logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Потужний старт інноваційного проєкту – Кіберполігону ДТЕУ!

Загальна інформація

В сучасному світі кібербезпека постає одним із ключових факторів безпеки держави. Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ) як провідний заклад вищої освіти України постійно удосконалює матеріально-технічну базу підготовки висококваліфікованих фахівців в ІТ-галузі. З метою забезпечення можливості набуття студентами практичних навичок кіберзахисту в умовах існуючих викликів створена, технічно оснащена та введена в освітній процес університету потужна інноваційна структура – кіберполігон. Кіберполігон ДТЕУ / Cyber Range – це сукупність спеціалізованих програмно-апаратних засобів, об’єднаних дротовими та бездротовими електронними комунікаціями, з урахуванням вимог стандартів ISO 27001:2022. Комплекс кіберполігону включає «пункт управління», серверну локацію та масштабну локацію для проведення тренувань.  

11 жовтня 2024 року в Кіберполігоні ДТЕУ / Cyber Range відбулась презентація інтерактивного модулю «Дослідження вразливостей та налаштування безпеки бездротової мережі». На заході були присутні здобувачі, професорсько-викладацький склад, адміністрація університету та ключові стейкголдери університету: представники Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Департаменту Кіберполіції Національної поліції України, Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань. 

Ректор ДТЕУ, академік, доктор економічних наук, професор Анатолій Мазаракі відкрив захід та зазначив, що створення інноваційних умов для навчання студентів – одне з ключових завдань університету, тому подібний надсучасний кластер дозволяє новому поколінню майбутніх професіоналів ефективно засвоювати інструменти кіберзахисту, зокрема в сфері економіки, фінансовому та банківському секторі. 

Директор Департаменту виявлення, розшуку фінансових та інших активів АРМА, професор кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки ДТЕУ Віталій Чубаєвський розповів про системну багаторічну співпрацю з університетом та запросив присутніх стейкголдерів до активного долучення до освітнього процесу з метою забезпечення його практичної орієнтації. 

Тренери Кіберполігону / викладачі кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Ярослав Шестак, Олександр Руденко та Олександра Шаяхметова ознайомили студентів та гостей з алгоритмами та особливостями реалізації модулю, надали корисні рекомендації щодо виконання завдань. Метою виконання лабораторної роботи, за презентованим модулем, було опанування aircrack-ng та інших інструментів для аналізу Wi-Fi мереж, налаштування мережевих адаптерів в режимі моніторингу, ознайомлення з принципами роботи протоколів WPA, WPA2, WPA3, перехоплювання хендшейк для аналізу та використання brute-force атаки для підбору пароля Wi-Fi. Студенти ІТ-спеціальностей були натхненні технічним забезпеченням нової лабораторії та успішно впорались із поставленим завданням. 

Важливий для підготовки фахівців з ІТ проєкт - Кіберполігон ДТЕУ / Cyber Range передбачає постійний розвиток, наявність кейсів реальних ситуацій, активну співпрацю зі стейкголдерами. Тільки завдяки такій синергії можна забезпечити економіку країни справжніми професіоналами! 

11.10.2024
433884
660
остання редакція 12.10.2024
443230