logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Японія стала ближче: підписання меморадуму та відкриття курсів японської кулінарії

Загальна інформація

Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ) став осередком міжнародного співробітництва та культурного обміну, урочисто відкривши курси "Японська кухня йде в Україну" 8 грудня 2025 року, організовані компанією ABC Style за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) та за участі Його Високоповажності Посла Накагоме-сама і представників Посольства Японії в Україні.

Захід був присвячений розвитку міжнародних зв'язків ДТЕУ, культурному обміну та вдосконаленню освітніх програм у сфері кулінарії.

У церемонії відкриття взяли участь високі гості та представники організацій-партнерів. З вітальними словами виступили:

Ректор ДТЕУ Анатолій Мазаракі, який наголосив на важливості міжнародної співпраці та висловив глибоку подяку народу Японії за неухильну підтримку України у боротьбі проти російської агресії.

Його Високоповажність Посол Накагоме-сама, який наголосив на значенні культурного діалогу між Японією та Україною.

Заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, який високо оцінив проєкт як важливий внесок у розвиток української освітньої сфери.

Головний представник Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) пан О. Хатторі-сан, який зазначив, що цей курс є частиною зусиль JICA, спрямованих на розвиток співпраці між японськими підприємствами та українськими установами.

Генеральний директор ABC Style пані Р. Тамару-сан (включення відбулося онлайн з Японії), привітала присутніх і наголосила, що запуск курсів є важливою віхою у спільній місії популяризації автентичної японської кулінарної культури в Україні. Вона висловив впевненість у успіху проєкту та готовність до довгострокової співпраці.

До заходу також долучилась пані Ольга Семенчук, заступник директора департаменту – начальник управління безпечності харчових продуктів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Кульмінаційним моментом церемонії стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державним торговельно-економічним університетом та компанією ABC Style. Цей документ закладає міцну основу для подальшої плідної співпраці в освітній та культурній сферах.

Особливий інтерес викликала демонстрація, присвячена японській кулінарній програмі, яку провела викладачка ABC Style, випускниця Державного торговельно-економічного університету пані Лариса Барська. Учасники заходу мали змогу побачити мистецтво приготування традиційних японських страв.

Державний торговельно-економічний університет висловлює безмежну та щиру вдячність нашим дорогим партнерам — Посольству Японії в Україні, JICA та ABC Style — за їхню неоціненну підтримку, спільну віру в цей проєкт та за тепло, з яким вони долучилися до його реалізації.

Запуск курсів "Японська кухня йде в Україну" — це більше, ніж освітній проєкт; це знаковий крок до поглиблення теплих і дружніх українсько-японських відносин, що слугує міцним культурним мостом між нашими націями. Ця співпраця не лише якісно збагачує освітній процес Університету, але й надихає нашу спільноту на засвоєння унікального японського досвіду, створюючи потужний стимул для розвитку міжкультурної компетентності та впровадження інновацій.

Тамара Кортукова,
Начальник відділу міжнародних зв’язків

08.12.2025
43630
остання редакція 09.12.2025
43630