logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародний науковий фестиваль "Spa і Wellness - стратегія розвитку"

Загальна інформація

  14-15 жовтня 2009 р. за участю кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу у смт. Форос (АР Крим) був організований та проведений Міжнародний науковий фестиваль "Spa і Wellness - стратегія розвитку". За його підсумками розроблені наведені нижче рекомендації: 

  Рекомендації Міжнародного наукового фестивалю "SPA і WELLNESS - стратегія розвитку" 14-15 жовтня 2009 р. смт. Форос 

  В умовах глобальної інтеграції економік різних країн світу суттєвих змін у системі пріоритетів державної політики набуває один із секторів економіки - SPA і WELLNESS-індустрія, що розвивається швидкими темпами. 
   Розвиток SPA і WELLNESS-індустрії слід розглядати як важливу детермінанту впливу на здоров’я нації, а також соціально та економічно значущу справу, що набула широкого розповсюдження у світі, охоплюючи діяльність господарюючих суб'єктів багатьох видів економічної діяльності та в першу чергу сфери обслуговування і рекреації. 
   Про важливість розвитку SPA і WELLNESS-індустрії свідчить той факт, що в Україні створено Всеукраїнську спілку "Союз професіоналів SPA, готелів та велнес-курортів України" та SPA-асоціацію, метою яких є розвиток і популяризація оздоровчого туризму, організація впровадження результатів нових наукових розробок у SPA і WELLNESS-індустрії, вивчення світових тенденцій у SPA і WELLNESS-бізнесі та їх адаптація з вітчизняними реаліями. 
   З метою визначення концептуальних засад і розроблення стратегії розвитку SPA і WELLNESS-індустрії 14-15 жовтня 2009 р. за ініціативою Київського національного торговельно-економічного університету відбувся перший в Україні Міжнародний науковий фестиваль "SPA і WELLNESS - стратегія розвитку" в Автономній республіці Крим, м. Форос на базі Готельного комплексу "Таврія", за сприяння Асоціації кулінарів України. 
   У роботі фестивалю взяли участь близько 100 науковців та фахівців з ВНЗ, науково-дослідних установ, державних і регіональних органів виконавчої влади, громадських організацій, підприємств готельного, ресторанного та туристичного бізнесу з України, Росії, Угорщини, Грузії та Греції. 
  На пленарних засіданнях, дискусійних круглих столах, учасники проаналізували стан, тенденції розвитку та передумови розроблення стратегії SPA і WELLNESS-індустрії. 
   Учасники наукового фестивалю поділяють стурбованість вчених щодо недостатньої значущості SPA і WELLNESS-індустрії у збереженні, відновленні та зміцненні здоров’я нації з метою забезпечення активного соціального життя громадян та підтримання їх працездатності. 

   За результатами доповідей та дискусій учасники наукового фестивалю вирішили, що інструментом ефективного розвитку SPA і WELLNESS-індустрії є розроблення та реалізація чіткої стратегії за напрямами
1. Державна підтримка розвитку SPA і WELLNESS-індустрії.
2. Формування досконалого економічного та інвестиційного механізму розвитку.
3. Забезпечення комплексного розвитку туристських дестинацій на території курортів.
4. Раціональне використання природних ресурсів.
5. Формування інфраструктури SPA і WELLNESS-індустрії.
6. Забезпечення високої якості обслуговування споживачів послуг SPA і WELLNESS-індустрії.
7. Забезпечення SPA і WELLNESS-індустрії висококваліфікованими кадрами.

   Для розроблення і реалізації стратегії розвитку SPA і WELLNESS-індустрії першочерговими завданнями, визначеними учасниками наукового фестивалю, є такі: 
1. Забезпечення підготовки висококваліфікованих кадрів для курортної справи та удосконалення змісту їх підготовки на основі галузевих стандартів вищої освіти з метою гарантування особистісних, професійних та інших компетенцій, адекватних запитам роботодавців та суспільства у цілому.
2. Забезпечення ступневості вищої освіти та інтегрованості програм підготовки фахівців на різних освітньо-кваліфікаційних рівнях у межах єдиного напряму підготовки - "Сфера обслуговування", що відповідає міжнародним нормативним документам (Класифікатор видів економічної діяльності, Класифікатор напрямів підготовки з вищої освіти).

   Порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством праці і соціальної політики України, Міністерством культури і туризму України та іншими зацікавленими державними та громадськими інституціями щодо доцільності зосередження підготовки фахівців для готельно-ресторанної та курортної справи у галузі знань "Сфера обслуговування" . 

3. Визначення пріоритетними таких напрямів наукових досліджень: нутриціологія, туризмологія, курортна справа. Рекомендувати профільним міністерствам і відомствам зосередити кошти державного бюджету стосовно розробок за вищезазначеними науковими напрямами.
4. Гарантування безпеки та якості SPA і WELLNESS-послуг шляхом розроблення комплексу національних стандартів для закладів SPA і WELLNESS-індустрії, внесення необхідних змін і доповнень до чинних ДСТУ, забезпечення контролю за їх дотриманням.
Першочерговому вирішенню підлягають проблеми забезпечення якісного харчування, медичних послуг та послуг з розміщення у складі SPA і WELLNESS-продуктів. 5. Здійснення галузевого, територіального, інституційного моніторингу ринку SPA і WELLNESS-послуг з використанням комплексу науково обґрунтованих економічних, управлінських, маркетингових та інформаційних інструментів.
6. Створення асоціації ВНЗ, що займаються підготовкою фахівців для SPA і WELLNESS-бізнесу.
7. Створення міжнародного професорсько-викладацького кластера для участі у міжнародному науковому гранті зі SPA та WELLNESS- тематики.
8. Проведення міжнародної студентської наукової конференції зі SPA та WELLNESS- тематики.

   Таким чином, для забезпечення національних інтересів України і учасників спільного європейського та світового економічного простору стосовно підвищення життєвого рівня населення та здоров’я нації рекомендувати систематично проводити міжнародний науковий фестиваль за тематикою, присвяченою розвитку SPA і WELLNESS-індустрії. 

 

 


Зав. кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Т.І.Ткаченко

23.11.2009
annzo
3098
остання редакція 23.11.2009
23