logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

VІІІ Міжнародний бізнес-форум «Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні»

Загальна інформація

19 березня 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті проходив VІІІ Міжнародний бізнес-форум «Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні», організатором якого виступив Інститут вищої кваліфікації КНТЕУ. Для участі в дискусії були запрошені представники органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій із метою консолідації інтелектуальних ресурсів для прискорення інноваційного розвитку України на засадах євроінтеграційних процесів.

На початку засідання перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету Притульська Наталія Володимирівна від імені ректора КНТЕУ Мазаракі Анатолія Антоновича побажала успіхів та ефективної роботи всім учасникам форуму. У вітальному слові Наталія Володимирівна  наголосила: «Всі ми чітко розуміємо, що без інноваційної діяльності прогрес в економіці неможливий. Необхідно закладати фундамент для бізнес-інновацій саме зараз, готуючи сучасне покоління фахівців, за якими майбутнє країни».

Шовкалюк Віктор Степанович, директор департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України, відкрив засідання бізнес-форуму доповіддю «Сучасний стан і перспективи інноваційної політики». Віктор Степанович підкреслив, що економіка в Україні сьогодні, як ніколи, потребує інноваційних рішень, а держава має бути організатором і активним учасником інноваційної діяльності в країні.

Капіца Юрій Михайлович, директор Центру інтелектуальної власності та передачі технологій НАН України, канд. юр. наук, розповів про нагальні питання інноваційного розвитку України в процесі Євроінтеграції:

  • розробка довгострокової програми стратегії науково-дослідної інноваційної діяльності,
  • підготовка національних галузевих інноваційних програм,
  • об’єднання інноваційної діяльності та державного законодавства.

Завідувач лабораторії правового забезпечення розвитку науки і технологій НДІ інтелектуальної власності НАПНУ, канд. екон. наук, доцент Андрощук Геннадій Олександрович виступив із презентацією «Світові показники інтелектуальної власності: аналіз тенденцій та стан в Україні».

Генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України Биковець В`ячеслав Михайлович у своїй доповіді приділив особливу увагу бізнес-асоціаціям. На його думку, вони мають грати ключову роль у системі розвитку інноваційного підприємництва, співпрацюючи із науково-дослідними організаціями.

Кожевіна Наталія Дмитрівна, президент Української асоціації бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів, висловила свою активну громадянську позицію в презентації «Стратегія підтримки розвитку підприємництва для забезпечення зайнятості переселенців та виходу із економічної кризи» та наголосила на необхідності створити центри підтримки підприємництва (бізнес-інкубатори) на базі вищих навчальних закладів для навчання студентів основам бізнесу: написання бізнес-планів, обґрунтування бізнес-ідей тощо.

Наукову точку зору в доповіді «Феноменологія інноваційних стратегій підприємництва» висловив Соловйов В`ячеслав Павлович, заст. директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії наук ім. Г.М. Доброва НАН України, д-р екон. наук, професор. Він ознайомив присутніх із функціональними блоками інноваційних перетворень підприємств, продуцентами інноваційних бізнес-ідей та європейським досвідом розвитку наукових інновацій у бізнесі.

Професор кафедри менеджменту Київського національного торговельно-економічного університету, д-р екон. наук Федулова Любов Іванівна розповіла про основні світові тенденції інноваційного розвитку сфери торгівлі: зниження ролі брендів, інтеграція різних форматів торгівлі між собою, посилення ролі транснаціональних компаній, інвестування торговельних підприємств у сферу послуг, розвиток електронної торгівлі тощо. 

Також учасники бізнес-форуму у своїх доповідях піднімали такі актуальні питання та проблеми:

  • центри трансферу технологій в університеті;
  • ключові напрями корпоратизації діяльності та наукових організацій;
  • фінансування інноваційної діяльності ВНЗ держбюджетом;
  • партнерські проекти бізнесу та університетів;
  • інтелектуальна власність як джерело фінансування інноваційної діяльності університету та інші. 

19.03.2015
adv
3363
остання редакція 04.08.2017
redactor