logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл на тему "ЗАПОБІГАННЯ КОНТРАБАНДІ ТА ПОРУШЕННЯМ МИТНИХ ПРАВИЛ ПРИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ З ТОВАРАМИ"

Загальна інформація

 Київським національним торговельно-економічним університетом 6 квітня 2011 р. був проведений круглий стіл на тему "ЗАПОБІГАННЯ КОНТРАБАНДІ ТА ПОРУШЕННЯМ МИТНИХ ПРАВИЛ ПРИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ З ТОВАРАМИ" в рамках Міжнародної науково-практичної конференції "Товарознавство і торговельне підприємництво: дослідження, інновації, освіта" у зв'язку з необхідністю розроблення заходів протидії незаконному переміщенню товарів в Україну.

    Основні питання, що обговорювалися на круглому столі:
- порівняльний аналіз вітчизняного та європейського законодавства щодо боротьби з незаконним переміщенням товарів;
- аналіз діяльності митних органів у напрямі боротьби з контрабандою та порушенням митних правил;
- використання профілів ризику при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів при переміщенні через митний кордон України;
- шляхи запобігання незаконному переміщенню товарів через митний кордон України;
- роль експертних установ у боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил;
- застосування інформаційних технологій у боротьбі з незаконним переміщенням товарів.
    У круглому столі взяли участь представники Державної митної служби України, Державної служби технічного регулювання України, Державної пробірної служби України, експертних установ, науково-освітніх організацій та установ, торгово-промислових підприємств, комерційних структур.
    З доповідями по зазначених питаннях виступили:
1. Пашко Павло Володимирович, начальник департаменту митних інформаційних технологій та статистики, д.е.н. - "Використання системи динамічного планування митних податків як засіб спрощення процедури митного контролю".
2. Лисенко Віктор Петрович, головний спеціаліст - експерт відділу інженерно-технічної, економічної та криміналістичної експертизи ЦМУЛДЕР - "Роль Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи у боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил".
3. Галочка Анна Володимирівна, начальник відділу організації дізнання та митного розслідування департаменту боротьби з контрабандою та порушенням митних правил - "Аналіз роботи митних органів в частині боротьби з контрабандою та порушенням митних правил".
4. Галько Світлана Василівна, старший науковий співробітник Державного науково-дослідного інституту митної справи, к.т.н. - "Система аналізу та управління ризиками як механізм впровадження безпечного ланцюга поставок товарів".
5. Симонова Галина Дмитрівна, заступник начальника відділу проблем організації митної справи Державного науково-дослідного інституту митної справи, к.т.н. - "Статус уповноваженого економічного оператора як один із сучасних засобів запобігання незаконному переміщенню товарів".
6. Золотарьов Ігор Анатолійович, начальник відділу організації митного контролю та контролю переміщення товарів Енергетичної регіональної митниці - "Формування профілів ризику при митному оформленні нафтопродуктів".
7. Брендак Аліна Іванівна, головний інспектор відділу розробки та впровадження ризиків - "Система аналізу та управління ризиками в ДМСУ".
8. Індутний Володимир Васильович, генеральний директор музею "Платар", д.г.-м.н. - "Рекомендації Всесвітньої організації торгівлі дорогоцінним камінням та дорогоцінними металами".
9. Резван Катерина Анатоліївна, начальник Управління арбітражно-експертного та навчально-методичного забезпечення Державної пробірної служби України - "Проблеми стандартизації в ювелірній галузі".
10. Михайлов Володимир Іванович, доцент кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ, к.т.н. - "Аналіз причин контрабандного ввезення товарів в Україну".

    Під час обговорень виступило 15 представників від різних установ.
    Після заслуховування доповідей та обговорення інформації щодо запобігання контрабанді та порушенням митних правил під час зовнішньоторговельних операцій з товарами учасники круглого столу постановили:
1. Створити науково-консультативну групу з числа провідних фахівців підрозділів ДМСУ, ДНДІ митної справи, ЦМУЛДЕР та кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів, діяльність якої буде спрямована на вирішення таких завдань:     - аналіз причин та умов, що сприяють вчиненню контрабанди товарів та порушенням митних правил;
    - проведення наукових досліджень з питань протидії контрабанді товарів та ПМП;
    - розроблення критеріїв, методів та засобів ідентифікації товарів, з метою підвищення ефективності контролю за незаконним переміщенням товарів та посилення боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями;
    - надання пропозиції про внесення змін до нормативних актів з питань протидії контрабанді та порушення митних правил;
    - участь у вдосконаленні нормативно-правової бази системи управління ризиками.
2. Удосконалити навчально-методичну складову дисциплін підготовки студентів, що навчаються за напрямом "Товарознавство та експертиза в митній справі", щодо питань управління ризиками.
3. Використовувати інформацію щодо досвіду боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил при вивченні дисципліни "Митна справа".
4. При формуванні тематики дипломних магістерських робіт враховувати питання дослідження явищ контрабанди та порушення митних правил; використання профілів ризику при здійсненні митного контролю.

 

 

Кафедра товарознавства та експертизи непродовольчих товарів

07.04.2011
annzo
2678
остання редакція 07.04.2011