту своїх прав, захист прав споживачів при придбанні товару з недоліками, запровадження єдиного маркування тощо.

Учасники круглого столу висловлювали думки з приводу викладених змін та пропонували ввести зміни до законодавчого документу. Віце-президент з міжнародних питань Всеукраїнської федерації споживачів "ПУЛЬС", керівник проекту МФВ "Захист прав споживачів фінансових послуг: розробка типових положень договорів між банком і споживачем" Бородачова Н.В. пригадала важкі невраховані уроки 2008-2009 років, коли від свавілля банків постраждали мільйони споживачів, а разом із тим і міжнародний імідж України, оскільки держава не захистила своїх громадян. Тому у своєму виступі Наталя Володимирівна наголосила на важливості вдосконалення статті закону, що захищає споживачів на ринку фінансових послуг, та висловила позицію Всеукраїнської федерації споживачів "Пульс" із цього приводу.

Доцент кафедри комерційного права КНТЕУ, кандидат юридичних наук Микитенко Л.А. присвятила свою доповідь сучасному стану, проблемам і перспективам законодавства, що має регулювати процеси захисту прав споживачів у суді.    

Генеральний директор Асоціації підприємств побутової техніки та електроніки Іванов О.І. наполягав на тому, щоб законопроект захищав не лише споживача, а й виробника. З ним був солідарний у своїй промові керівник юридичного відділу ТМ "Фокстрот. Техніка для дому" Олексій Конасевич. Найбільш гострими питаннями для виробника, які має вирішити закон, пан Конасевич вважає діяльність інспекторів, тонкощі вітчизняного маркування, умови повернення неякісного товару та гарантійного ремонту.

Голова науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Безрукий В.А. запропонував ввести в Закон "Про захист прав споживачів" статтю, яка б регулювала діяльність товарознавця-експерта та пояснювала важливість його ролі.

Керівник юридичного відділу програми "Розвиток фінансового ринку" (USAID/FINREР-II) Агентства США з міжнародного розвитку Юлія Вітка розповіла про досвід європейських держав у сфері захисту прав споживачів фінансових послуг. На її думку, в Україні вже давно назріла необхідність для введення окремого закону, що належним чином регулював би ринок фінансових послуг та захищав права його споживачів.

Наприкінці зустрічі пан Литвиненко подякував усім присутнім за висловлену активну позицію і внесені пропозиції та нагадав, що проект Закону "Про захист прав споживачів" у його попередній версії буде розміщено на порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, де  з ним зможуть ознайомитися усі бажаючі.

X

19.11.2013
adv
4253
остання редакція 19.11.2013
Vita