logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкриття Кабінету-музею адвокатів-економістів у ДТЕУ

Загальна інформація

У рамках підписаного меморандуму 21 червня 2024 року в урочистій обстановці Національна асоціація адвокатів України на базі факультету міжнародної торгівлі та права в Л-корпусі ДТЕУ відкрила Кабінет-музей адвокатів-економістів. Відповідно до меморандуму сторони реалізують освітні програми, що відповідають вимогам юридичної практики, запитам правозахисної системи та досягненням правничої науки, також проводяться спільні наукові дослідження, наукові конференції, семінари, круглі столи тощо.

Державний торговельно-економічний університет має багаторічний досвід з підготовки фахівців у сфері права та міжнародного права. Випускники правничих спеціальностей нашого університету вже традиційно займають ключові посади в державному та приватному секторах економіки, міжнародних та громадських організаціях. Зважаючи на зазначене, в нашому університеті НААУ відкрили перший Кабінет-музей в Києві, за фінансуванням Національної асоціації адвокатів України, який оснащений стендами та професійною літературою для фахової підготовки юристів.

 Перед присутніми заходу із вітальним словом та доповіддю на тему «Адвокати-економісти – благодійники  та меценати в історії української адвокатури» виступила представник від НААУ  Василик Ірина Богданівна, проректор Вищої школи адвокатури, керівник Центру досліджень адвокатури і права НААУ.

Привітала запрошених гостей від ДТЕУ Гончарова Юлія Анатоліївна, декан факультету міжнародної торгівлі та права, канд. юрид. наук, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права. Пані Юлія висловила безмежну подяку за надану можливість для студентів пізнавати історію національної адвокатури, а також нові можливості, які відкриваються перед студентами та викладачами.

Модератор заходу – Мельниченко Руслан Володимирович, в.о. завідувача кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу, канд. юрид. наук, адвокат, приділив  увагу тому, що НААУ є одним із основних стейкголдерів правничих освітніх програм у ДТЕУ. Паном Русланом було відзначено, що університет цінує співпрацю з НААУ і продовжить розвивати спільні проєкти, які сприятимуть професіоналізації правничих освітніх програм та набуттю студентами практичних навичок та вмінь.

Для студентів був проведений екскурс з історії розвитку адвокатської діяльності на території України від Філімоніхіна Валерія Олексійовича, який є вченим секретарем Національного заповідника «Биківнянські могили», учасником Всеукраїнського проєкту «Історія адвокатури України» Центру досліджень адвокатури і права НААУ, з темою «Незнані сторінки київської адвокатури кінця ХІХ–30-х років ХХ ст.».

Андрій Шабельніков, голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації, розповів, як нині відбувається процес отримання адвокатської ліцензії та порівняв з минулою процедурою, виокремив переваги, серед яких – досить складний і довготривалий період набуття досвіду в більш досвідчених колег, що формує з молодого, амбіціозного, цілеспрямованого випускника ЗВО висококваліфікованого спеціаліста, який зможе в подальшому успішно будувати свою кар’єру в галузі права. Звернув увагу на недоліки – велика кількість осіб з адвокатською ліцензією, яка не займаються адвокатською діяльністю.

Ігор Андрєєв, заступник голови Молодіжного Комітету – UNBA NextGen, виступив з промовою до студентів щодо необхідності не тільки вивчати теоретичний матеріал, а й набувати практичного досвіду в  юридичній клініці, що функціонує в університеті, оскільки тільки практика дасть можливість застосувати здобуті знання й отримати нові. Також він наголосив на важливості іміджу та створенні власного бренду для кожного адвоката, оскільки це впливає на кількість клієнтів та дохід, який буде отримувати спеціаліст. Адвокат поділився зі студентами прикладом свавілля з боку правоохоронних органів із власного досвіду та покаранням за порушення адвокатської етики.

Професійні адвокати розповіли історію свого становлення як кваліфікованих юристів, про нюанси адвокатської діяльності та труднощі, з якими вони стикаються, а також відповіли на запитання студентів, які планують присвятити своє життя захисту прав людей. За результатами проведеного заходу поглиблено взаємодію НААУ та ДТЕУ в напрямі розвитку бакалаврських і магістерських ОПП: «Комерційне право», «Фінансове право», «Цивільне право і процес», «Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності» з метою їх подальшої професіоналізації та максимального наближення до вимог правничої професії.

Мельниченко Руслан Володимирович, завідувач кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу

21.06.2024
433884
172
остання редакція 26.06.2024