logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

До Дня працівників торгівлі Форум «Торгівля України-2024: трансформація стратегій»

Загальна інформація

Традиційно з нагоди Дня працівників торгівлі у Державному торговельно-економічному університеті (ДТЕУ) – флагману торговельної освіти – проходить низка заходів щодо окреслення ролі торгівлі в розвитку економіки країни як потужного джерела наповнення бюджету та надання робочих місць, амортизатора кризових явищ та соціальних проблем.

У межах цьогорічної програми 25 липня 2024 року відбувся Форум «Торгівля України-2024: трансформація стратегій», до якого долучилися представники торговельних і виробничих підприємств, галузевих асоціацій, логістичних компаній, міжнародних бізнес-структур, закладів освіти, органів виконавчої влади, громадських організацій споживачів, наукових, експертних установ.

Ректор ДТЕУ академік Анатолій Мазаракі наголосив на важливій суспільно значущій ролі торгівлі, однієї з найстійкіших галузей національної економіки під час війни; окреслив стан та основні тенденції змін у галузі торгівлі в Україні, відзначив ступінь впливу зовнішніх факторів, а також підкреслив важливість диджиталізації в подальшому розвитку галузі.

Із доповідями виступили:

  • Тетяна МЕЛЬНИК, завідувач кафедри міжнародного менеджменту ДТЕУ
    Зовнішня торгівля України в умовах геополітичних конфліктів
  • Дмитро ЛАШИН, директор ТРЦ «Lavina Mall» (м. Київ), операційний директор ТРЦ «Blockbuster Mall» (м. Київ)
    Ритейл у воєнні часи: стратегії роботи (кейси від експертів MALL CLUB)
  • Лариса ПЕТРОВА, HR-спеціаліст ТОВ «Епіцентр К»
    «Епіцентр К»: адаптивні стратегії
  • Світлана ДАНЬКО, заступник комерційного директора
    Кейси розвитку «НОВУС Україна». Особливості роботи з асортиментом і постачальниками
  • Тетяна КОЗЛОВА, керівник департаменту формату Мі-маркет
    ТОВ «НОВУС УКРАЇНА»
    Кейси розвитку «НОВУС Україна». Розвиток формату магазинів біля дому
  • Надія ПІДЛІСНА, директор департаменту з якості ТОВ «ЕКО»
    «ЕКО МАРКЕТ»: нові виклики та шляхи їх подолання
  • Вікторія ЗАКАРЧЕВНА, директор з персоналу компанії «Територія мінімальних цін»
    «ТЕРИТОРІЯ МІНІМАЛЬНИХ ЦІН»: подолання викликів війни
  • Юрій ГАВРИЛЕЧКО, співзасновник Аналітичного центру «Українська фабрика думки»
    Торгівля і дронарство: післявоєнні перспективи використання БПЛА в логістиці й торгівлі
  • Надія ВЕДМІДЬ, декан факультету технологій та бізнесу ДТЕУ, Марина КОТОВА, доцент кафедри торговельного підприємництва та логістики ДТЕУ
    Інтеграція освіти, науки і практики: інтенсивні курси підготовки кваліфікованих кадрів (за підтримки USAID)

Презентації будуть оприлюднені (за згодою авторів) найближчим часом.

Під час заходу обговорювались актуальні проблеми торговельної галузі в умовах воєнного стану та підходи до трансформації бізнес-стратегій у відповідь на сучасні виклики. Спікери поділилися кейсами конкретних підприємств торгівлі та логістики щодо реалізації адаптивних стратегій, напрямів розвитку нових форматів магазинів, особливостями взаємодії з постачальниками та споживачами, соціальної активності, формування нових підходів до здійснення торговельного процесу під час воєнного стану в межах енергетичних обмежень та подолання інших викликів війни.

Присутні висловили особливу вдячність торговельним компаніям за волонтерську допомогу ЗСУ та гуманітарну підтримку населення України.

Приділено увагу одній із новацій у процесі постійної інтеграції освіти, науки і практики: підготовку та запуск у п’яти регіонах країни інтенсивних навчальних курсів з підготовки кваліфікованих кадрів для торгівлі, розроблених за участю досвідчених науковців та освітян різних університетів. Практичні заняття проходитимуть на базі провідних підприємств – «Епіцентр К», «НОВУС», «Сільпо».

Учасники форуму окреслили шляхи розвитку торгівлі у поствоєнний період, зокрема щодо перспектив використання БПЛА в логістиці й торгівлі, поділилися своїм баченням торговельної освіти в майбутньому, визначили напрями взаємодії.

Модератором заходу виступила перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ професор Наталія Притульська.

У заході взяли участь та долучилися до дискусії:

  • представники торговельних і виробничих підприємств: «Епіцентр К», «НОВУС», «ЕКО МАРКЕТ», «Сільпо», «Територія мінімальних цін», «ВАРУС», «Фокстрот», «Антошка», ТРЦ Lavina MallТОВ «Торговий дім "Київхліб"»;
  • асоціацій, органів виконавчої влади, громадських організацій, наукових, експертних установ: Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;  Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, Української асоціації підприємств легкої промисловості,  Всеукраїнської асоціації пекарів, Асоціації українських виробників морозива і заморожених продуктів; Громадської організації «Споживча довіра», Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС»;
  • закладів вищої освіти України: декани факультетів, завідувачі кафедр, викладачі, здобувачі  Державного торговельно-економічного університету та його відокремлених структурних підрозділів - Вінницького торговельно-економічного інституту, Чернівецького торговельно-економічного інституту, Харківського торговельно-економічного фахового коледжу, Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу, Ужгородського вищого комерційного училища; Львівського торговельно-економічного університету, Полтавського університету економіки і торгівлі, Національного університету харчових технологій, Запорізького технічного університету, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Державного біотехнологічного університету та ін.

Учасники заходу відзначили — зустрічі сприяють формуванню нових стратегій та адаптації бізнесу до швидкозмінюваних умов ринку та сучасних реалій, що є ключовим для успішного розвитку економіки України.

Інформація практиків торговельного бізнесу дозволить актуалізувати контент навчальних планів, програм дисциплін, ініціювати запровадження нових освітніх програм і забезпечить розвиток існуючих та буде використана у наукових дослідженнях.

Дякуємо всім, хто долучився до участі у форумі. Чекаємо на пропозиції до співпраці. 

Із нагоди відзначення Дня працівників торгівлі на адресу університету надійшли вітання від:

  • Українського національного комітету Міжнародної Торгової палати (ICC Ucraine)
  • Київської торгово-промислової палати
  • Латвійської торгової асоціації

Вітаємо із професійним святомДнем працівників торгівлі!

Бажаємо нових професійних звершень, надійних ділових партнерів, лояльності споживачів, здоров’я та натхнення всім працівникам, процвітання торговельним компаніям та галузі торгівлі!

25.07.2024
433884
916
остання редакція 30.07.2024
433884