logo
Кафедра міжнародного менеджменту
Кафедра міжнародного менеджменту
logo
Кафедра міжнародного менеджменту
img

Наукова робота

міжнародного менеджменту

   

Науково-дослідна діяльність кафедри міжнародного менеджменту

Стратегічними напрямами науково-дослідної роботи кафедри є: дослідження передумов та детермінант розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств в умовах глобальних викликів, трансформаційні процеси у сфері зовнішньоекономічних зв’язків; проблеми оптимізації зовнішньоекономічної політики України, зокрема, у сфері тарифного та нетарифного регулювання; організаційні та управлінські аспекти здійснення зовнішньоторговельних операцій, управління підприємствами-суб’єктами ЗЕД усіх форм власності; моніторинг та аналіз сучасних тенденцій світового ринку товарів та послуг; формування ефективного механізму діяльності підприємств-суб’єктів ЗЕД; розробка експортних стратегій вітчизняних підприємств.

Виконання науково-дослідних тем

Протягом 17 років викладачі кафедри міжнародного менеджменту беруть активну участь у виконанні науково-дослідних тем, які фінансуються за рахунок державного бюджету, зокрема:

  1. «Імперативи енергетичної безпеки України в умовах війни» (2024-2026 рр.)
  2. «Стратегія структурної переорієнтації економіки України в умовах пандемії» (2021-2023 рр)
  3. «Потенціал імпортозаміщення в Україні за умов становлення постіндустріальної економіки (2019-2021 рр.)
  4. «Формування національного бренду України у міжнародному середовищі» (2018-2020 рр.)
  5. «Експорт-промоушн України в умовах дестабілізації глобальних торговельних регуляторів» (2017-2019 рр.)
  6. «Глобальні імперативи розвитку міжнародних виробничих мереж» (2017-2019 рр.)
  7. «Стратегічне партнерство у вимірі економічної безпеки України» (2016-2018 рр.)
  8. «Євроінтеграційні пріоритети національного бізнесу» (2015-2017 рр.)
  9. «Геопросторові пріоритети зовнішньоекономічних зв’язків України» (2014-2016 рр.)
  10. «Детермінанти розвитку зовнішньоторговельного сектору України (2013-2015 рр.)
  11. «Ідентифікація конфліктності у взаємовідносинах між постачальниками та міжнародними торговельними мережами» (2014 р.)
  12. «Економічний суверенітет України в умовах глобальних викликів» (2012-2014 рр.)
  13. «Стратегія посткризового розвитку зовнішньоекономічного сектору України» (2011-2013 рр.)
  14. «Україна на світових ринках товарів та послуг» (2011-2013 рр.)
  15. «Пріоритети українсько-молдавських торговельно-економічних відносин у контексті стратегії транскордонного співробітництва та євроінтеграції» (серпень-грудень 2011 р.)
  16. «Пріоритети розвитку інноваційно-інформаційного потенціалу України в умовах глобальної конкуренції та інтеграції» (2009–2011 рр.)
  17. «Структурна переорієнтація зовнішньої торгівлі як фактор сталого економічного розвитку» (2008–2010 рр.)
  18. «Регіональні аспекти транскордонного співробітництва України з ЄС» (2008–2010 рр.)
  19. «Теоретико-методологічні засади менеджменту зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації» (2008–2010 рр.)
  20. «Економічна безпека України в умовах європейської інтеграції» (2007–2009 рр.).

Керівником перелічених тем є д.е.н., професор, ректор Мазаракі А.А., відповідальним виконавцем – д.е.н., професор, завідувач кафедри Мельник Т.М.

У 2018 році на кафедрі завершено виконання грантової угоди з Фондом Жан Монне (модуль) за темою «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі (ЗВТ+) з ЄС: переваги та проблеми для українського суспільства». Тривалість проєкту: вересень 2015 р. – вересень 2018 р. Джерела фінансування проєкту: співфінансування КНТЕУ та відповідного органу ЄС (кошти Програми Жан Моне).

З 2022 року виконується грантова угода з Фондом Жан Монне (модуль) за темою "Антикорупційна політика ЄС: ключові елементи, орієнтація на сталий розвиток, уроки для України". Тривалість проєкту: березень 2022 - березень 2025 року. Джерела фінансування проєкту: співфінансування КНТЕУ та відповідного органу ЄС (кошти Програми Жан Моне).

Входження до складу спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій та наукових/громадських рад, комісій, інших об’єднань

Викладачі кафедри є постійними членами 9 наукових та громадських рад і комісій.

Двоє викладачів є постійними членами спеціалізованих вчених рад.

Публікаційна активність викладачів

Викладачами кафедри протягом звітного періоду було опубліковано: 1 розділ у колективній монографії за кордоном, 10 статей які індексуються у наукометричній базі Scopus та 3 тез доповідей у матеріалах міжнародних конференцій, що індексуються БД WoS та Scopus, 3 статті у міжнародних виданнях. Опубліковано 15 фахових статей, 1 підручник та 18 інших навчально-методичних розробок. Також 9 науковців кафедри брали участь в 23 міжнародних конференціях (у міжнародних - 16, з них за межами України – 6).

Кафедрою проведено круглих столів (наукових семінарів тощо) - 3, з них всеукраїнських - 3. Заплановано на 2023 рік проведення 4 лекцій за участю стейкголдерів. Фактично проведено – 4. З них представниками міжнародної наукової та бізнес спільнот - 3.

Видавнича наукова діяльність

Видавнича діяльність залишається одним із пріоритетних напрямів науково-дослідної роботи. Викладачі та аспіранти кафедри за результатами проведених наукових досліджень постійно публікують значну кількість монографій, навчальних посібників, науково-методичної літератури.

Апробація результатів наукових досліджень та наукове співробітництво

Результати наукових досліджень кафедри впроваджуються в практику діяльності підприємств та органів державного управління різних рівнів шляхом проведення конференцій та круглих столів, семінарів, обміну інформацією, практичної допомоги спеціалістам, підготовки аналітичних матеріалів у вигляді методичних рекомендацій, а також завдяки впровадженню у навчальний процес нових дисциплін, оновленню навчально-методичного забезпечення дисциплін, що викладаються.

Упродовж 2023 р. кафедра плідно співпрацювала з департаментами Міністерства економіки України, Торгово-промисловою палатою України, провідними підприємствами. Зв’язки із Торгово-промисловою палатою України здійснювались через консультування викладачів кафедри, обмін науковою інформацією, надання місць для проходження практики студентів.

Аспірантура та докторантура кафедри

На кафедрі міжнародного менеджменту діє наукова школа, яка є осередком наукової роботи викладачів та аспірантів кафедри. Наукову школу на кафедрі започаткував доктор економічних наук, професор, академік Академії педагогічних наук, заслужений діяч науки і техніки України А.А. Мазаракі. Спрямованість діяльності наукової школи пов’язана з дослідженням широкого кола теоретичних і прикладних проблем у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також проблем формування ринкового механізму господарювання підприємств в контексті інституціональних зрушень в Україні. Наукову школу очолює д.е.н. проф. Т.М. Мельник. Під її керівництвом підготовлено кандидатські дисертації з проблем менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, механізмів підвищення міжнародної конкурентоспроможності вітчизняних підприємств - суб’єктів ЗЕД, реалізації зовнішньоторговельної політики за умов відкритості національного ринку. Конкретні напрями досліджень наукової школи випускової кафедри охоплюють актуальні проблеми управління ЗЕД, підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств, механізмів посилення економічної безпеки підприємств в умовах глобальних викликів, структурної переорієнтації зовнішньої торгівлі України в контексті сталого економічного розвитку, форм виходу підприємств на зовнішні ринки, визначення експортного потенціалу підприємств, розробки експортної стратегії фірми - суб’єктів ЗЕД, інноваційного розвитку економіки вітчизняних компаній через механізми зовнішньоекономічної взаємодії та інші.

На кафедрі є 2 сертифіковані програми: «Інформаційно-аналітичне забезпечення правлінських рішень суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності» (Мельник Т.М., П’янкова О.В.) та «Організація експортно-імпортних операцій» (Мельник Т.М., Ковальова М.Л).

Студентська наукова робота

Формами залучення студентів до НДР є їх участь у НДР кафедри, робота у наукових гуртках, участь у студентських наукових конференціях, олімпіадах і конкурсах, підготовка публікацій, есе, курсових та випускних кваліфікаційних робіт. Кількість опублікованих статей за участі студентів – 6/обсяг 3,9 д.а; з них одноосібних – 4; тез доповідей 15. Також 17 студентів взяли участь в  8 конференціях, з них всеукраїнських  - 8,  міжнародних – 8 та за межами України -3. Наукова діяльність студентів у 2023 році також була представлена  науковими гуртками. Основними дослідницькими проблемами студентських наукових гуртків є: проблеми зовнішньоекономічної діяльності підприємств, управління міжнародними компаніями та ін. На засіданнях наукових гуртків регулярно заслуховуються студентські доповіді та розглядаються бізнес-проєкти.

23.11.2017
41666
6529
остання редакція 17.01.2024
43339