logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

ДТЕУ у команді реформ шкільного харчування

Загальна інформація

Викладачі кафедри ресторанних і крафтових технологій 4 червня 2024 року взяли участь у робочій нараді з Міністерством освіти і науки України та командою реформи шкільного харчування щодо підсумків роботи над збірником рецептур страв шкільного харчування. Зустріч відбулася у Національному університеті харчових технологій. У ній взяли участь:

  • заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків;
  • ректор Національного  університету   харчових  технологій професор Олександр Шевченко;
  • завідувач лабораторії гігієни харчування державної установи «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМНУ»,  д-р мед. наук, професор Марія Гуліч;
  • державний експерт експертної групи з питань формування державної політики щодо здорового способу життя та факторів ризику Директорату громадського здоров'я МОНУ Тетяна Скапа.

До наради також долучилися представники команди реформи шкільного харчування, профільних ЗВО, закладів профтехосвіти і фахових коледжів.

Підбиваючи підсумки щодо підготовки збірника рецептур шкільного харчування, Андрій Сташків у своєму виступі висловив вдячність усім закладам освіти за участь у проєкті. Заступник міністра, зокрема подякував викладачам кафедри ресторанних і крафтових технологій ДТЕУ, які виявилися найбільш ініціативною групою і підготували для нового збірника рецептур більше третини технологічних карт.

Ректор НУХТ Олександр Шевченко у своєму вітальному слові подякував команді  реформи шкільного харчування та усім задіяним у розробці нового збірника рецептур.

Під час наради виступили зі звітами керівники робочих груп, а також представники команди реформи шкільного харчування. Завідувачка кафедри ресторанних і крафтових технологій, професорка Діна Федорова від імені ДТЕУ привітала учасників і зазначила, що університет вже понад 75 років готує фахівців сфери харчування, має багаторічний досвід і значний науковий доробок у галузі технологій харчових продуктів та організації здорового харчування школярів. Саме тому кафедра була готова до сучасних викликів реформи шкільного харчування і станом на сьогодні її працівники зробили суттєвий вклад у розробку нового збірника. Діна Федорова зазначила також, що рятуючись від російської війни, велика кількість вітчизняних науковців змогла налагодити нові зв’язки з іноземними академічними спільнотами. Це допомагає нам зараз використовувати найкращий європейський досвід, зокрема щодо організації здорового харчування в закладах освіти. Особистий досвід співпраці наших науковців із групою фінських колег під керівництвом професора Майяліси Еркколи (Maijaliisa Erkkola) з Університету Гельсінки  надав змогу поділитися з українською професійною спільнотою знаннями про найкращі фінські доробки щодо організації здорового харчування школярів, зокрема у таких важливих питаннях, як-от:

  • використання підходів щодо впровадження збалансованого, безпечного та безкоштовного харчування відповідно до програм з харчової компетентності та підходом «їмо разом»;
  • ролі принципу спільної відповідальності, можливостей реалізації простих рекомендацій щодо організації харчування для школярів;
  • підходів до облаштування лінії роздачі, розроблення меню та підбору інгредієнтів для збалансованого шкільного обіду;
  • інформування спільноти, передусім батьків і дітей про якість шкільного харчування і отримання ефективного фідбеку завдяки сучасним методам моніторингу, сертифікації та оцінки шкільного харчування.

Пані Діна під час свого виступу також запропонувала спростити вимоги 305 Постанови Кабінету Міністрів України щодо виконання норм харчування для закладів освіти, які не забезпечують денний раціон харчування. Згідно з цими нормами більшість закладів освіти пропонують тільки обід у школах, який забезпечує до 1/3 денної норми енергетичної цінності та енергоємних нутрієнтів, що обумовлює недоцільність складання відповідних  звітів з виконання норм харчування, які не співставні з нормам денного раціону.

За результатами наради в межах робочої групи її учасники розробили рекомендації і пропозиції щодо напрямів подальшої праці над збірником технологічних карт для шкільного харчування та його апробацію через мережу регіональних кулінарних хабів.

Також у рамках зустрічі викладачі кафедри ресторанних і крафтових технологій у складі робочої групи МОН України та команди реформи шкільного харчування відвідали фабрику-кухню «ГотуЇмо» у м. Буча.

Фабрика-кухня спроєктована з урахуванням сучасних підходів і вимог HACCP, обладнана інноваційним технологічним устаткуванням, сучасними складськими охолоджувальними прохідними камерами і камерами шокового охолодження з термоконтролем для забезпечення процесу cook&chill, потужними сучасними пароконвектоматами і vario-cooking центрами. Смартсистема технологічних процесів та експедиції, доставки і реалізації продукції у школах дозволяє забезпечити високу якість обідів для школярів та безпечність їжі. Завдяки автоматизації технологічних процесів потужність фабрики-кухні складає 9 тис. обідів за зміну при загальній кількості робочого персоналу всього лише у 20 осіб.

Щиро дякуємо викладачам кафедри ресторанних і крафтових технологій за їхню ініціативність і наполегливість в роботі,  небайдужість до проблем впровадження здорового харчування для дітей та вагомий внесок у формування сильної і здорової української нації!

Федорова Д. В., д-р техн. наук, професор,
завідувач кафедри ресторанних і крафтових технологій

04.06.2024
43630
622
остання редакція 07.06.2024