logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Ентеральне харчування як нагальна потреба в умовах війни

Загальна інформація

У Державному торговельно-економічному університеті (ДТЕУ)  спільно з Українською військово-медичною академією (УВМА) 09 грудня 2025 року відбулося засідання круглого стілу «Ентеральне харчування: нагальність і перспективи розвитку». Захід став платформою для дискусії фахівців щодо забезпечення  в умовах війни нутрітивних потреб пацієнтів у надзвичайних ситуаціях, розвитку ринку ентерального харчування для використання в лікувальній, реабілітаційній, профілактичній практиці клінічних установ та безпосередньо споживачів.

Круглий стіл розпочався з виступу ректора ДТЕУ Анатолія МАЗАРАКІ, який відзначив, що науковці університету вже впродовж досить тривалого часу здійснюють наукові дослідження та розробки в сфері спеціальних продуктів. У своїй промові ректор ДТЕУ зауважив, що перші вітчизняні сухі розчинні продукти були розроблені саме в університеті.  

У вступній доповіді «Ентеральне харчування: актуальність в умовах війни» перший проректор з науково-педагогічної роботи, професор Наталія ПРИТУЛЬСЬКА наголосила на важливості науково обґрунтованого забезпечення харчових потреб людей у надзвичайних станах, вирішення проблеми імпортозалежності від основної частини продукції такої категорії іноземного виробництва.

У доповіді доцента кафедри товарознавства і фармації Дмитра АНТЮШКА було аналізовано стан світового та вітчизняного ринку продуктів для ентерального харчування, основні тенденції його розвитку, чинники, насамперед війну, що визначають ситуацію щодо їхнього виробництва та споживання (використання) в Україні.

Особливо важливим став блок доповідей медичних працівників. Так, у своїй доповіді представник УВМА, заслужений лікар України доктор медичних наук, професор Сергій АСЛАНЯН зазначив важливість повноцінного забезпечення харчових потреб для успішного лікування та реабілітації, розповів про практики застосування згаданої продукції у вітчизняній хірургічнії.

Доцент кафедри військової хірургії УВМА, полковник медичної служби Ігор СОБКО розповів про досвід використання продуктів для ентерального харчування в лікуванні бойової травми живота, його важливість для збереження активності шлунково-кишкової системи; завідувач травматології, ортопедії та воєнно-польової хірургії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, доктор медичних наук, професор Ігор ТРУТЯК акцентував увагу на актуальності використання такої продукції в медичній практиці, важливості її застосування в різних напрямах хірургії, післяопераційному терапевтичному догляді.

Начальник кафедри військової терапії УВМА, полковник медичної служби Галина ОСЬОДЛО розповіла про власний досвід застосування згаданої продукції в медичній практиці, зазначивши на її доцільності та

У своїй доповіді провідний хірург Запорізького військового госпіталю Юрій МІХЕЄВ також наголосив на ролі застосування ентерального харчування, зауважив також про важливість залучення до роботи медичних установ штатних дієтологів.

Завідувач відділу мікросудинної, пластичної та відновлювальної хірургії Національного наукового центру трансплантології імені О. О. Шалімова, кандидат медичних наук Євген СИМУЛИК розповів про роль і значення використання продуктів для ентерального харчування в пластичній хірургії, що важливо для збереження та забезпечення імунітету пацієнтів.

Також участь у роботі круглого столу взяли й представники організацій, що виробляють продукти для ентерального харчування. Представником ФК «Голден-Фарм» Максим ШВИДЕНКО, яка є стейкголдером і партнером ДТЕУ, було проаналізовано основні різновиди сировини, що використовується під час виробництва продуктів для ентерального харчування, практики використання такої продукції для збереження та відновлення життєдіяльності постраждалих, шляхи її збуту, зокрема через власні торговельні мережі.

Підсумком круглого столу стала резолюція, в якій відображено важливість застосування продуктів для ентерального харчування для успішного лікування та відновлення, пропозиції щодо забезпечення її вітчизняного розроблення та виробництва, впровадження в медичну практику, зокрема військових закладів і організацій.

Дмитро АНТЮШКО, доцент кафедри
товарознавства і фармації ДТЕУ

09.12.2025
433884
остання редакція 12.12.2025