logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Рекомендації щодо харчування людей в екстремальних умовах

Загальна інформація

  • Пам’ятайте, що за будь яких обставин необхідно дбати про режим харчування, тобто забезпечувати надходження необхідних організму компонентів (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів тощо) у адекватній потребам кількості (залежно від фізичної, розумової та емоційної активності). Для цього треба свідомо обирати та споживати продукти.
  • Необхідно "не заїдати" стрес під час прийому їжі, а намагатися не відволікатися на сторонні чинники (телефон, гаджети, радіо та ін.), не переїдати, ретельно пережовувати їжу, насолоджуватися їжею.
  • Правильний питний режим – запорука здоров’я, як фізичного, так і психічного - необхідно забезпечувати організм належною кількістю рідини (близько 1,5-3,0 л). Рекомендовано пити звичайну питну воду, зелений чай, компоти, морси.
  • Для підвищення захисних функцій організму та в якості джерела вітамінів необхідно споживатибільше фруктів та овочів (капусту, моркву, буряк, яблука, цитрусові, банани). Антиоксиданти кольорових овочів (морква, гарбуз, болгарський перець, яблука, буряк), зелених листових (салати, шпинат, броколі) допомагають захистити клітини організму і є джерелом вітамінів та мікроелементів, необхідних для дії ферментів та гормонів.Цитрусові, завдяки вмісту вітаміну С посилюють роботу імунної систему, а також здатні стримувати рівень гормонів стресу в крові.Банани, чорнослив, фініки, родзинки мають у складі вітаміни групи В, що сприятливо діють на нервову систему, крім того вони мають великий вміст вуглеводів. Крім того, овочі, фрукти є джерелом клітковини.
  • Необхідно надходження до організму молочних продуктів (сирів, сметани, масла, кисломолочних напоїв тощо). Їх належне споживання сприяє надходженню до організму необхідної амінокислоти триптофану. Також необхідно вживати  яєчні продукти, мед, морську капусту, рибу для поповнення запасів енергії, забезпечення організму вітамінами А, D, E, мінеральними елементами Zn, Se тощо.
  • Бажано споживати крупи, пшеничні висівки, житній хліб для збагачення організму вітамінами групи В, клітковиною, мінеральними елементами. Хліб та макарони з твердих сортів пшениці корисніші. Доцільно обмежити вживання білого хліба, білого рису та очищеного зерна. За можливістю треба використовуватицільнозернові види борошна, додавати у випічку і каші висівки, рослинну клітковину та шроти.
  • У раціон харчування необхідно включити рибу, що є джерелом білку, омега-3 поліненасичених жирних кислот, рослинні олії (соняшникову, оливкову, кукурудзяну та ін.). Горіхи (фісташки, мигдаль), авокадо також є джерелом жирів, а також магнію. Високий вміст у волоських горіхах незамінних жирних кислот сприяє виробленню серотоніну – гормону, який сприяє бадьорості,гарному настрою, позбавляє відчуття тривоги. Також  вживайте ягоди, багаті вітаміном С та біофлавоноїдами, що є посередниками в балансі нейромедіаторів; насіння гарбуза, кунжуту, кеш’ю, мигдаль, волоські горіхи.
  • Намагайтеся харчуватися дробно (4–6 разів на день), останній прийом їжі вживати орієнтовно за 2,5-3 год. до сну. За можливістю не пропускайте прийоми їжі.
  • У кожному прийомі їжі мають обов’язково бути білки, жири та вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни.
  • Обов’язково потрібно снідати. При першому прийомі їжі необхідно забезпечити надходження високого вмісту поживних речовин.
  • В якості основних страв використовуйте цільнозернові крупи, які довго перетравлюючись поступово і тривалий час насичуватимуть кров глюкозою. Доцільно споживати нежирний бульйон з додаванням зелені. Це необхідно для надходження до організму глутамінової кислоти, що захищає мозок від пошкодження аміаком, який може накопичуватися в мозку при активній роботі нон-стоп, а також потрібна для синтезу гальмівного нейромедіатора ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти).
  • В якості перекусів використовуйте фрукти, ягоди, овочі, сухофрукти, смузі, горіхи, чорний шоколад (в кількості 40 г), які допомагають долати стрес та підняти настрій.
  • Необхідно обмежити в харчуванні наступні продукти:
    алкогольні напої, напої з вмістом кофеїну (кава, чай, енергетичні напої), “джанкфуд”  - їжу-сміття (продукти з високим вмістом цукрів, жирів, солі, цукру): газовані напої, чіпси, снеки, їжу “фаст-фуд”, напівфабрикати, смажені страви, продукти гриль тощо. Ця їжа провокує проблеми з органами травлення та ендокринною системою, почуття спраги, посилює симптоми стресового стану. Також рекомендується знизити споживання солі (до 5 г), гострих приправ і спецій, кондитерських виробів з вмістом транс-жирів (вафлі, печиво тощо).

Поради по зберіганню харчових продуктів в домашніх умовах

Кожний харчовий продукт має свій термін придатності. Навіть ті, які, здавалося б, можуть зберігатися протягом тривалого терміну – теж псуються. Особливе значення має і те, в яких умовах зберігаються продукти.

Як правильно зберігати крупи, сіль, цукор, спеції та інші продукти, які мають досить значний термін зберігання.

Сіль, цукор, спеції.

Сіль і цукор можуть зберігатися тривалий час, але є одна основна умова – герметичний контейнер і сухе місце, так як вони здатні швидко поглинати воду навіть з повітря та запахи (тому важливо забезпечити ізольованість від продуктів та речей, що мають інтенсивний запах). Спеції потрібно зберігати в спеціальних контейнерах, у сухому і темному місці, якомога далі від плити та радіаторів опалення. Від тепла спеції втрачають свої аромати.

При правильному зберіганні спеції можуть зберігати всі смакові якості до 2-х років. Якщо сіль зволожується, до неї необхідно додати 8-10% картопляного крохмалю.

Макарони та крупи.

Крупи можна зберігати в ємностях з кераміки, скла і навіть пластику. Також – в полотняних мішечках, які попередньо вимочуються в соляному розчині та обробляються ретельно праскою.

Скільки можна зберігати крупи:

Рис до 1,5 років;
Пшоно –4 місяці;
Гречана крупа – 20 місяців;
Манна крупа – 14 місяців;
Геркулес – 5 місяців;
Макарони – 3 роки.

Однак, макаронні вироби повинні зберігатися в сухому місці та в герметичному контейнері. Температура в такому випадку не є особливо важливою.

При тривалому зберіганні важливо постійно переглядати та за потреби перебирати запаси, видаляючи ті, що мають дефекти.

Борошно.

Герметична банка з гумовими прокладками, пластикові контейнери, які забезпечують щільне прилягання кришки або лляні мішечки, попередньо просочені в соляному розчині – ось що підійде для зберігання борошна. Борошно «боїться» сонця, вологи, перепадів температури, до того ж треба не зберігати борошно поряд з пахучими продуктами.

Терміни зберігання борошна:

Пшеничне борошно  вищого сорту –до 12 місяців;
Житнє борошно – до 6 місяців;
Цільнозернове борошно – до 3 місяців;
Гречане борошно – до 6 місяців;
Рисове борошно – до 9 місяців.

Чай

Чай необхідно зберігати в герметичній упаковці. Це може бути чайниця, щільно запаяний або закритий (наприклад на прищіпку) фольгований пакет, банка з жерсті, дерева або фарфору з щільно прилеглою кришкою.

Зберігати чай в щільному  добре закритому посуді важливо не лише через чутливість чайного листа до сторонніх ароматів, але й у наслідок того, що чай "видихається", стає з часом менш "яскравим" (особливо це стосується зелених і білих сортів чаю). Обмежений доступ кисню зберігає чай свіжим набагато довший час.

Денне світло також є шкідливим для чаю, оскільки під впливом світла хімічні процеси в чайному листі протікають набагато швидше, і він втрачає свої смакові властивості.

Рафінована олія.

Рафінована олія є менш вибагливою, вона не вимагає низьких температур і довше зберігається, а ніж нерафінована.Не варто залишати олію в теплі – біля плити або на сонці. Рафіновану олію можна зберігати у виробничій упаковці або скляній тарі. Для зберігання підійдуть полиці комори, антресолі, балкон. Однак не залишайте продукт на морозі – заморожувати олію не рекомендується. Зберігати рафіновану олію можна до 9-10 місяців.

Яйця.  

Оптимальним є зберігання харчових курячих яєць в холодильнику при температурі 0 до +8 ºС. В таких умовах яйця можна зберігати до 60 днів; охолоджені яйця (які зберігалися в холодильнику при температурі від -2 до 0 ºС ) – не більше ніж 90 діб. Ніколи не мийте яйця, якщо ви плануєте зберігати їх певний час. Захисна плівка на яєчній шкаралупі захищає яйце від потрапляння бактерій всередину. Покладіть їх у холодильник у фабричному пакованні, окремо від інших продуктів. Та обов’язково мийте яйця теплою водою перед самим використанням.

М'ясо свіже.

М'ясо охолоджене необхідно зберігати при температурі близько 0 - +4ºС до 12 діб в холодильнику, а за відсутністю такої можливості в інших прохолодних місцях (у холодну пору року -  підсобне приміщення, комора, балкон тощо). Небажано зберігати м'ясо в закритому поліетиленовому пакеті, краще помістити продукт в харчовий контейнер, неметалічний посуд з кришкою, крафт-папір.

М'ясо  заморожене доцільно зберігати при низьких температурах ( від  мінус 12-18 ºС) від 3-х місяців і довше залежно від температури заморожування.

Цілі тушки птиці можна зберігати до року, великі шматки свинини, яловичини можна зберігати від 6 місяців до року. Термічно оброблене м'ясо може зберігати свої властивості протягом 2-4 місяців, заморожені субпродукти (печінка, серце, нирки) -  3-4 місяці.

Перед заморожуванням мити м'ясо непотрібно, бо це суттєво зменшує його термін придатності. Перед тим, як помістити м'ясо до морозильної камери, необхідно декілька годин потримати його у холодильнику. Великий шматок краще розділити на порційні куски, що забезпечує зручність зберігання і приготування.

М'ясо перед закладанням на зберігання мити не рекомендується, лише перед безпосереднім приготуванням.

Безпечність харчування

Щоб уникнути небезпечних захворювань, що зумовлені вживанням харчових продуктів, необхідно дотримуватись наступних правил.

  • Купуючи харчові продукти,звертайте увагу на термін придатності товару, умови його зберігання йна те, чи не ушкоджене його упакування. Не вживайте продукти після закінчення терміну їхньої придатності.
  • Підтримуйте особисту гігієну та чистоту, щоб запобігти забрудненню харчових продуктів.
  • Мийте руки в проточній воді безпосередньо перед споживанням їжі. Овочі, зелень та фрукти також мийте у проточній воді. Тримайте в чистоті поверхні та приладдя для приготування їжі, а також убезпечте приміщення та продукти від комах та тварин.
  • Відокремлюйте сиру їжу від готової, і не зберігайте їх поряд  – це дозволяє запобігти перехресному забрудненню.
  • Ретельно готуйте їжу, забезпечуйте температурну обробку (варіння, тушіння, смаження, запікання тощо) м’яса, птиці, яєць, риби, морепродуктів,щоб знешкодити мікроорганізми.
  • Зберігайте їжу за температури, щовказанана маркуванні харчових продуктів. Не зберігайте приготовлену їжу довше рекомендованого періоду споживання у холодильнику.Салати треба використовувати одразу після приготування.
  • Використовуйте чисту і безпечну воду і свіжі продукти, щоб уникнути зараження.

Харчова безпечність  у польових умовах

  1. Завжди треба пам’ятати, що їжа може бути як поживною, так і небезпечною для здоров’я й життя, тому важливо уважно ставитися до будь-якого приготування й споживання їжі.
  2. Консервні банки відкривають перед закладкою у котел. Попередньо їх очищають від змазки, уважно розглядають з  метою виявлення цілісності та опускають у гарячу воду на 10-15  хвилин  для  визначення герметичності. У разі пошкодження  упаковки  з  жерстянок будуть виділятися бульбашки газу – таку продукцію споживати неможна,  так як навіть після термічної обробки вона може бути смертельно небезпечною!
  3. Заморожене м’ясо попередньо  не  розморожують,  а  розрубують  на  шматки  по  1,5-2 кг,  які після очищення  та  обмивання відразу закладають у котел.
    Консерви з банок,  що мають порушену герметичність, бомбаж, неприємний  запах  вживати заборонено. Перед  вживанням вміст м’ясних  (рибних)  консервів проварюють у котлах не  менше  20  хвилин  з  моменту  закипання.
  4. З метою максимального збереження якості та безпечності харчової продукції у польових умовах морожені картоплю  та  інші овочі чистять  і миють без відтаювання і закладають у кип’ячу в котлі воду або бульйон, що дозволяє зберегти смакові властивості страв.
    Заморожений хліб можна відновити  до  стану  свіжого у духових шафах польових кухонь або у добре  натоплених  наметах  чи інших приміщеннях. З цією метою  його  треба  розкладати  не більше ніж у два ряди на чистих дошках  (столах) або на  простирадлах. Температура готової їжі під час вживання має бути не нижчою: перших  страв - 75 °С, других  страв - 65°С, третіх страв - 80°С.
  5. У польових умовах за відсутності можливості дотримання  санітарних правил забороняється  приготування  холодних  закусок  (салати,  вінегрети тощо), страв із рублених м’яса та риби, котлетної  маси,  фаршу, майонезу  тощо.

10.03.2022
433884
2500
остання редакція 10.03.2022
433884