logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні. Успішно проведено П’ятий модуль

Загальна інформація

П’ятий модуль проєкту «Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні» (EUAEOUA) у межах реалізації програми Еразмус+ напрям Жан Моне успішно проведено 27–31 травня 2024 року у м. Вінниця на базі Вінницького торговельно-економічного інституту (ВТЕІ ДТЕУ) у змішаному форматі.

Загалом у модулі взяли участь понад 65 слухачів, зокрема державні службовці (Міністерство фінансів України, Держмитслужба України), представники бізнесу (виробники, логістичні та митно-посередницькі компанії), посадові особи митниць, митні брокери, представники громадських організацій, науковці та викладачі, студенти різних спеціальностей та освітніх програм ВТЕІ ДТЕУ та інших ЗВО України.

Варто відзначити безпосередню участь з доповіддю «Практичні питання, повʼязані з авторизацією АЕО, отримання спрощень» та професійні дискусії представників Вінницької митниці Держмитслужби – Олександра МАКОВІЯ – начальника відділу забезпечення митного контролю та оформлення,  Ірини МЕЛЬНИК – головного державного інспектора відділу забезпечення митного контролю та оформлення та Ольги ГУК – головного державного інспектора організаційно-розпорядчого відділу, випускниці ДТЕУ.

Спікерами проєкту (проф. Тарас КАРАВАЄВ, проф. Ганна ДУГІНЕЦЬ, доц. Оксана ЗОЛОТАРЬОВА) загалом було проведено 40 годин наукових семінарів, присвячених висвітленню таких основних питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО), як:

  • програма АЕО: досвід ЄС та країн світу;
  • типи авторизації АЕО: критерії, спрощення та переваги;
  • підготовка підприємства для отримання авторизації АЕО. Заповнення анкети самооцінки;
  • перевірка митними органами відповідності підприємств критеріям АЕО;
  • проблеми та перспективи імплементації програми АЕО в Україні.

У 5-му модулі спікерами оновлено статистику отримання статусу АЕО та окремих авторизацій на спрощення в Україні та світі станом на травень 2024 року, вдосконалено програму для кращого опанування слухачами питань щодо підготовки підприємств до отримання статусу АЕО в Україні, проведення митними органами оцінювання відповідності критеріям АЕО, а також додано практичні матеріали та деталізовано проблемні питання у цій сфері.

На завершення навчально-методичного модуля представники Вінницької митниці від імені керівництва подякували за організацію цього заходу та висловили готовність до подальшої співпраці.

Проведення модуля стало ще одним кроком для імплементації Програми АЕО в Україні з урахуванням досвіду ЄС та країн світу, прикладом дієвого співробітництва університет–митниця–бізнес.

Спікери проєкту EUAEOUA щиро вдячні адміністрації Вінницького торговельно-економічного інституту, особисто директору професору Наталії Леонідівні ЗАМКОВІЙ за всебічне сприяння в організації та проведенні 5-го модуля Проєкту, а всім учасникам – за плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки.

Запрошуємо нових слухачів долучитися до участі у 6-му модулі, який відбудеться у жовтні цього року. Стежте за нашими анонсами на сторінці проєкту EUAEOUA на сайті ДТЕУ за покликанням.

Тарас Караваєв,
професор кафедри товарознавства та митної справи,
координатор проєкту EUAEOUA

31.05.2024
43630
658
остання редакція 04.06.2024
43630