ДТЕУ на 23-му Міжнародному конгресі експертів з харчування (IUNS-ICN 2025, Париж, Франція)
Загальна інформація
У Парижі (Франція) 24–29 серпня 2025 року відбувся 23-й Міжнародний конгрес експертів з харчування «Сталий розвиток харчування заради глобального здоров’я», що проходив під високим патронатом Президента Французької Республіки Еммануеля Макрона.
У Конгресі взяли участь майже 4000 експертів із 120 країн світу, які представили результати сучасних наукових досліджень і обговорили ключові виклики розвитку харчових систем. Захід сприяв діалогу та співпраці між науковцями та практиками, відданими досягненню продовольчої безпеки, викоріненню голоду, запобіганню недоїданню, зміцненню здоров’я та трансформації систем для стійкості перед кліматичними змінами та іншими загрозами для здоров’я і добробуту людини. Ці нагальні глобальні зобов’язання неможливо реалізувати без дотримання принципів верховенства права, демократії та реалізації прав людини, включно з правом на достатнє харчування.
Серед тем, які викликали найбільший інтерес, були:
- зміни клімату, планетарні межі та сталість у глобальному харчуванні;
- громадське здоров’я і харчування впродовж життєвого циклу;
- ультраперероблені продукти та енергетичний дисбаланс;
- майбутнє рекомендацій з харчування для населення країн і регіонів;
- рослинні дієти та ризики хронічних неінфекційних захворювань;
- розвиток термінології у сфері харчування, новини 2025 EAT-Lancet 2.0, регіональна адаптація дієт, продовольча справедливість, врахування культури та моделювання сценаріїв змін;
- харчування, хронічні захворювання та здорове старіння – уроки десятиліть;
- персоналізоване і клінічне харчування;
- наука про харчові продукти, гастрономія і харчування протягом життєвого циклу;
- фрукти і овочі для продовольчої та харчової безпеки у глобальному контексті;
- альтернативи продуктам тваринного походження – користь і компроміси для здоров’я, довкілля та суспільства.
Професор кафедри ресторанних і крафтових технологій Діна Федорова виступила з доповіддю на тему: «Бар’єри та драйвери, що сприяють здоровому харчуванню серед українських дітей-біженців у Фінляндії: комбінований якісний і кількісний аналіз», у якій були представлені результати комплексного дослідження бар’єрів і драйверів, що впливають на зміни харчових звичок, порушень харчової поведінки серед вразливих груп імігрантів – українських дітей, переселених у Фінляндію після початку повномасштабної війни рф в Україні.
Конгрес завершився важливим зверненням до світової спільноти: «Зупинимо використання їжі як зброї війни!».
У той час як міжнародна наукова спільнота обговорювала шляхи досягнення сталого харчування заради глобального здоров’я, у кількох країнах світу їжа і досі використовується як інструмент війни. Це веде до страждань мирного населення, голоду й смерті. Учасники Конгресу рішуче засудили ці злочини та наголосили на необхідності їхнього негайного припинення.
Цей міжнародний науковий форум став потужною платформою для обміну знаннями та досвідом, сприяв розвитку діалогу між науковцями і практиками та окреслив шляхи трансформації харчових систем задля зміцнення глобального здоров’я, подолання голоду та недоїдання та підвищення стійкості суспільства до кліматичних викликів.
Лише об’єднання зусиль усіх стейкголдерів харчового ланцюга – від агровиробників і фахівців з виробництва і дистрибʼюції харчової продукції до політиків, ринку та споживачів може забезпечити реальну трансформацію харчових систем світу для сталого розвитку і стабілізації екологічних ризиків. Тільки комплексна співпраця фахівців різних сфер дає надію на майбутнє без голоду, мир і добробут населення Планети.
Кафедра ресторанних і крафтових технологій ДТЕУ

