logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Інтеграція курсів HELP Ради Європи у навчальні програми для підготовки правників

Загальна інформація

Викладання міжнародно-правових дисциплін в ДТЕУ завжди враховує найкращі світові практики, а безпосереднє спілкування викладачів із провідними іноземними юристами – міжнародниками дозволяє інтегрувати у навчальний процес найновіші кейси та враховувати розвиток юриспруденції.

Доц. Лілія Невара, викладач дисциплін «Міжнародне публічне право» та «Міжнародний захист прав людини» є експертом мережі HELP Ради Європи. У липні 2024 року вона перебувала із Навчальним візитом для українських юристів у Палаці Європи Ради Європи (м. Страсбург, Франція). Під час візиту проводились презентації діяльності представників Україні у Раді Європи: суддею Європейського суду з прав людини Миколою Гнатовським; юридичним радником Венеційської комісії Тарасом Пашуком; координатором проектів співробітництва в Україні у сферах юстиції та прав людини Боженою Маланчук; секретарем Комітету з управління при Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Романом Хлапаком; заступником Постійного представника України при Раді Європи Віктором Нікітюком.

Також українська делегація в якості експертів взяла участь у Щорічній конференції мережі HELP - 20 років, організованій під егідою головування Литви в Комітеті міністрів Ради Європи, на якій були присутні представники 50 країн світу та Європи. Конференція є платформою для презентації останніх розроблених курсів HELP і ключових проєктів HELP. Учасники обговорювали тенденції та виклики європейської освіти для представників юридичних професій, досягнення програми HELP та ділилися передовим досвідом у сфері освіти задля кращого захисту прав людини. Конференція проводилась англійською, французькою та українською мовами. Українська делегація була найчисленнішою (26 осіб) і займала центральне місце. Всі учасники конференції, разом з Головою Фредеріком ДОЛТ, проявляли велику увагу і повагу до України. Особливо вразило, що кожна країна намагається домогти Україні, українському народу в боротьбі зі збройною агресією рф проти України. В рамках спеціально відкритого для України проєкту «HELP (Освіта з прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни», проводиться величезна робота з підготовки кваліфікованих суддів, прокурорів, адвокатів для розуміння і ефективного застосування Європейської конвенції з прав людини, Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів, впровадження курсів HELP щодо виконання рішень ЄСПЛ. Вперше до цього проєкту були долучені українські університети, в яких здійснюється підготовка майбутніх правників, для обговорення механізмів посилення впливу навчання в галузі прав людини. Нещодавно Україна посіла 2 місце серед 46 країн-учасниць за кількістю користувачів Платформи HELP. Приємно зазначити, що і здобувачі нашого університету стали користувачами платформи HELP і отримали можливість пройти курси з прав людини не тільки українською мовою, а й англійською. Також здобувачі правничих спеціальностей взяли участь у презентації нового курсу «Міжнародне гуманітарне право», представлених міжнародною групою фахівців.

Лілія Невара: «інтеграція курсів HELP у навчальні програми для підготовки правників та інших спеціальностей допоможе сформувати правильне розуміння і застосування європейських стандартів прав людини; стане підґрунтям для покращення захисту прав людини як на національному, так і міжнародному рівні; вплине на процеси імплементації та адаптації європейського законодавства до національного. В цьому полягає наша перспектива стати демократичною державою, повноправними членами ЄС, в якому панують верховенство права та права людини».

31.07.2024
43630
718
остання редакція 31.07.2024
43630