Освітні технології майбутнього: штучний інтелект у сфері гостинності та туризму
Загальна інформація
Відбулася інноваційна подія – колаборативна міжуніверситетська синхронна лекція в режимі реального часу, присвячена сучасним тенденціям упровадження штучного інтелекту у сферу туризму та гостинності. Захід, який пройшов 7 жовтня 2025 року, став результатом внутрішньої академічної мобільності науково-педагогічного персоналу:
- кафедри менеджменту готельно-ресторанного бізнесу Державного торговельно-економічного університету;
- кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Луцького національного технічного університету;
- кафедри менеджменту, підприємництва та торгівлі Ужгородського торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету.
Освітній захід проведено у межах партнерства кафедр університетів, ІV Літньої школи підвищення кваліфікації «ШІ + Освіта + Наука. 2.0», що проводилася Інноваційним університетом.
Модератори заходу:
- Алла Охріменко, д-р екон. наук, професор кафедри менеджменту готельно-ресторанного бізнесу Державного торговельно-економічного університету презентувала результати досліджень щодо використання технологій штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі, зокрема в економічній діяльності готелів і ресторанів;
- Тетяна Зубехіна, канд. пед. наук, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Луцького національного технічного університету актуалізувала питання використання штучного інтелекту в туризмі та інноваційні зміни у подорожах майбутнього;
- Алла Домище-Медяник, канд. екон. наук, доцент кафедри менеджменту, підприємництва та торгівлі Ужгородського торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету присвятила свій виступ досвіду використання інструментів штучного інтелекту в готелях Словаччини.
Студентам продемонстровані рекламні кейси новоствореного ресторану «Мольфар» (м. Брюсель, Бельгія) згенеровано ШІ за промтами Катерини Рибальченко – випускниці кафедри менеджменту готельно-ресторанного бізнесу Державного торговельно-економічного університету.
Освітню подію організовано за підтримки завідувачки кафедри менеджменту готельно-ресторанного бізнесу д-ра екон. наук Маргарити Бойко та у партнерстві із колегами з кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Державного торговельно-економічного університету – завідувачкою кафедри доцентом Альоною Десятко, доцентом Тетяною Жировою та доцентом Кариною Хорольською.
Здобувачі вищої освіти та викладачі здобули нові знання, обговорили практичні кейси впровадження ШІ в туристичному, готельному та ресторанному бізнесі, поділилися власними ідеями щодо імплементації інноваційних підходів у сферу гостинності та туризму.
Колаборативна міжуніверситетська синхронна лекція згенерувала синергію креативності та академічності освітнього процесу.
Маргарита Бойко,
д-р екон. наук, професор завідувачка кафедри менеджменту
готельно-ресторанного бізнесу
Алла Охріменко,
д-р екон. наук, професор кафедри менеджменту
готельно-ресторанного бізнесу

