logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Гостьова лекція-дискусія «Українська мова – питання національної безпеки»

Загальна інформація

За сприяння кафедри публічного управління та адміністрування 10 листопада 2023 року відбулася гостьова лекція-дискусія на тему «Українська мова – питання національної безпеки». У заході взяли участь здобувачі освітніх програм «Публічне управління та адміністрування» та «Муніципальний менеджмент», студенти та науково-педагогічні працівники університету, а також представники ЗВО регіонів України.

Спікери зустрічі – Уповноважений із захисту державної мови  Тарас Кремінь, а також представники Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк та Євген Демченко.

Звертаючись до студентів, мовний омбудсмен закликав єднатися та поглиблювати свої знання про рідну мову, активно використовувати її в професійному та приватному житті, а також захищати від тих, хто століттями творив лінгвоцид проти Українського народу.

Гості розповіли студентській спільноті про особливості застосування мовного законодавства, регіональні програми сприяння і розвитку української мови як державної та успішний практичний досвід впровадження в закладах вищої освіти посад студентських мовних омбудсменів.

Представники Уповноваженого із захисту державної мови відповіли на численні запитання студентів, серед яких – санкції за порушення законодавства про мову, розвиток україномовного контенту в соціальних мережах, рівень використання державної мови в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування.

          Наприкінці зустрічі Тарас Кремінь  висловив готовність до подальшої співпраці з Державним торговельно-економічним університетом, запросив студентів і викладачів закладу до офісу Уповноваженого із захисту державної мови та засвідчив підтримку щодо  введення посади студентського мовного омбудсмена в ДТЕУ.

Модератор зустрічі Андрій Шинькович, кандидат економічних наук, доцент, подякував усім присутнім та акцентував увагу на актуальності та важливості тематики, оскільки саме мова є не лише засобом спілкування, але й основою національної та культурної ідентичності!

                      Юлія Головня, Андрій Шинькович, кандидати економічних наук,

доценти кафедри публічного управління та адміністрування

11.11.2023
Вінс Валерій Вікторович
609
остання редакція 14.11.2023