logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

VIII Міжнародний конкурс ресторанних технологій «BestCookFest–2025»

Загальна інформація

VIII Міжнародний конкурс ресторанних технологій «BestCookFest–2025», який був організований спільно із громадською спілкою «Український кулінарний союз» відбувся 15-16 жовтня 2025 р. у Державному торговельно-економічному університеті. Партнерами фестивалю виступили компанії Robot&Сoupe, VinoUA, VitisGroup, Морський Дім.

Головна мета фестивалю – розвиток професійних навичок і творчості студентів, популяризація досягнень у галузі ресторанного господарства, втілення креативних ідей для розширення асортименту кулінарних страв і кондитерських виробів, демонстрація професійних навичок кухарів, кондитерів, дизайнерів.

Церемонія офіційного відкриття фестивалю відбулась 15 жовтня у холі Навчально-виробничого обʼєднання ДТЕУ. На урочистому відкритті «BESTCookFEST-2025» із вітальним словом виступив ректор університету Анатолій МАЗАРАКІ. Привітала гостей та учасників змагань директор громадської спілки «Український кулінарний союз», Надія ВЕДМІДЬ. Гостей та учасників «BESTCookFEST-2025» привітала суддівська колегія у складі 16 осіб, голова суддівської колегії Любов ЧУНИЦЬКА – експерт із харчових технологій та ресторанного сервісу у закладах HoReCa, головний технолог мережі закладів ТОВ «Київ Інтертеймент Груп», заслужений працівник сфери послуг (ресторанне господарство).

У VIII Міжнародному конкурсі ресторанних технологій «BestCookFest–2025» взяли участь більше 90 учасників  із різних навчальних закладів з 8 регіонів України: Київ, Полтава, Бурштин, Чернівці, Житомир, Ужгород, Вінниця, Харків, зокрема:

  • Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Вінницького торговельно-економічного інституту;
  • Вінницького торговельно-економічного фаховового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Державного  торговельно-економічного університету (м. Київ);
  • Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Київського торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Київського професійного коледжу сфери послуг.
  • Національного університету харчових технологій (м. Київ)
  • Полтавського університету Економіки і Торгівлі;
  • Ужгородського торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету
  • Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця;
  • Чернівецького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету;
  • Чернівецького вищого комерційного училища Державного торговельно-економічного університету.

Учасники змагань взяли участь у практичних індивідуальних змаганнях за  номінаціями: Страви сучасної української кухні,  Страви автентичної і етнічної кухні, Best Street Food по-українськи, Best Chef Junior, Best Pastry Chef Junior. Командні змагання проведені в номінації Гастрофест автентичних смаків України, який визначив переможця Гран-Прі фестивалю. У завзятій боротьбі кулінарних баталій змагалися 8 команд шеф-кухарів юніорів за кубок першості (Гран-прі) – студенти начальних закладів:

  • Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Вінницького торговельно-економічного інституту;
  • Державного  торговельно-економічного університету (м. Київ);
  • Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу Державного торговельно-економічного університету;
  • Київського професійного коледжу сфери послуг.
  • Полтавського університету Економіки і Торгівлі;
  • Ужгородського торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету
  • Чернівецького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету.

Під час Гастрофесту автентичних смаків України було приготовано і реалізовано 800 порцій автентичних страв, серед яких 2 види бограчу по-закарпатські, гурка закарпатська – каша качана із соусом грибним, вареники чернівецькі з маком та шкварками, голубці фірмові, борщ з копченим сомом, галушки полтавські гречані.

Всі приготовані страви були високо оцінені учасниками і гостями фестивалю, та із задоволенням і швидко спожиті. Суддівська колегія високо оцінила усі приготовані страви і пʼять із восьми учасників отримали середні оцінки вище 90 балів, що відповідає золотим нагородам. Г За рішенням професійного і вельмиповажного журі фестивалю, визначено кращих із кращих. Гран прі фестивалю за першість у змаганнях в номінації «Гастрофест» присуджено команді Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ (97 балів – золото). Кубок за ІІ місце виборола команда студентів Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ (96 балів – золото). За Кубок ІІІ місця була найзапекліша боротьба, адже три команди отримали однакову кількість балів – 91 бал, золото.  Тільки в результатів відкритого голосування всіх членів журі виявили володаря Кубку за ІІІ місце – команду студентів Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ. Команда отримала цінний подарунок від компанії RobotCoupе за найвищу активність сиудентів у конкурсних номінаціях.

У номацінації кращий щеф кухар юніор Best Chef Junior і кращий щеф кондитер юніор Best Pastry Chef Junior Кубок і цінний подарунок від RobotCoupе отримали студенти Київського професійного коледжу сфери послуг – відповідно Лузя Дмитро і Пустова Анна.

Результати змагань учасників VIII Міжнародний конкурс ресторанних технологій  «BestCookFest–2025»

В рамках Міжнародного конкурсу ресторанних технологій «BESTCookFEST-2025» проведено ряд інших активностей: виставка-презентація композицій ART-CLASS, виставка-дегустація крафтової продукції українських виробників, виставка продукції майстерні шоколаду та смокер-продукції, стенд міжнародного руху Slow Food, а також майстер клас директора Української академії дистиляції Катерини Камишевої, та майстер-клас Віталії Дубовецької  на тему «Smart Cooking: від лану до столу – сучасні кулінарні технології збереження харчової цінності, оптимізації енерговитрат і часу приготування».

Роботи мистецької виставки в номінації «ART-CLASS» включали наступні номінації:

  • Цукрові квіти (англійська техніка).
  • Робота з марципана, мастики
  • Художня робота з тіста (коровай)
  • Крафтовий хліб
  • Бенто-торт

Як завжди, це був не просто кулінарний фестиваль, а справжнє кулінарне свято, де кожен зміг продегустувати колоритний національний борщ, приготований за унікальними автентичними рецептами. Нас об’єднує любов до справжнього смаку, до продуктів, у яких відчувається земля, сонце й праця людей, що творять із душею. Саме тому Slow Food in Ukraine представила свій стенд на «BestCookFest–2025» – події, яка зібрала студентів,  кулінарів, викладачів і виробників з усієї країни. На стенді Slow Food – усе найцінніше, що народжує українська земля:

На нашому стенді – усе найцінніше, що народжує українська земля:

  • крафтові сири від @helen.boychenko – Helen Boychenko Cheese;
  • амарантова продукція @kiwich.ua – Лариса Бойчук;
  • пастила зі старовинних сортів яблук від @olya_sladkayaa;
  • органічна косметика з рослинних інгредієнтів від @oriyana_cosmetik;
  • продукція Органік клубу (udachnic.kyiv.ua), @maslo_ghee.ua, Elza’s Home – масло гхі, вершки, овочі з екопоселень України.

Разом зі  Smart Cooking Club проведено майстер-клас у стилі Slow Food – про те, як сучасні кулінарні техніки допомагають зберегти природну цінність крафтових продуктів.

Гості фестивалю і студенти познакомились з виробником крафтового шоколаду 13beans та крафтовими наливками від виробників з різних регіонів України. Такі зустрічі надихають!

BestCookFest–2025 став не просто конкурсом – це зустріч енергії, натхнення і справжньої кулінарної культури. Ми познайомилися з викладачами, шефами й студентами з усіх куточків України – Києва, Ужгорода, Полтави, Вінниці, Чернівців, Житомира, Ворохти… Дякуємо організаторам і всім, хто цікавився рухом Slow Food – разом ми творимо культуру смаку, що бере початок у природі й серці.

Дякуємо шановному експерту за професіоналізм, і підтримку української молоді!

Велику вдячність від імені керівництва ДТЕУ та ГС УКС висловлюємо директорам і наставникам закладів команд-учасниць. ДТЕУ та Український кулінарний союз щиро дякує усім співорганізаторам і партнерам фестивалю, а також викладачам кафедри ресторанних і крафтових технологій, факультету технологій і дизайну, студентам кулінарного клубу та РСС факультету. Велика подяка суддівській колегії, партнерам, навчальним закладам - усім, хто зробив можливим цей грандіозний конкурс ресторанних технологій.

Цей захід продемонстрував талант та інновації студентів, які представляють майбутнє нашої країни. І це все завдяки та при підтримці неймовірної і великої команди ДТЕУ під головуванням ректора Анатолія Мазаракі та декана Надії Ведмідь! Ми щиро дякуємо усім учасників конкурсу!  Ви  - амбасадори смаку та культури України!

До нових зустрічей на IX Міжнародному конкурсі ресторанних технологій «BestCookFest»!

16.10.2025
43630
остання редакція 17.10.2025
43630